Siem vraagt op 29 juli 2009:
Ik wil een Hobby 610 kopen, dat is een fantastisch ruime caravan. Maar ik vraag mij af hoe een tandemasser rijdt, want de assen bewegen volgens mij niet mee en je moet toch van baan kunnen veranderen, of een (scherpe) bocht kunnen nemen. En het op zijn plaats zetten met behulp van een mover, gaat fat makkelijk? En wat ik mij afvraag is, hoe je een tandemasser in de lengte in balans stelt. Zijn er mensen die mij op weg kunnen helpen en hier ervaring mee hebben?
Groet van Siem.
van petten antwoordt op 30 juli 2009:
Een tandemasser rijd (bij goede belading) over het algemeen iets stabieler bij ruime draai cirkels met de auto er voor zal je niks merken als je gaat manoeuvreren en korte bochten gaat maken zullen de banden gaan vringe.
Met de hand verplaatsen is geen probleem tot je de bocht om wilt dan moet je er voor zorgen dat de voorste wielen van de grond zijn anders krijg je de caravan niet gedraaid met de hand.
In ballans stellen gaat net als met een enkel asige caravan.
T5 antwoordt op 30 juli 2009:
Beste Siem,
Wij rijden ook tandemas en rijd werkelijk fantastisch.
Rangeren met de hand gaat prima, als je de bocht om wil bij hand rangeren moet zoals van Petten hierboven al schrijft het neuswiel uitgedraaid worden in de hoge stand, zodat de voorste as minder wrijving heeft.
Bij het rijden met de auto merk je hier niets van zowel bij vooruit als achteruit rijden gaat alles vanzelf, ook bij scherpere bochten.
Afstellen gaat net als bij een enkelassige caravan, bv.v op het oog recht zetten en dan de potjes uitdraaien.
Stabiliteit achter de auto is perfect.
Let er wel op dat de Hobby 610 uit 1999 op kenteken maar 1650 kilo max mag wegen en dit is aan de lage kant, vanaf bouwjaar 2000 werd dit 1750 of 1900 kilo, en dit komt beter overeen met het leeg gewicht + lading die al gauw naar de 1700/1750 kilo gaat (en dan praten we over normale lading (met zo goed als lege watertanks en geen aardappelen voor 3 weken meenemen)
Als je nog meer vragen hebt stel ze gerust.
Jan antwoordt op 30 juli 2009:
Merk je bij een dergelijke grote caravan op rontondes nog iets of het tandemstel dan "wringt"?
RobD antwoordt op 30 juli 2009:
@ Jan, als je alles gelezen had........................was je vraag overbodig. Lees het verhaal van T5 eens.
antwoordt op 30 juli 2009:
@T5 en v Petten
Ik heb een vraag (dus geen op- of aanmerking) nav jullie verhaal. Ik rijd zelf niet met een 2assercaravan, wel regelmatig met 2asser kar, maar die koppel ik in beladen toestand nooit af. Dus heb geen ervaring met rangeren van zware afgekoppelde wagen.
T5 schrijft dat hij het neuswiel in de hoge stand zet om de voorwielen te ontlasten. Ik neem aan dat u bedoelt dat u het neuswiel zover mogelijk omlaag draait, immers de neus vd caravan moet omhoog om de voorwielen te ontlasten.
Jullie rijden dan met een gewicht van plm 1700 op de achterwielen en het neuswiel en een klein beetje op de voorwielen.
Is dit gezond voor dat neuswiel en graaft dat ding zich niet tot de as toe in het zand???
Als je een kogeldruk hebt van plm 70kg dan zou ik denken om het neuswiel omhoog te draaien zodat de voorkant vd caravan vanzelf naar beneden gaat en juist meer op de voorwielen gaat rusten en een beetje op de achterwielen en ook niet zo zwaar op dat neuswiel.
Of praat ik nu onzin?
Jullie zijn de mensen met praktijkervaring.
Wat is wijsheid?
vrgr
JT®
Jan antwoordt op 30 juli 2009:
Heb je opmerking van T 5 zelf wel gelezen RobD ?
Joop antwoordt op 30 juli 2009:
Beste Siem
Wij rijden al 30 jaar met een tandemasser van diverse merken.
Ze rijden stabieler en rustiger achter de auto. Ik vind met de hand op de plaats zetten erg moeilijk, dat doe ik met de auto.
Zeker als de ondergrond een beetje ongelijk is.
Met een mover kan maar dan heb je een speciale mover nodig voor een tandemasser. Erg duur. Die gaat automatisch voor en achteruit en maakt zo een bocht.
Maar wij willen niet anders.
john antwoordt op 31 juli 2009:
dag siem, wij rijden sinds acht jaar met een polar tandemasser; rijdt perfekt, ook in bochten; prima stabiliteit; wel handig als je ook kunt manoevreren met de auto., ook als je een mover laat installeren
T5 antwoordt op 31 juli 2009:
Beste JT r
Op zich zou je denken om de koppeling zover mogelijk te laten zakken om de achterste as minder wrijving te laten hebben.
Er zijn dan 2 poroblemen:
1: Hoe langer de caravan des te minder kan de koppeling zakken, des te minder komt de achterste as vrij. Vandaar neuswiel zover mogelijk uitdraaien waardoor de voorste as veel minder vrijwing heeft. Er ontstaat geen schade aan de achterzijde onderop ontstaan, omdat de achterpootjes als bescherming dienen.
2: Stel dat de koppeling wel zo laag zou kunnen dat de achterste as minder wrijving heeft, dan heb je alsnog een probleem dat je de caravan niet kan rangeren omdat je geen grip/ goede houding hebt om de caravan te trekken/duwen, omdat de koppeling zo laag hangt, en je voeten niet veilig zijn voor de aftsandsbeugel die de koppeling van het wegdek houdt.
Algemeen: Zodra de ondergrond zacht of drassig is, valt er niet te rangeren met opgedraaid neuswiel omdat de druk te groot is op het neuswiel wat zich in de grond vreet, maar dat gebeurt ook bij een enkelasser, dus eigenlijk hetzelfde.
T5 antwoordt op 31 juli 2009:
Aanvulling:
Met trekken / duwen tijdens het rangeren bedoel ik aan de koppeling en of het neuswiel.
Neuswiel is bij de meeste tandemassers verzwaard wat ook geldt voor de uitdraaisteunen.
De handgrepen worden nooit gebruikt, is eigenlijk funest voor alle caravans op termijn.
Siem antwoordt op 31 juli 2009:
Dank jullie voor de reacties zover, die zijn verhelderend en brengen mij dichter bij een besluit dan wel voor een tandemasser te gaan, of toch te kiezen voor een grote eenasser zoals de Hobby 560.
Ik begrijp uit de reacties dat het rijden met een tandemasser geen probleem is, ook niet bij scherpe bochten en rotonden. Dat is goed om te horen, want ik had het idee dat de banden gaan wringen als je ze uit het rechte pad haalt.
Het op zijn plaats zetten is zover ik nu begrijp niet iets wat je even doet, zoals bij een eenasser. Zeker aks de grond drassig is izoals T5 schrijft is het een probleem door de grote druk op het neuswiel. Dank voor je deskundige en heldere uitleg T5. De voorste wielen komen niet helemaal vrij van de grond, maar verlagen de wrijving en daarmee het wringen tijdens het manouvreren. Een mover lijkt mij dus wel handig. Wel vraag ik mij af of bij de mover het wringen van de wielen geen probleem zijn. Het lijkt mij zo, dat je zelfs met een mover geen grote bochten kan nemen? En als dit wel kan, rijdt je dan niet de ondergrond stuk door het wringen van de wielen? Wat zijn jullie ervaringen hiermee?
groetjes van Siem.
Dirk antwoordt op 31 juli 2009:
Hallo,
Een interressantHallo,
Met interesse volg ik dit onderwerp.
Ook wij zijn in de luxe omstandigheden (daar de trekauto en ervaring dit mogelijk maken) om met ruime/grotere caravans onze vakanties te vieren.
Ter informatie: De afgelopen jaren met een Hobby 560 kmfe (2.50 breed) en dit jaar (net terug uit Kroatië) met een Knaus Sudwind 550 (vergelijkbare afmetingen als de Hobby) Auto A6 2.7 TDI 2007.
Voor aankomend jaar keken/kijken wij in eerste instantie naar een Dethleffs 560 SK lifstyle (grootste afm. Op enkelas)
Door de prima rijeigenschappen van beide caravans en het feit dat luxe en ruimte stiekem went, als mede de toenemende verhalen over klapbanden (gehoord gezien enz.) Ben ik mij toch eens gaan verdiepen in tandemassers.
De voordelen m.b.t. rechtuit stabiliteit e.d. zijn mij bekend en aangaande die kleine mtr. Extra lengte maak ik mij (op de wegen) geen zorgen meer.
Wel stel ik mij de vraag of:
• Een tandemasser werkelijk voordelen kan bieden bij een klapband. In mijn beleving blijven er 3 wielen op het wegdek waardoor stabieler? Minder schade?
• Je beperkter bent m.b.t. de campingplaats doelend op de afmetingen. Overigens in Kroatië hebben we zelfs aan zee plaatsen van 100m2 waardoor geen probleem, maar hoe zit dit in NL?
• Dan doen er (wellicht door afgunst geboren) nogal wat verhalen de ronde dat je bij bepaalde campings met een tandemasser wordt geweerd. Zelf hebben ze mij bij het boeken of oprijden van een camping in geen enkel land ooit gevraagd of onze caravan een tandemas heeft en hebben wij nimmer op een camping gestaan waar geen tandemasser(s) stonden.
• Met een mover voorzie ik n.a.v. wat wij de afgelopen jaren hebben gehoord en waargenomen, aangaande het manoeuvreren op smallere locaties geen probleem. (Meestal lukt het gewoon met de auto overigens ) Heeft iemand ervaring met een enkelas mover op een tandemasser? Of is dit niet toereikend en dient toch de duurdere maar bovenal zwaardere duoset geplaatst te worden?
• Tevens wordt er regelmatig gesproken over het d.m.v. het neuswiel omhoog te draaien vrijmaken van de eerste as, waardoor de caravan makkelijker te manoeuvreren zou zijn. Maar hoe gaat dit in landen plaatsen waar? Het niet vlak is? Komt hier de achterkant van de caravan dan niet op de grond?
De keuze zou bij een tandemasser overigens uitgaan naar een Knaus 650 FSK of vergelijkbare Dethleffs. De optie van de 560 SK blijft overigens overeind.
Alvast dank voor de bruikbare reacties.
antwoordt op 31 juli 2009:
@Siem,
Even buiten het technische deel van dit verhaal om:
Even voor jezelf mee laten wegen hoe je de caravan gaat gebruiken: 6 weken of nog langer op dezelfde plaats of regelmatig verkassen naar een andere camping.
Een campingbaas is niet blij met jou als je sporen komt trekken in zijn mooie gazon en dan na een paar dagen alweer vertrekt.
Wij komen veel in Frankrijk en daar stijgt het aantal campings waar tandemassers alleen welkom zijn tegen een veel hoger tarief. Een toeslag van E 35,- PER DAG is geen uitzondering !!!Wij nederlanders zeggen dat de campingbaas dat doet om zigeuners buiten de deur te houden. Neem van mij aan dat zigeuners met een dikke Merc of BMW die toeslag ook echt wel kunnen betalen. Het heeft wel degelijk ook te maken met het kapot rijden van het terrein.
Neem het mee in je overwegingen en doe er je voordeel mee.
Succes bij het bepalen van je keus.
vrgr
JT®
T5 antwoordt op 31 juli 2009:
Beste allemaal;
Weigeren van tandemassers is voor 99% een broodje aap verhaal.
Betreft kapot rijden van het gras / gazon klopt ook niet, afgelopen jaren regelamtig met veel regen op campings aangekomen en vertrokken, en de grasmat bleef heel.
Ja, als je de auto haaks (90 graden) op de caravan gaat zetten en dan weg rijdt bij nat weer blijft het gras heel, mits je rusitg optrekt.
Betreffende een mover kan er alleen een speciale (dubbele) op, zie Filmpje: (Vanaf 01:52 begint het over de tandemassers)
http://www.youtube.com/watch?v=9KGMN7yWYlo&hl=nl
En dan nog een stukje tekst:
http://www.ivra.nl/accessoires_detail.asp?id=1464
Echter een training kost minder dan 10% van een tandem-mover en heb je veel meer aan.
PS het in je 1tje rangeren van een 560 rangeren gaat niet veel makkelijker dan een tandemasser (tenzij je haaks de oprit op moet.
Succes
Bert antwoordt op 31 juli 2009:
En dan nog een stukje tekst:
http://www.ivra.nl/accessoires_detail.asp?id=1464
Wouw 3 mille kost die 4wd mover, zonder accu. Uitgaande van 2400 kg slechts een helling van 15% ook. Een stoepoprit is vaak 25%; zou dan alleen schuin kunnen (wiel voor wiel).
Echter een training kost minder dan 10% van een tandem-mover en heb je veel meer aan.
Hear, hear. 😉
Marc Arthur antwoordt op 31 juli 2009:
T5 zal wel gelijk hebben: wie met kennis van zaken met een tandemasser manoevreert, hoeft geen schade te berokkkenen aan de grasmat. Maar het blijft een feit: veel campings in Frankrijk weren tandemassers of vragen een flinke toeslag.
Dirk antwoordt op 1 augustus 2009:
Hallo dank voor de reacties.
Het is eigenlijk net als voor het eerst de overweging maken wel of niet 2.50 breed.... Gewoon doen! Blijft van cruciaal belang dat dergelijke mastodonten worden voorzien van een "goede zware" trekauto, maar dat ter zijde. Wat Frankrijk betreft, hier zijn wij nimmer voornemens naar toe te gaan dus is dat knelpuntje ook weer opgelost.
Rest feitelijk alleen nog de vraag van de klapband met een dubbelasser. Geen reacties zou natuurlijk het antwoord kunnen zijn op deze vraag.
Nogmaals dank.
Dirk uit Friesland
T5 antwoordt op 1 augustus 2009:
Beste Dirk,
Betreffende klapband, gelukkig niet gehad.
Een klapband bij een caravan lijdt vaak tot schade aan de zijkant (beplating) bij de wielbak. ook de spatbord rand is vaak kapot.
Hoe te voorkomen: tijdig banden vervangen advies is na 6 jaar,
En tijdens een pauze/stop de banden visueel controleren op vreemde bulten, sneeen / scheuren, dan uiteraard direct vervangen.
Tijdens de controle ook even je hand er op leggen zijkant en loopvlak (de band voelt handwarm aan) als deze erg warm dat je je hand er nier rustig op kunt leggen is waakzaamheid geboden, wellicht te hard gereden of er is iets anders aan de hand... dus goed opletten en temperatuur in de gaten houden.
Succes
Jerry antwoordt op 1 augustus 2009:
Het gewicht is bij een tandemasser ook verdeeld over 4 wielen en dan is de belasting per band gewoon veel minder.
Zet je er ook nog eens c banden onder dan word de kans nog kleiner.
En zoals al aangegeven is,zelf altijd goed controleren onderweg.
Ik voel altijd bij elke stop de temperatuur van de banden en de velgen ivm warmgelopen remmen of lagers.
Lijkt misschien overdreven maar als er met de auto iets mis gaat voel je het meestal direct.
Trillen in het stuur of zoiets.
Word de caravan band zachter dan merk je dat meestal pas als hij klapt of van de velg af loopt.
Ik ben ook nog nooit geweigert op een camping met mijn tandemasser.
Zelfs op een camping waar ze een toeslag heffen op tandemassers waren we van harte welkom tegen het normale tarief.
Maar er zijn vast wel ergens uitzonderingen waar je niet mag komen.
Ook heb ik nog nooit een grasmat stukgereden met de caravan.
Wel met de auto omdat het wel heel erg nat en glad was.
Op de plek zetten doe ik altijd met de auto en dat gaat prima.
Bang voor klapbanden met een enkelasser hoef je trouwens ook niet te zijn als je 1 keer investeerd in het Tyron systeem.
Ik heb mijn tandemasser net verkocht en de opvolger is toch weer een tandemasser geworden.
Veel plezier met uitzoeken nog.
Mvg Jerry
Bert W antwoordt op 12 augustus 2009:
@Dirk,
Zelf heb ik wel ervaringen met een klapband met een tandemasser. Qua rijgedrag blijft de boel probleemloos, je ziet een hoop witte rook in de spiegel maar de caravan hangt nog steeds lekker stabiel achter de auto.
Mijn caravan (Knaus Eurostar 650 tk) heeft kunststof binnenkuipen in de wielkasten, waardoor eventuele schade beperkt blijft tot de kunststof spatborden.
Het is inderdaad wel aanbevelenswaardig om er voor te zorgen dat je goed met een caravan kunt manouvreren, want met de hand bochtjes maken valt toch niet mee, ook niet met omhoog gedraaid neuswiel, maar mijn caravan weegt dan ook ruim boven de 2 ton.
En omdat kleinere plaatsen in bijvoorbeeld Italie niet altijd met de auto bereikt kunnen worden, heb ik toch een mover laten plaatsen. Een enkele, maar wel speciaal voor tandemassers.
Het verschil met een mover voor enkelassers zit er vooral in dat deze de caravan niet om zijn as laat draaien, je zou de boel dan kapot wringen.
Deze mover geeft een bocht naar rechts bijvoorbeeld eerst drie keer aandrijving op het linkerwiel en vervolgens een keer aandrijving op het rechterwiel, dan weer drie keer aandrijving op het linkerwiel, weer een keer rechts, etc.
Je neemt daardoor wel een ruimere bocht dan bij een mover voor een enkelasser.
Dit kun je echter weer ondervangen door bij diezelfde bocht naar rechts (vooruit bijvoorbeeld) eerst een stukje vooruit naar rechts te manouvreren, dan een stukje naar links achteruit, dan weer een stukje naar rechts vooruit, zo kun je dus toch de korte bocht maken.
In de praktijk bevalt mij de tandemasser prima. De stap van 2,30 meter breed naar 2,50 meter breedt geeft in de praktijk op bochtige bergwegen binnendoor meer moeite dan de extra lengte.
Zeer sporadisch komt het inderdaad voor dat campings tandemassers weigeren. Rond de Vogezen kwam ik dit wel tegen, maar ook Nederland zijn er campings die weigeren. Maar campings zat toch?
Sjoerd antwoordt op 9 oktober 2009:
Ben van de enkele Simpark overgegaan naar de Simpark 4X4. De enkele trok het wel, maar in nat gras en stoepje op, wilde het wel eens gebeuren dat de aangedreven band geen grip meer had. De enkele simpark is zeker de sterkste in de makt en sterk zat voor alle tandemassers, maar met de 4X4 gaar het wat verfijnder. Ik had de enkele mover op mijn voorste as zitten, ik deed mijn dissel zo laag mogelijk, zodat er minder last op de achteras zat, en dan gaat dat best. Om het wat te vergemakkelijken had ik een zwaar en breed zwenkwieltje op een buis gelast welke in de droogmolenklem zat om de valbeugel te beschermen. werkte goed! De enkele mover op de achteras is niet handig. Dan moet je het neuswiel erg ver uitdraaien waardoor deze de zachte ondergrond in gaat.
Maar heb geen spijt van de nieuwe Simpark 4X4.
Dirk antwoordt op 10 oktober 2009:
Hallo,
Het is toch de Dethleffs 560 SK Camper Lifestyle geworden. Minstens net zoveel ruimte als in een 650 FSK of KMFE echter dan wat praktischer ingedeeld. Echter wel ruim 8 mtr. totale lengte en 2.51 breed dus voorzien van Michelin Agilis banden en een Truma mover.
De Auto blijft de A6 2.7 TDI dus dit moet een prima combinatie zijn.
Reacties zijn uiteraard welkom.
Bert antwoordt op 10 oktober 2009:
Heel veel plezier ermee Dirk! Gefeliciteerd.
edwin antwoordt op 10 oktober 2009:
Denk wel om de remmen. Alles (1600kg) remt op 2 trommelremmen wat de kenners toch wel een grensgeval vinden. Ik heb net een hobby 560kmfe (max 1600kg) ingeruild omdat het oppassen met de remmen is. Ook wij overwogen daardoor naar een tandenasser uit te wijken met alle voors en tegens. Nu hebben we een nwe hobby veneto 495ul gekocht. kijken hoe dat bevalt.
Maar al met al hebben we veel lol en plezier (gehad) van onze 560kmfe 250cm breed.
ook succes met de nwe aankoop.
Tijs antwoordt op 10 oktober 2009:
Edwin, terechte opmerking dat je moet oppassen met die remmen, maar dat geldt in feite voor elke caravan. Onze caravan (Hobby 540) is ook max 1.600 kg en remmen hebben de Noorse bergen prima overleeft. Met behulp van de CDC (zie reviews op deze site) als technisch hulpmiddel en de Bergtraining als hulpmiddel van de chauffeur kun je ook een enkelasrem onder 1.600 kg heel houden.
Dat gewicht hoeft dus geen belemmering te zijn, al moet je natuurlijk wel alert zijn.
b antwoordt op 11 oktober 2009:
Er bestaan zelfs 1800 kg assen. wat is het probleem met het remmen dan alles moet toch een goedkeuring krijgen dat het veilig is. Je rijd wel met een behoorlijk gewicht achter je wat inderdaad oppassen is
Tijs antwoordt op 11 oktober 2009:
Zoals anderen al eerder hebben geschreven wordt het eigenlijk gewoon tijd voor volwaardige remmen op de caravan. Tot die tijd alert zijn.
antwoordt op 11 oktober 2009:
Wat is er minderwaardig aan?
Tijs antwoordt op 12 oktober 2009:
Ik zou bijv. graag willen dat ik de remmen van de caravan ook kan doseren net als bij mijn auto via het rempedaal. Dan kan ik voor een haarspeldbocht even stevig remmen: als ik daarna mijn rempedaal loslaat dan zijn bij mijn auto nu de remmen los, maar blijven die van mijn caravan slepen (of hoe je dat ook noemt) vanwege de oplooprem die nog ingedrukt zit. En remmen in een bocht geeft ook alweer minder resultaat.
Technisch misschien niet onderbouwd zoals jij dat zou doen, maar ik wil gewoon controle over alle remmen met mijn rempedaal.
antwoordt op 12 oktober 2009:
Je drukt met de trekker als rempedaal de rem van de caravan in. Daar kun je dus ook mee ‘doseren’ zij het dat je dit niet direct met het gevoel in de voet kunt doen.
Wat we missen bij een oplooprem is het voor-ijl effect wat de vrachtwagencombinatie’s wel hebben. Deze zorgt ervoor dat er als het ware altijd gestrekt wordt, een actief remmende volgwagen dus.
De caravan heeft een na-ijl efect en werkt passief. Door het oploopeffect drukt er altijd een paar honderd kilo tegen de auto en zoekt daardoor een evenwichtsituatie. Wordt er steviger geremd dan remt de caravan ook steviger.
Bij de moderne trekker kan het voorkomen dat de caravanremmen blokkeren terwijl de trekker dat niet doet. Een hachelijke situatie als gevolg van de goede werking van de de caravan(trommel)remmen.
Vandaar de vraag waarom minderwaardig.
Een actief remsysteem is wel achteraf op te bouwen zie hiervoor:
http://www.absholland.nl/adrem.html
Nog steeds een reactief systeem wat nog niet direct door het rempedaal van de auto wordt gedirigeerd maar wel een systeem dat de oploopdruk van de kogel afhaalt.
Dan heb je bereikt wat je wil bij de haarspeldbochten en bij het remmen in bochten.
antwoordt op 12 oktober 2009:
http://www.absholland.nl/adrem.html
Deze dus.
Tijs antwoordt op 12 oktober 2009:
Dat lijkt er op. Heb even niet de gelegenheid om nu alle details te checken maar voorkomt dit systeem ook dat de rem "blijft hangen"? Ik heb nu nl. wel CDC van deze firma maar als ik dan uiteindelijk rem (bijv. voor een bocht) dan moet ik wel weer actief er voor zorgen dat die oplooprem zich strekt voor ik verder afdaal.
Maar over minderwaardig gesproken: de trommelremmen van een caravan zijn toch niet zo stevig als de remmen van mijn auto. terwijl het gewichtsverschil tussen die 2 toch ook weer niet zo groot is? Of zie ik dat verkeerd?
Ben benieuwd naar de onderbouwing en evt. ervaringen. Het CDC systeem is me alvast goed bevallen nl. en bij een nieuwe caravan zou ik een goed extra remsysteem zeker willen overwegen. Niet alleen voor de bergen, maar ik ben afgelopen vakantie ook veel schapen en geiten op de weg tegengekomen. Tot nu geen noodstop nodig, maar alle extra remcontrole die je dan kunt hebben is meegenomen.
Bert antwoordt op 12 oktober 2009:
Zie onze praktijktest in het menu onder Rijden. AdRem houdt het schuifstuk inderdaad langer gestrekt omdat bij het beroeren van je rempedaal AdRem de remmen al activeert. Naar mijn mening echter te fors of te progressief, zodat het lijkt en misschien ook wel zo is dat de caravan de auto afremt. Sommige gebruikers vinden dat heel prettig, je hoeft minder hard te trappen en dat geeft een gevoel van veiligheid denk ik. Ik ben er minder over te spreken, want volgens mij vreet het remvoeringen.
antwoordt op 12 oktober 2009:
De caravanrem die “blijft hangen.”
Je bedoelt daarmee dat het schuifstuk zich niet strekt.
De CDC heeft een magneet die, tot een bepaalde kracht, daarvoor zorgt. De werking van de magneet valt af zodra de rem(lichten) worden bekrachtigd of wordt doorbroken bij toenemende oploopkracht. Het herstellen van de magneetkleefkracht vindt enkel plaats bij volledige strekking van het schuifstuk.
Dit gebeurt alleen bij een lage tot negatieve oploopkracht waardoor de gasveer in het schuifstuk de oploopkracht kan overwinnen.
Dus het gasgeven zorgt voor strekking van het schuifstuk.
Met de Ad Rem gebeurt dit strekken tijdens het remmen van de caravan. De kleefkracht van de magneet wordt hierdoor tevens hersteld.
Zie http://www.caravantrekker.nl/algemeen/adrem.php#CDC
De trommelremmen kunnen meer frictie ontwikkelen dan de remmen van de auto. Het nadeel van een trommelrem is de moeilijke doseerbaarheid en de afvoer van warmte. Dit zijn de redenen om bij de auto schijfremmen toe te passen, betere doseerbaarheid en betere warmteafvoer.
Vooral de grotere massa van de caravan vormt voor de 2 trommelremmen technisch geen enkel probleem.
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!