Caravantrekker.nl

Welke maat banden als trekauto

Ton vraagt op 27 juli 2009:

Wie heeft ervaring of weet welke banden maat het beste is onder je auto als caravantrekker. volgens een dealer is 16 inch beter dan 17 inch banden omdat (17 inch sneller zou slijten) ben er nieuwschierig naar.

ton

Naar laatste bijdrage

Reacties:

jadatis antwoordt op 27 juli 2009:

Ik denk dat 16 inch ook automatisch betekent dat de hoogte/breedte verhouding van de band groter wordt dan bij 17 inch, om op dezelde diameter uit te komen.
Daardoor kun je ze op zachte ondergrond, waar je met de caravan wel eens in terecht kan komen, door de druk wat terug te brengen , meer oppervlak op de ondergrond te krijgen, waardoor meer grip.
Een 17 Inch band zal in de regel ook een lager maximum draagvermogen hebben , waardoor hogere bandendruk nodig , ook op de weg. Geeft met de wegdruk eerder wegzakken in zachte ondergrond.


antwoordt op 27 juli 2009:

Zou dat werkelijk belangrijk zijn als je voor ruim 1000€ nieuwe sloffen + wielen aanschaft?


Bert antwoordt op 27 juli 2009:

Een band om een 1" grotere velg zal zoals Jadatis al aangeeft breder en iets lager zijn. Daardoor stugger en dat is met caravan in principe een goede zaak (stabiliteit), al zal dat wellicht niet merkbaar zijn. Stugger betekent ook oncomfortabeler met en zonder caravan. Breder betekent ook meer last van sporen in de weg en eerder kans op aqyaplaning. Mogelijk wel een fijner stuurgedrag op (droge) wegen, maar dan vooral zonder caravan... Een hogere slijtage van breed laag rubber? Zou kunnen als de snelheidsaanduiding op de band een andere is (W i.p.v. V bijvoorbeeld) anders lijkt het me een boude bewering van je dealer.


MvO antwoordt op 27 juli 2009:

Toch wel een interessante vraag.
Op mijn auto zitten standaard 225/50-17 wielen (velg+band).
Als reserve is een 205/55-16 meegeleverd. Winterbanden dienen ook van deze laatste maat te zijn in verband met de benodigde ruimte voor eventuele sneeuwkettingen.
Deze maat is zo'n 3% kleiner als de oorspronkelijke 225/50-17.
Als je dit doortrekt zou je er over kunnen denken speciale “caravantrek” wielen te monteren van bv. maat 205/55-15. Hierdoor creëer je immers een lagere eindoverbrenging en een evenredig toegenomen kracht. Optisch wellicht niet zo mooi maar mechanisch een oplossing voor extra trekkracht. De topsnelheid zal weliswaar afnemen maar met caravan zul je die toch niet rijden.


Bert antwoordt op 27 juli 2009:

Velgen en banden zijn typegoedgekeurd en passend voor de auto, je mag daar officieel niet van afwijken. Al die banden- en velgcombinaties hebben een geringe spreiding qua diameter danwel rolomtrek. De door MvO gememoreerde kleine 4% verschil is echt het maximum normaal gesproken.

Zeker klopt het dat door verandering van bandenmaat een beduidend verschil in trekkracht (en topsnelheid} kan ontstaan. Voer maar eens wat in bij een trekkrachtberekening - scroll naar onder bij tuning. Neemt niet weg dat het allemaal niet mag!


Bert antwoordt op 27 juli 2009:

Oh, dan hebben we natuurlijk ook nog www.topsnelheid.nl voor sologebruik, zonder caravan e/o tuning.... Maar ook daar kan alleen de banden- en wielmaat naar lievelust verandert worden.

Weet je waarom een Mini (ik doel op de originele) zo'n fel gifkiikertje was en is? Kleine wieltjes.


RobD antwoordt op 27 juli 2009:

Niet alleen daarom Bert. Laag zwaartepunt, wielen op de hoeken en een minimaal gewicht.


Robert antwoordt op 27 juli 2009:

Standaard had ik 205-55-16 onder mijn auto en ben naar 235-45-17 gegaan.
Ik heb een benzineauto en merk dat hij met de caravan erachter gewoon trager is geworden. Hij komt langzamer op gang.
Ik overweeg dan ook om de voorbanden te vervangen voor 215-40-17.


@Eric antwoordt op 27 juli 2009:

Volgens mij is de totale doorsnee van je wiel dan 1 cm meer geworden, zal je dat echt merken?

Met 215-40-17 wordt de totale doorsnee van je wiel 3 cm minder, volgens mij gaat hij dan inderdaad wel wat sneller optrekken maar gaat de motor dan ook niet meer toeren maken bij bijv. 100 km/uur?

Leuk rekenprogramma:
http://www.miata.net/garage/tirecalc.html


antwoordt op 27 juli 2009:

In tegenstelling tot o.a. Duitsland waar wielmaten en bandsoorten op het kenteken is terug te vinden is dit in Nederland niet het geval.
Inderdaad is de typekeuring op standaard gemonteerde wielen van toepassing. Het is niet verboden dat wielen en banden niet vrijelijk gewisseld kunnen worden. In welke maat dan ook met als wettelijk eis dat deze niet meer dan 3mm buiten de auto mogen uitsteken.
Bij een APK wordt alleen gekeken naar de algehele toestand en profieldiepte van de band. Sinds mei ook op de draairichting en gelijke maataanduiding en bandenspanning op één as. Het is dus nog steeds mogelijk om met 4 verschillende banden en profieldieptes in twee maten op de auto APK goedgekeurd rond te rijden.

Het verkleinen van de wielen is dan niet verboden, het heeft echter meer invloed dan alleen op de vertraging. De remmen kunnen er nadeel van ondervinden omdat ze minder worden gekoeld. (minder ruimte). Maar de grootste wijzigingen zullen bij de wielstanden optreden. Aangrijpingspunten voor de verschillende rijkrachten zullen veranderen waardoor de auto heel anders kan aanvoelen of sturen en remmen. In extreme gevallen kan het voorkomen dat het stuur ‘omvalt’. De auto wil dan liever een bocht maken dan rechtuit rijden.

Al met al moet je goed blijven opletten als de wieldiameter /rolomtrek (flink) veranderd. Het beste is om binnen 5% afwijking van de standaardband te blijven voor gelijkblijvende prestaties.

@Robert, de rolomtrek van een 205/55R16=1930mm. Je zou dus tussen de 2026 en 1833mm moeten uitkomen.
De rolomtrek van een 235/45R17=1965mm.
De rolomtrek van een 215/40R17=1840mm.
Geen reden om significant vermogensverlies te verklaren.

Ter vergelijk; met nieuw profiel of versleten profiel scheelt de wieldiameter ca. 10mm. En geeft een 30mm. langere rolomtrek.


MvO antwoordt op 27 juli 2009:

Het wordt nog complexer als je met grotere breedteverschillen van de band ook naar andere breedtes van de velg moet gaan. Daarbij gaat dan ook de ET-maat een rol spelen in de stuurgeometrie.


antwoordt op 27 juli 2009:

ET-waarde blijft onveranderd, daar veranderd niets aan.


MvO antwoordt op 28 juli 2009:

®oel, bij een (veel) bredere band hoort een bredere velg. Als deze velg dezefde ETwaarde heeft loop je het risico dat de band/velg aan de binnenzijde aan gaat lopen tegen bv de veerpoot of draagarm. Om dit te voorkomen wordt dan vaak een velg gekozen met een kleinere ETwaarde. Nog afgezien van het aanlopen aan de buitenzijde (spatbordverbreders) verandert hiermee de spoorbreedte en alle hiervan afgeleide waarden in de stuurgeometrie en optredende belastingen tijdens accelereren en remmen.
Vandaar dan ook (zoals door Bert reeds opgemekt) de typegoedkeuring. slechts geringe toleranties toestaat.


Robert antwoordt op 28 juli 2009:

@Roel:

Toch is er een merkbaar verschil met optrekken. Misschien komt het door de bandbreedte.
Dus feitelijk zal het er op neerkomen dat hoe meer de voorbanden slijten, hoe meer relatieve trekkracht er is.
Dat wordt dus bij ieder stoplicht met slippende banden wegtrekken...haha


antwoordt op 28 juli 2009:

Bert spreekt over een geringe spreiding qua diameter danwel rolomtrek. wat niets te maken heeft met wielbreedte of ET-waarde.

Robert heeft zowiezo voor de grotere diameter een andere velg nodig. Zoals de steek van de wielbouten/moeren en het aantal daarvan hoort ook de maat van het centreergat en de ET-waarde tot de vaste eisen wanneer een wiel vervangen wordt.
Er is dus een maximum aan de wielmaten die toegepast kunnen worden omdat deze moeten voldoen aan die eisen/maten.
Wanneer wielen gaan aanlopen dan heb je niet de goede maat en ben je simpel gezegd aan het klooien wanneer je ET-waarden aanpast om het maar onder de auto te krijgen met alle door jou aangehaalde gevolgen. Et-waarde beïnvloed rechtstreeks de schuurstraal en heeft dus gevolgen voor de stuurgevoeligheid (stabiliteit).
Volledig duidelijk mag zijn dat een te groot wiel niet past. En soms luistert dat inderdaad zo nauw dat toepassen van een sneeuwketting tot problemen leidt.

Om in felle gifkikkertermen te blijven, een wiel van een Mercedes past niet onder een (ik doel op de originele) Mini. 😉

Voor de wet mag er een spoorbreedteverschil van 10mm voorkomen met die van de toelatingseisen. Dit mede omdat het niet altijd mogelijk is een vervangingswiel(set) met exact dezelfde ET-waarde en om een meting te kunnen uitvoeren (handhaving) bij verschillende asbelastingen.

@Robert, De nieuwe banden (235/45R17) hebben meer rubber op de weg dan de standaard banden. Dit geeft meer rolweerstand en het hogere gewicht voor een tegenwerkend gyro effect.(vliegwieltraagheid).
Ik kan het echter niet de reden vinden voor het ‘slechter op gang komen’ van de auto.
Je zou eens een roltest kunnen uitvoeren;
Bij een constante snelheid(50km/u) de auto laten uitrollen tot stilstand en de afgelegde weg opmeten.
Wanneer je dit doet met beide wielsets weet je meer.

Dus feitelijk zal het er op neerkomen dat hoe meer de voorbanden slijten, hoe meer relatieve trekkracht er is.
Feitelijk is dat correct.


Robert antwoordt op 28 augustus 2009:

Wanneer ik de bandenmaten 235-45-17 en 215-40-17 als wijziging invoer bij de berekeningsmodule, dan komt de 215-40 er een stuk beter uit. Alleen de topsnelheden liggen enkele km's lager, maar verder zijn er positieve prestaties te zien.

Zal het echt een zichtbaar verschil zijn, voor 40 en achter 45 hoog ?


antwoordt op 28 augustus 2009:

Het verschil bedraagt ruim 6 %.
De lage band gaat 52,7 keer rond in 100 mtr.
De hoge band gaat 49,5 keer rond in 100 mtr.

Men rijdt dus minder snel bij hetzelfde motortoerental. De vertraging is dus groter en heeft dan ook minder moeite met de caravan last.

Niet iedereen heeft een rolmaat op zak toch? En als je het niet weet dan valt het ook niet 123 op. 😉


stef antwoordt op 28 augustus 2009:

Roel zou je mij even kunnen uit leggen hoe je aan de rolomtrek komt .

vb.205/55R16. De diameter is ongeveer 632mm X3.14 is toch 1984.48mm. Dat is meer dan 5cm verschil dan uw berekening.


antwoordt op 28 augustus 2009:

Er bestaat een verschil tussen een statische en een dynamische rolomtrek.
Wanneer berekend is dit een statische, een correctie factor daarop loslaten geeft een dynamische rolomtrek.
Dit is een benadering, in de praktijk is rijsnelheid, belasting en vooral bandenspanning een factor die voor variatie zorgt.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

Voorbeeld Trekrapport

Het Trekrapport heeft de vorm van een E-book met gemiddeld zo’n 30 pagina’s. Bekijk voor een impressie het voorbeeld van mijn vorige combinatie waarmee ik 15 jaar heb rondgereden.

Over gewichten

Er zijn altijd veel discussies over het gewicht van de caravan. Maar welke gewichten zijn belangrijk en hoe bepaal je wettelijk het (maximaal) gewicht? Is dat met of zonder kogeldruk?

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker