Caravantrekker.nl

Eifelland : Exit

Martien vraagt op 27 februari 2009:

Op de vernieuwde site www.knaustabbert.de komt Eifelland als merk niet meer terug.
De marketing mgr van Eifelland neemt deze functie bij het merk Knaus over.
De Deseo van Eifelland wordt onder Knaus geschoven.
Op de CMT in Stuttgart stond recentelijk de Boxy, een instap caravan in de carosserie van Deseo maar onder het Knaus merk.

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Ton van Leeuwen antwoordt op 27 februari 2009:

Eifelland is ten onrechte vaak betiteld als het "B merk van Knaus". Onzin naar mijn idee; ik heb ze beide gehad en heb nooit echt verschillen in kwalitatieve zin kunnen bespeuren.
Maar ik heb mijn Eifelland zodanig onder handen gehad dat de fabriek 'm nauwelijks meer terug zal herkennen en dus zal het nog erg lang duren voordat ik over inruil ga denken...
Ik vind die gestroomlijnde voorzijde nog steeds super. Die Deseo heeft daarentegen de Cw waarde van een bouwkeet. Wie wil dat?


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 27 februari 2009:

@Ton, welke Eifelland heb jij dan? Ik ken geen gestroomlijnde Eifelland. En de Deseo is niet eens zoveel slechter dan de andere Eifellands.


b antwoordt op 27 februari 2009:

zeker de huidige eiffellands waren slechter dan de knauszen vraag maar aan de eigenaren van een knaus sport (gelijk model + afwerking als de eiffelland)
maar ja ze zijn ook al kosten ze goed geld goedkoper dan de knauszen dus prijs kwaliteit vind ik id wel goed van een eiffelland


Ton van Leeuwen antwoordt op 27 februari 2009:

@Menno,
Onder "gestroomlijnd" versta ik de schuine voorzijde. Het staat toch buiten discussie dat die hoek groter is dan wat "gebruikelijk" is....? (Heb er zelfs een speciale voortent voor aan moeten schaffen).
Zoiets zal in een windtunnel toch betere resulaten te zien geven als een bouwkeet? Toegegeven: er zijn uiteraard nog meer facturen van invloed op die Cw waarde, maar toch...
Als die Deseo "niet eens zoveel slechter is dan andere Eifellands" (waarmee je naar ik aanneem die Cw waarde bedoelt?) dan snap ik niet dat ze de TGV, de Thalys, de ICE, you name it, geen rechte voorzijde hebben gegeven....😉


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 27 februari 2009:

Lees op deze site het stukje over stroomlijn eens goed. (via menu ==> rijden).

Een 'gewone' Eifelland heeft helemaal geen afrondingen aan de zijkant en de afronding boven is maar zeer gemiddeld. Dat het front schuin is heeft praktisch geen voordeel anders dan voor het oog!
De Deseo heeft op die rechte voorkant profielen aangebracht aan de zijkant die gunstig uitwerken om van die vierkante doos nog iets te maken. Niet echt goed natuurlijk maar lang niet zo slecht als hij er uitziet. Dit in tegenstelling dus tot de 'gewone' Eiffeland die er beter uitziet dan het is.


Ton van Leeuwen antwoordt op 28 februari 2009:

Ik ken dat stuk. Had ik al verwerkt achter "Toegegeven"... 😉
Maar dat zo'n schuin oplopende voorzijde niet gunstiger zou zijn dan een kaarsrechte, da's natuurlijk kul.
Dan zouden auto's nu nog steeds voorzien zijn van een rechte, platte voorruit a la T-Ford.
Maar, los van het hele Cw verhaal: ik vind het "optisch" nou ook niet direct een treffer! Of beter nog: geen gezicht....


Bert antwoordt op 28 februari 2009:

Een panoramische voorruit zoals vroeger veel Amerikanen hadden en bijv. ook de Opel Kapitän is een veel effectiever middel om een lage Cw te realiseren dan een vlakke voorruit die plat is. Aerodynamica is iets wat (vaak) erg tegenstrijdig is met wat men gevoelsmatig denkt dat gestroomlijnd is. En dat gevoelsmatige, zoals bij een schuine voorzijde van een caravan zet je op het verkeerde been. Toch is de marketing niet gevoelloos voor die sentimenten en zie je dus schuine voorzijden van auto's en ook van caravans. Waarmee niet gezegd is dat een rechte voorzijde beter is dan een schuine! Maar andere zaken zoals afronding vooral die de flow langs en over een object beïnvloeden zijn belangrijker.


antwoordt op 28 februari 2009:

Aanvulling op: "........[I]Maar andere zaken zoals afronding vooral die de flow langs en over [U]en vooral [B]ACHTER[/B][/U] een object beïnvloeden zijn belangrijker[/I]


antwoordt op 28 februari 2009:

Aanvulling op: "........Maar andere zaken zoals afronding vooral die de flow langs en over en vooral ACHTER een object beïnvloeden zijn belangrijker
»
Waarom wordt die achterzijde als vacuumtrekker toch altijd vergeten? 😉


Andreas antwoordt op 28 februari 2009:

@roel: hoe ziet de "ideale" achterkant qua stroomlijn er dan uit, Roel? Misschien uitlopend in een punt zoals die puntige helmen van baan- en tijdrenners?


antwoordt op 28 februari 2009:

Correct! in een verhouding 1:6 in ronde vorm.
Dus een cirkelvormige achterzijde met een diam. van 1 m uitlopend in een punt van 6 m lengte.
De T@b heeft een aardige poging gedaan.


Ton van Leeuwen antwoordt op 28 februari 2009:

Waarin Roel vokomen gelijk heeft wat betreft die achterzijde: een energievreter!
Maar probeer als caravanbouwer eens een compromis te vinden tussen functioneel, lage luchtweerstand en ook nog mooi (hoewel dat laatste uiteraard subjectief is)....
Misschien is een model als die T@b dan de beste benadering, maar daar loopt niet iedereen mee weg.


RobD antwoordt op 1 maart 2009:

Quote: Dan zouden auto's nu nog steeds voorzien zijn van een rechte, platte voorruit a la T-Ford.

Inmiddels is bekend dat alle kanten, met name de achterkant net zo belangrijk zijn. Een schuine- is niet heiliger dan een rechte voorkant. Of men daar nu voor warm loopt of niet.
De hut zal altijd een compromis blijven tussen functionaliteit (het wonen in) en rijden (stroomlijn). Wie waar warm voor loopt is zuiver een persoonlijke perceptie.


Hans antwoordt op 1 maart 2009:

de site Eifelland.nl is te koop
de site Eifelland.nl/open werkt normaal. Vreemd


Willem antwoordt op 5 maart 2009:

Knaus had er meer kunnen uithalen.
Mogelijk niet als merk maar wel als modeltype. Een soort instapmodel.
Alle caravans, waaronder ook de instapversie's, zijn al behoorlijk luxe.
Bijna alle caravans zijn tegenwoordig al behoorlijk groot en breed. Ook daar hadden ze wat mee kunnen doen.


antwoordt op 5 maart 2009:

"Knaus had er meer kunnen uithalen.
Mogelijk niet als merk maar wel als modeltype. Een soort instapmodel"

Hier is de groep juist aan kapot gegaan. Teveel concurrentie onderling in eigen rangen. Als voorbeeld Eifelland en de Knaus Sport.


RobD antwoordt op 5 maart 2009:

Waar de Knaus Gruppe last van had was een gebrek aan geld.(simpel gesteld) Niet aan bezittingen, maar aan cash-flow. Met zoveel merken en type.s lopen de vooraden al snel te hoog op. Klanten willen vandaag de dag niet te lang wachten dus moet er vooraf geproduceert worden.
Tussen inkoop goederen en de uiteindelijke betaling v.d caravan zit dan veel te veel tijd. Tel hierbij op dat de markt al langer stagneert dan is de rode lijn al snel bereikt. Het snoeien in type's is nog niet voorbij.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Voorbeeld Trekrapport

Het Trekrapport heeft de vorm van een E-book met gemiddeld zo’n 30 pagina’s. Bekijk voor een impressie het voorbeeld van mijn vorige combinatie waarmee ik 15 jaar heb rondgereden.

Wet- en regelgeving

Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker