Caravantrekker.nl

Kogeldruk Toyota RAV4

Frans Boersma vraagt op 17 oktober 2022:

Op zoek naar een nieuwe auto zijn wij geinteresseerd in een Toyota RAV4 AWD van 2019. Deze auto heeft een opgegeven trekkracht van 1650 kg.

Berekeningen in caravantrekker geven aan dat deze auto onze caravan (een Hobby 495 UL van 2008, maximaal beladen 1500 kg) prima kan trekken. Dit is in lijn met reviews waarin deze auto wordt omschreven als een uitstekende caravantrekker.

De geadviseerde kogeldruk voor deze combinatie is in de berekening 80 kg bij normale en 85 kg bij maximale belading van de caravan.
Maximaal toegestane kogeldruk van de Toyota is echter maar 70 kg.

Is het juist om te concluderen dat deze auto dus niet geschikt is om onze caravan te trekken (als ik er al in zou slagen om de gewichtsverdeling in de caravan zodanig aan te passen dat de kogeldruk zakt tot 70 kg, voldoe ik niet mee aan de door caravantrekker geadviseerde kogeldruk).

Lijkt dus een inconsistentie in de opgave van 1650 kg kunnen trekken en een kogeldruk van 70 kg, of is dit alleen een gevolg van de combinatie die wij hebben?

Uw antwoord stel ik op prijs.

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Caravantrekker (Menno) antwoordt op 17 oktober 2022:

Wettelijk moet de maximaal toegestane kogeldruk van een auto minimaal 4% zijn van het maximaal toegestaan trekgewicht (boven de 750 kg). Voor 1650 kg is dat dus 66 kg. Daar voldoet de RAV4 hybride dus aan. Toyota geeft voor elk model zo'n lage kogeldruk op in de boekjes.

Ik de praktijk blijkt vaak dat een iets hogere kogeldruk van een toercaravan (tussen 5 en 7% van het caravangewicht) een beter rijgedrag geeft. Daarom adviseren we een iets hogere kogeldruk.

Wettelijk (bij controle onderweg) is alleen de maximale kogeldruk die op het typeplaatje van de trekhaak staat van belang. Voor de RAV4 is dat 80 kg, net zoveel als de 2.0 benzine RAV4 van Toyota mag hebben.

In instructieboekjes staan vaak veel meer waarschuwingen.... bijvoorbeeld met een aanhangwagen niet harder dan 80 km/u rijden. Daar houden maar heel weinig mensen zich aan. Waarom dan wel aan het gewicht?

Zolang de kogeldruk onder het maximum dat op de trekhaak staat blijft vind ik het probleem niet zo groot.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Wet- en regelgeving

Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.

Hoe meer PK's, hoe beter?

Folders staan vol met technische gegevens. Waarop moet je letten als je een trekauto koopt? En wat is belangrijker, koppel of vermogen?

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2024 Caravantrekker