Caravantrekker.nl

Angst voor bergen

M.martens vraagt op 12 maart 2009:

als ik hier lees dan zie ik vaak dat mensen vragen of t te doen is met hun combinatie naar X te rijden .
zijn jullie echt zo bang dat jullie die bergen niet omhoog komen ?
ik denk dat de meeste combinaties geen probleem hebben . en laat het wat langzamer gaan jullie hebben toch vakantie .
zelfs ik met mijn opel omega en caravan van 1350 kg kom heel makelijk iedere berg omhoog.

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Bert antwoordt op 12 maart 2009:

Ja, dat vragen wij ons - als ervaren berggeiten - ook wel eens af. 😉 Wat doe je als je auto het niet trekt? Terugschakelen dus... Dat is echter niet zo vanzelfsprekend aangeleerd in ons vlakke landje en als je dat wel weet? Dan blijkt ineens bergop de gang eruit te gaan en sta je stil voordat je het weet met dat toch wel heftige gewicht waar je mee onderweg bent. Zwaartekracht of zoiets...

Elke toegelaten combinatie kan met een voldoende hoog toerental in de eerste versnelling hellingen oprijden die veruit steiler zijn dan 99% van de alpenpassen durf ik te stellen. Mijn combinatie is in theorie zelfs in staat de steilste verharde pas in Europa (1:3 = 33%) op te komen. Toch doe ik dat niet want onderweg moet ik een schapenhek openmaken en kom dus helemaal nooit meer weg.

Maar je doelde vooral op doorgaande wegen en dan heb je alle gelijk van de wereld. Echt elke combinatie kan via de doorgaande snelwegen naar Italië, Spanje, Oostenrijk, Zwitserland, Kroatië en noem maar op 'er komen'. Slechts zelden zal meer dan de tweede versnelling nodig zijn en dan nog??? Je hebt toch nog die eerste versnelling?

Ergo: je komt er altijd met welke combinatie dan ook. Maar hoe, dat is de vraag. Kun je een redelijk tempo (meer dan 70 bijvoorbeeld) aanhouden bij welk toerental (lawaai) op een helling bijvoorbeeld. Hoe presteert je trekauto als je in een file komt op slechts 6%. En nog veel meer problemen die kunnen ontstaan wanneer je daar of op een campinginrit vanuit stilstand moet proberen weg te komen. Ook mijn 'beest' die rijdend 33% aankan heeft 'techniek' nodig om daar op 10% weg te komen!

Kortom (2), het is geen kwestie dat de auto het niet kan, maar de bestuurder niet weet hoe er mee om te gaan, en niet weet wat de grenzen zijn; de beperkingen of juist de mogelijkheden. Dat moet je zelf ervaren of (beter) dat kun je leren. Thanx voor de trigger dus. 😉

Neem een keer deel aan een BergTrainingsWeekend en je wéét wat JIJ kunt met JOUW combinatie. Het vertrouwen neemt ongelooflijk toe daarna en de 'angst' neemt evenredig af.


Jan@ antwoordt op 12 maart 2009:

Dat was een prima voorzet voor je Bert. Wanneer je cols gaat rijden heb je behalve ervaring en tegenwoordig een goede training toch ook een behoorlijke trekauto nodig vind ik. Ver voor het bestaan van deze site ben ik eens met een wat te zwakke automotor met redelijk grote caravan door de Franse Alpen gereden. Zoals Bert stelt kom je op ""alle"" hellingen wel weg in de eerste versnelling. Wat het probleem was waren de haarspeltbochten.Dat (korte)stukje op de ""hoek"" van de bocht gaat soms heel steil , nog extra, omhoog. Wanneer je dan stilvalt voor bv een tegenligger, kom je mede door de enorme weerstand in de combinatie niet meer weg. Ik heb snelheid kunnen houden en ben boven gekomen maar heb me toen voor altijd voorgenomen altijd wat power ""over"" te hebben met een trekauto.


peter antwoordt op 12 maart 2009:

omdat we met met ze alle als eerste boven willen zijn gaan
we niet terugschakelen omdat dan als het een beetje
tegenzit de snelheid minder word en we dan ingehaald worden
en we willen dat niet want stel je voor dat dat misschien je
nieuwe buren op de camping zijn .
conclusie is dus toch waar een verlengstuk van een bepaald
lichaamdeel.


Tijs antwoordt op 12 maart 2009:

Jan@, daar zit inderdaad het verschil: het hangt er vanaf hoe je je doel bereikt. Ik heb een prachtige vakantie in Zuid-Duitsland gehad, echt tegen de Alpen aangeplakt zonder ook maar een echte berg te hoeven nemen. Alleen maar snelweghellingen maar die zijn naar mijn weten niet steiler dan 6%: dat zijn dus geen bergen maar hellingen. Kunnen veel combi's aan en ligt het meer aan de bestuurder of de koppeling het houdt in de file.

Neem je het soort route dat jij beschrijft dan is extra power en kennis wel nodig. Iets meer schakelen en anticiperen maar dan krijg je er vaak ook prachtige routes voor terug. Ga je voor snel of ga je voor mooi.


RobD antwoordt op 12 maart 2009:

Het kan allebij, snel en mooi als je ontspannen rijd.
Zeker berg op is anticiperen en snelheid inschatten van belang. Niet alleen je eigen snelheid maar ook van diegene voor en achter je.
Er zijn er genoeg die krampachtig achter het stuur zitten en niet weten waar te gaan of kijken. Angst voor het achterop komende snellere verkeer, hopen dat die 'kruiper' voor hen niet al te veel terugzakt, met als gevolg een helse klim.


robertb antwoordt op 12 maart 2009:

Ja, je komt wel boven in de eerste versnelling, zeker als je kunt blijven rijden.

Maar wat is dan nog redelijk?

Als je het verkeer ophoudt en vrachtauto's zitten je op te duwen, dan is dat geen prettig gevoel. Er is ook een relatie tussen boven aankomen, met welk plezier, hoeveel boze mensen achter je etc.

Het is toch ook niet de bedoeling dat je op elk vlak stukje aan de kant moet om anderen voorbij te moeten laten.

Om met plezier een berg op te rijden, kun iemand dus twijfelen denk ik.

Naast een redelijke combinatie helpt het ook, dat je met deze combinatie snelle bochten kan rijden (de vaart er in houden).
Zonder dat de (te) zware caravan, de auto laat kwispelen.

En als je pas een caravan hebt, geen ervaring met bergen, dan .....kun je je weleens afvragen of...


M.martens antwoordt op 13 maart 2009:

weet je hoe het meestal gaat ik rij 90 op de teller dan komen ze mij voorbij rijden en bij het volgende heuveltje bergje ga ik hun weer voorbij omdat ik heuvel en bergje ook 90 op de teler heb .
ik moet wel terug schakelen maar snelheid blijft 90 maar het doet er niet toe .
ik vind dat het niks uitmaakt als men de heuvel berg met 60 oprijd tenslote zijn de vrachtautos er ook langzamer .
60 haalt volgens mij wel iedere combinatie op bv de heuvel bij luik .


Tijs antwoordt op 13 maart 2009:

M. Martens, op de snelwegen valt daar wat voor te zeggen, al denderen die vrachtwagens inmiddels ook redelijk vlot naar boven. Maar op die snelwegheuvels kan in ieder geval worden ingehaald.

Ga je echt de bergen in dan zijn het meestal enkelbaanswegen. Vooral voor die wegen heeft Robert zeer gelijk als hij stelt dat je het verkeer niet onnodig op moet houden. Niet lekker voor hen, niet lekker voor jezelf. Op die wegen is het dus wel goed om tevoren eens te checken of je combi (en vaardigheden) je vakantieroute kan bijbenen. Zowel omhoog als omlaag.

Dit is natuurlijk geen pleidooi om je op bergwegen op te laten jagen, daar schiet ook niemand wat mee op. Maar redelijk meekomen is wat anders.

Dus laat de vragenstellers vooral hun gang blijven gaan. Ik heb liever dat we allemaal voorbereid op pad gaan dan dat ik weer een slingerende en bijna omslaande caravan voor me zie rijden. Misschien wel goed als de vragenstellers aangeven of ze op de snelweg blijven of dieper de bergen ingaan (al is dat maar de laatste 20 km).


Bert.s antwoordt op 14 maart 2009:

Rijden in de bergen is ook toch niet zo moeilijk.
En als de auto het niet meer kan trekken schakel je gewoon een tandje terug, dat doet iedereen en is voor een ieder vanzelfsprekend. Als de auto het solo niet meer kan trekken schakel je toch ook een tandje terug.
Ik vind dan ook dat op deze site wel een beetje overdreven word gedaan over bergen.
Ik rijd al 18 jaar met caravan en heb nog nooit een bergtraining gedaan, en nog nooit problemen gehad.

groet Bert.s


antwoordt op 14 maart 2009:

Quote:"heb nog nooit een bergtraining gedaan, en nog nooit problemen gehad."
»
Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Tevens wil dat zeker niet aangeven dat het één het gevolg is van het ander. Andersom zou dat wél het geval kunnen zijn. 😉


Lambert antwoordt op 14 maart 2009:

Rijden in de bergen is niet moeilijk. Maar zoals eigenlijk voor alles geldt, moet je zorgen dat je materieel in orde is zoals vaak op deze site wordt gesteld. Daarnaast moet ook de bestuurder in goede conditie zijn, dus kunnen trainingen zowel bergtraining als alle andere aangeboden trainingen geen kwaad. Je hebt niet alleen een verantwoordelijkheid naar jezelf maar ook naar alle medeweggebruikers.


Bert.s antwoordt op 14 maart 2009:

®oel
Quote:"Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Klopt roel, Maar ook met training heb je geen garantie dat er niets mis kan gaan.
Maar ik ben nog steeds van mening dat een aantal mensen op het forum doen voorkomen dat het vreselijk moeilijk is om met een caravan in de bergen te rijden.
Als je zorgt voor een goede auto caravan combinatie moet rijden in de bergen geen enkel probleem op leveren.
Voor mensen die zich met de caravan onzeker voelen is een training een goede optie.

groet Bert.s


Jan antwoordt op 15 maart 2009:

Van: robertb
Datum: 12 March 2009 om 18:57:
Het is toch ook niet de bedoeling dat je op elk vlak stukje aan de kant moet om anderen voorbij te moeten laten.

Wat is hier mis mee? Als je beduidend langzamer bent is het zelfs raadzaam om dit te doen om onveilige situaties te voorkomen!


Tijs antwoordt op 15 maart 2009:

Jan, als je inderdaad zo traag bent is het inderdaad niet meer dan netjes om bij elk vlak stuk aan de kant te gaan. Daarom geeft Robert ook aan dat de combi een beetje moet kunnen doorrijden om jezelf en anderen niet tot last te zijn. Als je op elk vlak stuk aan de kant moet dan kom je tenslotte ook nergens.

Bert.s, rijden in de bergen is natuurlijk geen onmogelijke opgave maar een beetje voorbereiding kan natuurlijk geen kwaad: we hebben niet allemaal 18 jaar ervaring. En als je er dan niet tevoren over hebt nagedacht (bijv. tijdens een training) dat schakelen op een steile helling met nog eens 1000-1500 kg achter je toch al zware auto net even wat sneller moet dan solo op de vlakke Nederlandse polderweg (om maar een voorbeeld te noemen) dan kom je wel voor rare situaties te staan. Dus naast onzekerheid zou ik onervarenheid met de bergen als een belangrijke reden voor de training willen noemen.

Angst voor de bergen lijkt me dus niet nodig, maar een goede voorbereiding er op, inclusief vragen stellen op dit forum, is erg nuttig. Zo ben ik erg blij met de beschrijving van Robert e.a. op dit forum van specifieke Noorse wegen. Heeft niks met angst van mij te maken: ik rijd graag in de bergen en heb ondanks eerdere ervaring met auto en vouwwagen op erg steile wegen toch de training gevolgd. De tips op dit forum helpen mij om voorbereid aan mijn route te beginnen. Degenen die naar Italië gaan slaan dan gewoon het topic "Noorwegen" over en ik zal me niet bemoeien met de route naar Salou 😉.

Maar ik blij bij mijn stelling dat het goed is om onderscheid te maken of je op doorgaande wegen door de bergen rijdt of dat je echte steile en smalle wegen wilt bedwingen. Scheelt een hoop in wat voor auto en ervaring je nodig hebt.


robertb antwoordt op 15 maart 2009:

Tijs, dank voor je mooie woorden. Ik moet toch ook maar eea verduidelijken.

Vorig weekend zijn wij naar Ølen geweest, dat ligt aan de E134, west van Haugesund in Noorwegen. Zo'n vijftig km voor de Hardangervidda, europa's grootste hoogvlakte.

Reeds ver voor we echt in de bergen komen, is het traject bochtig met korte steile stukken. Let wel op de E134.
Om niet het zondagverkeer op te houden, moet ik alle zeilen bijzetten. Dwz flink schakelen, sneller dan toegestaan naar beneden om makkelijker de volgende steiging te halen, flink hard door de binnenbocht zonder de voorganger nog te zien.
Ik hou gewone auto's bij, maar dat vergt wel wat. Vrachtauto's kunnen het volgens mij sneller.

Aantal plaatsen om ze voor bij te laten, nihil. Mijn ervaring: 4 jaar woonend in Noorwegen, daarvoor jaarlijks sinds 1976 hier vakantie gehouden. Onze combinatie: Peugeot Partner 1.6 HDI 75 pk met een Eriba Puck, max 680 kg. 4,5 ster in de caravantrekker, 15% vanuit stilstand, 105 km/u.

Er zijn landen waar het ophouden van het overige verkeer strafbaar is. Men legt dat hier zo uit dat je het woonwerk-verkeer en het beroepsverkeer vrije doorgang moet geven. Vroeg of laat loopt iemand, die te langzaam rijdt, een bekeuring op.

Ik weet ook dat Noren met enorme combinaties rijden maar die trekken niet echt rond. Van A naar B en buiten de verkeerspieken.
In de vakantieperiodes wordt er steen en been geklaagt over buitenlanders uit een bepaald land, buren van NL, die zo traag zijn met hun campers en caravans.

Als ik het zo beschrijf is er dus wel eeen reden voor mensen, om zich af te vragen hoe het met hun combinatie gaat.

De tijd van 55 pk voor een Puck hebben wij ook gehad, kon toen ook (1983), we zijn ook overal geweest.
Als ik nu voor het eerst in de bergen zou gaan, met wat wij toen hadden, zou ik graag advies willen krijgen hier, graag met enkele doorschemerende twijfels in die adviezen.

Groet, Robert

PS. In de fjord bij Ølen ligt een boorplatform ter reparatie. Dit schijnt een van de grootste ter wereld te zijn. Leuk om te zien tegen besneeuwde bergtoppen. Vandaar...


Peter antwoordt op 15 maart 2009:

---Als ik nu voor het eerst in de bergen zou gaan, met wat wij toen hadden, zou ik graag advies willen krijgen hier, graag met enkele doorschemerende twijfels in die adviezen. --

Met wat wij TOEN hadden? Wat heb je nu dan?


RobD antwoordt op 15 maart 2009:

Met je huidige combinatie moet dit goed te doen zijn. Er liggen inderdaad wat steilere stukken tussen en bochten die krap zijn.
Zelf heb ik deze weg gereden 3 jaar geleden van oost naar west. Met enige ervaring en op sommige stukken wat lef is het best te doen. Nu kon mijn combinatie dit makkelijk aan, maar ook met de Partner-Puck moet dit goed te rijden zijn.
Een lastige stuk lag bij het gehucht Hara waar de 13 erbij komt en wat lastige bochten zijn.
Het is een ontzettend mooie weg om te rijden en het staat me bij dat er toch wel redelijk wat uitwijk mogelijkheden waren.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

Wet- en regelgeving

Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.

Gastenboek

Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker