Patrick Luyten vraagt op 7 november 2008:
Onze nieuwe caravan zal (wanneer we ze niet gebruiken) naast de woning op grasveld staan (vlak aan de straat).
Hebben jullie ervaring met hoe je de caravan best beveiligt tegen diefstal? Wat ik lees is dat er ontzettend veel mogelijkheden zijn maar wat is doeltreffend?
En wat met de caravan aangekoppeld aan de wagen tijdens een break op de autosnelweg. Hoe kan je daar iets ondernemen om te voorkomen dat de caravan weg is tijdens de lunchpauze...
Alvast bedankt voor de info!
Patrick.
jojo antwoordt op 7 november 2008:
Ik neem aan dat je de caravan hebt verzekert. Kijk eens in de polis wat ze daar over te melden hebben en welk slot ze adviseren. Wij hebben een goedgekeurde wielklem.
Wij laten onze caravan tijdens de vakantiereis nooit alleen staan, anderen misschien wel. Lunchen doen we in de caravan of als het mooi weer is buiten vlak bij de caravan. Bij toiletbezoek gaat er altijd om de beurt iemand naar het toilet, aangezien wij geen toilet in de caravan hebben. Tot op heden altijd nog goed gegaan.
Rob antwoordt op 7 november 2008:
Inderdaad kijk even wat de verzekering eventueel voorschrijft, staat hierover niets vermeld, koop een goedgekeurd koppelingsslot of wielklem.
Tijdens het rijden heb ik het slot ook op de koppeling.
Let wel: niets is heilig. Ieder slot kan afschrikkend werken voor gelegenheids dieven. Wat een slot geeft is tijd, men gaat er niet zo snel me weg. Wil men toch per sé jouw caravan meenemen, dan gebeurd dit ook. Hier helpt geen enkel slot tegen.
Maak je het dievengilde zo moeilijk mogelijk, dan is een goed slot al de eerste stap. Men zal dit moeten forceren en meestal gaat dit gepaard met geluid. Dit kan omstanders (bewoners) alarmeren.
Kijk zeker ook eens bij een goed gesorteerde auto speciaalzaak voor een slot of klem, scheelt snel in prijs.
Theo antwoordt op 7 november 2008:
Een goed ( d.w.z. een goedgekeurd slot, dat iedere caravanzaak voor alle koppelingen heeft) slot op de koppeling is een prima beveiliging bij een stop. Het is echter niet verstandig dit er op te laten zitten tijdens rijden: Bij een ongeval kan de caravan niet of niet snel worden losgekoppeld, terwijl dat wel nodig kan zijn (b.v. bij brand). Het heeft dan bovendien geen funktie, want niemand kan hem op dat moment weghalen.
@Eric antwoordt op 7 november 2008:
Ik gebruik een wielklem als hij tijdelijk even in de straat staat.
Voor zover ik weet is de klem niet goedgekeurd door de verzekering maar in mijn geval vind ik dat niet zo'n bezwaar, ben toch niet verzekerd tegen diefstal.
Wel heb ik ook 't idee dat als "het gilde" jouw caravan persé wil hebben dat geen enkel slot meer helpt.
Ik heb voor een wielklem gekozen omdat ik de""afschrikwekkende" uitstraling (zo'n slot is ook binnen 2 minuten open overigens) daarvan het hoogst vind en omdat hij redelijk universeel is, koppelingssloten passen meestal alleen op een bepaald type koppeling.
Verder is het mijn keuze geworden omdat de caravan dan niet meer zo makkelijk verreden kan worden, met een koppelingsslot kan dat altijd nog wel met de nodige hulpmiddelen.
Tijdens stops langs de snelweg staat de caravan nooit op slot, probeer hem wel altijd in het oog te houden.
Ronny antwoordt op 7 november 2008:
Die van mij staat ook thuis in de tuin achter een poort met ketting erop. Bij een diefstalpoging zal de poort niet veel weerstand bieden. Deze dienst meer als afscherming van het zicht. Wat men niet ziet ... Verder verwijder ik na het kampeerseizoen de wielen en plaats ik de caravan op blokken. Laat zich moeilijk wegslepen. Is wel wat werk maar ik slaap geruster. Op de koppeling plaats ik uiteraard nog een slot. Ik overdrijf misschien wel een beetje maar je kunt in deze tijd niet voorzichtig genoeg zijn .
Jan antwoordt op 7 november 2008:
Misschien is een bewaakte stalling voor caravans de meest veilige optie. Ook in onze stalling mag het disselslot er op, omdat de verzekeraar dat eist.
Peter antwoordt op 7 november 2008:
@Jan: vraag is....
Onze nieuwe caravan zal (wanneer we ze niet gebruiken) naast de woning op grasveld staan (vlak aan de straat).
Hebben jullie ervaring met hoe je de caravan best beveiligt tegen diefstal? Wat ik lees is dat er ontzettend veel mogelijkheden zijn maar wat is doeltreffend?
Tijs antwoordt op 7 november 2008:
Redelijk doeltreffend is in mijn ogen de caravan vastmaken aan een zwaar / vast object zoals je auto (mits je die dan niet nodig hebt) of een lantaarnpaal. Dat voorkomt, zeker in combi met disselslot met kogel, simpel wegslepen. Maar zoals bijv. al door Rob gesteld koop je met elk slot alleen tijd: als ze hem willen hebben ben je hem kwijt.
Het enige echte doeltreffende is dan een goede verzekering met een goede diefstal- en nieuwwaardeverzekering. Let dan inderdaad wel op de voorwaarden. Bij mijn verzekering betekent dat op slot zetten met een goedgekeurd disselslot, bij anderen kan een aanvullende wielklem misschien nodig zijn.
Disselslot gaat er bij dus altijd op: bij parkeren voor het huis (ik heb ook geen eigen oprit / erf), bij stops langs de weg (niet tijdens het rijden) en op de camping als we de caravan alleen moeten achterlaten.
John antwoordt op 7 november 2008:
Ik heb van een oude trekhaak het kogelgedeelte in een betonnen paal met voet gegoten en hier de caravan aan gekoppeld met koppelingsslot. s'avonds staat altijd een auto voor de caravan als zekerheid.
Patrick antwoordt op 7 november 2008:
Iedereen erg bedankt voor de nuttige info,
Misschien toch beter overwegen om een in gesloten stalling een plekje te huren!
In Belgie weinig opties inzake omniumverzekering. Via Vakantiegenoegens vzw zou bij DVV een omnium kunnen worden afgesloten met 35 % korting. Ga daar eens informeren.
Bedankt iedereen,
Patrick.
Patrick antwoordt op 7 november 2008:
Zijn er ook geen systemen op de markt waarbij je de uitgezette poten van de caravan kan vergrendelen?
jojo antwoordt op 8 november 2008:
Nog een optie.
Bij niet gebruik van de caravan de banden er af halen.
nitram antwoordt op 8 november 2008:
jojo 8 nov. 09:22
dus alleen de BANDEN eraf halen ? De VELGEN kunnen dus blijven zitten ?!
VELG + BAND = WIEL 😉
Patrick antwoordt op 8 november 2008:
Jeetje....scherp Nitrom!
jojo antwoordt op 8 november 2008:
Ja ja ,velg en band en wiel.
Maar ja, ieder moet dat natuurlijk voor zichzelf weten wat hij er af wil halen. 😉
jojo antwoordt op 8 november 2008:
= WIEL NATUURLIJK!!!!!!
willem antwoordt op 8 november 2008:
een stalling is het beste , je moet je niet druk maken om je caravan die gestolen zou kunnen worden als hij het hele jaar voor je deur staat , maar meer om het feit dat ze ? het hele jaar de kans krijgen om te weten wanneer je er niet bent ?
Japie antwoordt op 8 november 2008:
@Ron schrijft:Die van mij staat ook thuis in de tuin achter een poort met ketting erop. Bij een diefstalpoging zal de poort niet veel weerstand bieden. Deze dienst meer als afscherming van het zicht. Wat men niet ziet ... Verder verwijder ik na het kampeerseizoen de wielen en plaats ik de caravan op blokken. Laat zich moeilijk wegslepen. Is wel wat werk maar ik slaap geruster. Op de koppeling plaats ik uiteraard nog een slot. Ik overdrijf misschien wel een beetje maar je kunt in deze tijd niet voorzichtig genoeg zijn .
Kan je nog slapen?
MvO antwoordt op 8 november 2008:
Op mijn vorige caravan had ik een alarmsysteem gemaakt dat afging op het moment dat getracht werd een van de uitgedraaide poten op te draaien. Een halve omwenteling van de draadstang was reeds voldoende om het systeem te activeren. Wellicht dat zoiets voldoet!
tsja antwoordt op 8 november 2008:
ik weet het ,niet ik zou echt geen goede nachtrust meer hebben met alleen jullie opties 😉
maar toch maar eventjes als je toch een disslot hebt en een wielkl dan heb je toch al een hele beveiliging .
dan nemen ze hem echt niet snel mee maar zoals gezegt als ze hem willen dan nemen ze hem toch .
die van mij staat achter een poort met disslot erop nemen ze hem dan zouden ze het ook doen met de wielen eraf .
2 wielen kunnen ze ook wel aankomen denk ik , vergeet niet ze kijken wel eerst goed voordat ze een poging doen mischien wel dagen of meer vantevoren.
Theo antwoordt op 8 november 2008:
Patric,De ANWB had indertijd sloten, waarmee je kon voorkomen dat een uitgezette poot kon vergrendelen. Ik heb ze al lang niet meer gezien. Ze paste bovendien niet op de huidige caravanpoten
Theo antwoordt op 8 november 2008:
Ik bedoel te zeggen "waarmee je een uitgezette poot kon vergrendelen"
Rob antwoordt op 9 november 2008:
Als ik deze verhalen zo allemaal lees kun je M maar beter in
de folder laten staan ,en als je het er naar hebt 1tje huren
bij een verhuur bedrijf en is die niet voorradig dan kun je kiezen voor een andere en je hoeft niets zelf te verzekeren.
😉
Theo antwoordt op 9 november 2008:
Rob, Hoezo? Ik zie nergens iets wat deze conclusie rechtvaardigt.
mercha antwoordt op 9 november 2008:
Bij ons stond de caravan op het parkeer terrein achter het juis.
Prima zicht erop.
Ander dag ,toch ingebroken, niets weg, want er lag niets mee rin.
Maar toch schade aan de deur. slot kapot stijl verwrongen.
De buurman zelfde verhaal, en die had nog wel alarm erop.
Nee , het kost wel wat de stalling, maar toch maar liever dat als in de rats zitten dat ze weer inbreken.
mercha
mercha antwoordt op 9 november 2008:
pffff huis
Hans antwoordt op 9 november 2008:
Mijn caravan staat in een afgesloten stalling, laatste 5 jaar 2x ingebroken. Wat is veiligheid en zekerheid???
Meerdere caravans in een stalling maakt het voor het dievengilde net zo aantrekkelijk.
Tijs antwoordt op 10 november 2008:
Ik weet niet hoe het bij jullie gaat, maar ik rijd niet direct van de stalling naar mijn vakantiebestemming. Toch thuis even inladen en na de vakantie weer schoonmaken. Zo staat dat ding ondanks de stalling toch nog regelmatig op straat. Maar ja, daar vind je mijn auto en mijn voordeur ook en met dat risico heb ik ook leren leven.
Guus antwoordt op 10 november 2008:
Zelf nooit gedaan maar wel gehoord:
wiel er afhalen (dus op poten en ondersteunen), bout er op + slotbout (zoals bij sportvelgen van auto's), zodat de laatste goed vast zit.
Berry antwoordt op 11 november 2008:
Tijdens het rijden zit bij ons het koppelingsslot er altijd op.
De reden is dat wij veel binnendoor zwerven en zo nu en dan even uitstappen.
Hierdoor vergeet je nooit je caravan op slot te zetten, echter wat ik nog veel en veel belangrijker vind is dat niemand (jeugd of wat dan ook) de caravan kan afkopplen en los op de kogel leggen en/of kan wegrollen.
Enige uitzondering die ik hierop maak is als we rijden in de tunnels (CH en A) dan gaat het slot er idd af.
Risico is idd dat als er iets gebeurd het slot verwijderd moet worden, dat is dan 10 seconden meer werk. Sleutel zit bij de autosleutel
Tenzij het hele handeltje op z'n kant zou liggen dan gaat het misschien niet, maar dan is ie toch al Total Loss en maakt het ook niet meer uit.
Berry antwoordt op 11 november 2008:
En ja vergeten:
In de stalling altijd Wielslot en koppelingsslot erop.
(hoewel ik weet dat er veel stallingen zijn waar een wielslot niet mag ivm rangeren/klaarzetten)
Patrick antwoordt op 11 november 2008:
@Willem
Goed opgemerkt!
Alleen staat ze niet naast mijn huis maar dat van een familielid.
Is er nog een tweede Patrick op deze site . De opmerking "Jeetje scherp Nitrom" komt namelijk niet van mij!
Groetjes,
Patrick.
dirk antwoordt op 11 november 2008:
Disselslot, goedgekeurde ketting met slot (bijv motorslot) waarvan de schakel door een velggat past en waarbij de ketting lang genoeg is om deze een keer om de as te draaien.
Aan de andere zijde een wielklem; de zeskantige bouten waarmee de steunen worden opgedraaid boren en hierin kleine hangsloten bevestigen zodat de slinger er niet op kan! Als laatste redmiddel kunt U in de caravan slapen in gezelschap van een goed afgerichte herdershond o.i.d. Welterusten en sterkte! (geen slaappil nemen!)
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!
Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.