J.warmels vraagt op 24 december 2008:
Mijn honda cr-v type 3 heeft een trailer stability systeem weet iemand hoe dat werkt en heeft een stabilisator dan nog zin?
Ger antwoordt op 25 december 2008:
Als je op Google "trailer stability assist" als zoekopdracht geeft dan krijg je meer dan genoeg leesvoer om je vraag beantwoord te krijgen. De meeste merken hebben dat tegenwoordig. Zie het als een soort van "traction control" die er voor zorgt dat je aanhanger/caravan niet gaat scharen. En vanuit mijn boerenkoolpsychologie: Waarom zou de stabilisator van de caravan achterwege moeten blijven want: als de caravan niet begint te slingeren dan hoeft het TSA-systeem niet in te grijpen.
antwoordt op 25 december 2008:
Er worden toch een paar cruciale denkfouten gemaakt Ger.
Een Traction Control (TC) is een voorziening die bij de aandrijving thuishoort. Deze voorkomt het doorslippen van de wielen bij gladheid. Deze haalt het vermogen van de wielen en/of remt per doorslippend wiel af, afhankelijk welk systeem (combinatie met ESP).
Het Trailer Stability Systeem (TSS) is het best vergelijkbaar met het ESP (Electronic Stability Program) of beter gezegd een uitbreiding daarop.
Dit systeem detecteert giermomenten (dwars en langskrachten) wanneer het fout gaat en probeert deze met bijremmen op afzonderlijke wielen weer in het gareel te krijgen.
Je kan je voorstellen dat wanneer op het linker voorwiel wordt geremd het voertuig een linkerbocht wil gaan maken omdat de rest van de auto om dat geremde wiel wil heenrijden.
Let wel het is een schijnveiligheid en voorkomt absoluut niet dat de boel kan gaan scharen.
Evenals dat een stabilisator dat doet bij slingeren.
Het beste gevoel bij de combinatie op de weg is aanwezig als als deze en aanverwante schetsartikelen zijn uitgeschakeld. Dan kan je zelf de kritische grens aanvoelen en weet je tot hoever je kan gaan.
Maar…..dat is niet iedereen gegeven. 😉
Ger antwoordt op 25 december 2008:
Prettige kerstdagen Roel,
Je bent uitgebreider als ik en...je hebt ook gelijk. Ware het niet dat ik voor een deel geloof in de zelfredzaamheid van de mens. Want laten we wel zijn, als het instructieboekje was gelezen dan.....
Desondanks, je legt het goed en eenvoudig uit.
RobD antwoordt op 25 december 2008:
Quote: Het beste gevoel bij de combinatie op de weg is aanwezig als als deze en aanverwante schetsartikelen zijn uitgeschakeld.
Alleen met een combinatie? Zelf rijd ik altijd met deze toeters en bellen uit, wil ten alle tijden wel weten wat de auto doet.
antwoordt op 25 december 2008:
Een ingeschakelde stabilisator (koppeling) bij sologebruik heeft nut(?) voor de caravan in de stalling maar niet op de auto. 😉
renaat antwoordt op 25 december 2008:
citaat RobD :
>>Alleen met een combinatie? Zelf rijd ik altijd met deze toeters en bellen uit, wil ten alle tijden wel weten wat de auto doet.<<
Om eens de "geliefde uitdrukking" van ®oel te gebruiken
Onzin!
Alle beroepsjournalisten in de autobranche zijn van oordeel dat ESP onmisbaar is om "verlies van controle over het stuur" en de slippartij, met of zonder averij, die daarop volgt, te vermijden.
Ze gaan zelfs zo ver te stellen dat ESP VERPLICHT zou moeten zijn op iedere nieuwe wagen, zoals ABS dat al jaren is.
Komt hier iemand beweren dat hij zijn auto moet kunnen aanvoelen...
tja als je de capaciteiten hebt van Sebastien Loeb, dan heb je gelijk. Anders...
antwoordt op 25 december 2008:
Alle autojournalisten? So what? Hebben die er nu opeens verstand van?
Een afstandsradar in de auto zal ook gemeengoed gaan worden. Nu al sporadisch te vinden maar in de toekomst verplicht? Laat het eerst maar eens gebeuren voordat men nu elkaar van onzin beticht.
Zolang het telefoneren tijdens de rit niet verboden was vondt iedereen het normaal om met andere dingen bezig te zijn als met autorijden. Nu spreekt men er vaak schande van als je belt tijdens het rijden.
ABS aan boord verplicht?
renaat antwoordt op 25 december 2008:
Van: ®oel
Datum: 25 December 2008 om 17:40
>>Alle autojournalisten? So what? Hebben die er nu opeens verstand van? <<
Ik dacht van wel. Ze zijn tenslotte dag aan dag met auto's bezig... Ja toch?
>>ABS aan boord verplicht? <<
verplicht niet, maar wel standaard op alle auto's vanaf 2000? Of nog vroeger...... Ford bvb. ")
antwoordt op 25 december 2008:
Dus autojournalisten die er de hele dag mee bezig zijn hebben er verstand van? De mensen uit de autobranche die feitelijk het product auto of diensten eromheen tot broodwinning hebben dus niet? Zij die er alleen over schrijven weten het dus beter? Toe maar.
Renaat schreef:” Ze gaan zelfs zo ver te stellen dat ESP VERPLICHT zou moeten zijn op iedere nieuwe wagen, zoals ABS dat al jaren is.”
En later:”verplicht niet, maar wel standaard op alle auto's vanaf 2000?”
Nou, laat ik je dan ff uit de droom helpen Renaat.
ABS wordt NIET standaard op elke auto geleverd.
Al veel eerder dan 2000 zijn veel topmodellen standaard of als optie uitgerust met ABS. ABS is nog steeds geen gemeengoed op ALLE auto’s.
Minder dan de helft van alle nieuw verkochte auto’s wordt geleverd zonder ABS/ESP systeem. De meeste kleinere auto’s moeten het dus zonder ABS stellen.
Het Europees Parlement vervroegt de verplichte invoering van antiblokkeersysteem ABS in nieuwe auto’s met een jaar.
ABS wordt in september 2010 verplicht geïntroduceerd.
De Europese Commissie doet nog vóór de zomer een voorstel voor wetgeving op antislipsystemen (ESP) gebied.
antwoordt op 25 december 2008:
Minder dan de helft van alle nieuw verkochte auto’s wordt geleverd zonder ABS/ESP
***"minder" moet "meer" zijn of "zonder" moet "met" zijn***
renaat antwoordt op 26 december 2008:
@ ®oel
Het is niet de bedoeling deze polemiek eindeloos te rekken
Toch nog dit als uitsmijter.
Ik ken persoonlijk mensen die beroepsmatig voltijds bezig zijn in de autobranche, maar zelf GEEN rijbewijs hebben.
Dus...hun raadgevingen over het gedrag van een auto bij een paniekstop of een slippartij in een te snel genomen bocht...nemen we met een korrel zout.
Dan heb ik meer vertrouwen in de adviezen van een autojournalist die al jaren auto's test. Soms een Dacia Logan, soms de nieuwste Golf , of nog de laatste BMW 7.
Als zij beweren dat ESP noodzakelijk is voor 95 % van de modale bestuurders, dan geloof ik dat.
Ja, "ze hebben er verstand van". Ze schrijven over weggedrag nadat ze ermee gereden hebben, zelfs in extreme omstandigheden. ")
grt R.
antwoordt op 26 december 2008:
Renaat, alle succes met jouw referentiekaders, echt!
In mijn wereld zijn alle mensen die werkzaam zijn in de autobranche in het bezit van een rijbewijs en leren elke dag nog bij vwb het fenomeen auto. (Hell, zonder rijbewijs krijg je niet eens een baan!)
En dat niet door er na een zeldzame uitnodiging voor een journalistenpremiere en één rondje mee op een circuit te mogen rijden de grootst mogelijke kritiek erover te uiten als dat er een ESP of ditemedat er niet opzit!
Ik ken persoonlijk(mijn referentiekader) mensen uit de (auto)journalistiek die hun hele carriere over auto mochten schrijven en die nog nooit met een nieuw model hebben mogen rijden.
Hun ervaring is dat als er een stuk moet worden geschreven over een model dat dit veelal gebaseerd is op "Deskresearch". Gewoon veel lezen dus over dat model en als je geluk hebt een stuk van iemand die er werkelijk een testrit mee mocht maken. De 'kleuring' van zo'n stuk vindt men dan vaak terug in het resultaat van de desbetreffende kopieerende "autojournalist".
Ikzelf heb jaren geleden een autojournalist over de vloer gehad voor een stukje over een nieuw model. Op de uitnodiging de auto voor een proefrit een dagje mee te nemen werd niet ingegaan omdat meneer geen rijbewijs had. Hij wilde meer informatie over de achtergrond van de auto dan van de auto zelf.
Ik ken ook mensen uit de racewereld die helemaal niet zo verguld zijn over ABS/ESP/BAS en nog meer van die hulpstukken. Goed voor de zondagsrijder, hoor je dan.
Zoals Ger al in de derde reaktie stelde; een beetje zelfredzaamheid van de mens (dus ook in de auto) is helemaal niet verkeerd.
Renaat, inmiddels mag duidelijk mag zijn dat wij van mening verschillen en ook een andere ervaring kennen.
Het gaat hier niet om het gelijk halen want wat mij betreft heb jij ook helemaal gelijk.
Jouw uitsmijter behoeft een beetje meer zout en mijn pap hoeft niet zo zout gegeten te worden maar we zijn inmiddels aardig Off Topic. 😉 Ik denk dat j.warmels zijn antwoord hier wel tussen kan vinden niet?
Tot in een volgend draadje.
Hoi
RobD antwoordt op 26 december 2008:
Wat zou rijden toch weer lekker zijn, terug naar basic: een auto met voldoende vermogen en alle elec. gadgets eraf. Gewoon voelen wat een auto kan en op deze wetenschap de auto besturen. Autorijden pur sang.
Helaas, volgens enkele onder ons mist 95% van de bestuurders de capaciteit om een auto aan te voelen. Sterker nog: door alle gadgets zullen vele van ons nooit meer aanvoelen waar de grenzen liggen. Gaan ze er echt overheen, dan is de elende daar, ook met alle gadgets.
antwoordt op 28 december 2008:
Dan geniet jij met volle teugen van je MG.
Maar misschien een beetje underpowered, voor wat je gewend bent. 😉
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!