Caravantrekker.nl

Wegrijden met DSG bak

Ed Peeters vraagt op 23 maart 2009:

Hoe moet ik wegrijden met deze automaat? Ik lees in het testrapport van de Seat Leon 2,0 TDI [DSG] : "Moet u wegrijden op een voor deze combinatie echt steile helling (zie de tabel) dan is het aan te raden om de koppeling zo veel mogelijk te sparen en weg te rijden met spinnende wielen. Omdat uw Seat voorwielaandrijving heeft zal dat spinnen geen probleem zijn, indien de motor tenminste voldoende kracht heeft en het TractieControle systeem geen roet in het eten gooit. U geeft eerst flink gas en laat dan in één keer de koppeling opkomen (en de handrem los) terwijl u meteen nog meer gas geeft (desnoods even plankgas), waardoor de wielen gaan spinnen." Heeft die Leon nou een koppelingspedaal of niet? De vraag is serieus bedoeld: Mijn partner kan haar linkerbeen niet goed gebruiken.
Ed.

Naar laatste bijdrage

Reacties:

peter antwoordt op 23 maart 2009:

Heeft die Leon nou een koppelingspedaal of niet? De vraag is serieus bedoeld

De Seat dealer al gebeld??


Ed Peeters antwoordt op 23 maart 2009:

Ik woon in Spanje en ben bij drie Seat dealers geweest maar geen van drieën heeft een DSG model ter beschikking voor een proefrit. Niet in de Leon, noch in de Altea, Altea XL of Toledo. Mijn Spaans is (nog) niet van dien aard, dat ik de vraag goed kan stellen. Bij één dealer, die mijn SsangYong Musso 2,9 Diesel Aut. in onderhoud heeft (hij verkoopt ook SsangYongs) kon ik proberen uit te leggen of ik misschien een auto met DSG van een klant kon rijden. Voor zover ik begreep vond hij terecht dat dat niet kon. Hij maakte mij duidelijk, dat ik dat ook niet goed zou vinden van mijn auto. Ik zou natuurlijk naar een VW dealer kunnen gaan, waar het wel zou lukken maar ik vind het unfair om veel tijd van verkopers te vragen van een merk waar ik toch geen auto ga kopen. Ik besef, dat ik wat trollig over kom en om de volgende reactie voor te zijn ("Waar maak je je zorgen om met een drielliter diesel Musso voor de deur?"): Ik probeer een nieuwe auto uit te zoeken die mijn partner met rijbewijs B en een slecht linkerbeen goed kan rijden. Mét onze caravan, uiteraard. Ik heb een tijdje terug voor haar een tweedehands Xantia 1,9 D Autom. gekocht, die past binnen het "B" kader (Lege-massa-Citroën > MTM-caravan én MTM-trekauto + MTM-caravan < 3500) waar ik erg tevreden over was totdat ik op het typeplaatje onder de motorkap het maximale treingewicht zag: we zitten 300 kilo te hoog. Een (vroeger) bekend euvel van Citroëns. Dat zal me dus niet weer gebeuren. De Leon 2,0 DSG past in mijn eisenpakket maar ik wil ook zeker zijn dat mijn vrouw er mee overweg kan. Vandaar mijn vraag, los van de tekst in het Trekrapport waarvan ik besef dat het automatisch is gegenereerd door een computerprogramma waarbij op technische gronden de DSG bak onder de handgeschakelde versies is geklasseerd.

Vr. gr. , Ed.


Peter antwoordt op 23 maart 2009:

Mailen kan ook naar een NL dealer


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 23 maart 2009:

In het automatisch gegenereerde rapport staat het inderdaad verwarrend. Een DSG is een automaat zonder koppelingspedaal, maar ook zonder koppelomvormer. Dit laatste is voor de berekening van belang vandaar dat we die DSG zo moeten invoeren. De alinea over het wegrijden is voor u niet van toepassing.


Ed Peeters antwoordt op 23 maart 2009:

Bedankt, Menno. Ik vermoedde al zoiets.
Het heeft mij drie dagen gekost, zoekend naar <1300 kilo> en de rest voordat ik ontdekte dat ik onze ideale caravantrekker onder de Handbakken moest zoeken. Toen snel gevonden dus. Uitstekende website, trouwens. Drie vrienden, die ik getipt heb, reageerden net zo enthausiast. Ik hoop, dat het jullie nog wat omzet oplevert.

[OT] Ik blijf op zoek naar een proefrit, zonder de lokale VW dealer onterecht lastig te vallen. Welke Seat Leon 2,0 TDI [DSG] rijder wil drie weken gratis in mijn amandelboomgaard kamperen in ruil voor een (paar) proefrit(ten) ? Er is alleen maar water, elektra (4 plaatsen) en een mooi uitzicht. 12 km van het strand maar wel 18 minuten rijden want heuvel op, heuvel af. Zuid Spanje dus juli en augustus niet aan te raden.

Vr. gr., Ed.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 23 maart 2009:

Een automaat onder de handbakken zoeken is inderdaad niet logisch.... We moeten dat maar eens snel gaan veranderen, maar das een hoop werk 😉


antwoordt op 23 maart 2009:

@Menno,
Maar een DSG is ook geen echte automaat. Het is een auto zonder koppelingspedaal. Dus voor beide is iets te zeggen.
Maar om even praktisch te zijn: Is het wellicht een idee om onder de kop "alle trekauto's" een extra tekst in te voegen:
ATTENTIE: DSG-versnellingsbakken zijn gegroepeerd onder de "HANDBAKKEN".
Bespaart veel werk en is toch duidelijk.
Idee?
vrgr.
JT®


Hans antwoordt op 23 maart 2009:

Van: JT®
Datum: 23 March 2009 om 18:14
Maar een DSG is ook geen echte automaat.

Klopt het is beter als een echte automaat, wat onder echt ook verstaan mag worden


Ed Peeters antwoordt op 24 maart 2009:

@ JT®

Deze suggestie is mij uit het hart gegrepen.

Ed.


antwoordt op 24 maart 2009:

@Hans,
Wat de een beter vindt, vindt de ander juist weer slechter voor zijn/haar situatie. Ieder heeft zo zijn redenen voor bepaalde voorkeuren.
De DSG heeft (vaak) 2 droge plaatkoppelingen zonder koppelomvormer.
En dat is nu precies wat ik (persoonlijk) liever niet wil.
Ik wil liever geen drogeplaat koppeling en wel een koppelomvormer voor het trekken van mn sleurhut.
Vergelijk bv maar eens de VW Tiguan 170pk met automaat met de Tiguan 200pk DSG.
Ze hebben hetzelfde koppel/toerental.
Kunnen op dezelfde helling wegtrekken, maar de 170pk heeft net iets meer (theoretisch) bij blijven rijden op helling.
Toegegeven het zijn waarden die we nooit zullen halen met onze auto's, maar het geeft wel aan dat wat trekken/blijven rijden betreft de lichtere motor met koppelomvormer het wint vd zwaardere motor met DSG.
Ook andere trekkrachtberekeningen laten zien dat een auto met koppelomvormer meestal de betere trekker is.
Maar wellicht spelen voor jou juist heel andere argumenten een rol.
Gelukkig maar, want allemaal met dezelfde koets rijden geeft lange levertijden. Denk maar aan de Trabant in O-Dld destijds.
vrgr
JT®


Ed Peeters antwoordt op 25 maart 2009:

Een snelle en effectieve reactie, heren: Uw toevoeging over DSG bakken op de pagina "Alle trekauto's".

Nou nog de Honda database aanvullen? Zij hebben zowat alles in huis behalve de DSG: klassieke (Accord), sequentiële (Prelude), elektrisch bediende koppeling (Civic) en een CVT (Jazz). Ik weet het: allemaal met koppelomvormer. Maar ik heb ze bij mijn eerste keuzes gemist en dacht 'Honda heeft geen Dieselautomaten'. Net zoals Mazda, trouwens.

Vr. gr., Ed.


Bert antwoordt op 26 maart 2009:

Dat we wel eens wat 'nieuws' missen moge duidelijk zijn, maar om nu nog een Prelude toe te voegen gaat wat ver... 😉
De Honda Accord diesel automaat wordt toegevoegd, net als de nieuwe Jazz (met robotbak, dus automatische koppeling) en de Legend. Geen CVT's maar koppelomvormer voor de Accord en Legend. De eindoverbrengingen van de Accord 2.4 benzine manual en automaat zijn niet goed door een initiële fout van Honda overigens. Ook die worden binnenkort gecorrigeerd.


Ed Peeters antwoordt op 26 maart 2009:

Bedankt Bert.

De 'Legend' is uiteraard uit een reclameverhaaltje over de historie van Honda en zijn transmissies.

En dat van die CVT lees ik zó :
www.honda.es > Automoviles > Tecnologia > Transmisiones > Caja de Cambios CVT > alwaar staat:
QUOTE
La transmisión CVT está disponible en la gama Jazz 1.4 i-DSI.
UNQUOTE

Als ik mij vergis, is dat in commissie.

Veel plezier op het BergTrainingsWeekend.

Ed.


Bert antwoordt op 27 maart 2009:

Idd, een CVT was een optie op de vorige versie van de Jazz, de huidige heeft een gerobotiseerde handbak.


Ed Peeters antwoordt op 8 april 2009:

Een persoonlijk vervolg op dit draadje:
Ik ben toch maar naar een VW dealer gestapt, vooral omdat ik geďnteresseerd ben in een stationcar. De Golf Variant, dus. Én in het prijsniveau van de VW's. Dat blijft (hier in Spanje) aanzienlijk hoger dan van Seats. De verkoper bood mij een proefrit aan in een tweedehands Golf met DSG. Ik heb dat afgewimpeld met: "Ik bel u nog wel voor een afspraak".
Twee dagen later werd ik opgebeld door de chef-verkoper van de Seat dealer, die mijn naam kennelijk had opgepikt van een van zijn verkopers. Hij bood mij een proefrit aan met een DSG automaat. Op het afgesproken tijdstip zei hij: "Cinco minutos" en kwam even later voorrrijden in . . . een zilver-metallic VW Golf uit de showroom van de VW dealer aan de overkant van de straat! VAG broertjes dus.
Die proefrit maakte al mijn theoretische verwachtingen waar: Het schakelen gebeurt echt ongemerkt. Er zit dan ook een lampje op het dashboard dat aangeeft in welke versnelling je rijdt. Het lage brandstofverbruik zal ook wel kloppen: Bij rustig optrekken zit hij in 6 voor je er erg in hebt. Er is alleen een kleine vertraging merkbaar wanneer je tijdens optrekken weer gas loslaat. Het "klaarzetten" van de volgende versnelling -zoals dat in de folders wordt omschreven- moet dan door de computer even teruggebracht worden naar de 'vorige' versnelling. Maar daarvoor is er ook nog de handmogelijkheid met de + - stand. Resteert mij één probleem: De auto 'kruipt' bij stilstand en er moet dan dus toch iets van 'slip' optreden. Maar ook bij mijn klassieke automaten schakelde ik bij files de 'vrij-stand' in. Om brandstof te besparen, onnodige opwarming van de olie te vermijden en om mijn voet van het rempedaal te kunnen halen.
En wie kan er nou 100% zekerheid hebben bij de aanschaf van een nieuwe auto? Maar gebruikerservaringen van mensen die met een DSG bak caravans hebben getrokken in de bergen blijf ik op prijs stellen. Ik ben nog aan het sparen . . .

Vr. gr., Ed.


@r antwoordt op 17 mei 2009:

Maar gebruikerservaringen van mensen die met een DSG bak caravans hebben getrokken in de bergen blijf ik op prijs stellen. Ik ben nog aan het sparen . . .


IK rijdt sinds 2 maanden met een passat 2.0fsi uit 2007 met dsg. Vindt het een fijn bak, als je wil "trutten" en comfortabel met het verkeer mee dan schakelt hij fijn. Wil je sportiever, dan ga je in sportstand, en hangt hij lekker aan toeren. Mis alleen het soepele van de 1.8tfsi (waar ik mee reed hiervoor) dat was absoluut een fijnere motor. Ben nu alleen nog in nederland op pad geweest met onze nieuwe (en 1e) caravan. Auto heeft "aanhangwagen stabilisatie", en autohold waarmee wegrollen, en doorlopen van de automaat wordt verhinderd (file rijden bv). Al met al vind ik het rijden in nederland heel relaxed tot nu toe. Weinig gevoel dat er een flinke (burstner averso 465ts 7.30 mtr) achter de wagen hangt. Ik denk dat bergen vooral in 4 genomen zullen worden, en dat houdt wel in toeren maken. 1e week juli gaan we naar de alpen. Dan weet ik meer.

In ieder geval heb ik een aantal jaren gereden met een chevyvan, en zware (2,5 ton) aanhanger en ik moet zeggen dat de Dsg mooier schakelt als de Chevy.

Groeten,
Arjan


Ed Peeters antwoordt op 18 mei 2009:

Dank voor je gebruikers ervaring, Arjan.

Ik heb van de beide Passats met jouw Bürstner even een trekkersrapport gedraaid op deze website. Het verschil tussen de 2,0 Fsi en de 1,8 Tsi wordt daaruit erg duidelijk. In die 10 Pk verschil zal het niet zitten, maar wél in de Turbo. Ook heeft de 1,8 TSI lagere overbrengingen, zoals ik denk te kunnen lezen uit de koppel-toerenkrommen.

Markant is overigens, Arjan, dat ik in de database van Bert en Menno *geen* DSG kon vinden bij de door jou genoemde benzinemotoren maar wel een klassieke automaat. Het leek me juist erg interessant om om een vergelijking te zien tussen een DSG en een 'klassieke' Automaat bij eenzelfde motor.

Vr. gr., Ed.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Voorbeeld Trekrapport

Het Trekrapport heeft de vorm van een E-book met gemiddeld zo’n 30 pagina’s. Bekijk voor een impressie het voorbeeld van mijn vorige combinatie waarmee ik 15 jaar heb rondgereden.

Over gewichten

Er zijn altijd veel discussies over het gewicht van de caravan. Maar welke gewichten zijn belangrijk en hoe bepaal je wettelijk het (maximaal) gewicht? Is dat met of zonder kogeldruk?

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker