Caravantrekker.nl

Caravantrekker.nl Informatie Ervaringen Tests Advies Vragen Menu

Caravanaccu uitbreiden

Johan vraagt op 05 January 2020:

Ik heb een 95ah boardaccu in de caravan zitten voor de verlichting etc. en de mover. Dit is voldoende voor onderweg (effe koffie zetten) en voor de verlichting.

Nu overwegen wij naar Noorwegen/Zweden te gaan en willen we ook wel wat dagen "wildkamperen".

Bestaat er een mogelijkheid om één accu (of meerdere aan elkaar geschakeld) in de laadruimte van onze bestelbus te zetten en deze aan de caravan te koppelen zodat de capaciteit van de boardaccu wordt vergroot?
Ik denk dan aan een constructie waardoor deze accu's dan via de 13polige autostekker de boardaccu van de caravan aanvult/oplaad.
Het opladen van deze accu's dient dan weer via de sigarettenstekker van de bestelbus te gebeuren...

Wie heeft een idee?
Indien mogelijk met een elektrisch schema.

Alvast bedankt!

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Caravantrekker (Menno) antwoordt op 05 January 2020:

Een losse accu meenemen en aansluiten via de 13-polige stekker kan zeker. Opladen via de sigarenstekker zal echter niet zo snel gaan.

Maar is 95 Ah niet genoeg? Verlichting kost niet veel stroom als je de verlichting met led lampen doet (en in Noorwegen is het in de zomer niet donker). Koffie zetten op gas net als de koelkast. Wel moet je er voor zorgen dat de caravanaccu geladen wordt tijdens het rijden en dus weer vol is bij aankomst. Je hebt dan waarschijnlijk toch iets van een booster nodig en een goede aansluiting op je auto.


TheoV antwoordt op 05 January 2020:

Een accu rechtstreeks op de 13-polige stekker gaat niet lukken. Om 2 redenen. Bij een 'lege' accu ga je veel meer trekken dan de voorziene 10A (of 15A). Weg zekering. De spanning die je nog overhoudt aan caravan zijde is gewoon te laag om de batterij te laden. Net zoals Menno al aanhaalt zal een booster nodig zijn. Deze houdt de laadstroom onder controle, zorgt er voor dat de spanning hoog genoeg is en zorgt er voor dat de batterij niet kan overladen. Bijvoorbeeld Schaudt heeft zo een booster. De WA 1208.

Denk er aan dat je een lood of AGM batterij maximaal voor 50% mag ontladen. Bij 95Ah heb je dus 47Ah ter beschikking. Met een waterkoker van 12V 150W = 12,5A, zoals ik vind op internet, kan je dus 3,75h water koken. Je hebt dan geen licht meer of waterpomp. Noch TV of laptop. Water koken doe je dus beter op gas. 12V naar 230V omzetten kan je ook best vermijden.

Batterijen in je auto/bus zetten is ook niet het goede idee. Je zal dan een installatie moeten maken die je originele accu scheidt van de extra geplaatste. Je wil niet dat je startbatterij wordt leeg getrokken. Denk er ook aan dat je dan kabels van minimaal 35mm² (zekering 100A) naar je batterijen moet leggen. Liefst 50mm² gezekerd met 125A. Een recente alternator gaat vlot naar 150A.

Ik zou het houden bij een WA 1208 in de caravan. Dat moet voldoende zijn om je continu van het nodige licht te voorzien en nog wat extra te gebruiken zoals de waterpomp. De mover zou ik alleszins met beleid gebruiken. Die neemt heel snel een serieuze hap uit je batterij. Mijn mover wordt opgegeven aan 30A continu en 160A max. Lijkt me 'in the bush' ook niet direct nodig.


Debouncer antwoordt op 05 January 2020:

Zou een aggregaat geen betere optie zijn? Als je stilstaat alle comfort van 230V en tegelijkertijd wordt je boordaccu ook opgeladen. Als dat een optie is, zou ik wel voor Honda gaan. Je vind goedkopere Chinese rotzooi maar het plezier daarvan duurt meestal niet lang. Wat dealers afbellen voor een goede prijs (en goede informatie) loont. Ik vond de mijne bij De Potter Aggregaten in Gameren.


TheoS antwoordt op 05 January 2020:

Een aggregaat? Heb je wel eens een buurman op een camping gehad met een aggregaat? Hoe beviel dat?

Met Menno eens: met een booster en een beetje beleid kom je in Noorwegen met een behoorlijke accu echt niet in de problemen.


Debouncer antwoordt op 06 January 2020:

Wordt over wildkamperen gesproken. Bovendien hoor je met een kabel van enige lengte dit aggregaat absoluut niet.


PieteR antwoordt op 06 January 2020:

Zonnepaneel op het dak van plm 85 Wp geeft in alle gevallen voldoende stroom voor autark kamperen met de caravan, behalve in de winter. Dan moet je gaan denken aan 120Wp en aan spullen om sneeuw van de panelen te verwijderen.

Verder alle verlichting naar LED, verwarming, koeling en koffie naar gas.

Wij kamperen al jaren zo, moveren overal waar het maar kan en kijken elke avond een paar uur televisie en laden vanaf die accu ook nog telefoons en e-boeken op.

Voor een autarke vakantie van 3+ weken rekenen we met plm 15 kilo gas.

We hebben de installatie omgedraaid, alles gaat op 12V, dus met een eigen regelaar, en als we 230V gebruiken, wordt de accu geladen en hebben we drie of vier stopcontacten in bedrijf, o.a. voor de koelkast en/of verwarming.

Voor ons werkt dit gewoon uitstekend.


TheoS antwoordt op 06 January 2020:

@Debouncer,
Dit heb ik meegemaakt op campings in Noorwegen, waar nog wel eens stroom ontbreekt.


Debouncer antwoordt op 06 January 2020:

@TheoS Je hebt mogelijk iemand met een aggregaat naast je gehad. Kan best overlast gegeven hebben. maar de o zo bekende Honda EU10i, zal dat niet geweest zijn. Als wij in de caravan zitten met het aggregaat vlak naast de caravan moeten wij moeite doen om hem te horen. Zet je hem een meter of 10 weg, dan hoor je hem niet. Hij hoeft trouwens niet een zo lang aan te zijn. Accu laden, koffie zetten allemaal geen uren. Komt TV kijken er bij wat langer. Maar in elk geval 's nachts uit.


Durk antwoordt op 06 January 2020:

Johan,

Wij gaan al heel veel jaren naar Noorwegen en Zweden (meestal 4-5 weken) en ik kan je verzekeren dat het antwoord van Menno het beste is met 2 kanttekeningen: in het zuidelijk deel van Noorwegen en Zweden wordt het wel degelijk een paar uren donker maar dan zit je toch lekker buiten bij een vuurtje of je zit binnen bij een (led-)lampje lekker te lezen.

Wij hebben gewoon een 80 Ah accu en die is bij wildkamperen ruim voldoende voor een paar nachten.
Moveren op een plek in de natuur? Hooguit om even recht te zetten of aan te koppelen.
Koffie zetten met water op gas verwarmd, idem kachel op gas.

Wij hebben altijd twee 5kg gasflessen mee en de tweede wordt niet of nauwelijks aangesproken.

En wat de overige antwoorden betreft: je wilt toch wildkamperen? Nou, TV-kijken: haha, wij lachen altijd om de campers en caravans die op een wildkamperen plek staan (in de natuur dus) en dan een half uur na aankomst de schotel oprichten om.................natuurfilms te bekijken?

En wildkamperen en een generator, dat lijkt me een contradictio in terminis. Zullen de elanden en andere dieren blij mee zijn.

En campings zonder stroom? Nog nooit tegengekomen.

Kortom: gaan met je huidige accu, lucifers en aansteekblokjes meenemen voor een vuurtje en genieten in de natuur met een ouderwets opgegoten bakkie koffie.

En dat vuurtje kun je ook vaak stoken op een camping waar de campingbaas het hout levert en anders: diep het bos in


PieteR antwoordt op 07 January 2020:

Wij kamperen redelijk vaak op campings zonder stroom en kijken met dvb-t2 naar het lokale nieuws en het weer. Dat helpt om de taal wat beter te doorgronden...
Hierboven heb ik aangegeven wat autark kamperen aan hulpmiddelen vraagt en dat is wat anders dan jij aangeeft, Durk.

Klopt het, dat jij het hebt over af en toe wild staan? Dan red je het inderdaad wel met 5 kilo gas, want dan kan je voor de rest lekker gebruik maken van de faciliteiten op de camping.
Het wordt echter een heel ander verhaal als het in de avonden koud is, want dan gaat de kachel meedoen als je geen vuurtje kan maken. Wij rekenen dus met 15 kilo gas voor een lange vakantie en soms houden we dus heel veel over...

Andersom kan je dat ook nodig hebben voor de koeling, als je kampeert in een zeer warm oord. Die koelkast trekt soms heel wat meer dan je zou denken.

En nog even over de reactie van Menno: waar hij het heeft over een booster, werkt bij ons het zonnepaneel samen met de voeding door de auto. We hoeven niet zo ver voor een volle accu.
De booster is in het nadeel als je wat langer niet aan de paal kunt, terwijl het zonnepaneel elke dag riant levert. Of zie ik dat verkeerd, Menno?

En even offtopic: afgelopen zomer reden we door Gotenburg naar de veerboot en dat kan niet zonder door een betaalde zone te rijden. Ik kreeg daarom een rekening thuisgestuurd van € 2,13 met een vriendelijk verzoek om dat alsnog te voldoen. Ik kan me wat in de centen vergissen, maar meer was het absoluut niet Uiteraard heb ik dat betaald, ik kom er gewoon graag...


Frans antwoordt op 07 January 2020:

Ik kan het betoog van @PieteR een heel eind onderschrijven. Met uitzondering van het ‘booster beeld’ dat wordt opgeroepen.

Bij het laden van de boordaccu wordt de laadtijdsduur bepaald door de laadstroom en die is van een zonnepaneel heel beperkt; je hebt dus een lange laadduur met geringe laadstroom. Dit in tegenstelling tot een booster. Een goede 12V booster/lader laadt met een ingangsspanning van 10 tot 15V met een laadstroom van 12A; uitgangsspanning 14,4V. Dat past heel goed bij een loodaccu van rond 100Ah. Door de IU-laadkarakteristiek wordt de caravanaccu echt volledig geladen bij een flinke caravanrit.

Sta je meerdere dagen op een camping zonder 230V-paal dan kun je met de booster/lader in noodgevallen simpel laadstroom uit een stilstaande auto trekken, die zelf bij een boodschappenritje dan weer oplaadt. Op deze manier is een extra losse accu niet nodig.


PieteR antwoordt op 07 January 2020:

Dank voor de les, Frans!

Ik zag het dus verkeerd met die booster, maar nu ik die toch nooit gemist heb, blijf ik wel prettig tobben met die 140 Wp op het dak.Reageer

Door het versturen van je reactie ben je het eens met de spelregels!

Naam:

Email:

Reactie:


Trekadvies


Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

Informatie

Maximaal trekgewicht

Wat een auto maximaal mag trekken staat altijd op het kentekenbewijs (kentekencard).

Rijbewijs B of BE?

Wat mag je trekken met rijbewijs B en wanneer heb je rijbewijs BE nodig?

Hoe meer PK's, hoe beter?

Folders staan vol met technische gegevens. Waarop moet je letten als je een trekauto koopt? En wat is belangrijker, koppel of vermogen?

Bandenspanning

De juiste bandenspanning voor de caravanband hangt af van het type band en de loadindex in combinatie met het gewicht.

Abnormale bandenslijtage

Caravanbanden die al na 10.000 km helemaal (scheef) afgesleten zijn, is natuurlijk niet normaal. Toch komt dit regelmatig voor. Wat is de oorzaak en wat doe je er aan?

© 2004-2020 Caravantrekker