Stephan Kruis vraagt op 5 maart 2006:
Hoi Bert,
Wintersport is inderdaad goed gegaan. Weinig problemen onderweg gehad maar het was ook goed weer. Volgend jaar gaan we het weer proberen.
Bert, ik moet een nieuwe auto uitzoeken en ben me aan het orienteren. Aangezien ik nu een passat heb kijk ik er weer naar. Heb gekeken naar de 3.2 benzine met vierwielaandrijving. Zag dat audi a4 exact dezelfde motor met automaat heeft maar toch. Beide krijgen 5 sterren maar voor de bergen scoort de a4 37% op steile hellingen en de passat kan hellingen tot 18% hebben. Dit begrijp ik niet goed. Is er een reden voor aan te geven?
Vast bedankt,
Stephan Kruis
Bert antwoordt op 6 maart 2006:
Bij de A4 ligt de motor in lengterichting, vandaar dat men de alom geprezen DSG transmissie niet kan toepassen en VW wel. De Audi heeft dus een traditionele automaat met koppelomvormer die het koppel vergroot tijdens de slipfase. Bij het wegrijden dus. Daardoor de (nogal theoretische) hoge percentages. De DSG-bak is niet zo'n automaat. Het is eigenlijk gewoon een handbak die automatisch e.e.a. voor je regelt als je dat wilt (gerobotiseerd). Hij heeft dus geen koppelomvormer, maar normale koppelingen. Meervoud? Ja. Hij heeft er twee. Als je bijv. rijdt in de 2e ligt de 3e versnelling al helemaal klaar met 'ingetrapte' koppeling. Het schakelen gaat dan ook ongehoord snel.
antwoordt op 8 maart 2006:
Met een 3.2l liter met automaat heb ik geen ervaring😉
maar wel met een VW passat diesel 115 pk van bouwjaar 2000.
naar mijn gevoel goede trekker😉
De nieuwe Passat heeft een dwars geplaatste motor -vandaar de DSG en geen echte automaat- en een verkorte wielbasis = aan deze van een VW Golf.
Ik denk dat dit een minder goede trekker is dan de vorige versie, of zie ik dat verkeerd. De oversteek achteraan is in elk geval langer!!
grtjs Renaat
Bert antwoordt op 8 maart 2006:
Nee dat is niet waar. Heel veel auto's in het VAG-concern hebben het platform van de Golf, maar de Passat niet. Ook de Audi niet trouwens, die heeft nog altijd een eigen bodemplaat volgens mij. Trouwens, ook al zou de Passat op zich dezelfde bodemsectie hebben, dan is hij toch veel langer. Ook langer dan de A4....
Golf V - wielbasis - 2,58
Golf IV - 2,51
Audi A4 - 2,65
Passat VI - 2,71
Passat V - 2,70
De Passat is wel veel langer dan de A4 (sedans): 4,76 om 4,59m. Ook langer dan de vorige Passat V: 4,70m. Hetgeen duidt op een flinke oversteek, maar ach...
Stephan Kruis antwoordt op 9 maart 2006:
Beide scoren 5 groene sterren en kunnen tot minimaal 18% steile berghellingen vanuit stilstand aan. een luxeprobleem dus waar we mee te maken hebben.
Zal wel de passat worden, want die is goedkoper.......😉
Stephan Kruis antwoordt op 10 maart 2006:
Bert,
Ik blijf zitten met een vraag die ook aansluit op een discussie die ik heb gelezen op deze site over de voor- en nadelen van een automaat. Is de nieuwe DSG van Volkswagen icm 4-wiel dan wel een goede keuze? In die discussie wordt nl. aangegeven dat de koppeling het wel eens moeilijk kan krijgen bij niet wegkomen op een gladde helling zeker icm met de extra electronische snufjes als TC/ASR etc.
Kortom aangezien mijn voorkeur vanwege grootte en prijs uitgaat naar de passat is dat gezien de techniek wel de juiste keuze?
Alvast bedankt wederom voor het advies !!
Bert antwoordt op 10 maart 2006:
Ik denk het toch wel. De power is er om steile hellingen ook vanuit stilstand te meesteren. Dat in combinatie met de goede tractie door de 4Motion garandeert m.i. probleemloos wegrijden. Alleen als je probeert heel langzaam (weg) te rijden zal de koppeling slippen, net als eentje met een normaal pedaal. En net als de koppelomvormer van een traditionele automaat. Nog een tip voor in de winter. Met winterbanden en die 4Motion kun je erg veel meer dan een voorwielaandrijver, maar remmen blijft hetzelfde!
Andreas antwoordt op 11 maart 2006:
Wat een luxe probleem !?!?!
Ik begrijp dat Stephan het jammer vindt, dat de Passat alleen maar met 4-Motion en DSG leverbaar is. Terwijl je bij een A4 kan kiezen tussen een voorwielaangedreven met CVT of een Quattro met een conventionele automaat.
Persoonlijk zou ik voor Passat gaan. Minder geld. Meer ruimte. Vernieuwender qua veiligheid en opties ( bijvoorbeeld Hillholder en `ESP` voor de caravan ).
Succes met kiezen
J.M. Kroes antwoordt op 14 maart 2006:
Mijne heren,
Wat een lof over de goede caravantrekker VW Passat.
Ik sprak dit weekend mensen die en passaat Diesel uit 2000 hebben, deze mensen hebben een LMC caravan erachter van 450.
De reaktie van deze mensen, de combinatie is niet vooruit te branden en tevens zijn in de 6 jaar dat deze mensen eigenaar zijn al eens koppelingsplaten vervangen.
Als laatste wil ik eraan toevoegen dat U rekening moet houden met het feit dat de rechterspiegel kleiner is dan de linkerspiegel dus indien U opzetspiegels gebruikt houdt hier dan rekening mee.
Tijdens het weekend hebben wij de rijvaardigheidstest gedaan met onze Volvo V70 2.5 TDI uit 2000, en alle instrukteurs onafhankelijk van elkaar moesten concluderen dat als je een caravantrekker wil hebben?.....ja dan heb je er hier een.
Bij deze dus de mededeling neem in Uw orientatieronde ook even de Volvo V70 2.5 diesel mee.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 14 maart 2006:
Er zijn zoveel verschillende Passats uit 2000.... Bekijk je bijvoorbeeld de 90 pk TDI dan is die idd niet erg snel met een behoorlijke caravan. Een Volvo V70 TDI is dan heel wat beter...Maar daarmee zijn alle Passats niet slecht.
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!
Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.