Jackie vraagt op 3 oktober 2004:
Ik zou mij een Touran 2.0 TDI 103kW DSG willen aanschaffen.
In het doornemen van dit forum ontdekte ik het volgende:
" Gerobottiseerde bakken zoals DSG van VW. Het zijn gewone transmissies met een automatische koppeling (of twee). Ze hebben geen koppelomvormer, dus het voordeel bij het wegrijden hebben ze niet. Ze nemen echter de soms lastige handelingen van je over. Voorzichtigheid is op z'n plaats, want ik hoor rare berichten over Alfa's (156 4x4 en zo'n flipperkast) die zelfs zonder caravan moeilijk weg kunnen komen op een helling.." (Zie antwoord van Bert op de vraag van Fer 13/9/04)
Zou het dus niet beter zijn om te kiezen voor de man. 6-bak?
Is het zo dat men de mogelijkheid heeft om manueel te schakelen bij de DSG-bak en zou dit dan een oplossing zijn bij het caravan-rijden?
"Een automaat kan echter verschrikkelijk heet worden" Is dit ook zo bij de DSG, daar deze geen koppelomvormer hebben?
Alvast bedankt aan ieder die wil reageren.
Bert antwoordt op 3 oktober 2004:
De DSG is dus technisch gezien geen automaat, het is een dubbel uitgevoerde versnellingsbak 1, 3, 5 en R versus 2, 4 en 6 met ook twee 'natte' koppelingen. Deze zouden beter bestand zijn tegen warmte dan 'droge' plaatkoppelingen volgens Volkswagen. Het schakelen kan ev. handmatig of automatisch gebeuren. Het koppelingspedaal ontbreekt, de koppeling(en) dus niet. (Ont)koppelen gaat automatisch. Wanneer je rijdt in de eerste versnelling staat de tweede versnelling al in de aanslag - ontkoppeld uiteraard. Schakel je door (automatisch) dan ontkoppelt de eerste versnelling en wordt de 3e alvast klaargezet.
Voor caravanners is het dus de vraag hoe die koppeling zich gedraagt op (erg) steile hellingen. Kun je ermee wielspin genereren om verbranden te voorkomen bijvoorbeeld? Mij zijn nog geen tests bekend die daar duidelijkheid over geven.
Gaston antwoordt op 11 november 2009:
Hele late reactie maar voor iedereen die met dezelfde vraag worstelt. Het is super.
De wagen heeft trekkracht voldoende, alle Duitse autobaan hellingen gaan moeiteloos, cruisecontrol aan en rijden maar. Bij volvermogen bergop schakelen gaat zeer soepel en merk je alleen aan het toerental. Ook het nemen van bv de Fernpass met zijn haarspeld bochten en hellingen gaan super. Alle aandacht op de weg en de kilometerteller want je rijd gemakkelijk te hard 😉
Enig nadeel tov een gewone koppeling is het plaatsen van de caravan in het grasland. Het is moeilijk de combinatie een klein stukje te verplaatsen.
Wat de techniek betreft, alles kan stuk gaan, ik heb zelf alleen maar een defecte turboslang gehad.
janka antwoordt op 12 november 2009:
Wat ie nou eigenlijk het wezenlijke verschil tussen DSG en Tip Tronic van VW?
Ik heb het verhaal over de "bakken" gelezen maar zie door de bomen het bos niet meer.
Frans antwoordt op 12 november 2009:
Janka, ik zal een poging doen.
Beide typen automaat hebben vaste overbrengingsverhoudingen, die zowel automatisch als handmatig kunnen worden geschakeld.
Een DSG-bak kent geen slip bij het overschakelen. De slip in de natte platenkoppeling bij het wegrijden is onvermijdbaar en geeft dus slijtage en warmteontwikkeling, die echter bij normale belasting minimaal is en niet schadelijk voor de levensduur. Bij manoeuvreren met caravan en op een helling is de belasting bij het wegrijden vanuit stilstand dus theoretisch enigszins ongunstig omdat meer slip wordt gevraagd. Hoeveel slip wordt toegelaten (en dus soepel kan worden gemanoeuvreerd) is afwachten, het is door de bestuurder niet beïnvloedbaar.
Een tip tronic is een automaat, met vloeistofkoppeling en koppelomvormer (geïntegreerd), die net als de DSG ook met de hand kan worden bediend. Door de vloeistofkoppeling (zonder platen) is er geen slijtage, maar wel vloeistofwrijving en dus warmteontwikkeling, die door de aanwezigheid van een koeler normaal gesproken niet schadelijk is. De vloeistofkoppeling wordt automatisch overbrugd (slipvrij gemaakt) wanneer een vooraf geprogrammeerde toestand is ingetreden. Deze zgn. lock-up is alleen te beïnvloeden door de rijsnelheid aan te passen aan de belasting, afhankelijk van de karakteristiek van de bak. Door de koppelomvormer is een groter koppel beschikbaar bij het wegrijden. Manoeuvreren en wegrijden zal in de praktijk gemakkelijker zijn, omdat relatief veel slip wordt toegelaten.
Voordelen van de DSG zijn minder slipverlies, dus lager brandstofverbruik. Door de computer kan het schakelen volledig onmerkbaar worden geregeld.
T5 antwoordt op 12 november 2009:
Voor mensen die een gebruikte VW met DSG kopen is het opletten geblazen:
Er zijn veel problemen met de DSG bakken ! Google maar eens op DSG en VW.
Tov de traditionele VW automaat met TT, zijn er met de DSG veel meer porblemen.
Grootste probleem met de DSG bak is de electronica die IN de versnellingsbak zit ingebouwd deze gaan bij kilometrages van 125 -150 duizend kilometer kapot.
Zolang er garantie of coulance op de auto zit, geen probleem, tot dat je het zelf moet betalen dan kost alleen de elctronica 1.200,- euro.
2de probleem: 2.0 TDI motor, daar hebben verhoudingsgewijs vele cilinderkoppen last van scheurvorming, dit in tegenstelling tot de onverwoestbare 1.9 TDI van VW/AUDI.
Voorzichtigheid bij aankoop is dus geboden.
Voordat er reacties komen dat het 2de probleem niets met de vraagstelling heeft te doen: het is alleen bedoelt om geinteresseeerden te informeren en te behoeden voor problemen/kosten.
Rico antwoordt op 12 november 2009:
Er is een bedrijf in NL die zich helemaal heeft verdiept in de problemen (en mogelijkheden) van de DSG-bakken. Kijk maar eens op hun site www.vr6specialist.nl (nee, ik heb hier geen belangen bij).
M.b.t. de 2.0 TDI, daar hoor je wel meer problemen mee. De 1.9 TDI en 2.5 TDI (van de T4) lijken betrouwbaarder te zijn. Toch heeft VW gemeend de 2.0 TDI nu ook in de T5,5 te lepelen. Ben benieuwd hoe dat uitpakt.....
Rico antwoordt op 12 november 2009:
Leuk je reactie te lezen.
VW lepelt inderdaad de 2.0 TDI met 2 turbo's in de T5.5
Wat een vermogen van zo'n 200PK oplevert.
Nu zie ik de bui al lang hangen, een bus van zo'n 2300 kilo die door een 2.0 TDI wordt voort bewogen met 2 turbo's
Uitgaande van een levensduur van een turbo van 125-150 duizendkilometer hou men hart vast wat betreft reparatiekosten als de turbo"'s) het begeven, maar goed we zullen zien.
T5 antwoordt op 12 november 2009:
Sorry sorry het vorige bericht moet van T5 zijn , sorry Rico je naam had in de tekst moeten staan.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 12 november 2009:
De reactie van Frans is m.i. niet geheel juist.
DSG is er met zowel een 'natte'koppeling (de 6 bak) als een droge koppeling (7 bak). Het verschil met de gewone tiptronic is dat bij de DSG de volgende versnelling al 'klaar' staat en direct van de ene versnelling naar de andere kan worden geschakeld terwijl een gewone automaat eerst even in 'vrij' moet gaan staan voordat de nieuwe versnelling ingeschakeld kan worden. Een DSG schakelt daardoor sneller zonder kracht te moeten verliezen.
Frans antwoordt op 12 november 2009:
Ben het met Menno eens dat het wezenlijke van een DoppelSchaltGetriebe de schakelcombinatie is van telkens twee tandwielparen ('versnellingen') en dat de koppelingsuitvoering niet kenmerkend is.
Feitelijk gaat het om twee samenwerkende versnellingsbakken in één huis, d.w.z. afwisselend overbrenging op twee hulpassen, zoals dat al lang in bepaalde vrachtautobakken wordt toegepast.
Overigens zie je met planetaire versnellingsbakken ook dubbele uitvoeringen die afwisselend en vrijwel zonder onderbreking te schakelen zijn, alleen heten die geen DSG.
Benno antwoordt op 12 november 2009:
@Rico.
Aanvankelijk zijn er soms problemen geweest met de cylinderkop van de 2.0 TDI's.
Nu al lang niet meer, zoals je van VW mag verwachten.
Jouw stelling dat de levensduur van een turbo 125 à 150 km. bedraagt is niet correct.
Zonder overbemeten chippie rij je met zo'n ding zes à acht maal de wereld rond.
AJ antwoordt op 12 november 2009:
Ik ben zelf erg geinteresseerd in een automaat vanwege de positieve verhalen die er altijd over verteld werden. Ik noem nog even de review van de eigenaar van de BMW X5 die schrijft dat hij urenlang op een helling in de file had gestaan. Stilstaan-optrekken-stilstaan-optrekken...ect. Ideaal denk ik dan.
Ik vraag hoe dat zit met een Alhambra en automaat. Uiteindelijk hoor ik van een tuningsbedrijf: niet doen, een automaat en dan een zware last erachter. De automaat zal na een paar keer stilstaan-optrekken-stilstaan...uiteindelijk net als een handbak met plaatkoppeling verbranden. Oke....jammer dan. Geen automaat.
Nu is een er een topic over VW en de DSG. Ik denk...nog even wachten en dan is de nieuwe Sharan er....met...DSG. Het kan niet mooier!!
Ik lees diverse reviews over de Touran met DSG. Allemaal lovend! Bevestiging voor mijn gedachte.
Maar dan: Bert schrijft 03.10......er zijn nog geen echte testen beschikbaar wat er gebeurt als je op een helling met een DSG aan de gang gaat.
Frans schrijft vandaag: een DSG bak heeft een "natte" koppeling en dat geeft slijtage....en warmte.
Bij de Tiptronic schrijft hij: de koppeling is een natte koppeling en....heeft geen slijtage....
T5 schrijft: ga maar eens op Google kijken naar VW en DSG en dan zie je de problemen wel......
Mijn voorlopige conclusie is: trek je en zware last dan is zowel de tiptronic als de DSG nog niet het einde van alles.
Wat zeggen de forumleden daarvan?
AJ antwoordt op 12 november 2009:
@ Bert 03.10
Ik meen gelezen te hebben in de KCK van net voor of na de zomervakantie dat er een drietal automaten getest werden.
De Zafira, de Qasqai en.....de Touran met DSG.
Ik herinner me een "heerlijk" zinnetje: Bij de DSG is het op de helling gewoon gas geven....en.....hij gaat!!
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 12 november 2009:
Een gewone handschakeling met koppeling is ook niet ideaal en gaat ook kapot. Het hangt er in alle gevallen van af hoe het mechaniek behandeld wordt. Bedenk dat een normale personenauto niet gemaakt is om onder zware omstandigheden een zware caravan te trekken en dat het alleen heel blijft als je de auto met verstand behandeld.
Zapp antwoordt op 12 november 2009:
Skoda Superb 1.8 TSI met DSG is toch trekauto van het jaar geworden? Of zit ik er nu naast.
T. Hak antwoordt op 13 november 2009:
Alle modellen T5 van de volkswagen mogen 2000kg of meer trekken. Dit zal bij het nieuwe type niet minder zijn. Laat de nieuwe nu 2000kg wegen en een beetje lading met caravan erachter, dan zit je al snel rond de 4000kg.
Volkswagen zal een dsg er niet zomaar inlepelen, zonder er wat tests op los te laten.
Frans antwoordt op 13 november 2009:
Voor het wegtrekken van een zware last uit stilstand blijft technisch gezien de tt-automaat met koppelomvormer duidelijk in het voordeel. Als de koeling goed geregeld is kan je weinig gebeuren en ik herken het verhaal van de X5-rijder.
Neemt niet weg dat ik de DSG het mooiste automaat-concept vind; ik heb ook best vertrouwen in het VAG-logo. Alleen is het nog niet uit de praktijk duidelijk wat er gebeurt als je eindeloos herhaald met zware last moet optrekken op een helling.... in ieder geval moet je je verstand gebruiken.
Als je dat laatste doet met het gaspedaal kun je ook de slijtage aan een tt-automaat bij op- en terugschakelen minimaliseren door ontlasten van het slipmoment.
Een beetje duur, maar een personenauto met DSG en koppelomvormer voor alleen het wegrijden zie ik wel zitten!
T5 antwoordt op 13 november 2009:
Voor degene die hier schrijven dat een VW turbo (van Garrett) 6 a 8 maal de wereld om rijdt, rijdt zelf schijnbaar niet in een VW/AUDI TDI. en als het wel zo is levbert hij/zij hem in voor de 100.000km is breikt.
Bij ons rijden 4X T5's en hebben allemaal al een nieuwe turbo gehad tussen de 120 en 150.000km, zal dus wel aan 4 verschillende berijders liggen??? En dat terwijl ze geen van allen chip hebben.
Nu we toch bezig zijn 3 van de 4 hebben al nieuwe tweemassavliegwiel gehad terwijl de drukgroep en koppeling er goed uitzagen, kwaliteitsprobleem...
Ook de Passat's 2.0 TDI die we hier hebben, hebben nieuwe cilinderkoppen gehad.
Wat ik hiermee wil zeggen: VW heeft echt wel problemen, de glorietijd wat betreft kwaliteit is voorbij,en het lijkt wel of de klant als testpersoon wordt uitgeroepen, maar wel zelf de rekeinng moet betalen voor het uit testen van de auto.
Dit zijn woorden van VW medewerkers, van verschillende dealerbedrijven.
Ook wij hebben (hadden) veel vertrouwen in de wagen voor het volk, maar dat neemt door zulke problemen wel heel erg af, enz eker door de prijskaartjes die er aanhangen.
Bij ons komen er dus geen T5.5 met 2 liter TDI met dubbele turbo's.
En over de DSG bak praten we intern al helemaal niet meer.
---------------------------
Beste T.Hak,
Een 5 cilinder T5 weegt +/- 2200 kilo LEEG en mag afhankelijk van het type 800-1000 kilo laden, en mag dan nog 2500 kilo trekken.
Totaal kom je dan rond 5500 kilo uit, en dat dan met een DSG bak voort bewegen ??
Frans antwoordt op 13 november 2009:
...en dat met een B-rijbewijs...
T5 antwoordt op 13 november 2009:
Nee, dat kan alleen met BE
AJ antwoordt op 13 november 2009:
@T5
Uw verhaal is mij uit het hart gegrepen. Als kleine jongen hing ik over de bestuurdersstoel van mijn vader en wilde alles meemaken op autogebied. Mijn vader roemde in de Volkswagen. Een auto met pech aan de kant van de weg was natuurlijk ook altijd een......niet-VW.
Ik rijd zelf met veel plezier VW en blijf dat ook doen.
( eventueel Audi of Seat ).
Ik wil niet hoogmoedig zijn en "genieten" van de ellende van anderen. Zo van: ik rijd prachtig naar boven en zie toch eens al die stakkers.....
Maar.....ik wil wel genieten van mijn eigen auto en caravan. Daarom was ik heel blij en "trots" dat ik met mijn VW de caravan zonder problemen steeds kon trekken. Op de camping met gepaste trost vertellen dat ik geen pecht had gehad de afgelopen jaren......want ik reed VW. Toen ik vorig jaar na de tunnel bij Luik met een kokende motor stond was het dan ook heel...heel...onwerkelijk. Maar....ik blijf goede hoop houden in VW en als u schrijft dat een T5 met 2.0 TDI ongeveer 5500 kilo op zich af kan zien komen.....dan denk ik....dat zullen ze toch wel hebben uitgeprobeerd? En wie weet dat ze dan dezelfde DSG bak leveren in de nieuwe Sharan. Dan heb ik er toch goede hoop op! De remblokken en schijfen van de Sharan zijn gelijk aan die van de T5!!
Voor mijn beeldvorming: volgens mij is de nieuwe bi-TDI ( twee turbo's ) goed voor 180 Pk ( niet 200 zoals ergens te lezen was ) en 400 Nm bij.....ja het is echt waar....1500 toeren!!
edwin antwoordt op 13 november 2009:
Ja leuk al die turbo's en Bi turbo's maar met een klein mankement aan een turbo of aanverwant onderdeel ben je nergens. Uit ervaring uit duitsland gekomen met een gescheurde turbo slang (bus met caravan), geen power meer en constant schakelen tussen 4-5 om op snelheid te blijven en een draaikolk in je tank. Vorig jaar met een bedrijfswagen een turbo opgeblazen, wat is dat schrikken het leek alsof de hele motor werg opgeblazen. De "boel sloeg vast" en deed het niet meer. Door de kapotte turbo alle olie uit het blok geblazen. Gelukkig na onderzoek van de garage geen schade aan de motor. Kosten garage ruilturbo met arbeidsloon en inwenig onderzoek motor ruim €1900.00 (maar 1 turbo) Ik moet zeggen dat de turbo er pas met 325000km mee stopte was geen VW maar een Renault. Bij een mankement aan de turbo weet je pas wat dat ding doet.....
renaat antwoordt op 13 november 2009:
citaat van A.J.
>>
Toen ik vorig jaar na de tunnel bij Luik met een kokende motor stond was het dan ook heel...heel...onwerkelijk. Maar....ik blijf goede hoop houden in VW en als u schrijft dat een T5 met 2.0 TDI ongeveer 5500 kilo op zich af kan zien komen..
<<
Hoe kan dat nu??
Na de tunnel: warm lopen op de puist achter Luik naar het Zuiden -richting Arlon-, of de puist achter Luik naar het Noorden-richting Maastricht- ???
( sorry maar uit de posting blijkt niet duidelijk of het noord of zuid gaat.)
Dat zijn toch geen bergen! amper 5% stijgingspercentage.
Benno antwoordt op 13 november 2009:
Beste T5,
Ik ben er ingedoken en mijn conclusie is:
VW turbo's gaan (bijna) nooit kapot !
Behalve bij de eerste 2.0 TDI's 140 pk. met motorcode BKD en BLB. Deze types hadden last van een slechte kop waardoor er koelmiddel in de turbo kon komen met als resultaat dat het ding kapot ging.
Met mijn eerste Vento TDI reed ik 185.000 km zonder enig probleem, maar dat is kinderwerk.
Op de TDI club lees ik kilometrages van 4 à 500.000 met de eerste turbo.
Voor een ieder die van plan mocht zijn een gebruikte TDI te kopen: kijk bij: Wiki.TDIclub.nl en ga naar "bekende problemen" om het kaf van het koren te kunnen scheiden.
Zo'n autoclub-site kan veel nut hebben. Zelf was ik in een vergevorderd stadium om mijn huidige Golf TDI te laten chippen van 100 naar 130 pk, maar toen ik las dat mijn koppeling dat niet kon hebben heb ik daar direct van afgezien.
AJ antwoordt op 13 november 2009:
Renaat,
Ik reed de tunnel uit richting de Middelandse Zee. Na de tunnel gaat het een beetje omhoog.....en als je dan iets verder rijdt krijg je volgens mij een Q8 tankstation en een "hoge" brug over een dal. Na die brug is er weer een klim. Daar ging het mis. Ik stond stil bij km paal 25. Ik weet dat nog precies want dat vroeg de Belgische Wegenwacht en we hebben er een foto van gemaakt.
Ik ben het met je eens dat het eigenlijk helemaal niet zo'n steil stuk is. Des te meer mijn verbazing hoe dat nou toch kan? Het jaar daarvoor zonder problemen omhoog. Ik geloof 70 tot 75 in de vier maar ik weet het niet zeker meer.
Dus dubbel vreemd:
1. een jaar eerder ging het prima.
2. Het is een VW!!
renaat antwoordt op 13 november 2009:
@AJ
Mijn posting was een beetje ironisch bedoeld, omdat sommige forummers alhier de helling achter Luik afdoen als een niemendalletje.
Het is echter een helling van 5% over 3 km en als je boven bent komt een korte afdaling -de viaduct van Remouchamps- en begin je opnieuw aan een helling van 4% over 4 km. Dat is de helling van Aywaille en daar heb jij je busje heet gestookt.
Dus 15 km na de tunnel van Cointe!
Feit is dat deze hellingen met max vermogen in 4° of 5° genomen worden en dat dit al eens problemen met koeling kan geven...Maar sommigen alhier denken dat koelproblemen zich alleen in de bergen met stijgingspercentages van 10% voordoen...
quod non.
AJ antwoordt op 13 november 2009:
Dank je wel Renaat.
Quod non.
Helemaal mee eens. Ik heb ook het idee dat ik in Oostenrijk naar de Katschberg toe "zwaarder" moet trekken dan bij de Belgen.
Maar......Roel schreef enige tijd geleden over een idealist.
En dat ben en blijf ik.
Toch snap ik ook wel:
Quod non potest, vult posse, qui nimium potest!!
( = Wie te veel kan, ( al die bi turbo's ) wil kunnen wat niet mogelijk is.
Een auto is niet ontworpen om te trekken. Hij moet het "erbij" doen. Als bestuurder moet je dus weten wat je doet.
Peter antwoordt op 14 november 2009:
Ik wil graag reageren op het turboverhaal van Edwin.
Als je turbodruk wegvalt door b.v.een gescheurde slangis het vrij normaal dat je motor verliest aan trekkracht en dat je brandstof verbruik stijgt omdat dan de gehele motorkarakteristiek verandert.
Verder zeg je, met een bedrijfswagen,met 325.000 km,werdt door de kapotte turbo alle olie uit het blok geblazen,m.i. is dit
onmogelijk,het enige wat de motorolie bij de turbo doet is het smeren en koelen van het lager van de as waar de aandrijving
(uitlaatzijde) en compressor(inlaatzijde)aan bevestigd zijn.
Het kan dus nooit zo zijn dat door een turbo olie uit het blok wordt geblazen.
Wat in uw geval wel mogelijk was is dat er met een te laag oliepeil werdt gereden en dan gaat een turbo er gegarandeerd als eerste aan,de rest van de motor heeft dan,gelukkig geen schade maar een op maximaal toerental draaiende turbo(70 a 80.000 T/min kan daar echt niet tegen.
Ik heb een kleine 40 jaar met turbomotoren gereden en het enige probleem dat ik heb gehad was een uitgelopen olie kering van een turbolager,dat merk je vlug genoeg aan de witte rook die uit de uitlaat komt.
De laatste turbo die ik gereden heb heeft t 1.100.000km(een miljoen en honderd duizend km)uitgehouden.
Waarmee ik aan wil geven dat een turbo,mits verstandig behandeld,een betrouwbaar onderdeel is op een moderne auto.
antwoordt op 14 november 2009:
Een paar opmerkingen.
Een turbo die defect raakt heeft eveneens een lageringprobleem. De lagers bestaan uit een oliebad.
Kogellagers of glijlagers kunnen deze toerentallen eenvoudigweg niet aan.
Een defecte turbo geeft vaak een smeerboel omdat die onmiddellijk olie gaat lekken die onder druk van de motoroliepomp blijft worden aangevoerd, vaak draait de motor gewoon nog maar heeft onvoldoende vermogen en ook oliedruk.
Het is dus voor de hand liggend dat een defecte turbo wel degelijk kan zorgen voor een grote oliesmeerboel onder de motorklep.
Wanneer motorolie door de motor wordt verbrandt resulteert dit gewoonlijk in een blauwe walm uit de uitlaat. Door luchttekort als gevolg van de defecte turbo is er een overschot aan brandstof die weer zorgt voor een zwarte walm uit de uitlaat.
Heeft de motor een koppakking lekkage waardoor motorkoelwater in de cilinders terecht kan komen dan resulteert dit in een witte (damp) pluim uit de uitlaat.
Uiteraard is een combinatie hier ook mogelijk.
Het defect raken van een turbo is hoofdzakelijk te wijten aan onjuist gebruik. Meestal door onkunde en veel door het gebrek aan ‘nadraaien’. Onvoldoende afkoeling.
Een ieder die een turbodiesel rijdt zou zich aan moeten leren de motor altijd een minuut na te laten draaien.
Op die manier is men verzekerd van een voldoende afkoeling van de turbo waardoor en veel minder schade kan ontstaan aan de lagering en de standtijd van de turbo aanzienlijk hoger kan worden gebracht dan de veelal maximaal gehaalde 125-150000km.
Ed Peeters antwoordt op 14 november 2009:
@ T5
VW lepelt inderdaad de 2.0 TDI met 2 turbo's in de T5.5
Wat een vermogen van zo'n 200PK oplevert.
Ik lees op de Duitse VW website dat in de Transporter een 7-traps DSG bak zit.
Kan het niet zijn, dat bij deze BiTurbo 200 pK gebruikt wordt gemaakt van de 7-traps DSG van Audi, die 550 Nm aan kan?
De natte VW DSG is gelimiteerd op 350 Nm
en de droge VW DSG7 op 250 Nm.
Dacht ik . . . .
AJ antwoordt op 14 november 2009:
Ed hoe kom je aan die gegevens? Ik bedoel dat de diverse VW DSG bakken zoveel Nm aankunnen en die van Audi 550?
Volgens mij is de bi-turbo 2.0 TDI er eentje met 180 Pk. Zag ik tenminste in het blad "Gute Farht" van afgelopen maand. daar werd een 2.0 Bi-TDI Transporter getest met 7 traps DSG!!
Algemeen: de vraag van Jackie betrof de relatie Touran 2.0 TDI ( 140 Pk, 350 Nm ) en VW DSG. Ik weet niet of dat een 6 of 7 traps is.
Als ik op caravantrekker.nl kijk bij de reviews van de Touran met DSG ( zowel 1.9 als 2.0 ) dan is iedereen wel heel erg positief!
Frans antwoordt op 14 november 2009:
De Audi S-tronic 7-traps DSG is bedoeld voor in langsrichting liggende motorblokken. De T-5 en Alhambra etc. hebben volgens mij de motor dwars, dus deze 550 Nm-bak kan niet zomaar van de plank worden gepakt.
http://www.autoblog.nl/archive/2008/03/19/audi-7-traps-dsg
janka antwoordt op 14 november 2009:
Dat met die lekke turboslang hebben we in frankrijk ondervonden dit jaar. Het was in 1x pfff en weg met de power. Vreemde ervaring trouwens...Bij een VW dealer werd er een nieuwe slang gemonteerd en daarna uiteraard geen probleem meer ondervonden.
renaat antwoordt op 14 november 2009:
Om de verwarring nog een beetje groter te maken:
Audi A5 / A4 kan worden geleverd met een S-Tronic.
Dat is de afkorting voor Step-Tronic. Volgens de verkoper gaat het hier om een CVT-bak met 7 virtuele versnellingen die met een "pookje" kunnen gekozen en vastgezet worden. Het is geen DSG-bak. Zo werd mij gezegd.
Bert antwoordt op 14 november 2009:
Wie biedt er meer... Porsche Panamera met PDK (dual) 7-traps 700 Nm. 2 ton mag er achter ongeveer. En sinds VW de baas is bij Porsche. 😉
Bert antwoordt op 14 november 2009:
@Renaat. Nee, de S-tronic is de benaming bij Audi voor een dubbele koppelingstransmissie. Multitronic is de traploze CVT met tot 8 vaste overbrengingen.
Goeie verkoper, maar wat maakt het uit als het maar werkt... 😉
Xander antwoordt op 15 november 2009:
Mijn Seat Altea 2.0 TDI met DSG en chip op maat 190PK en 430NM koppel heeft het ruim 200.000km zonder enig probleem meer dan goed gedaan met en zonder de caravan van 1400kg er achter. Het schakelen gaat razendsnel en met de caravan is het ook in de file berg op geen enkel probleem.
De losgesloten turbo slang met als resultaat geen vermogen heb ik ook meegemaakt maar heeft compleet niks met de DSG of chip te maken. Iedere volkswagen, seat, skoda zal dit ooit eens tegenkomen. De juiste klem erop en ook daar heb je nooit meer last van.
Een ieder die twijfels heeft om een VAG met DSG te kopen of te leasen. Niet twijfelen maar doen!
Ed Peeters antwoordt op 16 november 2009:
@AJ
Ed hoe kom je aan die gegevens?
Door onbehoorlijk veel trekkers rapporten op deze website op te vragen; door ontzettend veel te lezen (via Internet) over de DSG bak met name in de technische gegevens van VAG modellen maar ook in de diverse auto testen en het redactionele commentaar daarbij.
Google maar eens op 'DSG 550Nm' . . .
@Frans
Klopt, Frans en ik wist dat ook wel.
Dan moet het dus inderdaad waar zijn, wat op de Duitse VW website staat, dat die DSG7 in de T5 een eigen VW ontwikkeling betreft. Ik kon overigens (op die Duitse VW site) nergens een goede technische spec. vinden van die 2,0 BiTurbo waarin wél het koppel vermeld staat. Afwachten dus . . .
Wat ik nog niet gedaan heb, is een chiptuning bedrijf aan te mailen, die een VW 2,0 TDI met DSG bak vrolijk (volgens hun staatjes) tunen naar 400 Nm.
En Xander was mij dus te vlug af.
Bert antwoordt op 16 november 2009:
400 Nm @ 1500 - 2000 rpm.
132 kW @ 4000 rpm
Rico antwoordt op 16 november 2009:
@ Benno: je schrijft dat je even in het verhaal rond de VW-turbo's was gedoken en komt tot de conclusie dat ze zelden stuk gaan. Maar heb je ook op www.weetjewel.com gekeken? Da's de site van liefhebbers van de T4 en T5. Bij met name de T5 wil er nog weleens een turbo'tje sneuvelen.....
De 2.0 TDI in de T5,5 zal zich wat mij betreft eerst nog even moeten bewijzen.
Rico
AJ antwoordt op 16 november 2009:
@ Ed. Dank voor verwijzing naar Google. Levert heel wat op.
Als je bij OCT tuning kijkt dan zeggen ze bij de 2.0 TDI dat die van 320 naar 385 Nm gaat....maar dat bij voertuigen met DSG er een gereduceerd koppel is van 360 Nm.
In het algemeen: ik heb geschreven dat de bijdrage van T5 mij uit het hart gegrepen is....ik moet erkennen dat ik de laatste jaren hier en daar defecten heb gehad met VW ( en dus een lekke koppakking zelfs...) maar ik wil geenzins negatief doen over VW. Het is en blijft mijn merk.
Als ik de bijdrage van Xander met z'n Altea lees dan denk ik : zie je wel....het is gewoon een super merk. ( Seat als VW )
Als er gezegd wordt dat diverse T5 busjes kapotte turbo's hebben kan dat liggen dan die turbo's maar ook aan de manier waarop je ermee omgaat.
Kan iemand uit een of andere statistiek halen dat de turbo's van VW vaker stuk gaan dan die van een ander merk? Volgens mij niet. En er zijn ( heb ik dus nu gelezen ) hier en daar moeiten met DSG....maar ook dan vraag ik me af of dat aan de DSG ligt of aan de gebruiker.
Xander trekt 1400 kilo in een file de helling op met DSG en 430 Nm en.....er gebeurt niets.
Of......is het zo Xander dat ik je bijdrage anders moet lezen. Namelijk: hij heeft het 200.000 km goed gedaan.....maar nu niet meer......
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 16 november 2009:
Frappant dat de nieuwe T5 met DSG een 100 kg hoger treingewicht heeft dan de manuele versie! VW heeft er blijkbaar wel vertrouwen is.
En tijden veranderen....wat dacht je van een VW busje die (leeg) in 7,3 seconde op de 100 km/u zit en doortrekt tot 188 km/u, en dat met een toegestaan treingewicht van 5300 kg. Het lijkt mij logisch dat je met dergelijk krachtige motoren wel met enig beleid moet rijden (en dat gebeurd lang niet altijd met de auto van de baas 😉 ).
T5 antwoordt op 16 november 2009:
Feit blijft dat de T5 tov T4 veel vaker defecte turbo's hebben.
Mensen die hierover twijfelen rijden geen T5 en/of hebben hier geen ervaring mee.
Maakt allemaal niet uit, problemen genoeg bij de T5's:
Turbo's
Aandrijfas Rechts
2-massavliegwiel
Korte steekasje wat uit de bak komt Rechterzijde.
Voor alle hierboven genoemde problemen heeft VW een modificatie uitgevoerd, echter problemen komen pas aan het licht na de genoemde 125-150DKM.
Betreffende de DSG bak zijn er genoeg items te vinden op internet, kijk een op problemcar.nl en toest bij zoeken DSG in, (en alles wat je nog meer wilt weten).
En zoals Rico schrijft kijk ook eens op weetjewel.nl
Nu allemaal een nieuwe T5 met 2.0TDI 180PK kopen, en dan kijjken we over 125-150dkm weer verder hoe de turbo's het hebben uitgehouden.
T. Hak antwoordt op 17 november 2009:
Als er maar genoeg stuk gaan, en nieuwe in gaan, dalen de prijzen ook weer!
RobD antwoordt op 17 november 2009:
Van: T5
Datum: 16 November 2009 om 20:14
Feit blijft dat de T5 tov T4 veel vaker defecte turbo's hebben.
Deze, overigens, 'loze' kreet zal wel op een of ander feit slaan. Helaas is dat feit niet genoemd. Vooral het 'veel vaker'.
Veel vaker als wat? Welk gemiddelde word gehanteerd?
Vergeet niet dat bij veel verkopen er ook nog wel eens iets mis wil gaan. Hoge bomen vallen nu eenmaal meer wind.
b.v.: in geen enkele statistiek vind ik een Q7 V12 tdi terug met problemen. Zou het te maken hebben met een erg laag verkoop gehalte? Denk het wel.
AJ antwoordt op 17 november 2009:
Die Q7 heeft een koppel van 1000Nm geloof ik. Als je er 25% bij chipt dan zit je op 1250 Nm. Dat zal vast geen DSG bak zijn. In ieder geval past zo'n motor niet in de Touran die Jackie wilde overwegen.
Leuke academische quaestio: wat zou een Touran met 1250 Nm doen? Hebben Bert en Menno daar wel genoeg groene sterren voor?
Frans antwoordt op 17 november 2009:
Gevoelige kwestie voor bedrijven: investeren in techniek-training i.p.v. in turbo's en in aandrijfassen. Of voor minder potentieel wagenpark kiezen.
T5 antwoordt op 17 november 2009:
@RobD
Wat heb je weer een leuke reactie geschreven, open je oren en ogen, praat met t5 rijders (vele (oh sorry VELE zal wel weer een loze kreet zijn) reden ook met de T4)
De T4 is onverwoestbaar, ook de turbo en andere zaken die het bij de T5 wel begeven.
Waarom zegt het overgrote gedeelte wat nu T5 rijdt dat ze graag weer terug willen naar de T4 qua kwaliteit, natuurlijk qua uitstraling is de T5 veel mooier/moderner.
Betreffende die vele verkopen ofwel hoge bomen vangen veel wind, Reageer dan ook eens zo als het over Hobby gaat.
Voor iedereen die het niet gelooft, geeft niets.
Voor iedereen die overweegt een T5 te kopen, adviseer ik te controleren of de genoemde onderdelen zijn vervangen of niet.
Kosten zijn anders enorm.
RobD antwoordt op 17 november 2009:
@T5
Het gaat er mij niet om, om jouw in het harnas te drijven, verre van dat. Waar het mij om gaat is het feit dat er een niet gestaafde uitspraak. Er is totaal geen onderbouwing bij deze 1 mans uitspraak. Ik geloof meteen dat je ervaring hebt met beide type's (en zo zullen er nog wel een paar zijn) maar om het nu meteen zwart-wit te stellen.
Er zijn er meerdere geweest in deze topic die dezelfde uitspraak hadden: het spul is zo goed als op de manier waarop men er mee omgaat.
Frans antwoordt op 17 november 2009:
Heb geen ervaring met beide types, maar n.m.m. is het best verklaarbaar dat met een nieuwere versie van hetzelfde type vaker schade ontstaat. De steeds verder opgevoerde motoren met enorme koppels (ook wanneer ze niet ge-chipt zijn) vragen onbedoeld meer inzicht in gebruik en onderhoud terwijl niemand daar van uit gaat. Immers 'een sterkere versie heeft meer reserve' redeneert de koper.
Kun je dan de autoproducent aansprakelijk stellen voor schade? Hangt er van af. Als je nagaat hoe bedrijfswagens vaak mishandeld worden....; daar kun je de maker of de dealer naar redelijkheid niet op aankijken. Je kunt niet alles 'normaal gebruik' noemen, ook al wordt het zo ervaren. Onwetendheid is troef. Speciale aandachtspunten komen meestal niet verder dan een notatie in het instructieboekje die niemand leest (en dat is niet onbegrijpelijk als je een keer een VW-manual hebt gezien!)
Als je chauffeurs aanspreekt op de bediening van auto's raak je hun ego; erg moeilijk. Het ligt altijd aan die k*tauto. Als je ze collectief nieuwe informatie biedt, doen ze er mogelijk hun voordeel mee. Dat is de consequentie van het kopen van die raspaardjes. Levensduur 1,5 tot 5 ton zonder revisie, afhankelijk van het gebruik!
Xander antwoordt op 18 november 2009:
@AJ
Mijn Altea was een leasebak. Heeft vanaf dag 1 met deze chip rondgereden. Een kennis heeft mijn "kindje" overgenomen en hij sleurt nu op dit moment met een nieuwe Hobby 495UFE door Oostenrijk. De auto doet het nog steeds perfect en ook hij is onder de indruk.
Het bedrijf waar ik de auto heb laten voorzien van de chip heeft ook de schakelvlakken van de DSG moeten aanpassen. Dit is enorm belangrijk. Doe je dat niet dan gaat de bak slippen en zal die in elkaar draaien. Het bedrijf vertelde mij ook dat ik de eerste 20 km nooit als een idioot moest gaan blazen. Heb ik nooit gedaan. Ik behandel de auto zoals ik zelf ook behandeld wil worden in de vroege morgen. Dit kan menig leaserijder niet van zichzelf zeggen en de ervaring die ik heb met collega's dat het daar juist fout gaat, met en zonder chip!
Ed Peeters antwoordt op 18 november 2009:
@Xander
Zou jij de naam van dat bedrijf naar infoATdezewebsiteDOTcom willen mailen? Tenzij B&M dat in strijd vinden met hun zakelijke ethiek, maar dat lezen we dan wel. Deze kennis zou mij erg helpen bij de keuze tussen twee automodellen, waar ik nog steeds de knoop niet heb doorgehakt.
En zou je aan dit Forum nog iets meer kunnen vertellen wat die 'schakelvlakken' van de DSG zijn?
TIA
Rico antwoordt op 18 november 2009:
..... er wordt hier weer een aardig beeld geschetst over de berijders van busjes..... Niet elk busje gaat als een dwaas over de weg, en niet alle busjes worden zakelijk gebruikt.
Wij rijden al vele jaren busjes (onder de gehandicaptenregeling) en ik vind van mezelf dat ik een defensieve rijder ben. Doe b.v. met gemak 70.000 (en meer) km met voorbanden en meer dan 100.000 km met achterbanden (toen ik nog met voorwielaandrijvers reed). Toch overleed bij één van die bussen (Opel Vivaro) op vakantie in Noorwegen de versnellingsbak. Als je dan op internet gaat zoeken daarover, dan vindt je ineens dat zeer veel rijders problemen hebben met die versnellingsbakken van diezelfde auto. En ik had mazzel, bij mij kostte het slechts één versnellingsbak, maar er zijn ook mensen die meerdere versnellingsbakken versleten hebben.
Ook bij de T5, zoals gezegd kijk meer eens op weetjewel.com, daar zitten aardig wat privérijders onder. En sommigen ook met problemen zat. En zakelijke rijders, er zitten ook zeer nette rijders bij.
Op dit moment heb ik een Vito uit 2005 sinds een half jaar, en ik hoop ook daar net zoveel plezier van te hebben als m'n T4 van voorheen.
Groet,
Rico
Bert.s antwoordt op 11 december 2010:
Ik heb vanmiddag een altea xl aangeschaft met dsg7.
Ben zeer benieuwd hoe dat rijd.
Heb nog nooit met een dsg gereden....(ook geen proefrit)
L.H. antwoordt op 11 december 2010:
Is na het wiel de beste uitvinding,
willem antwoordt op 11 december 2010:
Ik ben ook benieuwd krijg in wk 4 de nw polo GTI DSG(7)
Bert.s antwoordt op 11 december 2010:
alleen jammer dat ik hem pas in maart krijg
J.W. antwoordt op 6 januari 2011:
De discussie is wel een beetje off topic geworden en gaat nu over busjes.
Persoonlijk denk ik dat je een caravan het beste kan trekken met een handbak,jij bepaald het schakelmoment.
Op het moment dat een automaat dat doet doet tie dat niet altijd op het gunstigste moment.
Daarbij heb je het zelf niet in de hand,je hebt er dus ook geen gevoel meer bij.
Mensen worden er ook makkelijk van,want denken,dat regelt de automaat wel zelf.
Er word dus automatisch met minder beleid gereden wanner er voor een automaat word gekozen.
Overigens vind ik persoonlijk dat de kwaliteit van de vw niet geweldig is.
Ik spreek uit ervaring na 5 vw´s en een audi.
Het zijn hele mooie auto´s,maar leuk voor de lease.
Want dan zijn het prima auto´s.
Zodra je de onderhoudskosten zelf moet betalen zou ik een andere keus maken.
Ik ben heel wat geld kwijt geweest aan onderhoud,wat niet paste bij de km stand en wat gewoon te wijten was aan de gehanteerde kwaliteit van de onderdelen.
Rij nu met veel plezier in een ander merk,met exact dezelfde rijstijl en nog geen fractie aan onderhoud kwijt van wat ik bij vw kwijt was.
John antwoordt op 6 januari 2011:
" Overigens vind ik persoonlijk dat de kwaliteit van de vw niet geweldig is. Ik spreek uit ervaring na 5 vw´s en een audi".
Allemaal met DSG, zolas topicstarter vraagt?
Toch al jaren de meest verkochte auto die VW. Zal wel met de km-kostprijs te maken hebben. Ook hier is onderhoud in berekend.
Willem antwoordt op 6 januari 2011:
J.W. ik sluit me helemaal bij je aan.
Ook ik heb de moed na 13 jaar opgegeven met VW en Audi, nu rijdt ik met een Duitser uit Munchen.
En dat met heel groot plezier en zonder extra kosten.
Eric antwoordt op 25 juli 2011:
Fijn om alle voor- en tegens te lezen. Hier volgt een stukje met mijn ervaringen.
Ik ben een trotse bezitter van een 5 jaar oude Skoda octavia 1,9 TDI met 6 traps DSG automaat.
2 jaar geleden als afgedankte leasebak gekocht met 178.000 km op de teller.
De auto heeft tot nu toe met 237.000 km op de teller nog geen noemenswaardige onkosten gemaakt. Ook niet bij de vorig eigenaar/leaserijder (nagetrokken via de dealer.).
Ik gebruik de auto twee tot drie keer per jaar met de caravan, waarvan één keer per jaar naar Frankrijk.
Eén keer in de Pyreneeën rondgetoerd en afgelopen jaar in de Alpen.
De DSG-bak kiest telkens de juiste versnelling en sneller dan je het zelf zou kunnen doen.
Omdat de versnellingsbak snel opschakelt loopt de motor altijd met een laag toerental en hij rijdt dus altijd zuinig. Het motorblok zal bij deze toerentallen ook niet zo snel slijten. Hij verbruikt dus met 237.000 km op de teller slechts 1/3 liter olie per jaar.
Het enige probleem in de bergen is dat de trommelremmen van de caravan af en toe even halverwege moeten afkoelen als de col te steil naar beneden gaat.
De DGS-bak is een uitkomst voor caravanrijders, maar niet doorvertellen hoor, anders worden ze tweedehands te duur.
Ik heb ook 3 jaar met een octavia I automaat 4 versnellingen 1.6 liter gereden, maar die had met een caravan aan de trekhaak best wel een hoog benzineverbruik.
De auto had vrij veel moeite in de bergen en het motorblok werd behoorlijk heet.
Als laatste moet ik nog even melden dat ik de caravan maximaal tot 1100 kg belaad.
@ Willem, die auto uit Munchen heeft zeker een glimmende ster op de motorkap, helaas niet voor iedereen betaalbaar.
Waterad antwoordt op 29 juli 2011:
Off-topic
@John
Sinds wanneer gaan mensen een showroom in om een nieuwe auto te bekijken en vraagt men "Wat is de kilometerkostprijs ?"
Bullshit dus. VW teert zoals veel duitsers op de naam die men in het verleden heeft opgebouwd terwijl de kwaliteit terug loopt. Bij de Aziaten, die die naam niet hebben loopt de kwaliteit alleen maar op heb ik het idee.
Ik rij zelf een Golf VI (lease) en bij elke onderhoudsbeurt heb ik ook wel wat anders te melden. Vooral electronisch is het soms een spookauto. Afgelopen week waren er weer 20 lampjes stuk volgens de boordcomputer. Een paar dagen later is er ineens weer niets aan de hand en zijn de meldingen weg. Maar niks te vinden aldus de dealer.
On-topic
Ik vraag me dus af hoe betrouwbaar de DSG dan wel is?
Als ik handmatig schakel heb ik weinig met electronica te maken volgens mij.
Bert.s antwoordt op 20 oktober 2011:
Ik heb inmiddels 2 auto's met dsg.
eentje zakelijk en de andere prive.
Ik moet zeggen het is een genot om mee te rijden, zowel solo als met caravan.
Met caravan is het ook met dsg gemakkelijker wegrijden uit stilstand.
Hiervoor had ik dezelfde auto zonder dsg, het brandstof verbruik met dsg is in mijn geval ook lager.
Desley antwoordt op 3 november 2011:
@Jackie:
Wij hebben nu 4 jaar het nieuwe modeltype vanaf 2006) VW passat Variant 2.0 TDI 103KM 140PK , dat is volgends mij dezelfde motor als die jij wilt overwegen te kopen?
Wij hebben een caravan van 1600KG en rijden ieder jaar naar Spanje, dat is zo -/+ 1600km. De automaat is ideaal, als je een normale rijder bent met de caravan, dan is er niet aan de hand, als je wilt inhalen, even in Sportstand (S), dan is het makkerlijker, ook op berghellingen even kijken hoe de automaat reageer, want de D stand doet af en toe langzaam reageren of schakeld niet zo snel terug (omdat die zuinig wilt rijden) als je dan de S stand probeert, schakeld deze af en toe wel eens van zijn 6e versnelling (op een echt steile helling) 2 of 3 versn. terug. Maar dan maak je teveel toeren en kan de auto warm worden op lange helling. dus aanrijder is altijd zelf de berg op te schakelen maar als je dat niet wilt is het gewoon -/+ 95/100km per uur de berg op en in S stand, dan is er niets aan de hand en kom je vaak (als eerste boven).
Hoop dat al onze informatie je keuze makkelijker maakt.
Gr.
Desley
dabbertje antwoordt op 10 november 2011:
Dat zal de keuze voor Jackie misschien wel makkelijker maken, die is inmiddels al lang weer aan een nieuwe auto toe 😉
AJ antwoordt op 11 november 2011:
Beste Bert,
In een andere draad vroeg je mij op basis waarvan ik de levensduur van een turbo zo kort maakte.
Bij het herlezen van dit draadje kom ik Roel weer tegen.
Goed om even door te geven ook al gaat dit draadje over DSG.
Zie vervolg :
Van: ®oel
Datum: 14 November 2009 om 02:31
Het defect raken van een turbo is hoofdzakelijk te wijten aan onjuist gebruik. Meestal door onkunde en veel door het gebrek aan ‘nadraaien’. Onvoldoende afkoeling.
Een ieder die een turbodiesel rijdt zou zich aan moeten leren de motor altijd een minuut na te laten draaien.
Op die manier is men verzekerd van een voldoende afkoeling van de turbo waardoor en veel minder schade kan ontstaan aan de lagering en de standtijd van de turbo aanzienlijk hoger kan worden gebracht dan de veelal maximaal gehaalde 125-150000km.
Bert antwoordt op 11 november 2011:
Ik begrijp de context weliswaar niet, maar een van de oorzaken dat turbo's kapot gaan is natuurlijk het gebrek aan nadraaien.
AJ antwoordt op 11 november 2011:
Eric: de ster komt volgens mij uit Stuttgart en de dubbele nier uit Muenchen.
Ter zaken over DSG:
Kijk even op www.dsgdokter en je ontvangt een schat aan info.
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.
Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.
Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!