Janka vraagt op 3 april 2008:
Bij aanschaf en monteren van nieuwe autobanden is uitbalanceren een normaal verschijnsel. Hoe zit dat eigenlijk met nieuwe caravanbanden?
Wordt dit standaard gedaan of is het op verzoek?
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 3 april 2008:
Ook bij caravanbanden zou dat wel moeten, hoewel het niet overal standaard is. Even goed opletten dus.
Gijs antwoordt op 3 april 2008:
Ik heb de ervaring dat het niet vanzelfsprekend is en dat verbaasde mij , de dealer waar ik mijn nieuwe caravan kocht vertelde mij dat het niet nodig is omdat hij op 2 wielen staat , zij doen het niet standaard.
Ik had nog nooit van dit argument gehoord , een wiel dat goed uit balance is kan m.i. aardig wat problemen veroorzaken .
Mijn wielen , ook de reserve zijn vanzelfsprekend wel gebalanceerd , groeten , Gijs.
janka antwoordt op 3 april 2008:
Nu is het wel zo dat er met een auto vaak sneller gereden wordt dan met een caravan.......? En tijdens het autorijden voel je het soms pas boven de 110 en verdwijnt het weer als je harder gaat rijden. Maar elke onbalans hoe klein ook zal volgens mij niet goed zijn voor de caravan. Dan lijkt het me toch logisch dat zoiets bij de standaard procedure hoort.
Berry antwoordt op 3 april 2008:
Wielen (Velg + Band) die niet goed zijn uitgebalanceerd kunnen op verschillende snelheden trillen.
Dus ook onder 100, 90 of zelfs 80kmh, met als gevolg overmatige slijtage aan de lagers.
De gevolgen laten zich raden....
Berry
Michiel antwoordt op 3 april 2008:
Sja, een auto, daar zit je in en een caravan niet. Dus ongebalanceerde wielen bij een auto, die voel je. Bij een caravan niet of veel minder. Dus krijgen de bandenboeren weing klachten als ze caravanwielen niet balanceren.
Maar de argumenten om het wel te doen, extra slijtage etc, etc, zijn natuurlijk even goed aanwezig. Wel laten doen dus.
MV
@Eric antwoordt op 3 april 2008:
Ongebalanceerde wielen merk je toch hoor.
Ik heb toen ik mijn "nieuwe"caravan kocht als 1e de wielen laten balanceren ivm vermeende trillingen in de combinatie.
Na het balanceren van de wielen waren de trillingen geheel verdwenen.
De wielen waren door de oude eigenaar al gebalanceerd maar daarna weer eens geverfd, hierdoor kan je dus weer onbalans krijgen.
antwoordt op 4 april 2008:
Het is op deze manier dat constructeurs proberen te besparen.
Ze monteren meestal banden van bedenkelijke kwaliteit, en het balanceren laten ze ook achterwegen. Bij goedkopere caravans monteren ze geen schokdempers, de stab. koppeling is niet standaard, ... Dit alles kan wel lijden tot een slechte wegligging van uw caravan. En voor veel dealers is dit ook allemaal niet nodig, voor velen onder hen telt alleen de winstmarge die ze opstrijken bij verkoop van een caravan.
Roel antwoordt op 4 april 2008:
Dat is wel erg kort door de bocht Werner.
De in het verleden wat meer, maar tegenwoordig eerste montagebanden zijn veelal niet van topkwaliteit maar dat hoeven ze ook niet te zijn als je de specificatie's bekijkt. Ze hoeven geen duurzaam profiel te hebben, dat verslijten ze namelijk niet. Ze hoeven niet geruisloos te zijn. Ze hoeven geen lage rolweerstand te hebben. Ze hoeven er niet stoer uit te zien. Ze hoeven geen hoge snelheid aan te kunnen. Het enige wat vereist is dat ze de caravan kunnen dragen. Daar heb je geen eersteklas Superband voor nodig. Dit houdt niet in dat de kwaliteit gelijk bedenkelijk is.
Wat wel 'bedenkelijk' is is de keuze van de constructeur voor een draagcapaciteit van de band die maar net boven de minimale vereisten ligt. Gezien de doorgaans stevige belading van de caravans leidt dit tot de ons allemaal bekende bandproblemen.
Daar is de Matador band een mooi slachtoffer van. Tegenwoordig heeft de caravanfabrikant daar de nodige aandacht voor.
Balanceren van de banden hoeft niet altijd nodig te zijn. De ophanging van de wielen is zeer rigide uitgevoerd en er is een grote onafgeveerde massa aanwezig die als demper voor de trillingen werkt. Dit hoeft ook geen subtiel technisch hoogstandje te zijn bij gebrek aan sturing of aandrijving. Uitgaand van een onbeschadigde velg en nieuwe band is de onbalans in de meeste gevallen ontoereikend om enige schade aan de wielophanging of caravan te veroorzaken. De keuze van de fabrikant is derhalve logisch.
Voorgaande neemt het niet weg dat het balanceren van de wielen aanbevelingswaardig is. Maar dat geldt ook voor vele bovenkastsluitingen. Het kan allemaal van beter/degelijker materiaal of beter/anders gemonteerd worden. Maar de keuze van de caravan maken we zelf, toch?
Het monteren van schokbrekers is veelal een keuze van technische aard. De 'goedkopere' caravans vertaal ik even in lichtere caravans. De zelfdempende werking van een rubbergeveerde as maakt de noodzaak voor schokdempers daarmee overbodig. Het toch monteren zou kosten verhogend werken daargelaten dat er vaak wel een mogelijkheid voor is. Zijn de wagens zwaarder dan zul je er doorgaans wél af-fabriek dempers op aantreffen.
Alko is grootleverancier van het chassis. Het is tegenwoordig lastig om een caravan standaard zonder stabilisator koppeling te krijgen. Ik heb er nog nooit om hoeven vragen. 😉
wzülke schrijft:".....voor velen onder hen (dealers) telt alleen de winstmarge die ze opstrijken bij verkoop van een caravan." Werner, dat doen ze allemaal kan ik je geruststellen. En dat is een gezonde zaak. Persoonlijk doe ik het liefst zaken met een dealer die goed verdient! Dit is een bewijs dat-ie het niet verkeerd doet. Heeft blijkbaar veel klanten die tevreden terugkomen. Hoeft daardoor niet voor elk wissewasje geld voor de service terug te zien, waardoor ik ook niet bang ben weer eens terug te komen en weer te moeten betalen.
Overigens zijn de marges niet zo groot en moet er voor elke verkoop gewerkt worden. Ik heb tenminste nog nooit op een vrijdagmiddag laat 'out of the blue' nog ff een nieuwe caravan besteld.
Koen antwoordt op 4 april 2008:
Roel : ga jij nou niet te kort door de bocht ?
Mijn haren rijzen omhoog bij het aanhoren van die "managers"praatjes over kostenbesparing door hier en daar wat eurootjes goedkoper spul te gebruiken.
Ten koste van rijcomfort (niet uitbalanceren).
Ten koste van veiligheid (Mickey Mouse banden met net voldoende LI)).
Ten koste van beide (schokdempers).
Hoeveel duurder wordt een caravan als je er (van fabriek af) een gerenomeerde bandenmerk (met ruim voldoende load-index) eronder zet, wielen uitbalanceert en 1 paar schokdempers eronder ? 250 € ? 350€ ?
Ja, ik weet het : "de" klant interesseert het geen zier (of weet het niet ?!?) dat banden en schokdempers een onderdeel van veiligheid en rijcomfort zijn.
"Ze" willen een zo goedkoop mogelijke én zo volledig mogelijke (met alle comfort) uitgerustte caravan.
Voor zo weinig mogelijk geld...
En dan komen "ze" huilen op een caravanforum.
Bedankt, op enkele eurocentjes-beknibbelende "managers".
Bedankt, dealers die hun koper daarover niet inlicht.
Bedankt, op elke eurocent afdingende koper. Die wel bereid is om allerlei "luxe" opties bij te kopen, maar niet wil betalen voor iets meer veiligheid.
Spijtig voor de onwetende koper, die het met scha en schande moet ondervinden.
Koen
PS : disclaimer : indien bepaalde doelgroepen zich benadeeld of gekwetst voelen : dat is niet mijn bedoeling. Ik heb getracht mijn standpunt zo duidelijk mogelijk neer te schrijven in een niet te lange bijdrage. Het is niet mijn bedoeling om "een" beroep minder- of meerderwaardig te vinden tov een ander beroep. Het gaat mij om de algemene tendens van "goedkoper, goedkoopst en afpingelen" te schetsen.
😉
janka antwoordt op 4 april 2008:
Beste mensen, ik wilde alleen graag wat meningen over het wel of niet van het uitbalanceren van nieuwe caravanbanden. Bij mijn dealer gebeurt het namelijk alleen op verzoek. En ik vroeg mij af of dit standaard procedure is.
Roel antwoordt op 4 april 2008:
Koen,
Antwoord: Neen
Mijn opmerkingen zijn vanuit een ander perspectief. Je hoeft het er niet mee eens te zijn. Maar je mag daar wel over nadenken uiteraard.
'Een beeld schetsen' is jou nog niet gelukt. In zoverre, ik zit nog ff met ...... Wat is nu je punt?
Wat ik er een beetje uithaal is dat de fabrikant niet moet zeuren en betere/duurdere spullen moet gebruiken. Ten faveure van rijcomfort(balanceren vaak onnodig), veiligheid (kwestie van laadvermogen in de gaten houden) en schokbrekers, (niet altijd vereist en bij de zwaardere wagens aanwezig).
Heb ik het dan zo slecht opgeschreven of lees je niet goed?
Denk je echt dat het voor de verkoopprijs niets uithaalt als de productiekosten toenemen met 350 euro? Dan zijn we gauw uitgepraat denk ik.
De koper moet niet zeuren en afdingen, geen luxe kopen en meer geld besteden aan veiligheid. Hoeveel? Die 350 euro?
Het product caravan zoals we vandaag kennen is ontstaan door marktwerking. Grosso Modo door de consument gevraagd en door producent geleverd.
Kortom daar is de vraag naar dus dat wordt geleverd. Er is nog meer te koop. Bekijk dan exoten als Biod, Kabe, Polar om maar wat te noemen, maar daar wordt wel voor betaald!
@Janka,
Balanceren is vaak niet nodig zoals ik hierboven heb geschreven. Aanbevelenswaardig is het wel. Bij wat oudere velgen en/of banden kan er een kleine zijdelingse of hoogteslag in zijn gekomen die voor onjuiste balans kunnen zorgen. Een grotere onbalans kan zorgen voor slijtage van de wielophanging.
Koen antwoordt op 4 april 2008:
---gelijk hebben /// gelijk krijgen--- een hemelsbreed verschil
Roel : vanuit technische specificaties én wetgeving én kostentechnisch plaatje heb je gelijk.
Maar je krijgt geen gelijk van mij.
Effe (nog eens) verklaren :
De fabrikant bespaart, door gebruik te maken van mindere materialen, om zijn product enkele euro's goedkoper te produceren en te verkopen.
De koper bespaart enkele euro's tov een ander, gelijkaardig, merk.
Dit gebeurt allemaal ten koste van veiligheid en rijcomfort (= óók veiligheid !).
Als er dan een band met minimale LI een klapband krijgt, dan is men verwondert / "huilt" men op dit forum.
Maar heeft iemand hen daar ooit op gewezen ????
NEEN !
Niet de dealer (wil verkopen én mensen haken af als hij te technisch wordt).
Niet de fabrikant (wil vooral zo goedkoop mogelijk produceren en winstmaximalisatie bereiken).
Niet de koper zelf : die heeft veel meer interesse in binnenbekleding, opties en lage prijs.
Tot hoever mag de "marktwerking" dan gaan ?
Eerst een aantal ongevallen gebeuren en dan pas in actie schieten ?
Ik blijf het de verantwoordelijkheid vinden van elke fabrikant om een meer dan deugdelijk product af te leveren. Niet iets dat nèt aan de norm voldoet.
De "norm" die blijkbaar geen marge toelaat.
@Janka : laat aub die banden uitbalanceren. Kostprijs : zo'n 10 €.
Roel antwoordt op 4 april 2008:
Het gaat mij niet om het gelijk, wel om de objectiviteit.
De fabrikant bespaart niet. De productieprijs wordt gedicteerd door de verkoopprijs die als gevolg van een marktonderzoek wordt vastgesteld. Hoeveel mensen kopen voor welke prijs welke caravan. Door marketing wordt de caravan 'in de markt gezet' voor een van tevoren vastgestelde prijs.
De consument koopt een product welke aan bepaalde specificaties voldoet. Dat is wettelijk vastgelegd m.b.t. juist veiligheid. Die specificaties houden ondermeer in dat de caravan maar een bepaald maximum gewicht mag zijn. Je mag van de koper verwachten dat hij zich realiseert wat dit inhoudt. Er wordt bij de koop vaak wel over gesproken, capaciteit auto etc.. Op dat moment wordt voorgenomen dit in de gaten te houden. De praktijk wijst uit dat men veelal niet eens weet wat de caravan reisklaar weegt. Wiens verantwoordelijkheid is dat. De verkoper of de koper?
Een koper kan zonder problemen een caravan kopen die zijn auto niet kan trekken. Wie is daar uiteindelijk verantwoordelijk voor? De verkoper of de koper? De verkoper zal zijn best doen dit te voorkomen want hij zit er niet op te wachten de boel achteraf allemaal weer te corrigeren. Veelal is hij uit op een langdurige relatie met zijn klant en daar helpt dit soort teleurstellingen niet echt bij.
Ik vindt jouw stellingname niet reëel en subjectief.
Ik ben met je eens dat de fabrikant een deugdelijk product dient af te leveren. Hij kan zich niet veroorloven dat niet te doen. Hij zal dan zeer snel klaar zijn met caravans bouwen. De meeste spelers in caravanland draaien al een tijdje mee. Voor enkele is het doek reeds gevallen wat aangeeft dat het allemaal niet zo vanzelfsprekend is als jij voorstelt.
Hier is een spreekwoord van op toepassing; 'alle waar is naar zijn geld.'
Als het gebodene niet naar wens is zoek dan een andere aanbieding totdat er wensconform gevonden wordt. Daar hoort een prijsplaatje bij.
Ed antwoordt op 4 april 2008:
Roel zegt: de productie prijs wordt gedicteerd door de verkoop prijs. Gelukkig heb je meer verstand van banden.😉
Volgens mij was het onderwerp het balanceren van de caravan banden. Janka ook caravan banden behoren gebalanceerd te worden. Een vibrerende band zal ,zeker als er zoals veel blijkt geen "eerste klas superband "wordt gemonteerd op den duur schade geen toebrengen beginnend bij de lagers.
In de tijd dat hier de discussie loopt zijn mijn banden al gebalanceerd. Dat het niet gebeurt is gemakzucht van de bandenboer die met de verkoop van twee banden al zoveel in zijn zak steekt dat hij dat extra tientje niet nodig heeft. En die er op rekent dat door de weinige caravankilometers de banden een garantietermijn wel overleven.
janka antwoordt op 4 april 2008:
Ik ben geen zeeuw (wel tukker) en doe niet aan zuinigheid.
Ik koop de banden rechtstreeks bij Vredestijn en laat ze door de dealer monteren en balanceren!
Renaat antwoordt op 4 april 2008:
ik blijf bij mijn statement:
de caravans worden geleverd met banden met een minimaal overschot aan draagvermogen
één maatje groter, 175 ipv 165 levert al een behoorlijke reserve op qua draagvermogen
de meerkost schat ik op 5€ per band
en toch worden 165-igers geplaatst :-(((
niet te vatten😉
@Eric antwoordt op 4 april 2008:
Misschien worden er 165'ers geplaatst omdat 175'ers niet passen in de wielkasten?
't Is maar 1 cm breder maar ja, hoe smaller de wielkast hoe meer binnenruimte en dat wil de klant ook weer.
Renaat antwoordt op 4 april 2008:
Van: @Eric
Misschien worden er 165'ers geplaatst omdat 175'ers niet passen in de wielkasten?
't Is maar 1 cm breder maar ja, hoe smaller de wielkast hoe meer binnenruimte
bij ons bezoek aan Chateaucaravans- opendeur, voorjaar 2006 in Hamont, is ons opgevallen dat TOEN alleen nog 175/13 banden in de rekken lagen.
Ze hadden het begrepen... "to late"
Koen antwoordt op 5 april 2008:
Ter overweging...
40 jaar geleden, en toch nog actueel.
Unsafe at any speed (1965) (Ralph Nader)
"""In dit boek, dat als een schok door de auto-industrie ging, wordt gesteld dat alle initiatieven van het “traffic safety establishment” tot dan toe op de chauffeur waren gericht. Initiatieven zoals rijopleiding, eerbiedingen van de wegcode enz. vormden de strategie voor verkeersveiligheid.
Had de bestuurder een ongeval dan was dit altijd zijn fout, want hij overtrad de wet.
Er was geen wetgeving op de kwaliteit van het ontwerp van de wagens zelf. Met de invloed van het ontwerp van een wagen op een ongeval werd dus geen rekening gehouden."""
"""Iedereen in de USA die een probleem heeft met zijn wagen kan een klacht indienen bij de NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration, opgericht in 1966). Wanneer er een aantal (dezelfde) klachten over een bepaald model binnenkomen, zullen zij wanneer nodig geacht een onderzoek starten (“defect investigation”). De NHTSA kan de autoconstructeur verplichten een wagens terug te roepen (recall) voor herstelling op kosten van de constructeur en deze laatste dient de eigenaars hiervan te verwittigen.
De klachten kunnen van particulieren komen maar ook van verzekeringsmaatschappijen of advocaten. Autoconstructeurs zijn ook verplicht de NHTSA in te lichten wanneer zij op eigen initiatief een wagen terugroepen.
De NHTSA heeft als doelstelling het publiek zo snel mogelijk te informeren over veiligheidsrelevante gebreken aan auto’s, onderdelen of banden en zal een recall opleggen wanneer onderdelen niet voldoen aan de wettelijke normen of een voertuig een veiligheidsgebonden defect vertoont."""
antwoordt op 7 april 2008:
Destijds in 1998 kochten wij een Bürstner Fun. Toegegeven een goedkopere caravan. Dan mag je verwachten dat hij binnenin minder luxe aan boord heeft, voor ons was alles erin wat we wensten, maar op technisch gebied was er bij de constructeur ook bespaard, geen stab kopp, geen schokdempers, Kumho banden, geen uitbalancering. Hierop zou een contructeur niet mogen besparen. Of dit nu de goedkoopste of de duurste versie op veiligheid mag niet bespaard worden. Deze caravan stierf dan spijtig genoeg een vroege dood, daar bij een klapband de badkamer grotendeels geruïneerd werd. Alhoewel de caravan maar 4 jaar oud was, kwam de dealer of de invoerder niet tussen in de reparatiekosten, alhoewel de schade het gevolg was van slechte banden. Toen wij daarna een nieuwe Eifelland kochten, merkte ik direct op dat er Matador banden onderstonden, met een te lage loadindex. Uitleg van de dealer : geen enkel probleem, je moet de 10 percent norm toepassen en dat Matador slechte banden zijn had nog nooit gehoord. Na levering heb de Matadors vervangen door C banden van Goodyear. In de winter gaat de caravan de stalling in op die matadors op een stel oude velgen en liggen mijn Goodyears op een donker plekje op zolder. Een ezel stoot zicht geen 2 keer aan dezelfde steen
Koen antwoordt op 7 april 2008:
Dat het ook anders kan, laat Dethleffs zien met hun "instap"merk Sunlight.
Deze heeft standaard een stabilisatorkoppeling, een rubbergeveerde torsieas én schokdempers.
Banden : geen idee.
Vanaf (België) 12850€, voor 2.30m breedte en 4.90m opbouwlengte.
Dus ook bij een goedkopere caravan kan het.
janka antwoordt op 8 april 2008:
Dan hebben wij meer Fun met onze Fun! Inderdaad heeft deze ook standaard geen stabilisatorkoppeling maar die hoeven we ook niet. Wij zijn van mening dat een goede belading (en gewichtsverdeling) in comb. met de juiste bandenspanning van auto en caravan voldoende moet zijn. Wij voelen liever wat er gebeurt met de combinatie tijdens het rijden. Echter is onze Fun uit het bouwjaar 2004 (nieuw gekocht) met een prijs van rond de €13000,-- Dat kan ik niet goedkoop noemen maar ook zeker niet extreem duur.
Wij kozen voor deze caravan vanwege de prijs/kwaliteits verhouding. Ook wat de banden betrof.
nico p antwoordt op 8 april 2008:
@Roel;
In de bedrijfsautowereld gebruikt men vaak balanceer- poeder om de banden met alu wielen te balanceren.
Voordeel is dat er geen balanceerlood op de wielen zit en er dus ook niet van af kan vallen. Ander voordeel is dat de band levenslang gebalanceerd blijft. Dwz, bij rare slijtage of een klodder klei in de velg heft het poeder de onbalans weer op.
Het is een soort zand wat voor montage in de band wordt gekiepert en daar als droog, los poeder de onbalans opvangt.
Ooit van gehoord? Of wordt dit niet toegepast in de kleinere banden?
@Eric antwoordt op 8 april 2008:
Mijn LM velgen worden gewoon gebalanceerd met lood.
Van dat poeder heb ik nog nooit gehoord.
Levenslang uitgebalanceerd?
Gaat dat poeder er dan niet uit als je de band van de velg afhaalt?
@Eric antwoordt op 8 april 2008:
Kleine correctie: het is geen lood meer maar zink... 😉
antwoordt op 8 april 2008:
@Nico, klopt 'vroeger' gebruikte men daar kleine loden balletjes voor. "Hagel" noemden we dat. Dit heeft dezelfde functie. In de PKW is het gewoon daar los aanhechtgewicht voor te gebruiken. Dit vanwege de veel kleinere gewichten die dan nodig zijn en de hogere snelheid waarmee gereden wordt. Een laag onafgeveerd gewicht is bij de PKW erg belangrijk.
@Eric, heel juist, er mag tegenwoordig geen lood (Pb) meer worden gebruikt. In plaats daarvan gebruikt men nu zink (Zn). Nadeel is vooral bij lichtmetalen wielen dan er bij plaklood flink veel meer gebruikt moet worden wat het wiel kan ontsieren ondanks intelligente balanceermachines die 'onzichtbaar' kunnen balanceren door gewicht achter een spaak 'weg te werken'.
Natuurlijk gaat het balanceerpoeder eruit bij bandenwissel maar dat stop je weer terug in de nieuwe band, net als de lucht of zoals sommigen zweren, met N2, Stikstof. 😉
antwoordt op 8 april 2008:
janka schrijft:"Inderdaad heeft deze ook standaard geen stabilisatorkoppeling maar die hoeven we ook niet. Wij zijn van mening dat een goede belading (en gewichtsverdeling) in comb. met de juiste bandenspanning van auto en caravan voldoende moet zijn. Wij voelen liever wat er gebeurt met de combinatie tijdens het rijden."
Ben ik het volledig mee eens. Aan mij ook niet besteed zo'n stabilisatorkoppeling. Veiligheidsartikel wordt-ie genoemd.
Ik beschouw hem als onveiligheid verdoezelaar. De enige die je hiemee voor de gek houdt is jezelf. 😉
Gijs antwoordt op 10 april 2008:
Goeden avond ,
Alles , maar dan ook alles wat maar enigzins bijdraagd aan de veiligheid van de combinatie auto/aanhanger , zoals goede banden , een ruim bemeten L I (heel belangrijk) , vanzelfsprekend gebalanceerde wielen , de juiste banden spanning , goede gewichtsverdeling , stabilisatie koppeling , geen overbelading , enz ,...kortom alles wat de veiligheid bevorderd is m.i. zeer wenselijk voor elke vakantieganger , het is allemaal ontwikkeld en te koop dus maak er gebruik van , het is heel betaalbaar.
Voor de rest , vergeet de beterweters en de z.g.n. branche beschermers die het altijd (soms tegen beter weten in) weer eens anders willen vertellen soms om te laten zien hoe vakbekwaam ze wel zijn.
Ik wordt wel eens beroerd van dit soort schrijvers en het ontneemd me de zin om hier terug te komen omdat ik steeds weer dezelfde naam tegen kom die zichzelf weer zonodig moet manifesteren als de buitengewone deskundige en bij elk onderwerp steeds de schuld aan de gebruiker geeft en nooit de tekortkomingen van de fabrikant aan de orde zal stellen , jammer .
De heren die deze site beheren zijn kort en bondig , begrijpelijk voor iedereen en staan open voor alle vragen waar dan weer een kort maar deskundig en onpartijdig antwoord op komt , prima ,... heel goed ,... zo hoort het ook , !! ,...groeten , Gijs.
antwoordt op 11 april 2008:
Ik vindt jou ook wel aardig Gijs. 😉
Ed antwoordt op 11 april 2008:
Even je hart gelucht Gijs? 😉)) Onderschrijf je mening kort en bondig.
Gijs antwoordt op 11 april 2008:
Ja,...dank Hr. Ed , het mag zo nu en dan best wat minder met de niet onpartijdige betweters , groeten , Gijs.
Bert antwoordt op 11 april 2008:
Heren.... Wat maakt dat nu uit? Niemand is echt 100% objectief, ook niet wat u in de dagbladen leest of op het nieuws ziet. Niet onparijdige betweters? Misschien, maar pareer dan met argumenten en niet met irritatie. Iedereen heeft zo z'n schrijfstijl... Je pikt er van op wat je nuttig lijkt en de rest? Leave it... Dat is beter voor je hart.
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!
Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.