Renaat vraagt op 18 januari 2008:
@ allen
sept 2007, op de E40 thv Nieuwpoort, heeft mijn vriend Jos een klapband met zijn caravan. De schade is ernstig: wielkast kapot, band aan flarden, ventillatieroosters weggeblazen, koelkast en spoelbak getild...
De caravan is een Chateau 390 bouwjaar 2002 met MTM van 1300 kg met Maxmilerbanden 165-13, loadindex 94 = 670 kg, op 4,5 bar en 5 jaar oud. Snelheid ± 100 kmh.
Bij de bandencentrale gevraagd naar een oplossing om klapbanden in de toekomst te vermijden, wordt opnieuw Maxmiler aanbevolen maar in de maat 175-13 8 plies.
Daarbij wordt aanbevolen ik citeer: "de bandenspanning iets te verlagen omdat klapbanden juist ontstaan door de hoge druk van 4,5 bar icm. een put in het wegdek... ( België 😉"
Wat denkt het forum, is dit een broodje-aap verhaal of zit er een grond van waarheid in?
grt Renaat, die dacht dat klapbanden ontstonden door te lage bandenspanning cq. te hoge belading cq. te oude banden
Werner Z antwoordt op 18 januari 2008:
Welk is de maximale bandenspanning die op uw band staat aangegeven ? Als er bijvoorbeeld max 4 bar op staat, moet je er geen 4,5 insteken. Wat mij ook altijd opvalt is dat de caravans uit de Chateau-groep bijna altijd op 13 duims velgen staan. Bij 14 duims velgen heb je veel meer keuze.
Jan@ antwoordt op 18 januari 2008:
Klapbanden kunnen door allerlei oorzaken voorkomen , ook bij de beste kwaliteit banden. De band kan verdroogd zijn geweest, langdurig op één plaats hebben gestaan,heel intensief zijn gebruikt, een keer een beschadiging(bv een stoeprandje) hebben opgelopen enz. enz.
Leo antwoordt op 18 januari 2008:
Broodje aap.
Maar het is ook allemaal net op het randje!
LI is maar net an.
Leeftijd is net an (zoniet ouder, zie DOT code op band)
Snelheid is net an.
Typisch randgevalletje jammer.
Koen antwoordt op 18 januari 2008:
Vergelijk eens met de niet aangedreven banden van je auto : die gaan meer dan 150.000 km mee.
Leeftijd : zo'n 6 à 7 jaar.
Bandendruk : volgens constructeur van de wagen en 0.1 à 0.2 bar extra omdat ik dagelijks snelwegverkeer doe.
Verlagen van bandendruk nà vakantie ? Ja, misschien als ik eens tijd heb. Of niet : als ik binnen 1 of 2 maanden terug met caravan weg ben.
Load Index van die banden is, bij (theoretische) volle belading van de auto, ook maar op het randje (max gewicht auto delen door 4).
Kogeldruk van 70 kg + bagage + inzittenden bedraagt dan ook het maximum dat zo'n band kan hebben.
Resultaat : 0.0 klapbanden.
Merk : kan vanalles zijn, behalve zo'n "Mickey Mouse" band.
Oplossing : geef ongeveer 100 € uit voor 2 deftige banden.
Putten in wegdek : ik heb de (kan er ook niet aan doen 😉 stomme gewoonte om redelijk rechts te houden op de snelweg. De putten die ik dan dagelijks neem : die wil je niet weten. Klapband met de auto ? 0.0
""""Renaat, die dacht dat klapbanden ontstonden door te lage bandenspanning cq. te hoge belading cq. te oude banden""""
Je denkt juist !
Roel antwoordt op 18 januari 2008:
150000 km met een auto band? Kan je wel vergeten, de helft komt eerder!
Bandendruk ligt rond de 2 bar en lang niet bij max. omdat de belasting veel lager is.
De caravan draagt een groter risico overbeladen te worden dan de auto. Caravan heeft 2 wielen die alles dragen de auto heeft er vier. Belasting per wiel is dus veel lager. de achteras van een moderne voorwielaangedreven draagt nominaal minder als de helft van wagengewicht ivm laadvermogen.
Auto wordt na 3 jaar jaarlijks APK gekeurd, dus ook de banden. Grootse APK afkeur zijn de banden. (na bouwjaar 2005 eerste keuring na 4 jaar dan 2x na 2 jaar daarna jaarlijks, behalve diesels jaarlijks). Je mag stellen dat personenautobanden doorgaans in een veel betere conditie verkeren. Daarnaast is het zo dat enig mankement aan een band vrijwel direct in de auto voelbaar is. Bij de caravan kunnen grote bulten op de band staan zonder dat je daar iets van in de auto merkt. De caravanband blijft door deze vervorming in temperatuur alleen maar oplopen en dan 'plotsklaps' aan vellen spetteren. Er komt gewoon geen waarschuwing!
De roemruchte putten dan tenslotte. Het is geenzins zo dat het overrijden van putten in het wegdek tot klapbanden leidt.
Ervan uit gegaan dat het vlakke putdeksels betreft die in of enigzins onder het wegoppervlak liggen.
Vierkante putdeksels die enige centimeters boven het wegvlak uitsteken in een baanvak waar de laatste slijtlaag nog moet worden aangebracht zoals ook in woonwijken in aanbouw zijn regelrechte banden slopers. Zo'n scherpe hoek in de zijkant van de band is vaak einde verhaal voor de band.
In eerste instantie lijkt zo'n contact wel mee te vallen. Later, wanneer de band onder belasting op snelheid komt zorgt de temeratuur voor de problemen. Temperatuur en constante vervorming door het rijden/rollen zorgen ervoor dat de plaatselijke verzwakking door de putdeksel snel een bult vormt. Een blaar zogezegd. De hoge bandenspanning zorgt er mede voor dat zo'n blaar vanzelf klapt.
Zoals al eerder werd opgemerkt was de situatie bij Jos alles op het randje.
Beter is het een band te kiezen met een grotere loadindex (minmaal 110%) waardoor de banden spanning ook niet zo hoog hoeft te zijn. Dat heeft weer als voordeel dat de wegvastheid toeneemt waardoor ook een kortere remweg mogelijk is. De kopjes mokken en borden blijven daarbij ook langer heel.
Kies dan voor een A-merk en C-type band (light commercial).
Dat is uiteindelijk goedkoper dan een Budgetband.
Koen antwoordt op 19 januari 2008:
Roel : met putten wordt niet een riooldeksel bedoeld, wel een échte put van soms 10 cm diep. Het zijn de belgische wegen.
Wat je wil zeggen met """de helft komt eerder""", begrijp ik niet. De niet-aangedreven banden kunnen echt 150.000km meehobbelen.
De keuring van de banden is een visuele keuring : profieldiepte, bulten en bobbels, scheuren.
Op het "randje" : ouderdom van 5 jaar is OK, snelheid = OK. LoadIndex inderdaad heel krap.
@Eric antwoordt op 19 januari 2008:
Van mijn bandenboer heb ik begrepen dat het gemiddelde afgelegde aantal km's met een met autoband ligt op ca 60.000 km.
Maximaal vatl er onder constant perfecte omstandigheden 100.000 km uit een achterband te halen.
Roel antwoordt op 19 januari 2008:
De "échte put van soms 10 cm diep", vormt een niet onoverkomelijke hindernis, echter veelvuldige ontmoetingen daarmee zorgen uiteindelijk voor een separatie van het loopvlak. Dit is te herkennen aan een onronde band. Waar de band het hoogst is zit lucht tussen de profiellaag en de staalgordel. Bijna niet te herkennen aan de buitenkant, zeker niet als de band op de bult staat. Bij een langzaam rijdende caravan kan je soms zien dat de caravan hobbelt. Dit is de klassieke klapband in wording.
"de helft komt eerder" wil zoveel zeggen dat 75.000 km al een knappe opgave is en veelal niet gehaald wordt. Het is zelfs zo dat met de moderne multilink opgehangen achterwielen het slijtage patroon onregelmatiger en sneller verloopt als op de aangedreven voorwielen. Bovendien wordt bij een vervanging vaak wielen gewisseld voor<>achter.
150.000 km is echt utopie.
De keuring van de banden is een visuele keuring : profieldiepte, bulten en bobbels, scheuren.
Klopt, welke andere keuring zou je verder mogelijk achten?
Het is hierdoor dat banden veel afkeuring veroorzaken. Na vervanging zijn de potentiele probleembanden uit bedrijf!
Op het "randje" : ouderdom van 5 jaar is OK, snelheid = OK. LoadIndex inderdaad heel krap.
De ouderdom is altijd ouder als de caravan leeftijd. Veel wordt gesproken over een caravan uit 2002 die dan op kenteken wordt 'gezet' de fabrikage heeft eerder plaats gevonden. Dit kan zelfs jaren zijn indien een modeljaar langer meeloopt. Bovendien zijn de banden zelf ook eerder geproduceerd dan de caravan. Dus 5 jaar is vaak niet OK!
De gereden snelheid is de maximum snelheid waarvoor de constructie voor is ontworpen. Dus ja, op het randje!
Verder is geheel buiten beschouwing gelaten wat de werkelijk aslast bedroeg. De meeste caravans worden niet minutieus gewogen en belading gebeurt daarom met een vaak zeer natte vinger. Het is zeer veilig te stellen dat een groot deel van de caravans met enige regelmaat fors overbeladen wordt terwijl men dit werkelijk niet zo voor ogen heeft. Doch de realiteit kennen we en overbelading is een feit.
Dus nogmaals, gezien bovenstaande kun je zeggen, op het randje.
Koen antwoordt op 19 januari 2008:
"""Van mijn bandenboer heb ik begrepen dat het gemiddelde afgelegde aantal km's met een autoband ligt op ca 60.000 km.
Maximaal valt er onder constant perfecte omstandigheden 100.000 km uit een achterband te halen."""
Voorste banden : 1e paar vervangen op 79.000 na 3 jaar : profiel net OK. Volgende paar vervangen na 87.000 km (5 jaar) : profiel net OK
Achterste : 176.000 km na 8 jaar : profiel net OK
Op het ogenblik voor en achter 55.000 (3 jaar oud) : profiel nog ruim OK.
Maat 14".
Uiteraard een A-merk 😉
Van een mechanieker heb ik begrepen dat de huidige mode om zo groot mogelijke wielen onder een auto te plaatsen (16" en 17"), heel nefast is voor de levensduur van de banden. Ze slijten veel harder dan kleinere maten.
Alhoewel je eerder het tegenovergestelde zou kunnen concluderen aan de hand van de grotere omtrek. Niet dus.
Bert antwoordt op 19 januari 2008:
Hebben we het over slijtvastheid van banden? Er ontstaat hier een uiterst verwarrende discussie omdat het ineens gaat over banden onder de auto. Geen probleem hoor, maar banden onder de caravan hebben een ander leven dan de achterbanden of voorbanden van een auto...
Mijn ervaringen. M'n caravanbanden verslijten qua profieldiepte vanwege de geknikte euro-as en gingen een 35.000 km mee. Verslijten aan de buitenzijde ja... Er zitten nu nieuwe asrubbers in en de boel is uitgelijnd. Afwachten dus.
Anders is het met m'n auto. Ik heb een voorwielaandrijver en de achterbanden gaan echt heel lang mee qua profieldiepte. Ja waarschijnlijk meer dan 100.000 km. Slijtage is amper te constateren. Tot een paar jaar terug dacht ik dat qua grip en veiligheid het beter was de voorbanden te vervangen door nieuwe. Ook om praktische problemen ben ik daar op terug gekomen. Het advies is al enige tijd nieuwe banden te monteren aan de achterzijde en de achterbanden naar voor te verplaatsen. Ik doe dat nu ook omdat er bij die achterbanden snel cupping ontstaat. De blokken in het profiel vervormen. Heel makkelijk vast te stellen door met je hand over het loopvlak heen en weer te strijken. Dakpannen... Gevolg zijn trillingen/lawaai alsof je een wiellager kapot hebt. Op tijd die achterbanden dus naar voor.
Hoe lang ze meegaan gemiddeld? Ach mannen.... Dat hangt van zoveel factoren af. Laat ik zeggen Pirelli P-zero's of Conti's i.c.m met bepaalde chauffeurs misschien 10.000 km? Grijze garde caravanners met een beschaafd idee over geschikte wegen die met caravan te rijden zijn misschien i.c.m met Michelins Energy's 60.000 km? Wie zal het zeggen.
Ja ik ben ook redelijk grijs en heb dure Michelins onder m'n auto. Nee, geen Energy's.
Koen antwoordt op 19 januari 2008:
Blijkbaar gekruist met Roel.
In mijn post staat er ineens een knipoog achter 17" ?
Roel antwoordt op 19 januari 2008:
@Koen, die smiley verschijnt door het plaatsen van " en ) zonder spatie ertussen. ")
De grotere wiel maat zorgt voor een grotere wringing. In combinatie met de daardoor vaak fors bekrachtigde stuurinrichting geeft dit een ongezonde slijtage op vooral de schouders van de band waardoor deze vroegtijdig versleten raakt. Vooral van toepassing bij wagens met kort werk (rangeren) denk aan stadstaxiwerk.
Er wordt mij vaak gevraagd; "hoe lang kan ik nu met mijn nieuwe banden doen?" Ik kan daar slechts op antwoorden dat dit zeer subjectief is en afhankelijk van vele factoren maar dat de nieuwe banden de levensduur die van de oude banden wellicht zal overtreffen door toepassing van de laatste banden technologie. Er wordt dan vaak geresumeerd met de opmerking dat het wel weer zo'n 60.000 km zal duren.
Ik heb wel eens banden vervangen die meer dan 200.000 km onder de auto hebben gezeten en nog niet versleten waren. Deze waren gemonteerd op een starre meeloopas.
Er zijn auto's waar het door de constructie onmogelijk is om er meer als 30-40.000 km uit te halen. Als men daar veel amok over maakt bij dealer/importeur wordt hier een coulance regeling op toegepast.
Er is geen algemene wijsheid in deze. Er zonder meer vanuit gaan dat banden sec 150.000 km mee gaan kun je niet doen.
Het 'cuppen' zoals Bert beschrijft is een gevolg van een 'dynamisch opgehangen achteras', een verschijnsel bij veel moderne automobielen. Hiermee probeert men onder alle omstandigheden een optimale wegvastheid te bewerkstelligen en zo het weggedrag te verbeteren.
Een wiel rolt niet in een zuiver rechte stand over de weg. Dat doet het wel bij een starre as zoals onder een boerenkar. Een rechte stang, lagertjes aan de einden en een wiel erop schroeven klaar.
Een achterwiel bij een moderne auto heeft een constant veranderende stand tov van de auto en de weg. Dat komt door in en uitveren, bochten, remmen of meerollen. In elk van deze situatie's is een ander wielstand mogelijk.
In feite staan de meeste wielen aan de bovenkant en voorkant meer richting auto dan aan de onderkant en achterkant. Dit noemt men wielvlucht of camber (engels) en toespoor. Het gevolg hiervan is dat het wiel constant een bocht wil maken en het wiel wil omvallen. Uiteraard kan dit niet en wordt het rechtuit gedwongen. Als het wiel in de lengterichting wordt bezien dan staat het schuin onder de auto. De binnenzijde van de band draagt het meeste gewicht en veert het meeste in. De buitenzijde heeft daardoor de grootste diameter. Binnen en buitenkant roteren even snel maar leggen toch eenzelfde afstand af. Dit zorgt voor wringing in de band en resulteert in warmte en overmatige slijtage. Ditzelfde gebeurt ook bij moderne caravanassen maar dan met een veel grotere belasting dus veel meer warmte. (vreemd hè, al die klapbanden).
Doordat de buitenzijde van de band het minste op de weg wordt gedrukt krijgt het profiel daar de gelegenheid het rotatiesnelheidsverschil te compenseren door over het wegdek te slepen. Hierdoor wordt het dakpanvormig slijtagepatroon of cuppen door veroorzaakt. Een band die op deze manier 150.000 km zou halen zal dit vanaf 50.000 km met een oorverdovend kabaal volbrengen. Het is daarom dat er van as wordt gewisseld.
Ik geef een persoonlijk advies de nieuwe banden op de vooras te plaatsen vanwege de superieure capaciteiten van een nieuwe band tov de oudere band. In het rijden, remmen, remmen en sturen heeft men het volle genot van een nieuwe band. Bij regen heeft men de maximale capaciteit om het water van de weg te 'zuigen' voordat een meer gesleten band die dat minder kan in hetzelfde spoor volgt. Kortom meer waar voor hetzelfde geld. Daarbij geldt dat een reeds gecupte band van de achteras op de vooras voor minder rijgenot zorgt. Het gecupte profiel zal echt niet verdwijnen maar verder de rest van zijn bandleven gelijkmatiger afslijten. Dit terwijl de nieuwe band op de achteras van begin af aan misvormd dreigt te worden, zonde.
Bandenfabrikanten adviseren inderdaad nieuwe banden achter te monteren. Hoofdreden is verminderde wegvastheid van achteras bij bochten. De achteras treed dan uit het spoor van de vooras en moet dan opeens meer water en vuil afvoeren. Door de nieuwe band achter te monteren wordt het risico kleiner achter plotseling wegvastheid te verliezen.
Mijn beste advies hiertegen: 4 banden vervangen en bij elk onderhoud wisselen.
renaat antwoordt op 19 januari 2008:
@ alle meedenkers
hallo,
Terug naar de Chateau 390 van mijn vriend Jos 😉
Ter verduidelijking, het betreft een "kleine Chateau 390" van leeg 920 kg met een hoog laadvermogen van 380 kg. Dus met uitrusting voor 2 personen aan boord is overladen onwaarschijnlijk.
De bandendruk = 4,5 bar, zoals aangegeven op de wielkast en...dat komt overeen met de max load 670 kg bij 65 psi zoals op de band staat. De druk wordt thuis voor het vertrek ingesteld met eigen compressor.
De dot-code is van 2002
De snelheid van ±100 km per uur kan niet de oorzaak zijn aangezien Maxmilers een snelheidsindex N hebben en dat is volgens mij 140 kmh.
Maximale bandendruk + put in het wegdek >> klapband!
Waar of niet waar? thats the question 😉
grt renaat en toen ik die band zag :-((((
Bert antwoordt op 19 januari 2008:
Roel schreef: "Daarbij geldt dat een reeds gecupte band van de achteras op de vooras voor minder rijgenot zorgt. Het gecupte profiel zal echt niet verdwijnen maar verder de rest van zijn bandleven gelijkmatiger afslijten."
Voorheen verving ik de versleten voorbanden, waardoor de amper slijtende achterbanden maar bleven zitten. Cupvorming dus, en ik maar zeuren bij Volvo over kapotte wiellagers... (not). Op advies van een Michelin techneut heb ik die achterbanden toch voorop gelegd en het rumoer verdween na zeg 5000 km. Heb ze lekker opgereden... Alternatief was ook die te vervangen, maar als je weet wat die Pilot Exalto's kosten.
Sindsdien wissel ik voor achter regelmatig en spaar ik omdat ik 4 nieuwe moet aanschaffen i.p.v. 2. 😉
Roel antwoordt op 19 januari 2008:
Duidelijk Bert. Als dit werkt, prima! We moeten niet onnodig kosten opzoeken. ")
@Renaat, kan ik zo niet beantwoorden. Het zou mij enorm helpen het oude karkas te kunnen zien, maar dat gaat wat ver.
Ik grijp terug op wat ik eerder heb geschreven; een op het oog of voor gevoel kleine beschadiging door een put kan grote onverwachte gevolgen hebben, vooral bij caravans.
En dan stel ik het hier nog ff duidelijk: oorzaak hoeft niet altijd bij de band te liggen.
De belgische 'put' is verglijkbaar met een gat in de weg heb ik mij onlangs laten vertellen. Het is inderdaad zo dat wanneer er minder bandenspanning gevoerd wordt het comfort van de band omhoog gaat. Uiteindelijk is vlak asfalt als een biljartlaken voor iedereen het prettigst en blijft het spul het langste heel.
Voor de belgische put heb ik wel een rijtip. Opgestoken in een of ander Balkanland. De wegen daar zijn soms in miserabele staat vol gaten en kuilen. Wij hadden het daardoor niet naar ons zin en reizen was erg vermoeiend door het vele uitwijkstuurwerk, (zonder caravan overigens) en zijn meermaals verdwaald.
Wanneer een weg nu overwegend vol zit met gaten kan je het beste een forse snelheid aanhouden om eroverheen te 'vliegen', het wiel krijgt dan minder tijd om in het gat te vallen en je hebt er minder last van. Bij een weg voorzien van overwegend kuilen moet je goed blijven tellen, zijn er 2 of meer kuilen achter elkaar snelheid eruit halen anders is de landing na de 2e kuil gelijk de laatste. (Tip is van een inlander die ons de richting wees over een wel heel slechte weg).
Maar in belgië blijft het natuurlijk beter ze gewoon te ontwijken.
Stoepranden zijn banden slopers. De kans dat de band hierdoor een forse karkasbeschadiging oploopt is aanzienlijk. Daardoor is dit één van de meest voorkomende (onbekende) oorzaken van klapbanden. Die klapbanden komen dan voor onder belasting van belading en snelheid. Dus vaak op een heel ander tijdstip en locatie. Oorzaak en gevolg liggen ver uit elkaar en wordt dan vaak ook niet begrepen.
Peter antwoordt op 4 mei 2008:
Ik heb afgelopen weekend de maxmiller vervangen, i.v.m. met het( vermoeden van ) schuren van het karkas, ( slinger in band) en ijzerdraadjes aan buitenkant te zien. banden zijn van 2002 en inderdaad 165 cm breed en load indez 670 kg bij 4, 5 baR
Louis antwoordt op 7 mei 2008:
Ik volg de bandendiscussie nu al een paar jaar , en het valt steeds weer op dat de meningen altijd verdeeld zijn .
Zowel de mensen die het zouden moeten weten zoals de banden en caravanhandel als wij gebruikers verschillen altijd van mening .
Hoe zou het komen dat je bij een auto simpelweg aan nieuwe banden komt , maar zodra het caravans betreft in een eindeloze discussie en /of valse voorlichting terecht komt .
Natuurlijk verschilt het gebruik en de belasting ,maar dat komt bij personen en vrachtwagens en wat al niet meer ook voor .
Het zou toch eenvoudig moeten zijn caravangebruikers goed voor te lichten als je de handel de juiste gegevens verstrekt ?
Velgmaat-belasting-snelheid-reservemarge-bandenspanning en het zou klaar moeten zijn .
En dat stoepranden e.d niet goed voor de banden zijn , dat weet m'n neefje van drie ook wel !
Wil je voor een kwartje op de eerste rang , dan ook niet mopperen als het mis gaat .
Maar schaf je op advies "de beste band" aan , die waarschijnlijk duurder is en het gaat toch vroegtijdig fout , dan moet je je niet met smoesjes het bos in laten sturen .
Want ik heb de indruk dat dit vrij snel geprobeerd wordt in de praktijk ,en voor je het weet zitten er weer #$%@*banden
onder je caravan want nieuw verkopen doet iedereen graag .
Ik heb niets tegen een commerciele aanpak , maar wil wel geholpen worden bij het maken van een goede keuze .
En een paar tientjes meer voor echt goede banden is niets als je het vergelijkt met een schade .
Maar dan zijn we weer bij het begin ......wat is een goede band ?
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 7 mei 2008:
Het probleem bij een caravan is dat de meeste te weinig en vooral niet vaak genoeg rijden. En rijden ze wel dan onder hele zware omstandigheden (zwaar beladen en inderdaad ongemerkt wordt wel eens een stoepje of kuil meegenomen).
Bij de keuze is zoals al vaak opgemerkt vooral het draagvermogen in combinatie met de bandenspanning van belang. Het merk is dan eigenlijk ondergeschikt, d.w.z. kwaliteits verschillen zijn echt niet zo groot. Veel beter is elke maand een eindje met je caravan te rijden 😉
Jerry antwoordt op 7 mei 2008:
Ik kan me zo voorstellen dat een band die altijd 110%belasting te verduren heeft het niet zo lang volhoud.
Ik kan me ook voorstellen dat het mogelijk is om banden te monteren die een veel hogere belasting aan kunnen.
Neem een bredere velg met een grotere band.
Weegt de caravan beladen 1500kg dan zorg je dat er banden onder komen die samen 1700 of 1800kg kunnen dragen.
Alles wat je 110% belast gaat eerder kapot lijkt mij.
Koen antwoordt op 7 mei 2008:
"""Neem een bredere velg met een grotere band. """
? Waarom ?
Dat is niet nodig.
Wèl de loadindex ruim genoeg nemen (zoals je schreef)
Jean antwoordt op 8 mei 2008:
Ik volg ook al jaren op verschillende fora de discuties over klapbanden op caravans.
Wat mij opvalt:ik heb nog nooit iets gelezen over een geklapte C-band van Continental,Michelin of een ander A-merk...
Jerry antwoordt op 8 mei 2008:
Een grotere bandmaat geeft meestal al een hogere loadindex.
Deze grotere band past niet altijd op de zelfde velg vandaar de bredere velg.
Misschien een idee voor de caravan bouwers om een dubbellucht as te leveren onder de zwaardere caravan's?
Word waarschijnlijk weer te duur voor de consument.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 8 mei 2008:
Knaus had vroeger een dubbellucht maar daarna nooit meer verder gezien op een caravan. Tandem biedt wellicht dan toch meer voordelen zoals bijv.dubbele remmen.
Koen antwoordt op 8 mei 2008:
Dubbellucht = wielkast komt dieper in het interieur = minder plaats.
En inderdaad : niet concurerend genoeg tov andere merken / modellen.
"""Een grotere bandmaat geeft meestal al een hogere loadindex.
Deze grotere band past niet altijd op de zelfde velg vandaar de bredere velg."""
OK, ben mee.
Joost Kolen antwoordt op 15 augustus 2008:
Ook ik heb 3 maanden geleden deze banden nieuw aangeschaft, en wat denkt u, op de terugreis naar Tilburg bij Eindhoven een klapband. Ik had op het moment dat het gebeurde net een vrachtwagen ingehaald en reed ongeveer 100 kmh. Schade is beperkt gebleven: kapotte band, niet meer te gebruiken velg en de wielkasafdekplaat is spoorloos. Volgens de dealer kan dit iedereen overkomen maar met de banden op de juist spanning, met een dotcode 2007, juiste loadindex (ik heb een 100 kmh sticker voor Duitsland) en alleen snelweg kilometers (geen rare kuilen in de weg tegengekomen) lijkt me dit toch een twijfelgeval.
Het verwisselen van een caravanband langs de snelweg is overigens geen pretje, eerst pootjes uitdraaien is het devies. Komt er een vrachtwagen langs en je hebt de caravan alleen op de krik staan dan gaat het ongetwijfeld mis.
ik antwoordt op 15 augustus 2008:
veel hele mooie reactie 's aangaande de bandenspanning en leeftijd.
ik zelf heb een delta caravan met 4,5 bar bandendruk welke nodig is.
heb verleden jaar de rubberen ventielen laten vervangen door stalen ventielen.
Een band welke is opgepompt tot 4,5 bar druk kan als hij warm wordt nog ongeveer 0,5 bar in druk toenemen.
een rubberen ventiel is gegarandeerd tot ongveer 4- 4,5 bar.
Dus je snapt het al met 4,5 bar druk kun je daardoor dus ook een klapband krijgen
kijk maar eens naar verhalen in kck. doe je voordeel ermee
IK antwoordt op 15 augustus 2008:
NEEM STALEN VENTIELEN IPV DE GEMONTEERDE RUBBER VENTIELEN
Jos antwoordt op 15 augustus 2008:
Renaat:
Bij een verdiepte putdeksel zal het echt niet aan het merk band hebben gelegen dat deze geklapt is. Een ander was evengoed geklapt. Het zijn de factoren die het doen: belading, snelheid en de hoek waar je de put mee raakt.
Honderden rijden er overheen zonder probleem omdat de factoren net iets anders zijn, en bij jullie was het net fout.
david antwoordt op 15 augustus 2008:
"NEEM STALEN VENTIELEN IPV DE GEMONTEERDE RUBBER VENTIELEN".
Klopt helemaal rubber ventielen zijn de zwakste schakel in een C-band met een druk van 4,5 bar!!!
renaat antwoordt op 16 augustus 2008:
Voor alle duidelijkheid:
De band is NIET geklapt omdat mij vriend Jos door een kuil reed; het gebeurde op een snelweg die in perfecte staat is. Jaja in België ")
De bandenboerin ") beweerde dat de herhaalde klappen op de banden door te rijden op slechte wegen met kuilen, op termijn leiden tot een klapband. Zeker als de bandenspanning maximaal is = 4,5 bar, dan zijn de klappen volgens haar nog erger.
Ik denk dit is onzin.... broodje-aap verhaal.
grt R.
renaat antwoordt op 16 augustus 2008:
Voor alle duidelijkheid:
De band is NIET geklapt omdat mij vriend Jos door een kuil reed; het gebeurde op een snelweg die in perfecte staat is. Jaja in België ")
De bandenboerin ") beweerde dat de herhaalde klappen op de banden door te rijden op slechte wegen met kuilen, op termijn leiden tot een klapband. Zeker als de bandenspanning maximaal is = 4,5 bar, dan zijn de klappen volgens haar nog erger.
Ik denk dit is onzin.... broodje-aap verhaal.
grt R.
renaat antwoordt op 16 augustus 2008:
exkuus
2 maal verzonden!
1 maal verwijderen aub.
R
antwoordt op 19 augustus 2008:
Er zit een harde kern van waarheid in de bandenboerin haar verhaal.
Zoals juist gesteld is een 'klapband' het resultaat van een flink aantal factoren die er in de loop van de tijd voor zorgen dat de structurele sterkte van een band verminderd.
Afhankelijk van wat een band allemaal te verduren krijgt komt het punt van opgave voor de ene band sneller dan voor een andere. Kwaliteit(merk) verschil is zoals bij alles ook hier niet ui te sluiten.
Het 'algemene' vervang advies wordt gesteld op 6 kalenderjaar vanaf productiedatum. Deze termijn is niet zaligmakend voor een caravanband die vrij frequent een parkeeractie op de stoeprand moet doorstaan.
Opgemerkt moet worden dat het punt van opgave van een band zal blijken wanneer deze een belasting van formaat niet langer kan dragen. Dit zal over het algemeen zijn op een hogere snelheid die al enige tijd wordt aangehouden (op temperatuur) en met een flinke belasting.
Vrijwel altijd op de snelweg dus, zonder dat daar een direct aanwijsbare oorzaak voor is.
Jan antwoordt op 19 augustus 2008:
Renaat,
Wat in niet lees in dit draadje is welk over welke type Maxmiler-banden je het hebt.
De oude banden GT-radial Maxmiler-WT (6 plies) en de nieuwe GT-Radial Maxmiler-X (8 plies) Klopt dat??
De WT's zijn van het type (voor 4x4 auto's) dat in de KCK-test van mei 2007 vijf van de zes sterren kreeg. Van de X'en (dit zijn C-banden) heb ik nog geen enkele (goede) test gevonden. Ze zitten ook onder mijn Beyerland sprinter 390.
renaat antwoordt op 19 augustus 2008:
@Jan
Jouw vraag is niet erg duidelijk; je haalt oud en nieuw Maxmiler WT en X, 6 en 8 plies een beetje door elkaar???
De geklapte Maxmiler is een 165/13, 8 plies met LI van 94 = 670 kg.
Die is nu vervangen door Maxmiler GT 175/13 met LI 97 = 730 kg. ook 8 plies
Het type GT is voor ons de nieuwe Maxmiler.
Het type X of WT is ons niet bekend.
Radial en C-band is ie altijd.
Welke band KCK of ANWB precies getest heeft zou ik ook graag weten.
Niet alleen mijn vriend Jos maar ook wij hadden problemen met de Maxmiler 165/13, zij het zonder gevolgschade.
Als er zich nog "troubles" voordoen met de 175/13...gaan we over op 14 duims velgen. Zeker weten.
janka antwoordt op 19 augustus 2008:
Dan heb ik toch een vraag.
Hier worden steeds klapbanden aangehaald maar wat is nu eigenlijk een klapband? Is dat een band die plotseling uit elkaar klapt, zoals vroeger ook met autobanden, of is dat een band die lek/leeg raakt en dan door het rijden (wrijvingswarmte, weerstand) steeds meer stuk gaat om tenslotte als een karkasje half om de velg te eindigen? In dat laatste zou je dan eigenlijk niet van een klapband kunnen spreken.
Jan antwoordt op 19 augustus 2008:
Renaat,
De aanduiding met GT(Radial)Maxmiler WT wordt zo mbt de door de ANWB in mei 2007 geteste band aangegeven. Deze band legde eerder het loodje dan de banden van de merken Continental en Vredestein, vandaar dat ie een ster minder kreeg.
Daarnaast bestaat een andere versie van een soorgelijke band (die standaard op mijn caravan zit maar dan loadindex 95) en die heet GT-Radial Maximiler-X.
Vlgs de Anwb is de merknaam GT.
Zie ook de site:
http://www.autobandentest.com/transporterreifen/gt_radial/maxmiler_x/index.html
Wat ik natuurlijk van jou wil weten of mijn eigen caravanbanden (met een X in de naam) van dezelfde verdachte voortijdig geklapte soort zijn of niet.
Ik sluit overigens helemaal niet uit dat er nog andere types en benamingen van hetzelfde merk bestaan.
renaat antwoordt op 19 augustus 2008:
janka schreef:
citaat:
"wat is nu eigenlijk een klapband? Is dat een band die plotseling uit elkaar klapt, zoals vroeger ook met autobanden, of is dat een band die lek/leeg raakt en dan door het rijden (wrijvingswarmte, weerstand) steeds meer stuk gaat om tenslotte als een karkasje half om de velg te eindigen? In dat laatste zou je dan eigenlijk niet van een klapband kunnen spreken. "
imho begint een klapband met een breuk in het karkas van de band, de radiaalgordel breekt, de staaldraadjes komen er uit, de band verliest zijn druk, hij kan het gewicht van de c'van niet meer dragen en...gaat in flarden van de velg af: KLAPBAND!
Ook meegemaakt: je rijdt op een scherp voorwerp, de band gaat onmiddellijk kapot, je staat in de kortste keren op de velg: KLAPBAND!
Je ziet maar, het resultaat is hetzelfde.")
Jan antwoordt op 19 augustus 2008:
De naam klapband is nog uit de tijd dat er binnenbanden werden gebruikt die een knal gaven als ze kapot gingen.
De huidige tubeless banden knallen niet, maar ze kunnen wel plotseling kapotgaan.
Het is overigens maar de vraag of banden altijd zo plotseling kapotgaan als men denkt. Bij een langzaam leeglopende band zou het zo kunnen zijn dat het pas wordt opgemerkt als de band aan flarden gaat en dat kan ook een klap geven omdat er schade ontstaat.
antwoordt op 19 augustus 2008:
DE klapband bestaat eigenlijk niet meer sinds de invoering van de tubeless band.
De klassieke klapband werd veelal veroorzaakt door de binnenband. De buitenband werd belast en de lucht werd in de band gehouden door de binnenband. een duidelijke taakverdeling in deze. Het nadeel hiervan is dat de lucht in de bande bleef ondanks dat de buitenband een defect vertoonde. Een scheur in de buitenband betekende niet dat de band leegliep. Zolang de binnenband niet lekraakte was er niets aan de hand (!?) Zelfs een binnenband die door de scheur heen een flinke bal uitstulpte hoefde niet meteen lek te raken. Een steen of ander voorwerp had de binnenbant natuurlijk snel lek en dat ging veelal met een knal waarna de band in een keer leeg was en meteen aan vellen werd gereden.
Moderne tubeless banden verliezen hun lucht zodra er een doorboring plaatsvindt en raken hun lucht kwijt. wanneer dit langszaam gebeurt komt er een periode voor waarbij de band op een te lage bandenspanning wordt bereden. Bij hogere snelheid en dito belasting loopt de bandsterkte snel terug waarna en deformatie van de band plaatsvindt. Het meest herkenbare zijn de bulten die dan worden beschreven uit de overleveringen.
Onder de caravan wordt dit slecht of nauwelijks opgemerkt waardoor de onstane vervormingen kunnen eindigen zoals die bal van een binnenband hiervoor beschreven.
De 'klapband' is geboren!
Als je dit goed leest begrijp je dat de meeste 'klapbanden' een gevolg kunnen zijn van een simpele lekke band.
janka antwoordt op 19 augustus 2008:
Maar de band klapt/knalt dus niet kapot. In 1 klap bedoel ik dan. In dat geval zou je dan kunnen spreken van een aan flarden gereden band.
Ik weet toch bijna zeker dat er vroeger (geen tubeless) banden waren die echt ploften (sprongen) en dat daar de uitdrukking vandaan komt. Niet dat het uitmaakt hoor maar ik vroeg het me zo maar af..
Jan antwoordt op 19 augustus 2008:
Er moet blijkbaar onderscheid gemaakt worden tussen ouderwetse KNAL(binnen)BANDEN en KLAPBANDEN.
janka antwoordt op 20 augustus 2008:
Er moet helemaal niets maar volgens de "van Daele" is dat wel het geval.
Het ging mij erom dat er woorden de nederlandse taal insluipen die oorspronkelijk een andere betekenis hadden. En dat is hier het geval. Echte klapbanden komen bijna niet meer voor en dus is men in de volksmond alle lekke banden voor het gemak maar klapbanden gaan noemen.
robertb antwoordt op 22 augustus 2008:
Een paar mogelijk interessante zaken:
ik heb geprobeerd op 4 forums te zoeken naar het aantal klapbanden en kwam eigenlijk niet verder dan plm. 25.
De verschillende forums verwijzen veelal naar elkaar.
Heeft iemand concrete getallen over hoeveel % banden van matador of maxmiler, of welk ander merk, er klappen?
Geschrokken door de klapbanden problematiek heb ik de caravandealer gevraagd om andere banden te plaatsen van een bekend merk. Na uitleg waarom, kreeg ik het advies gewoon op de banden door te rijden. In Noorwegen zouden er geen problemen met deze banden (matador) zijn.
Ook op het forum van de Noorse caravan Club vind je niets over klapbanden.
Is het dan toch een Duits en Nederlands probleem?
Als we praten over putdeksels en stoepranden: de wegen in Noorwegen zijn erg wisselend van kwaliteit. Op de slechte wegen is het niet mogelijk om om de kuilen heen te rijden, dat is te veel slalommen. Gewoon doorrijden is dan het beste. Eigenlijk onvoorstelbaar dat er niet overmatig veel aan de onderstellen van auto's en caravans mankeert.
En toch geen klapbanden-draadjes op caravanforums.
Toch de snelheid van 100 km/u ? Of overbelading? Movers?
renaat antwoordt op 22 augustus 2008:
@ robertB
Onze Maxmilers van 2001, allebei karkasbreuk in sept 2004, geen schade voor het overige.
Mijn vriend jos klapband met Maxmiler van 2002 in sept 2007: reparatiekosten van de wielkast ± 1000€
Na veel wikken en wegen onze conclusie: niet de band is fout maar de krappe marge tussen L-index en gewicht van de geladen caravan. Het komt erop neer dat de 8 ply bandjes 165/13 te KLEIN zijn.
Anderzijds 3 op 4 banden stuk in mijn onmiddellijke omgeving...dat is 75% :-(((
grt R
robertb antwoordt op 22 augustus 2008:
Hei renaat,
ben het met je eens dat dat zuur is. En de materieleschade kan hoog zijn, en een vakantie totaal vernield.
in mijn omgeving zijn er geen gevallen van klapbanden, maar daarmee is de 75 % van jouw rekenvoorbeeld niet gehalveerd.
Ik zoek eigenlijk naar bevredigende getallen, van hoe vaak een klapband voorkomt. Denk niet dat ik een antwoord krijg, maar je weet nooit.
Het is namelijk raar dat ik maar een paar gevallen vind. De meeste tevreden of onwetende caravanners reageren hier niet.
De teleurgestelde en wetende juist wel.
Dat geeft de indruk dat er een probleem bestaat.
De Eriba-importeur NL gaf aan dat er maar relatief weing problemen waren.
Eerst namelijk matador, nu maxmilers? Wanneer beginnen dan de continentals en de michelins als het om overbelading gaat, of stoepranden etc?
Gewoon nieuwsgierig, weet je. Jouw verklaring mbt het gewicht klinkt plausibel.
janka antwoordt op 22 augustus 2008:
Ha, ha! Misschien kennen ze het fenomeen klapband helemaal niet in die landen!
Mischien heeft het daar wel een hele andere benaming?
Klatschen=oa in de handen klappen in het duits maar Klatschreifen zijn onbekend.
vakantiefan antwoordt op 22 augustus 2008:
Er wordt bij bandenproblemen vaak aangegeven waarom men niet kiest voor een A merk. Probleem is bij de 13" C banden dat de A merken deze niet maken in een smalle maat en je dus geen keuze hebt.
Ik heb een Delta met Maxmiler 155/13 C banden die ik graag zou vervangen voor A merk banden of bijvoorbeeld 14" LM velgen met A merk banden. Probleem is dat er onvoldoende ruimte is in de wielkast voor bredere banden en er met 14" velgen ook geen A merk banden zijn in een passende maat met voldoende laadvermogen.
Met andere woorden ik ben afhankelijk van de maxmiler banden. Het enige wat ik kan doen is deze bijvoorbeeld om de 4 jaar vervangen om eventuele problemen voor te zijn.
renaat antwoordt op 22 augustus 2008:
@ vakantiefan
Je hebt nog mogelijkheden:
165/13 moet in je wielkast passen dan heb je 670 kg per band draagvermogen
zelfs 175/13 zou kunnen en dan zit je aan 730kg per band
14 duim...wordt een probleem
A-merken: dan heb je ook een probleem, die maken 165/13 in 8plies niet.:-(
grt R
vakantiefan antwoordt op 23 augustus 2008:
Renaat, helaas pas zelfs 165 breed niet zonder aan te lopen in de wielkast. Band loopt zeer dicht langs "het kunstof spatbord" en voor de volledigheid zo is hij origineel uitgeleverd.
Bandenspeciaal zaak gaf eerst zonder het gezien te hebben dezelfde reactie maar moest later hierop terugkomen.
Ik heb de caravan nieuw gekocht en wilde meteen LM velgen met A banden erop laten leggen. Dealer had een mooi 14" setje liggen maar bleek niet te passen, bevriende manager bij een bandenspeciaal zaak kon ook na lang zoeken geen passende oplossing vinden.
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!
Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.