Caravantrekker.nl

Caravans steeds groter

Willem vraagt op 9 mei 2008:

Wat mij opvalt is dat caravans steeds groter worden.
type's 450 (lenge incl dissel 6,75m), toch al behoorlijk, wordt type 500 / 550 of groter.
Allemaal leuk hoor maar daar hoort (lees: moet) ook een grote sterke auto voor.
Vaak zijn dat lease auto's (diesels).
Minister wil grote leaseauto's minder aantrekkelijk maken en kleine(zuinige) extra voordelig. Werkgevers kiezen dus niet snel meer een grote auto geven (gewoon te duur gezien de hoge brandstofprijzen).
Zou dit consequenties hebben voor de belangstelling van grotere caravans ?
( Mogelijk dat grote caravans straks niet meer goed te verhandelen zijn. )

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Jan@ antwoordt op 9 mei 2008:

Hier is al eens eerder uitgebreid of gediscussieerd. Sowieso is het caravannen op z'n retour. En dat zal de waardevermindering van caravans, en zeker de grote exemplaren, geen goed doen.


Jan@ antwoordt op 9 mei 2008:

PS:Ik bedoel uiteraard dat dat de waardevermindering zal versterken.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 9 mei 2008:

De vraag is wat wil de klant? Die wil blijkbaar steeds meer comfort (vastbed) en luxe (mover, airco etc.) en daar speelt de industrie dan op in. Dat caravannen op z'n retour is, is niet helemaal waar. Het aantal mensen dat een caravan gebruikt neemt nog steeds toe alleen de verkopen van nieuwe (in NL) gaan minder.

Ik heb al eens eerder aangegeven dat ik geheel tegen de trend in een nieuwe caravan heb besteld die 60 cm korter, 12 cm smaller en 300 kg lichter is. Daardoor heb ik ook veel meer keuze in trekauto's en kan ik met een energie zuinige auto toch prima uit de voeten.


bt antwoordt op 9 mei 2008:

Allemaal tegenstrijdigheden
((((( Mensen willen steeds meer vrije tijd, maar moeten straks langer door werken.
Mensen willen meer comfort, maar de kleine auto kan/mag het straks niet meer trekken.
Regering wil graag dat er weer grote gezinnen komen, maar die passen weer niet in zo'n kleine auto.
Grote auto's zijn goed voor de economie, maar die kunnen we weer niet betalen en zijn slecht voor het milieu.
Dus:...... 2 kleine auto's. Auto 1 met superlichtgewicht grote caravan zonder laadvermogen. Auto 2 met aanhangwagen voor alle spullen ))))

Ik denk dat de 500+ type caravans niet meer in trek zijn.


Theo antwoordt op 9 mei 2008:

bt, "jouw tegenstrijdigheden" , zijn zodanige generalisaties, dat ze niet kloppen. Het omgekeerde kun je net zo goed beweren en klopt dan ook niet.


jannes antwoordt op 9 mei 2008:

BT:

Als 500+ niet meer in trek zou zijn,

Waren hebben de grote spelers op de markt dan zo'n grote keuze/aanbod in deze modellen.

Dat doen ze niet als ze niet verkopen zijn, want dan verdienen ze er geen geld aan, en daar gaat in de huidige economie juist wel om.


bt antwoordt op 9 mei 2008:

correctie: binnen een afzienbare tijd.
Nu nog wel, want iedereen wil zoveel mogelijk comfomt en dat past niet allemaal in een kleinere caravan.

Als veel leaserijders kleiner rijden (zoals minister (en straks de baas ook) graag wil is de grote caravan niet meer (minder) in trek.
Nu zijn het allemaal Turbodiesels met heel veel PK's en hoog koppel met hoge prestaties.
Straks enorme prestaties in zuinigheid en niet in trekkracht.


Theo antwoordt op 9 mei 2008:

bt, kom jij wel eens op een camping? Zo ja, dan heb je ook gezien dat er een enorme variatie aan trekauto's (diesel - benzine, groot - klein, weinig - veel trekkracht) en caravans (ook weer groot - klein ) is.


bt antwoordt op 9 mei 2008:

Ja gezien, veel variatie,
maar als er meer kleinere en minder krachtige auto's komen, zal ook het aantal grotere zware caravans afnemen.
Polo of subaru justy voor een Hobby 500/550??
kleinere auto vraagt kleinere caravan.


Theo antwoordt op 9 mei 2008:

Hoezo dan allemaal turbdiesels met veel Pk's etc..


bt antwoordt op 10 mei 2008:

NU nog veel Pk's en kracht.

straks minder Pk's en kracht doordat auto zuiniger moet worden.
Minder Pk's en kracht, dan ook kleinere caravan.


Pat antwoordt op 11 mei 2008:

Ja, en het geld groeit bij mij op mijn rug, om bij elke verandering in Den Haag, maar nieuw materiaal te moeten kopen, om aan deze eisen te voldoen.
Zo schrijf je je auto en/of caravan wel heel vlug af.


Bert antwoordt op 11 mei 2008:

Ook zonder 'maatregelen' uit Den Haag is de afschrijving van het spul dramatisch hoog...


Guus antwoordt op 13 mei 2008:

Grote caravans blijven wel in trek.
Als je 2 auto's hebt, 1 grote sterke van de baas (lease) en een kleine 2e (boodschappen) ga je het net even anders doen.
Die grote sterke van de baas wordt een kleine van de baas. (rijdt ook prima, zuinig en veel goedkoper)
Die kleine boodschappenauto wordt een grote sterke benzine.


Joost antwoordt op 13 mei 2008:

Mensen kopen ook steeds grotere auto's valt mij op. Wij kopen een lichtgewicht nieuwe caravalair. Hier hebben wij een renault senic 1.4 voor. Dit gaat allemaal uitstekend. Wij rijden met 80 km een steile helling op en rijden op de route du soleil met gemak 105 km/u. Mensen willen laten zien wat ze hebben. Ik heb er totaal geen problemen mee dat ik met een kleine caravan rijdt. Wij kamperen in het zuiden, en hebben zo goed als nooit last van regen, eigenlijk altijd mooi weer dus zitten ook bijna nooit in de caravan. Wij kunnen ook wel een hele grote caravan kopen, maar waarvoor? Om te laten zien aan andere dat wij dat kunnen kopen. Nee hoor ik doe het lekker met mijn caravalair, bevalt mij erg goed en rijdt ook nog eens comfortabel.


Jan antwoordt op 13 mei 2008:

Nou Joost je slaat de spijker op zijn kop;
Een kleinere combinatie (lees lichtere) kan veel gemak en wellicht meer rijplezier geven om verre oorden probleemloos te kunnen bereiken. Ook ik kocht een veel lichtere caravan en die rijdt echt stukken beter dan mijn vorige veel te luxe en veel te lompe sleurhutbakbeest. Misschien is het tij een beetje aan het keren?


Louis antwoordt op 13 mei 2008:


Ja-ja ,wij straks allemaal in een C1 ,of Smart met een miniatuurklapkarretje er achter zeker .
Mooi niet ! Niets tegen deze autootjes , maar ik wil een auto die de caravan kan trekken, en niet eentje die er in past !
Allemaal heeeeel milieu vriendelijk , zodat er brandstof en ruimte genoeg overblijft voor hen die de regeltjes bedenken maar zelf nimmer naleven .
Kunnen de door ons bespaarde litertjes zo in hun hobby Hummers, om over ons heen te rijden .
Wat ik maar wil zeggen , koop iets naar je zin groot of klein , maar laat je niet voor de gek houden om uit milieuvriendelijkheid iets aan te schaffen waar je eigenlijk niet achter staat .
Want voor je het weet worden de kosten van kleine auto's ook weer opgetrokken .
( Zoals bij de energierekeningen gebeurd )
Een caravan ,wat voor een dan ook , is altijd een slechte financiele investering .
Maar het pleziergehalte maakt dit ruimschoots goed ,dus van die kant bezien toch een prima investering .
En je niet druk maken over milieuonvriendelijke lease of eigen auto's ,want als het echt om het milieu ging zouden alle voor handen zijnde alternatieve brandstoffen serieus genomen worden
Groeten , en misschien tot ziens ergens deze zomer .


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 13 mei 2008:

Normaal geef ik niet zo snel mijn (politike) mening, maar de reactie van Louis lokt me toch uit de tent......

Als het milieu je maar een beetje lief is en je sociaal bent ingesteld dat laat je het verbruik en uitstoot wel degelijk meewegen bij de aanschaf van een nieuwe auto. De overheid heeft het daarvoor gemakkelijk gemaakt door te kiezen voor auto's met een A, B of C label. Je koopt dan een auto die relatief wat zuiniger is dan andere auto's in z'n klasse. Daarmee hoeft het absoluut gezien nog niet eens zo'n zuinige auto te zijn, maar kan het dus ook best een auto zijn die heel goed 1400 kg of meer kan en mag trekken.
Ook bij de keuze van je caravan kan je je afvragen of het allemaal wel zo groot moet zijn. Ga je vooral in de zomer met mooi weer waarom dan een caravan met een vastbed en een zithoek? Je zit toch veel buiten en kan dus best het omgebouwde bed laten liggen. (Met een goede opleg matras is het slaapcomfort ook echt niet minder!). En een iets kleinere caravan van bijvoorbeeld geen 1600 kg maar 'slechts' 1300 geeft opeens veel meer mogelijkheden voor een zuinige auto. Selecteer maar eens in het menu ==> overzichten ==> alle trekauto's, de auto's die 1300 kg kunnen trekken met een A of B label. Dat kan nog een hoop geld schelen ook!


Joost antwoordt op 13 mei 2008:

Ik heb dus opzich een milieuvriendelijker combinatie, maar ik ga niet kijken of een auto zuinig is of niet, dat maakt voor mij niet zoveel uit. Daar wordt het milieu echt niet beter van.


Theo antwoordt op 13 mei 2008:

Menno, ik ben het helemaal met je eens. Ik wil een auto die minimaal C is en die geen roetuitstoot heeft. Alleen....... als we echt serieus nemen wat je zegt, gaan we helemaal niet meer caravannen. Maar toch, dan maar het beste er van weten te maken.


Theo antwoordt op 14 mei 2008:

Joost, "Mensen willen laten zien, wat ze hebben"? Ken jij de motieven van mensen, die je niet kent? Eigenlijk wil ik een caravan, die groot is van binnen en klein van buiten. Mijn dealer zegt dat hij die niet heeft. Vreemd, niet zo erg creatief, maar ik moet het er mee doen, dus een compromis sluiten. Is dat laatste, compromissen sluiten, niet een belangrijk kenmerk van het kamperen en caravannen? Zijn we niet allemaal mensen, die niet allen het zelfde belangrijk vinden, die niet de zelfde eisen stellen en dus verschillende keuzes maken? De enige kanttekening, die je daarbij kunt plaatsen is of het maatschappelijk verantwoord is. Zie daarvoor mijn vorige reactie.


antwoordt op 14 mei 2008:

Als we echt het millieu een warm hart toedragen stoppen we onmiddelijk met caravannen! Maar geen van ons zal dat doen.
Het millieu sparen doen we echt niet met een 'groene' aanschaf van een vervoermiddel. Het millieulabel van de overheid is discutabel zolang bv een BMW X5 wordt aangemerkt als millieuvriendelijk en absoluut gezien irrelevant.
Het millieu sparen zit tussen je oren en uiteindelijk hoe je zelf ermee omgaat!
Een relatief (te) kleine auto kopen uit millieubewustheid kan resulteren in een desinvestering in het millieu zodra je er een 'foute' caravan achter hangt. Beter is de trein te pakken in de spits en de fiets voor de kleine tussendoor boodschappen. Maar ja, dat is wel een xtra inspanning en dan is de auto toch wel sneller en gemakkelijk niet? Of die nou groot of klein is, het had vermeden kunnen worden als we het millieu écht willen ontzien.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 14 mei 2008:

Milieu en vakantie gaat vaak slecht samen...vliegvakanties zijn ook niet best... maar als je bij gelijke geschiktheid kan kiezen voor een zuiniger auto (en/of gemakkelijker trekbare caravan) is dat toch beter voor het milieu en de portemonee. Uiteindelijk is bewuster en minder rijden natuurlijk nog beter.....


Bert antwoordt op 14 mei 2008:

Ik moet Menno toch enigszins tegenspreken. Dat milieulabel slaat feitelijk nergens op. Het werd uitgevonden om binnen een klasse (wat is een klasse?) zuinige auto's te kunnen selecteren. In mijn ogen zou je beter alle auto's op een hoop moeten gooien en A tot Z labels eraan moeten hangen. En dan zal overduidelijk blijken dat een Toyota Aygo een stuk beter uitpakt dan een BMW eco-weet-ik-veel met ook een A-label.

Tussen de oren. Klopt. Een weinigrijder, alleen met de caravan, is milieubewuster met een - als voorbeeld - BMW X5 3.0 diesel dan een veelrijder met een Opel Astra 1.6 benzine met een relatief zware caravan. Niet alleen vanwege de weinig /vele solokilometers (1:10 vs 1:15) maar ook met caravan (1:9 vs 1:8).


Jan@ antwoordt op 14 mei 2008:

Geestig te lezen dat de milieu- "'maffia"" nu ook al invloed heeft op caravanners. Na de Club van Rome (eind der tijden omstreeks de eeuwwisseling), de zure regen(alle bossen zouden afsterven), de ozonlaag ( zou helemaal verdwijnen met alle gevolgen van dien) maak ik me niet zo ongerust meer over het milieu en het nieuwe stokpaardje CO2. Wetende dat van alle CO2 uitstoot slechts een kleine 5% wordt veroorzaakt door de menselijk handelen. De rest is natuurlijk.Milieubewustzijn is nuttig al was het alleen al voor de directe leefomgeving maar wordt door het hele subsidie verhaal erachter weereens heel sterk overdreven door belangengroepen.
Oftwel: Leef!!


FX antwoordt op 14 mei 2008:

Wij hebben ook ooit eens gedacht aan een grotere caravan.
We hebben nu een 440 binnenmaat, totaal met dissel 6.35 meter. Maar wat ons tegenhoudt is niet het milieu, geld of wat dan ook. Maar de mogelijkheid van plaatsing vinden wij erg belangrijk. Nu kunnen wij zo'n beetje altijd de caravan plaatsen op 4 manieren, zodat de zon/schaduw altijd is zoals wij het willen hebben. Met een langere caravan ben je vaak genoodzaakt in de lengterichting van je plek te gaan staan. Dus ik kan mij voorstellen dat als je een keer een grotere caravan neemt, en je hier dan hinder van ondervindt (wat natuurlijk persoonlijk is), dan neem je toch weer een maatje kleiner. Maar zoals met alles, het zal wel een golfbeweging zijn. Misschien gaat de vraag naar de kleinere caravan nu toenemen, maar over een jaar of acht is het misschien weer een metertje meer.

Onze vakantie is met deze 440 altijd fantastisch geweest, en dat lijkt mij het belangrijkste.

grt, FX


Louis antwoordt op 14 mei 2008:

Hallo Menno ,
Ik dacht eerst even " laat maar zitten " maar kan toch niet laten om te reageren .
Het milieu is wel degelijk belangrijk , want als dit goed beheert wordt blijven er onder andere altijd schitterende kampeerlokaties voorhanden .
Maar ik erger me (boom)groen aan al die groene nep figuren die steeds financiele maatregelen treffen , het vervolgens over de balk smijten , en mij een milieufobie willen aan praten .
Bovendien sta ik nog steeds dagelijks in de file omdat deze rakkers ieder initiatief frustreren , en niet beseffen dat er juist daardoor onnodig veel vervuild wordt .
Schone brandstof is er , schone auto's als men echt zou willen ook .
En daarom mijn mening : koop wat je past en leuk vindt .
Geniet van je hobby / vrije tijdsbesteding .
Want anders kunnen we alles wel afschaffen .
Auto en motersport , vliegrijzen , speedboten .( airco's in caravans )enz , enz .
Wel eens een stukje achter een scootertje van 49 cc gereden en ingeademd wat zo'n ding in een paar honderd meter produceerd ?
Kun je met je auto voor " naar zuid-frankrijk rijden ".
Dus ondanks de uitstoot wens ik ons allen een schitterende zomer .


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 14 mei 2008:

Natuurlijk ben ik het met Bert eens 😉 dat het beter is een absoluut milieu label aan een auto te hangen. Een BMW 530 met een A-label is 'raar' (maar wel knap). Enige nadeel van een absoluut criterieum is wel dat er dan voor de caravanner niet veel echt 'zuinige' auto's over blijven.

Wat de regering wel en niet met geld doet, daar gaat het mij niet om en het gaat me ook niet om iets aan die irritante files te doen. Een van de weinige dingen die je zelf kan doen is kiezen voor een 'zuinige' en schone auto en daar bewust mee omgaan. Maar helaas zijn consumenten niet bereid daar extra voor te betalen. Gevolg is dat de insdustrie er dan niet mee komt.


antwoordt op 14 mei 2008:

En zo komen we van grotere caravans vanzelf bij het milieu terecht.
Het voordeel van een absoluut criterium is wél dat het voor de caravanner zonneklaar wordt waar hij mee bezig is zodra er een caravan achter wordt gehangen en hoe het milieu te lijden heeft voor de rest van het jaar in sologebruik. En dat werkt het bewust omgaan met het milieu wel in de hand

Maar het is wel degelijk interessant wat de overheid met ONS geld doet. Daar zou men die irritante files mee kunnen bestrijden. Ergerlijk is daarom dat men decennia met de reet op het pluche blijft zitten terwijl het Nederlandse wegennet daarmee op peil had kunnen worden gehouden. Geen wonder dat de consument dan zegt bekijk het dan verder ook maar.

Geld en milieu horen niet in één ademtocht thuis. Er was een tijd dat groene stroom duurder was dan grijze stroom. Hoe heeft men zich niet vergist door te denken dat de consument wel bereid was meer te betalen ten bate van het milieu? Druppels op een gloeiende plaat al die consumenteninspanning. Zonde van je eigen geld ook. Echte vooruitgang kan alleen collectief worden geboekt en daar kan de overheid zich laten gelden, maar dat gebeurt niet want dat levert geen geld op.
Een simpele 'groene golf' landelijk instellen levert een enorme energiebesparing op wat een enorm gat in de schatkist veroorzaakt. Elke milieubesparing levert een begrotingsbesparing op. 😉


Koen antwoordt op 15 mei 2008:

"""Wetende dat van alle CO2 uitstoot slechts een kleine 5% wordt veroorzaakt door de menselijk handelen. De rest is natuurlijk."""
O ja ???????
Baseer je op één of andere flutfilm ? Geloof die NIET : dat zijn al lang weerlegde leugens. Of heb je het gelezen in EOS ? Een zogenaamd "populair wetenschappelijk magazine" dat een forum geeft aan zogenaamde klimaatsceptici van alle slag.

In die "film" beweren ze dat vulkanen meer CO2 uitstoten dan de menselijke activiteit. Een leugen dat (nog maar eens) weerlegd is geworden door het IPCC (VN klimaatpanel). Vulkanen stoten minder dan 2% van de CO2 uit !
Of bedoel je de "verhoogde zonneactiviteit" ? De zon is al sinds ongeveer 1987 (zevenentachtig) in een klimaatafkoelende richting geevolueerd. De theorie van de zon, waarop die "film" zich o.a. baseert, dateert al van ...1997.
We leven nu in 2008 : de metingen en simulaties zijn al veel verbeterd en verfijnder tov toen.

Het is eigenlijk een misdaad tegen de mensheid dat zo'n "film" en een blad als EOS een podium geven aan klimaatsceptici die twijfel zaaien bij een hele hoop mensen. Met als resultaat een "je m'en foutisme" "'t kan me niet schelen".
Uw en onze kinderen en kleinkinderen zullen ons niet echt dankbaar zijn...

Koen

Ter info :

Er zijn 4 klimaatsceptische vragen te onderscheiden :
1) Warmt het wel op ?
2) Is de mens daarvoor verantwoordelijk ?
3) Zal de temperatuurstijging niet gewoon meevallen ?
4) Heeft het economisch gezien wel zin om vandaag een streng klimaatbeleid te voeren ?

Het IPCC (1000den wetenschappers) stelt zich die vragen niet meer.
Zij zijn al lang overtuigd dat er een serieus klimaatbeleid moet gevoerd worden.
Hun laatste rapporten zijn daarover duidelijk.

Wie stelt zich die vragen dan wel ?
Vele klimaatsceptici, waaronder Björn Lomborg, zijn al bij vraag 4 aanbelandt.
De maker van de "film" is teruggekeerd naar vraag 2...
En zo blijven we bezig, zonder een krachtdadig beleid te voeren :-(


gert antwoordt op 15 mei 2008:

zit jij niet op de verkeerde site koen.
kijk eens bij nuon of zo iets en probeer daar je verhaal te slijten.
heel veel succes koen ?


Koen antwoordt op 15 mei 2008:

😉
Is nog een late reactie op Jan@ ...

Voor de rest lees ik gewoon mee over grote of kleine caravans.
Ieder zijn ding daarmee. Geen probleem mee.

Maar wel met misleiding door zo'n "film". Daarom wèl een reactie 😉


Jerry antwoordt op 15 mei 2008:

Een beetje nadenken over het milieu mag van mij op elke site.
Ik rij al jaren op lpg en nu ook met een caravan er achter.
De laatste tijd rij ik zelfs voordeliger dan de diesels maar dit komt door de brandstofprijzen.
Zo spaar ik in de knip en tegelijk spaar ik het milieu een beetje.


janka antwoordt op 15 mei 2008:

Dus zijn we weer terug bij af. Wij spreken in het voorjaar veel duitsers die, ja inderdaad al jaren en jaren met hele grote caravans gaan kamperen. Op onze vraag waarom zo'n grote krijg ik vaak als antwoord dat het voor hun niet uitmaakt wat er achter hangt. De auto is toch wel groot en sterk genoeg! Wel zijn ze niet zo gecharmeerd van het verschijnsel bijzettentje voor de kleine kinderen. Bij ons zie je vaak pa en ma in de caravan en de jeugd in een tentje. Het gevoel thuis te zijn im Wohnwagen is voor hun vele malen belangrijker dan bij ons. Dat laatste zou hier ook een reden kunnen zijn. Veel mensen gaan kamperen en nemen hun hele hebben en houwen met zich mee. Door de vergrijzing komen er ook veel langkampeerders die zo'n 3 maanden naar spanje gaan. En wat is er nou fijner dan een surrogaat woning inclusief slaapkamer(s) achter de auto te hebben? Wij spraken 10 jaar geleden een echtpaar die gepensioneerd en wel een grotere auto moesten kopen omdat hun grote en zware caravan anders niet meegenomen kon worden naar spanje. Het is dus niet alleen van deze tijd. Ik denk wel dat deze trent is komen aanwaaien vanuit andere landen waar grotere caravans al vele jaren een normaal verschijnsel zijn en dat de caravan en automobielhandel daar heel erg slim op in speelt.


Willem antwoordt op 17 mei 2008:

Hoe dan ook, de minister bepaalt !!!
de baas bepaalt daarna en dan zijn er heel veel werknemers die weinig keuze meer hebben.

Als minister dus zijn plannen doorzet rijden we straks mogelijk in veel zuiniger auto's die 'neem ik aan' technisch minder in staat zijn zo'n groot monster te trekken.
conclusie ..............


Bert.s antwoordt op 17 mei 2008:

Je ziet inderdaad vaak grote caravan's.
Maar ook kleine caravan's worden nog steeds gebouwd.
Ik had zelf een eifelland 4.60 en heb nu een hobby 4.00 sf, ik ben dus kleiner gegaan, omdat ik toch vaak naar warme oorden ga waar ik de caravan alleen maar gebruik om in te slapen.
En mijn motto is : des te korter des te beter rijd ie.
P.s gaat misschien niet in alle gevallen op.
Als trekauto gebruik ik seat altea xl 1.8 tsi (geen lease)


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 17 mei 2008:

Ook (relatief) zuinige auto's kunnen prima een grote caravan trekken dus de angst van Willem is ongegrond. Voor de caravan industrie ligt hier overigens een mooie uitdaging om lichtere en beter gestroomlijnde caravans te gaan bouwen!


jan.S antwoordt op 17 mei 2008:

Iedereen heeft gelijk. Maar mijn gelijk is dat een grote, redelijk lichte, gestroomlijnde caravan ( ze bestaan echt, Solifer 560: 5,7m inwendig, 7,5m uitwendig, 1160 kg leeggewicht ) toch wel erg prettig is bij een gebruik van minimaal 4 maanden per jaar, waaronder 6 weken wintersport.
Ja, inderdaad ik ben Vutter.


jan antwoordt op 17 mei 2008:

En wat mag' tie maximaal wegen? Ik neem aan dat zo'n verblijf niet in een lege caravan gebeurt?


Bert S antwoordt op 17 mei 2008:

Max. 1500 kg


@Eric antwoordt op 17 mei 2008:

Bert S schreef:
En mijn motto is : des te korter des te beter rijd ie.

=================================================

Dat klopt, je schrijft alleen later dat hij 1500 kilo mag wegen wat ik wel weer veel vind voor een caravan van 4 meter.
Ik zou je stelling willen uitbreiden:

Korter, en lichter en zeer goed gestroomlijnd rijdt het best!
Mits goed beladen natuurlijk... 😉

Mijn caravan (Constructam) heeft een opbouwlengte van 3.90 meter, weegt max 800 kilo en is super gestroomlijnd.
Ik weet zeker dat er maar weinig caravans zijn die aan deze eisen voldoen.
Alleen bijvoorbeeld een BIOD of Eriba zijn op dezelfde leest geschoeid hoewel ik de Eriba's weer wat zwaar vind en de BIOD's vind ik persoonlijk niet zo mooi.


bert.s antwoordt op 17 mei 2008:

dat van die 1500 kg is een andere bert s
mijn hobby mag tot 1200 kg beladen worden


jan antwoordt op 17 mei 2008:

Maar ik vroeg het aan jan S. Dus als die ene Bert S daar weer op antwoord dan wordt het wel verwarrend.


Bert S antwoordt op 17 mei 2008:

Hallo ik ben Bert S
bert.s is iemand anders.
Ik heb ook een Solifer Artic 560 en die mag wettelijk max. 1500 kg wegen. Ik heb in mijn enthousiasme de vraag gericht aan Jan S beantwoord.
Sorry voor de verwarring.
Groeten,
Bert


@Eric antwoordt op 17 mei 2008:

Nou snap ik d'r helemaal geen klap meer van....


Bert S antwoordt op 17 mei 2008:

@Eric: ik (Bert S) heb geantwoord op de vraag die jan aan Jan.S heeft gesteld.


T.Hak antwoordt op 26 mei 2008:

De grote lease-bak inleveren voor een prius of civic en de besparing op de bijtelling uitgeven aan een dikke milieu-vervuilende slurper van een verhuurmaatschapij.
Of je leent de auto van balkenende, die trekt alles....(leeg)


T. Hak antwoordt op 26 mei 2008:

En de waardedaling van een grote caravan? Nederland loopt voorop met alles, dus ook met het milieu. Verkoop je de caravan toch in een ander eu-land!

Ja, we moeten 1 europa worden...


John antwoordt op 1 september 2008:

De discussie ten spijt, deze trend is al jaren achtereen bezig.
De "grote" bouwers zijn inmiddels opgeslokt tabbert naar Knaus,
Fendt naar Hobby, Polar en Solifer. Er blijft weinig groei in deze klasse terwijl de middenmoot langzaam vol komt te zitten. Waardedaling van de slagschepen is altijd al uitzonderlijk geweest, alleen al vanwege de kleine (2e hands)kopers groep die interesse heeft in dit soort caravans.
Deze trend zal zich ook doorzetten naar de bovenkant van de middenmoot.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

Gastenboek

Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.

Voorbeeld Trekrapport

Het Trekrapport heeft de vorm van een E-book met gemiddeld zo’n 30 pagina’s. Bekijk voor een impressie het voorbeeld van mijn vorige combinatie waarmee ik 15 jaar heb rondgereden.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker