Peter vraagt op 16 april 2008:
Wij willen dit jaar naar Cinque Terre in Italie.Kan niets vinden over een camping welke goed te bereiken is. Lees alleen maar over veel schade, smalle toegangswegen overhangende rotsen, smalle tunnels etc. Wie weet iets meer??
Bedankt alvast.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 16 april 2008:
Hoe worden de dorpjes van de cinque terra bevoorraad? Met een vrachtwagen. Dan kan een caravan daar dus ook komen!
Maar.... misschien kan niet elke caravanner er komen. Ik kan dat niet beoordelen en weet niet met wat voor combinatie u opweg gaat en wat uw stuurmanskunsten zijn. Als de camping caravans accepteert, en dat is niet bij elke camping!, dan kan je er dus komen.
Ik heb ooit in de buurt op een camping in Rapallo gestaan. Die had overigens door de geparkeerde auto's ook een best lastige toegenagsweg maar de andere camping in Rapallo ligt vlak bij de autobaan en is gemakkelijker bereikbaar.
Peter antwoordt op 16 april 2008:
Menno bedankt voor de reactie.Het "span" bestaat uit een Audi A4 Avant, 1.8 T, 166 pk met een Hobby 460-UFE, leeg 1030, beladen tot 1250, 2 personen. Ervaring 35 jaar maar dan hoofdzakelijk N-Italie-midden en 2x zuiden. N-Spanje(Costa) en vroeger Hongarije Balaton. Hier dus weinig tot niets aan smalle wegen etc. Alleen het zuiden van Italie,naar Vieste gebergte, door dat ik de verkeerde weg ben ingeslagen en toen door het Nat.park v.d Gargano ben moeten rijden.Hoe heet de andere camping in Rapello?
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 16 april 2008:
Ik denk Camping Miraflores in Rapallo.
Het 'span' zal het probleem niet zijn, wel de chauffeur. Doe mee met een Berg trainingsweekend en u kunt komen daar waar u wilt. Kortom u leert dat alle wegen bereidbaar zijn met een caravan ook al heeft u 35 ervaring.
Peter antwoordt op 16 april 2008:
Menno,
Hoe "werkt" zo'n week-end? Eigen materiaal meebrengen? Wat zijn de kosten, en waar gebeurt e.e.a.??
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 16 april 2008:
Ja, met eigen auto en caravan naar Zuid-Limburg en daar oefenen we in het rijden op smalle en deels steile wegen. Zie http://www.caravantrekker.nl/instructie/bergweekend.php
Peter antwoordt op 16 april 2008:
Menno,
De keuteleberg toch niet op he? De cauberg is niet zo'n probleem.Gulpenerberg af loopt ook lekker.Ik woon in Z.L.
Bert antwoordt op 16 april 2008:
Nee, niet de Keutenberg. 😉 Maar wel de Gulperberg (in Gulpen omhoog en naar Partij omlaag). Cadier en Keer <> Eckelrade en natuurlijk de weg vanaf Noorbeek naar de Grensheuvel enz. De Cauberg niet, die is voor watjes.
antwoordt op 17 april 2008:
Bert schreef: "...De Cauberg niet, die is voor watjes."
»
Hahaha, daar trekt Bert hem met zijn tandjes omhoog, hahaha. 😉
Theo antwoordt op 17 april 2008:
Menno,
In Noorwegen heb je vaak smalle wegen, steil, bochten met overhangende rotsen, soms met smalle, natte, donkere, niet afgewerkte tunnels. Dat rijdt prima tot je een vrachtauto of bus tegenkomt die je, al heb je ver voor je gekeken, toch niet hebt zien aankomen. Vervolgens moet iemand, ik b.v., een stukje terug - achteruit een helling af, een bocht met overhangende rotsen door - om op een plaats te komen, waar je kunt wisselen.
Dat kan mij bloed, zweet en tranen kosten. Ik kan me niet voorstellen, dat de Gulpenerberg - die is ook voor watjes - me daar van af kan helpen. Zo ja, dan meld ik me de eerst volgende keer dat ik naar Noorwegen ga.
Groeten,
Theo
Bert antwoordt op 17 april 2008:
@Roel: Nee joh, dát doe ik op de Kauwberg... 😉
Bert antwoordt op 17 april 2008:
@Theo: Die Gulperberg is 'echnie' voor watjes (16/17%), evenals heel veel smalle weggetjes in Zuid-Limburg! Die zijn namelijk net zo steil of steiler en net zo smal of smaller dan de 'ellendigste' routes in Noorwegen. Tunnels zijn er niet, klopt. 😉 En ook de hellingen zijn er maar kort. Je eerste vergissing is onderschatting en ook daar besteden we aandacht aan tijdens onze caravancursussen. Maar wij noemen het echt niet voor niks een BERGtrainingsweekend, elke reclamecodecommissie zal dat na een gedegen onderzoek kunnen beamen. 😉
Vooruit rijden in die gebieden (met of zonder een caravan) is voor velen al moeilijk genoeg - 99% van ons woont tenslotte in een erg vlak landje - en daar ligt het hoofddoel van het BTWeekend. Behoorlijk leren achteruitrijden is een optie tijdens deze cursus. Speciaal gericht op de door jou geschetste situaties, maar of dat voldoende is? Dat hangt af van je aanleg. Hangt ook af van je reeds opgedane kundigheid op dit vlak. Hangt zeer sterk af van je stressbestendigheid of je het geleerde in de praktijk kunt brengen onder 'risicovolle' omstandigheden... Achteruit in een donkere tunnel omhoog rijden? Kun je vergeten (ik ook), want dat is met bijna alle combinaties technisch onmogelijk, bovendien zie je niks en dien je blindelings af te gaan op de aanwijzingen van je bijrijder (die een zaklamp nodig heeft). Is je partner daartoe in staat? Is een enkel BTWeekend dus genoeg? Nee, natuurlijk niet. Uitgebreid leren achteruitrijden is (ook voor je partner als bijrijder) niet in dat weekend te realiseren, wel in de Op Maat Ultra trainingen overigens omdat we dan niet alleen die 'onbeduidende' Zuid-Limburgse heuvels ingaan, maar een hele middag besteden aan dat achteruitrijden. 1:1 privé.
Kortom, we leren je zwemmen. Maar als je het Kanaal over wilt naar Engeland zul je daarna nog veel moeten trainen. En als je geen aanleg hebt voor zwemmen, kun je ook dat vergeten. We zullen je die eindconclusie ook omonwonden aan je meedelen.
Wat kunnen we je wél garanderen na het volgen van zo'n BTWeekend of een Ultra Training? Dat je met een stuk meer vertrouwen je rijvaardigheid - ja ook achteruit in Noorwegen - verder kunt ontwikkelen met een stuk drogere handpalmpjes! En dan is het verder aan jou... Lees eens onze filosofie achter de cursussen, het gaat ons niet om de centen!
Henk H antwoordt op 17 april 2008:
Beste Peter,
Om Cinque Terre te bezoeken kun je bijvoorbeeld de camping La Sfinga in Deiva Marina nemen.Via de autostrada Genova - Livorno (A12) geen enkel probleem met smalle toegangswegen etc.
Een alternatief is een camping te kiezen bij Carrara, afslag Massa Cararra. Direct aan de kust zijn verschillende goed geoutilleerde, maar wel prijzige campings. Cinque Terre kun je dan vanuit Massa Carrara of La Spezia met de boot en/of trein bezoeken. Hebben wij meerdere malen gedaan. Een aanrader!
Veel plezier!
Peter antwoordt op 17 april 2008:
Henk H,
Bedankt voor het heldere antwoord.La Sfinge stond ook op ons lijstje als prima camping.Deze gaat het dus worden!
Menno, ook bedankt.Het week-end houden we nog in beraad.
Theo antwoordt op 17 april 2008:
@ Bert,
Bedankt voor je uitgebreide reactie. Toch nog enkele vragen/opmerkingen:
Bedoel je met dat "mijn eerste vergissing onderschatting is", dat ik jullie cursus onderschat?
Het rechtuit rijden in de bergen vindt ik geen probleem. Zonder en met caravan heb ik daar veel ervaring in. De situatie in Noorwegen is in veel opzichten ook vergelijkbaar met Ierland en Schotland, al kun je in Schotland vaak ver vooruit kijken, hetgeen het rijden echt vergemakkelijkt. Ierland is lastiger vanwege de smalle bochtige wegen met heggetjes, waarin muren/stenen verborgen kunnen zitten.
Vorig jaar heb ik eens een caravantraining van de ANWB meegemaakt. Daar heb ik vooral geleerd dat ik het al uitstekend deed (volgens de ANWB - instructeur), dus eigenlijk niet zoveel geleerd.
Het normale achteruit rijden gaat wel. Het achteruit rijden in moeilijke situaties is iets anders.
Is het mogelijk om ter plekke, op basis van jullie beoordelingen een eigen programma te maken? Het nogmaals proberen te leren van hetgeen je al kunt, levert nl. naast het strelen van je ijdelheid, niets op.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 17 april 2008:
Wat is het verschil tussen normaal en 'moeilijk' achteruit rijden? Bert gaf al aan dat er situaties zijn waarbij je met een caravan niet kan achteruitrijden. Helling op achteruit kan kan eigenlijk niet met een handgeschakelde auto omdat de koppeling daar niet tegen kan. In het donker achteruit rijden is heel erg lastig omdat de achteruitrijlichten van de auto verblindend werken en je dus eigenlijk niets kan zien. Maar is alle andere gevallen is het een kwestie van de combinatie beheersen en zorgen dat de caravan daarheen gaat waar jij wil dat die heen gaat! Dat laatste kan je leren en door het veel te oefenen gaat het steeds beter.
Het allerbelangrijkste bij voor- en achteruitrijden is KIJKEN. In de spiegels moet je constant je caravan in de gaten kunnen houden en je kan leren (of wij leren je dat) waar je moet kijken, namelijk daar waar de gevaren zitten. Ook dan is het weer ervaring opdoen en op een gegeven moment weet je dat je je caravan volledig beheerst.
Bert antwoordt op 17 april 2008:
Theo schreef: 'Bedoel je met dat "mijn eerste vergissing onderschatting is", dat ik jullie cursus onderschat?'
Nee, ik bedoelde dat je de Gulperberg onderschatte (althans dat begreep ik uit je eerdere reactie). Maar mijn woorden zijn wat onhandig gekozen...
'Is het mogelijk om ter plekke, op basis van jullie beoordelingen een eigen programma te maken?'
Zeker, dat doen we eigenlijk altijd. De lesmomenten zijn individueel en passen we aan aan het ervaringsniveau van de cursist, met name bij het 'manoeuvreren'. We kijken eerst even de kat uit de boom en weten dan al snel wat voor vlees we in de kuip hebben. 😉
renaat antwoordt op 17 april 2008:
citaat Menno:
"Helling op achteruit kan kan eigenlijk niet met een handgeschakelde auto omdat de koppeling daar niet tegen kan."
Dat heb ik met schade & schande ondervonden...:-(
Maar niemand had mij erop gewezen dat dat niet kan.
Deze les kostte mij 600€. Sommige lessen zijn goedkoper😉
grt Renaat
Theo antwoordt op 17 april 2008:
Menno,
Het verschil tussen normale en moeilijke situaties bij achteruit rijden:
normaal: recht achteruit, een hoek om, waar je b.v. het trottoir kunt volgen en je weet dat er geen obstakels zijn.
moeilijk: overhangende bomen en rotsen, een ruimte dus waar links en/of rechts weinig plaats over is, achteruit rijden waarbij je afwisselend naar links en rechts moet gaan.
Met een goede navigator kom je daar een heel eind, mits je elkaar goed begrijpt.
Misschien is het inderdaad wat je zegt "het goed leren kijken, leren waar je moet kijken".
Bert,
Inderdaad bedoelde ik de Gulpenerberg. Een jaar of 5 á 6 in Zuid-Limburg gewoond hebbend, heb ik daarvan niet het beeld van een "moeilijke helling". Ik moet er wel bij vertellen, dat wij toen nog geen caravan hadden. Dan kijk je anders naar situaties.
Zodra we weer een moeilijke reis gaan maken, meld ik me bij jullie.
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.