Caravantrekker.nl

Hagelbestendig dak

Dirk vraagt op 25 juli 2009:

Bij welk merk moet je zoeken voor een caravan met hagelbestendig dak?
Géén Biod en Eriba Touring aub. Die moet ik niet

Naar laatste bijdrage

Reacties:

antwoordt op 26 juli 2009:

Ieder jaar publiceert de KCK in haar oktobernummer een overzicht van alle caravans. Hierbij wordt o.a. ook vermeld uit welk materiaal het dak bestaat. In de inleiding wordt daaraan aandacht besteed.Je kunt dus selecteren welk merk aan jouw eisen voldoet.
Of deze lijst ook via hun site te bekijken is weet ik niet.
Zo niet..............dan hup naar de biep en het oude nummer opzoeken of nog een paar maandjes wachten.
vrgr
JT®


antwoordt op 26 juli 2009:

Nou vooruit dan......omdat je Dirk heet 😉 en de nacht nog jong is:

kunstofdaken op: adria, avento, kip, sterckeman, trigano, wind.

polyester op: elddis.

Dit komt uit de kck van okt 2008.
Sommige genoemde merken hebben het niet op alle types, en wellicht is het ook denkbaar dat niet genoemde merken het als optie aanbieden op enkele typen.
vrgr.
JT®


Jan@ antwoordt op 26 juli 2009:

Welke kans is groter, dat je een hagel- of een onweersbui op je pan krijgt? Bij een hagelbui (met grote hagelstenen) zit je goed als je een hagelbestendigkunstof caravandak hebt. Bij een (heftige)onweersbui zit je beter wanneer je een metalendak op je (metalen) caravan hebt.(Kooi van Faraday)
Moeilijke keuze.


Harry antwoordt op 26 juli 2009:

Wij hadden op onze Adria ook een "hagelbestendig" dak, maar na de eerste zware hagelbui aan het Gardameer zaten de scheuren in het dak. Nu een Dethleffs zonder hagelbestendig dak.


Jan S. antwoordt op 26 juli 2009:

Op mijn Solifer zit geen hagelbestendig dak. Ik heb mij laten vertellen dat de reden hiervoor is dat deze daken de grote temperatuurverschillen (wintersport en zomer niet goed kunnen verwerken). Ik heb nog niet kunnen nagaan of dit klopt. Wel heb ik een hagelbestendig dak van een Sterckeman gezien in de zomerhitte welke door de uitzetting er niet fraai meer uitzag.


Michiel antwoordt op 26 juli 2009:

Een matige hagelbui is bij een niet hagelbestendige dak een behoorlijke klans op een total loss-je. Onze Home-car vorig jaar ook.....honderden putten in het dak.......en één zijkant met tientallen putten......ter illustratie de auto(daihatsu) had slechts een paar zichtbare plekjes. > De caravan (uit 2003 en in zeer nette staat!) werd economisch total loss verklaard!!???> wij schrokken daarvan. Konden eventueel ook het (niet meer in te ruilen door registratie total loss) wrak houden met compensatie.

Wij hebben een nieuwe Kip gekocht met hagelbestendig dak.....toch een prettig idee wanneer je niet meteen met forse schade en alle gevolgen daarvan komt te zitten na een hagelbui.


RobD antwoordt op 26 juli 2009:

Van: Michiel
Datum: 26 July 2009 om 12:57
Onze Home-car vorig jaar ook.....honderden putten in het dak.......en één zijkant met tientallen putten......ter illustratie de auto(daihatsu) had slechts een paar zichtbare plekjes.

De bekende appels en peren: Ooit gekeken naar het materiaal van beide? Ooit de dikte laklaag gemeten van beide? Ooit gekeken naar het oppervlak, grootte en bolling? C/van is vlak over een groot oppervlak, en de auto?


John antwoordt op 26 juli 2009:

Er bestaat geen hagelbestendig dak !!!!
Het een is gevoeliger als de ander, maar hagelbestendig?
Ja. plaatstaal van 1.5cm dik. Succes met sleuren.


Theo antwoordt op 26 juli 2009:

Wat vinden de technische van de opmerking van Jan@
dat je bij een onweersbui beter zit wanneer je een metalen dak op je caravan hebt i.p.v. een kunsstof hagelbestendig?(Kooi van Faraday)?


Jan@ antwoordt op 26 juli 2009:

De vraag is dus eigenlijk: kies je voor de caravan of voor je eigen veiligheid.
Zou niet zo moeilijk moeten zijn dus.


RobD antwoordt op 26 juli 2009:

Er zit in een caravan metaal genoeg wat de bliksem geleid, al dan niet met kunststof dak. De kooi van Faraday is niet afhankelijk van een paar m2 plastic als dak.
Ofschoon ik me afvraag of die kooi voldoende beschermd bij een goede inslag. Ik persoonlijk wil het niet testen.


Bert antwoordt op 26 juli 2009:

Een auto met ook grote glasoppervlakken is een prima kooi van Faraday, ter 'omleiding' van grote stromen, zoals The Hamster onlangs bewees in Top Gear. Nu is 100.000 V wel wat minder dan een leuke bliksemflits (tot 100 mio V en 30.000 A!), maar het principe van meneer Faraday werkt en dus ook bij die grote klappen. Toch heeft een bepaalde fijnmazigheid van de metalen kooi wel invloed. De werking schijnt af te hangen van de golflengte van de bliksemontlading (of welke andere straling dan ook). Mobieltjes zijn ook gevoelig voor de 'kooi', maar het glas i.c.m. de korte golflengte van die straling zorgt er voor dat een buitenantenne (tegenwoordig) niet meer noodzakelijk is. Bliksem zal dus wel een langere golflengte hebben? Hoe lang die is en hoe fijnmazig de kooi moet zijn? Daar krijg ik geen grip op. Om een bepaalde fijnmazigheid te creëren wordt wel kippengaas toegepast, maar bij mijn weten niet bij caravans (zelfs niet bij Kip)*. Kortom, is een grote opening (van kunststof) boven je van zeg 2,30 x 5,00 m klein genoeg om het overig metalen raamwerk als KvF te laten functioneren? En hoe zit het met die grote Heki en Remi dakluiken? Beter af ben je ongetwijfeld met een semi-hagelbestendig dak bestaande uit aluminium met een coating. Maar dat is weer zo halfhalf. 😉 Ik persoonlijk sta bij een mooie onweersbui altijd buiten onder m'n luifel te genieten van het spektakel. Je kent dat wel, een handje losjes aan de tentpaal... Helmaal fout dus. Ga in je auto zitten als het er echt om gaat wanneer je caravan een van de hoogste of ook vrijstaande objecten is.

* Dit idee (kippengaas i.c.m caravans ter verbetering van de werking van de Kooi van Faraday) is al jaren geleden door mij beschreven, al is die correspondentie verloren gegaan zo vermoed ik bij de laatste brand als gevolg van een blikseminslag. Neemt niet weg dat men hier niet zo maar mee de haal aan kan gaan. Ik refereer aan het Bolletje arrest (dat van die inkeping in de beschuit)!


Theo antwoordt op 26 juli 2009:

Daken en wanden zijn als regel van aluminium. Isoleert dat even goed als metaal?
De opening zal wel minder zijn dan het dakoppervlak, lijkt me: door het dak lopen b.v. electriciteitsdraden, die het gat deels dichten.


Bert antwoordt op 26 juli 2009:

Ja. Ook aluminium als kooi voldoet (vliegtuigen). Ook stroomdraden door het dak zijn onderdeel van een metalen netwerkje.


guus antwoordt op 27 juli 2009:

Een kunststof dak zou (volgens horen zeggen) op den duur lelijk (verkleurd) worden. Als kunststof (materiaal)moe wordt kunnen er door o.a. hagelstenen scheurtjes in het dak komen.
Ook zou de kit op dend duur wel eens minder goed hechten.

Er zijn trouwens ook hagelnetten te koop.
Deze span je over het dak en houden (enige) hagel tegen. Ook zorgen zij er voor dat de caravan mooi in de schaduw staat.


Benno antwoordt op 27 juli 2009:

Nog nooit heb ik gehoord/gelezen dat een caravan door de bliksem is getroffen.
Bliksem zoekt het hoogste punt, dus verlossen de bomen op mijn camping mij van de spanning.
Helemaal onverschillig ben ik niet, dus toen onlangs een oerend hard onweer losbarstte boven de camping in Zuid Frankrijk zat ik wel even na te denken.
Mijn glasvezelversterkte plastiek BIOD is geen F/kooi.
Een schroevendraaier heeft een plastiek handvat waarmee je 10.000 volt kunt "hebben" staat er op.
Ik suste mezelf met het idee dat ik in een isolerende kooi zat.
Trouwens, waar praten we over.
In de vakantie kreeg ik een telefoontje dat mijn vroegere buurjongen en leeftijdgenood plotseling was overleden.
Vanmorgen las ik in de krant het ongelooflijke bericht dat Herman dood was. Ook een leeftijdsgenood. Ik had hem al enkele jaren niet meer gezien. Juni j.l. op een camping in Faucon aan de voet van de Mont Ventoux troffen we elkaar toevallig. Gezellig. Hele avond gezellig samen gepimpeld. Herman fietste 2 dagen later de Berg op.
De moraal:
Of door de ene, of door de andere bliksem, getroffen worden we allemaal.
Ja, ik weet het wel, desondanks mag/moet je levensbedreigende risico's zoveel mogelijk trachten te vermijden. Maar zoals reeds geschreven, wie kent er nou iemand die in zijn caravan door de bliksem is getroffen al dan niet in een kooi?

Blijft over klein maar frequent leed: hagel.
Geen twijfel.
Alleen een goede polyester caravan biedt afdoende bescherming. Zowel wat betreft het dak als de zijwanden.
De enige caravan die ik kan verzinnen die "hagelbestendig" is de Nederlandse BIOD. Zo'n ding is gebouwd als een boot. Gaat niet kapot door een beetje hagel.
Ook niet als ie 40 jaar oud is.
Scheurtjes, verkleuren, bobbeltjes, geen hechting, allemaal onzin. Bekijk er maar eens een van een jaar of 40.
Eén groot nadeel. Bij de verzekeringspremie betaal je mee voor de "dozen".
Dirk, jouw zoektocht is gedoemd te mislukken.


Koen antwoordt op 27 juli 2009:

Benno schreef :
""""Dirk, jouw zoektocht is gedoemd te mislukken.""""

Enkele polyester caravans :

http://www.trilliumtrailers.com/
http://www.escapetrailer.com/
http://casitatraveltrailers.com/
http://www.burrotrailers.com/
http://www.scamptrailers.com/

Je moet ze wel eerst importeren uit de USA en nog wat aanpassingen doen.
Dan nog een goedkeuring om de weg op te mogen.

Mmmmh, Benno zou eens gelijk kunnen hebben... 😉


Michiel antwoordt op 29 juli 2009:

@RobD

Ik snap ook dat een auto iets heel anders is dan een caravan....ik bedoelde alleen te zeggen dat een matige hagelbui genoeg is om zo'n aluminium dakplaat en zijwand zodanig te beschadigen dat je hele caravan total loss wordt verklaard......dat hadden wij dus niet verwacht.

Vandaar dat ik blij ben een (enigzins) hagelbestendigdak......zit ik niet meteen weer met de rompslomp te kijken.... .


antwoordt op 29 juli 2009:

Konden eventueel ook het (niet meer in te ruilen door registratie total loss) wrak houden met compensatie.
»
Dat is vreemd. Er is geen enkele reden tot registratie(?!). (het kenteken is ingenomen of zo?). De caravan is niet technisch Total Loss, alleen “cosmetisch”.
Zou je deze caravan zonder reparatie ter kentekenkeuring aanbieden komt hij er glansrijk doorheen.
Logisch dat je dit nooit verwachtte. Ik denk dat er in de procedure een aantal fouten gemaakt zijn waar jij uiteindelijk het slachtoffer van geworden bent.


michiel antwoordt op 30 juli 2009:

@roel

wanneer je de waardecompensatie accepteert registeren verzekeraars op chassisnummer voor welke delen er voor een bepaalde caravan compesatie is betaald. Deze delen worden daarna niet meer door een verzekeraar vergoed. Ik heb bij verschillende dealers geinformeerd, maar zij wilden een dergelijke caravan absoluut niet meer inruilen. Zet maar op marktplaats was de reactie....en vertel het erbij, want de volgende eigenaar kan diezelfde delen nooit meer claimen.

Ik had ervoor kunnen kiezen hem inderdaad te laten maken....alleen bleek hij dan economisch total loss. reparatiekosten minimaal 6500 euro (dakplaat + gehele linkerzijkant) + de waarde van het "wrak" à 3500 euro overstegen de dagwaarde van deze caravan.

Ik ben overigens uiterst tevreden met het uiteindelijk bod van de verzekering (3 seizoenen ongeveer gratis gekampeerd!) maar ik had weinig keuze> total loss met een goede prijs of waardevermindering en blijven zitten met een niet in te ruilen caravan.


antwoordt op 30 juli 2009:

OK duidelijk, een verzekeringsregistratie.
Was ik even aan voorbij gegaan. Ik begreep dat het kenteken in het geding was zoals bij technische TL het kenteken gelijk wordt ingenomen.

Maar uiteindelijk er toch vanaf gekomen? Of heb je hem naast de nieuwe Kip voor doordeweeks? 😉


antwoordt op 15 oktober 2013:

Hoi,

Onze Sterckeman caravan (bouwjaar 2013 met hagel bestendigdak) stond voor de 3e dag op de camping toen hij de eerste hagelbui erop kreeg.
Hij stond tussen enkele "degelijke Duitse" caravans.
Wij hadden gelukkig geen deuken, de Fend naast ons heeft inmiddels al een nieuw dak laten monteren.
Het werkt dus wel degelijk.
Bij Sterckeman monteren ze trouwens standaard hagelbestendige daken.

m.v.g. Gé


fransvb antwoordt op 16 oktober 2013:

Elk dak is hagelbestendig!!!! nml elk dak houd de hagelstenen tegen. Een dakluik is bijvoorbeeld in mnijn optie niet hagelbestendig.
Eigenlijk zou je zo'n dak deukbestendig moeten noemen.


Gerrie antwoordt op 16 oktober 2013:

Ik denk dat Dirk toch maar gekozen heeft voor een eriba touring. Scheelt ook nog in de verzekeringspremie. Unive verteld op zijn site precies voor welke caravan je geen extra premie hoeft te betalen voor dekking hagelschade i.v.m de kunstof daken.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

Wet- en regelgeving

Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.

Gastenboek

Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker