Caravantrekker.nl

Slaapcomfort Burstner

Dirk vraagt op 14 januari 2009:

In mijn onlangs aangeschafte Burstner 460ts Ventana 2004 ligt een matras die ik niet comfortabel vind. Volgens mij is het een van de eerste binnenvering matrassen bij dit type caravan. Zijn er meer mensen die deze ervaring hebben en wat zou een goede oplossing zijn?

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Marcel antwoordt op 15 januari 2009:

Wij hebben er een dunne topmatras van Ikea opgelegd en voor ons was dat een duidelijke verbetering van het slaapcomfort.


Fred antwoordt op 15 januari 2009:

in onze 435ts lag die matras ook
heel erg hard alsof deze nooit door de vorige eigenaar was gebruikt?
Wij hebben de matras vervangen door een ikea matras-hustad
We slapen nu heerlijk!


Gerard antwoordt op 20 januari 2009:

Ook onze matras in en Ventana 455TS beviel niet. Een matras in de winkel kopen was niet aan de orde vanwege het formaat en de vorm. Daarom één op maat laten maken, prima oplossing.


Rico antwoordt op 20 januari 2009:

Wij vonden het matras in onze Kip Vision toch niet comfortabel genoeg. Er zal daar overigens bij meespelen dat zowel m'n vrouw als ik lichamelijk nogal gammel in elkaar zitten.

We hebben ervoor gekozen om bij een internetwinkel comfortmatrassen te kopen met een traagschuim bovenlaag, exact dezelfde matrassen als we in huis ook hebben. Alleen vanwege de aparte maat (2 matrassen van 70 x 190) was het wel maatwerk. Maar het geeft een werkelijk waanzinnig goed comfort! We slapen nu de hele vakantie een gat in de dag, terwijl we voorheen aan het eind van de vakantie gewrichts- en rugproblemen kregen.

Nadeel is wel, de matrassen zijn een stuk zwaarder. Ten eerste doordat de dichtheid van het schuim veel groter is, maar ook doordat het nieuwe matras 22 cm dik is! Dus gaat het in ons geval ten koste van een hogere kogeldruk (hoewel nog steeds binnen de limieten).


dirk antwoordt op 20 januari 2009:

Wat Rico zegt klopt maar je kan het traagschuim ook los kopen als extra oplegmatas in diktes van 4cm en 5cm en in 6cm dik ook dacht ik,verder kun je het in de maat 140x200cm in ieder geval krijgen.
En de dikte van 4 cm voldoet uitstekend.
Ze noemen het soms ook nasaschuim


Rico antwoordt op 20 januari 2009:

Wat Dirk zegt klopt, echter als je basismatras te zacht is, dan werkt het principe van traagschuim niet. Dan lig je nog steeds in een holling. En dat was bij ons het geval.


dirk antwoordt op 20 januari 2009:

Weet je zeker dat die holling niet ergens anders door komt.
Bij veel caravans met het bed in de lengte is het zo dat hij
scharniert aan een kant zeg maar bij de caravanwand.
En aan de andere kant zogezegd de lange kant rust hij vaak over totele lengte op ondersteuning
Bij ons was het geval als we er op lagen dat we in de midden een holletje hadden zakte daar zo,n 5cm door.
heb toen in de midden over de breedte van de voorkant naar de scharnierkant ondersteuning gemaakt en opgelost was het.
Moet je eens kijken als er een op gaat liggen met de duimstok wat er gebeurt.???


janka antwoordt op 20 januari 2009:

Onze Fun uit 2005 heeft een prima matras. Is nix mis mee. Wel hebben we overwogen om eventueel een traagschuimmatras te nemen als deze na het "inliggen" niet goed zou bevallen. Maar dat is dus niet meer aan de orde. We hebben daarom wel gekeken naar een traagschuimmatras. Maar we hadden het gevoel dat deze veel zwaarder zijn dan onze huidige standaard matras. En dat kan het max.laadvermogen dus weer verminderen.


dirk antwoordt op 20 januari 2009:

Hoi dat is toch een kwestie van 1 of 2 zakken aardappelen meenemen.Is toch geen enkele reden omdan niet zo,n matras te nemen vanwege het gewicht.
Als dat werkelijk het probleem is en je daar niets voor thuis kan laten,of je zorgen maakt omdat je matras een aantal kilo,s zwaarder is i.v.m totaal gewicht is toch geen enkele reden om eventueel minder lekker te slapen.
Die caravan kan niet denken,zal niet zeggen verdorie die matras is zwaarder


Rico antwoordt op 21 januari 2009:

@Dirk: Ik snap wat je bedoelt over het doorzakken. Dat heb ik ook gecontroleerd, maar dat was niet het geval. Maar voor ons zijn bedden meestal een ramp, b.v. in hotels (ik reis regelmatig voor m'n werk) of als we met vrienden een huisje huren.

@Janka: We hebben geen gewichtsprobleem, de caravan is besteld met een hoger toelaatbaar asgewicht (1200 kg ipv 1100 kg). De kogeldruk is ok, het asgewicht is beladen 1150 kg, ook per wiel zitten we onder de 600 kg.


janka antwoordt op 21 januari 2009:

Voor ons maakt het wel uit. De caravan weegt leeg 850 kg en heeft een MTM van 1100 kg. Verder er gaat ook nog een mover van ongeveer 60 kg van het laadvermogen af en samen met de de rest van het totale inventaris kom je dan al een heel eind. En die piepers kopen we op de plaats van bestemming.


Rico antwoordt op 21 januari 2009:

Yep, dan kan het krapjes worden.


John antwoordt op 29 maart 2009:

Wij liggen nu op de kussens van de bank te slapen, maar dit is niet echt comfortabel.

Kan iemand mij ongeveer het gewicht aangeven van een dekmatras van 140x200 dikte 5 cm?

Ik vraag dit ook ivm de belasting, onze caravan weegt leeg 625 kg en mag max 800 kg worden.


Tijs antwoordt op 29 maart 2009:

Wij hebben een Sultan Tuvebo dekmatras van 140x200. Is 9 cm dik en weegt 15kg. (zelf gewogen).


Fred antwoordt op 29 maart 2009:

vond de dekmatrassen weinig toevoegen mbt comfort
en relatief zwaar dat wij toch voor een volwaardig matras hebben gekozen


john antwoordt op 29 maart 2009:

@thijs, grbruiken jullie alleen de dekmatras of hebben jullie hieronder ook nog iets anders liggen??


Tijs antwoordt op 29 maart 2009:

Vorig seizoen hadden we het dekmatras op de bankkussen liggen. Scheelt al flink in comfort, maar zoals Fred al aangeeft lost het natuurlijk niet alles op.

Dit jaar gaan we het Froli-veersysteem (zie froli.com voor uitleg: nee geen aandelen, maar scheelt mij typen 😉). We hebben in de vouwwagen die we hiervoor hadden erg goede ervaringen opgedaan met dat systeem. In die vouwwagen lag je met een schuimrubber matrasje op een houten plank, en zo voelde je je zelf ook na de nacht. Met die vering ertussen sliepen we als een roos.

Wat we nu gaan proberen of we zonder de bankkussens met alleen het dekmatras op die vering kunnen slapen. Matras is dik genoeg (9 cm, meer dan we in de vouwwagen hadden). Ben vooral benieuwd naar de ongelijkheid van de tafel t.o.v. de banken. Kwestie van proberen wat het beste ligt.

Belangrijkste reden om dit systeem te kiezen is voor ons ondanks bovenstaande toch vooral de ventilatie. Ik transpireer vrij snel en dat vocht raakt klem tussen bankkussens en de houten banken. En dat merk je snel. Luchtlaagje ertussen lost voor mij alvast veel op.

Potentieel nadeel: je bouwt je bed niet meer zo snel om naar zithoek, maar dat deden we eigenlijk toch al amper, dus voor ons weegt dat niet zo zwaar.


antwoordt op 30 maart 2009:

@John,
De dekmatras van Ikea, Sultan Torsmo 140x200x4,5 cm weegt 4,5 kg en kost 59,95.
Had 1 jaar geleden dat ding gekocht, deze beviel in ons geval (x) prima, uitgeleend aan mijn zoon, beviel ook goed. Pa je krijgt hem niet terug, ga jij maar een nieuwe halen bij Ikea. Tsja, zo gaat dat tegenwoordig met de jeugd 😉
Heb dat onlangs gedaan en hij lag nog opgerold in de caravan met het etiket erop: 4,5kg. Gewicht gecontroleerd: iets over de 4 kg.

(x)in ons geval: wij hadden de zithoek omgebouwd tot vast bed, maar sliepen nog op de oorspronkelijke kussens (Zitkussens (70x140) beide een kwartslag draaien als dat kan qua maat, dan lig je niet met je heup op een naad). Deze waren aan de harde kant, maar wel vlak. Dan is een dekmatras van 4,5 cm erover leggen een stuk lekkerder.
Is uw oorspronkelijke matras/kussen te slap dan is deze dekmatras uiteraard geen oplossing.
Slaap lekker.
JT®


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

Voorbeeld Trekrapport

Het Trekrapport heeft de vorm van een E-book met gemiddeld zo’n 30 pagina’s. Bekijk voor een impressie het voorbeeld van mijn vorige combinatie waarmee ik 15 jaar heb rondgereden.

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker