Jan vraagt op 17 mei 2006:
Mijn dealer beweert dat lichtgewicht gasflessen slechts 3 kilo per fles lichter zijn dan de ouderwetse stalen flessen. Eerlijk gezegd vind ik dat de moeite niet waard.
Maar klopt dit??? Elders heb ik veel grotere verschillen horen beweren ( 6 kg per fles).
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 17 mei 2006:
Hangt van de grote van de fles af. Bij de veel gebruikte 5 kg gasflessen is het verchil kleiner dan bij de 11 kg flessen.
Een 5kg (vulling) BP gasfles weeg 4,5 kg tegen iets van 7 in staal. De 11 kg (vulling) BP gasfles weegt 5,3 kg terwijl de stalen versie iets van 13 kg weegt. Neem je er dan twee mee dan is het een forse gewichtsbesparing in de disselbak.
Jan antwoordt op 17 mei 2006:
Menno, ik heb volgens mij een veelgebruikte stalen gasfles. Daarop staat Tara 6,5 kg. Op mijn personenweegschaal weegt deze (vol) totaal 11 kg. Hoeveel weegt een lichtgewicht gasfles met dezelfde inhoud?
Alvast bedankt.
Andreas antwoordt op 17 mei 2006:
Bedenkt wel of die lichtgewicht gasflessen passen in uw disselbak, die van mij namelijk niet.
Rob antwoordt op 17 mei 2006:
De lichtgewicht BP-flessen zijn een ruilsysteem. Gebruik je de 10 kg gas niet helemaal, dan ben je wat je over hebt bij ruilen van de tank kwijt. De 5 kg. grijs/groene flessen laat je bijvullen. Bovendien is het statiegeld op de BP-flessen ook niet mis. En het gewichts- verschil vind ik de moeite niet. Nou heb ik eerder moeite om voldoende kogelgewicht te krijgen (Kip Greyline Special 44EK), dat helpt natuurlijk ook in de beslissing!
jan antwoordt op 21 mei 2006:
kijk eens opwww.bpgaslight.nl
Daar rekenen ze het keurig voor.
Jan antwoordt op 28 mei 2006:
Bedankt jan. Dan klopt het inderdaad. De lichtgewicht gasfles van 5 kg inhoud weegt totaal 9.5 kg. De stalenfles van 5kg inhoud totaal 11 kg. Een te verwaarlozen verschil dus.
Wiea de Boer antwoordt op 24 april 2010:
Ik heb een mooie kunststofgasfles gezien die 50% lichter is dan stalen fles. Zie maar volgende web site www.kunststofgasfles.nl ik vind deze fles eigenlijk net is handiger dan de BP lichtgewichtfles hij namelijk smaller en gelijk aan de stalen fles / maatvoering maar mooi 50% lichter!
groetjes Wiea de Boer
antwoordt op 24 april 2010:
en die mooi wel 50% is maar liefst 3-3,5 kg per flesje. Joepie wat een gewichtsbesparing. En ook al gezien wat dat kost????????????
Neem een paar piepers minder mee of een paar liter water, dan heeft u ook uw gewichtsbesparing en het scheelt u veel geld.
vrgr
JT®
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 25 april 2010:
Maar het is wel bij 2 kleine gasflessen een besparing van 7 kg die niet op een voor de wegligging vervelend punt wordt vervoerd. Bovendien zijn kunststof flessen bij brand veel veiliger.
Pieter antwoordt op 25 april 2010:
Kunststof flessen hebben in de winter een vervelende eigenschap:
In tegenstelling tot stalen flessen krijg je ze bij een beetje koude namelijk niet helemaal leeg.
Voor mij was dat een reden om weer terug te gaan op staal en die paar kilo's voor leif te nemen.
Willem1 antwoordt op 25 april 2010:
Daar kan ik me helemaal niets bij voorstellen Pieter.
Eersten krijg je geen fles helemaal leeg er stroomt slechts gas uit tot de druk in de fles gelijk is aan de barometerdruk er blijft dus altijd gas in de fles welke uiteraard niet meer te wegen is.
Dat is bij alle type gasflessen gelijk zomer en winter.
Bent u niet abuis met het verschil butaan en propaan? Daar gaat het immers wel bij op, butaan verdampt niet bij lage temperaturen.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 25 april 2010:
Klopt wel wat Peter zegt. Alleen is de soep niet zo heet.....
Zelfs op wintersport bij min 20 komt er nog heel wat gas uit een kunstoffles. Alleen i.c.m. een stalen fles en een duo- (matic/control/comfort) kam het zijn dat te snel naar de stalenfles wordt geschakeld. Ik zelf heb in praktijk er geen problemen mee gehad.
Michiel antwoordt op 25 april 2010:
Het klopt inderdaad. Bij de overgang van de vloeibare fase naar de dampfase daalt de temperatuur in de fles af doordat verdampingswarmte aan de verdampende vloeistof wordt ontrokken.
Door het dalan van de temperatuur daalt de dampdruk. Als de dampdruk tot beneden atmosferische druk daalt, komt er niets meer uit de flas.
Dat het proces toch niet stopt komt omdat er warmte van buiten toegevoegd wordt. Echter, staal geleid warmte veel beter dan kunststof. En daarom is een kunststof fles bij lage temperatuur moeilijker leeg te krijgen dan een stalen fles.
MV
John antwoordt op 25 april 2010:
"Echter, staal geleid warmte veel beter dan kunststof. En daarom is een kunststof fles bij lage temperatuur moeilijker leeg te krijgen dan een stalen fles"
Staal geleid temp. beter, koud en/of warm. Dat bij koude temp. een kunststof fles daarom moeilijker leeg is te krijgen?
Het geeft een minimaal verschil, de temp in beide flessen zal na een tijdje bijna gelijk zijn aan de omgevingstemp. Het zal bij een stalen fles eerder gebeuren door de (beter) geleidende capaciteit van het staal.
Pieter antwoordt op 25 april 2010:
Dank voor de uitleg, ik was het zelf al weer vergeten.
Om aan te geven hoe veel in de fles achterbleef: Het is me twee keer gebeurd dat er bijna een kilo overbleef (gemeten op een unster, dus niet heel betrouwbaar in de lage gewichten)
In ieder geval kon ik bij betere temperaturen nog een aardig tijdje de kachel aan hebben en koken!
Robin antwoordt op 27 april 2010:
Nog één voordeel voor de BP-flessen; in tegenstelling tot de stalen flessen betaal je bij het omruilen alleen de vulling.
Er is géén sprake van afschrijving op de fles ivm de leeftijd...
Voor mij telt elke kilo, dus ik was snel om.
Jacobs antwoordt op 27 april 2010:
Ik laat zowel m'n stalen fles (die ik nog in de schuur heb staan) als m'n BP vullen bij een vulstation, in beide gevallen betaal ik alleen de vulling. Mijn stalen fles is gekeurd tot 2019, dus ach.......alleen het grote voordeel is van een gewone stalen fles, daar kun je in het buitenland ook nog wat mee en met BP kun je in het buitenland bijna nergens terecht!
antwoordt op 28 april 2010:
We zijn toevallig vandaag een dagje wezen shoppen bij de fa O te W. Ik had oa een paar nieuwe gasflessen nodig en heb me er nog eens in verdiept.
De lichtgewicht flessen wegen 4,5 kg per stuk
de stalen flessen wegen 6,1 tot 7,4 kg (verschil is niet zichtbaar dmv andere kraag oid, maar staat als tarra op de fles vermeld)
Ik heb 2 flessen van 6,1 kg gekocht voor (gevuld) 22,50 euro/stuk
Ik ben dus 2 x 1,6 kg zwaarder dan met een zgn lichtgewichtflessen. Deze 3,2 kg staat in de disselbak, gezien de afstand tot de kop drukt er maar plm 60% hiervan op de kogel.
Met lichtgewicht flessen zou ik dus maar liefst plm 2 kg kogeldruk besparen. (per 2 flessen)
Voor mij is die zgn gewichtsbesparing van 50% dus grote kolder.
Maar Menno je hebt groot gelijk als het gaat om de veiligheid bij brand. Er staat ergens op internet (ik kan het niet meer terugvinden) een filmpje dat overduidelijk laat zien dat kunststofflessen niet uit elkaar spatten zoals stalen flessen, maar goed gedoseerd gas laten ontsnappen waardoor het met name voor brandweerlieden die staan te blussen minder gevaarlijk is.
@Robin,
jij denkt echt dat je geen afschrijving op de fles betaalt??? Ga eens rekenen.
Ik geloof niet meer in Sinterklaas 😉
vrgr
JT®
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 28 april 2010:
Ik gebruik zelf altijd de 10 kg versies....en dan is de gewichtsbesparing veel groter! Twee stalen 11 kg flessen of 2 10 kg BP's scheelt een heel ander gewicht (een kleine 20 kg).
Edwin antwoordt op 28 april 2010:
Gebruik de blauwe nog lichtere en goedkopere kunststof flessen van Holthausen...
Robin antwoordt op 29 april 2010:
JT® hoe bedoel je jouw opmerking over geen afschrijving?
Ik bedoel in elk geval het bedrag dat je bij het ruilen van de stalen flessen moet bijbetalen als de volle fles nieuwer is dan de lege die je inleverde.
Mogelijk heb ik iets over het hoofd gezien.
.....enneh, geen kwaad woord over de goedheiligman!!!
antwoordt op 29 april 2010:
@Robin,
Ik moet inderdaad e 1,80 per jaar bijbetalen als ik een nieuwere stalen gasfles meeneem. Maar ik betaal maar 4,50 voor een vulling
Een fles moet om de 10 jaar gekeurd worden en bij de stalen fles is-ie dan niets meer waard.
Even rekenen over 10 jaar:
Stel je stookt 2 flesjes per jaar leeg.
Mijn kosten zijn dan 2 x 10 x 4,50 plus 2 x 18,-- is totaal e 126,--
Een lichtgewicht fles van Holthausen, zoals gemeld door Edwin, kost (leeg) bij aanschaf 76,50 (eenmalig en levenslang) maar alleen al de vulling kost 12,99 per jaar en dat is meer dan het dubbele dat ik betaal incl afschrijving.
In die prijs van 12,99 is de afschrijving van die zgn gratis fles dus echt wel verwerkt. (naast een investering van 76,50) Dat bedoel ik met mijn opmerking.
En bovendien geeft de fa Holthausen je 4,5 kg gas ipv 5 kg in de stalen fles, eigenlijk kost 5 kg je dus 5/4,5X 12,99 is 14,43 tegenover mijn 6,30.
Slechts een paar kilo gewichtsbesparing op de kogel kost je dus naar verhouding best veel geld.
Bij gebruik van 2 flessen dus 16,-- plus renteverlies op je investering van 2 x 76,50 (die je hopelijk na 40 of 50 jaar weer terugkrijgt) Zoniet , dan ben je al snel 20,- euro per jaar duurder uit voor 2 kg kogeldrukbesparing.
Edwin is Holthausen nu nog steeds goedkoper??
Maar als je voorstander bent van de uiterste veiligheid of, zoals jij schreef echt iedere kilo telt, ja dan ben je beter af met kunststof .
Hoe de prijzen met 10 kg flessen zijn weet ik niet en bovendien is , zo vermeldde Menno reeds, de gewichtsbesparing aanzienlijker.
Maar ik denk dat de meesten van ons toch op pad zijn met 5 kg flessen. Ik kan me althans niet zo'n lange vakantie veroorloven dat ik gebruik moet maken van 10 kg flessen 😉
Enneh, die goedheiligman...........
's winters op mijn kosten mooi weer spelen en als het dan mooi weer is ligt hij aan een of andere spaanse costa niets te doen........mwah.
vrgr
JT®
Segov antwoordt op 1 mei 2010:
Buiten de centenkwestie om zie ik vaak op de campings caravans aankomen, welke na het openen van de disselbak 1 á 2 lichtgewicht gasflessen bij zich blijken te hebben, met daarnaast vaak ca 1/2 kuub hout voor onder de uitdraaipoten!, naar mijn idee is dus het gewichtsvoordeel alweer volledig weg. Maar goed ieder z'n hobby.
Ben antwoordt op 27 mei 2010:
@JT
Waar kun je een gasfles voor 4,50 vullen?
Nico antwoordt op 27 mei 2010:
Bij @JT je brengt de lege fles en 4,50 bij hem en over 2 dagen haal je hem gevuld weer op.
Jacob antwoordt op 27 mei 2010:
Bij van Vliet Caravans te Woerden, je kunt erop wachten!
AJ antwoordt op 27 mei 2010:
Is naast de centenkwestie en de kilokwestie al aan de orde geweest dat je door kunststof heen kunt kijken? Met een stalen fles moet je met een unster aan de gang of je moet een Sonatic nemen.
En...kleine zaak....geen roest en zo....ergens zal er minder vervuiling komen.
john antwoordt op 27 mei 2010:
Vervuiling? ergens? Beide soorten worden 100 gerecycled.
Geen argument.
Vullen voor de normale LPG-prijs: aan ieder pompstation wat gasflessen mag en kan vullen. En dat zijn er redelijk wat.
Klaar voor € 5,-- tot € 6,--
AJ antwoordt op 27 mei 2010:
Vervuiling in de tank. Roest. Via de leiding naar de brander. Wel een klein argumentje. Ik heb een tank uit 1998....beetje over datum....maar als de tank bijna leeg is dan hoor je allerlei bezinksel.....
Over de recycing.......dat ben ik met je eens John.
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.