Caravantrekker.nl

Ervaringen Daxara

Jilger Mout vraagt op 24 april 2008:

Heeft er iemand ervaring met een Daxara bagagewagen? Ze zijn niet duur, maar zien er ook een beetje goedkoop uit. Als iemand mij kan vertellen wat zijn of haar ervaringen ermee zjin, dan zou ik daar heel blij mee zijn.
Gezien het geringe eigengewicht (vanaf 55 kg) zou dit een prima bagagewagentje zijn voor achter mijn Twingo.

Naar laatste bijdrage

Reacties:

bernadette antwoordt op 24 april 2008:

Wij zijn een aantal jaar met een daxara 127 op pad geweest.
Dit beviel heel goed. Wij hadden het model met vaste deksel. Dit is afsluitbaar, wat we onderweg erg makkelijk vonden. Een zeiltje eraf halen kost toch aanzienlijk minder moeite als die deksel. En op de camping hadden we iets om onze spulletjes droog in te leggen.
Het rijgedrag was goed. Als het karretje volledig beladen is, hangt het als een huis achter de auto. Alleen als het leeg is, krijgt het de neiging te gaan stuiteren.


Jilger Mout antwoordt op 25 april 2008:

Bernadete, bedankt voor je reactie. Konden jullie met de Daxara ook zonder problemen 120 rijden in bijvoorbeeld Frankrijk of werden de banden dan te warm?


Jerry antwoordt op 25 april 2008:

Bij mijn bagagewagen werden de bandjes wel aardig warm maar niet zo dat het eng werd.
Ik ben er wel achter gekomen dat ik na 1200km met 120 op de teller behoorlijk wat lagerspeling had.
Onder mijn bagagewagen zaten 10inch velgen en die kleine kruiwagen wieltjes kunnen die snelheid blijkbaar niet aan.
Met wat ik nu allemaal weet zou ik geen 120 meer gaan rijden met zo,n wagentje.


antwoordt op 25 april 2008:

@Jilger Mout, wat is de maximum snelheid van de bandjes en het draagvermogen? Als dit lager is dan wat de banden aankunnen plus de ontwikkelde warmte kan het wel eens tot problemen leiden.


Jilger Mout antwoordt op 25 april 2008:

Roel,

Ik heb geen idee wat de specificaties van de banden zijn. Wel weet ik dat je met een Camp-Let (bouwjaar 1998) vouwwagen met 8 inch wielen probleemloos 120 km/h op de teller kunt rijden. Die banden hebben een snelheidsindex van 130 km/h, maar zijn volgens mij wel een flink stuk breder dan die van de Daxara (soms ook 8 inch).
Vandaar ook mijn vraag.


Jilger Mout antwoordt op 25 april 2008:

De Camp-let heeft als bandenmaat 16x6.50-8. De Daxara 480x8. Geen idee wat dit voor verschil oplevert in warmte-ontwikkeling en snelheidsindex.


antwoordt op 25 april 2008:

Tja, wat misschien verhelderend kan werken is een bezoek aan een bandenboer en zijn wijsheid dan maar opvolgen.
Die 130 km/h zou wel aangeven dat je met 120 km/h aan de grens komt. Gezien wat de Nederlander doorgaans allemaal meesleept lijkt 120 km/h aan de hoge kant.
Door de korte dissel, eenvoudig chassis en het gebruik van diagonaal bandjes is de stabiliteit van zo'n wagentje niet te vergelijken met een caravan en zal de kritische snelheid veelal lager liggen. (ondanks het formaat waardoor veel gedacht wordt dat het allemaal wel meevalt.)
Voor je het weet fladdert het wagentje alle kanten op!


Jilger Mout antwoordt op 25 april 2008:

Met die Camp-let viel het allemaal wel mee. Maar goed, die was niet te zwaar beladen (max. 450 kg) en hing destijds achter een Volvo 360. Als die 120 km/h op de teller reed, was dat naar schatting hooguit 110 echte kilometers per uur.
Ik heb toen de temperatuur van de vouwagenbanden goed in de gaten gehouden (eerst 100 km/h, toen 110 en ten slotte dus 120). Ook bij hoge buitentemperaturen werden de vouwwagenbanden niet echt warm. Maar harder dan 120 op de teller heb ik uit veiligheidsoverwegingen toen ook niet gereden.
Misschien dat iemand zelf ervaringen met zo'n karretje heeft?


Koen antwoordt op 25 april 2008:

Geen ervaring met Daxara : ken ik zelfs niet.

Wel 100 % tevreden over een kleine Saris Arba Royal Club (met deksel). Degelijk NL materiaal.
Maximum 500 kg ongeremd. Misschien nèt iets teveel voor de Twingo.
(Mijn wagen mag maar 400 kg ongeremd trekken, dus let ik op het totale gewicht)
Leeggewicht van die Saris is zo'n 100+ kg, blijft dus zo'n 300- kg over om te beladen.


Jilger Mout antwoordt op 25 april 2008:

De Twingo mag ongeremd 450 kg trekken. Geremd mag max. 600 kg gesleept worden.


WdL antwoordt op 25 april 2008:

Ik heb al heel erg lang zo'n Saris vakantieaanhangertje en die ligt als een blok achter de auto. Ik heb het jarenlang getrokken met een lichte Kadett (1.4 motortje) dus m.i. ook met een lichte auto erg goed te trekken. Daarna achter een 1.8 Berlingo. Nu een Octavia, maar jij gaat naar mijn broer. Zelf heb ik nl. al pakweg 4 jaar een caravan en het aanhangertje wordt dus nog maar weinig gebruikt.
Toch wel heel erg degelijk en absoluut nooit gedoe gehad met speling in lagers. Redelijk stevig mee gereden, mits de weg het toe liet dus vooral op de gave tolweg. Tenslotte kan ook een klein aanhangertje je auto gaan overheersen of zelf ondersteboven gaan. De formele capaciteit was 400kg (overigens op een 500kg as), maar ik heb nooit het gevoel gehad daar ook maar in de buurt te zijn geweest. Ik denk 150 kg, misschien 200, nog steeds te tillen om bv achteruit het aanhangertje even iets opzij te zetten.

Als ik hoor van speling in de lagers bij Daxara denk ik dat je voorzichtig moet zijn en alternatieven naast elkaar moet zetten. Goedkoop moet geen duurkoop worden.


Koen antwoordt op 25 april 2008:

Ik heb inderdaad dezelfde ervaring als jij, WdL : heel goede wegligging, geen warme banden of wielnaven na een snelwegrit tegen 120 km/hr.
Als de Twingo ongeremd 450 kg mag trekken, heb je nog meer toegelaten laadvermogen dan ik (een 1.2 met 400 kg geremd).


bernadette antwoordt op 28 april 2008:

Jilger,
we hebben nooit problemen gehad met warme banden. We konden probleemloos doorrijden op de Franse snelwegen.
Je merkt eigenlijk niet dat-ie achter de auto hangt. Vooral in de landen (zoals NL) met een snelheidsbeperking moet je daar goed op blijven letten. Voor je het weet, rijd je veel te snel met de aanhanger.


Erik antwoordt op 14 mei 2008:

Hallo,

Wanneer je last hebt van (te) warme bandjes, dan kun je overwegen om deze te laten vullen met stikstof (kost ong. 12 euro), dan worden niet zo warm omdat stikstof dikker is dan lucht en ze worden gedurende het jaar ook niet zachter.


Toon antwoordt op 21 mei 2008:

Wij hebben al 7 jaar een Daxara 107 met een huif en ben er erg tevreden over. Ik heb er zelfs fietsendragers op gemaakt, over de huif heen. De spullen blijven best goed droog, maar je moet wel zorgen dat het huifzeil ver genoeg naar beneden is getrokken. Als je 130 km/h gaat rijden in Frankrijk, dan moet je er op letten dat je qua laadvermogen niet te hoog gaat zitten. Dit is ook nog afhankelijk van de hoogte van de trekhaak. Mijn trekhaak zit relatief laag, zodat de aanhanger "voorover" achter de auto hangt. De rijwind bij 130km per uur oefent op die manier ook nog een kracht naar beneden uit op het wagentje, waardoor die kleine bandjes snel slijten.
Die kracht moet dus bij de lading geteld worden.........


Jilger Mout antwoordt op 22 mei 2008:

Oké Toon,

bedankt vor je reactie! 7 jaar ervaring is toch wel behoorlijk wat. Ik zit zelf ook aan zo'n huif te denken. Een vast deksel is namelijk een heel stuk duurder en zo'n huif lijkt me ook best praktisch.
130 in Frankrijk zal ik niet snel doen. Harder dan 120 op de teller doe ik liever niet met een karretje erachter.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Gastenboek

Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.

Wet- en regelgeving

Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker