Caravantrekker.nl

Auto met Duits kenteken in combinatie met Caravan met Nederlands kenteken

Maikel vraagt op 10 februari 2020:

Beste,

Ik heb vorig jaar mijn caravan met Nederlands kenteken in Italië gestald. Dit jaar krijg ik een nieuwe zakelijke auto met Duits kenteken. Kan ik met mijn auto met Duits kenteken, mijn caravan met Nederlands kenteken mee terugnemen naar Nederland? En hoe is dit verzekeringstechnisch en belastingtechnisch geregeld? En als dit niet mogelijk is, wat moet ik doen om dit wel te kunnen?

Groeten,

Maikel

Naar laatste bijdrage

Reacties:

TheoV antwoordt op 10 februari 2020:

Welk type kenteken is het? Is de caravan apart ingeschreven? Wat dat betreft ken ik de NL wetgeving niet. In België is een aanhangwagen van >750kg voorzien van een eigen inschrijving, verzekering en nummerplaat. Iedereen mag daar dan mee rijden. Je ziet toch ook vaak een Hongaarse (of andere oostblok) trekker met een Nederlandse of Belgische trailer.

Verder kan je verzekering van de auto antwoorden op het Duitse vraagstuk en je Nederlandse verzekering over de Nederlandse zienswijze.


ton groenendijk antwoordt op 11 februari 2020:

Verzekeringstechnisch is heel veel mogelijk (als je maar betaalt).
Maar als de belastingdienst om de hoek komt kijken wordt het anders.
Veel is afhankelijk van waar u ingezetene bent. U mag als Nederlands ingezetene maar zeer beperkt met een Duits kenteken rijden.
U spreekt over een zakelijke auto. Staat die op naam van een Duits bedrijf en bent u Nederlands ingezetene dan ontstaat een situatie die vergelijkbaar is voor de fiscus met het rijden in een Duitse huurauto. Ik meen dat daar een maximale termijn van 60 dagen voor staat en dan moet de auto in NL geïmporteerd worden.(of terug gebracht)
Of er al dan niet een caravan achter hangt, zal de fiscus worst wezen, want daar valt niets aan te halen.


TheoV antwoordt op 11 februari 2020:

Dan is in NL de fiscaliteit compleet anders dan in de andere EU landen. Een collega van me is mede eigenaar van een rederij die onder Luxemburgse vlag vaart. Zijn auto is eigendom van de rederij. Hij rijdt dag in dag uit met Luxemburgse nummerplaten. Is al vele malen gecontroleerd maar ze krijgen daar geen speld tussen.

Toevallig lag er vorige week iemand bij mijn vader in het ziekenhuis iemand wie zijn zoon in Luxemburg werkt. 4 dagen per week. De rest is hij in België. Die rijdt gewoon met Luxemburgse nummerplaten.


Quirien antwoordt op 11 februari 2020:

Waarschijnlijk is even kijken op de Belastingsite; Wonen in Nederland en werken in Duitsland al voldoende voor de nodige informatie inzake legaal te rijden. Echter....
Koppelt dit ook even aan de site; www. Flynth.nl Adviseurs.Accountants aan het hoofdstuk; De auto van de zaak in Duitsland, en dan moet alles duidelijk zijn aan het wel of niet mogen c.q. De konsekwenties.
- Zie verwijzing onder 1.1.2 Een klein stukje uit de tekst bij 70 % voor de werkzaamheden in buitenland gebruikt etc. Kijk verder nog even naar 2.2

En inderdaad TheoV wat jij stelt in je voorbeelden is juist en wijkt de wetgeving voor b.v. Grootaandeelhouders/ eigenaars niet veel af van de wetgeving in België.
Ook hier voor de grensarbeiders ( ik woon aan de grens) wordt gewoon gereden met Duitse auto's die via het bedrijf geregistreerd staan in Duitsland op het bedrijf en aan de voorwaarderegelingen die in Nederland gelden, voldoen.

Wat ik mij afvraag bij de vraagsteller, is je caravan wel (goed) verzekert. Bij veel verzekeringen geldt voor langer verblijf van de caravan in het buitenland een max aantal dagen restrictie.( of betaal je een hogere premie)
Wat verder open blijft is dat bij een Nederlands kenteken geregistreerde auto de caravan AAngekoppelt WA verzekert is.
In Duitsland zover ik weet geldt dit niet. Houd hier dus rekening mee.


Quirien antwoordt op 11 februari 2020:

Even om misverstanden te voorkomen. In het 2e blok de tekst:
Duitse auto's moet staan: duits gekentekende auto's. Maar dat zal wel begrepen zijn. 😉


Jan Teepe antwoordt op 11 februari 2020:

Het maakt een groot verschil of de "zakelijke" Duits gekentekende auto een auto is die sec op het Duitse bedrijf staat, of dat er van een Duits leasecontract met de op naam stelling van de Nederlandse berijder sprake is. In het eerste geval wordt het moeilijk voor de NL opsporingsambtenaar om een proces verbaal op te maken. Belastingtechnisch gezien wordt het moeilijk om onder de bijtelling uit te komen. In het tweede geval val je onder de 10 werkdagen=14 dagen/2 weken regeling. En met Duits kenteken een NL gekentekende caravan trekken, dat mag wettelijk gezien, volgens mij. Of dat ook voor langere tijd mag? In Spanje niet, omdat de Spaanse regel in deze (nog)prefereert boven de Europese regel. Volgens de Europese regel mag het altijd.


dabbertje antwoordt op 12 februari 2020:

Bij een Duits gekentekende auto is een aanhanger niet automatisch WA verzekerd zoals dat bij een Nederlands gekentekende auto wel is. Dit is dus een probleem want een caravan met een Nederlands kenteken kun je niet apart voor WA verzekeren.
Zelfs een all risk verzekering voor de caravan telt aansprakelijkheid pas wanneer de caravan is afgekoppeld.
Ik zou dus echt even uitzoeken hoe je dit kunt oplossen.


Jan Teepe antwoordt op 12 februari 2020:

Klasse dabbertje. Had ik niet aan gedacht. Hetzelfde probleem heb ik ook in Spanje. Aparte WA verzekering moeten afsluiten en een Allrisk verzekering is vrijwel niet te krijgen en indien wel afsluitbaar, heb ooit 1 offerte daarvoor ontvangen, ongelooflijk duur met allerlei uitsluitingen daarbij gaand. Volgens mij is Nederland redelijk uniek in zijn caravanverzekeringen.


PieteR antwoordt op 13 februari 2020:

Het gaat hier niet over een caravanverzekering, maar om de verzekering van de auto. Volgens mij is de groene kaart een Europees document met Europese spelregels?
Is niet overal de aangehaakte caravan WA verzekerd? Ik weet wel, dat je hier en daar een extra groene kaart nodig hebt. (Polen?) Maar die kan je hier gewoon aan je verzekeraar vragen..

Ik schreef het al eens eerder: ik ben ooit met een Franse huurauto met mijn Nederlandse caravan naar huis gereden. Als ik meer tijd had gehad, kon ik er ook nog eerst mijn rondreis door Frankrijk mee afmaken.


Quirien antwoordt op 13 februari 2020:

Het is inderdaad een Internationale Motorrijtuigverzekeringskaart.
In diverse landen verplicht. Zie hiervoor de kaart in welke landen. (Print deze als groene versie uit om problemen te voorkomen)

Even een terugkoppeling aan Jan Teepe en TheoV. Staat bij jullie Groene kaart van de auto in de aanduiding zoals b.v. In Nederland de letters AF als toevoeging?
De A staat voor auto de F staat voor aanhangwagen of oplegger/Trailer.
Het lijkt mij indien zo ja, dan zou de caravan ook meeverzekert zijn als men de Internationale regels volgt.

Maar nu nog even een kanttekening op de Groene kaart bij de kleine lettertjes genoemd de volgende tekst.
Als het in deze kaart genoemde motorrijtuig wordt gebruikt in een van de genoemde landen, zal het Bureau van dat land de dekking garanderen overeenkomstig de in dat land geldende regeling betreffende de verplichte aansprakelijkheidsverzekering.


Mijn interpretatie* is dus men behoeft dus niet de letter F erbij te vermelden of een andere bepaling heeft over aangekoppeld of niet dan is de aanhangwagen of oplegger/trailer dus niet zomaar als in Nederland aangekoppeld WA verzekert.

@ Maikel
kun jij de codering eens op de Duitse groene kaart bekijken? Dat zal dan misschien enige opheldering geven.

* uitgaande dat dit dan een logisch gevolg zou zijn.


TheoV antwoordt op 13 februari 2020:

In B is een caravan/aanhangwagen BA apart verzekerd. Een lichte aanhangwagen <750kg zit mee in de autopolis. Al wat daar buiten valt dient apart verzekerd en betaald. Ik heb dus een groene kaart voor de auto, 1 voor de caravan en 1 voor mijn aanhangwagen 2t. Voor mijn aanhangwagen zit daar ook verplicht schade aan derden in mocht de aanhangwagen ergens staan en schade berokkenen.

De regel is een eigen inschrijving/nummerplaat, een eigen verzekering. Uiteindelijk zit het onder dezelfde polis als de auto maar het wordt apart vermeld (met nummerplaat) en gerekend.


Jan Teepe antwoordt op 14 februari 2020:

in ES: tot 750 kg. is WA verzekerd met de autoverzekering. > 750 kg. is eigen WA verzekering verplicht. Allrisk, Casco plus, komt vrijwel niet voor bij getrokken materieel. Groene kaart moet apart aangevraagd worden, wordt niet automatisch aangeleverd, ook voor de auto niet. Vreemd, omdat buitenlandse kentekens juist verplicht gesteld worden om een groen kaart bij zich te hebben. Ook een aparte groene kaart voor het getrokken voertuig. Bij ES kentekens vraagt de "Trafico" niet eens meer naar het kentekenbewijs. Scanning van het nummerbord met een tablet en alles staat vermeld in het scherm. Incl. rijbewijs-, verzekeringsgegevens en zelfs het aantal punten dat je op het rijbewijs hebt staan.


Quirien antwoordt op 15 februari 2020:

Het is nogal een beladen kwestie. Op zoek naar antwoord kwam ik hier op deze site al een op 27/9/2009 opgestarte topic; Duitse Auto tegen. Laatste antwoord is van 30-07 2019.
Voor belangstellende misschien maar eens over het welles/ nietes door te lezen.

Maar zover ik er wijs uit wordt voor Duitsland dus niet o.a. gezien een caravan wel of niet aangekoppeld een land zoals al werd vermeld afwijkende bepalingen kan toepassen cq. regels t.a.v een caravan wordt beschouwd.

Even onder dank terug naar TheoV en Jan Teepe.
Als ik het zover interpreteer is er qua afgifte documenten niet veel verschil. In Nederland > 750 kg ook een eigenkenteken en registratie. Blijft over dat Nederlands gekentekende Auto's bij aangekoppelde Caravan/aanhanger een automatische WA verzekering heeft. ( zie hiervoor de AF codering op de groene kaart)

Is de caravan niet aangekoppeld dan valt schade aan een derde onder de AVP ( aansprakelijkheidsverzekering)
Voorbeeld : je plaats aangekoppeld de caravan op zijn plaats en veroorzaak schade aan derde, dan is die schade uit de WA verzekert. Echter losgekoppeld en dan handmatig of met mover een schade aan derde veroorzaken dient dit uit de APV betaald te worden.

Schade aan caravan of door andere oorzaken ontstaan dient men apart te verzekeren. Een aparte verplichte verzekering hiervoor is dus niet verplicht maar dient dan zelf betaald te worden.
Voor België zou dan gelden zover ik begrijp valt dit van onder Belgische wetgeving BA ( Burgelijke aansprakelijkheid)
Dit kwam ik nog tegen onder de site , www.verzekeringen.be/autoverzekeringen etc. Hoofdstuk : Wat is de groene kaart van je autoverzekering. Hier worden bij 7 kernpunten uitleg over de Belgische groene kaart behorende bij Caravanverzekeringen gegeven.
Voor Spanje gelden dus ook andere interpretatie regels zover ik begrijp.


Patrick Arets antwoordt op 13 juli 2021:

Ik heb sinds kort een trekhaak op mijn Duitse leaseauto (woon in Nederland) en liep tegen hetzelfde probleem op. Ik dacht dat mijn caravan met Nederlands kenteken gewoon verzekerd was, maar kwam erachter dat in Nederland dus de WA door de verzekering van het trekkend voertuig wordt gedekt.
Na heel lang zoeken ben ik uiteindelijk bij een adviseur terechtgekomen die vanaf nu via een verzekeraar een caravan verzekering kan aanbieden inclusief een WA dekking. Check Advies Verzekerd op Facebook. Ik kan nu zonder gedoe gewoon de caravan trekken ondanks Duits kenteken.


Jasper antwoordt op 21 juli 2021:

Hebben jullie de website www.duitseautonederlandsecaravan.nl nog niet gezien?


Joost Kam antwoordt op 21 juli 2021:

Dit probleem is opgelost: https://duitseautonederlandsecaravan.nl/


Jos antwoordt op 20 augustus 2022:

Als ik de link volg dan lees ik dat het nog niet is opgelost...

Het is dus veel ingewikkelder als wordt gesteld.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 24 augustus 2023:

Heeft iemand misschien nu wel een oplossing?


Bart antwoordt op 24 augustus 2023:

Ondertussen heb ik van duitse verzekeringsmakelaar van auto te horen gekregen dat ik gewoon herhalingskenteken kan monteren bij aanhanger onder 750kg en deze dan verzekerd zal zijn.
Helaas hebben ze niet begrepen dat het bij mij gaat over aanhangers en caravans boven de 750kg.

Ondertussen heb ik wel begrepen dat je in Duitsland in ieder geval legaal rond mag rijden met grote >750kg NL aanhanger..... ook in dat geval met herhalingskenteken (extra aangebracht??) maar moet meen ik wel WA (Haftpflicht) verzekerd zijn.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Voorbeeld Trekrapport

Het Trekrapport heeft de vorm van een E-book met gemiddeld zo’n 30 pagina’s. Bekijk voor een impressie het voorbeeld voor mijn eigen combinatie.

Caravan (te?) zwaar

Bij het uitzoeken van een nieuwe caravan kijken we natuurlijk naar het gewicht. Maar als we dan echt gaan rekenen doen we dat toch vooral met centen in plaats van met kilo’s.

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2024 Caravantrekker