Caravantrekker.nl

Noorwegen

Frans vraagt op 14 oktober 2008:

Met de caravan naar Noorwegen lijkt mij een geweldige ervaring. Graag uw nuttige tips.

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Tijs antwoordt op 15 oktober 2008:

Vooral doen. Ik ben dit jaar voor het eerst met een caravan op pad geweest en dat was naar Noorwegen. De caravan is 2.30 breed en relatief lang, maar nergens in de problemen gekomen. Dat was in Oost-Noorwegen, en ik heb daar zeker niet alleen op de grote doorgaande wegen gereden. Op basis van onze ervaringen gaan we volgend jaar weer en dan richting de fjorden.

Koop voor vertrek wel een goede plattegrond. Kijk eens bij Freytag & Berndt (1:250.000) of vergelijkbare kaarten van bijv. ANWB: deze kaarten geven het duidelijk aan als een weg niet toegankelijk is voor caravans of alleen voor ervaren rijders. Dit geldt voor bekende kronkels als Trollstigen, maar ook her en der in de fjorden, bijv. binnendoor richting Bergen.

Ervaring met bergrijden is wel prettig. De bergen zijn niet erg hoog, maar de hellingen kunnen lang en soms steil zijn. Wij hadden bijv. alleen bergervaring met een vouwwagen en niet met een caravan. Het voorafgaande bergtrainingsweekend was dan ook een goede investering voor ons.

Qua campings geldt voor ons: mijdt de campings langs de doorgaande wegen (zoals E6). Plaatsen zijn daar relatief krap, het is er een stuk drukker en je hebt er last van de nabijgelegen weg. Wij nemen liever genoegen met iets minder faciliteiten en wat meer rust en ruimte. Denk dus even na waar je eigen voorkeuren liggen.

Route er naar toe: veerboten op de lange afstanden zijn vrij duur dus bereken voor jezelf of je dat de moeite vindt. Wij rijden bij voorkeur via Duitsland, Denemarken (de bruggenroute) en Zweden. In Zweden proberen we voor Göteborg de snelweg af te gaan en via de provinciale verbindingen te rijden. Niet noodzakelijk sneller, zeker niet korter, maar wel veel relaxter en prachtige uitzichten.

Ga je via Zweden en wil je naar Zuid Noorwegen dan is er tussen Horten en Moss een veerverbinding die voorkomt dat je door Oslo moet. Geen ervaring mee: alleen van horen zeggen.

Hopelijk kan dit worden aangevuld door anderen met ervaring in andere delen van Noorwegen, m.n. rondom Jotunheimen (weg 51 en 55) en de Sognefjord-omgeving.


Rico antwoordt op 15 oktober 2008:

Wij zijn dit jaar voor de derde keer Noorwegen in geweest. Ook wij rijden via Noorwegen en Zweden. De terugweg hebben we ervoor gekozen om niet via de E6 terug te rijden, maar zijn noordelijker Zweden al ingegaan. Rijdt heerlijk relaxt! En na een paar jaar Noorwegen hebben we die E6 wel gezien.

Dit jaar in het oosten begonnen (Roros), daarna via Trondheim de fjorden in. In het oosten heb je er geen last van als je een wat bredere caravan hebt. Dit jaar reden we voor het eerst met onze compactere caravan, 2,1 meter breed, 2,3 meter hoog, en dat is een verademing als je diep de fjorden in gaat. Vooral de E39 van Trondheim richting Kristiansund kan soms erg smal zijn, maar met de huidige combinatie geen problemen gehad.

Zoals vorige schrijver al meldde, de hellingen zijn er soms lang. Lokaal soms ook wat aan de steile kant. Toch geen problemen gehad. Je moet er wel rekening mee houden dat je auto in goede conditie is, anders loop je gegarandeert tegen problemen aan, met name door die lange hellingen. En rij met verstand!

Een tip is om een electrisch element (Ultraheat) in de kachel te laten bouwen. Zeker als het wat kouder is scheelt dat enorm in het gasverbruik. Wij hebben slechts twee Twinny-flesjes bij ons, maar dat is meer dan genoeg.

Zorg voor goede kaarten. Een kaart waarop aangegeven wordt welke weg niet met een caravan te rijden is, is een must.

Noorwegen is het mooiste stukje Europa, vinden wij. Dus zeker doen!!

Groetjes,

Rico


Rob antwoordt op 15 oktober 2008:

Tips? Als eerste wat wil je, waar naar toe in Noorwegen.
Wat zoek je, gaan er kinderen mee en wat willen die?
Ervaring met rijden in de bergen? Wil je alles rijden of stukken met de boot b,v, vanuit Denemarken?

Als extra: vergeet de eertse keer Oslo niet, gezellig en veel bezienswaardigheden


Ger antwoordt op 15 oktober 2008:

Ik ben benieuwd met welke combinatie je gaat. Mijn tip is in elk geval: Zorg voor een sterke trekauto en een smalle caravan. Het gaat daar in de binnenlanden bultje op en bultje af, veelal over kiezel/grind wegen. Daar moet je comi wel enigszins op berekend zijn. Voor de rest: Eigen drank en tabak mee anders ga je failliet. Ingeblikt vlees mee want dat is daar ook vreselijk duur, verse groente welhaast onbetaalbaar. Indien je bij de lokale noor op visite gaat en er komt een fles zonder etiket op tafel, weet dan; Elke noor met zelfrespect stookt zijn eigen drank. Het alcoholpercentage is altijd "ongeveer in de buurt van de 30 tot 40 procent" maar je slaapt er goed op. Wel een prachtig land, met al die fjorden.


robertb antwoordt op 15 oktober 2008:

Wil toch wel wat relativeren.

Natuurlijk zijn er bergen, maar met 10 % houdt het wel op met de stijging.
Tegenwoordig zijn alle doorgaande routes voorzien van asfalt, een enkele prive weg daargelaten.
De doorgaande routes zijn over het algemeen breed genoeg op enkele passages na. Daar is het zaak ver vooruit te kijken en op te letten.

Weg 51 en 55 zijn zonder problemen te rijden en erg mooi.
Rond Fagernes is veel te zien en te rijden. Dan kom je wel op lokale wegen die onverhard kunnen zijn, maar wat met een losse auto prima is te doen.
Noordelijk van Gaupne kun je naar een gletsjer.

Ja levensmiddelen zijn duurder dan in Nederland, maar met goed zoeken naar aanbiedingen valt het mee. Benzine en diesel vergelijkbaar met NL. Alkoholhoudende dranken 3x zo duur en te koop in de Vinnmonopolet.

Douane: die houdt steeksproefsgewijs kontrole. In een loodsje bij de grensovergangen kun je je auto leegpakken, alles wat je aan vlees bij je hebt kun je inleveren plus boete over de drank. De kans is niet groot maar hij is er wel, regelmatig gezien. In 32 jaar heb ik het wel een 5 tal keren gezien dat iemand de loods inging. Mijn noorse collega's zijn aangehouden en moesten over de drank boete betalen.

De veerboot versus bruggen discussie kun je ook nog anders bekijken. Wie langs de westkust wil reizen zou bij Kristiansand kunnen beginnen, kost meer, maar voordat geld ben je ook 2 dagen langer in Noorwegen. Je koopt eigenlijk vakantiedagen.

In het fjordengebied moet je rekenschap houden met veerboten, wachttijden zijn zeer dragelijk. Dit kost wel iets, als voorbeeld: de veerboot in de tocht Bergen - Haugesund, kost 330 NOK: 8 = 40-45 euro. Dat is dan wel een van de grotere. Op deze tocht is nog een mooie oefening: 8 km tunnel, stijging 6-9% (over 4 km). Kost 85 NOK tol, maar daarvoor ga je dan wel 260m onderwater door. 😉

Is het dan nergens smal: ja wel degelijk, wegen van 3 meter zijn geen uitzondering rond de fjorden. Woon in Haugesund en ben erg blij met onze Eriba Puck.
Maar wie de grotere wegen aanhoudt heeft weinig last. (zie routekaart ANWB)

Gasflessen zijn niet te vullen, wel te koop bij veel benzinepompen, maar de aansluiting is anders.


Vraag maar specifieker als meer wilt weten.
Veel plezier met de voorbereidingen, gr. Robert


Jan antwoordt op 15 oktober 2008:

Naar mate het steiler wordt moet ik met mijn Forester vaker tanken dan normaal. Is het in bepaalde gebieden nodig om een of meer jerrycans mee te nemen of heeft ieder dorp een eigen tankstation? En kan ik daar dan gewoon pinnen of moet alles cash?


robertb antwoordt op 15 oktober 2008:

Hei Jan,
in het uiterste geval liggen de tankstations 200 km (??) uit elkaar. Maar het is verstandig op het platteland altijd met een volle tank te beginnen aan een tocht. Betalen kan met plastic kan, als je de juiste hebt. 😉 Met een credetcard gaat het meestal wel goed. Kontant geld uit de muur (minibank) geen probleem met de meeste bankpassen. Let op de zondagen: dan krijg je niet overal brandstof, zaterdag vullen is verstandig.
Veel plezier, Robert


Bert antwoordt op 15 oktober 2008:

@Robertb. Is het nog steeds zo dat veerbootjes contant afgerekend moeten worden? Een paar jaar terug lukte me het niet met creditkaart te betalen... Indien dat zo is, zorg dan dat je 'wat' contant geld op zak hebt, want flappentappen zijn er niet zoveel.

Er zijn al veel (prima) adviezen gegeven hierboven. Ik zou nog willen opmerken, als je voor de eerste keer Noorwegen bezoekt, staar je niet blind op de Noordkaap, maar beperk je eerste ervaringen tot zuid(west) Noorwegen. Het land is zo groot dat je daar je handen al vol aan hebt, bij wijze van spreken. Oslo is een leuke stad! Het heeft wat provinciaals maar is gezellig en mondain. Vigelandpark is (o.a.) een aanrader.

De wegen zijn goed, is al genoemd. Zelfs de sporadische onverharde 'bomveien' (particuliere tolwegen). Vooral aan de fjordenkust komen af en toe smalle (maar goede) wegen voor. Een 'beetje' om kunnen gaan met je combinatie is nodig, ook en vooral wat het rijden in de bergen betreft. Ik raad niemand aan, zomaar als 'newbie' naar de fjordenkust af te reizen. Tijs zei het al (en hij kan het weten) 😉 een BergTrainingsWeekend (zie ook het Midwinter Experience!) is een aanrader en zorgt zeker weten voor meer rijplezier en vooral vertrouwen en dus veiligheid!

Een reistip voor iedereen die wat noordelijker wil: mij is in vier weken tijd uitstekend bevallen de bootjesroute (Vogelfluglinie?) Puttgarden - Rødby en Helsingborg - Helsingør (combiticket - niet reserveren) en via de Zweedse Botnische Golfkust naar Kiruna. Dat schiet fantastisch op, in een dag of 4, 5 heb je met gemak 3000 km afgelegd en dan kan het grote relaxen beginnen. Daar kom je Noorwegen binnen en schiet je de (schier)eilanden Vesteralen en Lofoten op. Aanrader: walvissafari. Afzakken naar å (maar dan met een hoofdletter). Veerboot naar Bodø. Via de magnifieke RW17 (kustweg) afzakken richting Trondheim. Elk bootje is een cruise. Al die tijd de E6 vooral mijden! Vanaf Trondheim kun je makkelijk in twee dagen via de Jotunheimen (Valdresflya en ev. afslag Peer Gynt veien) terug naar Oslo. Ik heb toen de nachtboot genomen naar Kopenhagen (Kiel kan ook). Fantasische cruise met heerlijk diner terwijl je de prachtige Oslofjord uitvaart. Inschepen aan het eind van de middag. Aankomst om een uur of negen en dan kun je in een dag naar huis. Uitgerust en wel...
(Zucht)


Frans antwoordt op 15 oktober 2008:

Leuk jullie enthousiaste berichten te lezen!
De combinatie is een peugeot 307 sw 136 pk met een Dethleffs caravan type camper 440 db. Onze jongste zoon van 15 gaat mee en misschien nog een oudere broer. We zijn al meerdere keren naar Spanje geweest, wat ook goed is bevallen. Ik realiseer me natuurlijk dat Noorwegen een andere manier van vakantie vieren zal zijn dan Spanje. Het land lijkt me overweldigend mooi om te zien.
We hebben er zin in!!


robertb antwoordt op 15 oktober 2008:

Hei Bert,
heb niet veel toe te voegen aan jouw toeristische informatie. Er zijn eindeloos veel tochten te maken. De laatste jaren is inderdaad de Noordkaap, Lofoten en Bergen populair. Op zich allemaal mooi. Alleen zou ik het ook niet als eerste reisdoel kiezen voor mijn eerste of zelfs 3e, 4e reis naar noorwegen.
Voor de Noordkaap kun je de Westkaap als goed alternatief gebruiken de eerste keren.

Wat nog niet is beschreven is de kultuur. Velen ervaren Noorwegen als kultuurarm. Als je de kultuur zoekt van Frankrijk, NL en Duitsland kom je er bekaaid vanaf. Noorwegen kent namelijk geen kastelen, geen oude beelden en schilderijen. Omdat het geen eigen adel heeft gekend namelijk, alleen deense en zweedse adel. En die bestuurden het land van grote afstand. De kultuur komt van de oude boederijen en de zomerboerderijen. Denk ook aan trollen, sage's etc. Een mooi voorbeeld van noorse kultuur is in Maihaugen, Lillehamer te zien. Een mooi gebied voor de boerderijen is Valdres en het Espedalen. De kust heeft een kultuur van vissers, kleine huisjes, bootjes, vis, haventjes etc.
Voor veel Noorwegenreizigers onbekend, omdat ze vaak niet vergenoeg richting de zee trekken.

Nog van belang om te schrijven: er zijn weinig snelwegen, de wegen zijn erg bochtig en het gemiddelde aantal af te leggen km per uur ligt op 50 - 60. Haugesund - Oslo = 455 km. = 8 uur rijden.

Bert,
vwb betaling van de pontjes. Bij de grotere tochten betaal je evt. in het kaartenverkoophuisje met plastic. Op de kleinere vaak aan het loket aan boord. Bij de opstellijnen voor de pont loopt vaak iemand die de kaartjes verkoopt, die vraag je daarvoor. ""Kan jeg betale med kort"" fonetisch "" kan jij betale med koert"" Lukt vast. 😉
Groet, Robert


Bert antwoordt op 15 oktober 2008:

Zoals in een ander draadje vermeld vermaak ik me bij mijn trips en vakanties altijd en overal.... Maar de Norwegian Experience is ehhh.. iets bijzonders. Natuurlijk is Nieuw-Zeeland of The Bolivian Highway of Pikes Peak (??) van een andere orde. Noorwegen is bereikbaar vanuit Nederland, met caravan, en dat maakt het als vakantieland speciaal.

Goed dat je het aansnijdt: gemiddelde snelheid is een non-item. Op de Kystriksveien 17 'doe' je soms twee of drie pontjes op een dag en rij je misschien 60 km. So what? Je weet wanneer je terug moet zijn op de boot (of in Nederland). Zoek je verste doel en reis terug....

Ik denk er hard over om dus volgend jaar weer eens dit fantastische land te bezoeken. Hoe zit het ook alweer met de vakantiespreiding? Het beste is vroeg te gaan! Is nog niet genoemd hiervoor geloof ik? Juni is qua weer statistisch het best. Middernachtszon? 21 juni is de langste dag... Alleen op de poolcirkel duurt die dus één dag. En er zijn veel kapen die je dit uitzicht bieden. Niet alleen de Noordkaap.

Ik heb een keer om vier uur 's morgens een mus (?) van een tak af zien vallen. Hij en ik waren echt van de wereld door die lange dagen. De foto is mislukt overigens (want bewogen). 😉

Het weer: westkust is zeeklimaat dus wisselvallig. Zon en buien. Klimaatwisselingen tig keer op een dag als het zo uitkomt. Neem dus vooral je camera mee... Fantastische luchten. Zo helder en vergezichten die je in de winter niet meemaakt in de Alpen. Het kan er erg warm zijn - net als in Nederland. Op hoogte kan het soms sneeuwen. Vet.... 😉


robertb antwoordt op 16 oktober 2008:

Vakantiespreiding: juli tot half augustus.
Juni is een mooie maand ja vanwege de erg lange avonden. Vaak wel bestendig weer, maar de warmte is toch voornamelijk juli en augustus.
Alhoewel het in Haugesund het gehele jaar 7 graden is (grapje). Ja 25 graden komt voor in de zomer, maar ook 12 graden in de wind.
September begint de herfst duidelijk, en de eerste weken van oktober 2008 waren er al problemen met de sneeuw op Finnmarkvidda en op de Hardangervidda.

In juli en augustus is het in toeristische streken drukker dan in juni, maar de drukte zoals op het vaste land van Europa tref je zelden of nooit.

Frans, alhoewel ik geen expert ben, lijkt mij jouw combinatie meer dan toereikend.


Rico antwoordt op 16 oktober 2008:

In een eerder stukje stond iets over de gemiddelde snelheid. Wij reden afgelopen september van Trondheim naar Bud (iets voorbij Kristiansund) over de E39. Was rond de 250 km in bijna 6 uur, inclusief pauzes. Gaat niet echt snel dus, we hadden gruwelijk slecht weer. Zware regenbuien, het eerste stukje mist, en wind, heel veel wind. Maar voor een hoge snelheid ga je niet naar Noorwegen. Je gaat daarheen voor de schitterende natuur en de rust.


kongstrub antwoordt op 17 oktober 2008:

Dit traject schijnt met caravan probleemloos te doen zijn:
www.camping-east-west.no
Ben zelf nog niet in Noorwegen geweest maar bovenstaande trip zie ik wel zitten.


robertb antwoordt op 17 oktober 2008:

Rv 63, heeft ook de Trollstigveien. Dat is 12 % stijging vanaf Åndalsnes. Met haarspeldbochten die een bus niet in een keer rond kan rijden. Veel al moeten ze 1 a 2 keer steken. De weg zelf laat op veel plaatsen toe, dat een camper/caravan en een personenauto elkaar kunnen passeren. De weg is tegenwoordig geasfalteerd. Er is weinig plaats om te parkeren. Zelf zou ik het met de Puck 'smorgens heel vroeg mischien durven...als er nog weinig auto's zijn en er groot kans is dat ik in een keer door kan rijden.

Van zuid naar noord is het geen probleem om naar Geiranger te rijden en terug, als je auto vanaf 11% kan optrekken. Trollstigen afdalen is ook makkelijker lijkt mij.

Op de routekaart ANWB wordt RV 63 als rod aangegeven = af te raden met auto en caravan etc.

Wees voorzichtig, gr. Robert


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 18 oktober 2008:

Lastig wordt zo'n discussie. Wat voor de een best een lastige weg lijkt met een caravan is voor de ander geen probleem. Zelfs de kwalificatie van de ANWB routekaartjes is discutabel (maar geeft wel enig houvast).

Objectief gezien kan je praktisch elke weg rijden met een caravan mits dat toegestaan is en de combinatie geschikt is. Echter niet elke chauffeur kan dat! Dat is niet erg, maar is wel lastig om adviezen te geven aan anderen. Belangrijk is in iedergeval wel te weten wat je te wachten staat, dus kijk op een goede kaart, weet wat je combinatie kan en oefen. Een cursus volgen kan natuurlijk ook 😉


robertb antwoordt op 18 oktober 2008:

Menno, wees gerust.
Ik reageer op Kongstrub zijn routebeschrijving. Die heeft de RV 63. Hij is zelf nooit in Noorwegen geweest. Ik probeer alleen aan te geven dat het smal, bochtig en 12 % is. Smal betekent dat een bus en caravan elkaar niet voorbij kunnen.
Het kan er zo druk zijn, dat je niet in 1 x naar boven kunt rijden. Laat een ieder voor zich zelf oordelen.
Gr. Robert


treeg antwoordt op 18 oktober 2008:

Veel nuttige tips etc. in het bovenstaande maar heeft er ook iemand ervaring met een 2.50 brede caravan en Noorwegen? (NB de lengte is 7.80 over de dissel)


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 18 oktober 2008:

Precies Robertb! Iedereen moet zelf beoordelen of hij zo'n route aandurft. Die RV63 is een serieuze weg en of het leuk is die met een 2,50 x 7,60 caravan te rijden?? Ik zou het niet doen maar het kan wel (er rijden immers ook bussen).


robertb antwoordt op 18 oktober 2008:

Hei,
ik weet niet wat je met 250x780 kan.
Wie de ANWB routekaart goed interpreteert, komt heel ver denk ik.

Een bijkomend nadeel van Noorwegen is nog niet beschreven. Dat is dat het asfalt 10-30 cm bovenop de grond licht. Naast de weg kan je niet zomaar even de berm in, als er al plaats is vanwege bomen, berg of vangrail. Bermen zoals in NL zijn er niet of nauwelijks.

Elke zomer staan er foto's in de krant van campers en caravans die stranden op te smalle wegen die ze overschat hebben.
Soms raken ze in paniek en durven niet verder, soms hebben ze zich vast gemanouvreerd omdat er iets groots van de andere kant kwam......



Rico antwoordt op 20 oktober 2008:

Even een reactie op de discussie rond de Rv63. Ik heb afgelopen september die weg gereden vanuit Andelsnes. Solo welliswaar. De weg gaat soms flink omhoog, maar dat moet met een caravan er achter te doen zijn, mits er een krachtige auto voor staat. Ik zou het wel durven met onze Kip Vision, maar dat is wel een aardig kompakte caravan. Wel zitten er een paar flinke haarspeldbochten in waarvan je echt de buitenbocht moet nemen. Neem je de binnenbocht, dan loopt een lange caravan geheid vast met de achterkant op het wegdek. Die bochten lopen namelijk naar rechts, en stik omhoog.

Mijn conclusie was dat ik het wel zou durven, maar dat ik het niet snel zou doen. Met de caravan er achter moet je toch meer op je hoede zijn en dan kun je minder genieten van de prachtige rit. Ik zou adviseren om b.v. de caravan op een camping in Andelsnes te zetten en solo de rit te maken.

Nog even over het wegdek in Noorwegen. Dis ligt inderdaad vaak verhoogd op de ondergrond. Dus oppassen met uitwijken. En bij wegwerkzaamheden..... halen ze gewoon het hele wegdek weg en rij je op de ondergrond. In het begin is dat wel ff wennen, maar gewoon voorzichtig rijden en dan is er niks aan de hand. Voor Zweden geldt overigens precies hetzelfde.


edwin antwoordt op 26 oktober 2008:

voor treeg: wat wil je weten wij rijden met een combinatie bestelbus met caravan 7.60 over de dissel en 250cm breed. We komen in principe overal maar neem meestal niet de snelste route omdat die naar mijn idee niet toerijkend is voor de combinatie. Het gevaar zit hem dan vooral in de dalingen met deze combinatie. De remmen!!!!!
Mocht je wat willlen weten wees wat specifieker wij komen al 10 jaarin noorwegen met deze combinatie.


treeg antwoordt op 27 oktober 2008:

Edwin bedankt voor de reactie.
Ik ben in het verleden wel eens in Noorwegen met de losse auto geweest en toen met name in het westen (hardangevidda, fjordengebied, Geiranger, trondheim etc.) Veel pontjes en in mijn herinnering vooral smalle wegen.
Is u dit gbied met de brede/lange caravan bekend en was het (be)reid(k)baar?
De route Oslo-Tronheim is vanzelfsprekend geen punt maar van Oslo naar Bergen naar Jostedalbreen (en de andere "ijsgebieden") naar Andalnes naar de Rondane en terug naar Oslo als "rondrit"?


robertb antwoordt op 27 oktober 2008:

Zoals Menno al schreef: lastig wordt zo'n discussie.
Waar we het over eens waren was, dat ieder voor zich zelf moet beslissen.

Ik kan alleen maar aangeven wat ikzelf ervaren heb. De ANWB-routekaart geeft een indicatie. Rode caravan met kruis erdoor = verboden. Rode caravan = af te raden. Blauwe caravan = alleen voor ervaren chauffeurs.

Zelf heb ik op weg 55 (blauwe caravan), bij de afdaling naar het westen, vlak voor Skjolden, een wieldop stuk gereden op de betonnen vangrail. Reed solo met een Twingo, het werd erg smal, plotseling een auto van de andere kant: iets te ver op de weg vermoedelijk. Beiden remden zeer vors. Bij het manouvreren kwamen wij tegen de vangrail. Spiegels inklappen van beide auto's en daar ging het weer.

Zoals geschreven zijn de smalle wegen of de smalle pasages het probleem.
Wat kun je zelf met je caravan als je zo komt te staan.
Kun je een bochtje achteruit en te gelijk omhoog, met de band van de caravan op de rand van het asfalt, langs een afgrond.

Zelf woon ik in Noorwegen en rijd alleen op wegen die de routekaart niet aangeeft. Het gehele jaar, elke 3, 4e weekend.
Met een caravan van 1.65m. Dat is super oppassen, vaak uitwijken en achteruit. Ik rijd ook rode wegen langs de fjorden in de grote vakantie. Daar rijden dan wel campers en normaal brede caravans, maar ik vind het wel erg smal af en toe.
Ik zal het wel niet kunnen, denk ik. Of zijn die anderen daar maar langs gegaan en ze zien wel?

Maar wat is er op tegen om de ongemerkte wegen aan te houden? Zo kom je ook Andelsnes en wel een stuk relaxter.



edwin molenaar antwoordt op 27 oktober 2008:

voor Treeg: Zelf 1x naar Bergen geweest, geen problemen. Heen via Voss. Weg met veel tunnels maar geen spectaculaire steigingen/dalingen. smal valt ook erg mee. je moet wel vooruit blijven kijken. Vanuit Bergen terug langs de hardanger Fjord gereden. Zit vanaf de kant van Bergen wel een redelijke klim in maar is goed te doen. Verder langs het Fjord geen problemen (vooruit kijken).
Zelf al meerdere malen naar Geiranger geweest. de 1e keer via de lange afdaling met zijn vele haarspeldbochten. Is te doen maar vraagt veel van de remmen, oppassen dus en alleen doenmet veel ervaring. De laatste 2 keren kwamen we uit Olden vandaan (dus bij de Gletsjers) en dan rij ik naar Hellesylt en pak dan de boot naar Geiranger (ik meen ca. 650NOK) en komt danlekker ontspannen aan in Geiranger. Ook vanuit het Noorden (Andelsnes) rij ik Via Sand naar Hellesylt en pak de boot bevalt mij prima. De route over de Jotunheimen is oook goed te doen maar dan vanuit Skjolden naar Lom. Eerste stuk na Skjolden is erg smal (bijna niet elkaar te passeren) en dus vooruit kijken. Jij net dan klimmende enhebt voorang. Heb deze route 2 jaar terug andersom gereden dus van Lom naar Skjolden maar dat heeft in het laatste stuk van Turtagro naar Skjolden bijna mijn remmen gekost. Doordat fam. achterons reed konden ze ons bijtijds waarschuwen voor de stinkende remmen en hebben we de auto even aan de kant gezet.
De route vanuit Bergen richting de gletsjers is een mooie route over een hoogvlakte met een flinke klim, maar is vanuit zuid naar Noord goed te doen.anderom is lastiger.
Je ziet alles kan, maar een goede voorbeidingis het halve werk. Belangrijk!!! is genoeg power voor de klims en brains voor de daling!!!
2009 gaan we naar de lofoten, mooie plekjes ideetjes zijn welkom.
succes


edwin molenaar antwoordt op 27 oktober 2008:

ohja, als we in Geiranger zijn ga ik wel altijd via de lange klim en zijn vele bochten weer de berg op. Met voldoende power geen probleem. Alleen mist is minder prettig. Bij de bochten laat ik mijn vrouw altijd door de bocht heen kijken of er wat aan komt, kan ik de gang erin houden en de bochten goed aansnijden. En bij tijds stoppen als er een van de vele bussen aankomen. machtig mooi weg!!! En solo even naar Dalsniba.


Tijs antwoordt op 6 november 2008:

Robert (robertb): ik heb nog een vraag over weg 55. Komende zomer willen we waarschijnlijk naar Førde en dan verder naar beneden naar Bergen en dan via de 7 bovenlangs de Hardangervida. Details van de route hebben we nog ruim de tijd voor om voorpret mee te hebben maar 1 ding viel me op op de ANWB-kaart. Zoals het er nu uiztiet komen we aanrijden via de 15 vanaf Otta en willen dan bij Lom de 55 nemen naar Sogndalsfjøra en dan de 5 naar Førde. Nu staat er op de ANWB-kaart een rood-doorgestreepte caravan bij Turtagrø, terwijl de iets gedetailleerdere kaart van Freytag & Berndt dat symbool plaatst op de weg tussen Tutagrø en Øvre Årdal. Dat laatste lijkt me meer te kloppen obv de kaart. Maar graag hoor ik je ervaring of dat inderdaad zo is.

Bedankt in ieder geval voor de waarschuwing om het kalm aan te doen op de 55. Mooi excuus om af en toe te stoppen en van het uitzicht te genieten 😉. Die vakantie wordt sowieso een rondrit en geen tijdrit.


robertb antwoordt op 6 november 2008:

Hei Hei Tijs,

jouw vermoeden klopt: Turtagrø - Øvre Årdal is gemerkt als ongeschikt voor caravans. Wel een mooie weg trouwens. Voorstel: zodra je de 55 afgedaald bent , krijg je camping Vassbakken bij Skjolden. Vandaar uit met de losse auto de weg oprijden.....

Verder is jouw plan goed te rijden. In Skei vind je een grote Husflidwinkel met een permanente Kerst tentoonstelling.

Afhankelijk hoe goed je kunt rijden kun je ook weg 13 kiezen, deze is landschappelijk erg mooi, maar smal.

Bij Hella-Balestrand-Vangsnes vind je een school kleine bruinvissen in de fjord. Het loont om even te speuren over het water.

De weg naar Bergen zou ook over de 13 kunnen, Vangsnes-Vinje. Afgelopen zomer zelf gedaan gaat uitstekend. De E39 is niet zo leuk namelijk naar Bergen. Bij Bergen is Camping Lone een mooie aan de weg 580, oostelijk van Bergen, 20 min. naar de binnenstad.

Mag ik je nog herinneren aan weg 51 en weg 50 Hol-Aurland?

Veel plezier met de voorbereidingen, Gr. Robert.


Tijs antwoordt op 6 november 2008:

Robert, bedankt voor de bevetsiging maar vooral ook voor de extra tips. Kan ik weer een paar avonden mee achter de kaarten. Die 13 had ik bijv. nog niet in beeld, maar ziet er op de kaart leuk uit. Ik ga weer lekker verder puzzelen en als ik nog nieuwe vragen tegenkom meld ik me graag weer.


jan met aow antwoordt op 8 november 2008:

Wij komen al ruim 40 jaar in Noorwegen. Eerst Zweden bekijken anders ga je er nooit meer heen als je eenmaal in N'wegen bebt geweest. Zowel met tentje, bungalowtent, diverse vouwwagens, camper, opzetunit en verbaast U nu : sinds twee jaar met de caravan. (2.30x647 cm) 1350 kg en Nissan pick-up. Overal gekomen waar we heen wilden.
Met de caravan is het natuurlijk wel een beetje uitkijken waar je heen gaat. In het fjordengebied zijn echt wel stukken waar we vroeger nauwelijks op de breedte/smalte en hellingspercentages letten, maar zijn met de caravan toch wel in een paar, laten we zeggen: "spannende stukjes" terecht gekomen. Gelukkig zijn de Noren (bijna) altijd erg rustig op de weg en geven ze je graag voorrang als ze zien dat er weer een paar Hollanders aan het stunten zijn. (Bij Duitsers iets minder; snap niet waarom!!). Als je niet zeker ben van je zaak zet de caravan dan gewoon op een goed te bereiken camping en ga van daar uit op verkenning. Is ons goed bevallen na al die jaren elke dag maar weer verder te trekken.
Moraal van dit verhaal: Wát je ook doet daar: Noorwegen heeft het!!! (Amsterdam NIET dus!).


edwin antwoordt op 10 november 2008:

Weg 13 is een mooie route, zondermeer. Houd wel rekening met 2 flinke klimmen. Gezien vanaf de kant van Bergen krijg je de eerst klim voor VIK over een hoog vlakte. De 2e klim zit na ballastrand als je de fjord langs bent gereden en het Bos in gaat. Dan krijg je een klim die jeniet verwacht. Althans ik had em niet verwacht gezien de kaart. Beide klimmen zijn echter wel goed te doen en gaan beide over een hoogvlakte met zeer verschillende uitzichten. Mooie route!!


Tijs antwoordt op 11 november 2008:

Bedankt voor de waarschuwing, vooral omdat wij vanaf de andere kant zullen komen en dus met die 2 als flinke afdalingen te maken krijgen. Goed om er van op de hoogte te zijn zodat het tempo er op tijd uit kan. Maar voor een mooi uitzicht moet je wat over hebben 😉.

Voorlopig denk ik (hoop ik) dat ik in Zweden nog niet zal zijn uitgekeken ondanks een dubbel bezoek aan Noorwegen. Maar heb die ervaring wel met Denemarken: sinds we Noorwegen en Zweden kennen willen we nu alleen nog maar zo snel mogelijk door Denemarken heen.


edwin antwoordt op 11 november 2008:

Nou dan zul je dit denk ik ook met zweden krijgen Thijs. Wijgaan geregeld naar Noorwegen en afgelopen zomer zouden we 3 weken zweden doen omdat we daar normaal eigenlijk ook alleen maar redelijk snel door heen rijden naar Noorwegen. We hebben het ruim een week volgehouden en zaten toen aan de oostkust van zweden en hebben toen 's morgens de knoop doorgehakt en hebben we een dag stevig doorgereden om naar kennissen te rijden in Noorwegen. We waren Oslo voorbij en voelde ons weer helemaal thuis. Succes


Tijs antwoordt op 12 november 2008:

Klinkt als een uitdaging. Vooral in de Zweedse binnenlanden liggen er voor ons op papier nog genoeg uitdagingen, dus ik ben benieuwd hoe dat uitpakt. Maar dat duurt nog even dus heb even geduld voor ik mijn reactie daarop kan plaatsen 😉.


rob antwoordt op 12 november 2008:

Ben vroeger met mijn ouders veel in Scandinavie geweest. Vond Noorwegen toen veel mooier dan Zweden. Nu ga ik met mijn eigen kinderen en zie,ik heb nu een voorkeur voor Zweden. Het kan dus verkeren.


robertb antwoordt op 1 december 2008:

Dit weekend gelezen in de Motor (nr 9, blz 82.). Motor is het blad van de NAF, de noorse ANWB.

Basis van het verhaal is dat de NAF vindt, dat somminge wegen beschermd zouden moeten zijn. Als voorbeeld de bruggen in de E6 bij Svinnesund.

Maar: de NAF wil ook streven voor verbetering van wegen. Ze plaatsen daarbij een foto van de E6 bij Skjeggestad bij Ringebu. Te zien zijn vrachtauto's die elkaar in tegengestelde richting passeren. Met als tekst:

"Ieder van deze vrachtauto's is meer dan drie meter breed, de wegbreedte is 6 meter tussen de witte strepen. Als dat goed moet gaan, moet een wegband (trottoirband ?) gebruikt worden."

Zelfs op een Europa weg komen dus blijkbaar smalle weggedeelten voor. En dat is een hoofdroute....


Tijs antwoordt op 16 januari 2009:

Robertb, is zou graag nog een keer een beroep doen op je ervaring in Noorwegen. Ken je de weg 7 van Bergen naar Nroheimsund? Ik heb die op het oog om verder de 7 over de Hardangervida te volgen na een paar dagen Bergen. Nu zie ik op een kaart vlak na Eikedalen een doorgekruiste caravan die op andere kaarten niet staat (ong. ter hoogte van een camping). Gaat dat over die weg? Heb je ervaring met die weg en moeten e via de E16 via Voss naar de 7 of kan die route gewoon?
Ter indicatie: als we daar aankomen hebben we de 60 van Stryn naar Byrkjelo en de 13 van Forde naar Bergen al overleefd 😉.


edwin antwoordt op 16 januari 2009:

De 7 van bergen naar Nordheinsund is met auto en caravan prima te doen. Vanuit bergen krijg je nog wel een klim over een hoogvlakte (skigebied) maar is niet iets om erg zenuwachtig van te worden. Heb deze weg zelf gereden met een caravan van 5.20 (2.30breed)
Als je al van Stryn naar Byrkelo bent gereden is de 7 eenvoudiger!!! Prima te doen niet druk om maken gaat je lukken. Succes


edwin antwoordt op 16 januari 2009:

De 7 van bergen naar Nordheinsund is met auto en caravan prima te doen. Vanuit bergen krijg je nog wel een klim over een hoogvlakte (skigebied) maar is niet iets om erg zenuwachtig van te worden. Heb deze weg zelf gereden met een caravan van 5.20 (2.30breed)
Als je al van Stryn naar Byrkelo bent gereden is de 7 eenvoudiger!!! Prima te doen niet druk om maken gaat je lukken. Succes


Tijs antwoordt op 17 januari 2009:

Super, nog meer ervaring in het gebied. Edwin, bedankt voor je reactie.


robertb antwoordt op 17 januari 2009:

Hei Tijs,
ja ik ken de weg. De weg is onoverzichtelijk en smal. Onoverzichtelijk houdt in dat je bochten hebt,waarvan het eind niet is te zien. Je stuurt in en zorgt maar dat je op de goede helft blijft. Smal: passages genoeg van 6 meter en minder. Wij hebben ons afgevraagd, in juni 2008, hoe iemand dat doet als hij een brede caravan heeft en een een vrachtauto tegenkomt....De weg is moeilijker dan wegnr 60.

De weg wordt goed bereden, ook vrachtverkeer, en is gemerkt met een rode caravan, inmiddels zonder kruis.


Ik kan geen advies geven of je dit kunt rijden. Weet niet wat jouw ervaring is in Noorwegen.

Norheimsund heeft een mooi museum, voor wie van klassieke houten boten en bootbouwkunst houdt. Bergen kent natuurlijk de Fløybane, Bryggen, vismarkt, maar ook Gamle Bergen en het aquarium bij slecht weer. Een aardige camping is Lone camping, aan weg 580. Oostelijk van Bergen, maar rustig en in 20 min. in de binnenstad. Het centrum kent tollpoorten die automatisch registreren. Niet stoppen dus.
Bij Stryn ligt aan de oude weg een zomer skicentrum. Leuk om te zien of zelfs om te skieen. Dan wel met de losse auto er naar toe denk ik. Oh ja,.. vergeet niet de paraplu of liever regenpak....valt eigenlijk wel mee hoor.

Succes, groet, Robert


Tijs antwoordt op 17 januari 2009:

Robert, bedankt voor de aanvulling. We zullen je advies zeker meenemen als we in Bergen de definitieve route gaan kiezen. Op dat moment hebben we de caravan en de Noorse wegen weer aardig in de vingers en kunnen we een goede inschatting maken.

Bedankt ook voor toeristische tips qua bezienswaardigheden, camping en tol. En naar het noorden nemen we inderdaad een gevarieerde kledingcollectie mee 😉. Vorig jaar hebben we dagen met 30gr. gehad maar ook dagen met knallend onweer. Maar ach dat is een bekend risico en daarom hebben we de vouwwagen ook voor een caravan ingeruild.


robertb antwoordt op 4 maart 2009:

Ik vond een leuk artikel op internet over de wegen in Norge. In dit geval Riksvei 60 (Rv 60, rijksweg 60). Het filmpje laat mijn beschrijving van de standaard van de wegen aardig zien. Het gaat dan niet om 100 km, maar korte trajecten. Het is niet bedoeld om af te schrikken, maar om te verduidelijken.

http://www.nettavisen.no/motor/article2193238.ece

Groet, Robert


robertb antwoordt op 4 maart 2009:

Sorry, verkeerd nummer, moet zijn 2221104.ece


edwin antwoordt op 4 maart 2009:

mooie filmpjes, geeft duidelijk weer waarom je door de bocht heen moet proberen te kijken waar mogelijk. Bij twijfel stoppen wanneer het nog kan. Ga ieder jaar naar Noorwegen en heb eigenlijk nog nooit echt problemen gehad. En we rijden echt niet met een kleine combinatie, opel vivaro vpc met hobby 560 (250breed) succes en tot in noorwegen.


Tijs antwoordt op 5 maart 2009:

Ik ga ze eens rustig bekijken dit weekend. Bedankt voor de tip.


Tijs antwoordt op 6 maart 2009:

Gisteren alvast het filmpje kunnen bekijken. Het houdt op die stukken inderdaad niet over. Het zal tijdens de vakantie wel iets rustiger zijn op die weg dan in dit filmpje (wanneer is eigenlijk de Noorse "bouwvak"?). Desondanks ga ik voor de zomer weer even mijn achteruitrijd-vaardigheden weer eens oefenen. Ga ik daar vast een keer nodig hebben 😉.


robertb antwoordt op 6 maart 2009:

Hei Tijs,
noorse bouwvak = felles ferie = juli tot half augustus
Gr. Robert


Tijs antwoordt op 6 maart 2009:

Takk. Zitten we in ieder geval in de rustige periode qua vrachtverkeer, als ik terugdenk aan zelfde periode vorig jaar.


DJ antwoordt op 6 maart 2009:

Ik ben heel blij met de informatie in dit draadje. Jarenlang met Camper (2.30 breed, met spiegels ruim 2.50 en 7.60 lang) naar Noorwegen geweest, nooit problemen gehad. Nu gaan we voor het eerst met een Caravan (Eriba 550 GT beladen 1200 kg, (probeer te beperken tot 1100 kg), 2.10 breed, totale combinatie 11 meter lang) en ik heb het gevoel voor het eerst te gaan. Volgens Caravantrekker kan mijn combinatie wegen tot 12% aan. Al veel gelezen en geleerd op internet/caravantrekker. Mijn eigen rijkunsten inschattend durf ik de wegen met blauwe caravan in elk geval wel aan. Rijden en achteruit rijden met de caravan is geen probleem maar wat me nu wat zorgen geeft is de kwestie van afdalingen en warmlopende caravanremmen. Wie kan me raden of het zin heeft een Caravan Descent Control te laten monteren. Wie wil verdere ervaringen delen.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 7 maart 2009:

Ik mag aannemen dat je die info ook op deze site hebt gelezen. 'Investeren' in een Bergtrainingsweekend is wellicht een betere optie.


Tijs antwoordt op 8 maart 2009:

Ik heb goede ervaring met die CDC maar ik ben het met Menno eens dat je de goede volgorde moet volgen: investeer eerst in een Bergtrainingsweekend en dan pas (eventueel) in CDC.

Ik had ook redelijk wat bergervaring maar niet met een caravan. Daarom voorafgaand aan Noorwegen vorig jaar die training gevolgd en ik had niet zonder naar Noorwegen willen gaan. (En ik heb géén commercieel belang in deze site 😉). Zoals je zelf zult hebben ervaren zijn de wegen in Noorwegen vaak smal en dat (in combi met hellingen) komt in de training uitgebreid aan bod. Hebben we toch een hoop aan gehad, en dan hebben we nog niet eens "blauwe caravan" wegen gehad.

Na die training is de CDC snel genoeg geïnstalleerd indien gewenst, bijv. via Triorep. In een andere topic heb ik mijn ervaringen beschreven. Zie ook de test op deze site.


Peter antwoordt op 8 maart 2009:

Een CDC is net als een stabilisator een stuk verantwoording afschrijven. Het gebrek aan rijderservaring word verholpen door een stuk techniek. En dit terwijl de rijderservaring het meest belangrijke is en vaak niet te compenseren is door het stuk techniek. Jammer dat men zijn verantwoording niet neemt en de ogen sluit voor dit gebrek


antwoordt op 8 maart 2009:

Neen Peter dat is onzin. Hoe goed je ook kunt rijden, bij voldoende afdaling komt de caravan gewoon in en worden de remmen aangesproken. Duurt dit lang dan verbranden de remmen. Een veel voorkomend probleem in de bergen.
CDC is in de verste verte niet vergelijkbaar met een Stabilisator die overigens geenszins de eigenschappen heeft die jij hem toedicht; het overbodig maken van “rijderservaring”


Tijs antwoordt op 9 maart 2009:

Roel, mee eens. Peter, we hebben het in dit topic over Noorwegen, bekend om z'n lange afdalingen. Ik was afgelopen zomer in Noorwegen erg blij met mijn CDC (zie: http://caravantrekker.nl/vragen/read.php?id=21559). Ik moest 5 km steil bergaf en ondanks de Bergtraining en ondanks het feit dat ik vrijwel het hele traject in de 1e versnelling heb gereden, had dit zonder CDC een flinke aanslag op mijn caravanremmen betekent. Dus je reactie is wat kort door de bocht, Peter (of steil van de berg in deze context 😉).

Wat ik wel wil herhalen, maar dat staat hier vlak boven al, is dat je wel eerst moet weten hoe je in de bergen met een caravan moet rijden. Aanvullend daarop is de CDC vervolgens een handige optie vooropgesteld dat je voldoende lange afdalingen voor je kiezen krijgt. Maar eenieder kan slechts voor zichzelf bepalen of die investering lonend is binnen de vakantieroute. Voor mij is dat zeker zo, voor jou Peter misschien niet, voor DJ misschien weer wel: moeten jullie zelf bepalen.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 9 maart 2009:

Helemaal eens Tijs en Roel. CDC is een (prima) hulpmiddel maar je moet er wel mee om kunnen gaan.


DJ antwoordt op 9 maart 2009:

Bedankt voor de reacties en vooral die van Tijs (ook in het draadje waar je naar verwees). De CDC komt er op bij mij. Natuurlijk is het nuttig een bergtrainingsweekend te volgen, alhoewel ik veel van de vaardigheden die daar aangeleerd worden ook al bezit. Soms zijn er omstandigheden waar je de aangeleerde vaardigheden niet kunt toepassen zonder anderen in gevaar te brengen, denk bijvoorbeeld aan de tunnel onder het Oslo-fjord waar je een paar kilometer daalt en het echt niet aan te bevelen is eerst eens even flink af te remmen om dan de rem weer los te kunnen trekken met achter je een paar trekkers met oplegger die met forse snelheden naar beneden denderen.

Overigens begrijp ik de opmerking van Peter niet zo goed, je koopt toch ook geen auto meer zonder rembekrachtiging, ABS en stuurbekrachtiging? Is dat dan geen afschuiven van verantwoordelijkheid?


Andreas antwoordt op 9 maart 2009:

Ook ik begrijp Peter's aversie tegen CDC niet. Bij het rondspeuren n/r de werking van CDC (ken het nl. niet) kwam ik een draadje van vorig jaar tegen waarin Peter in feb. eerst vraagt n/r het testrapport van Menno en op 4.3.08 -zie CDC- bevestigt dat hij het systeem gaat bestellen bij Triorep om verdere kosten van remschoenen uit te sparen. Dus..??


Tijs antwoordt op 9 maart 2009:

DJ, je eigen vaardigheden ken je zelf het beste. Het voorbeeld dat je noemt is inderdaad erg treffend: in die Oslofjordtunnel ga je niet even stilstaan om de boel te koelen. In het algemeen vind ik het lampje ook erg handig om te weten of de oplooprem wel of niet is ingedrukt, maar dat is natuurlijk geen doorslaggevend verkoopargument 😉.

Als je de CDC laat installeren laat dan na montage even testen of de oplooprem helemaal ingedrukt kan worden zonder dat de CDC blokkeert. Dus niet met de hand testen maar even met de auto ervoor en caravan in de blokken. In een enkel geval (lees: mijn caravan) was het element waarover de CDC schuift te kort voor de oplooprem, waardoor hij "erachter viel". Was niet de schuld van Triorep en leverancier heeft dat zonder enige discussie verholpen, maar je komt daar liever in NL achter dan ergens in Noorwegen. Na de aanpassing nergens meer last van gehad en deed het ding bij mij wat het moest doen.


Tijs antwoordt op 16 augustus 2009:

Hei hei,

Na alle tips over rijden in Noorwegen wil ik graag even laten weten wat we er mee gedaan hebben.

Allereerst: prachtig land, één en al berg en schitterende uitzichten.

Qua caravanrijden was het een leuke uitdaging maar met een goede planning vooraf en kennis van de eigen combinatie kun je op heel veel plaatsen komen.

We zijn Noorwegen ter hoogte van Hamar binnen gekomen, via de bergen. Het is daar nog niet erg hoog of steil dus dat rijdt prima door.

Vanaf Hamar / Lillehammer zijn we via de E6 en rv15 naar Stryn gereden. Twee uitdagingen op die route.
1. Parkeren in Lom voor de lunch (druk), maar bij de VVV en de staafkerk (net na splitsing met rv55) zijn goede busplekken.
2. Vlak voor Stryn kom je eerst een paar flinke tunnels tegen met minimale verlichting (zoals bijna overal in Noorwegen: je leert snel je zonnebril afzetten). Na de laatste tunnel gaat de weg ineens steil omlaag via een paar flinke haarspeldbochten. Veel ruimte, maar wel zaak om goed op je caravanremmen te letten. Ik was in ieder geval blij met mijn CDC, al was het maar vanwege de sensor die mij vertelde of mijn oplooprem weer helemaal gestrekt was.

Vanaf Stryn zijn we via rv60 naar Loen gereden. Daar nog prima weg, met alleen een smalle weg naar de fraaie terrassencamping Tjugen. Maar daar stonden nog steeds 2.5 brede Kabes dus waar hebben we het over 😉.

Daarna zijn we rv60 verder gevolgd naar Byrkjelo. Zoals Robert al aangaf is die weg gedurende 30 km zo'n 3 meter breed. Gelukkig was het vakantie en met het advies van Robert in gedachten waren we op tijd vertrokken. Veel uitwijkhavens dus we hoefden nergens achteruit. Daarna nog een stevige klim omhoog met leuke haarspeldbochten en onderweg nog een tractor voor ons. Die liet ons keurig voorbij, maar dat kon pas na de haarspeldbocht: ik weer blij dat ik met m'n dieseltje max. koppel al bij 17km/u heb en dus rustig achter hem aan kon tuffen.

De E39 was vervolgens vooral vermakelijk. Stel je voor, je rijdt op een belangrijke doorgaande weg (2-baans, maar toch redelijk vlak door de dalen). Voor je stopt opeens de streekbus (grote touringcar) en ook de tegenliggers (alle drie) staan stil. Ook maar stoppen dus en rustig wachten tot de kudde geiten die langs de bus over de weg aankomt weer voorbij is. Dat is Noorwegen: na elke bocht verwacht je wel weer een schaap of een geit op de weg.

Vervolgens met de 5 naar Sogndal. Makkelijke weg, maar wel met lange afdalingen waar je weer goed op caravanremmen moest letten. Maar door een lange tunnel en overwegend overzichtelijke bochten schiet je daar goed op.

Vanaf Sogndal zijn we doorgereden naar Hol, bij Geilo. Schitterende route. Eerst met het veer over de fjord (terwijl je ruim 200km van de zee af zit). Vervolgens de E16 met de langste tunnel van Europa (25 km). Na de tunnel gingen we links rv50 op. Door onze voorbereiding wisten we dat hier na Vassbygdi een lastige beklimming op het programma stond. In een paar kilometer ga je van 0 naar 1000 meter hoogte via een stelsel van tunnels, haarspeldbochten en regelmatig 12-15%. Zonder bergervaring is dit zonder meer een gevaarlijke beklimming. Vlak voor de beklimming konden we nog net een aftandse VW-camper voorbij. Ondanks een ruime stop op de top hebben we die camper niet meer teruggezien dus ik ben bang dat die de klim niet heeft gehaald.

Maar wat je dan terugkrijgt is geweldig. De rv50 rijdt kilometers lang tussen flinke sneeuwvelden door (hartje zomer), afgewisseld door een flink aantal tunnels en meren. Vervolgens voor Hol bij Birkelund camping een paar prettige dagen doorgebracht in een schitterende omgeving aan de rand van de Hardangervidda.

De terugreis via de rv7 en E16/E6 langs Oslo was weinig spectaculair, maar vooral op rv7 was het uitzicht nog steeds zeer de moeite waard.

Tip: voor de tolbruggen in DK en van DK naar Zweden hebben we een tolkastje gehuurd (Bropas, zie http://uk.oresundsbron.com). Krijg je een hoop korting, zelfs als zoals wij maar eens per jaar die kant op gaat. Werkt ook in Noorwegen, bijv. bij Oslo of op de E18 bij Askim: geen gedoe daar met credit card of muntgeld, maar via de fast lane 😉.

Bedankt voor alle tips: ze hebben ons (samen met bergtrainingsweekend, CDC en (vorig jaar) oefenen in Oost-Noorwegen) een goede voorbereiding gegeven. Hierdoor hebben we met onze caravan 2.30 x 7.40 overal kunnen rijden waar we dat verantwoord achtten, zonder vast te zitten aan minder interessante E-wegen.


Bert antwoordt op 16 augustus 2009:

Tijs: Vervolgens de E16 met de langste tunnel van Europa (25 km).

Indertijd was (gelukkig) die tunnel nog niet klaar. We hebben toen de verbinding Erdal - Aurland óver de berg genomen. Van 0 naar 1300 m en weer terug naar zeeniveau in een km of 40. Bovenop een paar dagen wild gekampeerd aan een meertje met ijsbergen. Geweldig! Zoals ik nu 'uitreken' met Google Maps naar beneden over een afstand van 14.3 km Ø 9.1%. Het laatste stukje van 700 m hoogte met steeds een geweldig uitzicht over de fjord daalt met 11%. Gemiddeld dus... 😉 Ja, zonder CDC en dus met gloeiend hete caravanremmen. Maar, man wat een prachtige route en wat is het daar mooi! Ik herinner me nog een (toen al oude) Mercedes diesel met caravan die ik daar rokend en steunend tegenkwam. Ik reed toen met Volvootje 360 met Kip van (ahum) officieel 1200 kg.


Tijs antwoordt op 16 augustus 2009:

Bert, helemaal mee eens dat dat een veel fraaiere route is dan door de tunnel. Hadden we ook nog op het oog (solo) maar is er niet meer van gekomen. Goede reden om nog eens terug te gaan 😉.

De route die je beschrijft staat tegenwoordig op de kaart als "closed for caravans". Toch jammer.


Robertb antwoordt op 20 augustus 2009:

Hei Tijs,
prachtige route heb je gereden! Zo te lezen was je goed voorbereid en je had al de nodige ervaring. Voor een volgende keer toch de echte kustroutes veruit naar de zee?? Bootjes, water wind en golven.
Zelf zijn we verhuisd naar het schiereiland Karmøy en daar zijn alle vakantiedagen voor gebruikt. Het laatste deel naar ons huis is echt 2.50 meter breed. hi hi. Goed gedaan jullie, volgend jaar maar weer?


Tijs antwoordt op 21 augustus 2009:

Hei Robert,

Dat ziet er uit als een mooie locatie! En ja, we gaan zeker weer terug naar Noorwegen. Daar is nog zoveel te zien, zoals de genoemde kustroutes, maar we willen ook nog richting noorden, Dovrefjell, Rondane, Trondheim en verder ... Al zullen we het ook afwisselen met Zweden. Dat tolkastje voor de bruggen gaan we dus nog goed gebruiken 😉


Jan P antwoordt op 6 december 2009:

Leuk om te lezen!! Hebben afgelopen zomer in het zelfde gebied gezeten en een paar de zelfde wegen gereden Rv60 idd erg smal + leuke klimmetjes en de Rv50 deze laatste was wel een uitdaging. De auto (Megane grand tour 1.6 16v lpg met Tec Sprinter van 1300kg) had het best moeilijk om boven te komen. Doorhalen in de 1 en dan naar 2 waar die maar net bleef hangen 😉 het meest zijn me de bochten in de tunnels bijgebleven,…

Wij zijn vanaf Larvik richting de Atlantische weg gereden ( http://nl.wikipedia.org/wiki/Atlantische_weg ) en weer terug. Voordeel om vanaf Larvik te rijden is dat je gelijk in Noorwegen zit.

We zijn ook in Geiranger geweest via de Rv63 ( http://www.youtube.com/watch?v=JMzgf75juMU) met een dagtocht (zonder caravan). Je kan deze route met caravan doen maar zie niet in waarom. Beneden in Geiranger is leuk. Maar daar zou ik niet op een camping willen staan ivm de rokende cruiseboot die er vaak ligt. Verder is de route om het Geirangerfjord ook adembenemend en zonde om te missen.

Alweer zin in de volgende vakantie!!



robertb antwoordt op 6 december 2009:

Het is goed dat jullie nu niet hier zijn. Het waait 25-30 m/s.
Storm dus. De veerboten liggen aan wal, door de bergen via Røldal gaat dmv kolonnekjøring en kent aardige wachttijden.
Ons Puckje staat veilig in de garage, alhoewel we wilden camperen. Moet wachten tot de Kerst. Maar ach de houtkachel brant en geeft gezellige warmte. Dat is toch een voordeel boven de Puck....


Tijs antwoordt op 6 december 2009:

Daar kan ik me iets bij voorstellen. We zagen laatst bij RTL Weer op tv de camping bij Hovet waar we deze zomer stonden (Birkelund Camping). "Onze" plek was in beeld, maar nu lag er een flink pak sneeuw. En dan zit je daar verhoudingsgewijs nog niet eens zo hoog Noorwegen in. Succes daar.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Voorbeeld Trekrapport

Het Trekrapport heeft de vorm van een E-book met gemiddeld zo’n 30 pagina’s. Bekijk voor een impressie het voorbeeld van mijn vorige combinatie waarmee ik 15 jaar heb rondgereden.

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

Over gewichten

Er zijn altijd veel discussies over het gewicht van de caravan. Maar welke gewichten zijn belangrijk en hoe bepaal je wettelijk het (maximaal) gewicht? Is dat met of zonder kogeldruk?

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker