Caravantrekker.nl

Kosten tolwegen noorwegen >3501 kg

Peter e. vraagt op 6 juli 2008:

moet ik voor de tolwegen in Noorwegen extra betalen indien mijn auto+caravan bij max toelaatbaar gewicht >3501 kg, of het werkelijke gewicht <3500 kg?
mijn auto+caravan weegt beladen nu 3350 kg,
max. toelaatbaar is 3750 kg totaal

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Tijs antwoordt op 6 juli 2008:

Ik heb deze vraag even nagezocht. Zoals ik het interpreteer gaat het om daadwerkelijk gewicht groter of kleiner dan 3500 kg. Op bijv. http://www.vakantienaarnoorwegen.nl/tolwegennoorwegen.html of http://www.norvegfinans.com/cgi-bin/WebObjects.exe/norveg.woa/wa/selectDASub1page?sub1pageID=49&langID=2 zie je dan welk tarief je kunt verwachten.
Ik zoek nog even verder of ik "harder bewijs" kan vinden. Hoor ook graag van anderen, hoewel ik zowel qua papieren en daadwerkelijk gewicht over de 3500 ga.


Rico antwoordt op 7 juli 2008:

Daar is lastig een éénduidig antwoord op te geven. Het hangt helemaal af van de eigenaar van de weg. Als je tol op de zandwegen bedoelt, dan wordt er vaak gesproken over auto, camper en vrachtwagen. De auto en de camper vallen qua prijs wel mee, een vrachtwagen is vaak vele malen duurder. Dat je een caravan achter de auto hebt maakt vaak niet uit. Op de E-wegen, veerponten en tunnels waar tol is, dan zit je met een caravan wel in een verhoogd tarief tov personenauto's, maar niet extreem. Wij zaten met onze vorige caravan achter de auto boven de 3500 kilo, maar nooit het vrachtwagen tarief hoeven te betalen. Met de hudige caravan zitten we er net onder. Anders wordt het als je met dubbellucht op de achteras van de auto rijdt. Die worden vaak gezien als vrachtwagen. Of het nu een camper is of niet.


edwin molenaar antwoordt op 28 juli 2008:

je betaald het lage tarief voor een personenauto, of personenauto met caravan afhankelijk van de situatie. Ben net terug uit Noorwegen en rij zelf met een Opel Vivaro VPC met een hobby 560kmfe 250breed. Ben totaal dus ook zwaarder dan 3500kg en bij de meeste tolpunten betaal je het personenauto tarief. een enkelekeer moet je nog wat extra voor de caravan maar meestal niet. Succes


Tijs antwoordt op 13 augustus 2008:

Die ervaring heb ik ook. We reden een combi S-Max & Hobby 540 die echt zwaarder was dan 3500kg maar we betaalden bij Oslo gewoon het personenauto-caravan tarief.

Heeft iemand trouwens ervaring met de automatische tolpoortjes in Noorwegen? Eerste keer zijn we gestopt bij het naastgelegen tankstation en hebben ter plaatse betaald. In de folder die we toen kregen stond dat de rekening opgestuurd werd als je zonder speciaal kastje door zo'n tolpoort rijdt: hebben we maar eens geprobeerd. Wordt die dan ook aan buitenlanders nagestuurd. Het gaat niet om het (kleine) bedrag, maar ik ben gewoon benieuwd naar wat ik nog kan verwachten.


edwin antwoordt op 13 augustus 2008:

zelfde ervaring als jij tijs. Eerste keer bij een info bord gestopt kijken hoe het werkt. Bij de eerste gelegenheid keurig betaald. Later lazen ook wij dat als je doorrijd je een rekening krijgt opgestuurd. Lijkt mij stug dat ze een rekening gaan sturen voor bv NOK 20.00 Kosten wegen volgens mij niet op tegen de baten..... ik wacht de rekening af..


robertb antwoordt op 14 augustus 2008:

de grens van 3501 kg geldt voor "stor bil" en "liten bil". Een grote of kleine auto en geheel los van de auto + caravan combinatie.

Het volgende vond ik ook:
"Også utenlandske bilskilt blir kontrollert og passeringene fakturert", het geen betekent:
"Ook buitenlandse nummerborden worden gecontroleers en gefaktureerd".

Ben benieuwd of jullie een rekening krijgen, laat het graag weten tzt.

Zie: www.brotunnel.no


Tijs antwoordt op 14 augustus 2008:

Ik zal het laten weten als we wat ontvangen.


edwin antwoordt op 14 augustus 2008:

jullie horen het zodra de rekening op de mat valt


robertb antwoordt op 15 maart 2009:

Hei Tijs en Edwin,

en anderen natuurlijk.
Heeft iemand na zijn vakantie 2008 ook een factuur thuis gekregen van een of meerdere tolstations??

Het is niet de bedoeling om burgelijke ongehoorzaamheid uit te lokken. Alleen krijgen wij bezoek uit NL deze zomer...

Groet, Robert


Tijs antwoordt op 16 maart 2009:

Robert, het is bij mij nog steeds stil wat betreft die factuur. Ik heb nog wel post van een incassobureau gehad over een (ter plaatse al betaalde) polikliniekfactuur uit Lillehammer. Dat ging ook maar over 35 euro, dus op zich hadden ze me moeten kunnen vinden 😉.

Wat betreft je bezoek: gewoon door laten rijden dus deze zomer bij de tolpoortjes. Wat ik me van de brochures van Bergen herinner (willen we deze zomer even langs rijden) wordt er zelfs expliciet gevraagd om gewoon door te rijden: de tolkosten worden later wel in rekening gebracht, ook bij buitenlanders.

Het is dus zelfs heel gezagsgetrouw om je bezoek gewoon rustig met het verkeer mee bij de tolpoortjes door te laten rijden. 😉


robertb antwoordt op 16 maart 2009:

Tusen hjertige takk,
med vennlige hilsen, Robert


edwin antwoordt op 16 maart 2009:

Nee, ook hier geen rekening gehad. gewoon doorrijden dus.schijnbaar een erg vriendelijk noors tolsysteem voor de buitenlanders. Succes en tot in noorwegen


Robertb antwoordt op 18 november 2012:

Dit jaar , 2012, heb ik voor het eerst gehoord dat vrienden van ons een rekening thuis hebben gekregen voor de tolwegen.
Dit inclusief een bekeuring voor het gebruik van de Autopass-poort.

mvg, Robert


Edo antwoordt op 18 november 2012:

In juni /juli 2012 in Noorwegen geweest met auto en caravan. Reeds 2 x een brief in het nederlands vanuit Engeland ontvangen met foto zowel van auto als caravan met het verzoek om de tol te betalen. De eerste voor gebruik van 2 tolwegen totaal Euro 10.22, en de tweede voor gebruik van 2 tolwegen totaal euro 6.54. De brieven waren gepost in Frankfurt Duitsland. Het is een centraal incassoburo voor de Scandinavische landen.


Tijs antwoordt op 19 november 2012:

Als nu blijkt dat de tolheffing toch geïncasseerd wordt, dan kan het voor de "frequent flyers" interessant zijn om een BroPass aan te schaffen. Wij hebben nu al een paar jaar zo'n kastje gehuurd omdat we vrijwel elke zomer via de tolbruggen over Denemarken Zweden in rijden. Met dit kastje aan je voorruit (zuignap, dus rest van het jaar heb je er geen last van) mag je wel door de BroPass / AutoPass / ... poortjes rijden en wordt de tol automatisch van je credit card afgeschreven. In het geval van de brug in Denemarken en de brug van Denemarken anar Zweden levert dat ook nog een leuke korting op. Voor ons pakt het én makkelijker én goedkoper uit, al gaan we maar 1x per jaar naar Scandinavië.

Reken het voor jezelf eens uit als je regelmatig die kant op gaat: http://uk.oresundsbron.com en vergelijk dat met de normale prijzen. (Let wel even op de jaarlijkse huurprijs van dat kastje).


John antwoordt op 19 november 2012:

Beter meteen naar http://easygo.com/en.
Ben je voor heel het Scandinavisch continent klaar v.w.b wegen, bruggen en ferries.


Tijs antwoordt op 19 november 2012:

John: mooie site. Die kende ik nog niet. Maar als je goed leest op de EasyGo site zie je dat EasyGo een partnership is dat de verschillende tolsystemen koppelt, zodat je inderdaad niet elke keer een ander systeem nodig hebt.
Maar de volgorde is toch echt:
1) Huur een BroPass.
2) Gebruik hem.
3) Automatisch wordt je pas in het EasyGo partnerschap geregistreerd.

"If you have a BroBizz/AutoPASS you can use EasyGo without taking any further action. EasyGo will be activated with your BroBizz/AutoPASS when you use it for the first time. You can use the BroBizz/AutoPASS, therefore, at all locations with effect from the following day."

Op deze manier hebben we onze BroPass al in Denemarken, Zweden en Noorwegen gebruikt.

Mijn advies, niet alleen voor John: neem zo´n BroPass (indien relevant voor je reispatroon) en gebruik hem. Automatisch is dat ding klaar voor heel Scandinavië.


edwin antwoordt op 26 november 2012:

bijkomend voordeel van de bropass is dat je alleen voor de auto betaald en niet voor de caravan. Dus extra voordeel.
Dit loop zeker op de Oresundbrug al behoorlijk op. En het rijd heerlijk relaxt. Overal kun je simpel de autopass rijstrook nemen en lekker doorrijden terwijl bij de "manual"rijstrook wel eens een paar auto's staan te wachten. Mijn ervaring is ook dat bij de Oresundbrug de "autopass"rijstrook niet extra wordt gecontroleerd door de douane. de "manual"rijstroken daar staat in het hoogseizoen wel douane en die pikken er geregeld een auto uit voor een controle. Ik zeg DOEN...
Overigens betaal je voor een combi van >3501 kg geen extra tol.


Tijs antwoordt op 27 november 2012:

Edwin, wat je denk ik bedoelt is dat het BroPass tarief mét caravan gelijk is aan het gewone tarief zónder caravan. Rijd je zonder caravan en met BroPass dan ben je nog goedkoper uit. Maar die mensen zullen we hier niet snel treffen. 😉

Dat van die douane controle dat wist ik niet: goede tip. Nu smokkelen we geen grote hoeveelheden het land binnen, maar het is moeilijk vol te houden dat die extra wijn voor de kinderen (basisschool leeftijd) is. Vooral ook zonde van de vakantietijd zo'n controle.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Over gewichten

Er zijn altijd veel discussies over het gewicht van de caravan. Maar welke gewichten zijn belangrijk en hoe bepaal je wettelijk het (maximaal) gewicht? Is dat met of zonder kogeldruk?

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

Gastenboek

Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker