Caravantrekker.nl

Knalgas

Henk vraagt op 16 december 2008:

Mijn (nieuwe) caravandealer attendeerde mij -op het ontbreken van een ontluchtingsslang aan/op de accu van onze Avento Grand Tourismo. Er zou- onder bepaalde omstandigheden- knalgas kunnen ontstaan dat, wegens het ontbreken van een ontluchtingsslang, zich ophoopt onder een van de bedbanken. Bij nadere beschouwing blijkt dat de accu geen mogelijkheid tot een ontluchtings slang heeft, omdat het geen semi-tractie accu is. De accu is n.l. van mijn vorige caravan overgezet en de dealer van toen heeft destijds met geen woord gerept over eventuele risico's. Mijn vraag: is dit daadwerkelijk een gevaarlijke situatie en moet ik de zgn.''start accu" vervangen door bijv. een semi-tractie accu en zoja welk type/merk/Ah capaciteit/vermogen raadt u aan, rekening houdend met het feit dat we een mover gebruiken. Bij voorbaat dank voor jullie deskundige adviezen.

Naar laatste bijdrage

Reacties:

J.J. de Jong antwoordt op 16 december 2008:

het ontstaan van knalgas tijdens het laden van de accu is een risico, een andere accu met ontluchting is een optie of dopjes op de accu met expantie ballonen is een optie, dergelijke dopjes worden ook toegepast in de watersport


Ed antwoordt op 16 december 2008:

Je hebt gewoon het verkeerde type accu Henk. Zoals je zelf al zegt had je eigenlijk een semi-tractie moeten hebben. Waarschijnlijk is je huidige accu al op leeftijd en ben je binnenkort toch aan een nieuwe accu toe. Om prettig te blijven moveren raad ik een 110 Ah aan.

Er bestaat bij een accu altijd het risico op gasvorming zeker in combinatie met een simpele oplader, niet prettig in je bank.
Lees eens de volgende link (sorry voor de lengte)
http://www.kck-online.nl/published/kck/content/paginas-vanaf-10-juli/alles-over-accus.nl.html


WdL antwoordt op 16 december 2008:

Ik vraag me af hoe/waar de accu is gemonteerd. Bij mij zit hij in een apart vak (en dan nog in een plastic bak) met daarin een ventilatieroostertje door de bodem. Zelfs als dan een slangetje ontbreekt (dat dan neem ik aan door de bodem heen geleid zou moeten zijn, anders heb je nog steeds knalgas onder bed en heeft een ontluchtingsslang m.i. geen enkele nut) kan het naar buiten.
Veel caravans hebben onder de bedbanken ontluchtingsgaten in de bodem. Het lijkt me dat dat een groot deel van het risico zou moeten opvangen.


antwoordt op 16 december 2008:

Knalgas ontstaat bij het laden van de accu en vooral bij het overladen.
Knalgas bestaat uit waterstofgas en zuurstofgas en is een explosief mengsel wat ontstaat bij elektrolyse.
Het ontstaan ligt niet aan het type accu maar wel aan de manier van laden.
Veel moderne accu’s zijn voorzien van een aansluiting voor de afvoer van dit gas dmv een slangetje.
Oudere accu’s hebben enkel een ventilatie opening in de celdop. Een slang aansluiten is dan een probleem. Toepassing in een ongeventileerde ruimte is niet aanbevolen daar knalgas een krachtige explosie kan veroorzaken.
In de caravanvloer zijn ventilatieopeningen aangebracht om o.a. (butaan/propaan)gas te kunnen laten ontsnappen. Ook het knalgas zal daardoor grotendeels verdwijnen.
Bij gebruik van een ‘onderhoudarme’ accu heb je geen last van knalgas (in normaal gebruik) en deze kunnen ook in ongeventileerde ruimte’s worden gebruikt. Ze zijn voorzien van een gesloten bovenzijde en behoeven geen periodieke water bijvullen.


Henk antwoordt op 17 december 2008:

Heren,
Dank voor jullie reacties, ik weet nu wat me te doen staat.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Wet- en regelgeving

Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.

Over gewichten

Er zijn altijd veel discussies over het gewicht van de caravan. Maar welke gewichten zijn belangrijk en hoe bepaal je wettelijk het (maximaal) gewicht? Is dat met of zonder kogeldruk?

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker