Jos van Leeuwen vraagt op 12 mei 2009:
Als ik bij aangekoppelde en aangesloten caravan de motor van de auto wil uitzetten door de sleutel in het contact om te draaien en de sleutel te verwijderen, blijft de motor gewoon stationair doorlopen. Als ik de stekker van de caravan uit de 13-polige Multicon stekkerdoos trek, gaat de motor keurig uit.
Mijn garage weet niet wat er aan de hand is. Iemand die mij een goede suggestie kan doen ??
Werner Z antwoordt op 12 mei 2009:
Heeft U een batterij in uw caravan?
Michiel antwoordt op 12 mei 2009:
Ergens, in de auto of in de caravan, zijn de geschakelde en ongeschakelde plus verwisseld of met elkaar verbonden. Bovendien zit er kennelijk in de auto geen relais voor de geschakelde plus en is die direct achter het contactslot aangesloten.
De auto krijgt dan spanning op de ontsteking via de caravan.
Even meten op het stopcontact van de auto. De constante stroom moet op pen 9 en de met het contact geschakelde op pen 10 zitten. http://www.vlist.eu/mistlamp/index3.htm#dertienp
Overigens zou ik onafhankelijk van dit probleem in de auto een relais monteren voor de geschakelde plus. Een zogenaamd mistlamprelais voldoet.
dabbertje antwoordt op 12 mei 2009:
Soortgelijk probleem is op het caravan-forum ook al eens ter sprake geweest.
http://www.caravan-forum.nl/viewtopic.php?f=8&t=6651
Ton van Leeuwen antwoordt op 12 mei 2009:
Tja, maar als "de garage niet weet wat er aan de hand is", dan zou je vraagtekens kunnen zetten bij het vakmanschap en de know-how van die garage.....
Ik zou me daar niet lekker bij voelen.
RobD antwoordt op 12 mei 2009:
"Ik zou me daar niet lekker bij voelen"
Eén ding Ton. aan jou de keus v.w.b. het vakmanschap.
Wat ik mis in je verhaal: Nieuwe auto? Nieuwe stekkerdoos? Nieuwe c/van? Wie heeft de doos aangesloten? Is er ergens verhaal te halen d.m.v garantie?
Mijn auto kwam in ieder geval de garage niet uit voordat men het probleem gevonden had, mits het een merkgebonden dealer is.
Jos antwoordt op 12 mei 2009:
Dank mannen voor jullie reacties. Het gaat inderdaad om een nieuwe auto en "oudere" caravan. Alle functies van de caravn : koelkast op 12V, waterpompje, verlichting binnen en buiten, remlicht etc. werkt probleemloos. Ik heb in de caravan geen accu.
Ik hoop dat het gedetailleerde antwoord van Michiel me wel wat verder kan brengen. Meer suggesties blijven welkom. Overigens, tot nog toe zijn mijn ervaringen met de garage zee positief geweest.
Freek antwoordt op 12 mei 2009:
Jos,
Je bent zeer begripvol naar de autodealer. Dat siert je als mens maar ik denk dat je te goed bent voor deze wereld... 😉
Vooropgesteld: ik heb er te weinig verstand van om een oplossing aan te dragen echter ook ik heb net een nieuwe auto en als mij dit zou overkomen dan zou ik als volgt handelen.
De dealer kan middels meting 100% vaststellen of de electronica wel of niet juist is aangesloten. Tussenweg is er niet, het klopt of het klopt niet. Uit je verhaal maak ik op dat je de caravan al langer in je bezit hebt en dus waarschijnlijk in het verleden goed heeft gefunctioneerd (anders had je dit topic niet geopend...) dus mijn gevoel zegt dat het probleem in de auto zit. Los van deze veronderstelling (want ik weet het natuurlijk niet zeker) zal m.i. je autodealer een statement moeten maken of het aan de auto dan wel aan de caravan ligt.
Hans antwoordt op 12 mei 2009:
Ik vermoed dat Michiel gelijk heeft. Bij de vorige auto was waarschijnlijk alleen pin 9 als constante stroomdraad aangesloten en is in de caravan ergens pin 9 met 10 verbonden.
Als de caravan aangesloten wordt aan de nieuwe auto waar pin 10 wel is aangesloten wordt deze op dat moment doorverbonden met pin 9 waardoor de auto zichzelf in feite voedt met 12V en dus niet afgezet kan worden.
Ik ga voor een fout in de caravan en niet in de auto.
antwoordt op 12 mei 2009:
Freek schrijft:”[I] De dealer kan middels meting 100% vaststellen of de electronica wel of niet juist is aangesloten. Tussenweg is er niet, het klopt of het klopt niet.”
»
Er zijn aansluit mogelijkheden die goed zijn en er zijn betere.
Beide mogelijkheden hebben hetzelfde 100% resultaat. Het functioneert.
Zoals Michiel aangaf is het gebruik van een relais een simpele manier om terugloopstroom te voorkomen.
Dus nog geen reden beschuldigend naar de dealer te wijzen.
De oorzaak die Hans aangeeft ligt daarmee meer voor de hand.
Een vorige auto die een contact niet aangesloten heeft gehad en waar in de caravan is ‘gecorrigeerd” heeft tot gevolg gehad dat het in deze combinatie naar behoren heeft gefunctioneerd.
Echter, de nieuwe auto die conform ISO is aangesloten heeft nu wel een probleem.
Michiel antwoordt op 12 mei 2009:
@®oel: "Zoals Michiel aangaf is het gebruik van een relais een simpele manier om terugloopstroom te voorkomen"
Nee, dat schreef ik niet. Ik schreef "onafhankelijk van dit probleem zou ik ..." Een relais voorkomt terugloopstroom namelijk niet. Het relaiscontact fungeert in dat geval als houdcontact. Nee, het relais dient om te voorkomen dat de contacten in het contactslot te zwaar belast worden. Een koelkast trekt al gauw 8 à 10 Ampère. Die extra belasting kan teveel zijn voor de contacten. Vandaar het advies een relais te monteren.
Overigens - nu ik weet dat in de caravan geen accu aanwezig is - kan één van de twee mogelijkheden die ik aangaf worden uitgesloten: die van verwisseling van geschakelde en ongeschakelde voeding. Blijft over de andere mogelijkheid: ze zijn in de caravan doorverbonden. Zoals Hans aangaf.
MV
antwoordt op 13 mei 2009:
Een relais kan simpel worden gebruikt om die terugloopstroom te voorkomen.
Doordat je deze zin schreef:
“ Bovendien zit er kennelijk in de auto geen relais voor de geschakelde plus”
heb ik aangenomen dat je daarmee tevens de oorzaak aangaf of op z’n minst een manier om het probleem te elimineren. Het verbaasd mij nu wel dat je deze mogelijkheid over het hoofd ziet terwijl je dit zelf als schakelmogelijkheid aanhaalt.
Een relais schakelend bij contact aan (15) schakelt ook weer af zodra contact wordt uitgezet. Vrij simpel is daarmee een terugloopstroom te voorkomen.
Het is niet zo dat je dat had moeten schrijven als wel dat dit (voor jou onbedoeld) het gewenste effect bewerkstelligt.
Dat Hans het vermoedelijk bij het rechte eind heeft had ik hiervoor al aangegeven. Het is dan ook niet vreemd dat de dealer niets aan de auto kan vinden wanneer de caravan de oorzaak van het probleem is.
Het plaatsen van het hiervoor beschreven relais is een preventieve maatregel om zowel de contacten te sparen, zoals Michiel bedoeld, en om een mogelijke terugloopstroom te voorkomen.
Eigenlijk een soort scheidingsrelais wat gebruikt wordt om een boordaccu (wanneer aanwezig) van de caravan te scheiden van de startaccu van de auto.
Hans antwoordt op 13 mei 2009:
Toch gek dat men begint te roepen voordat men weet wat er inmiddels veranderd is. In die zin was de vraag van WernerZ en RobD zo gek nog niet. Of niet Michiel?
Hans antwoordt op 13 mei 2009:
Beste Hans.
Wil je mijn naam a.u.b. niet gebruiken voor negatieve reacties t.a.v. Michiel.
M.vr.gr.
Hans
Michiel antwoordt op 13 mei 2009:
@Hans: Nee, die vraag was zo gek nog niet. Neemt niet weg dat men best wat mogelijkheden kan geven zonder direct alle details te kennen. Ik gaf twee mogelijkheden: doorverbonden of verwisseld. Nadat bekend werd dat er geen accu in de caravan zit, valt één mogelijkheid (verwisseld) af. Zo gaat dat vaak in een discussie. Het is een voortschrijden proces. Ik denk dat de vraagsteller daarmee goed uit de voeten kan.
@®oel: Sorry als ik iemand op het verkeerde been heb gezet, maar beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Dit forum biedt de gebruiker helaas niet de mogelijkheid berichten te wijzigen. Een relais voorkomt niet dat stroom terugvloeit. Immers als het relais gesloten is, is er een verbinding tussen de geschakelde plus in de caravan en het circuit in de auto dat de ontsteking van spanning voorziet. Als er in de caravan een verbinding is tussen pen 9 en pen 10 zal die spanning blijven bestaan zolang het relais gesloten bijft. En het relais blijft gesloten omdat er spanning op de wikkeling staat. Kringetje gesloten. Het relais valt pas af als de stekker van de caravan wordt losgenomen.
Het relais dient uitsluitend ter bescherming van de contacten in het contactslot.
En nee, dat relais dient niet om de eventueel aanwezige accu in de caravan te scheiden van de startaccu in de auto. Voor die functie dient een tweede relais wat in de caravan gemonteerd wordt en wat bekrachtigd wordt door de geschakelde plus. http://www.vlist.eu/mistlamp/index3.htm#Draad
MV
antwoordt op 13 mei 2009:
Wanneer ik stel “eigenlijk een soort” wil dat niet zeggen “is hetzelfde als”, Michiel.
Btw. Een scheidingsrelais aangestuurd door de geschakelde plus is niet opportuun. Bij een Diesel loop je het risico dat de zekering er alsnog uitgaat zodra je het contact aan zet. Beter is het daarom het aanstuursignaal van de dynamo te gebruiken en te monteren in de auto (10).
Je hebt gelijk vwb het afschakelen als je het relais ‘in de draad opneemt’, hetzelfde schakelt als wanneer je het relais niet zou gebruiken. Op die manier heeft het gebruiken van een relais geen enkele zin vwb het voorkomen van terugloopstroom. Wel voor contactbescherming, als dat al nodig is, de stekkerdoos contacten zijn forser dan die van een relais.
Het zichzelf instant houdend schakelen van een relais wordt (ook) gebruikt bij gebruik van drukknop schakelaars (impuls).
B.v een achteruitverwarming die uitblijft zodra het contact een keer is uitgeweest. (Zou ook voor mistachterlicht(en) gebruikt moeten worden!)
De aansturing van het relais (85/86) dient van een apart signaal te gebeuren rechtstreeks vanaf contact. Geen aftakking van een bestaand circuit waarmee je inderdaad het risico loopt alsnog ‘slachtoffer’ te worden van diezelfde terugloopstroom.
Het contactslot schakelt op en af. Het is bij gebruik van een relais dan ook zinvol deze op een dusdanige manier te schakelen dat de eigenschapen daarvan volledig ten doel staan van wat je eigenlijk wil bereiken. Het vraagt daarom een dieper inzicht in wat je eigenlijk aan het doen bent dan het volgen van algemeen geldende instructie’s van een website.
Dit heet kennis van… en wordt ook wel betitelt als vakmanschap.
Helaas komt het gebrek aan vakmanschap in menig werkplaats voor.(Ook bij ons). Het is misschien daarom dat men bij de dealer van Jos achter de oren krabt omdat men niet buiten het bekende denkpatroon kan stappen en zoals jij en Hans, doordenkt richting caravan en mogelijk onjuiste aansluiting bij vorige auto.
Maar gelukkig is er dit Forum. 😉 😉
antwoordt op 13 mei 2009:
@®oel,
..........die uitblijft zodra het contact een keer is uitgeweest. (Zou ook voor mistachterlicht(en) gebruikt moeten worden!) ...........
Je wensen worden in een aantal auto's al jaren toegepast.
Mijn Forester is nu 6 jaar oud en heeft dit ook. En er zijn meer merken.
Een goede ontwikkeling die inderdaad navolging verdient.
vrgr
JT®
Jan LMC antwoordt op 15 mei 2009:
Zit er een originele kabelboomaansluiting aan de trekhaakcontactdoos. Met de huidige nieuwe auto's kan dit nodig zijn om er voor te zorgen dat de electronica van de auto niet op tilt slaat.
Ton van Leeuwen antwoordt op 15 mei 2009:
Verreweg bij de meeste (recente) auto's moet het mistachterlicht bij iedere nieuwe start opnieuw worden ingeschakeld. Dit wordt ofwel mechanisch, ofwel elektrisch verzorgd.
"Vergeten uit te doen" is er dus niet meer bij, zodat we verlost zijn van auto's die nog dagenlang met dat ding aan rijden. Overigens is gebleken dat het grootste deel der bestuurders geen flauw benul heeft wat "een zicht van minder dan 50 meter" nou eigenlijk wil zeggen.
Namelijk dat je dan beter niet de weg op kan gaan, laat staan met een caravan erachter!!
Tijs antwoordt op 16 mei 2009:
Neemt niet weg dat je toch veel aanhangers ziet rijden met een slechte aansluiting. Gisteren weer iemand voor me die beide knipperlichten keurig constant had branden 😉. De aanhangers met continu brandend mistlicht vallen me al bijna niet meer op zo vaak zie je ze.
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.