Ton van Leeuwen vraagt op 21 april 2009:
Iemand enig idee wat nou eigenlijk een "veilige" bodemvrijheid is bij caravans? Achterliggende gedachte achter de vraag is 't feit dat caravans (1 as) nou eenmaal wat meer naar voren en naar achteren kunnen knikken dan auto's (2 as).
Ik heb net m'n reservewiel verplaats van disselkast naar "slede onder caravan" en heb (in horizontale toestand) iets gemeten van ca. 16 cm. Afstand (midden) slede tot as: ca. 110 cm.
antwoordt op 21 april 2009:
Er bestaan auto's die met moeite en niet altijd zonder schade over een verkeersdrempel rijden.
Wat is veilig? Op de snelweg zorgt het voor een betere wegvastheid. Is dat veilig?
Bodemvrijheid bij caravans is een comfort die hoofdzakelijk op de camping wordt bepaald. Wat is nu de relavantie met veiligheid?
Ton van Leeuwen antwoordt op 21 april 2009:
Nou ja....: veilig.....
Wat ik in gedachten had was een beetje extreme situatie. Steile drempels, een "landwegspoorwegovergang" (Scrabble?). Zoiets....
Pieter antwoordt op 22 april 2009:
Je zal in het vervolg rustiger over een drempel moeten rijden en ook voorzichtiger zijn met achteruit rijden tot boven het trottoir. Met 16 cm op 1 meter tien voorbij de as zit je echt kritisch.
Jan@ antwoordt op 22 april 2009:
Even aangenomen dat jouw caravan net als de mijne een Alko onderstel heeft en die slede zich dus op dezelfde plek onder de caravan bevindt(kan het niet nameten want caravan in stalling). Ik rij al vele jaren( met 2 opeenvolgende caravans) met de reservewiel in een slede onder caravan /achter de as, ben heel wat drempels en andere opstakels tegengekomen en nooit wat geraakt. Nu zegt dit verder natuurlijk niets maar ik zou me niet al teveel zorgen maken. Je ziet zelf wel waar je echt heel voorzichtig overheen moet.
Ton van Leeuwen antwoordt op 22 april 2009:
Mijn reservewiel heeft in eerste instantie in een slee, kort achter de as, gezeten. Vervolgens i.v.m. onderbouw mover naar de disselkast verhuisd. Dit beviel om meerdere redenen niet, waardoor ik 'm weer in slee heb ligggen, maar nu iets verder (0,5 meter) naar achteren....
Ik heb hier in de buurt een Kip gezien waar-ie ook behoorlijk diep en ver naar achteren lag. Ik zal bij de eerste drempels (hier in de straat) alert zijn, maar verwacht geen bijzonderheden.
antwoordt op 23 april 2009:
@Ton van Leeuwen.
Ik ben vanmiddag even aan het meten geweest onder mijn car en dat riep een vraag bij mij op. Waarom zo ver naar achter? Maar dit heb je al beantwoord.
Mijn bodemvrijheid is 18 cm, maar ik denk dat het wel degelijk iets uitmaakt dat standaard het reswiel dichter (midden zit op 60cm) achter de as zit. Immers de schuine kant van een verkeersdrempel is plm een meter.
Als mijn wielen van die helling af zijn dan is mijn reswiel dus over het hoogste punt vd verkeersdrempel heen terwijl bij jou je reswiel nog met 40 cm (110afstand tot midden beugel/wiel +½x60wieldiam -100helling) boven het hoogste punt vd drempel hangt en dan kan 16 cm wel eens zeer krap zijn.
Bij mijn vorige car had ik maar een standaard kogeldruk van 11 kg. Ter compensatie heb ik reswiel en beugel achter de as weggehaald en res wiel voor onder het bed gelegd.
Ik ken de indeling en ruimte van jouw car niet en wellicht is het een overbodige vraag, maar is er geen plaats onder het bed of in een zithoek als blijkt dat het toch tegenvalt met het slechten van verkeersdrempels?
Heb je achterpassagiers in de auto of kan het reswiel evt achter de rugleuning van een voorstoel staan?
Zomaar wat vragen want ik heb vanmiddag eens wat beter naar de drempels bij mij in de wijk gekeken en ik vraag me ernstig af of je daar zonder krassen en kraken overheen zou komen.
Is het een idee om gewapend met een lat van een paar meter en een duimstok eens een paar drempels bij jou in de buurt op te meten en er dan rekening mee te houden dat je reswiel tot plm 140 cm achter de as uitsteekt?
Wellicht is er een lichtpuntje: hoeveel hangt jouw caravan voorover achter je auto?
vrgr
JT®
RobD antwoordt op 23 april 2009:
Veilig? Verharde en geasfalteerde weg zal een andere eis met zich meebrengen dan een zandpad naar een camping. Ieder voor zich zal moeten bepalen waar zijn grens ligt met zijn combinatie, in welke situatie dan ook. Dat men onderdelen van de caravan afrijd is een vervelende bijkomstigheid en het verkeerd inschatten van de situatie op dat moment.
RobD antwoordt op 23 april 2009:
Als extra tip: drempels kan men ook schuin nemen, waardoor de caravan minder zal hellen naar achter of voor. Als bijkomstigheid: let op tegenliggers.
Pieter antwoordt op 23 april 2009:
Dit lijkt me onzin, omdat na het laatste wiel het ver naar achterliggend reservewiel nog steeds langs die drempel moet?
Op deze manier heb je alleen geen last van de spoorvorming.
Jan antwoordt op 23 april 2009:
@Pieter
Voordat je veroordeeld, al ooit geprobeerd? Je zult merken dat het werkt en veel scheelt.
Andere Jan antwoordt op 23 april 2009:
Klopt dat het wel werkt, zo leerden wij vroeger met onze "dikke daf" over een greppel rijden zonder er in te zakken.
janka antwoordt op 23 april 2009:
Wij doen dat ook als we met de caravan onze woonwijk inrijden. Ook zonder een reservewiel eronder scheelt het namelijk een hoop. Je neemt de drempel namelijk dan "glijdend" en rijdt er niet tegen aan.
Pieter antwoordt op 23 april 2009:
We hebben het hier niet over een dikke daf met de wielen op de hoeken, maar over een middenas aanhanger en weinig bodemvrijheid ver achter de as.
Ik ken de truuk met diagonaal aanrijden. Dat werkt meestal goed met een auto, maar is op een drempel onzin in bovengenoemde situatie. Kwestie van meten!
Jan antwoordt op 24 april 2009:
@ Pieter. Niet meten, maar weten. Eigenwijs is in dit geval verkeerd. Probeer maar eens en je zult versteld staan. Je kunt ook koppig blijven en halstarrig, het is jou keus
Peter antwoordt op 24 april 2009:
http://www.aartkok.nl/outdoor-trailers
Ben je van alle gezeur verlost
GoofyCats antwoordt op 24 april 2009:
Een reactie op het schuin nemen van een drempel.
Als men recht de drempel afrijdt, veren beide wielen gelijktijdig in, waardoor de achterkant van de caravan in 1 keer naar onder komt.
Rijdt men de drempel schuin af, dan veert 1 zijde van de caravan in en blijft de achterzijde vrij stabiel qua hoogte
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.
Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!