Caravantrekker.nl

Remmen in de bergen

Peter e vraagt op 25 augustus 2008:

hoe voorkom ik dat de oplooprem oploopt ijdens het afdalen in de bergen? steeds iets remmen om te ontkoppelen van de oplooprem gaat niet vanwege de helling NB de caravan blijft tegen de auto duwen. zijn er "betere merken" caravans die een ander remsysteem hebben ?

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Peter antwoordt op 25 augustus 2008:

Kijk eens verder in dit forum, al meerder malen gevraagd en beantwoord.


antwoordt op 25 augustus 2008:

Lees dit eens:
http://caravantrekker.nl/algemeen/adrem.php


Tijs antwoordt op 25 augustus 2008:

Ik heb die CDC op mijn caravan gemonteerd en hij bevalt uitstekend. Ik ben in Noorwegen geweest waar je veel en lange afdalingen tegenkomt. Zo moesten we 5 km bergaf met af en toe 15% vrijwel zonder rechte stukken.

Waarom bevalt de CDC mij? Twee redenen:
1. Mijn caravan is vrij zwaar (1600 kg) en zal bij afdalingen dus sneller door zijn oplooprem heenschieten (heet technisch vast anders, maar de bedoeling lijkt me duidelijk). De CDC houdt de oplooprem langer tegen, terwijl de oplooprem wel normaal zijn werk doet als ik dat zelf wil.
2. Het signaallampje dat je in de 12V in de auto doet vertelt je of de oplooprem gestrekt is of niet, oftewel of je aan het remmen bent of niet.

Zoals Peter en Roel al melden valt hier veel over te lezen op het forum.

En de praktijk? Het werkt! Op de lange afdeling hield de CDC mijn zware caravan zonder problemen tegen zolang ik het rempedaal niet aanraakte. Met de technieken van het bergtrainingsweekend in gedachten kon dat rempedaal ook lang onaangeroerd blijven.

Helaas was de helling zo stijl dat zelf in de 1e versnelling (turbodiesel) de snelheid richting de 50km/u opliep. Dat vond ik teveel van het goede voor de haarspeldbochten ter plaatse en daar moest ik dus remmen. Net als bij Peter E was even bijremmen dan niet voldoende. De enige manier om dan de oplooprem te strekken was simpelweg helemaal stil te gaan staan. ven abrupt optrekken en het signaallampje vertelde me of het trucje geslaagd was. Nu was het niet heel druk op "mijn" afdaling, maar achteropkomend verkeer laat je gewoon af en toe passeren: geen probleem.

Daarna heb ik dezelfde oefening nog eens mogen doen op 14 km zandweg met 12% op en neer. Hier was de 1e versnelling meestal net voldoende om het zaakje in het gareel te houden met als resultaat dat de CDC keurig op z'n plek bleef. Niet gek gezien de dubieuze kwaliteit van deze weg (leek heel wat op de kaart, maar ja, een mens vergist zich wel eens 😉 ).

Als ik het goed begrepen heb komt Bert nog met een uitgebreider verslag van zijn ervaringen met de CDC, met waarschijnlijk meer technisch correcte details. Ik durf al wel te stellen dat zonder die CDC en ondanks het bergtrainingsweekend ik op mijn routes waarschijnlijk na dit ene seizoen al aan nieuwe remmen zou zijn toegeweest.

En nee, ik heb geen aandelen in de CDC


Joost Kolen antwoordt op 25 augustus 2008:

Ik ben even lui en vraag het gewoon wat kost een dergelijk systeem?


Bert antwoordt op 25 augustus 2008:

Ik dacht iets van 550 € incl. montage.
Het ligt in de bedoeling m'n laatste ervaringen met CDC in de Zwitserse en Italiaanse alpen toe te voegen aan het AdRem etc. verhaal. Kort gezegd ben ik er content mee geweest, maar onder wat extremere omstandigheden doorbrak de oploopkracht de blokkerende werking van CDC. In één naar beneden terwijl de snelheid nog opliep, ca. 14% op de Flüelapas oostwaards. Ik reed net als Tijs met een turbodiesel die een flink remmende werking tentoonspreidt in z'n eerste. Hete remmen heb ik niet gehad, ook niet tijdens de lange afdaling van de Bernina.


Joost Kolen antwoordt op 25 augustus 2008:

Het is prettig dat u dit alles uitprobeert (en spannend eigenlijk ook wel). Hebben wij leken iets aan het systeem als we bijvoorbeeld met de caravan de Fernpas overgaan of is het systeem alleen voor de heftigere klimmen waar jij het nu over hebt. Ik vraag dit omdat ik na de afdaling van de Fernpas een sterke remweg verlenging dacht te merken. Moet echter zeggen dat dit gevoel na verloop van tijd weer verdween. Ik denk dat de remmen van de auto (nog geen maand geleden schijven en blokken vervangen) het een minder prettige afdaling vonden en na afkoeling pas weer op oude niveau remkracht terug kwamen.


Bert antwoordt op 25 augustus 2008:

indien je een verminderde remwerking merkte (harder moeten trappen voor dezelfde vertraging) vermoed ik dat je eerst wat dient te veranderen aan je daaltechniek. Ik doel daarbij op het naar de juiste versnelling terugschakelen. De 8% van de Fernpaß is dan zonder noemenswaardige remmanoeuvres (alleen voor bochten) te volbrengen. Wanneer je namelijk veel of bijna continue remt zal de magneet van CDC er ook continue uitklappen en loopt de caravan op en remt dus óók. Voorts mag je niet verwachten dat CDC verder alles maar zelf oplost. Je dient het brandende ledje in de gaten te houden en als dat brand, moet je er voor zorgen dat de oplooprem zich strekt (even gas geven). De magneet klapt in en pas dan houdt de caravanrem zich gestrekt.

Antwoord op je vraag is dus. Ja, mits. De afdaling van de Fernpaß is richting Nassereith best wel lang, 10 km. En bij 8% kan het wel degelijk zo zijn dat de oploopdemper al (gedeeltelijk) ingedrukt wordt en de caravanremmen heet worden. Ook als je dus van de rem afblijft door op de compressie van de motor te dalen. Maar als je één keer per jaar de Fernpaß overgaat? Och...


Bert antwoordt op 25 augustus 2008:

Nog een toevoeging: ik herinner me de afdaling naar Grenoble (vanaf Gap) op de Route Napoleon (N85). Die heel lange afdaling is ook een remmenkiller. Is niet erg steil, zo'n 8% dacht ik. CDC was toen nog niet uitgevonden. Het is een weg waar je ook helling af met een redelijk tempo door kunt rijden. Breed genoeg en slechts flauwe bochten. Vrienden vóór me verbrandden daar hun caravanremmen en dat rook ik. Ik ben toen noodgedwongen langzamer gaan rijden, heb teruggeschakeld naar de 2e en kon toen met enige regelmaat even gasgeven om de oplooprem te strekken. Mijn remmen waren nog in orde in Grenoble. Fransen achter me waren niet blij, maar daar heb ik niet zo'n probleem mee.... 😉


Joost Kolen antwoordt op 25 augustus 2008:

Ik begrijp dat voor mijn reis eenmaal per jaar beter mijn afdaaltechniek kan aanpassen dan een dergelijk duur systeem laat installeren.

Bedankt


Bert antwoordt op 26 augustus 2008:

Een BergTrainingsWeekend is in eerste instantie nuttiger en voordeliger.... 😉

Graag gedaan.


Joost Kolen antwoordt op 26 augustus 2008:

Dan gaan we daar maar eens een keer aan meedoen.


Tijs antwoordt op 26 augustus 2008:

Mee eens. De rijtechniek is belangrijker, de CDC helpt vervolgens. En of die investering het je waard is hangt vooral af van je bestemming: bij mij wel, maar ik ga dan ook bij voorkeur "weg van de snelweg" en over de bergen.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Voorbeeld Trekrapport

Het Trekrapport heeft de vorm van een E-book met gemiddeld zo’n 30 pagina’s. Bekijk voor een impressie het voorbeeld van mijn vorige combinatie waarmee ik 15 jaar heb rondgereden.

Over gewichten

Er zijn altijd veel discussies over het gewicht van de caravan. Maar welke gewichten zijn belangrijk en hoe bepaal je wettelijk het (maximaal) gewicht? Is dat met of zonder kogeldruk?

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker