Caravantrekker.nl

Chiptunning

Jos vraagt op 15 juli 2008:

Ik rij met een renault dci 115 pk heb nu een zwaarder caravan 1300 kg gekocht vroeger 1000 kg op vlakke weg is het ok maar bergop komt de auto tekort, mijn vraag kan chiptunning of is het nadelig voor de auto ?zijn er mensen die er ervaring mee hebben? een andere auto is geen optie slechte ervaringen wil ik ook wel weten,dank u.

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Ger antwoordt op 15 juli 2008:

Als de versnellingsbak en de levensduur van je motor je lief is zou ik het niet doen. Je krijgt meer koppel en dus meer kracht. En dat moet uit de versnellingsbak komen. Dan nog het puntje garantie. In veel gevallen vervalt de garantie als je gaat tunen. Ik heb al hele mooie (kromme of gebroken) nokkenassen gezien dankzij chiptuning. In de camperwereld zijn de kleine JTD motoren in de Ducato's bekende slachtoffers, alle vijfde versnellingen vliegen uit de bak na tuning. Mijn advies: niet doen.


Rob antwoordt op 15 juli 2008:

Wat is tekort komen helling op??
Hoe steil en hoe lang is de helling.
Alles is relatief.


antwoordt op 15 juli 2008:

Het meeste koppel en vermogen heb je beschikbaar in de 1e versnelling. Daar kan geen chiptuning tegenop!


Bert antwoordt op 16 juli 2008:

😉 Ja, dat is waar, haha. Als je met een dci 115 een berg niet overkomt doe je iets verkeerd of je hebt je tomtommetje ingesteld op kortste route... En dat is ook verkeerd.

Jos ik stel voor dat je even vermeld om welke Renault het gaat, hoeveel gewicht (personen en bagage) je erin meesleept en wat je nu eigenlijk bedoelt met 'tekort komen bergop'. Dat kan bijvoorbeeld zijn: 'Ik wil 100 blijven rijden op de Méridienne en dat lukt niet in de 5e versnelling' of 'ik wil de Galibier over en dat lukt niet in de 3e' of 'ik kom amper weg vanuit stilstand op een helling van 15%'.

Een vergelijkend Trekauto Aankoopadvies (standaard - getuned) doet ook een boekje open over de toegenomen prestaties en vooral het (ev.) toegenomen comfort: zelfde snelheid, maar met meer gemak en comfort in net een hogere versnelling.

Overigens heeft Ger wel gelijk, dat je het toegenomen vermogen en feitelijk vooral het koppel na chiptuning 'met mate' dient te benutten. Langdurig een autobahnhelling opknallen - harder dan je gewend was zonder chiptuning - zorgt voor toename van de aandrijfkrachten, een grotere turbodruk (lees: meer zuurstof en brandstof, dus een 'heftiger' verbranding) en dus meer warmte en ook slijtage. Ook de koppeling /drukgroep krijgt meer voor zijn kiezen en niet alleen bij het wegrijden.


Fred antwoordt op 16 juli 2008:

FF een reactie op het chiptunning.
Er zijn bepaalde merken en typen auto's waar het zonder meer kan.
Daar is het vermogen teruggetuned.
Veel Vag motoren hebben dat.
Ik heb zelf een Seat 1.8Tfsi en daar is alles op aangepast
zwaardere koppeling Sper etc.
Kan zonder problemen op 200Pk gezet worden en 300Nm koppel.
Dit alles met behoud van de garantie.
Mits het bij een dealer gebeurd.
Ik vindt het zelf niet nodig maar het kan wel.
Er kan zelfs een schakelaar tussen gezet worden zodat je kunt kiezen tussen 160 of 200Pk.


Ger antwoordt op 16 juli 2008:

@Fred:

Je zegt een paar belangrijke dingen:
1: Mits het door de dealer gebeurt.
2: In dat geval onder garantie.
3: Technische aanpassingen aan de motor- en aandrijflijn.

Als het onder die voorwaarden gedaan wordt hoeft het geen probleem te zijn.

Blijft het feit dat er legio lieden zijn die, door weet ik veel wie, hun motor heben laten chiptunen en vervolgens de gebakken peren mochten ontvangen. Nogmaals, als het gebeurt onder de voorwaarden die jij geeft, so what.


Rico antwoordt op 17 juli 2008:

Ik heb juist goeie ervaringen met chiptuning. Voorwaarde is wel dat je een chipper zoekt die geen algemene chips levert maar auto-specifieke. Dus niet een chip voor een 1.9dCi en die dan gebruikt in zowel de Laguna, Megane en weet ik veel waar die motoren allemaal in zitten, maar echt voor b.v. die Scenic 1.9dCi. Dit omdat er soms toch verschil (softwarematig) blijkt te zitten tussen een Laguna en een Megane ondanks dat de motor gelijk is.

Ik heb mijn VW T4 TDI laten chippen bij een bedrijf die is gespecialiseerd in TDI's. Bevalt zeer goed. Ik ben het wel met een paar van de voorgaande schrijvers eens dat je wel je verstand moet blijven gebruiken. Als je het extra koppel / vermogen incidenteel gebruikt is er niks aan de hand. Je moet het niet continu gebruiken. Mij lijkt dat logisch, maar er zijn ook mensen die daar anders overd enken en gewoon gaan planken. Maar dan krijg je elke motor, ook de ongechipte, stuk.


Jos antwoordt op 17 juli 2008:

Rico, ik dacht dat er niemand positieve ervaring had met chiptunning.Het lijkt me ook normaal dat je niet konstant alles uit je motor haalt en zeker niet bij een koude motor dat is ook niet mijn bedoeling.In Belgié word de senic bijna altijd van 120 naar 115 PK geknepen in verband met inshrijvings taks dacht ik.Ik hoef ook geen 150 of 160 PK wat meer koppel en PK's is goed voor mij ,wat minder schakelen, tegen de 60 word je wat luier denk ik.Maar als je de andere reakties leest zal ik eerst nog maar eens goed nadenken,Je zegt ook een goede chipper zoeken maar dat is ook niet zo simpel want als je op internet leest zijn ze allemaal goed, en ik wil dat mijn auto nog vele km mee gaat. Iedereen bedankt voor de reakties.


Jerry antwoordt op 17 juli 2008:

Ik heb geen ervaring met chiptuning maar hoor wel goede verhalen over rica tuning.
Het is meestal niet alleen de chip die ze veranderen maar de turbodruk gaat ook omhoog als het om een auto met turbo gaat.
En hoelang alles heel blijft hangt helemaal af van je zelf.
Gebruik een goede olie en zorg dat verder de auto ook in goede conditie is.
Een getunde auto vraagt meer van het smeersysteem omdat er grotere krachten vrijkomen op het lagerwerk.
En meer vermogen is meer warmte dus de koeling moet ook goed zijn.


Jan antwoordt op 17 juli 2008:

Heb (lang geleden) een rijke ervaring in het opvoeren van brommertjes......
Mijn Puchie reed het hardst van allemaal (nou ja bijna dan), hij was ook het eerst aan gort gereden.
Precies hetzelfde met chptuning, uiteindelijk blijft het knoeiwerk waardoor je auto eerder kaduuk gaat.
Misschien toch een wat lichtere caravan kopen?


Rico antwoordt op 18 juli 2008:

@Jan: dat jouw Puch het hardst ging van allemaal zegt al genoeg. Maar, je was toen een jaar of 16 of zo. Op een gegeven moment gaat dat planken er vanzelf af.

@Jos: als je met een auto rijdt, b.v. 120 km/h, dan kost dat een bepaald vermogen om rolweerstand en luchtweerstand te overbruggen. Dat is uiteraard bij zowel een ongechipte en een gechipte auto gelijk. M.a.w., het feit dat je auto gechipt is merk je pas als je dat extra vermogen ook gaat gebruiken. In mijn geval b.v. bij wegtrekken op een helling met de caravan er achter. Een TDI is een uitstekende trekker, alleen vallen ze beneden een bepaald toerental dood. Je zou dan eigenlijk met slippende wielen weg moeten rijden om de koppeling te ontzien. Echter, een Transporter is op de voorwielen te zwaar om de wielen aan het slippen te krijgen. Met chippen lukt dat wel, dus ik hoef in extreme gevallen nu veel minder "op de koppeling" weg te rijden. Als het spul eenmaal rijdt, dan rij ik bergop nooit volgas, dus het extra vermogen gebruik ik dan niet of nauwelijks. Ik gebruik het chippen dus alleen als de situatie daarom vraagt.

Wat je tevens zult merken is dat de motor qua rijgedrag wat soepeler wordt. Je kunt dus net wat makkelijker "het nieuwe rijden" toepassen.

Over Rica hoor je wisselende berichten. Schijnt op zich geen verkeerde te zijn, alleen willen bij hen TDI's nogal wat gaan roeten.

Ik hoor goede berichten over Ziptuning, maar dus alleen "van horen zeggen". Verder heb ik me alleen verdiept in bedrijven die TDI's tunen, maar daar heb je weinig aan met jouw dCi.

Wat je zou kunnen doen is wat bedrijven bellen en gewoon doorvragen. Neem geen genoegen met verhalen als "we hebben nog nooit klachten gehad". Iemand die zelf de software ontwikkelt heeft in de regel een streepje voor op iemand die het van een ander bedrijf inkoopt.

Als een tuner de motor niet uitleest op aanwezige storingen, dan is het geen goede tuner.

Een bedrijf dat jou een powerbox wil aansmeren is ook geen goede tuner.

Probeer op internet eens te zoeken op bedrijven die alleen Renault motoren chipt. Zijn die er niet, zoek dan een bedrijf wat gesprecialiseerd is in common-rail motoren. Ik weet dat er een bedrijf bestaat in NL die gespecialiseerd is in JTD-motoren, dus een specialist in dCi-motoren zou vindbaar kunnen zijn.

Nou, al met al is het een heel verhaal geworden..... Wellicht kun je er wat mee.

Groet,

Rico


Rob antwoordt op 18 juli 2008:

Chiptunnen kan zonder gevaar, MITS vakkundig. Vele motoren kunnen dit aan en vele fabrikanten bouwen dezelfde motoren die ze zelf chippen om aan meer vermogen te komen.
De VAG groep is hier een perfect voorbeeld van.
De vorige passat leverbaar met tdi van 90-110-130pk. alle dezelfde motoren met andere chips.


Jos antwoordt op 3 augustus 2008:

Rico, ik ben eens gaan kijken op de site van ziptuning bij renault scenic 115 pk dci ze beloven dat mijn trekkracht NM van 152 naar 172 NM gaat, maar ik heb origineel al 280 NM. Dus als ik bij ziptuning laat tunen zou ik 108 NM minder hebben dan ik nu heb ? Die zijn volgens mij toch niet te vertrouwen. Heeft er iemand wel goede ervaring bij ziptuning?


antwoordt op 3 augustus 2008:

Elke chiptuning brengt verandering in de motorsturing. Mechanisch wordt er niets veranderd. Er wordt geen aanpassing gedaan aan de transmissie en niets aan de koeling.
Het is geen enkel probleem een motor van 100kW naar 200kW te chip'tunen'.
En weet je, het spul blijft nog heel ook! De vraag is echter hoelang je er nog mee wil doen en wat je ermee wil doen.
De contructeurs van VAG hebben nagedacht hoe vermogen van een en dezelfde motor aan te passen voor het voertuig waarin het moet dienen. Daarbij is rekening gehouden met koelcapaciteit, luchtweerstand, millieu, transmissie, wielmaat en een heel ander scala van criteria waar U en ik aan denken bij meer vermogen. Vergelijk het chippen eens met het uitwisselen van een viercilinder motor door een V6 met alle bijbehorende elementen die je moet aanpassen. Ook VW heeft 6 cilinders in het leveringsprogramma dus dat moet kunnen, toch? Maar dat vinden we niet normaal dus gaan we chippen.

Het is, als je weet hoe, geen enkel probleem een standaard motor binnen 5 minuten naar God te helpen. Een gechipte versie vraagt alleen maar ondeskundigheid en minder tijd. Nou, daar kan een goed deel van Nederland wel voor opteren. Het is dus geen vraag welke chiptuner het beste is maar meer een vraag hoe ondeskundig ben je zelf. Dan kun je ook invullen hoelang het duurt voordat het spul kapot gaat.
(Ach natuurlijk, U bent de onondekte Schumacher, sorry 😉 )


Jos antwoordt op 3 augustus 2008:

Roel, het is niet mijn bedoeling te gaan racen enkel wat meer power met de caravan aan de haak ,maar niet tenkoste van mijn auto ,daarom heb ik hier op het forum die vraag gesteld want met vele weet je meer dan.....


Peter antwoordt op 3 augustus 2008:

Snap dat nou eens ROELLLLLLLLLLL....!


antwoordt op 3 augustus 2008:

Natuurlijk Jos, elders op dit forum lees ik iets over de tering naar de nering zetten. Iets dergelijks lijkt me hier meer dan van toepassing.
Maar concreet, chiptuning kan en is nadelig voor de auto, in die zin dat er versnelde slijtage optreed.
Alle voorstanders zullen het tegendeel beweren maar laat ik het zo stellen.
Wanneer U voor gelijke aanschaf prijs, km's, ouderdom etc kunt kiezen uit een Renault dci 115pk en een zelfde die gechipt is, wat zal dan de keuze zijn?
Bent U bij de dealer de aanprijzing "chipgetuned" wel eens tegengekomen in de showroom. En waarom niet? Gek hé?
Ik ben geen tegenstander van het chiptunen, maar men moet zich wel realiseren dat het xtra vermogen uit de lengte of de breedte moet komen en de constructie daar van huis uit niet op is berekend. Er kunnen zich dus problemen voordoen, ook als men het bijna niet gebruikt(!?!). Gebruikt wordt het.

Misschien zinvol om eens bij de Renault Dealer te informeren of men ervaring heeft met een chiptuner en of zij dit misschien zelf voor U kunnen doen. Wellicht even rondbellen bij verschillende dealers. Je kan het beste doorvragen naar de chef werkplaats.
Succes.


Pat antwoordt op 3 augustus 2008:

@Rico,

Het nieuwe rijden toepassen met een caravan erachter?
En jij verwacht dan minder slijtage?
Heb een Renault Grand Espace IV 2.0 Turbo (benzine) met 165 pk en 250 Nm bij 2000 tpm.
Met een caravan beladen van rond de 1400 kg.
Kan op de vlakke weg makkelijk in zijn 6 rijden, bergop (Brenner e.d.) terug naar 5 en half-gas omhoog om niet alles te zwaar te belasten en de snelheid komt dan niet onder de 90 km/u.
En dit alles zonder chiptuning.
Maar het nieuwe rijden wat jij zegt, laat ik toch maar achterwegen, ondanks dat de auto het gemakkelijk heeft.
Denk dat de slijtage dan veel hoger ligt, dan dat je de motor een beetje op toeren houdt.


antwoordt op 3 augustus 2008:

Slijtage neemt met toerental toe. Ook normale slijtage zoals bij elk gebruik.
Het nieuwe rijden geeft geen extra slijtage. Onnodige toeren wel.
Bij het toepassen van het 'nieuwe rijden' kan het voorkomen dat de motor in een toerental draait waar onvoldoende vermogen kan worden ontwikkelt om te kunnen versnellen en dient er teruggeschakeld te worden. Dat is niet anders dan bij sologebruik. Wanneer de Espace ook in de 6e gang kan worden bereden heeft het geen zin een lagere gang in te leggen. Meer toeren is hoger verbruik en meer slijtage.
Dat dit prettiger kan rijden is een gevoelskwestie en noodzaak wanneer meer vermogen nodig is tijdens een klim.


Pat antwoordt op 3 augustus 2008:

Dan vindt ik het toch raar dat de ANWB diverse telefoontjes heeft gekregen over te warm gelopen motoren ivm het toepassen van het nieuwe rijden.
En warmlopen van een motor is bij mij extra slijtage.


Jaap antwoordt op 3 augustus 2008:

Chiptuning kan wel degelijk iets goeds leveren.
Zoals Roel ook al zegt heeft een fabrikant te maken met milieuregels, andere eisen en ook een stukje politiek. Zo is het in België bijvoorbeeld het geval dat 'hoogvermogende' auto's een hogere tax moeten betalen. Voor België wordt dan een versie met minder pk's geleverd. Zo is het ook in Nederland, omdat de prijzen in Nederland hoog liggen kiezen sommige merken ervoor om motor lagere vermogens mee te geven tegen een lagere prijs.

Met voorgaande zaken heb je als eigenaar van een (tweedehands?) auto niet te maken. Chiptuning hoeft niet altijd gevaarlijk te zijn. Informeer je echter wel van te voren goed over tuning van jou specifieke auto. Er zijn helaas veel slechte tuners, die gouden bergen beloven. Maar als een auto goed getuned wordt, de ene motor is dat een grotere winst dan bij de andere motor, dan hoeft dat echt niet per direct nadelig te zijn.
Een goede tuner vinden is niet makkelijk, want motorelektronica is complex tegenwoordig met allerlei beperkingen andere handigheidjes, het is dus echt maatwerk!

Wat kan een goede tuner doen?
- iets meer topvermogen en koppel
- eventueel koppel beperken in de lagere versnellingen wanneer dat nodig is
- temperatuurbeveiliging inbouwen of op wens aanpassen (!)
- stationair toerental veranderen

Voor de caravanner kan het dus heel prettig zijn om net die extra's te hebben. Je auto wordt niet zuiniger van tunen, maar meer verbruiken zal ook niet direct het geval zijn. Voor een getunede auto geldt hetzelfde als voor een niet getunede auto, rustig warm rijden en rustig laten afkoelen, vooral voor de turbo motoren.

Als je de motor niet tot exotische waarden laat tunen zal je er in de levensduur niets van merken (zeker als de bak een aandrijflijn hetzelfde is als bij zwaardere varianten). Sterker nog, ik durf de stelling wel aan dat de meesten hier hun wagen van de hand doen voordat de motor daadwerkelijk de geest geeft. Motoren kunnen met goed onderhoud tonnen mee!


antwoordt op 3 augustus 2008:

De ANWB meldt niet met wat voor klachten de mensen komen te staan. Er wordt wel melding gemaakt van een ontheemde kat en een weggesleepte camper waar moeder de vrouw de aardappelen nog aan het schillen is. Ook een vervelende aanval van diaree passeert nog even de revue. Dit kenmerkt voor mij wel de waarde ervan.
Er wordt met geen woord gerept over warmlopen of andere ‘gevolgen’ van het nieuwe rijden. De ANWB ontvangt dagelijks 12.000 telefoontjes over allerlei reisongemakkelijkheden.
De berichtgeving in de Telegraaf is van generlei waarde dus dicht deze er dan ook niet aan toe.

Warmlopen van een motor duidt op een koeling probleem. De manier van rijden veroorzaakt niet het koelprobleem, dat moet men in de auto zoeken.
Een manier op het koelprobleem het hoofd te bieden is om minder vermogen van de motor te vragen en minder toeren te maken. Dit kan men dus wél bereiken met de manier van rijden. Een essentieverschil.
Merendeels wordt dit koelprobleem veroorzaakt door een vervuild koelsysteem vooral bij de wat oudere auto’s.

Jaap schrijft:” Wat kan een goede tuner doen?
- iets meer topvermogen en koppel
- eventueel koppel beperken in de lagere versnellingen wanneer dat nodig is
»
Electronica kan veel maar een complexe sturing voor de aandrijving is voor de meeste “tuners” een ander hoofdstuk. Daarvoor is minstens een elektronisch gestuurde versnellingsbak nodig en dat is nog geen gemeengoed in autoland.
Bovendien, is dat nu juist niet wat we als caravanner zo op prijs stellen? We gaan per slot toch niet racen, zoals Jos stelt.

Jaap schreef:” Maar als een auto goed getuned wordt, de ene motor is dat een grotere winst dan bij de andere motor, dan hoeft dat echt niet per direct nadelig te zijn. ………………… ik durf de stelling wel aan dat de meesten hier hun wagen van de hand doen voordat de motor daadwerkelijk de geest geeft.”
»
Hier kan ik mij geheel in vinden. Dan kan je in ieder geval overeind houden dat de motor er geen schade van ondervindt (…..toen-ie nog van jou was)
Hoe de volgende eigenaar daar over denkt als hij erachter is dat het een gechipte versie is laat zich raden. 😉


Jan antwoordt op 4 augustus 2008:

Volgens mij rijd Roel nooit met een caravan! En volgens mij nog geen eens in het bezit van een rijbewijs!

Rijd al jaren in een, door de merkdealer overigens, gechipte auto, nooit problemen! En ja, in de showroom staat op de voorruit dat die auto gechipt is. En 2 van die auto's komt daar ook nog voor onderhoud, buiten het gebruikelijke, nooit problemen mee, en het zijn inmiddels oudjes! Ook van die zogenaamde slijtage van die Roel hebben ze dus geen last. Terwijl ik met een 1550 kg wegende caravan op 5700 toeren volgas met 110 km/h autobaanhellingen oprijd. (loopt dus ook niet warm)

Ik was ook altijd bang voor het chippen, maar toen de merkdealer zei dat dat absoluut geen kwaad kon, ben ik overstag gegaan, maar goed, waarschijnlijk gaat dhr. Roel nu beweren dat mijn dealer niets van auto's weet en hij wel, ik vind het prima, maar luisteren ernaar doe ik allang niet meer naar die .....

Gr. Jan


Jaap antwoordt op 4 augustus 2008:

@Roel, zonder de fysieke aandrijving is het wel degelijk mogelijk om door middel van elektronica het koppel en het vermogen aan te passen. E.e.a. heeft namelijk te maken met de hoeveelheid ingespoten brandstof en het inspuitmoment, hiervoor is het dus niet nodig om de aandrijflijn fysiek aan te passen, dat kan allemaal met elektronica.
Wat ik bedoel met mijn opmerking is niet dat een ander de motor kapot rijdt, maar dat een auto in onze westerse wereld eerder afgeschreven wordt dan dat dat motorisch het geval zou zijn. Hoeveel auto's worden er niet aangeboden aan auto demontage bedrijven die motorisch nog prima zijn, maar dat de rest van de wagen de moeite niet meer is.

Onze (tweedehands) wagen is twee weken na aankoop getuned, op mijn verzoek en op mijn wensen (=20 pk en +20 Nm). Toen stond de km. stand op 88.800. Inmiddels zijn we 185.000 km verder (273.500) en de motor is nog prima. Ik gebruik die extra pk's en Nm regelmatig en er zijn heel wat kilometers met de caravan erachter afgelegd, waarbij de motor niet ontzien werd, maar er wel met verstand gereden werd. Ja, ik heb een aandrijfas moeten vervangen, maar dit was niet het gevolg van tuning (is kwaaltje van de auto en wordt versterkt door verlaging). Verder functioneert alles nog prima en de boel voelt nog betrouwbaar aan.

Als tuning goed gebeurd dan hoeft dat niet ten koste te gaan van de levensduur van je auto.

Warmlopen van een auto is een gevolg van onvoldoende koeling, maar dat kan wel degelijk een gevolg zijn van onkundig gebruik. Of, zo je wilt, door ondeskundig gebruik kan een oudere auto met een minder koelsysteem onnodig om zeep geholpen worden.

Om op de topic starter terug te komen, zoek uit of de versnellingsbak ook in zwaardere motoriseringen wordt gebruikt of hoeveel Nm de bak kan/mag hebben. Indien de bak meer Nm's kan hebben dan kan je zonder zorgen chippen. Op diverse Renault fora moet je deze informatie makkelijk kunnen vinden. Als je verder je motor met respect behandeld (rustig warm rijden, rustig laten afkoelen en de temperaturen in de gaten houden) dan kan er niets gebeuren.


Rico antwoordt op 4 augustus 2008:

@Pat:
Ik geloof niet dat je mij hebt horen zeggen dat je het nieuwe rijden rustig kunt toepassen met de caravan er achter. Als je bij lage toeren veel vermogen van je motor vraagt zal het een keer fout gaan. Het nieuwe rijden kun je prima doen, maar dan wel solo.

@Roel:
Je hebt gelijk als je bedoelt dat chippen in potentie extra slijtage zal veroorzaken in je motor, transmissie, etc. Als iemand z'n auto wil laten chippen doet hij dat met een doel. Als dat is dat hij gewoon een snellere auto wil, prima wat mij betreft, dan zal hij meer slijtage moeten accepteren, dat krijgt hij er gratis bij. Als je net zoals ik het chippen uitsluitend gebruikt voor incidentele gevallen, net even beter weg kunnen komen op de helling met de caravan er achter, dan merk je de extra slijtage niet. Ter indicatie: ik rij met m'n Transporter 1:13,5 tot 1:14, dus ga niet zeggen dat ik met m'n gechipte motor aan het racen ben geslagen.....

@algemeen:
Ik las zonet dat iemand schreef dat je nooit bij een garage ziet "deze auto is gechipt". Dat moet ik even corrigeren, mijn vorige auto (Opel Vivaro, ook gechipt) stond wel degelijk aangegeven dat hij naar 130 pk gechipt was. Ik heb dat ook netjes aan de garage gemeld toen ik hem inruilde op m'n Transporter.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Wet- en regelgeving

Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.

Voorbeeld Trekrapport

Het Trekrapport heeft de vorm van een E-book met gemiddeld zo’n 30 pagina’s. Bekijk voor een impressie het voorbeeld van mijn vorige combinatie waarmee ik 15 jaar heb rondgereden.

Gastenboek

Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker