Hans vraagt op 24 februari 2009:
Wie kan mij iets zinnigs vertellen over zonnepanelen?
Wij willen vaker vrij kamperen en tot aanschaf van deze voorziening overgaan. De dealer adviseerd uiteraard maar ik wil eigenlijk wat ervaring horen. Ben hierin totaal niet thuis dus alles is welkom.
Patrick antwoordt op 24 februari 2009:
We hebben zonnepanelen thuis op ons dak staan, werken voortreffelijk! Ik vermoed dat zonnepanelen op de caravan ook betekent dat je een systeem met batterij nodig zult hebben (wij geven de overtollige electriciteit terug aan het net) maar daar heb jij geen boodschap aan. Heb dus geen ervaring met batterij maar het concept fotovoltaische zonnepanelen werkt goed ,alleen zorgen dat je panelen vrij van schaduw staan en liefst in ideale hoek (90°) naar het zuiden (of nog beter indien mogelijk meedraaiend met de zon).
Succes!
Patrick.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 24 februari 2009:
Natuurlijk heb je een accu en een regelaar nodig bij het zonnepaneel zelf. Een paneel laadt je caravan accu bij. Hoeveel is afhankelijk van de grote van het paneel en de weersomstandigheden. Staat je in de zon dan haal je een behoorlijke opbrengst maar onder de bomen wordt het natuurlijk minder.
Afhankelijk van het gebruik aan 12V in de caravan kan je kiezen voor de grote van het paneel, maar ook belangrijk is hoelang wil je op een plaats staan. Als je "trekt" en nooit veel langer dan 2 a 3 dagen op 1 plaats staat dan is het wellicht beter te investeren in een goede oplader (booster) vanuit de auto en een grotere accu.
Kortom Hans, wat zijn je wensen precies zowel aan stroomverbruik (alleen licht of ook TV, computer etc.) als aan (sta)duur?
Jan antwoordt op 24 februari 2009:
Financieel gezien kan gezegd worden dat zonnepanelen nog steeds duur in aanschaf zijn. Maar afgezet tegen de tegenwoordig steeds hogere elektriciteitskosten van de campings (2-3 euro per nacht!) lijkt het zonnepaneeltijdperk steeds dichterbij te komen.
Overigens is die campingelectra gewoon schandalig veel te duur.
Hans antwoordt op 24 februari 2009:
Menno, zo lang mogelijk en zonder tv, telefoon en laptop.
Is er veel verschil in de panelen zelf qua opbrengst?
Een accu is aan boord, uiteraard een omvormer maar geen regelaar.
Hans antwoordt op 24 februari 2009:
een PSje, de boiler llopt hier wel op.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 24 februari 2009:
De boiler? En electronisch gestuurd type dat op gas werkt of een elektrische boiler? Dat laatste kan niet op zonnepanelen.
Voor verlichting zou je even uit moeten rekenen hoeveel stroom je ongeveer per 24 uur verbruikt, maar als je niet te gek doet kom je in de zomer met een 'gewoon klein' 50W zonnepaneel al heel ver.
Andere overweging kan zijn om ook de verlichting te vervangen door LED verlichting.
antwoordt op 24 februari 2009:
Quote: “De boiler? En electronisch gestuurd type dat op gas werkt of een elektrische boiler? Dat laatste kan niet op zonnepanelen.
»
Er zijn boilers op 12V!
Deze zal niet werken op een zonnepaneel nee maar een zonnepaneel werkt in combinatie met een boordbatterij en via de boordbatterij kom je een heel eind.
Met een omvormer bereik je natuurlijk ook veel met de standaard 240V boiler. De boordbatterij moet natuurlijk wel een beetje formaat hebben helaas. 😉
Hans antwoordt op 25 februari 2009:
De boordaccu zal aangepast moeten worden, waar het vooral om gaat is de effectiviteit van de panelen. Is er veel verschil in opbrengst?
BdK antwoordt op 25 februari 2009:
Een veel "aangeboden" paneel is 55 wp (Watt piek). Als er licht is zal er een zekere opbrengst zijn, met als optimum 55w/uur. 's Winters zijn de dagen korter, dus minder opbrengst. 's Zomers langer, dus meer opbrengst. Meer zon dan regen (dus lichter!), betere opbrengst. Er zijn enorm veel variabelen, maar het werkt goed. Inmiddels is de verwachte levensduur van een paneel langer dan 25 jaar. Voor informatie, bijvoorbeeld http://www.solarnrg.nl/
RobD antwoordt op 3 maart 2009:
Een Solarix Alpha van dbcom heb ik zelf op het dak. Werkt probleemloos en goed. Wel moest de standaard accu aangepast worden voor een van 230amp. Prijs (2 jaar geleden) ong €1050,--
Piet antwoordt op 3 maart 2009:
Je hebt de laagste opbrengst bij mistroostig regenweer.
In de winter heb je minimaal een paneel van 85 Wp nodig, als je niet aan de paal staat.
Benno antwoordt op 4 maart 2009:
Op een andere site lees ik dat P. die ook een zonnepaneel heeft 's zomers 5 kg. gas per week gebruikt als hij niet aan de "paal" staat.
De caravan moet in de zon staan om een optimale stroomopbrengst te genereren.
Maar in die situatie moet de koelkast zich dus het klaplazarus werken en dientengevolge schijnt ie dus erg veel gas te verbruiken.
Zelf zit je, als je tenminste een lekker warm land uitkiest voor je welverdiende vakantie, in de tussentijd ook af te zien.
Ga je net als ik een week of 8 (mei/juni) naar het zuiden, heb je dus niets aan een zonnepaneel, tenzij je naast de twee (5kg) flessen in de disselbak, 6 flessen kwijt kunt en wilt in je kofferbak.
Let wel: bovenstaande wijsheid omtrent het gasverbruik heb ik dus van meneer P.
Bert antwoordt op 4 maart 2009:
Lijkt me wat overdreven van die P. Dometic geeft bijv. voor een 77 l koelkast een gasverbruik van 270 g/24h. Of dat het gem. verbruik is of het maximum, ik zou het niet weten... Met 5 kg gas doe je dan 18 dagen. Voor 4 maanden en buiten de deur eten is dat dus 3 flesjes van 5 kg. Maar goed, mijn praktijk is dat het met gasverbruik van de koelkast wel meevalt en zeker geen 5 kg in de week.
Een goede regelaar, dat is al genoemd, is erg belangrijk, die regelt tenslotte de lading van de accu en dat moet goed gebeuren. Steca - Solsum levert goede. Zie http://www.stecasolar.com/index.php?Steca_Solsum_en
BdK antwoordt op 4 maart 2009:
Een gemiddelde koelkast bestaat vast niet, maar als je uitgaat van een 100 ltr. koelkast, dan zou het gasverbruik zo'n 270 gram/24 uur bij 25 graden Celsius zijn (ISO,Dometic als bron). Dus de overige 3 kilo/week is een behoorlijk lek! Persoonlijke ervaring is ongeveer een kilo/week inclusief koken. ('s Zomers uiteraard!) Daarnaast is het "stoken" van een koelkast een kunst. Dus niet op stand 7 of extra hoog bij 30 gr. C., maar zorgen dat de koelkast zijn warmte kwijt kan.
RobD antwoordt op 4 maart 2009:
@ Benno: Ga je net als ik een week of 8 (mei/juni) naar het zuiden, heb je dus niets aan een zonnepaneel,
2 vragen: waarvoor ga je naar het zuiden?
En waarom zou het paneel daar niet werken?
Benno antwoordt op 4 maart 2009:
Oh, ik vergeet de kachel.
In mei/begin juni kan het 's avonds nogal eens kil/koud zijn.
Sta je aan de "paal" gebruik je een handzaam elektrisch kacheltje. Heb je zonnenpanelen, moet je het van de gaskachel hebben.
Opgeteld ( koelkast + kachel) kun je denk ik stellen dat als je buiten het hoogzeisoen kampeert de meerkosten aan gas in de buurt komen van de besparing aan stroomkosten.
Diezelfde stroomkosten zijn echter nihil als je buiten het hoogzeisoen kampeert met Camping Cheques of de ACSI kaart.
In dat geval ben je dus duurder uit met zonnepaneel + gas.
Topic starter Hans wil vrij kamperen en daarom panelen, maar misschien is het nuttig de consequenties op een rij te hebben.
PS. Zelf kampeer ik bijna 3 maanden per jaar buiten het hoogzeisoen en hoofdzakelijk rond de Middellandse Zee.
Ik gebruik daarbij pakweg 4 liter gas.
Afgelopen voorjaar was het in het Toscaanse binnenland onmeunig koud 's avonds. Mij dunkt dat ik een probleem zou hebben gehad met de gasvoorraad als ik niet gebruik had kunnen maken van mijn elektrische kacheltje.
Tenslotte, bij het verlaten van terrassencamping La Soline ten zuiden van Siena heb ik het gewicht van paneel en zware accu graag gemist.
antwoordt op 4 maart 2009:
We zijn nu eigenlijk met 2 onderwerpen door elkaar aan het stoeien. gas en zonnepanelen.
Als ik (off topic) toch even op het gasverhaal mag reageren:
BdK doet 1 wk met 1 kg, koken en koelkast. Knap werk.
Onze ervaring is toch anders.
Tot enkele jaren geleden stonden we vaak zonder stroom op kleine afgelegen campings (juni/juli in Frankrijk). We deden dan 12-15 dgn met een 5 kg fles (afh van temp) Met 3 flessen konden we het net 6 weken volhouden, mede door een aantal rijdagen (12V).
We hebben nooit een "boem!!!" gehoord en bij afpersen is nooit een lek ontdekt. Koelkast staat inderdaad nooit op hoogste stand en bovendien gebruik ik zonodig een PC-ventilator en zijn de roosters verwijderd.
vrgr
JT®
RobD antwoordt op 4 maart 2009:
Het is raadzaam om te weten dat een zonnepaneel niet per sé zon nodig heeft. Het is wel optimaal, maar op licht (overdag) werkt het systeem ook. Veel hangt af van goede panelen.
Zelfs in het voorjaar in Zweden en Finland leveren ze stroom, dus waarom niet rond de landen v.d middelandse zee?
--Tenslotte, bij het verlaten van terrassencamping La Soline ten zuiden van Siena heb ik het gewicht van paneel en zware accu graag gemist--
Zwaardere trekauto of lichtere caravan?
Als extra: Een absorbtie koelkast werkt energiezuiniger op stroom en kan dus goed op panelen.
Benno antwoordt op 4 maart 2009:
@RobD: Waarom zou het zonnepaneel daar niet werken?
Natuurlijk werkt het daar wel, echter de filosofie van vrijheid en niet afhankelijk zijn van paal is niet vol te houden.
Je hebt in mijn geval "volgens zeggen" teveel gas nodig.
<
Geen van beide graag en ik doe er alles aan om lekker tevreden te blijven met wat ik heb.
Trouwens, ik heb niets tegen zonnenpanelen hoor.
In MIJN situatie zie ik ze niet zitten. That's all.
RobD antwoordt op 4 maart 2009:
Van: Benno
Datum: 04 March 2009 om 17:5
Ga je net als ik een week of 8 (mei/juni) naar het zuiden, heb je dus niets aan een zonnepaneel, tenzij je naast de twee (5kg) flessen in de disselbak, 6 flessen kwijt kunt en wilt in je kofferbak.
Dit was mijn vraag, waarom heb je er niets aan?
Ik weet wel zeker dat goede panelen juist uitstekend werken in het voorjaar in de zuidelijke regio.
Bert antwoordt op 4 maart 2009:
RobD schreef: "Als extra: Een absorbtie koelkast werkt energiezuiniger op stroom en kan dus goed op panelen."
Nee, dat is niet waar (althans neit zuinig genoeg). Reken op ongeveer 10A (12V) en dat is te veel voor een normale solarinstallatie (misschien met wat jij hebt, ik las iets van een 240 Ah accu? 😉 Een compressorkoelkastje werkt zuiniger dan een absorbtiekoelkast, maar die zitten niet in de meeste caravans.
RobD antwoordt op 5 maart 2009:
@Bert. Wel Waar!! Maar zoals jij zegt misschien niet zuinig genoeg voor een zwakkere accu. De 230ah die is geďnstaleerd heeft hier geen moeite mee. Nu sta ik veelal niet langer als 2 dagen 'vrij' en daarna een dag of 2 weer op camping. Men wil wel eens uitgebreid douchen en wat aanspraak hebben.
Bert antwoordt op 5 maart 2009:
Een absorbtiekoelkast gebruik zoals gezegd ongeveer 110W (9A) op 12V. Uitgaande van een 230 Ah accu, wat heel veel is en zelden aangeschaft zal worden door een caravanner, heb je de beschikking over de helft is 115 Ah / 9 = 13 uur. Ja, je panelen laden overdag bij, maar 's nachts is het alweer bijna raak met de restcapaciteit van deze accu. Het 12V elemenst heeft geen thermostaat, dus zul jij via een omvormer (inverter) je kk op 230V gebruiken. Dan zal het rendement wellicht beter zijn. Dometic spreekt van een energieverbruik van 2,6 kWh/24h. 2600 Watt dus en dat is weer gelijk aan 110 W verbruik, 24 h per dag en dat is voor normale solarinstallaties in caravans veel te veel.
Peltier koelkastjes (die goedkope losse van o.a. Campinggaz) gebruiken minder, zeg maar ruim de helft.
Ik heb het verder over echte compressorkoelkasten, zoals van Engel. Die werken uitstekend en gebruiken het minst. De grootste van Engel verbruikt tussen de 0,3 en 3,3A. Maar die zitten niet in caravans. 😉
RobD antwoordt op 5 maart 2009:
De accu was een demo tegen gereduceerde prijs, vandaar. Het extra gewicht in kilo's tegenover een 180ah was nog geen 4 kilo.
Dus blijven de aardappels nu maar thuis.
Cor antwoordt op 9 maart 2009:
Opbrengst in de panelen is belangrijk, de ondelinge verschillen in de merken is niet zo groot. Een goede accu (heb je dus al) en een goede regelaar doen wonderen in capaciteit opslag
jeroen antwoordt op 21 juli 2010:
heren, niet in zuid frankrijk of spanje zitten wij zonder gas op ons bootje. We hebben een 5kg flesje en zijn er nu achter, dat door gebruik koelkast en 4pits gasstel de fles al na 2 wkn leeg is.. Dankzij al jullie topic weet ik nu, dat dit een heel normaal gegeven is. Nu gauw een nieuwe fles halen. mooi forum en voor ons erg praktisch
meneer P antwoordt op 23 juli 2010:
Het gasgebruik is helemaal afhankelijk van omstandigheden.
Als je alles op gas doet, dus water koken voor thee en koffie, koken en afwassen en persoonlijke verzorging, en ook nog zo af en toe tijdens kille avonduren de kachel even laat branden, vliegt het gas snel de pijp uit.
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!