Caravantrekker (Menno) vraagt op 6 november 2007:
Tirus Group, de moedermaatschappij van Kip en Chateau, heeft surseance van betaling aangevraagd. Voor de werkmaatschappijen Kip Caravans BV, Chateau Caravans NV, Chateau Caravans BV, IRG BV en Cristall GmbH zal faillissement worden aangevraagd. Belangrijkste reden voor de ontstane situatie is een acuut liquiditeitstekort. Pogingen tot kapitaalversterking bleken niet haalbaar.
Nederland is de belangrijkste afzetmarkt voor Kip Caravans en Chateau Caravans. Sinds 2005 is de markt voor caravans in Nederland met bijna 40% gedaald. De vraag zal naar verwachting ook in het huidige seizoen 2007/2008 nog geen herstel laten zien.
Door de afgenomen vraag en de slechts geleidelijke aanpassing van het aanbod is er in de markt een overaanbod, dat heeft geleid tot een aanzienlijke druk op de marges. Tegelijkertijd houdt de huidige BPM wetgeving in Nederland de verkoop van motor homes in de thuismarkt tegen, waardoor Benelux producenten veel minder profiteren van deze enorme groeimarkt dan andere Europese fabrikanten. Door deze ontwikkelingen zijn verliezen geleden en kan de onderneming niet langer aan haar financiële verplichtingen voldoen.
Bij Kip Caravans in Hoogeveen komen 75 arbeidsplaatsen te vervallen. Bij Chateau Caravans vervallen 245 arbeidsplaatsen, waarvan 7 in Nederland en 238 in Hamont-Achel in België. Tirus Group zelf telt 3 medewerkers. Alle medewerkers zijn inmiddels op de hoogte gesteld, evenals de ondernemingsraad en vakbonden.
Indien de rechtbank de surseance-aanvraag van Tirus Group goedkeurt, zal door de rechtbank een bewindvoerder worden aangesteld.
Het faillissement van Kip Caravans BV zal worden aangevraagd bij de Rechtbank Assen, dat van Chateau Caravans NV in Hasselt, België.
In geval van faillietverklaring van de werkmaatschappijen, worden curatoren aangesteld.
Lex M antwoordt op 6 november 2007:
Triest.
En tragisch dat in caravanland nr 1 de thuismerken zich niet kunnen handhaven.
Toch er maar naar streven een 'land' van Duitsland te worden?
Of zouden er dan ook weer te weinig thuiscaravans af te zetten zijn?
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 6 november 2007:
Mededeling op de Kip-website:
Aan al onze klanten,
Na een uiterst succesvolle beurs en het herstel van marktaandeel van Kip en Avento in de afgelopen maanden, overigens in een in zijn algemeenheid nog steeds moeizame markt, hangen er desondanks hele donkere wolken boven Kip Caravans Hoogeveen.
Het spijt ons ten zeerste u te moeten berichten dat Kip Caravans BV te Hoogeveen dreigt te worden meegesleurd in het faillissement van het zusterbedrijf in België. En dat terwijl het met de sterke merken Kip en Avento juist positief gesteld is!
Al enige tijd waren wij als management bezig om Kip Caravans Hoogeveen los te maken van de Tirus Group en nieuwe mogelijkheden voor volumevergroting mee te geven, om zo een gezonde toekomst te kunnen garanderen. Helaas is ons door bovenstaand bericht, dat is ingeslagen als een bom, niet de tijd gegund om deze plannen op korte termijn te effectueren en worden we alsnog meegezogen in de neerwaartse spiraal van de groep.
Gedreven door ons rotsvaste vertrouwen in de kracht van het merk, ons product, onze organisatie en onze dealers doen wij een beroep op ook úw vertrouwen.
Samen met onze dealers doen wij ons uiterste best u op korte termijn de service te kunnen bieden die u van Kip gewend bent.
Kip Caravans B.V.
Ger antwoordt op 6 november 2007:
Als ik de reactie van Kip lees, dan kan het niet anders of het zittende management gaat serieus proberen om het gedeelte Kip een doorstart te geven. Er is dus nog een beetje hoop voor de caravanindiustrie in dit caravanland.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 6 november 2007:
BOVAG heeft geschokt gereageerd op de surseance van de Tirus Group, de moedermaatschappij van onder meer Kip/Avento en Chateau/Home-Car. Secretaris Hans Louwers van BOVAG Afdeling Mobiele Recreatie: ‘Veertig procent van onze leden voert een of meerdere merken van de Tirus Group. De impact op de branche is enorm.’
BOVAG wil eerst de feiten op een rij zetten, ‘maar we gaan ons uiteraard inzetten om de belangen van onze leden zo goed mogelijk te behartigen en ze te adviseren waar dat mogelijk is. Vanuit Hoogeveen (KIP/AVENTO) komen inmiddels al signalen over een mogelijke doorstart, dus ook dat biedt kansen.’
Tim antwoordt op 6 november 2007:
Surseance van betaling wil zeggen dat ze juist nog niet failliet zijn hè. Het houdt uitstel van betalingen in.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 6 november 2007:
Met Chateau/Home-Car ging het al wat langer slecht maar omdat die deel uit maken van de Tirus Group nemen die wellicht Kip/Avento, Cristall, Delta, Beyerland en mogelijk zelfs Cabby en Lunar mee. Hopelijk is voor een aantal merken een (zelfstandige) doorstart mogelijk. Het zou doodzonde zijn als met name een innovatief merk als Kip zou moeten verdwijnen. Ik hoop dat het Maarten de Roos lukt Kip/Avento minimaal te redden, maar dan nog is het voor onze Belgische vrienden die werken bij Chateau heel erg vervelend hun baan te verliezen.
Wim R. antwoordt op 6 november 2007:
Omdat KIP failliet dreigt te gaan en BIOD onlangs failliet is gegaan zou het een goed idee zijn als KIP en BIOD desnoods als BIOKIP een doorstart maken. De wanden van KIP worden in Belgie gemaakt wat waarschijnlijk niet meer kan en BIOD heeft de know how om wanden te maken. Ook het polyester en composietdeel is dan gewaarborgd. Dus Huub ga eens rond de tafel zitten als de kruitdampen rondjom KIP zijn opgetrokken. Dan hebben we weer een Nederlands goed merk en gaan we die natuurlijk allemaal kopen.
Laten we het hopen!
Tot ziens, ergens!
Bert S. antwoordt op 6 november 2007:
Toch bijzonder treurig dat een relatief grote en naar mijn idee professioneel geleide caravanfabrikant dit overkomt.
Mijn eerste caravan was een huurcaravan, een kip.
Hoe zou het nu komen dat mensen niet meer zo van caravannen houden? Misschien is er toch een verandering in het koopgedrag van mensen. Zou de caravanner in 2020 nog wel bestaan?
Rob antwoordt op 6 november 2007:
Ja ik zou het ook wel erg jammer vinden. Binnekort krijgen we dan alleen maar hobby caravans en knaus caravans te zien, erg jammer! Een beetje verschillende soorten caravans vind ik juist leuk. Mensen lopen elkaar achterna, hebben geen eigen mening. Doen wat andere ook doen.
Andreas antwoordt op 6 november 2007:
Wederom een tragisch bericht, na Biod. Ik hoop dat Kip, Avento en Cabby toch doorstarten c.q. verder gaan.
Sorry voor de fans van de andere merken van de Tirus-groep.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 6 november 2007:
De verwachting is dat morgen (woensdag) de rechtbank in Assen het faillisement uitspreekt over Kip, en de hoop is dat de curator dan een doorstart mogelijk maakt. Cabby en Lunar worden niet meegetrokken in de malaise bij de Tirus Group.
Jan@ antwoordt op 7 november 2007:
Wederom triest.Een verklaring is sowiese dat de interesse zich naar campers verplaatst. In de VS zie je dat al langer en die zijn voor heel wat trends leidend. Ook in Frankrijk viel het mij dit jaar al op dat er practisch geen Fransen meer met een caravan onderweg zijn maar wel met (nieuwe)campers. En zie je nog wel eens een Italiaan met een caravan??Alleen GB, NL en Duitsland zijn nog caravanlanden. De overige caravans blijven op de camping zo lijkt wel en worden niet snel vervangen.Ook in mijn omgeving (wat verder natuurlijk niets zegt) zie ik geen toename van caravanners en al helemaal niet bij de volgende generatie.Die hebben dure huizen en hebben blijkbaar met ons al genoeg gekampeerd.Daarboven het enorme aanbod van goedkope vliegreisjes en dan lijkt het wel tegen de stroom inroeien van de caravanbranche.Een caravan is toch een fikse investering die je voor langere tijd doet.
De koude sanering is nu dus aan de gang.En dat is een economische wetmatigheid.Er blijft volgens mij altijd een (kleinere) markt voor.
robert antwoordt op 7 november 2007:
Het is niet gek dat het aantal caravanners afneemt, als er geen nieuwe aanwas meer bijkomt. Dan heb ik het over jonge gezinnen met kinderen.
Deze hebben normaal gesproken geen budget voor een grote zware auto die de gemiddelde "kindercaravan" kan trekken. De caravans van tegenwoordig zijn te zwaar en te groot. De kleinere caravans hebben bijna allemaal een indeling waar je met een gezin niet mee uitkomt, bv treinzit en vast bed.
De caravan industrie is bijna geheel gericht op 50+
En de caravans die licht uitgevoerd zijn bv caravalair is niet echt bestand tegen kindergeweld
Lex M antwoordt op 7 november 2007:
Komkom, Robert, er zijn voldoende nieuwe kleine caravans voorhanden: Kip Kompakt, Eriba Touring, Predom, Adria, .... Zoek maar eens verder.
Ik vraag me nog steeds af waarom al die gezinnen zonodig met z'n allen in een caravan (liefst met vast bed) moeten passen, .
Je kunt heel aangenaam op weg met een kleine caravan en (kinder)tentje(s).
Het valt me trouwens op hoeveel suvs er in de buurt van scholen staat te wachten op kinders. Voorlopig is er blijkbaar nog geld zat in dit land.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 7 november 2007:
Kip Kompakt nieuw voorhanden?? Misschien nog een showroom model 😉
Lex M antwoordt op 7 november 2007:
Gezien de berichten verwacht ik een doorstart. Jij niet?
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 7 november 2007:
Ik hoop van harte op een doorstart, voor het personeel, voor de dealers, voor mij als Kip-bezitter, voor Caravantrekker als partner en voor Nederland als caravanland nr. 1. Toch is het alleen maar een economisch verhaal en dat maakt het niet gemakkelijk. Ik vrees het ergste....
Lex M antwoordt op 7 november 2007:
Dan houden we alleen Bergland en Kamath over?
JanII antwoordt op 7 november 2007:
Biokip ..... hehehehe funny, very funny....
robert antwoordt op 7 november 2007:
Precies wat ik bedoel Lex, een eriba met een deur van 1.50 meter hoog? Idem kip compact
En ja ik zoek al een tijdje en ben terecht gekomen bij een "oude " sprite van 1998 die een dubbele zit heeft en toch een binnenlengte van 470. bovendien weegt deze caravan inclusief gas watertank enz niet meer dan 950kg, en vooral niet zo breed
Helaas zijn deze caravans nieuw niet meer te koop
Lex M antwoordt op 7 november 2007:
"Precies wat ik bedoel Lex, een eriba met een deur van 1.50 meter hoog? Idem kip compact "
Dat is echt een probleem voor je?
Begrijp ik goed dat je comfort als thuis wilt, in een caravan die weinig weegt en weinig kost?
Dat riekt naar de tijdgeest: alles moet kunnen en wel direct :-(
En voor een trekker met beperkt vermogen is 'stroomlijn' een belangrijk kenmerk, misschien wel belangrijker dan gewicht.
Co antwoordt op 7 november 2007:
Tja, wat is een "kindercaravan". Zijn dat die dingen van "5 meter plus" met vast stapelbed achterin? Daar zal best markt voor zijn.
Het gaat echter ook uitstekend met een "sleurhut" van een metertje of 4 waar aan zowel de voorkant als de achterkant een zit aanwezig is die tot bed is om te bouwen (al of niet met demontabel stapelbed). Daar zijn er nog legio van te verkrijgen en zijn prima met de standaard familimiddenklasser voort te bewegen, zo leert de ervaring.
Dit, overigens "off topic".
Het oorspronkelijke item "Kip en Chateau failliet" is triest. Hopelijk is het voor Kip inderdaad mogelijk om zich uit de Groep los te weken en op eigen titel door te gaan.
Persbericht Kip Caravans: antwoordt op 7 november 2007:
Veel vertrouwen in doorstart Kip Caravans
Na een uiterst succesvolle beurs, met liefst 30% verkoopstijging t.o.v. vorig jaar en het herstel van marktaandeel van Kip en Avento in de afgelopen maanden, overigens in zijn algemeenheid nog steeds moeizame markt, hangen er desondanks donkere wolken boven Kip Caravans Hoogeveen.
De aanhoudende slechte resultaten van met name het zusterbedrijf in België, hebben de banken ertoe doen besluiten de herfinanciering van de Tirus Group, waar de B.V. Kip Caravans onderdeel van uitmaakt, niet langer te continueren. Concreet betekent dit dat de Tirus Group noodgedwongen o.a. faillissement zal aanvragen voor Kip Caravans, en dat terwijl Kip en Avento juist net weer in de winning mood waren.
Al enige tijd was het management van Kip Caravans bezig om het bedrijf los te maken van de Tirus Group en nieuwe mogelijkheden voor volumevergroting mee te geven, om zo een gezonde toekomst te kunnen garanderen. Helaas heeft het management daar niet genoeg tijd voor gehad en worden ze alsnog meegezogen in de neerwaartse spiraal van de groep.
Toch betekent dit niet dat Kip Caravans het bijltje erbij neer gaat gooien. Gedreven door het geloof in de kracht van de merken, het product, de organisatie, de markt en de dealers werken zij nu keihard aan een doorstart van het bedrijf en schatten de kansen goed in.
Andreas antwoordt op 7 november 2007:
Ik kan me toch vinden in de reactie van Robert. Mijn gezin telt drie kinderen. Zoek dan maar eens een geschikte caravan met een maximaal gewicht van 1200 kg en tevens een fatsoenlijk laadvermogen. De uitgeproduceerde Caravelair 446 of misschien bij Eifelland 450TK. Anders houdt het toch snel op. Daarna ga je met gewicht c.q. opbouwlengte ophoog.
Daarbij gaf Lex M aan om voor een kleine caravan te kiezen met (kinder)tentjes. Voor gezin met kinderen onder bijvoorbeeld 5 a 6 jaar, in ons geval, is dat geen oplossing. Daarbij ook dat het weer (kou) en mobiliteit een rol spelen (duur van alles neerzetten).
De laatste tijd draait alles om milieu. Kijk maar eens naar auto's, het gaat om de milieulabels en CO2-waarde. Dus lichtere en gestroomlijnde caravans zouden dan ook de toekomst moeten hebben.
Lex M antwoordt op 7 november 2007:
"Daarbij gaf Lex M aan om voor een kleine caravan te kiezen met (kinder)tentjes. Voor gezin met kinderen onder bijvoorbeeld 5 a 6 jaar, in ons geval, is dat geen oplossing. Daarbij ook dat het weer (kou) en mobiliteit een rol spelen (duur van alles neerzetten)."
Waarom moet je in elke levensfase met een caravan de hort op?
Zolang de kinders (te) klein zijn, huur je toch fijn een comfortabel huisje? Dat kan zelfs in NL. Dan hoef je ook niet zo'n pokke-end te rijden met je peuters.
En wil je dat toch, dan huur je toch iets op een kindvriendelijk kamp, bijv een tent van Eurocamp, een stacaravan, .. bedenk het maar. Dan hoef je ook niet met zo'n hut te zeulen.
Je kunt de zaak eens proberen om te draaien (ik geef toe, dat is niet gebruikelijk in dit tijdsgewricht) en jezelf aanpassen aan de omstandigheden in plaats van de omstandigheden naar je hand proberen te zetten.
Tis maar een suggestie. 😉
Andreas antwoordt op 7 november 2007:
"Waarom moet je in elke levensfase met een caravan de hort op?
Zolang de kinders (te) klein zijn, huur je toch fijn een comfortabel huisje? Dat kan zelfs in NL. Dan hoef je ook niet zo'n pokke-end te rijden met je peuters.
En wil je dat toch, dan huur je toch iets op een kindvriendelijk kamp, bijv een tent van Eurocamp, een stacaravan, .. bedenk het maar. Dan hoef je ook niet met zo'n hut te zeulen. "
Je zit er wel bovenop met je mening.
Goed, mijn ervaring. Ik was ongeveer 1 jaar toen mijn ouders de eerste caravan hadden en sinds '77 lid van de NCC, toen was ik 4 jaar. Ging prima naar mijn weten.
Een comfortabel huisje, mmmmmmmm. Wat is leuker voor kinderen? Tadaaaaaaa de camping.
En o ja Eurocamp, heb je hun prijzen al gezien in het hoogseizoen voor een tent of stacaravan. Voor dat geld kan ik de afschrijving en de zomervakantie betalen en kan ik daarbuitenom ook nog lekker even weg met mijn eigen vakantiedroom.
Lex M antwoordt op 7 november 2007:
Ik vind het best, Andreas.
Maar dan ook niet klagen.
Andreas antwoordt op 7 november 2007:
Klagen is wat anders dan het met iemands mening eens zijn.
Ik noem het realistisch, want dat ben ik.
Lex M antwoordt op 7 november 2007:
Terug naar het onderwerp:
Kip is failliet. Zie: http://www.nrc.nl/economie/article812992.ece/Kip_Caravans_failliet_verklaard
Rene T antwoordt op 7 november 2007:
"Waarom moet je in elke levensfase met een caravan de hort op?"
Waarom niet? Misschien ligt hier de oorzaak van het instorten van de caravanmarkt. Voor jonge gezinnen is de stap naar een caravan een stuk moeilijker dan voorheen. Caravans worden steeds zwaarder waardoor de bestuurder in bezit moet zijn van een BE rijbewijs en dat is in de meeste gevallen niet het geval. Als alternatief worden zij gedwongen te kiezen voor een standaard tent of stacaravan op een camping. De overstap naar een caravan wordt op den duur niet gemaakt. Hierdoor wordt de "caravanist" een uitstervend ras
Ik ben het volledig met Andreas eens. Voor de caravanmarkt ligt een kans om deze doelgroep opnieuw te ontdekken. Bouw lichte caravans voor een doelgroep van jonge gezinnen of caravans die door twee generaties (jong gezin/grootouders) gebruikt kunnen worden.
Martien antwoordt op 8 november 2007:
Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat men een goed lopend bedrijf zomaar ineens sluit, maar als er een doorstart komt wil ik maar één advies geven, ga niet verder met die camper, een echte kipliefhebber krijg je toch niet in een camper, en een nieuwe camper zet je niet zo maar even in de markt. Een klein model caravan geef ik heel veel kans van slagen, maar dan onder de 750 kg beladen gewicht, want de zwaardere caravans met een kenteken staan als volgende pesterij van de regering een APK-keuring te wachten.
Co antwoordt op 8 november 2007:
Mede caravan-adepten,
Volgens mij is dit topic gestart om zicht te krijgen en te behouden betreffende het (komende) faillisement van een mooi nederlands product.
Mijn suggestie is om voor de kindvriendelijkheid van een caravan een nieuw onderwerp aan te maken.
unknown antwoordt op 8 november 2007:
In de caravanbranche, waar ik zelf werkzaam ben, is de verwachting dat KIP als eerste kans maakt om een doorstart te maken. Beyerland/Chateau/Delta/Home-Car dat zal een moeilijker verhaal worden omdat dit al een tijd lang niet fatsoenlijk loopt, qua verkoop maar ook qua organisatie niet. Hier zal dus bij een eventuele doorstart een heleboel veranderd moeten worden en ik verwacht ook zeker niet dat alle 4 deze merken terug zullen komen. Persoonlijk verwacht ik dat als er een doorstart komt van die 4 dat ze er 1 merk van maken en het beste van 4 werelden gaan combineren.
@Eric antwoordt op 8 november 2007:
@unknown: jammer dat je jezelf niet nader bekend maakt als specialist zijnde...
Elmar antwoordt op 8 november 2007:
Kip. Misschien ook maar in China gaan maken. Met transport naar Europa erbij altijd nog goedkoper want arbeid kost daar USD200 per maand.
Arjan antwoordt op 9 november 2007:
Als er een doorstart komt in Hoogeveen, zal het merk Avento dan ook nog een kans hebben?
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 9 november 2007:
Dat wordt koffiedik kijken.... Er is voor Hoogeveen alleen een kans van overleven als er voldoende volume wordt gemaakt, van pakweg 2000 caravans. In die zin kan ik me best voorstellen dat naast ze Kip ook Avento en bijvoorbeeld Home-Car gaan maken. Of andere merken die goed verkopen en een goede dealer organisatie hebben. Veel zal afhangen van de financier (die nog wel even gevonden moet worden!).
Robin antwoordt op 9 november 2007:
Ik wil toch even een reactie plaatsen over de faillissement aanvraag van de tirus groep. Ik ben werkzaam in de caravanbranche en een van de oorzaken van dit faillissement is een kwaliteitprobleem. Door lekkage problemen zijn er de afgelopen jaren heel veel claims geweest en die hebben de fabriek veel geld gekost. Dit probleem is nu pas opgelost maar de afgelopen jaren was het hopeloos. Ook Kip heeft hier last van.
Wij voeren ook Caravelair en dit merkt is juist de laatste tijd kwalitatief beter geworden en de prijs stabiel en dat merk je dan ook aan de aantrekken de verkopen in dit merk. Wij zien caravelair caravans minder terug in onze werkplaats dan de Tirus caravans!!! Het Tirus probleem is ook ontstaan door het gewoon maar door produceren bij een duidelijk inzakkende markt. Jammer is het allemaal wel.
Hobby Bob antwoordt op 9 november 2007:
Jammer dat er in een keer zoveel merken in een slecht daglicht worden gesteld. Maar toch, de verkoopresultaten bewijzen dat al deze merken geen hoogvliegers ( meer ) zijn, en dan komt de conclusie vanzelf. Misschien is een Hobby idd kwalitatief minder. Maar ook een stuk completer, voordeliger en gigantisch veel verkocht ! 1 Op de 4 nieuwe caravans is een Hobby, dat zegt genoeg denk ik. Alles gaat naar schaalvergroting, als klein bedrijf heb je het dan gewoon moeilijk in deze door internetprijzen geregeerde wereld.
Arie antwoordt op 9 november 2007:
Dat heet het sneeuwbaleffect. Rij een gemiddelde camping op en het overgrote deel heeft inderdaad een Hobby. Veel van het zelfde moet dus wel goed zijn. Plus het feit dat die dingen gewoon goed smoelen.
Ik ben echter genezen. kwalitatief onder de maat.
Hobby Bob antwoordt op 9 november 2007:
Inderdaad ze smoelen goed, en dat scharniertje van 3 euro maak ik wel even, zeker als er tussen bv een Knaus toch voor dezelfde wagen en uitrusting € 2500 tot € 3000 tussen zit !
Is mij iets teveel.
Arie antwoordt op 9 november 2007:
Klopt. Daarom heb ik er een demo (dus ook nieuw) uit de Knaus-stal aangeschaft. Weet ik tenminste zeker dat de kastdeur aan het scharnier blijft zitten.
Hobby Bob antwoordt op 9 november 2007:
Trouwens uit de Knaus stal ?
Een eiffelland of vimara zeker, oefffff.
Hele goede solide keuze maat !!
Tsjongejongejongejonge.
Wiel antwoordt op 10 november 2007:
Niet alleen de daling in de markt, maar ook kwaliteit speelt een rol. De verhalen - en ik heb het ook met eigen ogen vaker gezien - van de scheuren in de Chateau caravans brengen mensen aan het twijfelen. En met mijn Beyerland had ik ook de nodige problemen in de 2 jaar dat ik hem gebruikte. Een scheurtje boven de deur was de druppel. Toen overgestapt op een Fendt en inmiddels al weer 2 jaar heel erg tevreden.
Vind het jammer voor Kip, toch wel een kwalitatieve goede caravan, die meegesleept wordt in zo'n faillissement.
Jannie antwoordt op 11 november 2007:
Inderdaad een probleem bij dit merk caravans de haarscheurtjes. Zo ook bij de onze. Zeven jaar oud onze caravan en vanaf het begin problemen met haarscheurtjes in de voorzijde van de caravan. Drie weken geleden onze caravan naar Belgie gebracht voor reparatie, dat kunnen we nu wel schudden denk ik???? Krijgen we uberhaupt onze caravan nog wel terug?? Wie kan ons vertellen hoe dat juridisch zit, wij willen nl. zo snel mogelijk dat ding daar weg halen. Hij staat daar inmiddels al 3 weken buiten zonder dat er iets aan gedaan is.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 11 november 2007:
Dat is een lastige situatie.... Als je een rechtsbijstand verzekering hebt zou ik met hun contact opnemen of eventueel met de ANWB. Je hebt 1 geluk dat de caravan in iedergeval op jouw naam staat.
Bert antwoordt op 11 november 2007:
Ik zou ook direct contact zoeken met de curator en je eigendom claimen schriftelijk.
Jannie antwoordt op 11 november 2007:
We hebben inderdaad een rechtsbijstandverzekering en gaan morgen gelijk bellen. Echt balen is dit! Van het begin af aan rust er geen zegen op onze caravan. Eerst liet de dealer het afweten met de problemen die we hadden en nu dit weer......
Hoe lang zal het duren voordat we hem terug kunnen halen, want we zijn er niet gek op dat ie daar buiten staat met hagel, sneeuw en nattigheid. Echt shit!!!
Jeannette antwoordt op 11 november 2007:
Wij hebben vorige week zaterdag een nieuwe Home-Car besteld. Hoe gaat dit aflopen, en kan iemand mij vertellen wat of wie ik hiervoor in moet schakelen?
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 11 november 2007:
De kans dat je die zal krijgen lijkt me klein. Bovendien moet je je afvragen of je die caravan nog wel zou willen hebben. Garantie zal bijvoorbeeld een probleem zijn. Ik hoop dat je geen aanbetaling gedaan hebt en zou zsm maar eens met je dealer contact zoeken om de koop ongedaan te maken.
william antwoordt op 11 november 2007:
Ben ik toch tevreden met mijn Hobby,is eigenlijk 3x niks,niks geen lekkage niks geen haarscheurtjes niks te klagen en lekker comfortabel is inmiddels 10jaar,de groetjes.
Jannie antwoordt op 12 november 2007:
Vandaag onze rechtsbijstandverzekering ingeschakeld en contact gezocht met de ANWB. In een faillisementzaak met een omvang als deze kan de hele kwestie nogal een lange tijd in beslag gaan nemen. Twee maanden gebruikt men als afkoelingsperiode en de rechter kan het zelfs nog met 2 maanden verlengen. We moeten er in ieder geval rekening mee houden dat we 4 maanden moeten wachten voordat we iets zullen horen. Niet te geloven!! We zijn geen crediteur, maar eigenaar van een caravan die daar ter reparatie staat!!
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 12 november 2007:
Dat is echt balen dus!
Ook bij dealers is het zaak de komende tijd voorzichtig te zijn als je daar je caravan achter laat. Beter is het om bij de beurt aanwezig te blijven zodat je je caravan nu niet onbeheerd hoeft achter te laten. Het is namelijk niet ondenkbaar dat komende tijd ook een aantal caravandealers het loodje zullen leggen.......
De situatie is ernstiger en gaat verder dan dat je zo op het eerste gezicht denkt. Alle eigenaren van een Kip, Avento, Chateau, Home-Car, Beyerland en Delta zitten (voorlopig) zonder onderdelen voorzinning van merk specifieke onderdelen zoals plaatwerk, ramen of interieur onderdelen. Bovendien kunnen dealers hun garantie nauwelijks nakomen en hebben eigenaren van een Cabby geen importeur meer. Op basis van de verkoop het afgelopen jaar beftreft het ruim 12% van de Nederlandse markt.
Andreas antwoordt op 12 november 2007:
Wil je zeggen dat het mogelijk is, wanneer een dealer failiet wordt verklaard, je eigendom bij de inboedel van de dealer behoort. Of bedoel je het anders ?
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 12 november 2007:
Op het moment dat een bedrijf failliet wordt verklaard wordt meestal de boel hermetisch afgesloten en kan je dus niet meer je eigen caravan ophalen. Dat kan dan alleen nog na toestemming van de curator en daar kan wel eens wat tijd overheen gaan.
Andreas antwoordt op 12 november 2007:
Leuk als caravanstalling bij de dealer is. Je zal er slapeloze nachten van krijgen wanneer je dit gebeurt.
Arjan antwoordt op 13 november 2007:
Als men wil doorstarten in Hoogeveen is snelheid geboden.
Hoe langer het duurt hoe kleiner de kans op een doorstart.
Is er al wat bekend over een eventuele doorstart?
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 13 november 2007:
Ik hoorde Maarten de Roos (directeur) vandaag op de radio zeggen dat ze hopen volgende week meer te weten. Hij was hoopvol evenals de curator. Bovendien zouden er meerdere overname kandidaten zijn.
Arjan antwoordt op 13 november 2007:
Hoop van harte dat het ze gaat lukken om de Nederlandse merken Kip en Avento te behouden.
Vraag mij alleen af er er nog genoeg vertrouwen in de merken blijft bij de klanten.
Richard antwoordt op 14 november 2007:
Breng je een caravan met een eigen kenteken voor reparatie of beurt naar je dealer, dan kan je die rustig bij de dealer achterlaten, deze blijft ten alle tijden jou eigendom, ook als deze failliet gaat. (je houd natuurlijk wel zelf alle papieren bij je)
Het is een andere zaak, als je b.v wachtende bent op je nieuwe caravan, en je oude caravan bij je dealer hebt achter gelaten, zodat hij deze al kan verkopen.
Dan is de caravan al in de handelsvoorraad opgenomen, en kan je vergeten hem ooit terug te krijgen.
Koos antwoordt op 14 november 2007:
Maar lieve mensen, laten we hopen voor alle Kip bezitters en Kip dealers maar vooral voor het Kip personeel in Hoogeveen,
dat er snel een door start komt, het zou toch zonde zijn !
Jannie antwoordt op 15 november 2007:
Met de ervaring die wij nu hebben zal ik de caravan nergens meer met een gerust hart achterlaten. Het blijft dan wel mijn eigendom, maar hij staat nu wel achter een gesloten hek in belgie en moeten wij maar afwachten wanneer de curator beslist dat wij hem weer mogen halen. Dt gaat maanden duren. Bovendien staat hij buiten en als dat de hele winterperiode gaat duren zal de caravan daar niet van opknappen. Je hebt er een hoop ellende van. Gelukkig hebben wij een rechtsbijstandverzekering die de hele zaak nu in handen heeft, maar met een gerust mijn caravan achterlaten bij dealer of in dit geval bij fabrikant..........nooit meer dus!!
@Eric antwoordt op 15 november 2007:
Net op het nieuws, de huidige directie van Kip heeft een overname bod gedaan waardoor er misschien snel een doorstart kan plaatsvinden.
Volgens de vakbond zouden de meeste arbeidsplaatsen dan behouden kunnen worden.
Co antwoordt op 20 november 2007:
Is er inmiddels al wat meer bekend vanaf het Kip-front?
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 22 november 2007:
Nee, officieel niet maar er schijnen meerder kapers op de kust te zijn. Het kan dus nog alle kanten op gaan (ook de verkeerde).
@Eric antwoordt op 22 november 2007:
Wie zijn de meerdere kapers Menno?
Toch niet de Tabbert groep hoop ik?
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 22 november 2007:
Volgens de NRC:
"Ook bij dealers, opkoopbedrijven en branchegenoten is veel belangstelling voor Kip, aldus curator Jeroen Reiziger vanmorgen."
Er schijnen 13 biedingen (op delen) bij de curator binnen gekomen te zijn waaronder vast ook wel buitenlandse....
Bert antwoordt op 22 november 2007:
In het Eindhovens Dagblad vanmorgen:
Caravandealers dreigen in problemen te komen
Eindhoven - Het faillissement van de Tirus Groep (producent van onder andere Chateau, Homecar, Beyerland, Kip en Avento) dreigt ook caravandealers in problemen te brengen. Vanwege het bankroet van de Nederlandse verkooporganisatie kan de Rijksdienst voor het Wegverkeer caravans die zijn verkocht, niet op kenteken zetten. Daardoor kunnen die caravans - die al voor het faillissement door de dealers waren afgerekend - niet aan kopers worden geleverd. Curator mr. van Doorn die het faillissement van de Tirus caravangroep in Oirschot afwikkelt heeft dat gisteren bevestigd.
De Chateau-dealervereniging heeft binnenkort een onderhoud met de curator. Volgens secretaris Pauw van de dealervereniging van Chateau staan de meeste afleveringen in het voorjaar geboekt. "Als we een paar maanden verder zouden zitten waren de problemen nog nijpender. Maar het moet niet te lang gaan duren voor het tot een doorstart van Chateau en Homecar komt", aldus de caravandealer in Heerhugowaard.
Dealers in Nederland hebben enkele honderden caravans die waren besteld, of die in de showrooms moeten komen te staan, voorgefinancierd. In Nederland zijn zo'n dertig caravanverkopers aangesloten bij de dealervereniging. Een aantal van hen verkoopt nagenoeg alleen Chateau. Die ondervinden de verkoopproblemen het meest.
Inmiddels wordt in België, waar Chateau en Homecar worden gemaakt, druk gesproken over een mogelijke doorstart.
heinhermsen antwoordt op 22 november 2007:
niet zo gek dat deze caravan fabriekanten fallietzijn caravans zijn veel te duurgeworden en niet alleen de caravans ook de campings in heel midden en zuid europa en dan zijn we ernog niet stalling +verzekering +onderhoud + 4 weken vakantie toch al gouw 1500 euro per jaar twee weken in een huisje /stacaravan is ongeveer net zo duur dus wie wil mijn caraveliar uit 2000 kopen niemand zeker internet staat er vol mee zeg het maar
frank antwoordt op 23 november 2007:
Even off-topic (als het mag -)
Wat heinhermsen hier vertelt kan ik bevestigen . Ik ken persoonlijk een verkoper van caravans (diverse merken) . Deze verkoper vertelde zelfs dat het niet bij dit ene merk zal blijven als ze zo verder doen . De prijzen van de (meeste )caravans zijn dit jaar 1000euro duurder dan vorig jaar , in vergelijking met het zelfde optie pakket . Zoals hij vertelde beginnen de mensen idd een berekening te maken . het grootste probleem bij (nieuw beginnende campeerders of mensen met een klein budget)vinden de uitgave opdat moment te groot geworden (uw auto moet ook voldoen) .
Bij de verkoper daald dus de verkoop door het duurder worden , maar stijgt de verhuur van caravans . Als je dan even een berekening maakt koopt een dealer een paar caravans voor de verhuur voor enkele jaren (zijn er dan op termijn minder die moeten gemaakt worden ) dus minder productie ....... minder verkoop .........minder winst ....... grotere overstock met alle gevolgen ....
Hopelijk heb ik op geen enkele caravaner zijn tenen getrapt , is zeker niet mijn bedoeling .
@Eric antwoordt op 23 november 2007:
Dus?
Back to basic misschien?
Zelf hebben wij al jaren 2e hands caravans van lichtgewicht kwaliteitsmerken als Lander en Constructam.
Deze voldoen na al die jaren nog prima en zijn door hun lichte gewicht (max 800 tot 1000 kilo) door de meeste Jan Modaal auto's (Astra 1.6 benzine, Golf 1.6 benzine bijv) zonder enkel probleem te trekken.
Wat volgens mij nu één van de problemen is, is dat caravanners steeds luxer willen "kamperen" dat betekent dus een caravan inclusief airco, magnetron, koelkast van 150 liter met een vriezer, Truma ultraheat, vaste bedden met hoogwaardige matrassen etc. etc.
Vervolgens moet er een trekauto komen die probleemloos die 1400 of 1500 kilo kan trekken, die "overmatige" trekauto staat vervolgens vaak de rest van het jaar werkeloos voor de deur.
Zo wordt caravannen inderdaad (te?) duur...
Optie: ontwikkel een basic, lichtgewicht caravan met een leeggewicht van ca 750 en een max gewicht van 900 á 1000 kilo waar je moeiteloos met 4 personen in kunt kamperen.
Tja, dat zal niet meevallen tegenwoordig vrees ik.
Andre antwoordt op 23 november 2007:
Inderdaad Eric. Men wilt steeds maar weer luxer en wilt dan met de grote groep meedoen. Als de caravans steeds luxer worden, worden ze natuurlijk ook duurder. Wij hebben een 2de handse caravan van 15 jaar oud, hebben deze caravan al 10 jaar en bevalt ons prima! Nooit problemen mee gehad. De caravan weegt max 1050kg. Kunnen met gemak met 4 personen erin slapen. Hebben een citroen picasso 1.6 bezine voro de caravan en dat gaat ook prima, trekt de caravan goed. En wij zijn absoluut niet duur uit! Dus de caravans moeten niet meer heel luxe zijn, want dan kunnen we ze een stuk goedkoper krijgen.
frank antwoordt op 23 november 2007:
Idd @Eric, bekijk de 2dehands markt maar eens is gewoon verzadigd van de aanbiedingen . Als je goed oplet zijn er zeer veel jonge caravans die worden aangeboden . Het lijkt wel dat er meer op de 2dehands markt te koop zijn dan bij de dealers . Een groot percentage van aanbieding word gewoonweg niet meer vervangen , dit door de te hoge prijzen van nieuwe caravans . Idd heb je gelijk met wat je bedoeld met luxe (is eigenlijk ook wel een beetje onze eigen schuld zijn allemaal veel te veel verwent) Als je nu gaat kijken naar een nieuwe caravan voor 4pers zit je toch al snel aan een MTM van 1200kg , idd gooi die microgolfoven eruit en nog wat luxe dingen ben je weer bij af (maar wie wil dit nog ) een beperkt aantal denk ik . De prijzen en luxe op de campings is het aantal jaren ook gestegen .Als je dan als beginnend campeerder de rekening maakt is een caravan al een grote investering geworden .
Jerry antwoordt op 23 november 2007:
Het ligt niet alleen aan de caravan bouwers maar ook aan de kosten van het arbeidsloon/gas water en licht/en de kosten van een bedrijfspand tegenwoordig.
Het lijkt mij dat je nog steeds een degelijke basic caravan kunt maken die betaalbaar is.
Neem een oude solifer bijvoorbeeld.
Alles zit er in en toch relatief licht en stevig dacht ik.
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.
Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!