Caravantrekker.nl

Dealer tevredenheidsonderzoeken

Ton van Leeuwen vraagt op 21 april 2009:

Zou een of ander magazine al eens hebben bedacht dat het wel een aardig idee zou zijn om caravandealers eens aan tevredenheidsonderzoeken te onderwerpen?
Uiteindelijk gebeurt dit op autogebied ook (Autoweek b.v.).
Op kampeergebied heb ik dit nog nooit gezien.....

Naar laatste bijdrage

Reacties:

ron antwoordt op 21 april 2009:

Volgens mij doet de kck dit toch ook weleens??


Ton van Leeuwen antwoordt op 21 april 2009:

Kan me niet herinneren dit ooit in een KCK gezien te hebben.


antwoordt op 21 april 2009:

Jammer dat je deze bladen dus niet goed (genoeg) leest. 😉
vrgr
JT®


lambert antwoordt op 22 april 2009:

KCK caravanbedrijf van het jaar verkiezing.


Peter antwoordt op 22 april 2009:

Voorbeeld van Autoweek is uitstekend!!! Het is niet mijn bedoeling om dealers zwart te maken, maar men moet wel goede voorlichting geven. Dat mis ik als caravanner. Gelukkig beschik ik over internet.
Voorbeeld: Heb drie jaar terug een nieuwe caravan gekocht, met op kenteken leeg gewicht 1180 kg met 1500 kg as. Heb ik op eigen initiatief als optie een 1700 kg as genomen. Bij weging (incl. mover, airco en res. wiel) woog de caravan leeg 1460 kg. Over voorlichting gesproken, leg je oor eens te luisteren bij een verkoopgesprek.


RobZ antwoordt op 22 april 2009:

Het probleem van Autoweek is dat de bevindingen van de autokopers en -rijders in veel gevallen erg subjectief zijn. Door het grote aantal bevindingen kan je daar als lezer soms door heen prikken maar als een dealer een beperkt aantal bevindingen heeft zijn deze enkel te gebruiken als vermaak (het zegt vaak meer iets over de schrijver dan over het bedrijf wat het over gaat).
Ik vraag me sterk af of caravandealers voldoende reviews opleveren om er ook iets aan te hebben.


Werner Z antwoordt op 22 april 2009:

Zo'n marktonderzoek zou inderdaad niet slecht zijn. Het zou de dealers misschien wat meer onder druk kunnen zetten om de kopers een tevreden gevoel te geven. Vaak primeert bij de dealers nog altijd het verkopen en slaan ze met de kortingen of optiepakketten rond uw oren. Voor naservice blijf je dikwijls in de koude staan en/of worden er (in Vlaanderen) woekerprijzen gevraagd. BOVAG keuring kennen wij hier niet.


Janka antwoordt op 22 april 2009:

De KCK heeft dit al een paar keer gedaan met een "mistery-caravan". Die werd met van te voren aangebrachte gebreken en andere onvolkomenheden aangeboden bij diverse dealers. De uitkomst van de eerste test was ronduit onthutsend. Vooral 1 bedrijf stak met kop en schouders boven de rest uit, in negatieve zin wel te verstaan.
Later is deze test herhaald en toen waren de uitkommsten beter maar nog steeds niet zoals je zou verwachten.


janka antwoordt op 22 april 2009:

Ik heb het nog even nagezocht bij de KCK en in het januari nummer en in het juni nummer van 2004 stond er een artikel over genomen steekproeven bij onderhoudsbeurten.


RobD antwoordt op 23 april 2009:

Dealers beoordelen kan men pas op lange termijn en niet afgaan van een verkoopgesprek en/of onderhoudsbeurt. Uiteraard moet een beurt goed uitgevoerd worden.

Stel je word onvriendelijk behandeld bij het uitvoeren van een beurt, terwijl achteraf blijkt dat de beurt perfect is uitgevoerd.
Of, de beurt is slecht maar de mederwerkers kunnnen uitsteken stroop smeren en je verlaat lachend en opgelucht het pand.
Welke krijgt een 4 en welke een 8 als cijfer? Subjectief, en het gevoel bepaald bij vele mensen in dit geval. Hoe vaak komen we daadwerkelijk bij de dealer? Tref je toevallig een medewerker die slecht geslapen heeft en een beetje kortaf is, Meteen een onvoldoende? Ook al vertelt hij exact de waarheid? We zijn alle maar mensen met menselijke trekjes en gevoelens. Helaas laten we vaak het gevoel spreken i.p.v. rationeel en objectief te beoordelen.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

Voorbeeld Trekrapport

Het Trekrapport heeft de vorm van een E-book met gemiddeld zo’n 30 pagina’s. Bekijk voor een impressie het voorbeeld van mijn vorige combinatie waarmee ik 15 jaar heb rondgereden.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker