Bianca vraagt op 25 maart 2008:
Hallo,
Zowel mijn auto- als caravanbanden zijn gevuld met stikstof.
Is het dan nog raadzaam om hiervoor een compressor(tje) mee te nemen ( nadeel: extra gewicht) tijdens vakantie?
Groetjes Bianca
b antwoordt op 25 maart 2008:
dit lijkt me alleen interesant als de compressor ook stikstof geeft. anders zou ik hem thuislaten
voordeel van stikstof is oa dat de band langer op de juiste bandenspanning blijft.
Lau antwoordt op 25 maart 2008:
Alleen nodig als een lekke band hebt maar dan heb je meer aan een reservewiel en lucht kun je bij iedere benzinepomp gratis "pakken"
gert antwoordt op 25 maart 2008:
als je stikstof in je band hebt is het beste dat je alleen met stikstof bijvult.
Ton antwoordt op 25 maart 2008:
Ik vraag me af hoe je een tube-less band gevuld krijgt met 100% stikstof. Bij het "om de velg draaien" van de band zit er gewone lucht in. Wanneer de de band vervolgens met stikstof op de juiste spanning brengt heb je vlgs mij nog geen 100% stikstof maar kom je hooguit op net iets meer dan 50%.
Roel antwoordt op 25 maart 2008:
Ton, de ons omringende lucht bestaat voor 79% uit Stikstof (N2) het percentage zal hoger liggen maar 100% in niet haalbaar.
Zoveel paniek over N2 vulling is echt niet nodig! Onderweg gewoon bijvullen bij de pomp en als het echt nodig is bij thuiskomst opnieuw laten vullen met N2 (tegen kosten).
Lucht is trouwens nog steeds gratis. 😉
gert antwoordt op 26 maart 2008:
maar als de band zeg maar 10000 km langer mee gaat met stikstof word de gratis lucht toch nog duur betaald.
gert
Ed antwoordt op 26 maart 2008:
Over wat voor een compressor praten we eigenlijk die van mij weegt 1,5 kg dus voor het gewicht hoef je het niet te laten.
Zelf neem ik hem mee omdat bij veel pompen de compressoren moeilijk met de caravan te bereiken zijn en als het wel lukt blijken ze soms maximaal 4 bar te leveren.
Als Bianca in de vakantielanden ook de adressen heeft om met stikstof bij te vullen altijd doen. Maar wat als dat niet zo is doorrijden op te zachte banden?
Bianca antwoordt op 27 maart 2008:
Hmm,. tja als ik de reacties zo lees, en dan m.n. die van Ed, is het misschien toch verstandig een compressor mee te nemen. Adressen heb ik immers niet ( als ik al de caravan tot aan het vulstation kan brengen)
Ik weet niet hoeveel lucht ( stikstof ) de banden op een rit van 1650 km zullen verliezen. De caravan band is nu gevuld met 4.5 Bar. Van de auto weet ik het eigenlijk niet.
Ik zag een goedkoop pompje op de website van Conrad..
Roel antwoordt op 27 maart 2008:
Bianca, als je gevoel toch zegt een compressor mee te willen nemen moet je dat vooral doen. Er zijn er legio die er niet over pijnzen en gewoon bij de pomp de bandenspanning controleren, eventueel bij twijfel bij de volgende pomp weer.
Er zijn er ook die een halve werkplaats meetorsen, prima.
Weet wel dat elke kilo er één is en bij sommige caravans is het laadvermogen zeer beperkt. Het nut van een compressor meenemen is immers subjectief en beperkt, zo ook de reactie van Ed.
Over het algemeen plaatst men de bandenpomp bij een bereikbare plaats ook voor een caravan.
Het gemak dient de mens en de keus moet je zelf maken.
In mijn ogen dient N2 vulling niet zo hoog gedragen te worden. Meer dan een eeuw wordt gewoon lucht gebruikt om de banden op spanning te brengen. Daar kan niets verkeerd aan zijn en je zult er ook niet minder om worden. N2 heeft als enige voordeel dat de band langer op het afgestelde spanningniveau blijft, niets meer.
Ed antwoordt op 27 maart 2008:
Roel, mijn reactie zie ik niet als "subjectief en beperkt"
Ik heb ook niet beweerd dat de compressor in de caravan moet [wellicht is het in de auto zelfs handiger]
En "een halve werkplaats meetorsen" is een ongenuanceerde uitspraak op jouw conto. Wel bij de les blijven 😉
Peter antwoordt op 27 maart 2008:
Zuurstof gaat 5 maal sneller door de bandwand heen dan
Stikstof, maar Stikstof zal ook op de lange duur verdwijnen.
Dus de bandenpomp meenemen blijft nodig. En ook de bandendruk geregeld controleren blijft nodig.
Heb uitgerekent dat als je langs de weg de druk meet, dus als de band warm is, dat dan, uitgaande van zoals op internet te vinden is, een autoband met overwegend druk van 2,5 bar, de druk 0,3 bar oploopt als ie warm is, dat dan een band van 4,5 bar warm de druk met 0,5 bar oploopt . Dus stel jouw band netjes koud gemeten en gevuld tot 4,5 bar, en je meet dan bij een tankstation, voor zover die nauwkeurig meten, dat je dan een druk meet van 5 bar. Moet je dus niet schrikken, dat hoort zo, en ook niets uit laten lopen dan.
Jan antwoordt op 2 mei 2008:
En als je een bandenpomp meeneemt neem dan een goede mee....
Ik heb in het 4x4 wereldje (terreinauto's) een handzame 12 volt pomp (merk VIAIR P400 (zie ook de merksite), voorheen type bushmaster) op de kop getikt voor 200 euro; Het apparaat pompt daarvoor als de beste en binnen afzienbare tijd zowel de achterbanden van mijn Forester naar 2.8 bar en van mijn caravan naar 4.5 bar.
Ik heb het apparaat vooral aangeschaft voor een stukje zekerheid onderweg en omdat bij benzine pompen steeds vaker de luchtpompvoorzieningen niet voldoen.
Als je er al bij kunt komen is de slang vaak te kort en omdat je ook steeds vaker voor wat lucht moet betalen slaat de betaalpomp ook nog eens af na al te luttele minuten.
Ik meld het maar even bij dit draadje omdat er -vermoed ik- niet zo veel geschikte 12 volts (eigenlijk 13.8 volt) pompen zijn die voldoende vermogen bieden om goed te kunnen functioneren. De bij caravans geleverde reparatiesetpompjes (bouwmarktkwaliteit) voldoen in elk geval maar heel matig en kunnen een caravanband in elk geval niet binnen afzienbare tijd oppompen tot een druk van 4.5 bar. Bij mij loopt dat reparatiesetding ook nog veel te snel warm. Het maakt overigens vrijwel niets uit of je gewone lucht (bevat ook al ca 80% stikstof) in stikstof gevulde banden pompt.
jos antwoordt op 4 mei 2008:
Ik gebruik gewoon een fietspomp met meter. Je kunt hier tot ruim 5 bar mee pomnpen.Klinkt gek maar het gaat echt prima. Veel mensen hebben al een fiets mee op vakanie dus wellicht ook een fietspomp.
pieter antwoordt op 8 mei 2008:
Ik heb een spinternieuwe caravan (banden 4,5 bar) gevuld met stikstof. Na de winterstalling 3,5 bar Dus oppompen met de bijgeleverde compressor. 12 volt Vergeet het maar voor dat de accu leeg is geeft de meter 3,6 bar aan Lopen laten draaien iets meer volt Hielp niets Toen naar dee pomp Na een hele tijd de band op 4,5 bar gekregen. Echt naar een hele tijd. Inderdaad neem maar een fietspomp mee.
Koen antwoordt op 9 mei 2008:
Een (kleine ?) afsplitsing in dit topic : 1 bar kwijt na 1 winter ?
Dat vind ik veel.
Maar wel heel goed dat je de bandendruk controleert, ook al heb je stikstof in de banden. (en de hele discussie / marketing errond)
Tjinne antwoordt op 9 mei 2008:
Vergeet het maar Roel dat lucht nog altijd gratis is op de N20 nabij Parijs had ik een wiel vervangen op mijn caravan en die zag er wat zacht uit en dan wilde ik maar bij de eerste pomp wat bijpompen en wat bleek ....het was een automaat en je moest er 1 euro insteken (EEN euro) GRATIS mijn oor.
jan antwoordt op 9 mei 2008:
Van: Lau
Datum: 25 March 2008 om 21:01
Alleen nodig als een lekke band hebt maar dan heb je meer aan een reservewiel en lucht kun je bij iedere benzinepomp gratis \\
kees antwoordt op 10 mei 2008:
nou tjinne dat komt dat mensen nog wel eens wat lenen en VERGETEN terug te brengen ?
snap je tjinne.
ttmanx antwoordt op 27 juli 2010:
sorry mensen , maar na 19 jaar professioneel in de caravan reparatie gewerkt te hebben en een aantal jaar in de banden wereld, oa bij vredestein, kan ik jullie vertellen dat je in de praktijk geen verschil merkt tussen gewoon lucht en stikstof.
veel kan afgeschreven worden als internet onzin en fabels van horen vertellen.
In de praktijk en in reele test ist het voordeel van stikstof in de varavan banden noch nooit bewezen, het is alleen goed voor degene die het verkoopt.
Edwin antwoordt op 28 juli 2010:
ttmanx: helemaal met je eens. Mensen die geld betalen om stikstof in hun bandjes te pompen zijn niet van deze wereld. Lucht bestaat al voor 80% uit stikstof en voor die 20% grof geld betalen... hahaha. En een langere levensduur of meer Km uit een band halen is alleen maar commerciele verkoop geneuzel. En wie schrijft dat zuurstof 5 keer sneller door een band gaat...?? Ik zou zeggen controleer je velgranden en maak die schoon of vervang je ventielen. Stikstof..wat een onzin
Ruud antwoordt op 28 juli 2010:
Jan, de Subarufabriek/dealer adviseerd bij caravangebruik de achtebanden op 2.4 te zetten (koud). Staat ook nog eens vermeld aan de binnenzijde van de bestuurdersdeur. Bij 2.8 (koud) zal ie dan warm wel dik boven de 3.0 uitkomen. Waar hebben we het over als er steeds maar geroepen wordt de bandenspanning goed in de gaten te houden
Jan antwoordt op 28 juli 2010:
In mijn boekje staat toch echt 2.8 bar met caravan.
Kan het bouwjaar (2007) en/of type het verschil verklaren?
Ruud antwoordt op 28 juli 2010:
Ok Jan, was niet op de man bedoeld. Mijn Forester is 3 mnd nieuw, en er zal best het e.e.a. veranderd zijn, ook wat betreft de banden.
JH Vis antwoordt op 28 juli 2010:
Stikstofmolekulen zijn groter dan zuurstofmolekulen waardoor de band langer op spanning zou blijven. Lucht bestaat voor 79% uit stikstof. Ervan uitgaande dat zuurstofmolekulen eerder ontsnappen dan stikstofmolekulen is bijvullen met normale lucht al afdoende; het percentage stikstof zal immers alleen maar toenemen met elke vulbeurt dankzij het tussentijds ontsnappen van (alleen) zuurstof molekulen.
Stikstof vullen gebakken lucht? Denk het wel...
Ruud antwoordt op 28 juli 2010:
GEWELDIG, maar voel me wel weer bel.....
DOA antwoordt op 29 juli 2010:
Misschien goed om te weten:
In de luchtvaart mag alleen N2 gebruikt worden om de banden op te pompen.
In geval van oververhitting van de remmen en/of banden (bijvoorbeeld tijdens een Rejected Take Off) smelten de ventillen automatisch en werkt N2 als een brandblusmiddel.
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.