Caravantrekker.nl

Stabilisator

John vraagt op 16 maart 2009:

Ik krijg volgens de site 2,5 sterren met de mededeling dat ik niet teveel gemak en comfort kan verwachten met mijn auto en caravan.

Is het verstandig om een stabilisator aan te schaffen of geeft dit niet veel verbetering??

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Hans antwoordt op 16 maart 2009:

Nee.


@Eric antwoordt op 16 maart 2009:

Gemak en comfort is meen ik gebaseerd op het feit dat je veel zult moeten schakelen om de combinatie op gang te houden?


janka antwoordt op 16 maart 2009:

Als je je zelf voor de gek wilt houden moet je vooral zo'n ding aanschaffen. Want als je caravan met stabi aan de haal gaat is het leed helemaal niet meer te overzien. Dan kun je beter rustig blijven rijden zonder. En dan heb je net zoveel comfort en gemak.


john antwoordt op 16 maart 2009:

Het is ook totaal mijn bedoeling niet om hard te gaan rijden. (Dit doe ik ook niet zonder caravan). En ik weet ook dat ik veel zal moeten schakelen. Maar ik heb een niet zo'n zware auto en caravan en dacht dat ik hiermee voor wat betreft enig meer comfort te kunnen krijgen bij wind of als ik ingehaald wordt door een vrachtwagen.


john antwoordt op 16 maart 2009:

Het is ook totaal mijn bedoeling niet om hard te gaan rijden. (Dit doe ik ook niet zonder caravan). En ik weet ook dat ik veel zal moeten schakelen. Maar ik heb een niet zo'n zware auto en caravan en dacht dat ik hiermee voor wat dat betreft enig meer comfort te kunnen krijgen bij wind of als ik ingehaald wordt door een vrachtwagen.


Hans antwoordt op 16 maart 2009:

NEE


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 16 maart 2009:

John,
de score voor 'gemak en comfort' heeft alleen te maken met de prestaties van de motor en je zult dus wat meer moeten schakelen en wat verder moeten doortrekken (meer toeren maken) als je daar maar weinig sterren voor krijgt. Voor de veiligheid is de gewichtsverhouding wel van belang (dit wordt aangeven door de kleur van de sterren en een percentage).

Een stabilisator geeft wel degelijk meer veiligheid en rij-comfort! Er zit echter ook een belangrijke voorwaarde aan, namelijk dat je als bestuurder wel in staat moet zijn te voelen hoe de combinatie op de weg ligt. Een beginnende slingering wordt namelijk wat onderdrukt en is daardoor minder goed te zien. Het gevaar is dan dat je denkt dat de combinatie niet gaat slingeren maar dat kan wel degelijk plotseling toch gebeuren.


john antwoordt op 16 maart 2009:

Ik ben nog maar een beginnende caravanner:

Voor de veiligheid is de gewichtsverhouding wel van belang (dit wordt aangeven door de kleur van de sterren en een percentage).

Ik krijg een verhouding van 65%


@Eric antwoordt op 16 maart 2009:

Da's op zich een prima verhouding.
Heb je al gereden met de combinatie?


john antwoordt op 16 maart 2009:

Ja, maar alleen naar limburg. Dit ging prima maar ja je hebt dan ook bijna alleen maar vlakke wegen. Wat betreft het ingehaald worden door een vrachtwagen. De zuiging hiervan merkte ik niet echt veel van


Bert.s antwoordt op 17 maart 2009:

John
Misschien kun je ons zeggen wat voor auto en caravan je hebt, misschien dat er hier mensen zijn met ervaring van dergelijke combinaties.

Groet Bert.s


RobD antwoordt op 17 maart 2009:

@John. Zelf rijd ik ook met zo'n gadget op mijn caravan, maar altijd los. d.w.z dat ik de stabifunctie nooit gebruik en de hendel dus los laat staan. Persoonlijk wil ik graag voelen waneer de caravan gaat 'kwispelen'. Hierdoor kan ik eerder ingrijpen om dit weer teniet te doen. Veel voors en tegens zijn er al over geschreven en ik respecteer ieders standpunt, maar voor mij is het een gadget om weer de prijs op te voeren.


janka antwoordt op 17 maart 2009:

Je zou hem er dus ook gewoon af kunnen halen. Dat heeft dan weer invloed op de kogeldruk die dan minder is geworden. En daardoor zou je weer meer mogelijkheden hebben tov andere zaken vervoeren zoals bijv fietsen op de dissel. (Of wegen die stabi's niet zoveel?)


Cor antwoordt op 17 maart 2009:

Wat stabi's wegen? Geen idee, maar om het vergelijk te maken met fietsen op de dissel en dan de stabi er maar af te halen om zo de kogeldruk te reduceren??


janka antwoordt op 17 maart 2009:

Nee dat lees je verkeerd. Ik stel dat als de stabi er niet opzit je (mischien) meer overhoud mbt de kogeldruk. Die fietsen is een voorbeeld. Je zou ook 2 gasflessen kunnen meenemen ipv 1.


bERT.S antwoordt op 17 maart 2009:

Van: RobD

Zelf rijd ik ook met zo'n gadget op mijn caravan, maar altijd los.

Aan RobD
Volgens mij is het beter om de snelheid die je nu rijd "Zonder stabilisator" aan te houden, maar dan met de stabilisator in geschakeld.

Bert.s


RobD antwoordt op 17 maart 2009:

Waarom Bert S.
Geef mij eens één goede reden!


Patrick antwoordt op 17 maart 2009:

Heb de mijne vandaag eerste keer gebruikt met Adria caravan en gemerkt dat de trekhaak aan één kant zijn verf kwijt is... Is dat normaal en kan dat kwaad? na wat ik hier lees begin ik te twijfelen aan het nut van zo'n stabilisator...

Groetjes en bedankt voor reacties.

Patrick.


john antwoordt op 17 maart 2009:

Ik heb een suzuki ignis en een delta 320 caravan


RobD antwoordt op 17 maart 2009:

Dat de verf van de haak af is, is een goed teken, het geeft aan dat de frictieschoentjes werken.

In mijn ogen is een stabi grensverlegend, het onderdrukt de eerste zachte slingers. Je bent het 'gevoel' kwijt, althans je merkt het later, met wat er met de caravan gebeurd. Ik persoonlijk vind het een uitvinding die niets bijdraagt aan het rijden met caravan en weten wat er achter je aan de hand is. Mede door het feit dat ik een lomp zware trekwagen heb die niet snel laat merken dat er iets 'kwispeld" aan de haak.


antwoordt op 17 maart 2009:

Dat de verf van de kogel afgaat is normaal. Eigenlijk was het beter geweest de kogel van te voren al verfvrij te maken.
Maar dat de verf er maar aan 1 kant vanaf is is mogelijk niet helemaal goed.
Het kan zijn dat de verf aan 1 kant dikker op de kogel zat en er daarom niet helemaal af is gesleten.
Het kan ook zijn dat de blokjes in de stabilisator niet goed gelijkmatig werken.
Een eenvoudige test kun jezelf doen:
Als er iemand is die jou even kan helpen dan gaat het makkelijker.
Trek de hendel vd stab naar boven. Ga voor de car zitten met gezicht naar car en steek je beide duimen onder in de stab op de plaats vd kogel. Iedere duim op een remblokje en laat nu een ander de handel naar beneden duwen. Beide blokjes moeten nu iets naar binnenkomen. Is er 1 die niet beweegt (de kant waar verf niet is afgesleten) dan klopt er iets niet in de stab.
Andere test is: Neem een los kogeldeel (van een afneembare trekhaak) en doe die in de dichtgeklapte stab en kijk of je hem met de hand eenvoudig om kunt trekken, zoja: helaas voor jou is er iets niet goed en dus terug richting dealer.
Hoop voor jou van harte dat het alleen maar een laagje te dikke verf op de kogel was.
Wel even de rest vd verf vd kogel halen en de blokjes reinigen want daar zit dus nu ook een restje verf aan.
Succes.
vrgr.


janka antwoordt op 18 maart 2009:

Wij denken er net zo over als Rob D. En Bert S? Die hult zich vooralsnog in stilzijgen. Ik zou ook wel willen weten wat ik mis.


Bert.s antwoordt op 18 maart 2009:

Van: RobD
Datum: 17 March 2009 om 19:49

Waarom Bert S.
Geef mij eens één goede reden.

Met de stabilisator in werking word de combinatie stabieler mits de snelheid gelijk blijft.
Dat is dus de reden, en zal voor de meeste combinaties opgaan.
Maar als jij met de zonder stabilisator wilt rijden...gewoon doen zou ik zeggen.
Een stabilisator is grensverlengend dat klopt, even als de auto die voor de caravan zit.
Misschien is het ook verstandiger een auto aan te schaffen die net geschikt is voor de caravan, dan voel de caravan nog beter slingeren.


gr bert.s


Bert.s antwoordt op 18 maart 2009:

Ook met de stabilisator in werking zal de caravan gaan kwispelen, alleen dan met een hogere snelheid.
Dit zul je dan ook zeker in de auto voelen.


MvO antwoordt op 18 maart 2009:

@Bert.s

Wat bedoel je met "hogere snelheid"?
Kwispelt ie dan sneller (hogere frequentie), of eerder, of pas bij een hogere rijsnelheid van de combinatie.


Patrick antwoordt op 18 maart 2009:

Zit vermoedelijk wel een grond van waarheid in. Met de stabilisator ging ik gezwind naar 120 zonder last te hebben van slingerende bewegingen van de caravan (had niet gemerkt dat ik al zo snel reed!). Maar vlug terug naar de veilige max 100 km/u. Vermoedelijk zou dit zonder stabilisator wel anders aanvoelen (ga het eens voorzichtig uittesten om te weten of die stabilisator nu echt zijn werk doet).

Groetjes,


Patrick.


Bert.s antwoordt op 18 maart 2009:

Elke auto met caravan heeft een kritische snelheid.
Met stabilisator zal deze kritische snelheid iets hoger worden.
Eigenlijk zou je kritische snelheid moeten weten zonder stabilisator, deze snelheid zou je als maximale snelheid kunnen rijden met ingeschakelde stabilisator,
Let wel op met externe invloeden...het weer, wind e.d.
Dit kan je kritische snelheid weer nadelig beinvloeden.

groet Bert.s

Groet Bert.s


janka antwoordt op 18 maart 2009:

Als je helemaal en dus volledig aan alle eisen voldoet als combinatie zou je dus zonder stabi rond kunnen rijden? Die vraag kan ik persoonlijk alleen maar met "ja" beantwoorden. Dus als je het dan puur zwart/wit bekijkt is dat ding er alleen maar voor het gevoel of gemak. Net hoe je het bekijkt. En zo zien wij het tenminste. Voor ons is het een overbodig iets wat tijdens het rijden je op het verkeerde been kan zetten. Als'ie gaat, dan gaat'ie gelijk ook goed! En dat zijn we liever voor. Nu voelen we alle bewegingen en daar is heel best mee te rijden. Een kwestie van instelling dus.


RobD antwoordt op 18 maart 2009:

Van: Bert.s
Datum: 18 March 2009 om 13:56
Met de stabilisator in werking word de combinatie stabieler mits de snelheid gelijk blijft.

@ Bert S. Een compleet stabiele combinatie bestaat niet. Ik rijd 130 km/u met c/van en deze is zo stabiel als maar kan zijn. Hier doet een stabi niets aan af of voegt hij toe.
Die tijd die ik krijg om in te grijpen als ik voel dat de caravan kwispelt is net die tijd die de stabi onderdrukt. M.a.w. Ik ben eerder het kritisch moment aan het onderdrukken voordat de stabi dit doorgeeft. Die 3 cm2 (frictieschoentjes) zijn echt niet voldoende om het kritisch moment te verleggen, wel om de info door te geven. Dit wil ik hiermee juist voor zijn.

Dus wacht ik nog op één goede reden!


Hans antwoordt op 18 maart 2009:

Stabilisators: een handige marketing move van de fabrikant. We willen en konden (technisch) allemaal sneller dan 80km/u. Alleen we durfden nog niet. Met de stabilisator is deze angst overwonnen en vliegen die dingen als zoete broodjes over de toonbank. " We hebben nu eenmaal zo'n ding en kunnen dus sneller, dus doen we dat ook"
Wat winnen we qua kritieke snelheid? 5%? In ons hersenstelsel winnen we 20%? We hebben toch zo'n ding!! 2 (of 3)kleine frictieschoentjes die ons overmoedig(er) maken. Driewerf hoera voor deze marketinggoerroe's. En conclusie van alle testresultaten: goed beladen is veel belangrijker.
Als klap op de vuurpijl een test die door de anwb is uitgevoerd en door het AD is gepubliceerd, zonder dat de anwb een rechtzaak aanspande:

Geen sticker, dan onderaan
Bij de Anwb ging het ooit zover dat ze tijdens een test van koppelingsstabilisatoren de fabrikanten uitnodigden om voor veel geld een Anwb-sticker aan te vragen. Ging je met de Anwb in zee, dan kwamen je bedrijf en je product natuurlijk uitstekend uit de test tevoorschijn. Je mocht er ook nog een Anwb-gekeurd-sticker opplakken en dan gingen je spullen vanwege die positieve uitstraling als warme broodjes over de toonbank.
Sloeg je dit aanbod echter af, zoals de producent van de Stabifix, dan eindigde je onderaan in de test. De Anwb schreef in dat geval zelfs dat deze stabilisatorkoppeling in een extreem geval spontaan kon ontkoppelen en dat ze (=de Anwb) niet snapten dat de RDW niet zorgvuldiger was geweest met z'n goedkeuring. Het bedrijf in kwestie raakte op de rand van de afgrond en tot op de dag van vandaag wil de Anwb geen inzage geven in dat stickeronderzoek waarvoor de concurrentie veel betaald had.


RobD antwoordt op 18 maart 2009:

Helaas, Menno en Bert, maar ik moet jullie even voor het hoofd stoten met dit gegeven uit de KCK:

Caravans en weggedrag
Tijdens de jaarlijks trekautoverkiezing rijden de juryleden met zo'n vijftien verschillende caravanmodellen van één merk. Elk jaar is dat een ander caravanmerk. Telkens blijkt dat het weggedrag van deze caravans niet zo zeer door het model of de indeling, maar juist door de belading wordt bepaald. Hoge snelheden, uitwijkmanoeuvres en slecht wegdek zijn tijdens de trekautoproeven nooit een probleem. En dan te bedenken dat de juryleden altijd rijden met uitgeschakelde stabilisator.

Stabilisatorkoppeling
Een stabilisatorkoppeling verricht geen wonderen. Dat ondervindt elk jaar een beperkt aantal caravanners dat bij ongevallen betrokken raakt. Wel zorgt de stabilisator voor een comfortabeler weggedrag. En dat maakt het reizen met de caravancombinatie een stuk minder vermoeiend.

Deskundigen uit de caravanbranche wijten slingeren in de eerste plaats aan verkeerde of ongunstige belading. Elke caravan heeft een zogeheten ‘kritische snelheid’. Bij die snelheid komt een caravan spontaan in slingering. Bij een zorgvuldig, volgens de regels beladen caravan ligt dat moment bij een hogere snelheid dan bij een slecht beladen caravan. Een stabilisatorkoppeling (slingerdemper) maskeert in feite het waarschuwingssignaal voor een slechte belading door die kritische snelheid een stukje te verleggen. De kans bestaat dat de kritische snelheid daardoor zeer plotseling wordt bereikt. En dan is er doorgaans geen houden meer aan. Alleen snel en stevig remmen kan de zaak dan nog redden.

Conclusie: het rijd wat comfortabeler met een stabi.


antwoordt op 18 maart 2009:

Zoals jullie van mij kennen:

Een stabilisator is een ONDING!

Maar het is wel lekker comfortabel (op de binnenwegen). 😉


RobD antwoordt op 18 maart 2009:

@ Roel, kennen wij je wel??


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 18 maart 2009:

Wat een discussie....met een hoop waarheden en onwaarheden!

Er zijn een heleboel factoren die de stabiliteit van de combinatie bepalen en die van grote invloed zijn. Bijna alle daarvan zijn belangrijker dan wel of geen stabilisator. Maar bij exact gelijke combinaties en extact gelijke omstandigheden voegt een stabilisator extra veiligheid toe. 'Technisch' gesproken de demping neemt namelijk toe (en ook de kritische snelheid).

Wat ik hier veel lees (en ook in het citaat van de KCK) is dat je met stabilisator minder snel door zou hebben dat de caravan gaat slingeren. Dat hangt echter vooral af van de ervaring van de bestuurder. Feit is dat je de caravan in je spiegels minder snel ziet slingeren (kwispelen) maar voor het 'gevoel' in je rug in de auto maakt het weinig uit. De meeste mensen hebben niet zo veel ervaring dat je precies voelt hoe een caravan op de weg ligt. Daarnaast moet je de trekauto ook wel heel goed kennen. Daarom rijden de testheren van de KCK liever zonder stabilisator.

Persoonlijk voel ik met stabilisator net zo goed hoe de caravan op de weg ligt dan zonder, maar alleen bij mijn eigen trekauto. Die ken ik tenslotte al ruim 12 jaar. Zo kan ik ook voelen of een stabilisator uberhaupt wel werkt. Ik durf best de stelling aan dat een kwart van de stabilisatoren niet doet wat die eigenlijk zou moeten doen, zonder dat de bestuurder dat door heeft.


RobD antwoordt op 18 maart 2009:

Ik ga met je stelling mee en verhoog dit zelfs nog tot 35-40% van de rijders.
Tevens wil ik een citaat van je aanhalen: 'Maar bij exact gelijke combinaties en extact gelijke omstandigheden voegt een stabilisator extra veiligheid toe. 'Technisch' gesproken de demping neemt namelijk toe (en ook de kritische snelheid).'

In je laatste 5 woorden schuilt juist het gevaar waar ik op hamer, "we hebben zo'n ding, dus gaan". Zeker voor die 25% die jij noemt en die ik nog hoger inschat.


Hans antwoordt op 18 maart 2009:

Wat ik mis in elke rapportage: HOEVEEL neemt de demping toe, HOEVEEL hoger ligt de kritische snelheid? Waar praten we over?
Dat er frictie is en dus demping geloof ik wel, maar wat is de meerwaarde van deze frictie?


Benno antwoordt op 18 maart 2009:

Vorig jaar zag je op het Web foto's van caravans die op de rug lagen. Mooie rechte secundaire weg dus op het eerste gezicht onbegrijpelijk. Later hoor je dat er was gewaarschuwd voor rukwinden. Wat doet meneer? Die denkt ruk met die rukwind, ik heb een state of the art stabi: rijen!!

In mei stond ik in Italie naast Henk, de caravandeskundige.
Henk had een spiksplinternieuwe Kip omdat zijn vorige 8 maanden oude Kip total loss was. Bij het aankoppelen in de stalling leek alles o.k. Henk zegt: ik stond er met de neus bovenop, die jongens doen niet anders. Het pieletje sprong keurig op groen en heb er nog een ruk aan gegeven.
1200 meter verder lag mijn lamme Kip in een diepe sloot. Henk stond te huilen vertelde zijn vrouw mij.
Dus wat doe ik op feestjes? Ik vraag aan mensen waarvan ik weet of hoor dat ze caravannen of ze wel eens een ongeluk hebben gehad.
Score (recent):
Robert en A.: In D. op de Autobahn grote Eriba verloren.
Bob en N.: In F. door een losschietende caravan tegen de vangrail gedrukt. Met zijn vieren (2 kleine kinderen) naar het ziekenhuis.
Op een andere site stelde iemand de vraag wie het wel eens had meegemaakt dat zijn hutje de breekkabel ging testen.
Ongelooflijk veel reacties, meestal onschuldig hoor, in de eerste bocht vloog ie er gelukkig al af.
Gesprekken op de camping leveren ook een onthutsend beeld.
Hoe het precies zit weet ik niet maar ik heb stellig de indruk dat de aankoppeler meer aandacht besteed aan de stabi zelf dan aan het correct aankoppelen.
Het kan ook zijn dat door de grootte en de complexiteit van de stabi het zicht op de kogel en zijn ontvanger wordt belemmerd.
Ir. Sanders zegt daarover: voel na het aankoppelen onder de koppeling of de zaak goed zit.
Ik heb nog nooit iemand gezien die na het aankoppelen met de stabi even onder het ding ging voelen.

Antwoord aan John.

John, jij hebt een Ignis welke leeg 895 (1.3) of 935 (1.5) kg. weegt. Beladen maak ik er even 1100 kg. van. De Delta weegt daarvan 65% dus 715 kg. beladen.
Mocht je overgaan tot aanschaf van een stabi, ga dan naar een deskundige dealer en kies het juiste apparaat voor JOUW combinatie.
Maar bovenal, draai na het aankoppelen ALTIJD het neuswiel uit. Pas als de Delta omhoog komt zit je goed.

Ik citeer RobD:
"Dat ondervindt elk jaar een beperkt aantal caravanners dat bij ongevallen betrokken raakt".

Mijn stelling luidt:
Het is werkelijk onthutsend hoeveel caravanners elk jaar een ongeluk meemaken.


Bert.s antwoordt op 18 maart 2009:

Van: RobD
Datum: 18 March 2009 om 20:59

'Maar bij exact gelijke combinaties en extact gelijke omstandigheden voegt een stabilisator extra veiligheid toe. 'Technisch' gesproken de demping neemt namelijk toe (en ook de kritische snelheid).

En het is juist de kunst om dan niet sneller te gaan rijden.
Dit is ongeveer hetzelfde als de eerste auto,s met ABS, de mensen die zo'n auto hadden dachten ook dat ze geen ongeluk konden krijgen. Wij weten inmiddels wel beter.

gr Bert.s


RobD antwoordt op 18 maart 2009:

Ok Bert S, dit is wat we allemaal weten, maar geef eens één goede reden om met stabi te rijden.
Comfort is al genoemd, vind ik geen reden voor een stabi.
Blijft over...............?


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 18 maart 2009:

Ik citeer uit een onderzoek van de ADAC gepubliceert in het caravanhandboek:

In 2004 heeft de ADAC (Duitsland) een onderzoek gedaan naar de stabiliteit-op-de-weg van trekauto met caravan (span).
Daarbij zijn 6 factoren bekeken die van invloed zijn op het weggedrag.
Het gebruikte span betrof een Mercedes C-Klasse 320T met daarachter een Bürstner Ventana 455 TS met een maximum toegestane massa van 1360kg. De testen zijn uitgevoerd met snelheden tussen 80 en 100 km/uur. Als maatstaf gold de internationale norm ISO 9815, een zijdelingse stabiliteitstest (slingertest) voor trekauto+caravan-combinaties (spannen). Daarbij wordt het span door gedefinieerde stuurimpulsen tot slingeren aangezet.

Het kenmerk van een stabiel span is dat het slingeren vanzelf snel ophoudt, bij een instabiel span zal het slingeren lang aanhouden en nauwelijks minder worden. Tijdens de testen wordt slingergegevens genoteerd en daaruit wordt een dempingsmaat berekend. Simpel geformuleerd: hoe hoger de dempingsmaat, des te stabieler het span is. Als de snelheid hoger wordt, neemt de dempingsmaat af. Als de dempingsmaat 0 is, is de grens bereikt tot waar het span stabiel is. Deze grens wordt wel 'kritieke snelheid' genoemd.

Telkens zijn 2 situaties vergeleken: de beste en de slechtste.
De verslechtering in dempingsmaat van de slechtste in vergelijking met de beste wordt stabiliteitsinboet genoemd en wordt uitgedrukt in procenten.

1. Verdeling van de lading over de caravan.
Een ongunstige verdeling van de lading geeft een tabiliteitsinboet van 7% t.o.v. een optimale verdeling.
Tip: zware spullen op de vloer, zo dicht mogelijk bij de as; alleen lichte spullen voor- en achterin.

2. Verdeling lading caravan-trekauto.
Lading van 100kg in de caravan geeft een stabiliteitsinboet van 28% t.o.v. dezelfde 100kg in de trekauto.
Tip: zoveel mogelijk lading in de trekauto.

3. Kogeldruk.
Een kogeldruk van 15kg geeft een stabiliteitsinboet van 38% t.o.v. een kogeldruk van 75kg.
Tip: zorg voor een zo hoog mogelijke kogeldruk als de trekauto toestaat. Pas daarbij op niet te ver te gaan, want 20kg teveel geeft bij een verkeersdrempel al gauw 200kg extra op de trekhaak.

4. Fietsen mee.
Fietsen achterop de caravan geeft een stabiliteitsinboet van 23% t.o.v. fietsen op het dak van de trekauto.
Conclusie: fietsen horen niet achterop (zegt ook Bürstner). Fietsen op de dissel wordt als goed alternatief gezien.
Tip: kwa weggedrag zijn fietsen op het autodak het beste alternatief.

5. Stabilisator-koppeling.
Geen stabilisator-koppeling geeft een stabiliteitsinboet van 32% t.o.v. een ingeschakelde stabilisator-koppeling.
Het gebruik van een stabilisator-koppeling verhoogt de kritieke snelheid met wel 20km.
Tip: altijd stabilisator-koppeling monteren.

6. Bandenspanning.
Een bandenspanning van 2,2 geeft een stabiliteitsinboet van 1% t.o.v. de voorgeschreven spanning van 3,2.
Wel wordt de opmerking toegevoegd dat een verkeerde spanning niet goed is voor de banden zelf, hetgeen mogelijk fataal kan worden.
Tip: bandenspanning regelmatig controleren.


Hans antwoordt op 18 maart 2009:

Citaat van Benno:
Hoe het precies zit weet ik niet maar ik heb stellig de indruk dat de aankoppeler meer aandacht besteed aan de stabi zelf dan aan het correct aankoppelen.

Inderdaad men besteed meer aandacht aan de stabi (ook tussen de oren) dan aan belading, bandenspanning en rij-omstandigheden.
Bij dit soort mensen werkt een stabi dus averechts


Bert.s antwoordt op 18 maart 2009:

Aan Rob.d

Citaat Menno

Geen stabilisator-koppeling geeft een stabiliteitsinboet van 32% t.o.v. een ingeschakelde stabilisator-koppeling.
Het gebruik van een stabilisator-koppeling verhoogt de kritieke snelheid met wel 20km.
Tip: altijd stabilisator-koppeling monteren

Ja Rob, Ik gebruik altijd de stabilisator en rijd niet harder dan 100kmh....Harder vind ik niet verantwoord, met geen enkele combinatie.
Ik kan met mijn combinatie ook wel 130 rijden...heb ik wel eens geprobeerd.
Maar plotseling uitwijken bij 130.....ik moet er niet aan denken, met geen enkele combinatie

groet Bert.s


RobD antwoordt op 18 maart 2009:

"Het gebruikte span betrof een Mercedes C-Klasse 320T met daarachter een Bürstner Ventana 455 TS met een maximum toegestane massa van 1360kg."

Is dit representatief te noemen, een paar tests met één combinatie? Niet in mijn ogen. Graag zou ik het grote gemiddelde zien, uitgevoerd met vele combinaties. Maar als je stabi's wil verkopen moet je natuurlijk positieve resultaten kunnen laten zien.


RobD antwoordt op 18 maart 2009:

@ Bert S: Maar plotseling uitwijken bij 130.....ik moet er niet aan denken, met geen enkele combinatie

Ook niet met stabi, dus nog steeds, één goede reden?


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 18 maart 2009:

Sorry RobD, ik denk dat we genoeg moeite gedaan hebben een goede reden te noemen, maar als je dat niet geloven wil......

Uiteraard is de validiteit van elk onderzoek in twijfel te trekken, maar zolang het tegendeel niet bewezen is neemt de demping met stabilisator toe.


Benno antwoordt op 18 maart 2009:

John,

Ik schreef: pas als de Delta omhoog komt zit je goed.
Fout.
Moet zijn: Pas als de Ignis omhoog komt zit je goed.


RobD antwoordt op 18 maart 2009:

Menno, ik begrijp je positieve inslag, maar van een degelijke test is in mijn opinie pas sprake bij meerdere combinaties. Ik trek deze ook niet in twijfel, absoluut niet.
Dit is meer een sales praatje wat men goed kan gebruiken.
Een bijna ideale combinatie waar men heerlijk mee kan spelen en de uitkomst is al even ideaal.

Sorry dat ik zo doordram, maar tot nu toe is er niet één gegronde reden genoemd om het ding te gebruiken, ook niet in de test. Helaas meld de test niet hoe de stabi werkte met een ideale c/van. Belading, bandenspanning e.d.
Mijn opinie: ik denk niet dat de invloed van een werkende stabi meetbaar was bij snelheden tot 130km.


Bert.s antwoordt op 18 maart 2009:

Ok Rob.d geef jij maar eens één goede reden om zonder stabi te rijden.

Jij hebt het over jouw ervaring met maar één auto /caravan combinatie...ook niet representatief dus.

Met mijn vorige auto begon mijn caravan bij een bepaalde "te hoge" snelheid toch iets te slingeren, bij gas los was dit weer over.
Bij mijn huidige auto heb ik hier geen last meer van..of ik moet de snelheid nog meer opvoeren.
Het slingeren van de caravan is ook bij ingeschakelde stabilisator goed waarneembaar.

Bert.s


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 18 maart 2009:

Ik geef het op en doe geen moeite om je op andere gedachte te brengen. Al jaren doe ik onderzoek naar slingeren van caravans (zowel in wetenschappelijk literatuur als praktijk testen) en ik weet dus echt wel wat slingeren is. Maar even goed veel veilige kilometers zonder de veilige stabilisator.


antwoordt op 18 maart 2009:

Men moet hier maar eens mee gaan spelen.
Zeer leerzaam!
http://www.towingstabilitystudies.co.uk/towing/caravansnake.html
Het inzicht in een goede belading is vele malen meer waard dan de schijnveiligheid van welke stabilisator dan ook.


antwoordt op 19 maart 2009:

http://www.caravaning.de/videos/alko-atc-und-bpw-idc-elektronische-pendelstopper-im-vergleichstest.218307.8.htm

Bekijk dit filmpje eens. Het gaat over electronische stabilisatie-systemen van Alko en BPW.


Bert.s antwoordt op 19 maart 2009:

helemaal gelijk ®oel
Des te beter de belading des te beter de wegligging.
Als je bij een perfecte belading ook nog eens de stabilisator inschakeld zit je helemaal snor.


john antwoordt op 19 maart 2009:

Zoals ik al eerder schreef heb ik een suzuki ignis 1.3 gls (930 kg) en een delta 3200 (leeg 625 kg).

Ik krijg zoals ik al schreef 2.5 sterren en wat betreft het comfort matig.

Ik wilde alleen weten of het comfort beter, hetzelfde of juist nog minder wordt. Ik ben niet van plan harder dan 80 km p/u te gaan rijden, juist omdat ik een beginnende caravanner ben.


Benno antwoordt op 19 maart 2009:

John,

Caravan goed beladen.
Kogeldruk 50 kg. denk ik.
Banden op goede spanning, ook van de auto.
Lekker gaan rijden.
Deinen?
Iets minder kogeldruk.
Rijdt ie lekker?
Mooi zo.
Niets meer aan doen.


john antwoordt op 19 maart 2009:

uit jou woorden begrijp ik dat ik geen stabi nodig heb? Je hebt het hier nl totaal niet over.


Benno antwoordt op 19 maart 2009:

Sorry John,

Ben dus niet duidelijk geweest.
Laatste zin: "niets meer aan doen."
Hiermee bedoel ik dat je in mijn opinie je de bestaande koppeling niet hoeft te vervangen door een stabilisator.
Deze conclusie trek ik mede omdat jij schrijft dat je bijna geen zuiging voelt van vrachtwagens.
Een lichte combinatie zoals de jouwe kan door een verkeerd afgestelde stabi problemen geven.


Tijs antwoordt op 20 maart 2009:

Benno, kun je die laatste stelling toelichting. Ik snap dat je met een stabilisator het "slingermoment" uitstelt (wat op zich veilig is) maar dat als de caravan daarna alsnog gaat slingeren dat ook meteen een stuk heftiger gaat (is op zich weer minder veilig). Wat ik niet snap dat de afstelling van een stabilisator negatief effect heeft bij een lichte combi. Mij ontbreekt de technische kennis om dit verhaal te snappen.


John antwoordt op 20 maart 2009:

Benno,
bedankt ik snap nu waarom het niet zo verstandig is om een stabi te plaatsen op een caravan met een lichte trekauto.


RobD antwoordt op 20 maart 2009:

Van: Bert.s
Datum: 18 March 2009 om 22:12

Ok Rob.d geef jij maar eens één goede reden om zonder stabi te rijden.

Jij hebt het over jouw ervaring met maar één auto /caravan combinatie...ook niet representatief dus.

Bert S, toch beter leren lezen en geen voorbarige conclusies trekken. Heb ik ergens vermeld dat ik maar met één auto en caravan ervaring heb? Niet bij mijn weten. En nog steeds wacht ik op je goede reden!!


Bert.s antwoordt op 20 maart 2009:

nou Rob.d je hebt gelijk hoor

Een stabilisator beinvloed het weggedrag negatief.
Jij je zin!
Enne p.s ik gebruik hem wel gewoon.


RobD antwoordt op 20 maart 2009:

Bert S Je hebt wel vaker iets geponeert waar je later niet aan kon voldoen, niet erg hoor. Maar om nu zo mismoedig de handoek in de ring te gooien met een nietszeggend antwoord, dat slaat nergens op. Als je iets beweerd, kom met onderbouwde feiten, geen aanname's en vooral geen voorbarige conclusies.
Maar even goede vrienden, ook als jij de stabi blijft gebruiken.


Bert.s antwoordt op 20 maart 2009:

O.k Rob ik gebruik al 20 jaar de stabilisator.
En belaad mijn caravan zorgvuldig.
En slinger nooit.
En als jij hem niet gebruikt is ook geheel jouw keus.
Als jij vind dat jouw combi stabiel is ( hoe kan het ook anders met een leopard 2 ervoor) is het toch prima!

Ook even goede vrienden.

groet Bert.s


Hans antwoordt op 20 maart 2009:

Quote: Met mijn vorige auto begon mijn caravan bij een bepaalde "te hoge" snelheid toch iets te slingeren, bij gas los was dit weer over.
Bij mijn huidige auto heb ik hier geen last meer van..of ik moet de snelheid nog meer opvoeren.

En dat ligt meteen aan de stabilisator? Jij zegt zelf: Mijn vorige en huidige AUTO. Zelfde auto merk en uitvoering? Zelfde belading? Zelfde omstandigheden en weg? Bert S, Lees nu eens wat je zelf schrijft, goed en doordacht. 'Bij gas los was dit weer weg' Ja natuurlijk omdat je weer op het oude niveau komt voordat de slingering begon.


Bert.s antwoordt op 20 maart 2009:

Nee hans dat ligt aan mijn auto.


Cor antwoordt op 20 maart 2009:

Bert S: Wazig en onduidelijk zoals al je antwoorden


Bert.s antwoordt op 20 maart 2009:

Hans.
Nee wat ik bedoelde maar niet goed heb geschreven dat ik de caravan toch duidelijk voelde slingeren met stabilisator.
Ik heb nu een andere auto ander merk, zwaarder, en hoger
Mijn kritische snelheid ligt blijkbaar nu hoger, maar dat heeft denk ik niets met de stabilisator te maken, maar meer met de auto.


Peter antwoordt op 20 maart 2009:

En Berty S bedoeld het ALWEER anders, zoals altijd


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 20 maart 2009:

John,

de conclusie die jij trekt naar aanleiding van wat hier geschreven is dat het niet zo verstandig is om een stabi te plaatsen op een caravan met een lichte trekauto, is echt onzin! Bij elke combinatie (boven de 500 kg) is een stabilisator zonder enig probleem toe te passen. Maar als jij jouw combinatie zonder goed vind rijden dan is er geen noodzaak natuurlijk. Daarnaast slingeren kleine caravans minder snel dan grote dus hoogstens kan je aangeven dat bij een kleine caravan de 'noodzaak' voor een stabi kleiner is.


Bert.s antwoordt op 20 maart 2009:

Van: Peter
Datum: 20 March 2009 om 20:02

En Berty S bedoeld het ALWEER anders, zoals altijd.

Peter ik denk dat je mij bedoelt, Bert.s

Maar ik licht gewoon even iets toe verder niet.
Wat ik boven bedoelde had ik niet helemaal goed verwoord.

Gr Bert.s


john antwoordt op 20 maart 2009:

Ook op andere forums zie ik dat het afgeraden wordt met een lichte combi om een stabi te monteren.

Dus vandaar, het is niet dat ik het alleen hier lees maar ook op engelse en duitse sites


Benno antwoordt op 20 maart 2009:

OK Menno.

Een kanttekening mijnerzijds:
In tegenstelling tot een Stabifix zijn vele stabi's niet verstelbaar. Je krijgt dus een ding dat goed harmonieert met een caravan van 6,5 meter op die van jou van 3,5 meter.
Bijna niemand weet hoeveel Nm. zijn of haar stabi aan weerstand levert. Bij een kleine/lichte combinatie zou ik daar zeer onrustig van worden. Je leest soms dat iemand zijn combinatie maar met moeite gehoekt krijgt bij achteruit rijden bijvoorbeeld.
Daarnaast kost zo'n ding € 300,00, is hij ingewikkelder bij het aankoppelen, weegt ie een kilootje of 3 meer en het kraakt.
Daarom dus: rijdt de kleine combinatie lekker "houden zo".

Tijs, misschien is dit ook een antwoord op jouw vraag.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 20 maart 2009:

"Je leest soms dat iemand zijn combinatie maar met moeite gehoekt krijgt bij achteruit rijden bijvoorbeeld."

dat moet echt een andere oorzaak hebben. De kracht van een stabilisator is heel klein (iets van 120 - 180 Nm). dat is bij een armlengte van 1 meter, 18 kilo. Dat kan je dus gemakkelijk met de hand bewegen.


Tijs antwoordt op 21 maart 2009:

Je merkt wel wat verschil in reactie als je de stabilisator bij het manoeuvreren er op laat. Ik zet hem dan even "los" en heb helemaal nergens meer last van. Maar inderdaad, ook met stabilisator krijg ik mijn caravan wel ingeparkeerd.

Dat de stabilisator bij lichte caravans negatief werkt ontgaat me nog steeds maar dat zal wel aan mij liggen. Hoeft voor mij niet verder uitgelegd te worden: mijn caravan is niet echt licht te noemen: ik was gewoon nieuwsgierig. Bedankt voor de moeite.


Gijs antwoordt op 21 maart 2009:

Wat een verschillende reacties en het is zo simpel.

Iedereen weet de basis voorwaarden voor een veilige rit met een aanhanger neem ik aan .
Ze zijn overbekend en elke instantie pompt het er steeds weer in , goede belading , kogeldruk , bandenspannig (8 banden) en snelheid.
Een stabilisator is in mijn ervaring geen noodzaak maar een extra wat ik gebruik op de snelweg , als ik op secundaire wegen rij staat hij heel vaak niet ingeschakeld d.w.z. handle omhoog.
Het is in mijn ervaring zinloos om bij lage snelheden dat ding te gebruiken.
Ik rij al bijna 20 jaar met een stabi en merkte vorig jaar dat ik hem vergeten was in te schakelen toen ik op de snelweg werd ingehaald door een touringcar , de zuiging was opeens duidelijk merkbaar , dus bij de volgende koffiestop hem weer ingeschakeld.
Zinloos ding,...NEE , ...een extra meer niet ,... verwacht er geen wonderen van , groeten , Gijs.


Jan antwoordt op 22 maart 2009:

Gijs, je valt in herhaling


Koos antwoordt op 23 maart 2009:

Mijn argument voor een stabi staat er nog niet tussen, vandaar mijn reactie:
De (achter)veren van mijn auto zijn niet zo heel stug, dat vind ik solo heel fijn en wil dus geen hulpveren. Alleen: Op drempels, heftige spoorwegovergangen en kuilen/bulten dook de boel hard naar beneden. Nu een stabi die ook verticaal dempt gemonteerd en het probleem gereduceerd. Daarbij voelt het inderdaad rustiger op de weg.
Mijn maximum snelheid is niet veranderd, ik rijd wat de wet toestaat. En anders max 100.


antwoordt op 23 maart 2009:

@Patrick, Op 17-3 maakte je er melding van dat er aan 1 kant vd kogel nog verf zat. Wel/geen goede werking stabi?
Een half uur later heb ik een kleine test van de remschoentjes voorgesteld.
Hoe is dat afgelopen?
Als er iets niet goed is kan de dealer er gelijk naar kijken als je terug moet voor het slot vd deur.
vrgr.


john antwoordt op 23 maart 2009:

Er werd geopperd dat eem stabi voor mijn combi niet verstandig is omdat ik een lichte trekauto heb. Maar wat als ik alleen spullen van weinig gewicht in de caravan doe en de zwaardere in de auto. Ik mag 175 kg bijladen in de caravan, maar als ik dit bij 75 kg houdt en meer in de auto laad, dan wordt de auto zwaarder. Is het dan wel toelaatbaar of nog steeds onverstandig???


Peter antwoordt op 23 maart 2009:

John, als het niet duidelijk is lees het hele draadje nog eens rustig door. ALLES is al beantwoord, voor en tegens.
Goed beladen, banden op spanning, juiste kogeldruk en rijden maar


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 23 maart 2009:

John, het is nooit onverstandig geweest! De stabiliteit neemt toe naarmate er meer in de auto geladen wordt ipv in de caravan, mits de vering het aan kan uiteraard.


Tijs antwoordt op 23 maart 2009:

Peter, met alle respect, ik heb ALLES gelezen en zoals ik al eerder aangaf snap ik het eerlijk gezegd ook nog steeds niet waarom een lichte combi slechter af zou zijn met stabilisator dan zonder. Hooguit bij stapvoets manoeuvreren snap ik het maar dan koppel ik met mijn zware combi ook liever los.
Ik kan me dus goed voorstellen dat John het ook niet snapt. Niet meteen gaan SCHREEUWEN dus, maar eerst even goed kijken of de uitleg wel begrijpelijk is. John denkt er in ieder geval logisch over na getuige zijn voorstel om lading te verplaatsen naar de auto.


John antwoordt op 26 maart 2009:

Iedereen die vertrouwt op zijn stabilisator moet direct zijn caravan laten staan. Een uitvinding die geen enkel bewezen nut heeft. alleen maar uitstel van executie betekend. Het verlegt het probleem, maar lost het niet op


Lambert antwoordt op 26 maart 2009:

Niet iedereen vertrouwt op zijn stabilisator. In eerste instantie moet je zorgen dat alles in orde is, Juiste verhouding gewicht auto caravan, belading van de voertuigen enz.
Dat een stabilisator dan een extra stukje veiligheid geeft moet niet uitnodigen tot het nemen van meer risico.
De meeste bezoekers van deze site weten dit en zullen er ook naar handelen. Je bent tenslotte met vakantie en het is de bedoeling dat dat leuk is en blijft.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Over gewichten

Er zijn altijd veel discussies over het gewicht van de caravan. Maar welke gewichten zijn belangrijk en hoe bepaal je wettelijk het (maximaal) gewicht? Is dat met of zonder kogeldruk?

Wet- en regelgeving

Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker