Caravantrekker.nl

Caravan as alko

Timmermans vraagt op 16 december 2017:

Oproep problemen met de delta as van alko onder knaus caravans en afgesleten banden wie heeft hier last van ?Knaus doet niets om het op te lossen hebben dit nu al voor de 2 e x bij nieuwe knaus caravans in 2014 en nu weer caracan van 2016z

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Sjef Bertens antwoordt op 16 december 2017:

Beste Timmermans de delta-as van Alko is regelmatig onderwerp van gesprek geweest.

Om iets meer duidelijkheid hieromtrent te kunnen geven is het belangrijk meer te weten over keuze van de band en de belastingstoestand van de caravan.
Dus het max. laadvermogen en wat de werkelijke laadtoestand in de praktijk is.

Dit zijn bij deze asconstuctie zeer essentiële factoren mbt slijtage.


Quirien antwoordt op 16 december 2017:

Inderdaad hier al regelmatig al besproken.

Wat ik nog even wil aanvullen op Sjef B opmerking de volgende aanvullende vraag , hoeveel is de belasting ( druk) op het rechter dan wel linker wiel. Grote verschillen?


Debouncer antwoordt op 16 december 2017:

Ga eens bij Triorep langs. Verder inderdaad eens kritisch naar de belading kijken. Vooral omdat het probleem bij hetzelfde merk vaker is voorgekomen. En Knaus staat voor dit probleem bepaald niet bekend.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 16 december 2017:

De geknikte Delta assen zijn eigenlijk 'ondingen' van Alko. Knaus monteert die wel op de Sudwind maar niet op de Sport serie. De Delta as is gevoelig voor een juiste afstelling en voor overbelasting. Bovendien maakt het type band ook nog wel uit en zijn bijvoorbeeld de 'trailer only' banden van Maxxis niet aan te raden op de Delta assen. Knaus kan weinig aan dit probleem doen en krijgt van Alko vast weinig medewerking. Alko is een verschrikkelijk arrogante monopolist in caravanland 😉


Dingeman antwoordt op 16 december 2017:

Beste Timmermans,
Dit banden-slijtage-probleem hebben wij ook gehad met een Wilk Sento 530 UE uit 2013 (Wilk behoorde ook tot de Knaus familie). Na in totaal ca. 8000 km gereden te hebben merkten we dat op de Noordkaap dat we op staaldraad reden. (Je durft dan geen meter meer te rijden).
We hebben nieuwe banden gehaald (ca. 200 km rijden) en hebben deze ter plaatse laten monteren.
Na thuiskomst hebben we een beroep op de garantie gedaan.
Bij Triorep bleek dat de afstelling van de wielen niet juist was en zijn ze gecorrigeerd.
De dealer heeft alle kosten (banden, ophalen van banden en correctie door Triorep) vergoed. (In hoeverre Knaus / Wilk hieraan bijgedragen heeft weet ik niet. Wij hebben tenslotte zaken gedaan met de dealer en niet met de fabriek.)
Tot nu toe gaat het met de verbeterde afstelling goed.
Wellicht hebt u iets aan deze ervaring.


Louis antwoordt op 16 december 2017:

Best bijzonder.
Wát zit er nu helemaal aan een as wat niet door élk metaalbedrijf gemaakt en samengesteld kan worden ?
Knippen, stansen en persen van plaatmateriaal en je hebt een chassis.
Er zit geen enkel moeilijk onderdeel aan.
Heel de rest aan dempers en koppelingen is los en van andere merken op de markt te verkrijgen en ook te maken of samen te stellen.
(Eigenlijk vreemd dat de clustermerken dit zelf niet in eigen beheer nemen en Alko buitenspel zetten)


Kees antwoordt op 16 december 2017:

Het is niet alleen het in elkaar flanzen van een as.
Het is een deelproces/fabrikage waar dan geen aandzcht meer aan hoeft te worden besteedt. Geen R&D, geen logistiek, geen kapitaalbeslag, just-in-time delivery en verder geen omkijken meer naar voor een prijs waar men het zelf niet voor kunt doen (schaalgrootte) en waarmee men net zo goed (of slecht) is als de concurrent.
Hobby maakt wel assen in eigen beheer.


Louis antwoordt op 17 december 2017:

Eens !
Maar geen reden tot "chantage".
Dit proces kun je geheel zelf collectief overnemen en nooit uit de hand laten lopen tot je in de tang zit.
Tevreden met Alko...houden zo .
Teveel problemen of beslommering ? overnemen, oplossen en wegwezen !


Sjef Bertens antwoordt op 17 december 2017:

Beste Kees en Louis,

Terwijl ik jullie redenering aardig kan volgen wil ik toch in dit specifieke geval van de Alko delta-as wat kanttekeningen plaatsen omtrent de ogenschijnlijke slechte keuze bij deze chassis constructie.
Aangezien ik net als vragensteller ook geconfronteerd werd met overmatige bandenslijtage ben ik wat dieper in de materie gedoken.
Een behoorlijk aantal jaren geleden werden op dit forum ook al dezelfde problemen onder de aandacht gebracht en bleek de oplossing niet zo simpel.

Dit ophangsysteem heeft naarst de genoemde nadelen ook voordelen.
Of je dat op zijn waarde wardeert is een ander verhaal.

Deze delta-as constructie geeft de caravan een redelijk stabiele wegligging welke vooral bij caravans met een wat hoger zwaartepunt zeker in bochten koersvaster maakt.

Belangrijk nadeel is de veranderde spoorbreedte en negatieve vluchtverandering bij inveren. Het is juist deze eigenschap die proportioneel veel invloed gaat uitoefenen bij zwaardere belasting.
Ook een te hoge stand van de dissel heeft direct invloed op deze wielstandverandering. Het is namelijk de stand van de draagarm tov het chassis die deze veranderingen tot stand brengt.

Mijn eigen ervaring met deze problematiek is goede banden monteren en ben voorzichtig met (over)belasting.
Mijn caravan met delta-as is niet nastelbaar.
Wat andere doen moeten ze zelf weten maar ik heb voor een goede 200 euro met twee nieuwe banden het probleem acceptabel gemaakt.


Timmermans antwoordt op 17 december 2017:

Blij met jullie reacties.
Onze caravan heeft een 1800 kg as
Van overbelading is geen sprake.
De versleten banden zaten er af fabriek op. Ook onze dealer wil de helft van de kosten van triorep betalen . De banden hebben we zelf betaald.
Waar het ons om gaat is dat de fabriek niets doet aan dit probleem ook naar hun dealers toe niet. We vinden dit onacceptabel en willen het daarom weer aan de kaak stellen. De fabriek moet hier zijn verantwoording voor nemen. Het probleem is al jaren bekend.
En ja we weten dat de dealer onze verkopende partij is maar ook zij staan met de rug tegen de muur.


Jadatis antwoordt op 17 december 2017:

Mischien iets voor en programma als Kassa of Radar. Eenmaal in de publiciteit zijn bedrijven vaak wel geneigd te luisteren naar de klant.


Quirien antwoordt op 17 december 2017:

-Het zou een idee kunnen zijn.
Maar zouden dan de dealers dit niet eerst moeten aankaarten naar aanleiding van de klachten van hun klanten? Een goede dealer kost het toch ook geld en op klachten zou deze toch ook niet te wachten zitten?
En Triorep is daar informatie bij weg te halen inzake hoeveel klachten zij per jaar moeten "verhelpen" wat de Delta as betreft?

Trouwens ga hier op de site maar eens de verschillende zoek mogelijkheden in met steekwoorden, b.v. delta as, Alkoas, Sporing Delta as, klapband en zo zijn er nog wel meer. Ben je even zoet met lezen. Het begint ergens al in 2008 en misschien wel eerder.

Verder sluit ik mij bij Sjef B aan qua oplossing 2 x Knaus Sudwind waarvan een met 1500 kg en mijn huidige bijna 12 jaar oud met 1700 kg Delta as geen enkele extreme problemen. En natuurlijk slijten de banden op een Delta as meer ( anders) af maar ik haal er heel wat kilometers mee soms gelijk aan of meer jaren dan de geadviseerde datum voor vervanging.

Of het proces inmiddels verandert is weet ik niet. Wat wel opvalt is dat de series van latere datum meer klachten komen.
Maar zou het zomaar kunnen zijn zoals reeds blijkt een banden kwestie zijn?
En geladen gewicht speelt m.i. een hele grote rol.

Maar de nodige discussies zijn daar al over geweest, dus........
Veel leesplezier, tenminste als je geintreseert bent in al het geschrevene hierover 😉


Jan Teepe antwoordt op 17 december 2017:

Onder mijn Adria Adora 472LU, met 'trailer only' banden van Maxxis, exact hetzelfde verhaal. Staal kwam door de band heen na ± 12.000 km. Ik heb nu Hankook banden eronder en daarmee alweer zo'n 2000 km. gereden. Het ziet er tot nu toe goed uit. ik ben absoluut geen fan van de Alko Delta as, geef mij maar de BPW staalgeveerde as die ik vroeger op mijn LMC had. Maar ik moet wel toegeven, dat de combinatie, met de Alko Delta as, bijzonder stabiel rijdt.


Louis antwoordt op 17 december 2017:

Ik zou weleens een vergelijking willen zien.
Exact dezelfde auto, caravan, banden, bandenspanning, belading enz.
Onder de ene een delta, en de ander een gewone as.
En dan eens kijken of de plussen (als dat al duidelijk blijkt) de minnen wel waard zijn.


Kees antwoordt op 17 december 2017:

Het ligt er maar net aan welke plussen en minnen jouw voorkeur hebben Louis.
Maar je kunt het zo zien dat alle kunstgrepen die worden toegepast om een beter weggedrag te verkrijgen ten koste gaat van de levensduur van de band. Dat is dan ook de enige reden waarom een betere band langer meegaat.

"De versleten banden zaten er af fabriek op."
Tuurlijk!

"Maar zou het zomaar kunnen zijn zoals reeds blijkt een banden kwestie zijn? "
Nee, scheef slijten heeft altijd een externe oorzaak.
Het is ook niet zo dat de ene band schever slijt dan een ander. Dus een 'slecht' merk slijt niet schever dan een  'goed' merk. Dat er op zich een snellere slijtage plaatsvindt tussen verschillende merken is iets anders.


Jan Teepe antwoordt op 17 december 2017:

Kees ik ben het helemaal met jou eens. Ik ben er eigenlijk van overtuigd, dat ook de Hankook banden die ik er nu onder heb zitten, schuin gaan afslijten. Dit ondanks het feit, dat ik de caravan bewust minder zwaar belaad, zal ik geregeld de bandenslijtage blijven controleren. Hoop wel, dat ze wat langer meegaan dan de vorige banden.


Timmermans antwoordt op 17 december 2017:

In ieders verhaal zit een kern van waarheid.
Onze caravan heeft een 1800 kg as nu wordt gezegd door knaus dat hij dan dit gewicht ook moet hebben.
Halloooo dit krijg je niet voor mekaar en is zeker bij de aanschaf niet ter sprake gekomen.
Als consument denk je dat je 1800 kg mag beladen maar er staat nergens dat dit ook geladen dient te worden. Triorep is overigens een Alko center geworden dusssss.... waarschijnlijk is het na het opnieuw uitlijnen opgelost alleen zijn wij van mening dat knaus hier de rekening van gepresenteerd moet krijgen en niet het probleem bij de consument blijven leggen. Zij wijzen alles af echt schandalig zo met je dealers en klanten om te gaan.


Timmermans antwoordt op 17 december 2017:

Oproep kunnen mensen met dit zelfde probleem due ook de zaak aan de kaak willen stellen mij een mail sturen zodat ik de klachten kan bundelen en ermee verder kan gaan.
Samen staan we sterker!!


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 17 december 2017:

Triorep is niets anders dan een ‘erkend service center’ voor ALKO maar verder geheel zelfstandig. Mede omdat alle dealers en consumenten met problemen bij Triorep aankloppen hebben ze er waarschijnlijk meer verstand van dan ALKO Nederland. Knaus is afhankelijk van ALKO en zit in de tang. Een andere toeleverancier bestaat niet meer dus zijn ze afhankelijk van ALKO, maar Knaus moet wel over de brug komen naar de consument toe.

Een zwaardere as monteren als het niet nodig is inderdaad niet verstandig. Ook dat wist Triorep mij al jaren geleden te vertellen, maar ze kunnen de caravan wel afstellen op het ideaal gewicht.


Debouncer antwoordt op 17 december 2017:

Menno, Iedereen heeft meer verstand van caravancomponenten dan Alko-Nederland. Ze doen daar niets anders dan vragenstellers naar de dealers doorverwijzen die er vervolgens naar hun zeggen ook nooit van gehoord hebben. Dat geldt voor assen, lagers, ATC etc. En als er dan iets binnenkomt om te repareren gaat het voor maanden het magazijn in. Maar er gloort hoop aan de horizon. In januari is er een gesprek op hoog niveau tussen de directie van Alko-Duitsland en een belangrijke Nederlandse partij. Het functioneren van Alko-Nederland staat hierbij op de agenda. Hopelijk dus dan toedeloedokie Armand.


Quirien antwoordt op 18 december 2017:

Wat mij nu weer hogelijk verbaast is het ( nep?) feit dat er gezegd zou worden dat je de 1800kg die je beladen mag "feitelijk" zou moeten beladen. Althans dat begrijp ik uit de zinsnede van Timmersmans inzake de 1800 kg te beladen Delta as.

Juist ik, en wat ik begrijp meerdere met de Delta as , halen juist een goed resultaat uit een goede evenwichtige belading en blijft in mijn geval juist minimaal 150 kg weg van zijn maximaal te beladen 1700 kg as gegeven.!!!!!
En verder wat waarschijnlijk nooit is onderzocht heb ik in de wandelgangen wel eens vernomen dat een Delta as niet houd van te grote pendelbewegingen. Maar wat daar van waar is?

Het enige wat ik kan toevoegen hieromtrent dat ik nooit met fietsen achterop en hooguit 30 kg of minder voor op de dissel rijd.

Maar..... Er gaan wel meer nep feiten en roddels rond heden ten dage .😉


Louis antwoordt op 18 december 2017:

Ik ben bang dat juist het mooie fabrikant verhaal over de delta as een aardig nep gehalte heeft Quirien 😉.
Als je zoiets maar lang genoeg brengt, en er op beurzen een mooie schematische film bij laat zien gaan mensen er nog vol in geloven ook.
Er zal best iéts in zitten, maar of dat echt merkbaar is ?
En die overgrote meerderheid aan caravans met standaard assen zouden maar zwabberen dan ?
De meeste caravans hebben een vrij gering laadvermogen waarbij het nauwelijks mogelijk is echt reserve aan te houden.
Dan ben je gewoon wat eerder aan nieuwe torsierubbers toe dan degenen met meer reserve maar hebt geen verrot gereden banden.
En verder hoor ik hier echt meer over de na, dan de voordelen van delta.
Het is na verkoop wél een mooie extra inkomstenbron door nastelwerk, plus een extraatje aan banden omzet...slim toch ?
Gewoon wat overgewicht betreffende de trekauto, en een goede belading plus kogeldruk (en kalmer aan zoals ik met m'n fietsen heel fout voor en achterop) en er is weinig aan de hand .
Er worden nogal eens schatten verdient aan slim bedachte en gebrachte gebakken lucht denk ik onder andere bij zoiets.
En velen, van dealers tot klanten helemaal van je afhankelijk gemaakt....jaja, laat die Alko jongens maar schuiven 😉 😉


evr66 antwoordt op 18 december 2017:

In ieder geval houd het deels de jongens van Triorep van de straat. Leuk bedrijf, perfecte service, het is ze gegund 😉


Kees antwoordt op 18 december 2017:

" maar Knaus moet wel over de brug komen naar de consument toe. "
Daar hebben zij hun dealerapparaat voor dus dat gaat de fabrikant niet doen. Het zal altijd via de dealer gespeelt worden.

" een belangrijke Nederlandse partij."
Jij weet blijkbaar van de hoed en de rand. Dan kun je ook onthullen om welke partij het gaat anders is zo'n openbaring niets anders dan roeptoeteren.

"Wat mij nu weer hogelijk verbaast is het ( nep?) feit dat er gezegd zou worden dat je de 1800kg die je beladen mag "feitelijk" zou moeten beladen."
Misschien geen nep feit maar een interpretatieverschil.
Het lijkt mij aannemelijker dat een dealer stelt dat een 1800kg-as ook degelijk probleemloos beladen moet kunnen worden tot 1800kg.


Quirien antwoordt op 18 december 2017:

Die laatste zin Kees inzake " kunnen "zal m.i wel het juiste zijn. Er ontstaat nog wel eens ruis. 😉

Weet je wat ik zo raar vind, ik heb nog nooit van mijn leven een caravan of auto verkoper horen vertellen wat je veilig kunt laden of trekken. Wel wat deze wel aan gewicht aankan of kan trekken!
Tsja.......


Louis antwoordt op 18 december 2017:

Ze voelen ook aan lager te moeten gaan zitten dan middels fabriek gegevens aangegeven wordt als de factor veiligheid wordt meegenomen denk ik maar kunnen daar zelf geen getallen aan koppelen.
(En raadplegen deze site ook niet als jij bij ze aan tafel zit om een andere caravan aan te gaan schaffen die bij de auto past 😉 )
Die kar zand een paar kilometer op zaterdag in de tweede versnelling, of de caravan duizenden kilometers op allerhande wegen en snelheden zijn ook niet te vergelijken.
En daarnaast verkopen ze vandaag caravans, en morgen eventueel wasmachines.
(Nét ministers Quirien...flexibel en geniaal óveral verstand van 😉 )
Maar het is waar, als ik zomaar eens ergens binnen liep heb ik maar twee keer meegemaakt dat iemand me naar de auto vroeg waar de caravan van onze interesse achter zou moeten.
(Mede daarom blijf ik ook een trouwe klant van m'n huidige caravanboer)


Kees antwoordt op 18 december 2017:

" Weet je wat ik zo raar vind, ik heb nog nooit van mijn leven een caravan of auto verkoper horen vertellen wat je veilig kunt laden of trekken. Wel wat deze wel aan gewicht aankan of kan trekken! "
De verkoper kan alleen aangeven hoeveel er mag worden geladen.
Het hoe moet wijselijk worden over gelaten aan de koper.
Als je een nieuwe auto koopt stelt je het ook niet op prijs dat hij je vertelt hoe jij rijden moet. Dat maak jij zelf wel uit toch?
Een verkoper die geen fietsen achterop adviseert verkoopt toch een fietsendrager als daarom gevraagd wordt, net als een sigarenboer een aansteker bij het pakje sigaretten verkoopt.


Debouncer antwoordt op 18 december 2017:

De koper heeft ook een bepaalde verantwoordelijkheid, maar moet toch wel kunnen varen op de informatie die de verkoper hem verstrekt. Die verkoper zal echter ook weer iemand moeten geloven. enz. Alko speelt bewust een smerig spel. In feite misbruiken ze wetgeving. Alko Nederland is in feite als onafhankelijk bedrijf op geen enkele manier betrokken bij de import van caravans en hun onderstellen. Voor onderdelenlevering zijn ze dat weer wel. En zo houden ze Triorep ook in een soort van wurggreep. Alko Nederland heeft dus v.w.b. Nederlandse caravans geen klanten. Die klanten zijn de fabrkanten van de caravans en die zijn meestal klant van Alko-Duitsland. De dealers die spullen als ATC, lagers, mover, etc afnemen van Alko-Nederland zijn dan wel weer klant. Maar weer niet de eindverbruiker. Wij dus. Het wordt tijd dat het wapen van de productaansprakelijkheid eens wordt ingezet. Nu spreken we allemaal onze dealers aan die soms wel en soms niet willen medewerken. Maar altijd stoot iedereen zijn neus in Hengelo. Met de monopolisatie waarmee Alko bezig is lijkt het allemaal nog veel erger te gaan worden.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Over gewichten

Er zijn altijd veel discussies over het gewicht van de caravan. Maar welke gewichten zijn belangrijk en hoe bepaal je wettelijk het (maximaal) gewicht? Is dat met of zonder kogeldruk?

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

Wet- en regelgeving

Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker