Caravantrekker.nl

Powerxtreme x10

Ap vraagt op 25 april 2017:

Heeft iemand ervaring met een powerxtreme x 10 in combinatie met een truma ser. De caravan weegt max 1400 kg. Volgens de dealer moet ik een half uur kunnen met zo'n kleine krachtpatser van 2,1 kg

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Caravantrekker (Menno) antwoordt op 25 april 2017:

Ik heb er geen ervaring mee, maar de uitspraak van de dealer is onvolledig.
Als een half uur op een vlak parkeerterrein zou kunnen wil dat niet zeggen dat je ook een half uur op een drassige camping kunt moveren. De mover verbruikt dan veel meer stroom (omdat het rijden veel meer weerstand geeft).


Quirien antwoordt op 25 april 2017:

Ook geen ervaring mee. Wel onlangs ergens gelezen maximaal 20 minuten.
Het is wat Menno al stelt , de omstandigheden kunnen veel invloed uitoefenen op de gebruiksduur. Heb je je dealer hiermede al mee geconfronteerd of doe dit even. Misschien is hij dan niet meer zo zeker van zijn zaak. ( in verkoop praatjes wil het nogal eens te rooskleurig worden voorgesteld)
Niets is vervelender na (dure) aanschaf als het een teleurstelling blijkt te zijn of op een moeilijke plaats de accu het voor gezien houdt terwijl je denkt nog minuten te kunnen moveren.


Bob antwoordt op 25 april 2017:

Wanneer zou je een half uur de mover moeten gebruiken? Tien minuten lijkt mij meer dan voldoende. Dan moet de caravan toch wel op zijn plaats staan. Ik krijg wel eens het idee dat de mover ook gebruikt wordt om te laten zien "kijk eens hoe gemakkelijk dit is. Ik heb het toch maar fijn voor elkaar." Dan is inderdaad een half uur kunnen moveren ideaal.


Quirien antwoordt op 25 april 2017:

Vergeet niet Bob dat je vaak al ergens vandaan komt waar je hebt gemoverd. Je hebt dan als je geen oplaadvoorziening voor onderweg hebt dan nog maar weinig minuten over voor het moveren op de volgende camping.( uitgaande van 20 minuten bij volledige oplading)

En heeft elke accu niet jaarlijks een percentage terugloop? Je wilt toch er langere tijd mee doen neem ik aan.


Kees antwoordt op 25 april 2017:

Alles valt of staat bij de energie capaciteit van de accu.
Daar kan de mover zelf niets aan veranderen.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 25 april 2017:

Maar wel de omstandigheden waaronder de mover moet werken.

Overigens kan ik me niet voorstellen dat langer dan 10 minuten moveren echt noodzakelijk is.


Sjef antwoordt op 25 april 2017:

@ ook nog iemand de vraag gelezen misschien wel maar geloof het niet.


leo antwoordt op 25 april 2017:

Zelf heb ik de Extreme XC30 heeft meer vermogen dan de XC10 en is toch maar 5,5 kg. Werkt als een tierelier. Kost een paar centen maar dan heb je ook wat😉


Jan Teepe antwoordt op 26 april 2017:

Aangetrokken door het lage gewicht eens op de site van powerxtreme.nl gekeken. Een X30 heeft een capaciteit van 30Ah. Dan zou een X10 dus 10Ah cap. hebben. En daar zou je dan een half uur mee kunnen moveren? Ik heb zelf een 100Ah boordaccu, voornamelijk om mee te moveren. Dus daar zou ik dan 5 uur mee kunnen moveren? Nee absoluut niet. Als ik op een problematische camping sta en de bochten zijn nogal al aan de krappe kant, dan wil ik wel eens een half uur in totaal van de mover gebruik maken. Maar dan gaat de power op het eind al stuk achteruit. Ik kan mij niet voorstellen dat de ene Ah anders is dan de andere Ah. De X30 weegt 5,6 kg. Om tot 100 Ah. te komen zou je tot 18,7 kg. komen, en dan is het gewichtsverschil tussen trad. Accu en powerxtreme al niet meer zo groot.


Hans antwoordt op 26 april 2017:

Jan, ik neem aan dat jij een semitractie loodaccu hebt ?
Deze zijn maar tot 50% te ontladen en dan heb je een netto capaciteit van 50Ah terwijl de powerxtreme accu's tot 80% ontladen kunnen worden, dus met de 30Ah een netto capaciteit van 24Ah. Dat is dan praktisch de helft van de loodaccu.

Hans


Quirien antwoordt op 26 april 2017:

Even uitgaande van dat de x10 inderdaad 10Ah heeft. Uitgaande van de 80% norm dus 8Ah netto capaciteit. Vroeg mij af op de ergens gelezen 20 minuten maximale capaciteit dan al niet (te) optimistisch is.

Dan komt daar nog een paar procent verlies in capaciteit per jaar bij.
Twijfel er toch aan of dit dan op langere termijn een goede investering is t.o.v. prijs/ duur.
Maar laten we even afwachten of er nog ervarings reacties komen hoewel deze dan gezien de "nieuwheid" van dit product niet op jaren ervaring kan worden gestoeld.
Met mijn tractieaccu's tot op heden ( 105ah en € 130,00/150,00) doe ik gemiddeld 6 tot 8 jaar. Tsja het weegt wat, dat wel.


Ap antwoordt op 26 april 2017:

Bedankt voor het meedenken, maar een loodaccu is anders dan een powerxtreme accu deze mag en kun je bijna geheel leegtrekken.
mijn vraag was of iemand ervaring heeft met deze accu aangezien ik binnen twee weken mijn accu wil vervangen voor een andere lichtere accu.
De x30 kan in ieder geval voor een truma ser, de x 20 niet en de x10 wel aangezien de techniek in de x10 geheel anders is.


Hans antwoordt op 26 april 2017:

Waarom kan de X20 niet en de X10 wel met de Truma ?
Wat is er anders aan de techniek van de X10 ?
Met de Reich accu schijn je ook minimaal 15 minuten te kunnen moveren dus de X10 zou dat ook moeten kunnen.

Hans


Jasper antwoordt op 27 april 2017:

Dat verschil in capaciteit en techniek tussen de x10 en de anderen zou ik liever met een korrel zout nemen.
Emergoplus (de importeur) verandert naar believen de eigenschappen van die dingen.
Wij hebben sinds de nazomer de x20, maar nog geen ervaring. En ik zat een beetje met de 'on'mogelijkheid er ook een beetje stroom van te gebruiken voor onderweg, de binnenverlichting,enz. Dat zou alleen kunnen met de x30.
Maar nu plots in de nieuwe KCK staat er in de advertentie dat het wel kan.
Denk trouwens wel dat die x10 het wel aankan. Al had ik liever de x20 genomen. Maar wie ben ik in dit stadium?


rob elemans antwoordt op 23 december 2017:

In verband met kapotte accu heb ik in juli 2017 PowerXtreme X10 gekocht voor gebruik met Truma SER en caravan max. 1200 kg. Had hiermee 2 x een probleem (leeg), waarbij 1x een weg werd geblokkeerd. Thuis zelf test gedaan. Kon alles bij elkaar opgeteld plm 15 minuten stroom leveren (rijden, rollen op/af). Van dealer nieuw exemplaar gekregen. Ongeveer hetzelfde resultaat bij testen. Dealer heeft zelf testen gedaan met mijn caravan en andere caravan met Truma SER. Kon er volgens hem plm 18 minuten rijden.
Naar mijn mening voldoende voor vertrek en aankomst op camping met licht of niet te zwaar terrein. Te weinig reserve voor zwaar terrein of om in noodzakelijke gevallen onderweg de mover te gebruiken cq caravan te verplaatsen naar andere (mooiere) plek voordat accu opgeladen is.
Dealer heeft de X10 accu teruggenomen en zelfde accu als voorheen geplaatst (Wilco 105 Ah)


Louis antwoordt op 23 december 2017:

Ik vertrouw persoonlijk met tevredenheid op m'n Yellow Top.
De ongeveer twaalf kilo gewicht ten opzichte van de ouderwetse semi tractie accu is al een prima verbetering.
En hij is ook nog voor ander gebruik dan alleen de mover inzetbaar.
Die twaalf kilo win ik indien nodig wel weer terug door bijvoorbeeld met lege tanks te rijden of zoiets.
Maar wat ik nu weleens zou willen horen van miniaccugebruikers hier op de site is hoe deze kleintjes nu écht en eerlijk bevallen.
In de brochures zijn het allemaal geweldenaars, maar hoe zit het nu werkelijk ?
Ik heb in het verleden m'n mover ook vaker gebruikt als hulp omdat m'n toenmalige auto in drijfnatte zomp net niet meer van de plaats kon komen met de caravan erachter.
Toch weer even makkelijker en sneller dan lieren e.d. dus ben je dan blij met een echte accu (én een goed movertje natuurlijk 😉)
Dat is trouwens wél een voordeeltje van een volautomaatmover...zodra je grip gaat voelen druk je op de afstandbediening om te lossen en rijd door tot op vaste grond.
Als je het met gevoel doet en niet te lang/ver natuurlijk blijkt alles nog heel te blijven ook.


aadje antwoordt op 23 december 2017:

@ Louis ik heb een Sencell 30 Amp die heb ik vanaf dat ze op de markt komen denk al zo,n 7 a 8 jaar heb hem nog nooit uit de caravan gehaald.
Caravan gaat in Oktober in de stalling heb hem er een aantal jaren voor de Wintersport in Februari uit gehaald en kan bij de stalling gewoon de Caravan met de Mover boven de trekhaak zetten.Accu is nu minimaal 7 jaar oud de laatste jaren niet met de CV op wintersport geweest.
Zoals gewoonlijk in Oktober in de stalling en haal hem er nu in april uit en de Mover werkt gewoon nog redelijk stroom na 7 maanden.
Verder tijdens Kamperen nog nooit moeilijkheden gehad wordt aan de paal natuurlijk automatisch opgeladen.
Hij koste indertijd ruim €550,- met originele lader erbij geen kattepis maar zeer tevreden met de Sencell .
Hij neemt maar een bescheiden plekje in de bankkast in zo,n 25 CM X 25 CM
Gr badje


aadje antwoordt op 23 december 2017:

@ Louis en hij is hooguit 20X20 X15 CM LXBXH

Gr aadje


Louis antwoordt op 24 december 2017:

Dat zijn betere prestaties dan ik had ingeschat, (en al een behoorlijk lang ook)
Het zal waarschijnlijk wel verschillen per merk, want heb mensen ook wel energieproblemen zien hebben bij vertrek van de camping.
Plus de eerdere bijdragen in dit draadje, vandaar de vraag.


Quirien antwoordt op 26 december 2017:

Nog niet zo lang geleden nog eens staan kijken naar deze Sencell 30 "geweldenaar" , en met zijn formaat van l 175 x b 175 x h 130 en gewicht van 4,2 kg voor de caravan met dit gegeven een begerigst waardig hebbeding.
Ongeveer 30 tot 40 minuten moveren afhankelijk van terrein en ( beladen) gewicht caravan.
Zag hem in Duitsland aangeboden voor € 449,00.

Nog geen kattepis natuurlijk maar mijn accu doet het nog steeds dus.....

Trouwens net nog even gekeken naar de Spec's van de laatste versies en aanbevolen onderhoud voor de huidige 2 jaar garantie.
- liefst bewaren bij geen gebruik tussen de 0 tot 20 graden
- niet aanbevolen in de caravan zonder gebruik te laten bij > dan min 10 graden Celsius
- elke 3-4 maanden even tenminste 2 uur op te laden.

Verder kan je hier op de site ook nog in de zoekfunctie het woord accu, Sencell, Yellow Top etc. invoeren.😉
aadje antwoordt op 26 december 2017:

@Ouirien klopt het dat ze tegenwoordig zonder lader geleverd worden.
Die van mij heeft nog een eigen lader met een aansluiting aan de zijkant van de Sencell een soort van stekker aansluiting alla E.Bike met driepolige stekker,Deze lader past ook nergens anders op mits je de stekker eraf haalt natuurlijk maar werkt uitstekend.Zit een groen en rood controle lampje op de lader en je hoort hem zachtjes zoemen.Hij zit bij mij natuurlijk ook in de bankkast naast de accu.Na veel moveren hoor je hem een half uur a drie kwartier dan is hij weer vol en brandt het groene lampje.Wanneer er bij de huidige generatie geen lader zit zou ik adviseren om een CTEK lader te kopen wel duur maar heel lief voor deze accu.


Frank antwoordt op 26 december 2017:

Van: aadje
Datum: 23 December 2017 om 22:20
@ Louis en hij is hooguit 20X20 X15 CM LXBXH

Gr aadjeAadje, ken je Louis accu?

Hij is hooguit 24x13x22, weegt 12 kg, heeft 38Ah en als je scherp oplet, koop je hem voor € 130,-
Het is een toppertje, onderhoudsvrij, geen accuzuur en lekker moveren door het grasland zonder problemen.

Voor wat betreft de winterstalling : geen enkele accu moet je onnodig plagen als het niet nodig is. Zelfs niet als de Optima door het VS leger wordt gebruikt.

(mijn eerste Optima heb ik teveel gepest ;( )


aadje antwoordt op 26 december 2017:

@Frank goed lezen wat Louis vraagt.
Gr aadje


Frank antwoordt op 27 december 2017:

Had ik wel gedaan aadje.
Mijn reactie was slechts bedoeld als tegengas en alternatief voor de duurbetaalde Ah's die de zgn. "mini accu's" leveren.
Beetje offtopic misschien 😉


Bob antwoordt op 27 december 2017:

Hoe lang of hoe ver moet je de caravan zonder je eigen trekker verplaatsen? 5 minuten? Dan moet dat ding toch op zijn plek staan? Steeds vaker zien we dat de caravan door de camping eigenaar naar zijn plek wordt gereden met een tractor of iets dergelijks. Heerlijk geen auto'op de camping. Deze mensen zijn er zo gehaaid in het parkeren van de caravan dat je helemaal geen mover nodig hebt. In de commentaren lijkt het wel of vele campings in een moeras gelegen zijn om de grote capaciteit van de moveraccu te kunnen rechtvaardigen.


aadje antwoordt op 27 december 2017:

@Frank sorry je reactie slaat nergens op zit er niet mee zeg het alleen even.
Verder komt er bij jou ook niet zoveel spannends uit als iemand wat verteld behalve behalve Leerzaam verhaal @.............

Gr aadje


Louis antwoordt op 27 december 2017:

Ho,ho mensen zo vlak voor het nieuwe jaar 😉
Alle zinnige bijdragen worden gewaardeerd.
(Door mij wel tenminste, en hoor altijd het liefst van echte langdurige gebruikers, dan vanuit een blad met zo'n ééndags testpanel hoe iets in de praktijk uit de verf komt)
Al heb ik de vraag misschien niet helemaal juist gesteld.
Wat "mini accu" betreft dacht ik meer aan het gewicht en de prestaties dan aan afmetingen.
En Bob, ik (en ongetwijfeld vele anderen) gebruiken hun mover vaker niet dan wel omdat we ook een beetje hebben leren rijden.
Maar we zijn misschien ook wat zuiniger op onze koppeling .
Wat dat drassige betreft kom je op natuurlijke campings met klei ondergrond nogal eens iets tegen.
Niet iedereen gaat alleen maar naar de grote van vele faciliteiten voorziene 30 graden campings in het zuiden.
En die "ruk en trek trekkers" van sommige eigenaars heb ik er persoonlijk helemaal niet graag voor staan .
(Tenzij ik er zelf op mag rijden....ik denk dat sommigen zonder verder uitleg te geven wel begrijpen waarom)


PieteR antwoordt op 28 december 2017:

Wie regelmatig in z'n eentje met de autarke caravan op pad gaat naar plekken zonder straatlantaarns en verder geleidemateriaal, is erg blij met een mover.
Dus ben je ook blij met alle info daarover, zeker waar het gaat om gewichtsbesparing door kleinere accu's.

En over zulke plekken gesproken: een enkele keer moet je een soort ondergelopen voetbalveld diagonaal oversteken zonder de ondergrond van overbodige en diepe sporen te voorzien.

En ja, ook ik ben dan nieuwsgierig of die accu dat baas kan en me dan daarna ook nog voldoende stroom levert voor een klein teeveetje, wat verlichting en nog zo wat van dat prutswerk. Want in zulke gevallen zal je dan altijd zien dat de zon niet schijnt en je zonnepanelen nauwelijks de accu bijvullen... 😉

Als het niet al te hard en lang gaat regenen, ga ik komend weekend kamperen. Lekker oliebollen smullen in de kampvuurkuil!


Janka antwoordt op 28 december 2017:

Ik volg deze discussie op de voet omdat ook wij min of meer gebonden zijn aan de semitractie accu. Bij onze Sprite blijkt bijvoorbeeld de ingebouwde lader voor een yellowtop net te weinig spanning te leveren.
De andere accu’s zijn trouwens wel heel erg duur...
Ik zou het graag anders zien maar op dit moment moeten we het nog doen met die 25kg.


Quirien antwoordt op 28 december 2017:

Mmmmm.. Jammie, jammie, aangevuld met Chili con carne of bruinebonensoep. 😉

Maar serieus, zo is voor ieder welke accu dan ook belangrijk voor zijn behoefte.
En inderdaad zo een boven de twintig kilo accu naar een betaalbare 10-12 kg is al een hele verbetering.
En wil je meer uitgeven, prima toch......


Janka antwoordt op 28 december 2017:

Hahaha!
Als ik lees Chili con carne en bruine bonensoep en daarna zijn behoefte dan krijg ik toch andere gedachtes dan over accu’s...


Quirien antwoordt op 28 december 2017:

Oh, voor alle duidelijkheid die eerste zinsnede was voor PieteR, maar dat zal wel begrepen zijn.😉


bart antwoordt op 28 december 2017:

Wat een spannend plan PeterR! Lijkt me ook leuk om te gaan doen. Zelf wil ik ook met de X30 aan de gang gaan en zien of het genoeg is. Ik las dat voor het gebruik met zonnepanelen er wel ook weer een speciale charge controller nodig is, maar dat geld haal je er, als het goed is, weer uit door de enorme levensduur van lithium LifePo accu's.


Frank antwoordt op 28 december 2017:

Respect Pieter !
Mij krijgen ze niet in een caravan met dit weer. Ben eigenlijk een mooiweer campeerder. Spartaans en primitief...prima ! Maar koud, nat en modder?? Vreselijk.

Ik snap iets niet. Janka zegt dat hij te weinig spanning heeft voor zijn Yellow top.
Maar Optimas kunnen toch heel veel verwerken en die moderne Sencells slikken volgens mij ook alles.
Waarin schuilt het probleem bij het laden en waarom luistert dit nog zo nauw? Dit geldt toch meer voor oude loodaccu?
De meeste laadapparaten geven toch >13,5v?

Of denk ik nu te simpel?


PieteR antwoordt op 28 december 2017:

Ja, zoals ik het stroomnet heb aangelegd, heb je inderdaad een zonne-spanningsregelaar nodig en kun je de standaard regelaar volledig buitensluiten en er een eenvoudig ladertje (uiteraard wel een goeie) er bij zetten voor noodgevallen...

Nog even over de stinkende steenmarters van Quirien: daar is dus een probaat middel tegen, want als je zelf harder stinkt, gaan ze rap op de vlucht 😉 😉 😉

Overigens heb ik een beetje te vroeg gejuicht, want ik lijk een griepje te pakken te hebben, of het griepje mij...


Janka antwoordt op 28 december 2017:

@Frank, dat hebt u fout gelezen of begrepen.
De laadspanning van de omvormer/lader die in onze Sprite zit is net een beetje te laag. En daardoor zal de optima nooit helemaal vol geladen kunnen worden. En dat is niet goed voor de optima.
De semitractie wordt echter wel volledig opgeladen.


Janka antwoordt op 28 december 2017:

Ik heb dus geen optima in mijn Sprite.
Dat ter aanvulling.


Hans antwoordt op 28 december 2017:

Even een opmerking over de laders. Voor de zgn. lichtgewicht accu's kan beslist geen normale acculader gebruikt worden. Deze hebben een heel andere laadcurve dan loodaccu's.houdt hier rekening mee. Zonde van de dure accu. De powerextreme 30 heeft niet voor niets een ingebouwde lader.

Hans


aadje antwoordt op 28 december 2017:

@ Hans geen ingebouwde maar speciaal daar voor ontworpen losse lader met wel specifieke aansluiting die nergens anders op past zeg maar driepolig mannetje/vrouwtje ik reageer even voor de belangstellende die hem nog niet kennen cq gezien hebben.


Hans antwoordt op 28 december 2017:

Ik weet niet over welke accu jij het hebt Aadje maar de Powerextreme 30 heeft toch echt een ingebouwde lader. Hij staat hier recht voor me met het 230V snoer aangesloten.

Hans


aadje antwoordt op 28 december 2017:

@Hans Sorry over die van mezelf dacht dat jij het daar ook over had mijn Lithium is ook 30 Amp vandaar zie stukje terug van mij over de Sencell
gr aadje.


Louis antwoordt op 28 december 2017:

Balen die griep PieteR...ik ben al geweest 😉
Er zijn steeds meer campings jaarrond open als je een beetje zoekt, en dat is een mooie ontwikkeling.
Wij zijn geen echte wintersportkampeerders, maar vinden het ook zonde de sleurhut zó lang op non actief te moeten zetten .
Als we hem "bij de deur" zouden kunnen hebben in plaats van de stalling zouden we waarschijnlijk ook vaker van het kampeergenot gebruik maken.
En zien ook het gezellige knusse van het "winterkamperen" wel.
Volgens mij kom je dan ook weer met een heel ander type kampeerders in contact.
Het toeval wil dat we toevallig op dit moment wat aan het kijken zijn of we iets dergelijks toch ook (gewoon in Nederland) eens kunnen gaan doen.
(Beter laat dan nooit 😉


PieteR antwoordt op 29 december 2017:

Is de NCC dan niet iets voor jullie, Louis? Voor zover ik weet hebben zij een paar terreinen die het hele jaar open zijn. Verder heb ik eens gespit op boerencampings en op natuurkampeerterreinen, met een beetje zoeken kom je daar ook wel aardig aan je trekken.
Ik kan je Camping Hessenoord in Halle wel aanbevelen, zij hebben leuke mogelijkheden om een vuurtje te stoken en dat is altijd beter dan een trumakacheltje uitdagen 😉


Hans antwoordt op 29 december 2017:

April, ik ben bang dat je het antwoord op je vraag zelf uit moet zoeken. Het draadje gaat nu ineens over winterkamperen.

Hans.


Quirien antwoordt op 29 december 2017:

Een schrale troost Hans.
Ik gaf al een hint bij/in een van mijn antwoorden.

Kijk eens bij de topic's. O.a. ; lichtgewicht accu
Lichte mover accu
Optima Yellow Top ( div)
Accu, wat Frans volgens mij pas deed

En zo blijven er meen ik nog 70 topic's over wat iets met accu of opladen/laders te maken heeft. 😉

Zo zie je maar, deze site bergt een schat aan informatie.😉


Louis antwoordt op 30 december 2017:

Het antwoord is al zo om en nabij te vinden Hans...een beetje verschil van ervaringen en meningen blijft er toch altijd wel, dus je moet zelf een keuze maken.
En de niet zo heel direct relevante rest....ach.
Is dat niet precies de oorzaak van wat deze site leuk, informatief, en daardoor juist in stand houd 😉


PieteR antwoordt op 30 december 2017:

De topicstarter heet Ap en nu ineens April?

En inderdaad heeft een accu ook te maken met winterkamperen, behalve voor hen, die er voor kiezen om voor veel geld hun caravan 48 weken te verstoppen. één week te besteden aan poetsen en drie weken aan zorgeloos verblijf aan een stroompaal met veel opties, zoals een centraal antennesysteem, vaste waterleiding, riolering en het toiletgebouw om de hoek.

Sorry, dat ik zo vrij geweest ben om het een keer over het echte kamperen te hebben, kamperen, zoals het bedoeld is zodra je niet meer in een tentje past...

Jaloers? 😉 😉


Quirien antwoordt op 30 december 2017:

@PieteR,

Neen hoor, zou me nog graag bij je willen aansluiten. We stonden nog wel eens dagen los van de paal ( ook in de winter maanden in Nederland) op heel idyllische stekjes. Wel met een "dikke" accu, stormlamp en voldoende gas.

Maar ja, de symphonie des levens wordt soms wreed verstoord of is helaas niet te voorspellen en dan kunnen zomaar een heleboel dingen niet meer.

Dus Carpe Diem zou ik zeggen, al niet niet met een oliebol met bruinebonen soep of Chili con carne bij een lekker kampvuurtje, er bij. 😉
Het is je gegund.

En Louis, gewoon een keer uitproberen. Je vindt het niets, of je wordt er aan "verslaafd".
Maar ik moet toegeven mijn caravan stond jaren in de tuin, startklaar dat was heel gemakkelijk even er achter hangen voor een ( lang) weekend, dan als deze gestald staat.
Zo meteen gaan we ook naar een "camping" we zijn uitgenodigd, alleen daar heet de caravan , huisje.😉
Andreas-NL antwoordt op 30 december 2017:

Dames en heren, als jullie de caravan zo graag óók in de winter gebruiken, waarom dan niet eens aan zonnig Z-Spanje gedacht?
Ben nu 8 dagen in NL voor kerstverlof maar vlieg vanmiddag graag weer terug naar Alicante waar het momenteel (én de komende dagen) zonnig is met zo'n 22 gr!


Louis antwoordt op 30 december 2017:

We hopen de kans nog te krijgen van alles te gaan proberen.
Maar ja....tot je beiden de (opgeschroefde) AOW leeftijd hebt bereikt en dus nog diverse andere verplichtingen hebt, zijn de mogelijkheden nogal wat beperkter 😉


PieteR antwoordt op 31 december 2017:

Ook pensionado's hebben werktijden en verplichtingen... Het is een kwestie van willen en plannen.

In mijn verschrikkelijk drukke werkzame leven ging ik elke maand minstens één weekend kamperen, Louis, daar heb ik nu geen tijd meer voor!

En nee Andreas, winterkamperen is echt iets heel anders dan waar jij op doelt! 😉


Jan Br antwoordt op 31 december 2017:

Dat is waar, maar waar Andreas op doelt is ook heel leuk. Wij vertrekken volgende week voor 3 maanden naar Zuid Spanje.


aadje antwoordt op 31 december 2017:

Waar ging het ook al weer over niet leuk voor een ieder misschien draadje overwinteren starten.
Goed uiteinde iedereen.


Louis antwoordt op 31 december 2017:

Ik zei het al eerder, als hij nu "klaar" bij de deur stond...
Maar naar de stalling rijden en er van achterin uit peuteren, proviand e.d. er in, vers beddengoed, gasflessen er terug in (en er weer uit) en al wat er verder bij komt kijken loont natuurlijk niet voor een paar nachtjes.
En op de oudejaarsloterij vanavond zullen we ook deze keer maar niet rekenen 😉
(Vroeger gooide ik een floddermatras, twee slaapzakken, kussens, wat blikvoer en een éénpitter achter in de Taunus station....maar dat gaat helaas niet meer)


Andreas-NL antwoordt op 31 december 2017:

@PieteR: Uiteraard is het echte winterkamperen compleet anders dan wat wij nu doen. Ik zou bijna zeggen: gelukkig maar. Maar zeer de moeite waard om het eens te proberen, los van werk en andere verplichtingen uiteraard.

En, om met Louis te spreken, ik citeer: Volgens mij kom je dan weer met een heel ander type kampeerder in contact. En zo is het.


PieteR antwoordt op 1 januari 2018:

Taunus station? Ik had vroeger als eerste voertuig een Ford Cortina 1500, die ging pas lekker rijden op radiaalbanden! Een wegligging, meneertje.., een wegligging! 😉

Toch kan ik een oeverloze heimwee hebben naar mijn AK 450 besteleend, destijds een in Scandinavië volkomen onbekend fenomeen, dus altijd veel bekijks!

Maar even terug naar de gebruikte terminologieën: winterkamperen is een koude bezigheid en overwinteren is juist het doelgericht ontlopen van koude bezigheden, anders dan het eten van een ijsco. 😉
Dat moet je niet door elkaar halen Andreas, want anders raak ik in de war! 😉


Louis antwoordt op 1 januari 2018:

Prachtig om aan al die ouwe koek terug te denken, en te merken dat de tijd met alles wat het met zich meebrengt zo veranderd.
Zo'n 20 jaar geleden in het voorjaar buiten de vakanties met een kameraad een week in een montagebus naar Normandié geweest om weer een stuk van de Atlantic wall af te snuffelen en dan met name de lastigst bereikbare bunkers e.d. te zoeken....oude luchtfoto's erbij enzovoort.
Ook toen wat blikvoer, kratje bier, koffie en éénpitter.
We zouden als er plaats was wel een hotelletje pikken, campinkje of zoiets, dat boeide allemaal niet zo.
Prachtige nooit te vergeten week gehad maar alleen dwarsover in die aannemersuitvoering bus geslapen met open deuren en plastic vuilniszak om de voeten voor als het ging regenen want hij was te smal om op de banken languit te kunnen liggen met de deuren dicht.
Op zo'n campinkje ook een keer een oud stel zien verkassen toen we aankwamen en alleen de achterdeuren open zetten en met ons éénpittertje (en biertje) gingen klungelen.
Begrepen we niets van want alles ging zonder overlast.
Ook ondanks de voorjaarsstilte geen hotelletje of pensionnetje ("complet") van binnen gezien....ook daar begrepen we niets van maar we waren met andere dingen doende.
We komen weer thuis met alle opgedane ervaringen en verhalen, dus ook dat er wat vreemd op ons gereageerd werd.
De vrouwen lachten zich slap !, haha sukkels jullie hebben ook niets door..., die mensen hebben steeds gedacht dat jullie homofiel waren !
En wij hadden niets, maar dan ook niets door.
Het komt nog regelmatig ter sprake, vergeet je nooit meer 😉
Aadje je hebt gelijk, ook dit heeft niets met het onderwerp te maken maar vind dat het maar moet kunnen zo op de 1e januari.
Iedereen de allerbeste wensen 😉aadje antwoordt op 1 januari 2018:

@Louis vooruit voor een keer misschien draadje starten (LEESVOER)
(ALLERLEI) of (ONZIN) want dat blijft het sterke punt kijk maar naar draadje overwinteren Jan Teepe en ik kennen de situatie maar er zijn altijd mensen die koepeltenten voor zand aanzien.
Nog een keer dan deze camping ligt op een afstand dat je denkt makkelijk voor een overnachting wat Jan zegt prachtig plaatje erbij wat niet deugd.En nu komt het deze DON CACTUS is erg goedkoop dus goed voor ons hollanders,toen ik er op reed wilde ik al omdraaien maar dan ga je de volgende campings niet meer halen en de eerste 100 KM alleen maar Koepeltenten.
Zo is het genoeg zal me aan de regels houden.


dabbertje antwoordt op 2 januari 2018:

Was het onderwerp niet accu’s? 😉
Om even met de laatste reacties mee te doen, wij zijn net terug van een paar dagen kamperen in Duitsland. Nog even een dagje sneeuw meegepikt. Speciaal voor onze hond gevlucht voor vuurwerk. Ik begrijp niet zo goed waarom caravanners met hogere temperaturen geen moeite hebben om de caravan voor een paar dagen te halen maar in winterse temperaturen wel.

Om op de accu terug te komen, wij hebben de Sencell accu vervangen voor een YellowTop. Nu komen we tenminste weer door kuilen of rijden tegen een stoeprand op. Dat lukte met de Sencell niet. Heeft waarschijnlijk ook met het gewicht van de caravan te maken en de mover. (Onze caravan weegt 1600 kg en heeft een Simpark easymatic mover)

Gr. Daphne


Andreas-NL antwoordt op 3 januari 2018:

Nou Daphne, dat lijkt me voor de hand te liggen. Omdat de meeste caravanners -net als gewone mensen- zich lekkerder voelen bij 18 gr. of meer dan bij 0 gr. of minder.


Leo antwoordt op 3 januari 2018:

Al 2,5 jaar in het bezit van de Power Xtreme X30. Met deze accu in combinatie met de Ser Truma Mover geen problemen om een heuvel op drassig gras te moveren. Ook kuilen en gaten zijn geen probleem voor deze accu. Deze accu gaat met de caravan gewoon in de winter stalling. Geen gesleep meer met de accu en aan de druppellader in de winter. Ik weet zeker dat als ik de caravan in het voorjaar weer ophaal ik de caravan zonder problemen de oprit op kan moveren. Ik heb wel voor de winterperiode de accu klemmen los gehaald.


bart antwoordt op 3 januari 2018:

Fijn dat de PowerXtreme x30 zo goed bevalt. Ik heb er ook voor gekozen voor onze relatief lichte caravan. Voor caravans boven 1500kg leeg, kun je je afvragen of het lichtere gewicht van de Lithiums iets scheelt. Maar m.b.t. gebruiksgemak is het denk ik wel een (weliswaar i.e.i. dure) vooruitgang.


bart antwoordt op 3 januari 2018:

Wat goed zeg Daphne, te gaan kamperen in Duitsland met Oud en Nieuw voor de hond! Gaan wij misschien ook wel doen volgende keer, hoewel het thuis dit keer goed uit te houden was met aanmerkelijk minder knallen. En als je echt wilt kamperen, houdt niets je tegen 😉
M.b.t. de Sensell, de 1e generatie zal ws. verschil maken met de bewezen Yellow Top, maar de 2e generatie Lithiums moet echt een stuk beter zijn. Vandaar dat ik voor de X30 Lithium heb gekozen. Ligt er ook helemaal aan waar je je accu's voor wilt gaan gebruiken. Als je behoefte hebt aan veel stroom, zal je meer accu's gaan gebruiken en dan gaat het gewicht goed tellen. Dit geldt vooral ook als je caravantrekker al een laag gewicht heeft.


Hans antwoordt op 3 januari 2018:

Bart. Ik heb een jaar geleden ook voor de Powerextreme 30 gekozen maar niet voor het gewicht van de caravan maar voor mijn rug. 6 kg of 26 kg uit een bank tillen is een aardig verschil. Voldoet prima maar heb hem nog niet onder extreme omstandigheden kunnen testen. Ik haal hem ook gewoon uit de caravan als deze de stalling in gaat.

Met vriendelijke groet,

Hans


Ap antwoordt op 3 januari 2018:

Ik ben dit lijntje vorig jaar begonnen.
Heb nadien wel een X 10 gehad, maar deze gaf via blue tooth niets aan. Je kon dus niet zien hoever de accu opgeladen was.
Tevens had ik sterk de indruk dat accu het al zwaar had met mijn caravan van max 1400 kg en truma ser op de oprit die lichtelijk oploopt.
De X10 heb ik kunnen ruilen tegen een veel goedkopere yellow top 55 ah.
Deze werkt perfect ook tijdens moveren in drassig veld omhoog.


Quirien antwoordt op 3 januari 2018:

Als ik nu de antwoorden van deze topic nog eens doorneem, kom ik tot 2 resultaten met de X10. De TS zelf en Rob Elemans.
Allebei "ontevreden" of te wel niet de gehoopte resultaten voor de doeleinde voor algeheel gebruik.

Waarschijnlijk prima voor korte tijd op een geplaveid traject, dus mogen we concluderen, is koop van deze X 10 wel zo verstandig!


Johan antwoordt op 25 februari 2018:

Nog een reactie op de bovenstaande "tussenconclusie" van Quirien.

Vorig voorjaar (2017) een X10 accu(tje) aangeschaft. De afgelopen vakantie heeft de X10 prima voldaan. Het heeft natuurlijk grotendeels te maken met waarvoor je de accu en mover gebruikt. Het was in mijn geval geen half uur moveren door een drassig grasveld, maar nog geen 10 min door een drassig- hellend bos (met 1200 kg). Met de bijbehorende app en bleutooth verbinding kon je zien dat de accu daarna nog meer dan halfvol vermogen had (handig).
Hoe de accu zich houdt in de toekomst? Dat moet ik nog zien. Maar volgens de verkoper(?) moet dit met een lithium accu wel goed zitten.

Kortom, X10-accu heeft voldaan aan de verwachtingen, laag gewicht voor auto/caravan én voor mijn rug en, in mijn geval, meer dan voldoende (capaci)tijd om de caravan op zijn plaats te zetten.


Erik antwoordt op 27 februari 2018:

Ik gebruik de X30 en ben daar zeer tevreden over. In eerste instantie puur voor het gewicht. Net onder de 6kg. Of je een half uur red weet ik niet, zo lang heb ik hem (nog) niet gebruikt maar tot 20 minuten is geen probleem. Deze X30 voed een Alko mover met caravan op ca. 1400kg geladen op redelijk vlak-gras landschap. Tijdens het rijden laad de X30 ook maar dit geeft momenteel wel een probleem met de grotere koelkast die het daardoor weer niet feilloos doet. Met name het vriesvak. In de winter binnenstalling behoud deze X30 zijn lading zonder los te koppelen. Lampje 5 (van de 5) brand dan nog bij het testen. Zoals gezegd, erg tevreden en scheelt weer 15kg.


Aad antwoordt op 27 februari 2018:

Ik heb geen mover en wellicht snap ik het daarom niet, maar waarom wil je 20 minuten of meer met je caravan rondmoveren?
Ik rijd de caravan op zijn plek met de auto en heel soms moeten we nog een duwtje tegen de dissel geven. Als ik een plek zie waar ik een mover voor nodig zou hebben, kies ik indien mogelijk een andere plek. Maar in 20 minuten kun je de hele camping rondrijden, toch????


Aad antwoordt op 27 februari 2018:

Bij de meeste speelgoedwinkels kun je op afstand bestuurbare auto’s kopen. Die zijn een stuk voordeliger dan een mover met een powerextreme en je kunt er uren mee rondrijden over een grasveld. 😉😜


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 27 februari 2018:

Een mover is geen speelgoed!
Maar 20 minuten moveren is m.i. bijna nooit nodig. Met de auto zet je de caravan toch ongeveer op de plaats waar je wil? Meer dan een paar meer of draaien van de caravan is dan niet nodig.
Alleen als de camping zo drassig is dat je met de auto de caravan niet meer weg krijgt kan je dat vaak met de mover nog wel voor elkaar krijgen, maar meestal is er dan al lang 'sleephulp'.

De duur van moveren lijkt wel op de discussie over de accu (actieradius) van elektrische auto's. De meeste ritjes per dag zijn niet meer dan 200 km maar een auto kopen die daarna opgeladen moet worden wil niemand. 5 minuten moveren is bijna altijd genoeg, maar je beperken tot 20 minuten voelt niet fijn.


ben antwoordt op 28 februari 2018:

Heb ik weer dat beeld voor ogen van die reclame van enkele jaren geleden.Ik heb het over die familie die met de mover over de weg naar huis probeert te komen!...hihi!


Frans antwoordt op 28 februari 2018:

Ook als dat half uur klopt, geldt het voor een volledig geladen accu. Ik zou dus eerder een 12V laadapparaat overwegen dan een zwaardere accu. Weet trouwens niet zeker of de powerxtreme dat toelaat. Moet je dan ergens met half lege accu vertrekken dan wordt die onderweg geladen; is bij veel accu’s nog goed voor de levensduur ook.


Quirien antwoordt op 28 februari 2018:

Een glimlach ontbrak mij niet vanmorgen inzake de context Mover versus de E/V qua bereik en duur.
Maar zie je niet regelmatig kampeerders, die de mover als speelgoed gebruiken?
Dan komt de powerextreme X10 want daar draait het hier toch om waarschijnlijk power te kort.
En zal het ook niet naast de ondergrond een beetje van het te opgang brengen gewicht afhangen?

En het onderweg eventueel op te laden aspect zal ook van belang zijn. Want wat heb je aan een accu voor de mover die je niet bij je volgende te gebruiken actie's kan inzetten!!!
Dan lijkt mij zijn er wel andere perspectieven voor gereduceerde kilo's.

Of toch de hier vaak genoemde X30 dan maar.
Louis antwoordt op 28 februari 2018:

Nog niet zo heel lang geleden waren movers voor mensen "die niet konden manoeuvreren" .
Nergens voor nodig, "je auto is de beste mover" was het, desnoods met dure stinkende koppeling maar evengoed...
Nu bijna iedereen er gebruik van maakt (inclusief hen met voorgaande stellingen) gaat er door anderen weer bepaald worden hoe láng je zo'n ding per keer nodig zou hebben ?
Welke accu je geschikt vind, en hoelang je wilt kúnnen moveren mag je toch nog nét een beetje zelf uitmaken hoop ik ?


Aad antwoordt op 28 februari 2018:

Louis, ik hoop dat je een grapje ook waardeert. Maar als je in 20 minuten je caravan nog niet goed hebt staan, dan doe je iets niet goed. Ik zie dit regelmatig op campings gebeuren. Men reed zelfs een keer over mijn veldje en tegen mij tent terwijl dat echt niet nodig was


Louis antwoordt op 28 februari 2018:

Natuurlijk Aad 😉, maar ik doelde meer in het algemeen .
Nu de mover ook éindelijk geaccepteerd is door hen die vóór vooruitgang zeggen te zijn (mits het maar geen mover betrof)...gaat het weer over de tijd die je hem zou hoeven/mogen gebruiken.
Lichtere accu's zijn natuurlijk voor iedereen welkom....mits ze vergelijkbaar presteren .
En zeg nu zelf : Hoeveel extra spul (kg) wordt er tegenwoordig niet aan, óp en in de caravan geschroefd of er in meegenomen ?
Er wordt zelfs zo ver gegaan dat men de caravankeuken niet eens gebruikt, en buiten of in de voortent op een extra meegebrachte losse keuken of ander spul kookt.
En dan moeten die pakweg 5/6 kilootjes besparing ten opzichte van bijvoorbeeld de yellow top "redding brengen" met het risico op stranden als het eens tegen zit, of er twee keer (verkassen zonder tussen laden) gemoverd moet worden ?
En stoethaspels houd je altijd wel...ik ga er maar van uit dat zij ook wel beter zouden willen maar nu eenmaal niet kunnen.
Want je staat toch een beetje voor joker wanneer je maar richtingloos wat blijft tollen en rijden met zo'n ding 😉


Cor antwoordt op 23 maart 2018:

Beste allemaal. Ik ga niet in op alle verhalen maar wil alleen mijn ervaring delen met de LIAO PowerXtreme X30. Heb deze accu nu ruim 2 jaar. Hij moet een caravan van 1350 kilo verplaatsen met een Truma SER mover. De accu heeft daar geen enkel probleem mee. Of het nou in een drassig graslandje is van kamperen bij de boer, of op een echte pittige helling op een camping bij Florance. Ik mover eigenlijk nooit langer dan 10 minuten en dan staat het spul op de plek. Wat het, soms als het wat nat is, opgeeft is de aandrukrol op de band. Mover is goed afgesteld, op 2 cm van de band in ruststand en banden zijn nieuw en spanning is goed. Denk dat ik aan nieuwe aandrijfrollen moet. Voor mij een geweldige accu en lekker licht. Voor de winter vol laden, klemmen er af en in het voorjaar mover ik de caravan zo weer mijn garage uit. Voor mij een top accu.


Sjors Epema antwoordt op 10 mei 2018:

Vraag; wil een Optima Yellow Top Semi-Tractie accu 12V 38Ah, YT S 2,7 kopen, heeft deze accu genoeg capaciteit, voor een Simpark mover, iemand daar ervaring mee?


Petra antwoordt op 19 september 2018:

Zag in wat meldingen voorbij komen dat hij +/- 18 a 20 min gebruikt kan worden dit klopt. Maar ook dat als je al ergens anders gemoverd hebt het je minder tijd overhoud om nog te moveren en dat dan de tijd erg kort is. Volgens mij laad de accu op als u onderweg op 220v bent aangesloten bv op een camping. Wij zelf hebben een X10 en er een PowerXcharger XC3 bij geplaatst zodat de accu ook achter de auto wordt geladen. Het laden achter de auto gaat natuurlijk niet zo snel als op 220V


Erwin antwoordt op 11 oktober 2018:

Ik heb sinds een jaar de 8Ah versie van Victron (€260). Die kun je ook opladen tijdens het rijden. Nu ongeveer 15x gebruikt met de mover (Reich). Per keer ongeveer 5 - 10 minuten. Dit 2x per dag met ertussen 4-5 uur rijden. Zonder enig probleem! Ook moeilijke stukken als helling, drassige klei, drempels, etc.
Wel goed naar de bedrading van de auto kijken. 2,5mm2 is te dun voor laden als je de koelkast aan hebt en ook deze accu wil laden.


Mark antwoordt op 11 oktober 2018:

Ik gebruik sinds dit seizoen een X10 voor een Reich mover onder een Biod Scout (max 1300 kg, tijdens moveren ongeveer 1000 kg) ik laad deze niet bij tijdens het rijden maar alleen als ik 230V op de camping heb. Dit betekent dus 2 x de mover op 1 acculading gebruiken (ongeveer 5 min. per keer) dit is geen enkel probleem. Na 2 keer de mover gebruikt te hebben is de rest capaciteit (volgens de app) nog zo'n 60 a 70% (afhankelijk van de moeilijkheid van het terrein). Het blijft toch wel bijzonder hoeveel kracht er in dat brood-doosje zit!


Willianv antwoordt op 24 oktober 2018:

Ik heb een powerxtreme x20 onder mijn hobby 560 WFU (1750 kg) zitten. Als mover heb ik een P1 volautomaat.

De accu levert uitstekend werk, gemiddels heb ik nog een tot 75-85% gevulde mover accu na 2 langdurige mover sessies.
Een half uur moveren met de accu i.c.m. mijn caravan is dan ook geen enkel probleem.


Ton Groenendijk antwoordt op 31 oktober 2018:

Ik ben door de bocht!! na 30 jaar caravannen heb ik een mover aangeschaft. Misschien niet het meest logische seizoen, maar ach.
Nu hoort bij de mover (en toch maar aangeschaft i.v.m. gewichtsbesparing) een andere accu en dat is de Enduro LI 1220 (lithium -ijzerfosfaat).
Ik heb de handleiding doorgenomen en daar staat van alles in, zoals "Deze accu is niet ontworpen om te dienen als stroomvoorziening" (???!!!) maar één situatie ontbreekt en dat is:
Kan deze accu 's winters continu aan de lader blijven hangen of moet ik absoluut de zaak loskoppelen en dan om de paar maanden de zaak weer opladen? Mijn vorige semitractie accu bleef de hele winter in de schuur aan de druppellader hangen en daar had je dus geen omkijken naar.
Wellicht is er een elektronicus onder ons die kunde en/of ervaring heeft met deze situatie.
Bij voorbaat dank.


John antwoordt op 31 oktober 2018:

https://www.enduro-europe.eu/site/dbimages/catalogus/bestanden/425_233_li1220enduromanualnldeukfr2015.pdf

Volgens de handleiding: bij lange tijd niet gebruiken,1x in de 4 maanden opladen met de oplader die erbij besteld moet worden. Mag NIET op de polen bijgeladen worden


Pieterpad antwoordt op 31 oktober 2018:

Gewoon de bijhorende lader kopen , en dan is je vraag beantwoord .meer is het niet....


Ton Groenendijk antwoordt op 31 oktober 2018:

Bedankt voor de reactie. Die lader had ik er uiteraard wel bij, maar ik ben even uit de roulatie en ik vroeg me af hoe schadelijk het zou zijn als de accu constant aan de lader blijft hangen.


Peter antwoordt op 16 mei 2023:

30 max daar zitten toch alle omstandigheden in
Je koppelt af en na een paar min staat je caravan toch op zijn plek
Wie gaat er nou een half uur met een mover spelen


Hafar antwoordt op 16 mei 2023:

Had jij ineens trek in mosterd na de maaltijd Peter?

Met vriendelijke groet,

Hafar


Reageren kan alleen per e-mail.

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

In welke versnelling?

Wanneer heb je voldoende trekkracht en wanneer moet je schakelen als je met een caravan gaat rijden?

Hoe meer PK's, hoe beter?

Folders staan vol met technische gegevens. Waarop moet je letten als je een trekauto koopt? En wat is belangrijker, koppel of vermogen?

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2024 Caravantrekker