Caravantrekker.nl

vraagt op :

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Ale Kok antwoordt op 27 december 2018:

Die schroefraad wordt ook wel "Engelse draad" genoemd.
Engelsen rijden ook links, vandaar.
Het komt ergens uit de historie voort waar Groot-Brittannië haar regels aan koloniën oplegde dezen beslist niet op iets Europees mochten lijken


Ale Kok antwoordt op 27 december 2018:

En de echte reden is om te voorkomen dat men per ongeluk verkeerde zaken(een waterleiding of zo) aansluit op een gasleiding.


Sjef Bertens antwoordt op 27 december 2018:

Toch wel grappig Senior Be want die schroefdraad bij die fietstrapper is helemaal zo simpel nog niet.
Het is om het losdraaien tijdens fietsen te voorkomen maar als je dat op een simpele manier gaat verklaren kom je uit op linkse schroefdraad aan de rechterkant en links rechtse schroefdraad.

In werkelijkheid is het precies omgekeerd.


PieteR antwoordt op 28 december 2018:

Engelse draad kan zowel links als rechts zijn, net als metrische draad.
Engelse draad is gebaseerd op inches en metrische draad op millimeters.

Als ik me goed herinner, zijn gas- en waterkoppelingen allemaal of bijna allemaal gebaseerd op, danwel afgeleid van Engelse maten.


PieteR antwoordt op 28 december 2018:

Overigens vergat ik nog, dat ook velgbouten links- en rechtsdraaiend kunnen zijn. De automerken weet ik niet meer, maar het kwam best wel veel voor, zowel bij personen-, als vrachtwagens.


Quirien antwoordt op 31 december 2018:

Voor dit soort vragen en andere wetenschappelijke vragen misschien hier een site voor diegene die erin geinteresseert zijn en....vaak met de/een wetenschappelijke uitleg.
www.ik heb een vraag .be

Deze vraag komt hierin ook aan bod met uitgebreide uitleg. In de sitemap/gerelateerde vragen ook de uitleg van Sjef over de trappers en vele uiteenlopende zaken meer.

En even buiten de vraagstelling. Die engelse maten zijn ook nog vaak gekoppeld aan gebruik van andere steek/ring of dopsleutels.
In de garages was vaak de "engelse kist" of bord aanwezig.


Sjef Bertens antwoordt op 31 december 2018:

Beste Quirien,

Dat is nu precies de moeilijkheid bij deze toepassing van linkse schroefdraad.
Het merendeel van de mensen (deskundigen ? ) verklaren de linkse schroefdraad bij de pedalen met de opmerking dat dat nodig is om te voorkomen dat het pedaal los loopt als de aslagering moeilijk draait.

Als dat de reden was dan zou de keuze van de schroefdraad precies omgekeerd moeten zijn.

Op de Belgische site staat dus ook de oplossing niet.

Het is ook niet zo simpel om de werkelijke reden te ontdekken.

Maar mochten er geinterresseerden wil ik wel een poging wagen.


PieteR antwoordt op 2 januari 2019:

Met een knipoog naar Ale Kok: Waarom zijn er zoveel landen links of rechts gaan rijden en soms ook gewijzigd van links naar rechts, zoals Zweden? Zou dat dezelfde (on)logica in zich hebben als linkse en rechtse schroefdraad?
En tientallen jaren zijn in Nederland twee verschillende duimse maten naast elkaar gebruikt, Amsterdamse en Engelse, tot de handel uiteindelijk hout uitsluitend in Engelse maten ging leveren?

Zou dus de linkse draad op gasflessen niet gewoon het gevolg zijn geweest van een spontane plaatselijke beslissing, die allang niet meer is terug te vinden?

Mij is ooit verteld, inmiddels meer dan 50 jaar geleden, dat het linkse draad was om de gebruiker op de gevaarlijke kant van het gas te wijzen. Maar juist dát heb ik nooit geloofd 😉


Ale Kok antwoordt op 2 januari 2019:

@PieteR.
Wij rijden rechts omdat het merendeel van de landen rechts is gaan rijden.
Het rare in dit geheel is het feit dat links rijden eigenlijk veiliger is.
Bij de meeste mensen is de rechterarm dominant.
Bij schrik en de daaropvolgende uitwijkmanoeuvre is men geneigd naar links te sturen, immers de dominante rechterarm duwt waardoor het stuur naar links draait. linksrijdend kom je dan in de berm terecht en niet op de weghelft voor het tegemoetkomende verkeer of de andere rijstroken.
Rationeel gezien zouden we dus links moeten rijden.
Echter de voormalige bestuurders hebben anders beslist.


Rico antwoordt op 2 januari 2019:

@ Ale: Ik heb geen dominante arm, dus in een paniekreactie blijf ik keurig rechtuit rijden 😉 Ik kan dus zowel met links als met rechts schrijven, klussen, etc. Heel handig haha!


Senior Be antwoordt op 2 januari 2019:

Als je nu met je dominante arm trekt in plaats van duwt, zit je dan weer “veilig” in de berm!?!
Ik denk dat je reflexmatig wegstuurt van het gevaar en dat de dominantie van de armen er niet toe doet.
Ik vind het linkse draad van het fietspedaal trouwens nog steeds logisch: bij rechts draad zou de draaiende trapper zichzelf los draaien toch?


Ale Kok antwoordt op 2 januari 2019:

@Senior Be
De juiste wijze van het besturen van een auto is:
Handen in de kwart voor drie stand(en niet meer zoals vroeger geleerd werd tien voor twee of twintig voor vier)
Als je naar links stuurt duwt je rechterhand en als je naar rechts stuurt duwt je linkerhand, de "vrije hand" gebruik je hooguit om het stuur vast te houden als je een keer moet overpakken, wat met de huidige stuurbekrachtigde auto's niet meer nodig is.


Ale Kok antwoordt op 2 januari 2019:

@Senior Be
Ik moet nog melden dat trekken volkomen fout is, de kunt dan namelijk minder kracht zetten wat je nodig hebt als je plotseling scherp moet sturen, ook kan je minder stuuruitslag bereiken bij trekken.
Vanuit de kwart voor drie stand kun je het stuur halfrond draaien bij duwen, bij trekken kom je niet verder dan een kwart.


ton groenendijk antwoordt op 2 januari 2019:

Ha, ha, zo vraag je naar links schroefdraad, zo krijg je een lesje autorijden. Senior Be krijgt gratis advies waar hij anders duur voor zou moeten betalen. Aadje heeft de dag van z'n leven, zullen we maar denken.
Maar wat de "dominante arm" betreft weet ik dat zo net nog niet. Ik heb weinig verstand van neurologie maar ik heb veel in landen gereden waar men consequent links rijdt. Zowel met links- als rechtsgestuurde auto's. Mijn ervaring, voor wat die waard is, dat je hersenen bepalen welke reflexen je uitvoert en dat je armen daar weinig bij in te brengen hebben. Bij automatische handelingen, zoals schakelen, is het altijd even wennen, maar bij (schrik)reacties bepaalt je brein gelukkig wat je moet doen en voeren je armen gewillig uit wat je brein bepaalt. Ja, ik weet het|: dit gaat niet over schroefdraad.


PieteR antwoordt op 2 januari 2019:

Waarmee dan meteen indirect is aangetoond dat ook in de praktijk linkse draad en links rijden niets met elkaar van doen hebben. 😉

En Ale, je verhaal over duwen of trekken aan een stuur komt volgens mij uit dezelfde grappen- en grollenduim, van waaruit je die leuke link legde tussen links rijden en linkse, dus Engelse, draad.

Ik heb namelijk erg lang met de linkerhand aan het professionele stuur getrokken en soms ook bloedsnel moeten reageren en mijn ervaring is 180 graden anders dan jouw stelling.

En waarom de linkerhand? Dat heeft vooral te maken met de tonrondte van de wegen ivm de afwatering. Doorgaans watert het naar rechts af en dat is dan waar de auto ook stiekem heen wil. Met twee trekkende vingers kun je dat goed tegengaan. (Als er tenminste weinig spoorvorming is) Met alleen de rechterarm sturen vind ik onnodig veel zwaarder op de lange afstand, probeer het maar uit, voortdurend een beetje duwen is erg vermoeiend. Alleen in druk verkeer rijd ik met twee handen aan het stuur en, zoals je al aangeeft, met de handjes op "kwart voor drie".


Aad antwoordt op 2 januari 2019:

Het ontgaat me een beetje, hoe een vraag over een gasfles ontaard in een discussie over sturen, maar ja....
Ik zie behoorlijk wat foute aannames langskomen, en daar wil ik even op reageren.
1-De moderne auto’s “trekken” allemaal een beetje naar rechts. Dat komt niet door afwatering, maar is gewoon een ingebouwde veiligheid. Mocht de bestuurder bijvoorbeeld onwel worden en het stuur loslaten, dan zal de auto nooit naar de verkeerde weghelft gasn, maar altijd naar de relatief veilige rechterkant van de weg.
2-Rechts of links rijden heeft een historie; in de middeleeuwen zat je zwaard meestal links, zodat je het met rechts kon trekken en was het dus essentieel om links te rijden. Met paard en wagen was het, gezirn de zweep, weer handiger om rechts te rijden. En in Frankrijk reed de aristocratie links en het burgervolk rechts. Na de revolutie was dat uiteraard gauw over. Uiteindelijk hebben de landen en steden een besluit genomen. NB] In Rotterdam reed men tot 1917 links!


aadje antwoordt op 2 januari 2019:

@ Mensen als ik helpen kan zeg het maar hoe komen we hier uit iemand moet de draad L of R weer oppakken.


Sjef Bertens antwoordt op 2 januari 2019:

@Beste senior Be

Zoek eens even op het net naar : “ linkse en rechtse draad op pedalen wereldfietser”

Hier kun je ontdekken dat het echt niet zo logisch is als het alom wordt verondersteld.
Als jij die verklaring bedoeld verontschuldig me bij deze !


PieteR antwoordt op 2 januari 2019:

Even voor de zekerheid: deze draad valt onder de kop "luifel- en borrelpraat", dus hoeft het wetenschappelijk gehalte niet zo hoog te zijn als onder de andere koppen 😉
Maar het is daarom wel leuk als er een kennisbijdrage komt van Aad.


Quirien antwoordt op 3 januari 2019:

Toch geeft/heeft dat linkse en rechtse gedoe nog wel eens de nodige consequenties. Dolgedraaide draad men denk iets los te draaien maar met geweld de boel kapot draaien.
- Dan die deur zit van de caravan zomaar aan de andere kant en alle voorzieningen hoe te staan kloppen dan niet althans t.a.v. het neuswiel om in het gelid te staan t.o.v. de rest.😉 Althans dat is mij in GB wel eens overkomen.

Auto's met een achterdeur vaak op zijn" engelse " afstellings wijze draaiend en hier moet je dan telkens als je iets uit/inlaad om de deur heen om op de stoep of berm te komen.Lang leve de volledige achterklep dus.
En het rijden zelf? Ach, alles went als je in de begin fase van de dag maar even goed het hoofd er bij hield.


PieteR antwoordt op 3 januari 2019:

@ Aad: Gezien mijn lange ervaring en de daarbij behorende enorme kilometrage, twijfel ik toch wel aan je eerste punt. Dus heb ik een vraag voor je: vanaf welk decennium spreken we volgens jou over "moderne auto's"? En geldt jouw punt ook voor vrachtwagens?


Ale Kok antwoordt op 4 januari 2019:

@Aad.
Ik heb in mijn autoleven 51 auto's van Alfa tot en met Zastava gereden, en nooit iets gemerkt van het standaard naar rechts trekken door auto's.
Naar één kant trekken van auto's kan worden veroorzaakt door o.a. de verkanting van de weg, zijwind, scheef beladen, ongelijke bandenspanning of onjuiste uitlijning en er zullen nog wat oorzaken zijn die ik niet genoemd heb, maar ze worden niet af fabriek naar rechts trekkend afgeleverd.
Geen fabrikant zal het risico nemen aansprakelijk gesteld te worden door iemand die door een naar rechtstrekkende auto een ongeval krijgt.


Frank antwoordt op 4 januari 2019:

Toch moet ik aadje af en toe (gedeeltelijk ! ) gelijk geven. Ik ben
Gelukkig is dit een “onder de luifel topic” . Dit rechtvaardigt niet dat ik opnieuw klinkklare nonsens lees. In het luchtdruk winterbanden topic heb daarop niet gereageerd. Maar... PieteR is nu opnieuw blij met “onzin”.
Auto’s die naar rechts sturen omdat de fabrikant dit zo afstelt ???
Dit is veilig voor als je onwel wordt???
Werkelijk???


PieteR antwoordt op 4 januari 2019:

Beste Frank, als je kritiek wil leveren, moet je vooral zorgen dat je alles eerst goed leest en je maakt hier wel héél duidelijk dat je dát onderdeel links hebt laten liggen.

Jammer!

Want als je het écht goed gelezen had, zou je hebben gezien dat ik twijfel aan de werkelijkheid van Aads verhaal, omdat alle auto's die ik heb gereden, allemaal kaarsrecht doorgingen als ik het stuur losliet. Net als jij vind ik dat verhaal dus pure kul, evenals zijn verhaal over het mennen van paarden. Ik heb vroeger geleerd om linkshandig te mennen, zodat je de rechterhand vrij had voor een eventuele zweep of gewoon de handrem. Intussen kan daar veel aan veranderd zijn, want ik heb het al heel erg lang niet meer gedaan.


Frank antwoordt op 4 januari 2019:

PieteR, mijn kritiek is niet voor jou bedoeld.
Jouw ervaren kilometerverleden was mij duidelijk want jouw voorbeelden over de bollende weg en de linkerhand snijden gewoon hout.
Jouw twijfel las ik ook en dat bracht je erg netjes.
Maar nadat ik net het andere topic over 0,2 bar extra in winterbanden had gelezen met die informatie over de werking van de lamellen gingen mij de lampen uit....”het enige wat plakt aan sneeuw is sneeuw”of zoiets

Sorry, voor mijn “kort door de bocht reactie”.


Aad antwoordt op 4 januari 2019:

Het naar rechts trekken verhaal, werd mij verteld door een werkplaatschef. Ik had geen reden aan zijn uitleg te twijfelen, maar als iemand anders dat verhaal kan ontkrachten, sta ik daarvoor open.
Ik ben het eens met je verhaal over mennen, ik dacht dat het een heldere uitleg was. Rechts rijden en dan zat de “menner” links achterop het paard met zweep in rechter hand. Dus waarom je dat kul vind, snap ik niet.
En Frank,, de 0,2 bar en lamellenwerking kun je gewoon terugvinden.

Menno, Ik heb mijn best gedaan om een nuttige bijdrage te geven aan dit forum, maar de “incrowd” weet alles beter. Ook als ze geen gelijk hebben.


Aad antwoordt op 4 januari 2019:

Frank, op de site van Uniroyal staat het verhaal over sneeuw en lamellen.
Op “bandopspanning.nl” kun je de uitleg over de 0,2 nalezen.
Helaas vermoed ik dat je dat niet zult gaan doen, omdat bij jou “de lampen al uit gaan” terwijl je mijn uitleg leest.

Ik meen, dat een klein excuus voor je ongelooflijk lompe reactie, wel op zijn plaats is


Louis antwoordt op 4 januari 2019:

Ik heb me zo goed als teruggetrokken juist om dit soort toestanden te helpen beperken....een fijn 2019 zal ik maar zeggen.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

Gastenboek

Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker