Caravantrekker.nl

Verplicht reservewiel

De caravanier vraagt op 8 juni 2008:

beste caravaners.

neem aub een reservewiel mee voor uw caravan.
zeker als u naar het buitenland gaat.
tegenwoordig krijg je bijna bij alle nieuwe caravans zo'n lu.....
reparatiesetje.
maar heb je een vette inrijding, valt er weinig te repareren.
sta je met een kapotte band langs de autoroute, gebeurt het volgende:
na een kwartiertje staat de gendarmerie bij u.
die vraagt aan u of de band/wiel vervangen kunt.
ja/ de heren wachten tot de klus geklaard is, en wensen u een goede reis verder.
nee/ dan word de plaatselijke afsleepdienst gebelt, in de tussentijd dat afsleepdienst uitrukt word er voor u even een bon geschreven, voor het niet bij u hebben van een reservewiel.
vervolgens word de caravan afgevoerd naar de plaatselijke bandenboer, en die heeft (hoe kan het ook anders) uw type bandje niet, dus moet u veel te diep in de buidel voor een veel te dure band.
al met al een flinke aanslag op uw vacantiegeld.
dit was dus geen vraag, maar een kleine raad.

voor iedereen en fijne (caravan) vacantie toegewenst.

de caravanier.

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Jan antwoordt op 8 juni 2008:

En ga je dan een nieuwe caravan kopen; neem dan het reservewiel+krik+kriksteunen en de kruissleutel voor de wielbouten mee in de onderhandelingen, (evenals de vaak veel en veel te hoge afleveringskosten).

Ook mijn dealer (Campoworld) probeerde mij af te schepen met een reparatiesetje bestaande oa uit een fles plakspul en een 12-volts compressertje (bouwmarkt 16,95 euro) waarmee je in geen honderdjaar je band kan oppompen tot de vereiste 4,5 bar en die het na ca 10 minuten al opgeeft.
Zeker als je in aanmerking neemt dat dat een goede 12-volt-compressor meer dan 200 euro kost.


antwoordt op 8 juni 2008:

Jan, heb je enig idee wat er voor die afleverkosten allemaal gebeurt?
Hoeveel heb je er wél voor over?


Jan antwoordt op 8 juni 2008:

Ha Roel
Als de dealer zijn werk niet doet, geen cent. Ik heb er te veel slechte ervaringen mee. Dat krijg je nu eenmaal als bij aflevering van een nieuwe caravan blijkt dat er van alles niet deugt. Het bleek gewoon niet nagekeken.

Ook het gedoe over een zelfsprekendheid als een reservewiel en een krik is een item waar in mijn visie onterecht extra geld voor wordt gebietst.

Overigens behoren in mijn visie basisnoodzakelijkheden als een reservewiel en ook afleveringskosten altijd in de werkelijk te betalen prijs -van wat dan ook- te zijn inbegrepen. Ook bij auto's of wasmachine's.


antwoordt op 8 juni 2008:

Er zal ongetwijfeld een tijd komen dat een airco tot de basisuitrusting van de caravan zal behoren.
Zoals nu een koelkast in de caravan de gewoonste zaak van de wereld blijkt.
Er is nu jouw vanzelfsprekendheid over het reservewiel, wel of niet standaard? Zo zullen er vast caravanners zijn die dat gewicht liever besteeden aan een mover of airco. Dus zo vanzelfsprekendheid hoeft dat voor een ander niet te zijn.
De leveringsomvang vertegenwoordigt een prijs of vice versa, wat je wilt. Om teleurstelling te voorkomen kun je je het beste verdiepen in wat er geleverd wordt voor welke prijs. Een caravan kopen is geen brood kopen. Net zomin als een auto. Auto's zijn te koop in allerlei uitrustingen, zelfs standaard zonder reservewiel(?!?) Dus zo vanzelfsprekend is dat in autoland al niet meer.
Bij de laatste wasmachine die ik gekocht heb was een reservewiel trouwens geen optie. 😉


antwoordt op 8 juni 2008:

Sorry Jan, ik vergeet nog de opmerking over de afleverkosten.
Wanneer deze in de 'standaard' prijs zijn inbegrepen zal je er ook BPM over moeten betalen. Het is daarom dat deze zaken buiten de consumenten of catalogusprijs worden gehouden.
Het afleverklaarmaken is een serieuze bezigheid en beslist geen extra 'opstrijkpolis' voor de dealer. De afleverbeurt voegt niets toe aan de kwaliteit van het geleverde, dat ligt vast bij de fabrikant. Het schoon en gebruiksklaar zijn van de caravan hoort thuis bij de dealer.


Berry antwoordt op 8 juni 2008:

BPM is Belasting Personenauto's en Motorfietsen.

Caravans, Aanhangwagens, Vrachtwagens en Touringcars vallen hier niet dus niet onder.

Berry



Jan antwoordt op 8 juni 2008:

Laten we het er bovenal houden dat ik -hoewel het wettelijk niet verplicht is- het hebben van een reservewiel vanzelfsprekender vind dan een airco of een mover, in elk geval op de dag dat ergens op de overigens zeer fraaie Col du Donon één van de caravanbanden de geest geeft.

Zo zijn "rijklaarmaakkosten" of "afleveringskosten" in mijn visie ordinaire geldklopperij, omdat juist daarmee gerommeld kan worden. Ze zijn in elk geval veel te hoog om alleen schoonmaakkosten te behelzen.
Daarnaast is het zo dat naar Nederlands recht (BW) een produkt nog steeds aan de daaraan te stellen eisen moet voldoen. En dan gaat het niet over schoonmaakkosten, maar over ondeugdelijkheid.
Volgens die in mijn ogen zeer goede wet is de verkoper daarvoor als eerste aansprakelijk als er iets niet deugt en dus niet een fabrikant in China, Korea of roept u maar?
Verder wordt geen BPM berekend over een aanhanger of caravan, maar ik denk dat je bedoelde dat dit geldt voor personenauto's ed., waarvoor -als ik goed ben ingelicht- ook alweer sinds enige tijd geleden de opties ook onder de BPM vallen. Wellicht rijden er daarom tegenwoordig in auto's weer wat minder "thuiskomers" mee.
Vraagje aan Roel: Heb je zelf wel of niet een reservewiel in je caravan?


antwoordt op 8 juni 2008:

Op die dag op de fraaie Col de Donon zal ik het beslist met U eens kunnen worden Jan. Voor het overige blijft het discutabel en zeer subjectief . Om direct Uw vraag te beantwoorden, Ja, ik heb een reservewiel in de caravan. Per ongeluk in de caravan terecht gekomen. Standaard afleveringsomvang was zonder reservewiel. Bij levering/afname bleek deze toch aanwezig te zijn. Ik heb natuurlijk mijn mond gehouden. Vergissinkje van fabriek in mijn voordeel zullen we maar zeggen.
Het hanteren van één vaste caravanprijs heeft een nadeel die kan liggen in het aanbieden van bodemprijzen. Het blijft niet langer duidelijk wat de prijs van de caravan is en wat de dealer vraagt voor de aflevering. Prijs vergelijkend warenonderzoek wordt dan een moeilijke zaak.
Afleverkosten zullen, anders dan bij Campers of auto’s(ook opties vanaf 1-1-2005), uiteraard zonder BPM (Belasting Personen Motorrijtuigen) zijn. Daar heeft U volledig gelijk in.

Bijkomende kosten specificeren is uiteindelijk het gevolg van marktwerking. De consument wil weten hoeveel hij waar voor betaald. Door alles in één prijs te stoppen ontneem je hem die duidelijkheid.
Zoals ik al eerder heb proberen uit te leggen is de dealer niet de persoon om constructief de kwaliteit te verbeteren. Dit is door de fabrikant vastgelegd in het product, daar kan de dealer niets meer aan veranderen. Voor garantie en service is hij echter wel de juiste persoon. Wanneer iets, zoals Jan stelt, ondeugdelijk blijkt zal hij vervanging of reparatie verzorgen tot in de staat van levering af fabriek of zoals daarvan in het algemeen van mag worden verwacht. Niet meer niet minder. Overigens wil je een caravan niet zonder afleverbeurt afgeleverd krijgen. Er zijn tal van zaken die nog moeten worden afgemonteerd en gecontroleerd of hersteld. Zaken die niet door iedereen goed kunnen worden uitgevoerd.


dabbertje antwoordt op 9 juni 2008:

Afleveringskosten zijn niet alleen maar schoonmaakkosten/nakijken van de caravan. Het grootste deel wordt opgeslokt door transportkosten van de caravan.

On topic: natuurlijk is het verstandig om een reservewiel tot de standaarduitrusting van een caravan te maken, maar zolang dit niet is, is het je eigen verantwoordelijkheid of eigen keuze om het wel of niet te doen.

Wij hebben het bij onze vorige caravan erbij gekocht en ook bij onze nieuwe hebben we een reservewiel gekocht. En zeg nou zelf, op een kostenplaatje van € 22.000,- kan een reservewiel van € 160,- toch geen probleem zijn. We kregen er van de dealer nog een mooie garagekrik en passende wielsleutel bij.


Willem antwoordt op 9 juni 2008:

Een verlengstuk voor op de moer-sleutel kan erg handig zijn.
Sommige moeren zitten erg vast. Met alleen een wiel-/kruissleutel krijg je sommige moeren niet los.


tommy antwoordt op 9 juni 2008:

verplicht ?
wat een onzin voor het bedrag van een reservewiel ga ik een dag extra op vakantie.
dus waarom verplicht ik koop iedere 4 jaar nieuwe banden A merk met genoeg LI en nog nooit een lekke/klapband gehad.
dus verplichten vind ik grppte flauwekul.


Jeen antwoordt op 9 juni 2008:

Zullen we een statistiekje maken? Dan mag na afloop iedereen zelf bepalen of ie de bon van de gendarmerie en de overige kosten verkiest of een reserveband meeneemt van 17-20 kg. Ik begin:
15 jaar, 100.000 caravankilometers, 2 lekke A-merk banden met voldoende load-index (laatste was een 3 jaar oude Michelin), mét reservewiel.


Koen antwoordt op 9 juni 2008:

5 jaar caravanner en zo'n 10.000 km.
A-merk banden, 0 lekke banden.
Reservewiel : 'k weet niet of het past... 😉
(het is een "thuiskomertje" met voldoende LI voor de caravan van max. 750 kg)


Carlo antwoordt op 9 juni 2008:

Het eerste jaar dat ik met de caravan op vakantie ging had ik geen reservewiel bij,niks aan de hand.Het tweede jaar had ik er wel een bij ,ik kreeg een klapband in de hoge provence juist voorbij een bocht en aan de kant van de weg .Ik blijf thuis als ik zonder reservewiel moet vertrekken.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 9 juni 2008:

250.000 km en geen lekke banden! Wel altijd een volledig reservewiel meegehad maar achteraf bleek het wiel van de Knaus welke nieuw door de dealer geleverd is, niet te passen!

Hoe meer en vooral hoe vaker je een caravan gebruikt (er mee rijdt) hoe kleiner de kans op een klapband.


Bert antwoordt op 9 juni 2008:

251.000 km. 😉 Twee lekke banden. Een keer (op tijd) geconstateerd dat de dealer er een derderangs reserveband onder had gehangen i.t.t. de A-merk banden op de caravan. Een keer kijken (en passen) kan idd geen kwaad.


Bert.s antwoordt op 9 juni 2008:

17 jaar gecaravanned....nog nooit een lekke band gehad!!!

groetjes bert.s


renaat antwoordt op 9 juni 2008:

hoi,

Twee defecte banden na 3 jaar gebruik, zonder gevolgs chade
Reserveband aan boord, maar deze was extra te bestellen bij aankoop van de c'van.
Volgens de dealer werd door reservewiel en bijbehorende Alko-krik het leeggewicht van de c'van te hoog, vandaar geen reservewiel af fabriek...:-(


Michiel antwoordt op 10 juni 2008:

Gewicht is één van de redenen dat ik het reservewiel van de caravan in de auto leg. Scheelt toch weer 15 kg. Een andere reden is dat het wiel bij montage op de daarvoor bedoelde plek - onder het achterste deel van de caravan - bij een beetje hoge drempel problemen geeft.

En de derde reden.. je hoeft bij een caravan geen reserveband te hebben, maar als je er een hebt, moet ie wel 100% zijn. Redeneringen als "hij is dan wel niet 100%, maar nog wel goed genoeg om in noodgevallen mee naar de dichtstbijzijnde garage te rijden" gaan niet op bij oom agent. Maar als het achter in de auto ligt.. sja dan heb ik gewoon een oud wiel achterin de auto liggen. 😉

MV


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Over gewichten

Er zijn altijd veel discussies over het gewicht van de caravan. Maar welke gewichten zijn belangrijk en hoe bepaal je wettelijk het (maximaal) gewicht? Is dat met of zonder kogeldruk?

Voorbeeld Trekrapport

Het Trekrapport heeft de vorm van een E-book met gemiddeld zo’n 30 pagina’s. Bekijk voor een impressie het voorbeeld van mijn vorige combinatie waarmee ik 15 jaar heb rondgereden.

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker