Caravantrekker.nl

WAARSCHUWING

Sigma vraagt op 28 juli 2008:

Onlangs in Duitsland een ongeluk gehad. Weg Koln-Frankfurt, ongeveer 1000 meter voorbij afslag Wiesbaden. Snelheid 82-83 Km. Lange afdaling. Half drie 's nachts.
Caravan maakt een sprong naar links, komt terug naar rechts, links , rechts en staat vervolgens al dwars.Binnen 2-3 seconden.
Bij bekijken van de weg bleken er 5-6 cm diepe vrachtwagensporen in de rechterrijstrook te zitten. Hierdoor was ik volslagen kansloos. Politie was het hiermee eens en gaf mij geen bekeuring( dat terwijl ik aangereden werd na geschaard te zijn door een andere auto, in Dld krijg je altijd een bekeuring).
Op de terug weg na enige weken vakantie staan wij in de file op ongeveer dezelfde plaats en rijden langs de plek waar wij het ongeval hadden. Terwijl wij weer vooruit kijken zien wij 150-200 meter verder weer een geschaarde auto-caravan. Zelfde afdaling, zelfde ongeluk!!
De politie gaf bij mij ook aan dat het wel eerder was gebeurd. de vele deuken in de vangrail ter plekke bevestigen inderdaad de gevaarlijke omstandigheden.
De situatie is dus levensgevaarlijk op deze plaats.
Het feit dat ik geen bekeuring kreeg zorgde ervoor dat de politie geen rapport over de omstandigheden hoefde op te maken en dat er dus nauwelijks een aansprakelijkheidsclaim naar de Duitse Wegbeheerder kan worden gedaan en dat ik dus zelf aansprakelijk ben voor de schade.
Wanneer je dus een dergelijk ongeluk krijgt in Duitsland vraag om een bekeuring en wijs duidelijk op de omstandigheden. Een en ander moeten ze dan noteren en hun eigen bevindingen ook noteren. Hiermee heb je dan je eerste stap gezet in de richting van een succesvolle claim.

Het belangrijkste wat ik wil melden is echter;
KIJK UIT OP DE WEG KOLN-FRANKFURT BIJ DE AFSLAG WIESBADEN. WEGSITUATIE IS LEVENSGEVAARLIJK.

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Jan@ antwoordt op 28 juli 2008:

Nuttige informatie, bedankt! Het overkomt veel mensen weleens denk ik, dat je opeens voelt dat de combinatie wat instabieler wordt. Na een paar honderd kilometer gereden kan dat niet plotsklap aan de belading liggen, maar is ook meestal het gevolg van spoorvorming waar je door de bredere wielbasis van de caravan met de wielen doorheen kart. Breda-Antwerpen is bijvoorbeeld zo'n traject.Maar zo extreem heb ik het nog niet gehoord, laat staan meegemaakt.


Roger antwoordt op 28 juli 2008:

Kan er niemand alsnog klacht neerleggen bij de juiste instanties. Of moeten er nog meer caravans verongelukken. Zolang er geen doden vallen !!!!!!!


Pat antwoordt op 29 juli 2008:

Dit verschil merk je al op de Nederlandse autobaan.
Ben afgelopen week van Spanje afgekomen, caravan lag er strak achter op de autobanen in Frankrijk en België met een gangetje van 100 km/u.
En ik kom Nederland binnenrijden en de caravan begint lichtjes zenuwachtiger te worden achter de auto.
Bleek dit ook te komen door de spoorvorming.


Koen antwoordt op 29 juli 2008:

@Pat : kan je mij zeggen welke route je door België hebt genomen, waarvan de weg beter is dan de NL snelwegen ?
Mij zijn die betere snelwegen onbekend.
Is je caravan niet zenuwachtig geworden door zijwind ?
Of misschien rook hij zijn stal ? 😉

(Koen, woonachtig in België)


Job antwoordt op 29 juli 2008:

Ken zelf 2 wegen met vreselijke spoorvorming die erg beroerd rijden, kleine spoorvorming merk je, maar is goed te rijden.

- E31 Antwerpen - Breda (Hazeldonk) enorme vrachwagensporen.
- NL (A50) tussen grijsoord en valburg


Simon antwoordt op 29 juli 2008:

NERGENS in West Europa zijn de wegen zo armoedig slecht als in Belgie.
Als je caravan al zenuwachtig wordt dan is het daar wel!!!


Ed antwoordt op 29 juli 2008:

Spoorvorming of niet, een correct geladen en afgeveerde caravan-, autocombinatie zal bij een normale snelheid niet de beschreven reactie mogen vertonen.


Sigma antwoordt op 31 juli 2008:

Bedankt voor je zinvolle bijdrage Ed.
Caravan was volgens alle geldende normen met kogeldrukmeter en links-rechts gewicht controlerend beladen.

Deze waarschuwing was dan ook bedoeld voor mensen die serieus met bepaalde zaken bezig zijn en tevens een waarschuwing voor afhandeling van ongelukken door de Duitse Politie.

Mvg


Ed antwoordt op 31 juli 2008:

Geheel tot je dienst. Ik snap dat je het niet wilt horen. Problemen liggen toch altijd aan een ander.


Pat antwoordt op 31 juli 2008:

Ik bedoel de route Luik-Luxemburg.
Deze is onlangs redelijk vernieuwd volgens mij.
En niet dat ik er in Nederland (route Maastricht-Eindhoven)zo'n last van had, maar het viel mij op dat ie wat zenuwachtiger werd, dan op de buitenlandse wegen.
Is ook niet verwonderlijk, die spoorvorming, er rijden tenslotte meer vrachtwagens over dit stuk dan in de Ardennen. En mijn caravan is 2,30 breed dus in een spoor van 2,50 breed zal de caravan best wat zoeken.
Vond dit verder niet hinderlijk, ben "gewoon" met een gangetje van 100 km/u naar huis gereden.
Maar in dit soort situaties komt het overwicht van de auto t.o.v. de caravan weer ter sprake.
Mijn auto weegt leeg dik 1700 kg en de caravan is beladen nog geen 1500 kg.
Dan moet mijn snelheid wel zeer hoog liggen wil ik hem in zo'n situaties niet meer onder controle kunnen houden.
Ik heb onderweg van en naar Spanje zeer twijfelachtige combinaties gezien, waarvan ik dacht als dat fout gaat door een of andere manier, hoe ze het zaakje dan nog onder controle houden.
En dan maar niet te spreken over de snelheid die er mee gereden werd.


ria antwoordt op 31 juli 2008:

Ter lering Sigma maar met wat voor een combinatie is dit gebeurd?

Ik hoop dat in ieder geval jouw schade is vergoed. Neem aan geen slachtoffers anders was er wel door de politie verbaliseerd.

Overigens kan je via de verzekering of de ANWB zeker wel de wegbeheerder aanspreken. Daar heb je geen bekeuring voor nodig. Evenals in Nederland maakt ook de duitse politie een PV op. Nooit geschoten is altijd mis


Sigma antwoordt op 1 augustus 2008:

Politie heeft geen PV opgemaakt, alleen een ongevalsnotitie.
Enige zaak die de laatste jaren gewonnen is in Dld op dit gebied, betrof een nog niet zo ervaren agent.
Deze maakt een uitgebreid rapport op over de wegsituatie en het ongeval, hierdoor heeft de betrokken partij uiteindelijk gelijk gekregen. Alle andere zaken zijn verloren. Info komt van rechtbijstandverzekering.
Dus idd kan ik ze aansprakelijk stellen en dat wijzen ze direct af. Ook in Dld geldt dan wie eist bewijst.
En de wegbeheerder zal beweren dat ze van niets wisten.
Dit is de standaard benadering van de Duitse overheid in deze. ook weer info rechtsbijstandverzekeraar.

Mijn schade wordt niet vergoed en ik ben ook nog aansprakelijk voor de schade van de tegenpartij.


@Eric antwoordt op 1 augustus 2008:

@Sigma: ria vroeg je nog naar je combinatie auto-caravan, vind ik ook wel een interessante vraag eigenlijk.
Staan er geen borden dat er spoorvorming is op dat stuk van het traject?

Verder lees ik dat het gebeurde om half 3 's nachts, je was nog wel fit neem ik aan? 😉


ria antwoordt op 2 augustus 2008:

Jammer dat Sigma niet meer informatie geeft over de combinatie auto - caravan. Had zeker bijgedragen om iets van de gebeurtenis te kunnen leren. Zowel voor sigma als voor ons.
Nu denk ik dat de auto niet de baas was over de combinatie, dat (zeker in het donker)te hard in de afdaling is gereden en dat te laat is geremd toen de eerste signalen van sporing gezien/bemerkt werden.


Petr@ antwoordt op 3 augustus 2008:

Ria gaat uit van anname's en veronderstellingen... Erg jammer...


ria antwoordt op 3 augustus 2008:

Inderdaad jammer Petr@ Maar dat had ik zelf al aangegeven. De enigste die de feiten kent maar ze bekend maakt is Sigma. Maar stukje was dan ook bedoelt om een reactie te verkrijgen.

Natuurlijk geloof ik dat de spoorvorming de bekende druppel was maar er is ook nog zo iets als een kritische snelheid voor de combinatie die op een afdaling ook nog eens een 20% lager ligt dan op de vlakke weg.
Zit je tegen je kritische snelheid en kom je in spoorvorming dan heb je de caravan aan het dansen.

Alleen sigma kan met ons zijn ervaring ter lering delen.



Bert antwoordt op 2 september 2008:

De zogenaamde kritische snelheid kan plotseling een stuk lager liggen als de omstandigheden 'ineens' tegen zitten. Die kunnen zijn een plotselinge windvlaag, een passerende touringcar die te weinig afstand heeft van je combinatie, je schrikt daarvan en maakt een (onnodige) stuurbeweging, of (ernstige) spoorvorming zoals in het geval van Sigma. Erger nog: een combinatie van die factoren!

De schuld afschuiven aan de weerman, de Jong Intratours of de wegbeheerder is natuurlijk de methode... (not). Ik vind het prima dat je deze waarschuwing over dat vermaledijde wegdek hier ventileert beste Sigma, maar het feit dat je onderuit bent gegaan daar is te wijten aan jezelf en niemand anders! Ook op een afdaling dien je de boel onder controle te kunnen houden als je ineens, om maar wat te noemen, een stuk ijzer op de weg ziet liggen en een uitwijkmanoeuvre doet (is een bewuste slingering in gang zetten). Het is evident dat je overdag spoorillen beter herkent dan 's nachts en die kunnen lastig zijn. Je verkoos die route te rijden midden in de nacht en dat is jouw keuze! Ik kan nog zo'n stukje weg noemen: de brug over de Maas bij Maasbracht op de A2. Vooral in de ri. Z-N. Veel auto's zakken daar wat af qua snelheid. Dus haal ik gewoon in op de cruise-control. Ook links zitten daar op die brug de nodige spoorrillen en rechts nog veel meer! Je zou moeten weten dat een meter of 20 boven het maaiveld de zijwind ook nog een duit in het zakje doet. En dan daarna ook nog eens bergaf... Ook daar zullen de nodige caravanners in de problemen geraken. Is dat Rijkswaterstaat te verwijten? Komop!

Snelheid 82-83? Al was het 120 of 60. Bij een afdaling is het altijd heel kritisch. Wat is kritisch? Kun je onder ideale omstandigheden op het vlakke 130 rijden, dan kun je er theoretisch vanuit gaan dat je bergop 170 kunt rijden en bergaf 90. Denk daar maar ens over na....

Ik probeer je niet af te zeiken beste Sigma of iets van dien aard. Ik probeer je duidelijk te maken dat - zoals je hebt kunnen constateren - er helemaal 'niets' voor nodig is om een ogenschijnlijk stabiel geheel in no-time op z'n kant te krijgen. Mijn mening is dat je onvoldoende controle en gevoel had onder 'normale' omstandigheden om dát te herkennen. En (dat spreekt in je voordeel) je bent de enige niet...


Karel antwoordt op 2 september 2008:

De oorzaken van ongevallen zijn slechts in 3% te wijten aan de omgeving, in 5% aan het voertuig of voertuigcombinatie en in 92% aan menselijk falen.
Het is natuurlijk moeilijk oordelen en dat wil ik ook niet, maar
ook al is het wegdek slecht, op het moment dat je waarschuwingsborden met "spurrinnen" over het hoofd hebt gezien wordt een dergelijk ongeval al toegeschreven aan de bestuurder.
Zie dit niet als negatieve kritiek maar als een bevestiging dat iedere bestuurder ook maar een mens is.


Walter Caremans antwoordt op 2 september 2008:

Ik ben deze weg ook almeermaals gereden. en als ik het goed voorheb is op die plaats ( 3 rijstroken) de snelheid beperkt op de rechterrijstrook 40km/h. zelf heb ik er geen hinder van ondervonden. Wat de Duitse politie betreft. ik geloof er geen bal van dat zij dit zomaar laten voorbij gaan zonder een degelijk protocol op te stellen. Maar ja "wat baten bril en kaars als de uil niet lezen wil"


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

Gastenboek

Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.

Voorbeeld Trekrapport

Het Trekrapport heeft de vorm van een E-book met gemiddeld zo’n 30 pagina’s. Bekijk voor een impressie het voorbeeld van mijn vorige combinatie waarmee ik 15 jaar heb rondgereden.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker