Ron Dohmen vraagt op 15 maart 2006:
Ik heb nu een enkelasser, maar ben van plan om een dubbelasser te kopen. Heeft dit consequenties voor de manier van beladen ? Me lijkt namelijk dat je met een dubbelasser het niet zo direct merkt als je b.v een voortent i.p.v. aan de voorkant aan de achterkant van de caravan zou laden. Of zie ik het helemaal verkeerd ? Ik heb daarnaast ooit gehoord dat een slingerbegrenzer bij een enkelasser meer toegevoegde waarde heeft dan bij een dubbelasser. De dubbelasser zou meer in het spoor blijven. Klopt dit ? Nog meer tips voor het rijden met een dubbelasser ??
J.M.Kroes antwoordt op 15 maart 2006:
Het is inderdaad zo dat een dubbelasser wat stabieler op de weg ligt dan een enkelasser om reden dat een dubbelasser maar 1 kant uit wil nl. rechtuit.
De slingerbegrenzer is hierdoor minder van belang maar zeker NIET overbodig.
Wat betreft de belading, deze is bij zowel de dubbel- als de enkelasser van belang om reden dat als U de dubbelasser achterin te zwaar belaad, deze ook kan gaan slingeren, het is wellicht nog belangrijker gezien het feit dat dubbelassers over het algemeeen een langere opbouwlengte hebben en hierdoor de "overhang" achter de as groter is, derhalve zal de belading dus een grotere centrifugaalkracht teweeg brengen.
Dus BELADING staat in direkte verbinding met VEILIGHEID zowel met een dubbelasser als een enkelasser.
Ik hoop dat U wat aan het antwoord heeft
Met vriendelijke groeten,
Jan M. Kroes
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 15 maart 2006:
Een tandemasser kan iets stabieler zijn maar is meestal ook zwaarder (en langer) dan een enkelasser. Bovendien kan een tandemasser iets gevoelliger zijn voor horizontale bewegingen op de trekauto. Een stabilisator die dat tegenhoud is dan aan te raden (zoals de Stabifix of Winterhoff).
Bedenk verder dat als een tandemasser gaat slingeren van pakweg 1800 kg er een enorme trekauto voor moet staan om die massa in bedwang te houden.
Bert antwoordt op 16 maart 2006:
Ik heb ooit eens gereden met een tandemas autoambulance met daarop een Ford Sierra met motor in de kofferbak (...)
Bij 40 begon die zooi al te slingeren.
Kortom, een relatief korte aanhanger met een verkeerd beladen opbouw en ondanks tandemas toch een garantie voor problemen.
dj antwoordt op 16 maart 2006:
Het kan wel zijn dat je op somige camings niet wordt toegelaten i.v.m met kapot rijden van het terein met draaien van de caravan. In het buiteland bv spanje en italie heb je meestal te weinig ruimte met een dubbelasser.
Andreas antwoordt op 16 maart 2006:
In Frankrijk betekent een dubbelasser; zigeuner, dus verbod op de camping. Er mag geen onderscheidt gemaakt worden tussen zigeuner en toerist.
dj antwoordt op 16 maart 2006:
Dat wilde ik nou net niet zeggen, maar in nederland is dit ook het geval.
Jan antwoordt op 19 maart 2006:
In de praktijk valt het weigeren van tandemassers erg mee in Frankrijk( ze zien echt wel welk vlees in de kuip) maar het is voor de campingeigenaren een handig ""hulpmiddel"".Zogenaamd omdat een tandemasser het gras vernielt bij het draaien.
Wat ik mij echter afvraag is wat, behalve het grotere mogelijke gewicht en lading, het voordeel is van een tandemasser. Je ziet ook wel kleinere (vaak Engelse) tandemassers rijden.
william antwoordt op 19 maart 2006:
Ron,
waar ik erg benieuwd naar ben is de reden dat jij graag een
tandamasser wilt ??
ik zelf zocht ook een grootte caravan maar na het lezen/horen
van de "nadelen" ben ik nu eigenaar van een flinke enkelas.
met de nadelen bedoel ik dus de campings die geen dubbelas
willien. ook het handmatig verzetten is met een enkelas nog
te doen zonder mover.
wel lijkt mij dat inderdaad een dubbelas minder kan slingeren
dan enkelas. maar zoals hier ook al stond: belading is de belangrijke factor.
mijn combinatie ford transit tdci 125pk - hobby 5.60/2.50 brd
en ik hem me caravan nog niet voelen slingeren.
veel sucses met je keuze,
william
Ron antwoordt op 20 maart 2006:
William,
Bedankt voor je reactie, ook alle anderen. Ik hoef niet persé een dubbelasser, maar toevallig liep ik tegen eentje aan. Omdat ik in mijn eigen caravan vanwege mijn postuur nogal belabberd slaap, was ik erg gecharmeerd van deze caravan omdat er een vast bed in zat (in de lengterichting). Aangezien de vraagprijs redelijk was leek het me wel wat. Gezien een aantal onverwachte uitgaven zit een nieuwe of jonge caravan er even niet in. En bij een iets oudere caravan met een vast bed kom je toch al vaak uit bij een dubbelasser. Ik heb althans nog niet zo veel (betaalbare 2e-hands)enkelassers met vast bed gezien.
william antwoordt op 20 maart 2006:
ron,
kijk uit wat je koopt, niet andermans ellende....
greetz..
Jan antwoordt op 21 maart 2006:
Mijn vraag was eigenlijk: is een tandemasser achterhaald omdat er nu banden zijn die hogere gewichten aankunnen???
Bert antwoordt op 22 maart 2006:
Achterhaald denk ik niet, maar de nadelen voor de gemiddelde caravanner zullen groter zijn dan de voordelen en daar speelt de industrie op in. Hogere loadindex van moderne C-banden maken het ook makkelijker grote (tot bijna 8 meter) en zware jongens op een enkelasje te schroeven. Of dát nu een goed idee is? In Engeland kwam ik regelmatig kleine -zeg 440 opbouw - 'vans tegen op een tandemas, maar dit terzijde. Ik geloof ook niet dat een tandemasser qua slingergevoeligheid *altijd* beter is dan een goed uitgebalanceerde enkelasser. De oorzaak van slingeren is complexer dan die asconstructie alleen. Lastig is beide direct te vergelijken onder identieke bouwwijze, massa's en afmetingen. Voor de gem. caravanner volstaat zeker een enkelassysteem al was het maar omdat het lichter is. Vergeet niet dat ook een tandemasser een middenasconstructie is. Maar goed, voor- en tegenstanders zul je altijd hebben denk ik.
Ben je niet gemiddeld dan heeft een *goed* tandemstel zeker voordelen vooral in de rimboe. 😉 Je moet dan wel een soort kantelsysteem hebben, dus dat beide wielen via één systeem kunnen 'swingen'. Een onafhankelijk systeem - dus zonder assen die links en rechts verbinden - is dan ook makkelijk vanwege de bodemvrijheid.
Een absoluut adept van twinaxles is het Australische merk Bushtracker. De redenen die ze in een pdf opsommen gaan mij wat te ver soms, maar wat absorbtie van schokken, betere remwerking enz. betreft hebben ze wel gelijk. Let wel, het gaat hier om een onafhankelijke wielophanging links - rechts en een swingas tussen beide wielen aan één zijde. Niet elke Europees caravanmerk past dat systeem toe!
http://www.bushtracker.com/B_Suspension.htm
Jan antwoordt op 22 maart 2006:
Bert bedankt voor het uitgebreide antwoord, het is me duidelijk.
ruud antwoordt op 20 augustus 2006:
wij hebben een dubbelasser Detleffs 720.
ik vindt het een super caravan ik heb div. caravans gehad maar de ruimte die je deze caravan heb is echt ongelooflijk
het rijden gaat goed maar niet harder dan 90
het is natuurlijk zo dat een dubbelasser een slechte naam heeft maar dat slaat echt nergens op wij willen gewoon een beetje ruimte in de caravan dat is alles.
De Vries antwoordt op 1 september 2006:
Wij hebben een Hobby 560 kmfe (enkel as).
Door de verbeterde onderstel en as constructies is een enkel as in dit segment geen uitzondering meer.
Ondanks dat krijg ik met regelmaat de reactie wat een joekel.
Onze Hobby van b.j 2006 is inclusief dissel +/- 759 cm, 2.50 breed en rijdt met een Passat Variant 150pk TDI er voor echt prima. Wel is het een feit dat een "busje" gezien zijn hoogte zorgt voor een betere luchtweerstand, wat overigens alleen merkbaar is als het hard waait.
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.