Caravantrekker.nl

Caravantrekker.nl Informatie Koopgids Reviews Vragen Advies

Vraag en antwoorden

Onderwerp: Thetford zwart water
Van: AdM
Datum: 15 July 2012 om 10:10

Hallo,

Wie weet wat dit is als ik de wc doorspoel nadat deze een aantal weken niet is gebruibt(stalling) komen er best veel zwarte schilfers met het spoelwater mee de eerste spoelingen,
ik gebruik altijd auqa rinse van Thetford,weet er iemand wat dit is en hoe kun je dit voorkomen.

Naar laatste bijdrage

Forum reacties:

Van: Ed
Datum: 15 July 2012 om 10:25

Dat zwarte is een schimmel welke niet zozeer in het water maar juist in de vochtige atmosfeer daarboven welig tiert.

Op den duur verstopt het je pompje :-((

Oplossing: een kleine hoeveelheid (eierdopje)bleekwater in de spoeltank dan de tank volledig met water afvullen en 24 uur laten staan.


Van: Tom
Datum: 15 July 2012 om 13:54

Wat Ed zegt is beste oplossing. Ik gooi meestal bleekwater in een halfvolle spoelwatertank als ik vertrek. Tijdens het rijden klotst het water door de tank. Bij aankomst de spoelwatertank laten leeglopen, en schoon is de tank.


Van: RobN
Datum: 15 July 2012 om 14:13

@Tom
en daarna nogeens doorspoelen toch?


Van: AdM
Datum: 16 July 2012 om 20:28

Bedankt het heeft gewerkt,tevens heb ik ook even de draaiknop van het toilet volgens de gebruiksaanwijzing gelicht en de boel eronder gecontroleerd en het ziet er allemaal weer schoon uit, het klopt dat boven het restwater het condensvocht was gaan schimmelen.
nogmaals bedankt.


Van: Frank
Datum: 18 July 2012 om 23:53

Da's nu jammer......als ik dit bericht gisteravond had gelezen dan had mij dit een aantal uren zoeken en knoeien bespaard. Het toilet spoelde niet meer door. Dacht eerst aan de zekering, toen bedrading en daarna maar doormeten. Er bleek stroom genoeg, dus toen op zoek naar het pompje.
Deze draaide niet meer rond en toen heb ik het schoepje met een schroevendraaier "bevrijd". Daarna draaide hij weer goed, maar kwam er volop zwarte rotzooi vrij.
Wij gebruiken het toilet nooit, maar dat is dus condensschimmel weet ik nu. Het dan kan het pompje inderdaad gaan vastzitten.
Morgen gooi ik er dus ook maar een scheutje bleekwater in.
Bedankt voor de tip !


Van: Ed
Datum: 19 July 2012 om 09:38

Graag gedaan nog even dit:
1. Als het pompje defect is koop dan niet een duur Thetford of Reich pompje maar vervang het dan door zo'n exemplaar van 10.
Geeft veel meer druk en een feest voor de billen )

2. Thetford heeft de nare gewoonte om de zekering (3 Amp) te verstoppen en dit niet in de handleiding te vermelden. Bij mij zit de zekering in de ruimte voor de afvaltank in een uitsparing, je moet een spiegel gebruiken om hem te vinden.


Van: Jasper
Datum: 19 July 2012 om 11:41

Of het van de chloor komt of van de azijn ('k weet niet meer wat ik het laatst gebruikt heb) maar kennelijk is er een restje van het een of ander in de spoelwatertank blijven zitten gedurende de winter.
In elk geval begon kort na het begin van de vakantie het pompje een hoog gierend geluid te maken. Niet om aan te horen. Ik vermoed dat het asje weerstand ondervindt van een aantasting van een interne kering. (rubbertje?)
Ik heb er maar een ander pompje in gezet.
Ter lering ende...


Van: Ruud
Datum: 16 August 2012 om 17:06

Hallo,
Zoals blijkt komt het vaak voor de zwarte troep in het spoelwater van het toilet. Ik lees dat er chloor wordt gebruikt om het "zwarte" te verwijderen, kan best helpen maar het is niet geheel zonder risico. Chloor tast rubbers en metalen delen aan, en dat willen we niet ,toch? Ik heb de zwarte troep eruit gekregen met Biotex. Een emmer vol met lauw water en Biotex via de closetrol opening in spoeltank gedaan. Een nacht laten staan en toen leeg gepompt. Drie keer met schoon water nagespoelt. en spoelwatertank was schoon en belangrijk geen risico op eventuele defecte rubbers metalen delen of een kapot pompje.


Van: RobD
Datum: 16 August 2012 om 18:33

Biotex= Natriumcarbonaat, m.a.w. SODA.
Je hebt een dure oplossing gekozen


Van: Rene
Datum: 16 August 2012 om 20:03

En om de zwarte troep te VOORKOMEN doe ik het volgende:
Ik zorg dat de watertank kan drogen door het afdekkapje (om het pompje te bereiken) en de vuldop van de tank te verwijderen als de caravan "opstal" gaat.
Nu al jaren geen schimmel meer


Van: dabbertje
Datum: 18 August 2012 om 01:01

Sinds wij een caravan met een centrale watertank hebben, kunnen we dat rose spul niet meer gebruiken. Maar sinds die tijd hebben we ook geen last meer van die zwarte vlokken. Zou die aquarinse het veroorzaken, of eerder dat de watertank iedere keer wordt doorgespoelt en leeggemaakt?

Gr. Daphne


Van: Hans Stoute
Datum: 18 August 2012 om 07:29

@dabbertje. Waarschijnlijk dat laatste. Om toch Aquarinse te kunnen gebruiken. (volgens Thetford is dat goed voor de rubbers) kan je een (goede) plantenspuit vullen met dat spul. Klein beetje in de pot bij het doorspoelen geeft hetzelfde effect.


Van: RobD
Datum: 18 August 2012 om 09:07

Schimmel, het zwarte spul, ontstaat bij vochtige omstandigheden zonder beluchting. Wat Rene doet is een oplossing, gewoon alles open laten staan als de caravan met reces gaat.

Waarom een spoelmiddel toevoegen? Doen we thuis ook???
Marketing


Van: dieter
Datum: 18 August 2012 om 09:40

Bij havenwinkels verkoopt met wateradditief om kiemvorming te voorkomen.ik voeg dat standaard toe.ik wil geen legionella of andere microben inademen.
Nadeel.ruikt naar chloor.


Van: RobD
Datum: 18 August 2012 om 10:21

98% van dit soort additieven is gebaseerd op chloor. Gewoon een kopje chloor op een volle tank is net zo effectief en waarschijnlijk wat goedkoper


Van: dabbertje
Datum: 18 August 2012 om 17:32

@Hans Stoute, we hebben een klein flesje aquarinse meegekregen van de dealer voor dat doel. Gewoon af en toe wat van dat roze spul in de pot op de klep gieten en even laten staan. We gebruiken het niet zo vaak want na 4 jaar is het flesje nog niet leeg.


Van: Arthur
Datum: 18 August 2012 om 21:37

Ik heb vorig jaar ook zwarte vlokken gehad en een kapotte pomp tot gevolg. Ik heb de tank grondig gereinigd en pomp en zekering vervangen. De oorzaak was het gebruik van het roze spoelmiddel. Ik gebruik dit niet meer, en thuis gebruiken we in het toilet toch ook geen gekleurd spoelwater? Gewoon een klein scheutje afwasmiddel in de boventank en alle problemen zijn van de baan en ik heb een schoon toilet!


Van: RobD
Datum: 19 August 2012 om 09:28

Alles wet een residu op de binnenkant achterlaat is een ondergrond tot het ontkiemen van schimmels. Zeker in een vochtige afgesloten ruimte zoals de tank.
Zepen, spoel en afwasmiddelen zijn vet houdende stoffen en zetten zich graag af op de wanden e.d. Met spoelen alleen gaan deze residuen niet weg. Een goede vetoplosser om te reinigen wil wel helpen.
Het gebruik van enkel water is voldoende, of zoals eerder aangehaald de tank niet afgesloten wegzetten.


Van: QS
Datum: 19 August 2012 om 10:06

Wat wij altijd doen is tank voor het wegzetten en halen met wijnazijn aangevuld met water(0,35 cent per 1 1/2 liter in Frankrijk) doorspoelen.(vinaigre 'd Alcool Blanc)
Bij de 1e dag wegrijden klots de inhoud dan door de tank en komen alle vlokken los. Dan spoel ik de tank schoon(niet via het pompje anders raakt deze verstopt of brandt de zekering door)maar afvoer.

Voor de eerste dag kun je dan het toilet onderweg even doorspoelen met water uit de kraan van de andere tank.(mocht je alle risico van pompgebruik uitsluiten dan even de zekering los halen.)

De grote tank c.q. boiler maak ik ook altijd schoon met deze wijnazijn.(dag/nacht volledig laten inwerken)
Leidingen spoel ik wel een paar keer na en blaas deze volledig leeg.


Van: John
Datum: 20 August 2012 om 15:28

" Wat wij altijd doen is tank voor het wegzetten en halen met wijnazijn aangevuld met water(0,35 cent per 1 1/2 liter in Frankrijk) doorspoelen.(vinaigre 'd Alcool Blanc)
Bij de 1e dag wegrijden klots de inhoud dan door de tank en komen alle vlokken los. Dan spoel ik de tank schoon"

wie weet wat hier staat??


Van: Q.S
Datum: 20 August 2012 om 16:59

Inderdaad een beetje ongelukkig geformuleerd.
Wat ik bedoel.

Bij het halen en wegbrengen van de caravan uit de stalling voeg ik deze wijnazijn(franse benaming staat inderdaad wat ver in de zin) in het bovenreservoir van het toilet aangevuld met water.
Tijdens het rijden klotst dan de vloeistof door het reservoir en de vlokken komen los.
Dan het bovenreservoir via zijn eigen afvoer leeg laten lopen en nog een keer naspoelen.(de pomp gebruik ik dus alleen als het reservoir schoon is.)

Rest van de tekst en het waarom moet toch duidelijk zijn.


Van: Ien
Datum: 20 August 2012 om 17:44

Prima idee, tank klotst schoon! Maar waarom geeft Thetfort het advies de spoelwatertank te legen alvorens met de caravan te gaan rijden? Kans op vochtinfriltatie was het antwoord!


Van: Andreas-NL
Datum: 21 September 2012 om 16:09

Ook ik heb nu problemen met de toiletpomp. De tank stond droog en voor vertrek deed ik er wat Kem Blue in waarna ik dat wilde mengen met een beetje (pomp) water. De pomp piept heel even en stopt dan. Een paar keer geprobeerd maar geen verandering. Vermoed dat maanden niet-gebruik voor kalk in de pomp heeft gezorgd en dus wil ik de pomp graag schoonmaken. Maarre... waar zit dat ding ergens en hoe kom ik daar bij? Het gaat om een gewone Thetford met eigen watertank: grijs met groene deksels uit 2009


Van: @Eric
Datum: 21 September 2012 om 18:04

Pomp zit volgens mij onder je WC rol houder rechts van de pot, wc rol houder kun je d'r zo uit trekken.


Van: Andreas-NL
Datum: 21 September 2012 om 18:19

@Eric: jammer, ben gelijk gaan kijken maar de WC-rolhouder zit gewoon tegen de wand geschroefd. Maar ik herinner me nu onze vorige c/van met Thetford uit 2003; die had rechts inderdaad een verzonken ruimte v/d toiletrol al wist ik niet dat daaronder de pomp mogelijk schuil zou gaan. Ik denk dat ik het in de tankruimte moet zoeken die smal is en heel diep met div. klepjes waarvan ik niet weet waarvoor ze dienen. Wl heb ik intussen de zekering ontdekt.


Van: Jan@
Datum: 21 September 2012 om 19:43

Dat aqua rinse of, hoe de zut ook mag heten is een totaal overbodig produkt( een van de velen)en vult alleen de zakken van de fabrikant. Nog nooit gebruikt (> 15 jaar) en nog nooit iets van zwart water gehad. Spoel het door het toilet thuis en hou je geld in je zak.


Van: Andreas-NL
Datum: 21 September 2012 om 19:58

@Jan@: ik neem aan dat je dat rose spul bedoelt, nou dat heb ik nooit gebruikt behoudens 1x een gratis flaconnetje bij de nieuwe caravan. Ik denk dat het kalkafzetting is na maandenlang verblijf in Spanje. Het pompje moet gewoon ondergedompeld worden in schoonmaakazijn, vermoed ik, maar ja, waar zit dat ding precies?


Van: @Eric
Datum: 21 September 2012 om 19:59

@Eric: jammer, ben gelijk gaan kijken maar de WC-rolhouder zit gewoon tegen de wand geschroefd.

Oke, ik weet niet precies tot welk bouwjaar toiletten die wc- rolhouder naast de pot zit.
Ik heb nog een grijze opvangtank met gele doppen/deksels.
Deze type C2 geloof ik:Jij hebt dan deze, de C-402?Misschien heb je hier wat aan?
http://www.thetford.eu/web/show/id=91796/langid=43


Van: Jan@
Datum: 21 September 2012 om 20:03

Geen idee Andreas. Vlgs mij moet je, als je bij het pompje wilt komen, het ""hele"" toilet demonteren. Ik "'bid"' voortdurend dat ie heel blijft.(alleen tijdens het kamperen uiteraard)


Van: Andreas-NL
Datum: 21 September 2012 om 20:29

@Eric: je bovenste foto gaf m'n vorige toilet weer en de onderste, type C402 is m'n huidige toilet. Heb de "pump" aangeklikt en was blij verrast over het duidelijke PDF-bestand met stap-voor-stap de demontage volgorde. Morgenochtend zit ik met de laptop op het toilet en ga aan de slag. Knap overigens dat je deze PDF-bestanden zo snel op het internet hebt gevonden. M'n complimenten!
Morgen breng ik verslag uit. Zover bedankt.


Van: @Eric
Datum: 21 September 2012 om 20:40

Hoeft Jan@ ook niet meer de hele vakantie te bidden...


Van: fransvb
Datum: 21 September 2012 om 22:13

deze de C402 heb ik ook en heb deze 4 weken geleden gedemonteerd. Gebruiksaanwijzing daarvoor op internet gevonden. http://www.thetford.eu/web/show/id=91796/langid=43
De knop voor de afsluiter kun je omhoogtrekken en daarna de afdekkap.
Jan@ hoeft niet de hele vakantie te bidden want "het kind kan de was" doen. Probeer overigens eerst voordat je de draden van de pomp doorknipt de pomp met een schroevendraaier gangbaar te maken. Knip de aansluiting zo dicht mogelijk door bij de bedieningsknop en gebruik dan bijvoorbeeld voor de bevestiging een kroonsteentje zodat je bij een volgende reparatie alleen maar de schroeven hoeft los te draaien.
Voor de plaats van de zekering, die zit in het tankcompartiment, in mijn geval aan de linkerzijde.


Van: Andreas-NL
Datum: 21 September 2012 om 22:45

@fransvb: Dat PDF bestand van Thetford dat je doorgaf is hetzelfde als dat van Eric zag ik. Mooie duidelijke plaatjes maar de praktijk bleek iets lastiger. Het is me (nog) niet gelukt. Had de boel open, daarna de 3 stekkers van de achterzijde bedieningsplaat geschoven (was niet aangegeven) en kwam toen bij afbeelding D: onderzijde bakje met stroomdraad en doorvoertule. Op de volgende foto is het blauwe pompje er al uit maar he is me niet duidelijk. Waar moet je precies aan trekken, de stroomdraad of aan de niet zichtbare maar wel voelbare waterslang? Met een zaklantaren in het gat geschenen maar het pompje was niet zichtbaar. Graag jouw gouden tip fransvb.


Van: Dirk
Datum: 21 September 2012 om 23:03

Hoi je moet aan de slang trekken en eventueel het pompje.
Het is zo dat de pomp daar in een soort kamertje hangt geheel
opgesloten en vaak de slang een beetje klem in dat zelfde kamertje.Maar hij kan er absoluut zo uit.


Van: fransvb
Datum: 22 September 2012 om 00:49

Andreas-NL, Wat jij beschrijft zoals waar moet ik aan trekken had ik ook, maar het is zoals Dirk omschrijft de pomp zit in een soort kamer en die moet je lostrekken dat gaat een klein beetje ongemakkelijk. Gewoon niet bang zijn. Eenmaal de pomp eruit dan heb wel weinig speelruimte. De slang moet je lostrekken en de draad moet je doorknippen. Eerst wel even proberen om de pomp met een schroevendraaier gangbaar te maken.


Van: Dirk
Datum: 22 September 2012 om 02:57

Hoi Andreas weet niet of je jouw spoelwatertank in zijn geheel kunt aftappen.
Meestal gaat dat het beste met de type,s die nog een peilglas hebben
Zo niet je kunt er ook even een los pompje bij hangen met stuk slang eraan
Wanneer hij dan zo goed als leeg is een aantal liters azijn erin en hopen dat het zo lukt pompje zit waarschijnlijk alleen maar vast zoals Frans aan geeft vermoedelijk door kalk en die zwarte vlokken.
Dit kan je proberen als het je niet lukt om hem eruit te krijgen.
Maar nogmaals eruit kan hij op bovengenoemde manier absoluut.
SUCCES


Van: Jan@
Datum: 22 September 2012 om 08:42

Bedankt Frans. Ik heb er een printje van gemaakt.Valt mee zo te zien.


Van: Andreas-NL
Datum: 22 September 2012 om 11:19

De stand van zaken intussen: de pomp is er uit dank zij vrouwlief met kleinere handen. Bedankt Dirk en frans vb. De schoepen draaien zwaar en pomp werkt niet. Hangt inmiddels in een bak azijn. Draad hoog afgeknipt zodat kroonsteentje straks veilig in het droge deel v/h bakje rust. Ga nu naar Meerkerk (hier vlak bij) v.e. een nieuw pompje. Had nog wel een Reich maar die zijn een stuk groter. De oude pomp kan misschien nog als reserve dienen.


Van: Andreas-NL
Datum: 22 September 2012 om 14:44

De klus is geklaard. Voor 11,60 een exacte kloon van het Thetford pompje gekocht, merk Comet Elegant, made in Germany, 10 l/min. Het ding wordt aangeboden door de OCS Recreatie Groothandel in de bekende gele blisterverpakkingen. De orig. Thetford pomp wordt aangeboden voor 56,-; er zit dan een stuk krimpkous bij plus een voor mij onduidelijk onderdeel. De verbinding heb ik met een kroonsteentje gemaakt dat absoluut droog zit, net onder de printplaat. Tenslotte een ieder bedankt voor de tips en adviezen.


Van: @Eric
Datum: 22 September 2012 om 14:49

Mooi, da's dan klaar voor weinig

Volgens mij mag het kroonsteentje zelfs onder water zitten, loopt hier ergens een draadje over maar kan dat niet vinden....


Van: Andreas-NL
Datum: 22 September 2012 om 14:58

@Eric: dat herinner ik me nog goed, maar kon het evenmin snel terugvinden. Persoonlijk heb ik daar geen fiducie in, stroom en water gaan m.i. niet samen maar ik begrijp nu hoe dit kan gebeuren: Thetford adviseert de draad kort boven de pomp af te knippen waardoor je altijd in het water zit maar dan moet je een andere verbinding kiezen met krimpkous er over en dan zal het best gaan. Maar dank zij dit forum heb ik geleerd de draad juist a/d bovenkant door te knippen - in het droge deel- en dan kan je gerust een kroonsteentje gebruiken.


Van: Dirk
Datum: 22 September 2012 om 16:16

@Eric het kroonsteentje mag inderdaad onderwater zitten mits er geen draadjes aan zitten voor degene die dit niet begrijpen mag een kroonsteentje heus wel in de sloot gooien


Van: fransvb
Datum: 22 September 2012 om 17:20

Jammer genoeg kocht ik bij de vrijbuiter een pomp waarbij de slang niet paste. Dus daar moet je wel op letten.
In de cvan van mijn zoon heb ik een exacte copie van de thetfort pomp ( 9,95) geplaatst die ook meer water verplaatst. Je moet dan wel vaker bijvullen.
Heerlijk dat we dat allemaal zelf kunnen vervangen! wat zou dat bij de dealer kosten?


Van: Jasper
Datum: 23 September 2012 om 20:56

Hier is het draadje over het kroonsteentje. http://www.caravantrekker.nl/vragen/read.php?id=66921
De eindconclusie was dat een kroonsteentje onder water wel even kan, maar de draadjes ter plaatse roesten dan zodanig dat ze op zeker moment geen functie meer kunnen vervullen. Ze zijn dan doorgeroest.
De beste oplossing blijft die van Thetfort zelf: twee contactbusjes die je dichtknijpt en daaroverheen een stukje krimpslang waar warme lijm in zit.
De juiste plek om de draadjes door te knippen is natuurlijk daar waar je er het beste bij kan.


Van: fransvb
Datum: 23 September 2012 om 21:26

Jasper met contactbusjes en krimpfolie is op zich een betere oplossing, maar als je weer moet vervangen dan houd je geen draad meer over om aan te bevestigen.


Van:
Datum: 23 September 2012 om 23:25

Een paar tips voor iedereen die een paar draadjes aan elkaar wil knutselen en ze droog wil houden:

1) Een paar stukjes krimpkous zijn wel ergens te regelen bij een electrozaak/electricein o.i.d.
Schuif een stukje over het dubbele snoer en over ieder enkel snoer een apart dunner stukje. Soldeer de snoeren aan elkaar en schuif de 2 krimpkousjes erover en verwarm ze met een fohn, daarna hetzelfde met het de dikkere krimpkous over het geheel en de boel zit voor een paar centen mooi (dubbel) afgeschermd.

2) Wie in de vorige eeuw , ronde plastic fotokokertjes heeft bewaard kan het volgende doen:
boor op plm 1 cm van boven 2 gaatjes in de wand, iets kleiner dan de dikte van het snoer. Duw de 2 snoeren door de gaatjes en maak ze met kroonsteentjes aan elkaar.
Spuit de koker bijna vol met siliconenkit en duw vervolgens de kroonsteentjes in de koker onder de kit, nog even afvullen met een laatste beetje kit en dan het dekseltje erop doen. Simpel, waterdicht en kost nagenoeg niets.

Succes met de volgende waterproof klus
JT


Van: fransvb
Datum: 24 September 2012 om 17:23

Mooie oplossing!!


Van: RobD
Datum: 24 September 2012 om 18:15

blanke stukjes draad een paar keer dompelen in gesmolten kaarsvet


Van: Jasper
Datum: 25 September 2012 om 20:38

Frans, je leest het niet goed.
Juist in het geval je alleen een kroonsteentje gebruikt gaan de draadjes roesten. En blijf je dus aan de gang met steeds een stukje inkorten.
Vandaar dat ik zei dat de oplossing van Thetfort beter is. Dan hoef je ook niet te solderen, maar kun je de draadjes gewoon vast knijpen in het busje. Over beide busjes gaat dan het krimpslang.


Van: Ed
Datum: 25 September 2012 om 22:11

Jasper
Er is onder het bedieningspaneeltje nog ruimte om een kroonsteen droog kwijt te kunnen. Knip daarom ook niet de draad te kort op de printplaat af.


Van: fransvb
Datum: 26 September 2012 om 07:46

Jasper, je hebt gelijk.
Zowel bij mezelf als bij de cvan van mijn zoon heb ik krimpkous gebruikt. Tijdens het volgen van dit draadje dacht ik dat het eigenlijk makkelijker zou zijn om bij mijn eigen cvan in het droge compartiment een kroonsteentje te gebruiken.
Overigens is het jammer dat je de draadjes niet los kunt halen van het bedieningspaneel


Van: Fran$
Datum: 26 September 2012 om 08:33

Mooi al die perikelen met onze high tech toiletten, maar bij mij komt de vraag op wat we er in de loop der jaren op vooruit zijn gegaan. Ik gebruik een inbouwtoilet die een voorganger lijkt van het model dat door @Eric op 21 sep is aangeduid met C2. Het is de eerste versie met balgpomp onder de draaiknop, is 25 jaar oud en werkt nog steeds voortreffelijk, zonder last van zwart water en altijd volop spoelwater uit eigen reservoir. Het enige wat ooit is vervangen, is de neopreen afdichting bij de schuif.
Er zijn ongetwijfeld gebruikers die de voordelen kunnen uitleggen van de nieuwste verworvenheden.


Van: Andreas-NL
Datum: 27 September 2012 om 20:29

@ fransvb: ik weet dat je de C402 hebt, net als ik. Toen ik die bedieningsplaat los had, was het nog zo krap om te werken dat ik die 3 kontaktblokjes met draadjes (hoe moet ik ze anders noemen?) van die groene printplaat a.d. onderkant heb los geschoven en toen had ik veel meer werkruimte. Die blokjes naderhand weer netjes teruggeplaatst uiteraard en het werkte weer normaal.


Van: Andreas-NL
Datum: 27 September 2012 om 20:31

@ fransvb: ik weet dat je de C402 hebt, net als ik. Toen ik die bedieningsplaat los had, was het nog zo krap om te werken dat ik die 3 kontaktblokjes met draadjes (hoe moet ik ze anders noemen?) van die groene printplaat a.d. onderkant heb los geschoven en toen had ik veel meer werkruimte. Die blokjes naderhand weer netjes teruggeplaatst uiteraard en het werkte weer normaal.


Van: fransvb
Datum: 27 September 2012 om 20:54

Andreas-NL, die blokjes heb ik gezien, durfde ze er niet af te schuiven, dat geeft wel meer bewegingsruimte.
Ik vraag me echter af of er dezelfde soort blokjes in de handel zijn om ze rechtstreeks op de pompdraadjes aan te sluiten.


Van: Andreas-NL
Datum: 27 September 2012 om 21:57

@fransvb: Mijn gedachtegang was: ooit zijn ze er opgeschoven dus kunnen ze er ook weer af
Wat jij wilt is in feite die printplaat uitschakelen. Maar dan zal je een paar functies gaan missen. Immers, die leds geven aan: vol en halfvol (groen) plus rood (leeg). Plus dan nog de feitelijke (pomp)spoelfunctie. Stel dat je al die functies kunt terugvinden en scheiden in die draadjes, dan heb je zeker 3 kroonsteentjes nodig om alle functies te behouden denk ik zo. Maar ik ben maar een leek......


Van: fransvb
Datum: 28 September 2012 om 08:50

Andreas, Ik wil de draadjes van de kapotte pomp van de printplaat schuiven/halen en ze vervangen door de draadjes van de nieuwe pomp. Dan heb je geen gedoe meer met kroonsteentjes of krimpsokken.


Van: Ed
Datum: 28 September 2012 om 09:27

Ja waarom makkelijk doen als het moeilijk kan )

Dat printplaatje is het meest kwetsbare onderdeel, eenmaal beschadigd (breukje of vocht) is het uit met de pret.
Een kroonsteentje in het droge gedeelte onder de printplaat gaat jaren mee en als je een 15-20 cm draad aan de printplaat laat zitten kan je over een x aantal jaren altijd weer een nieuw kroonsteentje plaatsen, maar gesoleerde kabelschoentjes of solderen en isoleren van de draadjes kan natuurlijk ook.
Solderen direct aan de printplaat is alleen voor de vakman.

Hoelang kan je een item over een poepdoos maken )


Van: fransvb
Datum: 28 September 2012 om 16:01

Net zo lang als het "draadje" is.


Van: RobD
Datum: 28 September 2012 om 18:21

"Solderen direct aan de printplaat is alleen voor de vakman".

Wat een goede hobbyst ook kan, zo fragiel is een printplaat nu ook weer niet. Vocht kan geen kwaad na goed drogen. Ooit mijn mobieltje in de plomp laten vallen, open gemaakt, dagje boven de verwarming en heeft nog jaren gewerkt

Maar goed, kakdoos vervolg.......


Van: Maurice
Datum: 12 July 2015 om 20:48

Waar zit de zekering verstopt van het trefhord toilet c 2?


Van: Beverwijk
Datum: 13 July 2015 om 08:35

stop maar met dat aqua rinse van thetfort da is het over het gaat nl een
Verbinding met de kalkdeeltjes in het water,sinds ik het niet meer gebruik
Ongeveer een jaar nooit meer last gehad ! De fabriek ontkent dat maar
Ik gebruik het niet meer en weg is het zonder chloor!!


Van: fris
Datum: 13 July 2015 om 14:45

Hang er een wc blokje in ,in het reservoir .Of laat er zo'n blauw blokje in zakken ,krijg je van dat mooie blauwe water in het toilet en de rest blijft mooi schoon.


Van: JT®
Datum: 13 July 2015 om 17:01

Maurice,
Als je een nieuwe vraag hebt kun je beter een nieuwe topic openen en niet doorgaan op een oude vraag, want je ziet aan de antwoorden dat de mensen niet eens jouw vraag lezen maar gewoon doorgaan op een vraag van 3 jaar oud.

Maar nu hopelijk wel het goede antwoord voor jou:
Haal aan de buitenkant de "vuile" tank er uit en links boven tegen de onderkant van het schoonwatertank zie je de steekzekering van 3 Ampere zitten, een beetje verstopt maar hij zit er echt.
Maar een zekering knapt niet zomaar, daar is meestal een reden voor: het moeilijk lopen van het pompje als gevolg van kalkafzetting.
Dat pompje kun je van binnenuit bereiken door het plaatje waar de spoelknop op zit los te wippen met een schroevendraaier. Je kunt net met de hand naar binnen en haal de pomp naar boven. Spuit het schoepenradje in met siliconen of W40 (het is geen drinkwater) en ga met een schroevendraaiertje het wieltje net zo lang ronddraaien tot hij weer soepel loopt (kan wel 10 minuten duren).
Ga je alleen de zekering vervangen dan loop je de kans snel weer een kapotte zekering te hebben. Laat je niet verleiden om een veel zwaardere zekering er in te zetten.
succes
JT®


Van: L Pesschier
Datum: 28 April 2016 om 17:07

Kunt u mij vertellen waar ik de zekering van mijn thedfort toilet kan vinden.
Ik heb een hobby 450 de luxe.
Of een model of een goede gebruiks aanwijzing.
Vr dank LPes


Van: Menno (Caravantrekker)
Datum: 28 April 2016 om 17:21

Googelen

http://www.kamperen-informatie.nl/cassette-toilet-spoelt-niet-meer/


Van: JT®
Datum: 28 April 2016 om 23:12

Merk en type caravan is niet belangrijk. U moet weten welk merk en type wc u heeft. Ga naar de site van Thetford en zoek daar de gebruiksaanwijzing op. Downloaden en printen en u kunt aan de slag. Succes.

JT®


Van: Beverwijk
Datum: 29 April 2016 om 09:05

Een eenvoudige oplossing GEEN Aquarinser gebruiken! Deze roze vloeistof vormt nl met hard water zwarte vlokken , het bindt het kalk uit het water en vlokt zwart neer Ik heb de proef genomen door de vlokken fijn te wrijven en de kern was roze!!! Sinds 2 jaar gebruik alleen schoon water en nooit geen last weer gehad


Van: Willem1
Datum: 29 April 2016 om 10:39

@L Pesschier Datum: 28 April 2016 om 17:07

Het type caravan doet er niet toe L. Het gaat hier om het type toilet.
Verwijder de afvaltank en kijk dan rechts, achter in de wand zit een uitsparing waar je net bij kunt.

Verzonnen door een niet-caravannende poepdozen ontwerper :-(


Van: JBr
Datum: 26 June 2017 om 00:02

Ik ben het volledig met Beverwijk eens. Géén Thetford AquaRinse gebruiken, want dat bevorderd de vorming van schimmels in de spoelwatertank. Maar ook het door sommigen geopperde "bleekwater" of chloor is geen optie, omdat dit de rubber onderdelen kan aantasten. Nee, gewoon schoon water gebruiken en zodra de caravan niet gebruikt wordt, de spoelwatertank leeg laten lopen en de toiletrolhouder verwijderen. Daarmee droogt de tank van binnen helemaal en kunnen er geen schimmels meer ontstaan. Doe dit al jaren zo en nooit meer last van gehad.


Beantwoord deze vraag
Wel graag met een zinvolle en inhoudelijke bijdrage!


Trekkracht berekening

De originele Caravantrekker trekkrachtberekeningen geven exact aan wat je auto goed en veilig kan trekken.

Selecteer eerst je auto. Daarna kan je een caravan selecteren en krijg je gratis advies over je combinatie en een overzicht van de prestaties op de vlakke weg en in de bergen.

Nieuw website
De Caravantrekker website is compleet vernieuwd! Mocht je opmerkingen hebben of foutjes tegen komen zou ik het prettig vinden om deze van je te horen. Stuur een mail met de url van de betreffende pagina. Hartelijk dank!

De reis een last?
Geef jezelf en je partner meer zelfvertrouwen en reisplezier. Volg een caravancursus Op Maat.
Al v.a. € 169,-


 

© 2004-2017 Over Caravantrekker Sitemap Mobiel Trainingen & cursussen