Caravantrekker.nl

Verkoop caravan in buitenland

vraagt op 28 maart 2009:

Hallo Bert en Menno,

wij zijn op dit moment nog in het bezit van een caravan. wij willen er dit jaar nog mee met vakantie. na de vakantie willen wij de caravan verkopen, en het liefst in Italie, waar wij naar toe gaan.

ons plan is, dat wij hem daar verkopen en achterlaten. waar moeten wij dan op letten? wat zijn onze rechten/plichten? want als het om papieren gaat, is Italië niet zo'n makkelijk land.(mijn man is wel Italiaan, dus beheerst de taal goed) hebben jullie advies voor ons?

ik kijk naar jullie bericht uit, bij voorbaat dank.
José

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Marcel antwoordt op 29 maart 2009:

Je kunt de caravan al in Nederland op eenexport kenteken laten zetten. Dan heb je in ieder geval de vrijwaring geregeld (kan bij meerdere "filialen"van de RDW.

Op de site van de rdw www.rdw.nl staat ook e.e.a. te vinden over export.


van der wiel antwoordt op 30 maart 2009:

ja marcel dat is leuk maar als je hem niet verkoopt en mee terug neemt moet je weer een gewoon kenteken aan vragen daar export kentekens tijdelijk geldig zijn.
verder moet je je caravan hier uitvoeren en in italie weer invoeren en dan het overschrijven naar de nieuwe eigenaar al met al een hoop gedoe.
maar mocht het je lukken neem je oude kentekenplaten mee deze kunnen ze alleen in nederland na maken wat bij malafide overschrijving"een hoop ellende kan voorkomen daar ze dan niet met jouw kentekenplaten kunnen rond rijden.


Roy. antwoordt op 30 maart 2009:

Wij hebben ook de caravan in Italië verkocht en het volgende geregeld:
Afgemeld bij RWD
kenteken plaat verwijderd in Italië
verzekering opgezegd en de reden waarom, met copie getekend door nieuwe eigenaar
nieuwe eigenaar laten tekenen dat deze de caravan heeft overgenomen.
Papieren naderhand opgestuurd.
Geen problemen verder gehad.
In Italië is men verzot op caravans vanaf ongeveer 5-mrt. opbouw.


Veel succes.


antwoordt op 10 april 2009:

hallo, bedankt allemaal voor jullie reactie! (mijn excuus voor de late reactie ik hoop dat jullie dit nog lezen!)

Roy, hebben jullie de caravan dan pas in Nederland afgemeld bij RWD, of al vóór jullie terug reden naar Nederland? en de verzekering, pas terug in Nederland afgemeld? en tegenwoordig staat de caravan op een eigen kenteken, was dat bij jullie toen ook al? moesten jullie dat niet samen op het postkantoor regelen? of waren dat de papieren die je naderhand hebt opgestuurd?

sorry dat ik het niet allemaal in een keer snap, maar ik wil gewoon niet voor verrassingen komen te staan. nogmaals bedankt.


Roy. antwoordt op 10 april 2009:

Na verkoop in Italië heeft m'n dochter de RDW gebeld en de verzekering.Zorg dus voor het gemak dat de revelante gegevens in Nederland bij de hand zijn.Denk zelfs dat alles naderhand gewoon geregeld had kunnen worden, want de wegenbelasting was betaald voor een jaar, en de verzekering ook.Invoeren en uitvoeren is niet van toepassing op caravans.De persoon die de mijne gekocht heeft voor in de verhuur op Piani Di Claudia gaat geregeld caravans halen in Duitsland.
Succes.


antwoordt op 10 april 2009:

hallo Roy,

wat fijn dat je toch nog reageerde, ondanks dat ik zo laat was met reageren!😉

mijn man en ik hebben al je advies doorgenomen, en er heel veel aan gehad. we zorgen voor vertrek gewoon dat we contracten (in het Italiaans) hebben, voor het geval dat het wel mocht lukken.

en als we een koper hebben, halen we de nummerplaat eraf en regelen als we thuis komen meteen RDW/verzekering. dat kan toch pas op het laatst, omdat wij nog de hele vakantie in de caravan zitten. dus als er een koop komt, zal dat pas een van de laatste dagen geregelt worden vlak voor vertrek.

en als het verkopen daar niet lukt, nemen we 'em gewoon weer mee naar Nederland en verkopen we hem alsnog hier.
we gaan het gewoon proberen, met al jou goede advies onder onze arm, en zien wel waar het schip strand!

nogmaals hartstikken bedankt voor je goede advies, je hebt ons heel erg geholpen!

groetjes, José.


Roy. antwoordt op 11 april 2009:

Slip off de pen: wegen belasting is niet van toepassing.
Neem eens een dagje vrij tijdens je vacantie en ga ook eens Kijken en informeren bij bedrijven die caravans stallen in Italië.Deze kopen ook vaak caravans van particulieren in.Denk wel na wat er allemaar mee terug gaat naar Nederland indien de caravan verkocht is.Wij hadden een Passat Variant waar veel in ging maar waren afgeladen vol!
Indien verkocht en jullie over wegen om een nieuwe te kopen, ga afhankelijk van waar je woont, ook eens in Duitsland kijken.Stukken goedkoper en kost weinig moeite.

Groetjes en veel succes.


antwoordt op 11 april 2009:

goed idee Roy! ik kan hier op de computer al uitzoeken of er caravan stalling/verkoop/inkoop in de buurt is van waar wij zitten.

over de ruimte maak ik me niet zo druk, we hebben een vrij grote auto,(hyundai tucson) en ik reis per vliegtuig( ik kan zo\\\'n lange reis helaas niet meer maken, ik ben invalide) dus mijn man heeft nog een plek over voor wat spullen. dit gescheiden reisen breekt ons na een aantal jaren toch op, dus vandaar de verkoop van de caravan eigenlijk.

ik neem zoveel mogelijk spullen mee die ik daarna niet meer nodig heb/missen kan, en als we hem verkopen, kan of de koper of familie de overige spullen van ons krijgen. zodat mijn man alleen het belangrijkste mee terug hoeft te nemen.

toch weer bedankt Roy!😉


Joost Kolen antwoordt op 14 april 2009:

Puur uit nieuwsgierigheid wat voor caravan betreft het?


Ingrid antwoordt op 11 mei 2009:

Hallo Jose of Roy,

Wij willen ook onze caravan die in Italie staat daar verkopen. Nu heeft een nederlandse familie gereageerd en wil hem overnemen en meenemen naar Kroatie.
Afmelden kan dat in Italie, dmv een telefoontje? We willen niet het risico lopen dat er iets met de caravan gebeurt terwijl deze nog op onze naam staat.
We kunnen hem idd ook afmelden, en de kentekenplaten eraf halen, maar dat moet de nederlandse familie hem weer aanmelden en krijgen natuurlijk andere platen.
Graag hoor ik van jullie.

gr Ingrid.


Roy. antwoordt op 11 mei 2009:

Ingrid,
Het beste en gemakkelijkste is, indien je de caravan in het buitenland aan een landgenoot verkoopt, om de caravan incl.kenteken te verkopen.Vraag op het postkantoor een vrijwaring en zorg voor een verkoop overeenkomst.Geef dit ook meteen door aan de verzekering indien de caravan verkocht is.Doe je het zoals je het zelf voorsteld, dan dient de nieuwe eigenaar voor een kenteken en platen te zorgen en dus een keuring.Makkelijk voor de nieuwe eigenaar is ook een bewijs van koop of een copie van de verkoop overeenkomst, zodat hij/zij kan aantonen dat de caravan niet gestolen is.Veel is er op de site van de RWD of ANWB denk ik te lezen.


Roelof antwoordt op 11 mei 2009:

@Roy
Als het om een NL caravan gaat:

Hoe kun je nou aan het postkantoor een vrijwaring vragen.

Dit is onmogelijk !!

Een kenteken moet overgeschreven worden: ofwel nieuwe eigenaar moet met de papieren naar het postkantoor en de caravan op zijn/haar naam laten zetten.

Eenvoudigst zou zijn als de caravan in het buitenland blijft: de kentekenplaat van de caravan halen.

Terug in NL met de koper de caravan laten overschrijven , (zorg dat je het vrijwaringsbewijs krijgt) en de koper de kentekenplaat geven (en zorgen dat er betaald is)

De kentekenplaat hoeft er eigenlijk niet van af, maar geeft je ietjes meer zekerheid als de caravan achterblijft.

Succes!



Ingrid antwoordt op 25 mei 2009:

Poeh, wat een gedoe...
In ieder geval bedankt voor de reacties.
Ben bang dat hij weer mee teruggaat naar nederland.

gr Ingrid.


Ed Peeters antwoordt op 26 mei 2009:

Wat Roelof zegt "Een kenteken moet overgeschreven worden: ofwel nieuwe eigenaar moet met de papieren naar het postkantoor en de caravan op zijn/haar naam laten zetten." klopt helemaal met mijn ervaring.

Ik heb (vanuit Spanje) een caravan gekocht via marktplaats.nl. Vrienden hebben die caravan voor mij meegesleurd naar Spanje. Ze hebben de caravan eerst op hun naam laten zetten en wel om twee redenen:
1. De verkoper kreeg zo dus het vrijstellingsbewijs.
2. De caravan zou niet verzekerd zijn als hij op mijn naam stond volgens zeggen van een autodealer, die een RDW machtiging heeft om (auto-)kentekens uit te printen.

Mijn vrienden zijn met mijn (Nederlandse) paspoort terug naar Nederland gereden om daar de caravan op mijn naam te laten zetten met de bedoeling om daarna het kentekenbewijs en mijn paspoort terug te sturen naar Spanje. (Ze hadden dan zelf uiteraard ook weer een vrijstellingsbewijs.)

Dit werd door het postkantoor geweigerd. "De nieuwe eigenaar moet zich persoonlijk melden met een geldig identiteitsbewijs" was het verhaal. E.e.a lijkt te kloppen met de teksten op de website van de RDW die ik er later op nagelezen heb.

Gr. Ed.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Wet- en regelgeving

Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2024 Caravantrekker