vraagt op 29 september 2008:
Geachte B en M,
Voorop gesteld: ik ben a-technisch en heb dus mogelijk iets niet goed begrepen.
Bij jullie techn geg van bg auto staat dat deze een 6V-automaat heeft met koppelomvormer.
Op de site van Mitsubishi lees ik niets over een koppelomvormer, zij spreken voor alle typen auto's over enkelvoudige droge plaatkoppelingen.
Nu las ik op jullie site dat er auto's zijn met CVT die een koppelomvormer hebben.
Is dit er zo een?
Begint deze auto vanuit stilstand zgn te kruipen of moet er (iets) gas gegeven worden om in beweging te komen?
Tijdens het rijden/schakelen: lijkt deze auto dan meer op een gewone aut met koppelomv of meer op een cvt die op sommige momenten op[ hoge toeren draait?
Graag een beetje bijscholing, wellicht snap ik het dan.
Bedankt
JT®
Bert antwoordt op 29 september 2008:
Klopt. De automaat van de 2.4 Outlander is een Continu Variabele Transmissie, zoals het aloude Dafje, maar een stukkie moderner... Hij is watergekoeld. De overbrenging nodig om weg te kunnen rijden vanuit stilstand wordt verzorgd door een koppelomvormer en niet via droge of natte plaat- of lamellenkoppelingen. Of hij kruipt weet ik niet, ik denk het wel. Het opzoeken van hoge toerentallen bij acceleratie wordt vaak gezien als een nadeel bij CVT's. Het hangt er een beetje vanaf hoe de verhouding is tussen geleverde kracht en de totale massa van de combinatie. Voorbeeld: een hele dikke Audi diesel met CVT en een caravannetje van 1300 kg draait bij acceleratie (moderaat, maar desondanks uiterst snel) zelden meer dan 2000 toertjes, ook in de automaatstand. Een oud Volvootje 343 met dezelfde caravan (niet doen) zal het bij elke versnellingspoging uitbrullen.
De Outlander CVT heeft standaard echter zes 'vaste' overbrengingen, waardoor handmatig schakelen mogelijk is en er een 'meer normale' toerenopbouw plaatsvindt, die je dus zelf bepaalt.
antwoordt op 30 september 2008:
Bert,
Dank voor de duidelijke uitleg
Maar nu heb ik nog een vraagje:
Is het mogelijk om bij jullie techn. geg. iets meer van deze info te geven? Dit kan bv bij de geg. vd versn. bak, maar het zou ook kunnen (indien mogelijk) door een extra regel toe te voegen: "bijzonderheden". (kan dan ook voor andersoortige gegevens gebruikt worden)
In dit geval zou er dan kunnen staan:
watergekoelde cvt met koppelomvormer en 6 zgn vaste overbrengingen, handschakelen mogelijk.
Of vraag ik nu teveel???
Nogmaals dank
vrgr
John Tomassen
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 30 september 2008:
Voor dit soort extra uitleg zijn onze persoonlijke aankoopadviezen het aangewezen middel. Dit kost weliswaar wat geld maar dan weet je ook wat! Om van alle auto's bijzonderheden automatisch te vermelden zou heel veel werk zijn en levert ons niets op 😉 Eigenlijk is het al te gek dat we al die uitgebreide trekkrachtadviezen zo maar gratis weggeven!
De versnellingsbakverhoudingen vermelden we niet (meer) omdat een grote bond uit Den Haag daar dankbaar gebruik van maakte om daarna zelf met de eer te gaan strijken.
Bert antwoordt op 30 september 2008:
Dat deze auto een CVT (automaat) heeft blijkt ook uit de benaming ervan...
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.
Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!