Mabastege vraagt op 14 juni 2008:
Goedemiddag forum,
Ik ben nieuw op jullie forum, en ik heb een paar vragen.
Ik kan een oude Fendt 525 (1980) > 750 kg caravan kopen, plus een vaste staanplek. Dus er word ook niet gereden.
Maar er is alleen een overschrijvingsbewijs + tenaamstelling aanwezig.
Deel 1 is niet meer aanwezig.
Ik kan wel de caravan op mijn naam laten zetten, maar geeft het problemen bij aankoop e/o verkoop als ik het deel 1 niet meer heb.
Of moet de oude eigenaar een nieuw deel 1 laten aanvragen, of moet ik dat zelf doen?
Moet de caravan ook opnieuw gekeurd worden bij het opnieuw aanvragen van de deel 1.
Is er nog ergens een site waar ik wat informatie kan vinden over dit merk en type caravan uit 1980 ( oldtimerclub?0
T. Hak antwoordt op 14 juni 2008:
Indien de caravan een eigen kenteken heeft lukt het niet om zonder een compleet kentekenbewijs de caravan op naam te zetten.
Is dit niet het geval, en kunt u de caravan gewoon overschrijven? dan bent u rechtmatig eigenaar. Wel is een compleet kenteken nodig zodra er gereden gaat worden.
Voor een auto is een duplicaat aanvragen tientjes-werk dus zal het voor een caravan ook niet schrikbarend duur zijn, dus opnemen in de onderhandelingen...
Mabastege antwoordt op 14 juni 2008:
Bedankt reactie T.Hak,
Ik ben bij het postkantoor langs geweest met een overschrijvingsbewijs, tenaamstelling, kan ik hem gewoon op mijn eigen naam laten zetten.
Waar het mij om gaat, dat ik caravan kan kopen zonder deel 1, en je nergens een bewijs heb van de caravan chassisnummer, indentificatie etc.
Het enigste wat op je overschrijvingbewijsstaat is kenteken, Dupl code, Meldcode Controle letter, Merk, handelsnaam, datum afgifte.
Als je dus er niet mee gaat toeren is dit genoeg?
Gerrie
bert antwoordt op 14 juni 2008:
Je moet alle papieren in orde hebben als je de caravan verkoopt. Als je iets mist moet de eigennaar alles op nieuw aan vragen, alleen hij kan dat. Dan krijg je een nieuw kenteken bewijs met een vermelding van er 1 er op, Is dit vaker gebeurt dan krijg je een vermelding van een 2 enz. De eigennaar moet alle papieren op sturen die hij heeft naar rdw en krijg nieuwe papieren thuis gesteurd. Is dit niet zo dan kun je ook geen nieuwe eigenaar worden.
Ger antwoordt op 15 juni 2008:
Voor het juiste antwoord en enige oplossing in deze kwestie:
Zie: www.rdw.nl
bert antwoordt op 15 juni 2008:
Ik wist niet dat rdw deet overschrijven van auto's caravan enz. Ik meende zeker dat je bij het postkantoor moest zijn. En daar moet je ook alle papieren in orde hebbben en niet bij de rdw. Zelf mee gemaakt dus. Rdw heeft regels maar het postkantoor moet ze door voeren. Als je toch over kunt schrijven, omdat het postkantoor niet zo nooi komt oke'. Maar dan zijn zij fout bezig.
Gerrie H antwoordt op 18 juni 2008:
Ik had de Rdw gemaild, daar wil ik jullie ook van op de hoogte houden.
Geachte heer ,
In reactie op uw e-mail, bericht ik u het volgende.
Volgens de Wegenverkeerswet 1994 moet aan de eigenaar of houder van een voertuig voor dat voertuig een kentekenbewijs zijn afgegeven. De tenaamgestelde van het kentekenbewijs kan op grond van die tenaamstelling juridisch echter niet als eigenaar van het voertuig worden aangewezen. Als u dus een kentekenbewijs of een deel ervan in uw bezit heeft houdt dat niet automatisch in dat het voertuig ook uw eigendom is of dat het u recht geeft op het krijgen van het eigenaarschap.
De Europese wetgeving verplicht het vermelden van de regel "De tenaamgestelde kan door middel van dit kentekenbewijs niet worden geïdentificeerd als de eigenaar" op het kentekenbewijs. De verplichte regel staat sinds 1 juni 2004 op ieder nieuw afgegeven Tenaamstellingsbewijs/deel IB (voorheen deel II).
Het antwoord op de vraag wie de eigenaar van een voertuig is, vindt u in het Burgerlijk Wetboek. Bij geschillen over het eigenaarschap van een voertuig bepaalt uiteindelijk de burgerlijke rechter wie de eigenaar is.
Mist u uw kentekenbewijs (of deel ervan), dan moet u bij de RDW een vervangend kenteken aanvragen. Het voertuig hoeft hiervoor niet gekeurd te worden.
Bij aan,- en verkoop van een voertuig heeft u het deel 1 niet nodig. Een aangifte bij de politie is ook niet nodig. Uit uw email begrijp ik dat de caravan een vaste plek op een camping heeft, en dat er verder niet mee gereden wordt.
Wanneer u met de caravan de openbare weg opgaat dient u het deel 1 wel bij u te hebben, net zoals dat bij uw auto ook verplicht is.
U heeft de mogelijkheid om via internet een aanvraag voor een vervangend kentekenbewijs in te dienen. Voor meer informatie hierover klik hier.
Lukt de aanvraag via internet niet, dan kunt u reageren op deze mail. Ik stuur u dan een aanvraagformulier per post.
Kosten
De kosten voor een vervangend kentekenbewijs zijn € 29,50.
Nieuwe kentekenplaten
Met uw vervangende kentekenbewijs kunt u bij erkende kentekenplaatfabrikanten nieuwe kentekenplaten bestellen. Kijk voor adressen van erkende fabrikanten op de site van de RDW. Of klik op onderstaande directe link:
erkende kentekenplaatfabrikanten
Sinds 1 februari 2003 is het verplicht bij een vervangend kentekenbewijs uw oude kentekenplaten te vervangen door platen waarop een juiste duplicaatcode is ingeslagen. Dit geldt ook voor de witte kentekenplaten die u bijvoorbeeld voor een fietsendrager of lichte aanhangwagen (onder de 750 kg) gebruikt. Een uitzondering hierop zijn de blauwe kentekenplaten met een historisch kentekennummer en de kleine Amerikaanse kentekenplaten (model 18.2), het inslaan van een duplicaatcode is niet van toepassing op deze platen.
Oude kentekendelen
Na afgifte van nieuwe kentekendelen worden alle oude kentekendelen ongeldig. Om verwarring te voorkomen kunt u deze beter vernietigen.
Let op!
Een groot aantal aanvragen voor de afgifte van een vervangend kentekenbewijs wordt dagelijks door de aanvragers geannuleerd. Uit deze annuleringsverzoeken is gebleken, dat veel vermist gewaande kentekenbewijzen binnen 2 à 3 dagen na het indienen van de aanvraag voor een vervangend kentekenbewijs worden teruggevonden.
Ik vertrouw erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.
Met vriendelijke groet,
Medewerker Klantenservice RDW
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!
Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.