Peter vraagt op 10 juli 2017:
ben sinds kort in het bezit van een Renault Megane Estate 2012 1.5 DCI, vanwege het doorhangen van de achterkant van de auto overweeg ik vervanging van de bestaande achterveren door stuggere achterveren. De garage kwam met voorstel om in de bestaande veer tijdens de (caravan)vakantie een kunststof blok tussen de achterveer te steken en vast te zetten met enkele t-raps. Puur alleen om de totale uitslag van de veer te beperken. Wie heeft hier ervaring mee en voldoet dit beter dan een nieuwe stugere veer ?
ben antwoordt op 10 juli 2017:
Gewoon zwaardere veren of hulpveren monteren,geen gerotzooi met rubberblokjes o.i.d!
henkie antwoordt op 10 juli 2017:
Klacht indienen bij Renault Nederland. Dit mag nooit geadviseerd worden door een garage omdat je veergedrag totaal anders zal zijn dan in originele toestand.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 10 juli 2017:
Ik heb begrepen dat door het monteren van dergelijke blokjes de kans op schade aan de veren enorm toeneemt. Ik zou dus hulpvering van een goed merk laten monteren bijvoorbeeld van MAD of CarSupport.
arie antwoordt op 10 juli 2017:
als je alleen met de vakantie rijd met cv. kan je kiezen voor hulpveren zoals Menno adviseert en evt. na de vakantie weer laten demonteren als je bijna leeg rijd en je de vering dan te stug vind gr. Arie
Louis antwoordt op 10 juli 2017:
Dit is wel een héél erg triest én gevaarlijk voorstel/advies.
Deze "garage" is overduidelijk geen garage !
Een spiraalveer vangt in iedere winding een stukje van de totale veerbeweging op.
Zij stellen voor dit deels domweg (letterlijk dom) te blokkeren waardoor de overige windingen het flink extra te verduren krijgen met daardoor een sterk vergrootte kans op breuk.
Bij breuk knallen beide of meer stukken veer op onvoorspelbare wijze een kant op, en kunnen daardoor ook nog eens dwars door je band slaan die in één klap leeg zal zijn.
Da's effe leuk met je caravan erachter !
Terwijl de veren ook als ze gewoon goed zijn het toch al wat moeilijker krijgen door de caravan.
Kunststof blokken gebruiken hulpdiensten of échte garages nadát een veer gebroken is (!) en niet door de band geslagen natuurlijk.
Zodat je op normale hoogte naar een reparatiepunt begeleid kan worden (met een rustig sukkelgangetje en als het niet al te ver is) omdat je aan de breukzijde door de kunststof vulblokken geen vering meer hebt.
Frank antwoordt op 11 juli 2017:
De reacties hierboven liegen er niet om en het is daarmee erg duidelijk. Zelf heb ik ervaring met hulpveren en verzwaarde veren. Als ik een bestaande auto had, zou ik eerst hulpvering kiezen. Deze is doorgaans snel en eenvoudig aan te brengen en evt.te verwijderen. In het begin kan de hulpvering hard aanvoelen. Na een vakantie is dit sterk verbetert en is het soepeler. Is de megane van zichzelf al slap in de achtervering of word je auto zwaar beladen acbterin of heb je hoge kogeldruk?
Ton Groenendijk antwoordt op 11 juli 2017:
Ik weet niet of ze nog in de handel zijn, maar ooit heb ik hulpschokdempers laten monteren (Monroe) die met luchtdruk instelbaar waren en dus ook als hulpveer werkten. Eenvoudig met een fietspomp en een ventieltje in de kofferbak op spanning te brengen.
@Eric antwoordt op 11 juli 2017:
Aanbevolen door Tim Coronel....😉
https://www.sistema-gopren.com
Louis antwoordt op 11 juli 2017:
Ik zie daar gelukkig geen "kunststof blok" zoals waar Peter het over heeft (en ook echt bestaan), dus zo hard als je caravan oprijwig .
Maar werkelijk mee verende polyurethaanachtige clips waarvan er meerdere gebruikt worden om de veerweg van de windingen afzonderlijk te beperken en het gewicht te helpen dragen.
En dat kun je echt niet met elkaar gaan vergelijken.
Ik denk ook niet dat beide Coronel's met dat eerste in de auto stappen op een circuit en met hoge snelheden bochten in durven duiken en curps mee pikken.
Als het allemaal toch niets uit zou maken kun je er tijdelijk ook wel een "blok hout" met ty-wraps tussen stoppen.
Maar buiten dit alles : Als je veren met dit soort kunstgrepen moet gaan helpen zou ik nóg kiezen voor een zwaarder type, of schokbrekers met hulpveren of iets dergelijks.
(Dit blijft hoe dan ook toch een vorm van aanpassen naar iets waar het niet voor gefabriceerd is)
Maar....die keuze is aan Peter, en ik hoop voor hem dat hij de onderbouwing van het verhaal en het verschil ook begrijpt, want hier gaat het om echte veiligheid en zeker niet om het "gelijk hebben".
Reinier antwoordt op 11 juli 2017:
Tom Coronel prijs vanalles aan. Dus dat zegt helemaal niks. Het zegt daarentegen alles over meneer Coronel.
Die blokjes van Gopren zien we regelmatig de kop op steken. Kijk maar eens op de diverse fora. Ik zou het niet doen. En als je leest wat Gopren kost, heb je voor dat geld ook een stel hulp- of vervangende veren.
Ton Groenendijk antwoordt op 11 juli 2017:
En dan zijn er nog de kunststof ballen, die in opgepompte vorm tussen de windingen van de spiraalveer passen. Tja....
Ik denk dat Louis in deze gelijk heeft. De spiraalveer vangt de belasting op over de volledige lengte van de veer. Zet je daar een blokkade tussen, op wat voor manier dan ook, dan wordt de veer bij die blokkade extra belast. ik denk niet dat er in deze een klik-klak constructie gebruikt moet worden.
Chateau antwoordt op 11 juli 2017:
Op mijn vorige rav4 had ik tussen de veren van Mad die luchtbalken er tussen. Die waren eenvoudig tussendoor veren en kon met een pomp op een zekere druk en hoogte geblazen te worden.was schoon vlak achter de wagen. Iedére maal op de autocontrole was r altijd een disqutie hier in Belgie. Zijn zijn blijven stilstaan hier, gelieve deze volledig te privatiseren, alsook vrije concurrentie.
John antwoordt op 11 juli 2017:
Die veer geeft de vrijgekomen energie echt wel door aan de hele spiraal, ook al word de invoering voor de helft geblokt. Sterker nog, als de veer voor de helft geblokt word, geeft het minder energie! De helft van het veerijzer uitschakelen waardoor de energie niet weg kan is godsonmogelijk. Een veer kan in zijn geheel ingedrukt worden, of alleen de bovenste of onderste helft. Het enigste wat inboet is de veerweg. De energie loopt door de hele spiraal weg ongeacht welk deel van de veer ingedrukt word.
De extra balgen tussen de veer is een goed alternatief om het (teveel) invoeren te voorkomen, zeker als het maat voor tijdelijk gebruik is.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 11 juli 2017:
Ik geloof niet dat dit klopt John. Een schroefveer veert (hoe gek het ook lijkt) door te torderen. Als een deel wordt 'tegengehouden' door de blokjes moet een korter deel juist alle kracht opvangen en wordt dus zwaarder belast.
Overigens een luchtbalg in de gehele veer plaatsen is geen probleem omdat die los van de schroefveer een deel van de belasting overneemt.
Kees antwoordt op 11 juli 2017:
Dat klopt Menno. Volgens de 'wet' van Hooke is de vervorming van de veer rechtevenredig met de kracht erop. Laten we de kracht onveranderd maar de vervorming door slechts een deel van de veer dan zal dat deel van de veer meer vervormen. De proportionaliteits grens komt daarmee dichterbij en voorbij die grens is de vervorming blijvend of breekt, scheurt of vloeit.
Louis antwoordt op 11 juli 2017:
Menno's redenering en uitleg klopt.
En inderdaad, een balg ontlast een veer wél evenals een inwendige extra hulpveer waardoor de originele spiraalveer het allemaal niet meer alleen hoeft te dragen.
En daar gaat het om.
(Ook garantie op de gangbare blokkeersystemen zeggen weinig daar een onverprutste veer ook kan breken, dus bewijs maar eens dat het door de hulpstukjes gekomen is)
Het leven van versleten bladveren en een daardoor "wat verzakte" oldtimer kun je ook verlengen en de auto weer recht krijgen door zogenaamde shackles te monteren.
Niet doen...nieuwe aanschaffen, of bij zwaardere belasting dan solo (door bijvoorbeeld oldtimer caravannen) deze origineel bestellen met een extra blad zoals dat bij bedrijfsbusjes ook kan.
Ook continu volledig belaste campers waarvan de neus tot op de rubber eindstops inzakken/veren krijgen problemen, waardoor verzwaarde veren aangeraden worden.
Daar worden zéker geen hulpblokjes toegepast.
Waarom niet, als er geen risico's aan zouden kleven ?
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!
Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.