R. plantinga vraagt op 21 september 2007:
Hallo ik heb nu een volvo 940 2.3 lpt, deze kan de caravan goed trekken (Beladen ong 1150-1200kg). Maar denk na over een Opel Omega, is een 2 liter dan voldoende om de caravan te trekken? (meestal naar Denemarken- Zweden-Noorwegen). Heb nu een schakelbak, is het verstandig dat zo te houden?
Dank alvast voor een antwoord.
Jan@ antwoordt op 21 september 2007:
Draai een trekkrachtrapport uit. Op zich zal de Omega deze caravan goed kunnen trekken in niet al te extreme omstandigheden. Echter je gaat behoorlijk in pk's en koppel achteruit. En dat zal nog niet meevallen na gewend te zijn aan de 940.
ron antwoordt op 21 september 2007:
Dank voor Uw antwoord Jan, ja zelf twijfel ik ook maar hoe zou een Omega 6cil het doen? Of is dat ook een groot verschil met de 940? Kosten onderh enz. is 940 houden dan verstandiger?
Jan@ antwoordt op 21 september 2007:
Tja een 2.5 of 3 liter V6 is weer andere koek natuurlijk. Kijk eens op www.autoweek.nl. Dan kan je alle auto's met elkaar vergelijken.
ron antwoordt op 21 september 2007:
Mijnheer Jan: Ik heb de test van de Opel Omega 2.5 6cil gelezen, ja dat is inderdaad andere koek heb ze ook als caravantrekker vergeleken nu, ja dan zou je zeggen dat de 2.5 Omega Qua prestatie (sterren) zelfs nog iets boven de 940 ligt of gemiddeld mischien gelijk, mischien licht het er dan maar net aan waar je fijner in denkt te rijden, denk nu wel dat de Omega qua buiten geluiden wind enz binnen stiller is dan de 940. Met vriendelijke groet ron (en dank U voor de tip).
Roel antwoordt op 22 september 2007:
Wij hangen onze Adria 552 nu al weer 2 jaar achter de V6 en komen overal waar ook waar niet geadviseerd. In Frankrijk is 140 km/h ('s nachts, geen wind) geen enkel probleem. Daarvoor een Burstner 430 erachter gehad die je niet eens voelde. De Omega is een prima reisgenoot. Ik wens je net zoveel plezier als ik zelf met hem heb mogen beleven.
BertW antwoordt op 28 december 2007:
In het verleden 2 Omega's (een 2.0 liter en een 3.0 liter) en een Senator (3.0 24v) gehad.
Voor mij is het belangrijkste of de auto op snelheid stabiel is, en ondanks de lange oversteek en comfortabele achtervering was dat prima.
Tekkracht is een kwestie van motorkeuze, die kun je inderdaad bij de trekkrachtberekeningen checken. Er is genoeg aanbod met genoeg vermogen/koppel.
Kas antwoordt op 4 januari 2008:
Roel? Je gaat mij niet wijsmaken dat je 140km rijd. Schandalig!!
Je brengt andere weggebruikers in gevaar!
Wij rijden met caravan ook niet altijd even rustig, altijd rond 110km, maar 140km is voor mij echt schandalig hard.
pim antwoordt op 4 januari 2008:
Niet per uur maar per dag.
Roel antwoordt op 4 januari 2008:
Kas, ik begrijp je reactie. 140 km/h is natuurlijk wel de grens opzoeken. (Die ligt overigens net boven de 160)
Begrijp wel dat ik dat weloverwogen doe en zoals al eerder opgemerkt is e.e.a. natuurlijk wel afhankelijk van de stabiliteit van de combinatie waarbij caravan 200 kg beneden de max.1500kg aslast blijft zonder fietsen, mover, airco, en andere comfortverhogende zaken en 10ltr water. De gereden 140km/h was overigens alleen aan het begin van een stijging met een startsnelheid tussen 110-120 waarbij zodra er stijging is vol gas gegeven wordt waardoor er geen smoorklepverliezen optreden (=zuiniger). Zo'n V6 bij volbelasting is een feest voor je oren! Maar ja daar ben ik dan ook een motorengek voor.
Bij stijging neemt de stabiliteit van de caravan overigens toe.
De combinatie bereikt bij windstil weer en een lege snelweg in de nacht dan 140 km/h die bergop langzaam afneemt.
Vaak kan ik dan de top nog bereiken in de 5de versnelling.
Hier heb ik met Bert nog eens een booompje over opgezet onder het topic 'virtueel plankgas' (is overigens niet langer leesbaar).
Het voordeel hierbij is de reistijd die aanmerkelijk korter wordt door de hogere gem. snelheid. Dit komt dan niet door het kortstondig 140 rijden maar meer door de dan bereikbare eindsnelheid van net onder de 100 op de top.
Met hetzelfde voertuig heb ik het traject ook wel afgelegd met een snelheid die niet hoger dan 110 kwam op de automaat of cruise controle. Het resultaat daarvan was dat je het 'poken' niet kan vermijden waardoor je op sommige helingen terugvalt tot 60km/bergop in toerentallen met zoveel 'reservevermogen' onder de voet maar onvoldoende om de volgende versnelling te halen.
Het aspect dat ik andere weggebruikers in gevaar zou brengen doet mij wel een beetje zeer Kas. Want dit is juist wat ik uit alle macht probeer te voorkomen. Het is zelfs één van de redenen waarom ik liever 's nachts rij. Je mag het zelfs zo zien dat waneer er zelfs maar iets op de weg voorkomt dat de stabiliteit van mijn combinatie negatief kan beïnvloeden ik van het gas afga todat max. 110 gereden wordt. Ik ga dus van het gas af zodra er ander verkeer dit mogelijk kan veroorzaken, denk daarbij vooral aan ingehaald worden door dikke duitsers en het zelf inhalen van 'kruipende' vrachtauto's. Als het kan rijdt ik daarvoor (illegaal) op de laatste baan.
Voor de overbodigheid meld ik dan gelijk maar ff dat de gehaalde 160 door mij zonder vrouw en passagiers is bereikt en bij de eerste slingerneiging de snelheid er terstond is uitgehaald op een korte testrit. Eveneens ben ik verre van een held bij het afdalen.
De max. snelheid bij afdalingen ligt bij mij op 90km/uur tot 5% afdaling. Hellingen met een groter dalingspercentage gaan bij mij bijna met de handrem erop. Dat is het enige waar ik werkelijk voor in m'n broek schijt. Ooit wel eens een noodstop gemaakt helling af? Daar wordt je echt niet vrolijk van.
Nou Kas, het is een weer een heel verhaal geworden maar ik hoop dat ik de eerdere stelling enigzins genuanceerder in beeld gebracht heb.
Jan@ antwoordt op 4 januari 2008:
Nu , dat is wel duidelijk. Roel is een supercaravanner die onverschrokken, weliswaar vrouw en kinderen sparend, over de weg gaat. Alles onder controle.
Geweldig. Alleen hoop ik dat ik hem niet tegen kom als ie 160 km per uur rijdt. Ik heb namelijk wél vrouw en (klein)kinderen bij me.
pim antwoordt op 4 januari 2008:
Ik zie roel al helemaal zitten achter het stuur,petje achterstevoren,zonnebril op,ook al is het bewolkt en gaan met die banaan daar heb ik nu ontzag voor,petje af!!
Koosje antwoordt op 4 januari 2008:
Van: Roel
Datum: 04 January 2008 om 18:37
Kas, ik begrijp je reactie. 140 km/h is natuurlijk wel de grens opzoeken. (Die ligt overigens net boven de 160)
__________________________________________________
Roel hoe weet jij eigelijk, dat de grens van jou combinatie net iets boven 160 km/pu ligt ?
Roel antwoordt op 4 januari 2008:
Ja hoor jongens, goeie reis verder! Ik vraag jullie ook niet hetzelfde te doen. Maar het is goed dat jullie je eigen grens kennen net als ik.
Roel antwoordt op 4 januari 2008:
Koosje, Op deze tellersnelheid werd de combinatie zoekend. De kont ging uit koers. Na flinke remactie was de stabiliteit terug. De eerlijkheid gebied mij wel te zeggen dat het mij bij deze snelheid wel mooi was en de instabiliteit optrad toen ik het gas losliet om er een einde aan te maken.
Eveneens moet ik opmerken dat er toen ook wielen van een 2 liter onder zaten. (Die hebben een kleinere diameter wat betekent dat de tellerafwijking wat aan de hoge kant was) Het voordeel daarvan is dat ik de 5e versnelling meer kan gebruiken en een groter koppel in de lange 1e versnelling heb.
Freek antwoordt op 5 januari 2008:
Zou je verhalen over 100-plus snelheden met een caravan
ook niet moeten deleten?
Of gaan de 100-plussers naar de caravancorrelatiecursus? 😉
Bert antwoordt op 5 januari 2008:
@ Roel. Het boompje Virtueel plankgas is te vinden onder de zoekterm 'Wat te doen'. http://www.caravantrekker.nl/vragen/read.php?id=10464
@Eric antwoordt op 5 januari 2008:
Van: Freek
Datum: 05 January 2008 om 00:04
Zou je verhalen over 100-plus snelheden met een caravan
ook niet moeten deleten?
Of gaan de 100-plussers naar de caravancorrelatiecursus? 😉
===================================================
Nou, niet alle 100 plussers over 1 kam scheren ajb....
Bert antwoordt op 5 januari 2008:
@ Freek. Waarom zou ik dat moeten doen? Omdat jij harder dan 100 onverantwoord vindt? Niemand verplicht je dat te doen, niemand beweert dat onder alle omstandigheden >100 veilig is.
Het is zo simpel, trek je eigen conclusies, maar respecteer elkaar als er tenminste geen onzin gewauweld wordt. En als dat wel het geval is, haal je schouders op en trek óók je eigen plan. Roel omschrijft in 2e instantie precies wanneer hij 140 reed, begin bergop. Niets aan de hand dus qua stabiliteit. Hij schrijft verder dat tijdens afdalingen hij max. 90 rijdt en indien steiler rijdt hij bijkans met de handrem aangetrokken als het ware. Hij waarschuwt terecht over de enorme remweg tijdens afdalingen. Wat wil je nou nog meer? Lezen is een kunst...., begrijpen nog meer. Schrijven ook trouwens. 😉
Zeker, het is bekend dat automobilisten zichzelf goede chauffeurs vinden, terwijl we ook allemaal weten dat dat niet zo is, objectief gezien. Maar wat weet je nu van Roel's Schumacher-reflexen en ervaring? Helemaal niets (en ik ook niet).
Je weet misschien dat ik rijtrainingen geef. Ik heb 'slachtoffers' gehad waarbij ik (in het begin) de handrem bij wijze van spreken heb aangetrokken - vanwege mijn eigen veiligheid - bij 90 - oeps rij ik al zo hard? en er zijn er geweest waarbij ik (alert dat wel) op de A2 met 110-120 heb meegereden. Weet je dat als ik mee zou mogen rijden met ene M. Schumacher in een Ferrari dwars door Duitsland as fast as possible, ik zó in zou stappen, zonder enige twijfel over mijn gezonde aankomst? Of ik dat ook zou doen met Roel achter het stuur? Niet meteen iig....
Bert antwoordt op 5 januari 2008:
@ @Eric
Haha, mijn moeder is bijna 99, maar die moet eerst aan de mover.... 😉
Roel antwoordt op 5 januari 2008:
Freek jij hebt helemaal gelijk. Realiseer je dan wel dat er een flink aantal meningen en reiservaringen uit België, duitsland en frankrijk niet meer kunnen voorkomen. Dit zijn landen waar er wel 100+ gereden mag worden. In frankrijk zelfs 130 (waanzinnig(!?) toch).
Heb jij goede ervaring met een correlatiecursus? 😉
Tnkx Bert, kon het ff niet vinden.
Kan jij misschien aangeven wat het snelheid verschil is tussen de wielmaten 225/55R16 en 195/65R15?
Bert antwoordt op 5 januari 2008:
Ervaringen met een Caravancorrelatiecursus heb ik wel, als je die zo wilt noemen. Ik geef ze zelf. Bevalt mij en sommige cursisten erg goed. 😉
Ja, die zoekfunctie is niet echt optimaal.... Moet ik het toch eens over hebben met Menno. Zoeken in de database was makkelijker.
Verschil in diameter (ook de rolomtrek) is slechts 3% (195 is kleiner tov de 225). Ehhh, snelheidsmeterafwijking dus ook 3% (hoger). Kun je even zelf uitrekenen de verschillen bij een trekkrachtberekening, andere wielmaat invullen bij tuning.
Freek antwoordt op 5 januari 2008:
Roel, sportief!!
Ik lees op deze site: caravans zijn ontworpen tot 100 km max.
Ook kan de verzekering moeilijk doen bij schade boven 100 km.
Ook wordt in ons instructie boekje Knaus/Eiffelland 100 max.
genoemd.
Dan denk ik waar gaat het over, misschien technisch interessant, maar wat een risico. Zeker niet doen!
Stel je krijgt echt een ongeluk boven 100 zoals Leon met
122 reacties en bv. materieëlle en immaterieëlle schade ook aan derden en de verzekering zegt nee. Op naar Correlatie.
Dan stap ik nog liever bij der Ralph in de auto 😉
@Eric antwoordt op 5 januari 2008:
@Roel:
http://www.buggyboys.be/nl/tech_tellerafwijking.htm
Roel antwoordt op 5 januari 2008:
Heren Bert en Freek, wanneer je ooit de gelegenheid krijgt bij de Fam Schumacher in de auto/bolide in de auto te stappen neem dan een schone broek mee!
Op het gevaar van off topic, ik heb enkele keren met dit soort beroepsmensen een tocht mogen meemaken, 1e keer op een racecircuit met toerwagen waarbij ik handgrepen te kort kwam en uiteindelijk maar op de 4puntsgordel vertrouwde. Onvoorstelbaar wat er met een auto mogelijk is. De 2e keer was in een rallywagen, hier hebben ze na de rit 3x moeten vragen of het wel goed ging. Dit was echt niet prettig kan ik je zeggen en niet te bevatten wat deze mensen kunnen! Als je mocht denken te kunnen auto rijden heb ik dat bij deze mensen wel afgeleerd en is nu zeker niets iets waar ik prat op ga. Proffessioneel wordt ik nog wel eens geconfronteerd met schadegevalletjes, ook van combinaties. Je moet daar niet te lang bij stilstaan maar het geeft je wel te denken. Mede daardoor en de ervaringen op het circuit(ook eigen) maken mij tot een bedachtzaam chauffeur die vooral zijn hoofd gebruikt. (Y'll never know what the other might do!)
Thnx Eric@, zo spetterend spannend is het verschil dus ook weer niet. Mogelijk is de dynamische straal van het wiel nog iets kleiner door de stijvere wang van de lage serieband. Maar het gaat mij te ver daarvoor een trajectmeting te doen.
Desondanks leek het mij echt dat de prestaties in 5 beter waren bergop.
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!
Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.