Lennart Kramer vraagt op 2 maart 2009:
Hallo Allemaal,
Mijn vraag is tweeledig maar eerst een intro: Wij hebben een opel zafira 1.8 16v en zijn op zoek naar een grotere caravan. nu zijn we een TEC510 tegengekomen maar dan komt het volgende: max 1300 kg = 100 kg te veel voor de auto die we hebben maar is op te lossen met kenteken. dat betekent dat we nog 170 kg over hebben om m te laden (max 1200 kg). Nu zijn we van plan om in juni naar Kroatie te rijden en ik lees hier nog al verhalen over de automaat in sportstand of in 2 of 3 te zetten etc. etc en spullen die je nodig hebt om te vervoeren.
affijn dus nu mijn 2 vragen:
170 kg.... is dat voldoende om de spullen mee te nemen die je moet meenemen (gezin met 2 kleintjes van 1 en 3 jaar)?. Geen fietsen maar gewoon de standaard dingen en natuurlijk kunnen we in de zafira ook behoorlijk veel zaken kwijt.
1.8 16v automaat: heeft iemand ervaring met een 1200 kg zware caravan naar kroatie met dezelfde auto? (let: automaat). Is dit te doen? we zijn niet van plan om te scheuren (alsof dat zou kunnen) maar gewoon lekker onze tijd te nemen.
Ik ben benieuwd naar jullie tips en ervaringen!
Groetjes,
Lennart
Lennart Kramer antwoordt op 2 maart 2009:
Voordat ik het vergeet: opel zafira 1.8 16v automaat komt uit 2000 met 139.000 km op de teller 😉
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 2 maart 2009:
Lennart, wettelijk is er geen reden 100 kg van het maximaal caravan gewicht af te halen. Lees even goed wat er staat bij (via het menu 'De Wet ==> Maximaal trekgewicht'.
Als je zeker weet dat het leeggewicht van je caravan klopt dan is 170 niet veel, maar niet onmogelijk.
Heb je al ervaring met een caravan achter je auto? Hoeveel kilo scheelt dit? en wellicht hoeveel cm in de breedte? Maak een vergelijkende berekening en je ziet hoeveel je moet inleveren....
Ronny antwoordt op 2 maart 2009:
Een berekening geeft 3 groene sterren. Dus dat moet wel lukken. Qua gewichtverdeling tussen auto en caravan ong 70%. Ook ok dus.
170kg belading voor 4 personen kan wel heel krap worden. Er zal wel veel in de koffer van de auto moeten.
Lennart Kramer antwoordt op 2 maart 2009:
@Menno: 1200 kg is max wat de zafira mag trekken volgens de papieren. Ik heb rijbewijs B. We hebben hiervoor een skoda fabia combi 1.2 gehad met een homecar comfort 360 leeg 601kg max 850 kg dus een stuk lichter dan wat we nu willen hebben.
@Ronny: dat denken wij idd. ook: dat wordt een hoop inladen in de Zafira, als het maar idd kan... 😉
antwoordt op 2 maart 2009:
U schrijft dat de 100 kg teveel wel is op te lossen met het kenteken. Het is mij niet helemaal duidelijk wat u hiermee bedoelt. Graag meer duidelijkheid.
Kenteken caravan hoeft nl. alleen maar aangepast te worden (als dat kan) als u geen BE-rijbewijs heeft en het toegestane gewicht vd car (1300) meer is dan het kentekengewicht vd auto. Voor dit verschil zou dan het kenteken vd car naar beneden moeten en niet met de door u genoemde 100 kg. Maar m.i. is uw Opel zwaarder dus is dat niet nodig.
Voor het (technisch) verhaal is dit ook niet nodig als u de caravan maar onder het toegestaan trekgewicht (1200) van de auto houdt.
De ANWB heeft als regel: 100 kg algemene bagage en 30 kg per persoon, in uw geval 220 kg, maar onder de caravanners zijn "verhuizers" en "nudisten", als u begrijpt wat ik bedoel.
Ook op deze site (via Menu) staat een keurige lijst die u in kunt vullen om zo uw eigen bagagegewicht te bepalen.
Persoonlijk heb ik geen ervaring met uw auto, dus een mening daarover laat ik graag aan anderen over. Maar u kunt wel zelf een berekening uitvoeren, via Menu-berekeningen.
vrgr
JT®
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 2 maart 2009:
Precies, ook met een B-rijbewijs mag je met een caravan rijden die 1300 kg MAG wegen achter een Zafira.
antwoordt op 2 maart 2009:
@ Menno,
Even een tussendoor vraagje aan jou, die in dit geval mogelijk toch belangrijk is:
Het gewicht op de kogel (stel 60/70 kg) mag dit wel of niet bijgeteld worden bij de laadcapaciteit? Het wordt immers gerekend tot het bagagegewicht vd auto.
Zoja, dan heeft hij 170 op de as en plm 60 van de kogel is totaal 230 kg laadvermogen.
Of p.. ik nu naast het potje?
vrgr
JT®
antwoordt op 2 maart 2009:
Sorry, ik was al om 20.46 begonnen met het antwoord maar werd er afgehaald tot half tien en ging toen pas verder en bovendien type ik niet zo snel, zodoende sluit mijn antwoord niet helemaal meer aan op de andere opmerkingen
vrgr
JT®
peter antwoordt op 2 maart 2009:
overbodige opmerking dus JT
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 2 maart 2009:
Dat is een 'grijs' gebied. In praktijk wordt de kogeldruk gerekend tot de lading van de auto en wordt meestal aangekoppeld gewogen. Dan heb je dus 75 kg cadeau. (oftewel het gewicht dat de caravan zwaarder is dan je denkt 😉)
Lennart Kramer antwoordt op 2 maart 2009:
Goede reacties allemaal! dank!
in mijn kenteken staat: maximaal te trekken massa: 1200kg. Omdat op het kenteken van de caravan staat: tot 1300 kg , is dat 100 kg te veel voor de auto om te trekken, dus zou er een aanpassing in de papieren van de caravan moeten gemaakt worden waardoor de 1030 (leeggewicht caravan) nu maar max 1200 kg mag wegen.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 2 maart 2009:
Nee! dat hoeft niet. Je moet alleen er voor zorgen dat het werkelijk gewogen (as)gewicht van de caravan niet meer is dan 1200 kg.
Lennart Kramer antwoordt op 2 maart 2009:
@JT: dat is trouwens een hele slimme. zoiets is mij ook verteld! het gewicht op de kogel kan volgens mij idd. bij het gewicht van de auto bijgeteld worden (scheelt toch wel weer 70 kg!)
antwoordt op 2 maart 2009:
maar gaat dus wel van de laadcapaciteit vd auto af.
maak er geen "doorzakker" van.
antwoordt op 2 maart 2009:
Asgewicht is een ander gewicht dan het trekgewicht.
Trekgewicht is het autonoom gewogen gewicht van de caravan, dus inclusief kogelgewicht. Max.trekgewicht is dus incl. kogelgewicht.
Dit is eveneens het gewicht dat wordt gebruikt voor het berekenen van de remvertraging.
Asgewicht is het gewicht wat rust op de as, dus exclusief kogelgewicht.
Afgezien dat het kogelgewicht wordt gedragen door de auto hoort dit geheel thuis bij de caravan. Het moet door de trekker in beweging of tot stoppen worden gebracht evenals het asgewicht dmv de trekhaak.
Asgewicht is relevant bij het overschrijden van het maximum aan draagkracht daarvan (de as dus) niet bij het trekgewicht.
Gewicht metingen aan de trekhaak zijn derhalve niet correct maar wel de gewoonste (en gemakkelijkste) zaak bij caravancontroles.
Kogelgewichten ziet men gemakshalve in de toegestane marge.
antwoordt op 2 maart 2009:
@ ®oel
duidelijke taal.
de 3e regel van onderen:" metingen aan de trekhaak" moet dat niet zijn: metingen aan de as ?
en mag ik uit je laatste regel voorzichtig de conclusie trekken dat ook jij van mening bent dat die 60/70 kg gedoogd worden.?
vrgr
antwoordt op 3 maart 2009:
“”metingen aan de trekhaak" moet dat niet zijn: metingen aan de as ?”
»
Zo je wilt, ik bedoel daarmee dat de gewichtsmeting bij controle worden uitgevoerd met de caravan ‘aan de haak’,
het overrijden van weegplaten dus.
De dienders zijn op de hoogte van dit wezenlijke verschil maar het is natuurlijk ondoenlijk in zo’n controle actie elke caravan af te koppelen om een juiste gewichtsbepaling uit te voeren.
De marge van 10% geeft hen de ruimte om het aan de haak gemeten gewicht (asgewicht) wat vrijelijk te interpreteren.
“mag ik uit je laatste regel voorzichtig de conclusie trekken dat ook jij van mening bent dat die 60/70 kg gedoogd worden.”
»
Meten is weten heb ik ooit geleerd, maar dan moet je wel goed meten! Die 10 % marge dekt deze onjuistheid van de meting wel af. Het zou overigens wel eens interessant kunnen zijn bij deze controlemeting een protest op te werpen op grond van bovenstaande. Moet je overigens wel zin aan hebben natuurlijk als je kop op vakantiestand staat. 😉
Jan@ antwoordt op 3 maart 2009:
@ Lennart; ik heb van dezelfde serie een Zafira 2.2i automaat gehad met vergelijkbare caravan van ruim 1300 kg waar we één keer mee naar Frankrijk zijn geweest. Autobaanhellingen zijn geen probleem, de 4 (=overdrive) was uitsluitend in de meest optimale omstandigheden te gebruiken(helemaal vlak en geen tegenwind). Meestal 3 dus. De sportstand heb ik ook uitgeprobeerd maar dat reed veel te onrustig(veelvuldig heen en weer schakelen door de bak). Vermijdt steile hellingen met korte(haarspeld) bochten =veel weerstand. Bestudeer het trekkrachtrapport heel goed om te zien wat wel en niet kan en bestudeer dus ook de af te leggen route van te voren. Dan moet het kunnen. succes.
Lennart Kramer antwoordt op 3 maart 2009:
@Jan: Dank je wel jan! nu zit er wel een behoorlijk verschil tussen de 1.8 en 2.2 😉 misschien toch nog verder kijken naar een maatje kleiner? We zagen ook een mooie dethleff 430 T newline, die is een stuk kleiner maar dan ook wel weer een stukje lichter 😉
antwoordt op 4 maart 2009:
@ ®oel,
1) Ik had kennelijk (tijdelijk?) een dip in mijn denk/voorstellingsvermogen waardoor ik jouw opmerking niet goed interpreteerde. Sorry. Bedankt voor de uitleg.
2) Als onze neuzen naar het zuiden wijzen ga ik ook niet met oom/tante agent(e) een discussie aan (als we er al uit zouden komen). Bovendien maak ik geen gebruik van deze "toegestane marge".
vrgr
JT®
Peter antwoordt op 4 maart 2009:
Als het de 510 TK (met stapelbed) betreft is het een heerlijke caravan voor gezin met 2 kinderen. Wij vielen als een blok voor deze wagen!
Maar daar ging de vraag niet over...
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.
Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!