Caravantrekker.nl

Trekhaak

Paul vraagt op 16 februari 2008:

Ik heb een nieuwe auto gekocht met trekhaak.
Nu is de trekhaat geheel zwart van kleur,moet ik de kogel nu eerst ontdoen van de coating of kan ik het gewwoon laten zitten?
Wie weet raad?
Paul

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Roel antwoordt op 16 februari 2008:

Zie draadje: "krakende geluid trekhaak" van 30-01-2008 ")


jan antwoordt op 16 februari 2008:

Bij onze vorige auto een nieuwe trekhaak laten plaatsen. Mooi zwart gelakt! Helaas werd de caravan als een kermisverlichting na het aansluiten. Oorzaak een "massa" probleem. Na het kaal schuren van de kop was het probleem uit de wereld. Je zou het dus kunnen laten zitten en mocht het alsnog rare dingen opleveren, dan schuur je het eraf!
Wij reden en rijden niet met een stabilisator koppeling. Daar zullen de andere experts wel meer over weten.


leoo antwoordt op 16 februari 2008:

Wat heeft een trekhaak met de massa te maken?


Roel antwoordt op 16 februari 2008:

jan schrijft".......Oorzaak een "massa" probleem. Na het kaal schuren van de kop was het probleem uit de wereld"
Jouw "massa" probleem wordt niet definitief verholpen door het opschuren van de knop. Het echte probleem zit hem dan in pool 3, de massa aansluiting in de stekkerverbinding tussen auto en caravan. Door het opschuren van de trekhaakknop wordt een alternatieve massaverbinding gemaakt tussen auto en caravan wat dus eigenlijk door pool 3 in de stekkerverbinding had moeten gebeuren. De fysieke koppeling heeft niets met de elektrische verbindingen te maken.


Huub antwoordt op 17 februari 2008:

Re reactie Jan: hoewel we bij ca. 1 op de 4 auto's fouten constateren bij de aansluiting van de stekkerdoos en dan vooral t.a.v. de massa, hebben we het nog niet zo bont meegemaakt dat de trekhaak als massa wordt gebruikt!

Advies: terug naar de merkdealer van de auto om de stekkerdoos correct te laten aansluiten (dit is niet de verantwoordelijkheid van de caravandealer/leverancier).

Ik begin steeds meer het idee te krijgen dat meerdere trekhaakonderbouwers de stekkerdoos vooral aansluiten voor enkel de verkeersverlichting van een aanhanger en te weinig aandacht hebben voor een correcte 13-polige aansluiting.


Anko antwoordt op 17 februari 2008:

@Huub,

Hoezo niet de verantwoordelijkheid van de caravanbouwer? Als de massa niet over pool 3 loopt kan dat, behalve aan een slecht contact in de stekker verbinding zelf (roest?), volgens mij aan twee dingen liggen:

verkeerde aansluiting in de auto of verkeerde aansluiting in de caravan.

Anko


Roel antwoordt op 17 februari 2008:

Huub schreef: "Advies: terug naar de merkdealer van de auto om de stekkerdoos correct te laten aansluiten (dit is niet de verantwoordelijkheid van de caravandealer/leverancier)."

Het siert de caravandealer voor dit probleem DE oplossing te bieden. Het komt regelmatig voor de wrevel bij de caravanner op te wekken door hem van het kastje naar de muur te sturen. De autodealer kent dit kunstje namelijk ook. Het 'opleiden' van het wpl personeel hoeft geen vermogen te kosten waarbij het technisch niveau van de meerdere trekhaakonderbouwers valt vrij eenvoudig te overstijgen. Bovendien de klant moet normaal arbeidsloon betalen. De klant heeft altijd de keuze tussen de vele aanbieders maar wil voornamelijk van het probleem af. De waardering voor de caravandealer door de caravanner stijgt er door.
En wees eerlijk, het hoort er toch gewoon bij!


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 17 februari 2008:

Toch is vrij simpel...Je kan de caravan aanpassen bij de auto (dat kan de caravan dealer) of de auto aanpassen aan de caravan (dat doet de merkdealer). Caravandelaers moeten afblijven van de auto want dat is hun specialiteit niet en dat kan erg ingewikkeld worden. Een caravan aanpassen aan de auto is ook ongewenst omdat je dan gaat afwijken van de standaard.

Zorg dat je van je caravan dealer een goed aansluitschema krijgt (of neem het schema dat hier op de site staat) en ga daarmee naar de garage.
13-polige stekkers zijn uniform en elke afwijking daarvan is ogewenst.


Roel antwoordt op 17 februari 2008:

Menno schrijft: "Caravandelaers moeten afblijven van de auto want dat is hun specialiteit niet en dat kan erg ingewikkeld worden. Een caravan aanpassen aan de auto is ook ongewenst omdat je dan gaat afwijken van de standaard."

Dat is nu precies waar je als caravanner niet mee wil worden geconfronteerd; het klassieke van het kastje naar de muur.

Het is inderdaad heel simpel, er IS een 'afwijking' van de standaard anders zou het spul goed functioneren en dat doet het niet. Er hoeft helemaal nix aangepast te worden het moet alleen volgens de standaard worden aangesloten en dat mag vrij simpel genoemd worden.
Zoals Huub schrijft komt het vrij rgelmatig voor dat de storing zich bevindt in de aansluiting van de stekkerdoos.
Wees als caravandealer niet zo bevreesd en treedt ff uit het vertrouwd denkpatroon en biedt die caravanner de helpende hand. Stel je niet op zo'n bot standpunt dat de caravanbedrading helemaal in orde is tot aan de stekker maar dat de storing net ff een centimeter verder zit in de stekkerdoos, en ja daar komen we niet aan want daar moet je voor bij de garage zijn. Daar raak je als caravanner toch gefrustreerd van. Ben je 'vrolijk' aan het heen en weer rijden tussen auto en caravan dealer ")


Anko antwoordt op 17 februari 2008:

Maar is dat nu niet juist het mooie van een standaard? Je kunt objectief vaststellen welke van de twee (auto of caravan) afwijkt van de standaard en daarmee ligt de verantwoordelijkheid voor het oplossen van het probleem vast.

Daarnaast is trekhaakbedrading denk ik niet meer zo simpel als vroeger en grijpt het veel meer in op de auto electronica, denk bijvoorbeeld eens aan het automatisch uitschakelen van parkeersensoren en/ofg mistlamp bij aangekoppelde aanhanger. Als het alleen gaat om een los pooltje in de stekerdoos is dat natuurlijk een ander verhaal.


Roel antwoordt op 17 februari 2008:

Anko schrijft: "Je kunt objectief vaststellen welke van de twee (auto of caravan) afwijkt van de standaard en daarmee ligt de verantwoordelijkheid voor het oplossen van het probleem vast."

(Het lijkt welhaast genetisch in de mens vastgelegd vooral niet buiten de vastgestelde denkkaders te treden.)
Hierna Anko, begint het traject van het kastje...............

In plaats dat er iemand het (werkelijk simpele) probleem bij de horens vat.

Heeft vast te maken met het feit er niet voor verantwoordelijk te zijn. Het is tenslotte de caravanner zijn probleem toch?


jan antwoordt op 17 februari 2008:

Oke, dan zal ik eens uitleggen wat de aanleiding was. Wij hadden een oudere Avento (1993) gekocht bij de merkdaler. Die Avento was aangesloten op onze VW Passat. Dat gaf geen probleem. Daarna hebben we bij de VW dealer een nieuwere Golf gekocht uit 1996, zonder trekhaak. Daar werd op verzoek een nieuwe trekhaak op geplaatst. De bewuste trekhaak dus. Na aansluiting was er de kermisverlichting. Ik met de auto naar de VW dealer. Hier werd geconstateerd dat er geen afwijkingen waren in het aansluitschema en alles functioneerde naar wens. Dus ik moest bij de caravandealer zijn. (inderdaad het kastje naar de muur verhaal) Bij de caravan dealer werd de alles aangesloten op een speciale kast waaruit bleek dat er geen afwijkingen waren. Dus toch weer terug naar de VW dealer. Hier werd er een eigen aanhanger aangesloten met als gevolg weer de kermisverlichting. Op een auto van de zaak was het goed. Door even met een slijptol wat lak weg te schuren was het probleem uit de wereld.
Ondanks dat velen onder u er anders over denken is het mij vaker ter ore gekomen dit probleem. En dat de trekhaak massa moest maken voor goed functioneren.


Michiel antwoordt op 17 februari 2008:

Als het alleen functioneert met een schoongeschuurde kogel, is er iets niet in orde met de massa. Dat is zonneklaar. Het moet ook kunnen werken als de aanhanger niet aangekoppeld is, en alleen de stekker er in ziet.

En omdat het wel functioneert als de caravan bij de caravanboer aan de testdoos hangt (dus zonder massa via de koppeling) kan ik niet anders concluderen dat het waarschijnlijk aan de auto ligt.

MV

MV


Huub antwoordt op 17 februari 2008:

Re reactie Roel:
Het is geenszins de bedoeling de caravanner van het kastje naar de muur te sturen; integendeel juist in 1x naar degene die behoort te weten aan welke bedrading in de auto de contactdoos wel moet worden aangesloten.
Het verschilt nl. van auto tot auto waarvandaan de aansluiting gemaakt kan en mag worden en soms moeten zelfs extra draden worden getrokken, bekleding los etc.
Als de caravanleverancier hieraan gaat sleutelen vervalt in principe de garantie die de trekhaakleverancier geeft. Goed bedoelde hulp kan dan vervelend uitpakken.


jan antwoordt op 18 februari 2008:

Hoe het ook zij, wij hebben nog heel wat jaren met die geschuurde kop rondgereden en die enkele keer dat wij weer wat kermisverlichting hadden bleek de kop wat roestig te zijn. Nu met een nieuwere auto en caravan is het niet meer aan de orde.


Michiel antwoordt op 18 februari 2008:

Het opschuren van die roestige kop is SYMPTOOMBESTRIJDING! De werkelijke oorzaak van de problemen met de verlichting is een slechte massa.

MV


jan antwoordt op 18 februari 2008:

Laat het dan maar zo zijn. Als mij, als leek zijnde, door en de VW dealer en de Avento dealer gemeld wordt na "onderzoek en doormeting" dat het een massaprobleem is die verholpen wordt door het opschuren van de kop dan moet dat dan maar zo zijn. Er zijn ook geneesmiddelen die symptomatisch werken.


Berry antwoordt op 19 februari 2008:

Ach ja, als je met een stabilisatorkoppeling rijdt is het schuren van de kogel geen gek idee.

Ook een vetvrije kogel is hier van belang

Dit ivm de betere werking van de remblokjes van de stabilisatorkoppeling.

Berry


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Gastenboek

Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

Over gewichten

Er zijn altijd veel discussies over het gewicht van de caravan. Maar welke gewichten zijn belangrijk en hoe bepaal je wettelijk het (maximaal) gewicht? Is dat met of zonder kogeldruk?

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker