Caravantrekker.nl

Bandenspanning

Kees vraagt op 11 oktober 2005:

In de banden van mijn caravan gaat max. 4.5 bar, terwijl de automaten van o.a. shell en texaco niet verder gaan dan 4.0 bar.
Op mijn vraag of het een grote moeite is om dit aan te passen
antwoordt de een helemaal niet, terwijl de ander uit gaat leggen waarom het 50 eurocent kost.
Met dit soort automaten langs de wegen rijd je veel langer met te zachte banden als je de caravan uit de stalling hebt gehaald dan je lief is.
Kan iemand mij vertellen wat een goede voetpomp is?
met vriendelijke groet,
Kees

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Bert antwoordt op 12 oktober 2005:

Och, ze zijn wel te vinden hoor, die meer dan 4 bar kunnen blazen. Het is belangrijker te weten dat ze vaak onnauwkeurig aangeven, dus een goede spanningsmeter is zinvol. Ik heb al jaren een ding van Halfords, kostte inderijd een tientje ofzo. Tuv-gekeurd. Ook dit ding gaat maar tot 4 bar, maar als het wijzertje tegen de aanslag knalt weet je dat het goed zit. 😉

Misschien is overigens 4,5 bar voor die C-banden helemaal niet nodig. Dat zou het zijn indien de ze tot hun max. loadindex zijn belast. De meeste C(ommercial) banden moeten een spanning hebben van 3,5 - 4,5 bar. Afhankelijk dus van de feitelijke belasting.


frans antwoordt op 30 oktober 2005:

beste Kees, laat bij een bandenbedrijf stikstof in de banden doen, zowel van de caravan als de auto. Stikstof heeft grote voordelen tov. perslucht; lekt niet door het rubber omdat stikstofmoluculen dikker zijn, dus na stalling nog op dezelfde spanning; is niet temperatuur gevoelig, reageert nauwlijks op temp.wisselingen;als de band wel ''wangen'' krijgt is er een lek;
minder kans op een klapband.
Kost ongeveer 5 euro per band, maar wel veiliger. Gr Frans


Bert antwoordt op 30 oktober 2005:

Ech nie... 😉
Het kan geen kwaad wellicht, hoewel het schijnveiligheid is, want men denkt dan al gauw dat bandenspanning controleren niet meer nodig is, maar het stikstofverhaal is pure humbug.


frans antwoordt op 2 november 2005:

Beste Bert, op mijn werk (ben ambulancechauffeur) heb ik de voordelen wel degelijk ervaren. De banden van de ambulance blijven op dezelfde spanning, en je weet hoe wij met die auto,s racen! Ook als tijdens de rit de temp omhoog gaat blijft de spanning gelijk. Wij houden dit nauwlettend in de gaten, we willen geen ongelukken door bandenproblemen. We meten iedere woensdag de bandenspanning en deze bijft zoals in het begin, en als een band een wang krijgt gaat hij naar de garage, er is dan een lek of de velg heeft een deukje.
Al met al ben ik wel overtuigd van het nut en belang van stikstof in de banden door jarenlange ervaring, testen en controleren. Mvrgr Frans.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Over gewichten

Er zijn altijd veel discussies over het gewicht van de caravan. Maar welke gewichten zijn belangrijk en hoe bepaal je wettelijk het (maximaal) gewicht? Is dat met of zonder kogeldruk?

Gastenboek

Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker