Caravantrekker.nl

Regeneratief remmen met een elektrisch aangedreven auto.

Hans Pl vraagt op 6 maart 2023:

Eind 2023 ga ik een bescheiden plug-in hybide rijden. Er kan dan regeneratief geremd worden op drie niveaus door simpelweg het gaspedaal los te laten ('gaspedaal' is hier niet meer dekkend).
Een nieuwe kans om de caravanremmen heet te stoken zonder het rempedaal te gebruiken.
Beste caravanners: Let er een beetje op!

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Caravantrekker (Menno) antwoordt op 6 maart 2023:

Met ITBS kan je de caravanrem uitschakelen zoals in de bergen waar je op de motor afremt. Het is even de vraag wanneer de remlichten van een elektrische auto gaan branden. Zolang die niet branden kan de caravan niet remmen.

Ik heb al overleg met Triorep gehad of we het systeem kunnen aanpassen zodat bij weinig remmen, ondanks dat de remlichten aan gaan, de caravan toch niet remt. Dat heeft ook het voordeel dat je meer energie regenereert.


E. Hendriks antwoordt op 6 maart 2023:

Pas bij een bepaalde vertraging met regenereren gaan de remlichten branden.
Voor itbs zou het een mooie oplossing zijn als er op het rempedaal een extra remlicht schakelaar komt denk ik.


Frans antwoordt op 7 maart 2023:

Het klopt dat je er niet bent met alleen regeneratief remmen met de auto; de caravan zal remmen zodra deze oploopt achter de remmende auto en de caravanremmen kunnen dus nog steeds warm lopen.

Ik rijd al vijf jaar met een oplossing voor dit fenomeen met een XC60 T8 en caravan met ARC. Oplossing is gerealiseerd door een extra massa-schakelsignaal voor het ARC remcontrolesysteem. Het is een massadraad die over de vrije pen 12 van de caravanstekker loopt.
Het schakelrelais van ARC krijgt +12V signaal van pen 3, nu gecombineerd met massa van pen 12. Alleen het remsignaal is dus niet voldoende.
Het massasignaal wordt in de auto naar keuze gegenereerd door het rempedaal (magneetschakelaar) of door een massasignaal van de ECU (via een MOSFET schakeling), afhankelijk van het toegelaten regeneratief remvermogen.

ARC werkt zodoende feilloos ook bij elektrisch remmen.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Caravan (te?) zwaar

Bij het uitzoeken van een nieuwe caravan kijken we natuurlijk naar het gewicht. Maar als we dan echt gaan rekenen doen we dat toch vooral met centen in plaats van met kilo’s.

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

Voorbeeld Trekrapport

Het Trekrapport heeft de vorm van een E-book met gemiddeld zo’n 30 pagina’s. Bekijk voor een impressie het voorbeeld voor mijn eigen combinatie.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2024 Caravantrekker