Caravantrekker.nl

Dak drager

Patrick vraagt op 3 juni 2008:

Hallo. Ik heb drie dakdragers op mijn auto voor drie fietsen. Maar tegenwoordig heb je fietsen die geen mooie ronden buizen frame hebben, of te wel ovaal. Heeft iemand hier een oplossing voor. De dak dragers zijn gewoon rond bij het bevestigen, en de fietsen niet.

Naar laatste bijdrage

Reacties:

@Eric antwoordt op 4 juni 2008:

Geen idee...
Bestaan er trouwens ook dakdragers waar je een caravan op kan vervoeren? 😉


Patrick antwoordt op 4 juni 2008:

Hou oud ben je erik ?


@Eric antwoordt op 4 juni 2008:

Op wat voor soort forum denk je dat je zit patrick? 😉


@Eric antwoordt op 4 juni 2008:

PS: Al eens bij Halfords gekeken.....
Hebben bijna alles voor het vervoeren van fietsen op je autodak.


@Eric antwoordt op 4 juni 2008:

Nou zeg, beetje off topic maar wat schets mijn verbazing, speciaal voor ovalen frames....

http://www.halfords.nl/NL/Auto/Catalog/ProductDetail.htm?productId=218862


Guus antwoordt op 4 juni 2008:

" Bestaan er trouwens ook dakdragers waar je een caravan op kan vervoeren? "

Ja, die bestaan echt. Zitten wel wielen onder (beter voor het wegdek).


@Eric antwoordt op 4 juni 2008:

He Guus, hoe oud ben je nou.... 😉


janka antwoordt op 4 juni 2008:

Indirect heeft deze vraag wel te maken met het rijden met een caravan. Immers over de nadelen van het achterop de caravan vervoeren van fietsen is genoeg beschreven. Dus het alternatief is in de caravan, achterop de auto, op de dissel of zoals patrick op de auto vervoeren.
Vreemd in deze is wel dat wij er achter zijn gekomen dat Thule een maximale draaglast per fietsendrager heeft van 17 kg! Het gaat hier dus om dakfietsendragers. Dat zou betekenen dat een gemiddelde fiets van zo'n 20 kg niet eens vervoerd zou kunnen worden. Wij hebben 2 alluminium fietsen van 18 kg per stuk die dus eigenlijk te zwaar zijn. Voor die ene kilo verschil zou het niet uit moeten maken maar je zou maar een paar oudere batavus fietsen hebben..!


gd antwoordt op 4 juni 2008:

is bij veel wagens het gewicht voor dakbelasting niet beperkt tot +/- 50 kg?


janka antwoordt op 4 juni 2008:

Bij de meest mij bekende auto's is dat 75 kg.


antwoordt op 4 juni 2008:

Janka schreef:"...Dat zou betekenen dat een gemiddelde fiets van zo'n 20 kg niet eens vervoerd zou kunnen worden. Wij hebben 2 alluminium fietsen van 18 kg per stuk die dus eigenlijk te zwaar zijn. Voor die ene kilo verschil zou het niet uit moeten maken maar je zou maar een paar oudere batavus fietsen hebben..!"
»
Die fietsen van 20kg kunnen best vervoerd worden. Het wordt pas vervelend als er iets fout gaat. De leverancier kan zich dan namelijk beroepen op de aangegeven beperking van 17kg. Het risico is dan volledig voor de gebruiker. En ja, dat geldt ook voor die éne kilo.


janka antwoordt op 4 juni 2008:

Dat risico nemen we dan maar. Als alles goed bevestigd is kan er weinig fout gaan denken we. Want aan 2 superlichte fietsen te gaan voor die enkele keer dat we ze meenemen is wel erg duur.


Patrick antwoordt op 4 juni 2008:

Nou ik zal het effen toe lichten, Ik heb drie fietsendragers die ik heb gekocht bij BV Heuts auto materialen of Halvorst, of www.obelink.nl. Twee kinderfietsen en een oma fiets. De kinderfietsen wegen elk 14 Kg. De oma fiets weegt 17 Kg, niet meer of minder. De fietsendragers zijn gekeurd voor 35 Kg ps. Mijn dak mag 100 Kg hebben en de dwars leggers ook. Alleen de fietsdragers zijn op het bevestiging punt Rond +/- 20mm, die je op het buizen frame draait 45º buis. Alleen bij de kinderfietsen zijn dit ovaal +/- 20mm bij 35mm.
Wie weet hier iets op. Is het nu duidelijk voor iedereen. Klopt het gaat niet om een caravan, maar aangezien het de beste oplossing is voor fietsen mee te nemen op vakantie met een caravan mag ik deze vraag toch wel stellen of niet. HE HE HE


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 4 juni 2008:

1) Fieten op de auto is de beste plaats om deze te vervoeren (als ze in in de auto passen)

2) Zorg in ieder geval dat de wielen goed vastzitten en gebruik iets van een spanband om de fiets goed in de houder te houden ook al past die dus niet helemaal om het frame. Je laat als het ware de houder wat open staan en bindt de fiets vast zodat die recht blijft staan. Eventueel zet je het geheel ook naog vast met een extra spanband op het dak. ALs je zorgt dat er geen speling op zit kan er weinig mis gaan. Op deze maniet behelp ik mijzelf ook met een fiets die eigenlijk niet goed past en het gaat tot nog toe altijd goed 😉


Patrick antwoordt op 4 juni 2008:

Oke’ Ik denk dat ik de ronding iets platter ga maken zodat deze beter op het frame aan slijt. En dan vast maken zoals het moet. Evt. met extra taairaps.
Komt goed Menno.


kees antwoordt op 5 juni 2008:

Door optrekken en remmen worden er krachten doorgegeven aan de bevestigingspunten. De uitwerking van deze krachten kun je verminderen door de (hand)remmen van de fiets in te knijpen en vast te zetten met een tie-rip.


MvO antwoordt op 5 juni 2008:

Kees,

De krachten op de bevestigingspunten zijn het produkt van de mate van versnelling cq vertraging en de massa.
Ingeknepen remmen doen hier niets aan af. Wel het verminderen van de massa door zoveel mogelijk los te nemen spullen van de fietsen te halen. Denk aan tassen, kindzitje etc.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

Voorbeeld Trekrapport

Het Trekrapport heeft de vorm van een E-book met gemiddeld zo’n 30 pagina’s. Bekijk voor een impressie het voorbeeld van mijn vorige combinatie waarmee ik 15 jaar heb rondgereden.

Wet- en regelgeving

Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker