Caravantrekker.nl

Slingerende caravan

M.(Marc) R. Majolee vraagt op 27 september 2007:

Afgelopen zomer zijn wij op vakantie geweest naar Zuid-Frankrijk. Onze caravan is een Sudwind 450 met vast Frans Bed uit 2002. De auto is een Volvo V50 2.0 D (met Rica-tuning: 127 KW). Voor wat het trekvermogen geen enkele klacht. Zeker berg op. Echter, ik durfde met mijn caravan niet boven de 100 km/h. Ondanks een stabilisator ging de caravan dan steeds meer slingeren en 1 keer ging dat ook bijna mis. Dat vind ik niet plezierig rijden. Vorig jaar ging ik met dezelfde caravan maar met mijn toenmalige auto een Peugeot 307 SW naar Zweden en toen had ik hier eigenlijk geen last van.
Wij willen in de nabije toekomst ook grote afstanden afleggen naar Italie of Scandinavie en dan wil ik niet de angst/stress hebben dat het zo nauw luistert dat de caravan gaat slingeren. (overigens ben ik 43 en heb 2 kinderen)
In uw testrapport benoemd u overigens de stroomlijn van de caravan als matig.

Vraag
1. waar kan dit aan liggen? (stroomlijn van de auto?, door de fietsen achterop? te harde banden? te weinig gewicht achterin de auto? )
2. wat kan ik er aan doen cq verbeteren? (Bredere banden? gewichtsverdeling? )
3. Blijf ik dit houden met deze caravan?

Naar laatste bijdrage

Reacties:

@Eric antwoordt op 27 september 2007:

Dit stukje al gelezen?
http://www.caravantrekker.nl/algemeen/slingeren.php


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 27 september 2007:

Je geeft zelf het antwoord al: Fietsen achterop!


Richard antwoordt op 27 september 2007:

Dat is wel erg kort door de bocht Menno.

Geen discussie over fietsen achterop, dat het in sommige gevallen slechter is voor de stabiliteit dat weet iedereen inmiddels.

Maar of dat hier de oorzaak is........., dat is eventjes "online" niet te zeggen vindt ik, maar wie ben ik............(ja ik weet het Richard)


Bert antwoordt op 27 september 2007:

Precies. Dus de gewichtsverdeling. Zwaardere zaken achterop vereisen dan weer andere spullen naar voren verschuiven om zo op een goede kogeldruk uit te komen. Dat is dus geen goede remedie en zeker niet nadat je duidelijk merkte dat er iets niet goed zat. Nee, stabiliteit zal sterk verbeteren wanneer je die zaken van achteren en van voren naar het midden verplaatst. Of nog beter: van caravan naar (op) de auto. Ga zorgvuldig na wat nu anders was dan vorig jaar. Beide auto's moeten goed kunnen rijden met deze caravan. Verhoog de bandenspanning van de auto vooral ook naar de hoogste waarde die Volvo adviseert. Zware spullen ook niet achterin je kofferbak, maar bijv. op de vloer achter de voorstoelen. Afhankelijk van de beenlengte van je kinderen... 😉


Werner Z antwoordt op 28 september 2007:

Sommigen indelingen van caravans, welk merk dan ook, hebben al vanaf de constructie een slechte gewichtsverdeling. Als je dan ook nog onbewust verkeerdelijk gaat laden is het hek van de dam. Als de caravan spontaan van zichzelf begint te slingeren moet je hier inderdaad de oorzaak gaan zoeken. De fietsen achterop kunnen de zaak dan nog verergeren. Je moet je caravan eens helemaal leegmaken en dan afzonderlijk het gewicht wegen op het linkse en het rechtse wiel. Dit kan soms serieus verschillen. En 100 km/u blijft voor mij nog steeds de maximum snelheid voor een veilig gespan.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 28 september 2007:

Ik was wat kort door de bocht.... maar zoals Bert ook aangaf zullen de fietsen (en de daarbij behorende gewichtscompensatie) zeker een oorzaak zijn. Helaas vermeld Marc niet met wat voor 307 SW hij reed en hoe hard hij vorig jaar reed? Naar Zweden.... dan mag hij in ieder geval niet harder dan 80 km/u en heeft hij misschien niet gemerkt dat zijn caravan slingerde bij hogere snelheden....
Het gevaar van een krachtige trekker zoals de getunde V50 is natuurlijk dat hard rijden zo gemakkelijk gaat dat je snel de snelheid vergeet en zeker in landen waar je ook hard mag rijden. En snelheden van 80 km/u en meer kan alleen veilig bij een optimale combinatie (goede bandenspanning, goede belading, goede gewichtsverhouding etc.). Bij het toenemen van de snelheid neemt de stabiliteit enrom af tenslotte.

Voor het gevoel is het ook prettig als de stabilisator goed werkt? Was de kogel wel van die Nieuwe V50 wel verfvrij bijvoorbeeld?


Rick antwoordt op 29 september 2007:

100 km/h moet je echt als een maximum houden. Voorheen reden we ook wel eens sneller en "vlogen" we alle andere combinaties voorbij. En het gekke is, bij de volgende tolpoort staat iedereen weer naast je! Conclusie: risico van (te) hard rijden weegt niet op tegen de tijdwinst want daar zijn de snelheidsverschillen te gering voor. Je zal een klepband krijgen bij 110 km/h....! Misschien komt het wel dat ik inmiddels vader ben, dan is snelheid van ondergeschikt belang. En heb je van slingeren géén last. Ook niet met fietsen achterop.


Bert antwoordt op 29 september 2007:

Een 'gevaarlijke' gevolgtrekking snelheid als zo'n beetje de enige risicofactor te beschouwen. Als je veronderstelt dat je met 80 en fietsen achterop wél veilig bezig bent heb je het gewoon mis. Marc heeft volledig terecht zich afgevraagd waarom er sprake was van instabiliteit. Die begint niet bij 100 maar is dus al (latent?) aanwezig bij lagere snelheden.


Koster antwoordt op 7 oktober 2007:

Ik lees een hoop reacties over gewichtsverdeling. Ik zie een hoop onzin over het gewicht van de trekker. Nog meer gel.... over fietsen achterop. Maar nergens lees ik iets over kogeldruk. Voor de mavomensen onder u. Dat is het gewicht van de caravan op de trekhaak. Dat moet!!!!!! minstens 50 kilo zijn. Leifst meer, maar dat mag niet op alle trekhaken. De meeste mensen maken hun caravan zo licht mogelijk door de kofferbak van de auto vol te gooien. Of ze willen de caravan leeg houden om onderweg koffie te kunnen zetten/drinken. Vandaar de fietsenrekken achterop en overvolle kofferbakken. Op zich niks mis mee, maar zorg wel voor voldoende kogeldruk. Zodat de auto bepaalt waar je naartoe gaat en niet de caravan. Ook merkte iemand op dat je de linker en rechterkant eens appart moet wegen. Dit lijkt me niet makkelijk uit te voeren, maar wel heel nuttig.
Stel, je hebt je keuken rechts, met koelkast. Dan staat hier al gauw alle bestek, borden en koppies. En vergeet de 20 biertjes en 6 flessen van 1,5 liter cola niet. In de kast ertegenover hang je de mooie blousjes en truitjes op. Ziedaar nog eens 80 kilo gewichtsverschil. Wat ook slingeren kan veroorzaken, de banden. Lees hier maar eens over bij het onderwerp MATADOR.


Lex M antwoordt op 7 oktober 2007:

"Nog meer gel.... over fietsen achterop."

Kijk eens aan, we hebben er een echte deskundige bij 😉


gert antwoordt op 7 oktober 2007:

nou jullie hebben het wel over fietsen achter op maar hoe los je het dan op als je met je fietsen op de dissel ongeveer 100 kg hebt.ik heb mijn caravan op de koppeling gewogen en toen zat ik al op het gewicht wat op de koppeling namelijk 75 kg zat.
zeg niet verkeerd geladen want op het moment van wegen bracht ik de caravan in de winterstalling.
de fietsen op het dak valt ook niet mee want ik kan er bijna niet bij om de fietsen op het dak te krijgen want ik meet maar 1.86 mt.


Lex M antwoordt op 7 oktober 2007:

Als je graag fietsen meeneemt, moet je die eis meenemen bij het kiezen van je uitrusting.
En dus niet eerst auto en caravan aanschaffen en later klagen dat je niet fietsen op een ordentelijke manier kunt meenemen.


Roel antwoordt op 7 oktober 2007:

Gert, als het advies van Lex te laat is, is misschien de oplossing de fietsen achterop mee te nemen, heb je ook niet zo'n hoge kogeldruk meer!

Kan iemand vertellen wat mavomensen zijn?


mannus antwoordt op 7 oktober 2007:

als je fietsen mee wil nemen moet je gewoon een vw t5 kopen geen enkel probleem tent en fietsen gaan gewoon achter in de bus dus de carravan zo licht mogelijk houden en het gas er op fijne vakantie


gert antwoordt op 8 oktober 2007:

voor mij nooit een VOLKSWAGEN.
een volkswagen was een auto voor het volk.
maar met die prijs en slechte uit rusting zal er bij mij nooit een volkswagen in de garage komen


Kees Kerven antwoordt op 8 oktober 2007:

Koster is iemand die achterop drie fietsen vervoert, tot de ontdekking komt dat de kogeldruk te laag is, en ter compensatie drie andere fietsen vóórop plaatst. 😉


Willem antwoordt op 8 oktober 2007:

Nog nooit van mavomensen gehoord, zou echt niet weten wat dat voor mensen zouden moeten zijn....

B.L.O - tje - daar heb ik wel eens van gehoord, niet Koster ?


Roel antwoordt op 8 oktober 2007:

Dank voor deze zinvolle bijdrage Willem, word een gezellige boel hier met uitzonderlijk laag opgeleiden, veel plezier verder met je klasgenoten. Word tijd voor een nieuw draadje, Tabee.


Berggeit antwoordt op 12 oktober 2007:

Goed, nu maar even terug naar het beantwoorden van de vraag...

Volgens mij zou je (zou ik ook doen met een dergelijk probleem) de volgende zaken in orde moeten brengen voor je een volgende reis onderneemt:
- conditie + bandenspanning auto: wat voor spanning adviseerd de dealer bij vollast; bandenspeciaalzaak
- conditie + bandenspanning caravan: wat is de max. druk die in de banden mag (bandenzaak als je het niet zeker weet);
- werking van de stabilisator incl. kogel laten controleren: caravan speciaalzaak;
- fietsen niet achterop de caravan: alles is beter dan achterop!!
- belading: zorg voor een gelijkmatige verdeling van de zwaarste spullen met als doellen: juiste kogeldruk en gelijkmatige verdeling, rekening houdend met de verdeling van het interieur (tijdens het rijden kun je ook experimenteren!)
- geen zware spullen in het achterste gedeelte van de caravan (vakken onder de zittingen)
- geen zware spullen in de bovenkasten van de caravan (nergens, niet voor en ook niet achter!)

Als al deze zaken 'in orde' zijn kan het volgens mij bij normale snelheden niet verkeerd gaan...

Succes!


Roel antwoordt op 12 oktober 2007:

Marc,

Ik denk dat Koster het meest zinvolle advies heeft gegeven.
Bandenspanning op maximaal doet een aanslag op je servies, de hut gaat op een stuiterbal lijken en overbelast de constructie. Een caravan is voor een niet onbelangrijk deel ook afgeveerd op de banden. De juiste bandenspanning voeren (op advies goede Bandenboer (geen Fast Fitter)).
Een band met een belastingindex met veel reserve hoeft niet op maximale bandenspanning. Een belastingindex die het maar net aankan vooral maximaal oppompen. Alleen dan geldt de maximale draaglast.

Goede kogeldruk = minstens 50kg.

En in jouw geval vermoedelijk gewichtsverdeling: zwaar=op of voor de as en vooral LINKS en RECHTS gelijk houden.

Een stabilisator onderdrukt alleen slingeren en voorkomt deze niet! Wanneer de combinatie door de stabilisator heen slingert bij 100 km/h is er iets goed mis en niet met de stabilisator.
Overigens liggen de snelheden (ook haalbare) in Zweden een stuk lager dan in Frankrijk.

Een laatste opmerking: Stuurgedrag. Een mogelijk onrustig, wat abrupt stuurgedrag kan een van nature wat instabiele combinatie sneller tot slingeren brengen evenals overcorrigeren. Probeer een koerswijziging alleen in te leiden en niet te hoeken. Laat de combinatie zijn eigen spoor 'zoeken'. Dit betekent natuurlijk niet dat je na het uitparkeren met je armen over elkaar moet gaan zitten maar probeer aan te voelen wat het prettigst/vloeiendst werkt.
Succes, en laat nog eens weten wat heeft geholpen.


Berggeit antwoordt op 13 oktober 2007:

Ben ik het niet helemaal mee eens Roel:

Slingeren bij 'normale' snelheden wordt meestal veroorzaakt door slechte belading en kogeldruk.

Koster heeft het echt mis al hij belading en fietsen achterop gel... vindt. Dit valt onder de noemer slechte belading.

Dit zijn nou juist de oorzaken dat een combinatie instabiel is!!
En natuurlijk moet je zorgen voor de juiste kogeldruk maar dit is een van de doelen van het juist laden...


Roel antwoordt op 13 oktober 2007:

Berggeit,

Waar ben je het niet mee eens? Volgens mij zitten we op één lijn aangaande onze welgemeende adviezen.
Buiten het feit dat jij fel tegenstander bent van überhaupt achterbelading. Lees Fietsen achterop! Is er niets mis met achterbelading mits je goed in de gaten houdt waar je mee bezig bent; aantasting van stabiliteit. Zoals Werner Z. al aangaf, sommige caravans zijn qua indeling (achterkeuken!) al verre van ideaal om mee te beginnen.

Voorbeeld, zelf rijdt ik alleen in NL met fietsen achter ivm met max. snelheid 80km/h. Benelux reisjen met Fietsen op de dissel. Grotere reizen geen fietsen meer mee.
Stabiliteit in NL mag van mij wat minder zijn. Belading goed verdelen, kogeldruk lekker hoog, no worries!
Naar de ardennen gaat het in Belgie flink sneller, geen risico nemen fietsen achter eraf! Belading aanpassen fietsen op dissel.
Ritjes naar de meditairanee. (Dan mag er voor mevrouw alleen een string mee, de dochter natuurlijk een hoogsluitend badpak). Minimale belasting goed verdelen op of voor de as, geen fietsen, kogeldruk zeker boven 50kg (afstellen met watertank) en gáán. Op deze ritjes wordt de 130km/h nog wel eens gepasseerd, zij het kortstondig uiteraard en meestal aan het begin van een klim (echter elke afdaling gaat het NOOIT harder dan 90km/h.)
Mijns inziens bedoelt Koster zoveel als Richard al aangaf: een beetje serieuze caravanner hoef je niks meer te vertellen over fietsen achterop.


Wim R. antwoordt op 13 oktober 2007:

Ik rijd al 35 jaar caravan en altijd de fietsen achterop. Met de mover en de accu voor de wielen geplaatst en de disselkast vol krijg je met een goede links-rechts belading geen problemen. Wel maximale druk op de kogel nastreven. Verder moet de auto voldoende stabiel zijn. Ondanks dat de combinatie van mijn auto en caravan bij 110-120km geen problemen geeft rijd ik altijd 95km. per uur. Net iets meer als de vrachtauto's. Natuurlijk is fietsen in de caravan of in de auto beter maar het is maar waar je voor kiest. Ik kies dus voor mijn snelheid aanpassen tegelijk met maximale correcties voor de fietsen achterop. Fietsen voorop en dan niet meer in de disselbak kunnen vind ik lastig. Een alternatief waar ik nog wel aan denk is 1 fiets achterop en 1 fiets voorop. Voorlopig heb ik dat nog niet nodig omdat ik mijn maximale druk op de kogel gemakkelijk haal. Tip: extra hulpveren op de auto maken deze minder kwispelstaartgevoelig. Ik ben best tevrden over niet harder rijden dan 95km/h. Bij 120km/h heb ik ook zonder fietsen achterop weinig te vertellen als er iets onverwachts gebeurt. Dus rij met beleid zeker in vakantietijd! De vakantie begint namelijk thuis en onderweg en niet pas als je op de plaats van bestemming bent.


Wim R. antwoordt op 13 oktober 2007:

Heeft iemand ervaring met een fiets voorop en een fiets achterop. Ik hoorde dat het slingeren dan vergroot zou worden maar de voorkant zit toch vast aan de kogel. Als ik namelijk maar 1 fiets voorop doe kan ik nog bij mijn disselkast en bij 1 fiets achterop wordt, volgens mij, de achterwand van de caravan minder belast. Graag reacties.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 13 oktober 2007:

In principe is 1 voor- en 1 achterop is beter dan 2 achterop, omdat er minder gewicht gecompenseerd hoeft te worden om toch een behoorlijke kogeldruk te krijgen.


Wim R. antwoordt op 13 oktober 2007:

Bedankt Menno. De kogeldruk haalde ik met 2 fietsen ook al. Het gaat mij echter om de slingerbeweging. De uitslaande beweging aan de achterzijde zal in ieder geval volgens mij minder zijn. Ik ben dan wel een stuk van mijn stroomlijn (BIOD Nomade) kwijt. De stroomlijn zorgt ook voor stabiliteit?


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 13 oktober 2007:

Die stroomlijn blijft. De fiets staat voor een groot deel in de luwte van de auto en de afronding van de Biod zorgt ervoor dat de lucht goed langs de zijkanten stroomt.

Bij jouw Biod beschrijf je dat zelfs bij 120 km/u er met fietsen achterop geen geslinger is. Ik zou me dan ook geen zorgen maken als je niet harder dan pakweg 100 rijdt. Je hebt met die Biod zo veel reserve dat die 2 fietsen niet zo veel kwaad kunnen.


Roel antwoordt op 13 oktober 2007:

Wim,

Je schrijft eerder zelfs geen problemen te hebben bij 120km/h.
Daaruit begrijp ik ook geen slingeren! Waarom zou het slingeren dan vergroot worden?
Dat de voorkant toch vast zit aan de kogel is geen reden om aan het fenomeen slingeren voorbij te gaan. Het is juist een oorzaak.
Slingeren van de caravan is een heel onprettige ervaring. Een serieuze slingeraar zorgt ervoor dat jouw bestuurdersstoel vanzelf nat wordt, jij mag raden waarvan.

Maar verdeling van het fietsen gewicht voor en achter heeft altijd zin. Je hoeft dan minder gewicht te compenseren.
Kogeldruk is bij de Biod geen probleem schrijf je, derhalve kun je andere lading richting as verplaatsen en daarmee meer optimaal massa verdelen.


Wim R. antwoordt op 13 oktober 2007:

Bedankt Menno. Ik overweeg nog om 2 verbindingen (zijwaarts) te maken tussen de zijarmen van de fietsendrager (achterop) en de handgrepen links en rechts van de caravan. Hierdoor wordt mogelijk de achterwand ontlast en de strabiliteit verhoogt. Heeft iemand dit al eens geprobeerd? B.v. een stuk aluminumbuis met twee fietsklemmen zoals die al op de drager zitten? Of heeft iemand een idee hoe anders?


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 13 oktober 2007:

Is het een nieuwe Nomade met vacuem injectie? Die is zo sterk dat ik me absoluut geen zorgen zou maken. Maar ook bij de oudere zit het wel goed. Het enige waar je voor moet zorgen dat de fietsen zelf niet kunnen bewegen door die bijvoorbeeld met spanbanden aan de handvaten vast te binden.


Wim R. antwoordt op 13 oktober 2007:

Ja, het is een BIOD met vacuuminjectie en composietbodem maar de achterwand is dat, volgens mij, nog niet. Deze is verstevigd met een houten lat erin. Ik zal de fietsen, daar waar de wielen de rail raken vastzetten met spanbanden naar de handvaten. Een goede tip. Bedankt en einde van de mailwisseling.


Koos antwoordt op 13 oktober 2007:

Ik lees hier maar ook op andere topics, dat veel caravaners een maximale kogeldruk willen hebben, waarom ?

Probeer het eens met iets minder, gaat heel vaak net zo goed.

Veel mensen denken geloof ik dat hun auto dat fijn vindt, maar tegendeel is waar.

Probeer eens 10 - 15 kg minder kogeldruk, je auto is je dankbaar.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Over gewichten

Er zijn altijd veel discussies over het gewicht van de caravan. Maar welke gewichten zijn belangrijk en hoe bepaal je wettelijk het (maximaal) gewicht? Is dat met of zonder kogeldruk?

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

Wet- en regelgeving

Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker